Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Novi prijedlog zakona o oružju travanj/2016

Post by lex-lutor » 18 Dec 2016, 11:09

dive37 wrote:"Taktičke" optike su što i SUV vozila.
E sada.....SUV je marketinski trik naziv kako bi ovce uvjerili da je suv isto sto i TERENAC a djele iz zapravo svjetlosne godine.
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 18 Dec 2016, 13:12

Ali marketinslki to pali. Sve je vise modela koji su u staroj varijanti bili terenci, a danas su pod istim imenom, ali SUV. Sa fensi-smensi vanjskim dizajnom.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 18 Dec 2016, 18:04

ne znam za "taktične" ali budimo realni svima nam je jasna razlika između npr. S&B PII i bilo kojeg Vortexa, Sightrona.. pitanje što želimo, a što nam ustvari treba

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Dec 2016, 19:49

O, da razlike su poznate.
Ali ako se optika uzima za pucanje u metu, po danu, dakle u dobrim svjetlosnim uvjetima, onda se ne gubi puno ako se uzme jeftinija optika, slabije svjetlosne propusnosti.

Ako se optika uzima za lov, I dolazi u obzir lov u sumrak, e onda se treba uzeti cim kvalitetnija, sa cim boljom svjetlosnom propusnosti.
I onda se postavlja pitanje, za 5 ili 10 minuta vise vidljivosti u sumrak, koliko nam to dodatno vrijedi, I koliko smo spremni udariti na vlastiti novcanik. Skoro da ispadne za svaku dodatnu minutu iskoristivosti optike u sumraku.... stotinjak eura ili viseeee....
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Dec 2016, 21:01

sjekira wrote:.....svima nam je jasna razlika između npr. S&B PII i bilo kojeg Vortexa, Sightrona.. pitanje što želimo, a što nam ustvari treba
Gotovo sam siguran da NAM NIJE jasna razlika o kojoj pišeš i zato se često dogodi da čovjek kupi nešto FANCY, istrese dobro kesu i shvati da ima nešto potpuno pogrešno za ono čime se misli baviti. Imamo malo prilike u živo usporediti optike na terenu i u uvijetima koji nas zanimaju što dovodi do pogreški i to katastrofalnih. Teško je shvatiti da postoje optike koje su za pucanje u ljudske mete i one za pucanje u kovanice na 1000 met. Danas kada imamo inflaciju lažnjaka sa Istoka ali kada nam isto tako S&B sklapaju Mađari teško je imati povjerenja u bilo što na tržištu.

Osobno mislim preći na fiksno povećanje 36x i kraj priče, ako imam nesreću sa miražem jbg...bad luck..no shvatio sam da mi je to sasvim dovoljno za ono što imam prilike pucati na strelistima od 300-1000m
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Dec 2016, 10:00

samo vodi racuna koja je kutna vrijednost takve optike, mozda bude pitalo nosace s nagibom za ove vecd udaljenosti do 1000 m. A ostalo sve pet!
Turn better into best!

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 19 Dec 2016, 11:07

Ja idem na sightrona 10-50x60 lrtd,za metu,"taktičkog" pst-a selim na "taktičku" tikku :roll:

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 19 Dec 2016, 12:39

A da si otvorite novi post na ovu temu?

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 19 Dec 2016, 14:30

lex-lutor wrote:
sjekira wrote:.....svima nam je jasna razlika između npr. S&B PII i bilo kojeg Vortexa, Sightrona.. pitanje što želimo, a što nam ustvari treba
Gotovo sam siguran da NAM NIJE jasna razlika o kojoj pišeš i zato se često dogodi da čovjek kupi nešto FANCY, istrese dobro kesu i shvati da ima nešto potpuno pogrešno za ono čime se misli baviti. Imamo malo prilike u živo usporediti optike na terenu i u uvijetima koji nas zanimaju što dovodi do pogreški i to katastrofalnih. Teško je shvatiti da postoje optike koje su za pucanje u ljudske mete i one za pucanje u kovanice na 1000 met. Danas kada imamo inflaciju lažnjaka sa Istoka ali kada nam isto tako S&B sklapaju Mađari teško je imati povjerenja u bilo što na tržištu.

Osobno mislim preći na fiksno povećanje 36x i kraj priče, ako imam nesreću sa miražem jbg...bad luck..no shvatio sam da mi je to sasvim dovoljno za ono što imam prilike pucati na strelistima od 300-1000m

fancy ili ne, razlika između kvaliteta stakla u optikama, i mehanike je mjerljiva... dakle jasna. Druga je stvar što ljudi kupuju nešto što im ne treba.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 19 Dec 2016, 14:37

jolly wrote:O, da razlike su poznate.
Ali ako se optika uzima za pucanje u metu, po danu, dakle u dobrim svjetlosnim uvjetima, onda se ne gubi puno ako se uzme jeftinija optika, slabije svjetlosne propusnosti.

Ako se optika uzima za lov, I dolazi u obzir lov u sumrak, e onda se treba uzeti cim kvalitetnija, sa cim boljom svjetlosnom propusnosti.
I onda se postavlja pitanje, za 5 ili 10 minuta vise vidljivosti u sumrak, koliko na nam to dodatno vrijedi, I koliko smo spremni udariti na vlastiti novcanik. Skoro da ispadne za svaku dodatnu minutu iskoristivosti optike u sumraku.... stotinjak eura ili viseeee....
o tome i govorim

want vs. need

ponavljam za te novce, moja logika je da uzmem proizvod tvornice kojoj mogu pokucati na vrata..

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 24 Jan 2017, 20:53

Nije da ga previse simpatiziram ali ,bravo Pernar.Je da je opet napusen i povrsan ali .

https://www.youtube.com/watch?v=8nCxWpYB00I

jambalaya
Pozornik
Pozornik

Post by jambalaya » 24 Jan 2017, 23:38

Darko11 wrote:Nije da ga previse simpatiziram ali ,bravo Pernar.Je da je opet napusen i povrsan ali .

https://www.youtube.com/watch?v=8nCxWpYB00I
Gledao sam tu raspravu koja je otišla u noćne sate. Svi i SDP i HDZ se donekle slažu da novi zakon o oružju ima toliko nebuloza da je to strava. Ono kako čovjek treba ishodit papir da mu je netko prijetio da bi dobio dozvolu za držanje,pa to je strava. To gura Most i ne žele popustiti. Bili su mi čak simpatični, ali kad vidim onakvo nepoznavanje materije,a inzistiranje na svom prijedlogu, dođe do toga da Pernar zvuči potpuno razumno.

Ljevoruki_Dešnjak
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ljevoruki_Dešnjak » 25 Jan 2017, 00:43

Problem je šta kako on stalno radi scene i ispade pa ga mali broj ljudi uopće "sluša" za vrime sjednice. Što se tiče legalizacije neprivljenog oružja tu je 100% u pravu. Jedini način da registriraš pljucu koju si naša na tavanu ili držiš ispod kreveta je da sačekaš rat pa registriraš ko ratni trofej.
Sam kujem svoju sreću/oružje.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 29 Jan 2017, 22:49

Pa, kako stvari stoje, izgleda da rat nećemo morati baš jako dugo čekati. :A00:

jambalaya
Pozornik
Pozornik

Post by jambalaya » 30 Jan 2017, 22:17

dejandlesk wrote:Pa, kako stvari stoje, izgleda da rat nećemo morati baš jako dugo čekati. :A00:
Onda ću ovaj put stvarno biti kuhar.Pa ako me uhvate neću morati lagati :D

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 01 Feb 2017, 09:23

Da se vratimo na temu. U Utorak je bio okrugli stol na temu zadnjeg prijedloga zakona o oružju. Na sastanku su bili predstavnici zakonodavca, udruga, klubova itd. Pošto se ne volim igrati pokvarenog telefona molim nekog od prisutnih za detaljan komentar i zaključke sa tog sastanka.
Nemoguće je Nemoguće

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 02 Feb 2017, 01:11

Nažalost, Pernar je u pravu. Ilegalnog oružja je bilo i biti će. Međutim, nije tako crno kao što se prikazuje. Pumpaju se statistike s ciljem da se nas legalne vlasnike oružja pritisne i razoruža, ubije svaku želju za oružjem. Zašto?? Imam oružja dosta i jako dobro pazim kako se ponašam, kako ga čuvam, nosim itd. Izbjegavam svaku moguće napetu situaciju, sto puta sam prešutio nešto da ne bi došlo do konflikta i možebitnog oduzimanja oružja iako nisam skrivio ništa. Sustav je nepošten, nepravedan i većim restrikcijama će doći do kontra efekta. Ljudi će nabavljati ilegalno oružje iz ljubavi prema istome i ujedno iz očaja. Kriminalci ga i onako posjeduju ilegalno i njime rade pizdarije. Kome su lovci i strijelci krivi?? U velikom postotku su to iznadprosječno normalni ljudi. Zašto da se bojim svoje države ako sam ok?? Restrikcijama će se potaknuti ilegalna trgovina oružjem i sve što ide s time. Legalizaciju bi trebalo uvesti ponovno i vratiti osnovu za držanje. Liječnički i provjere kako treba, pa ako si uredan posjeduj što te volja. Državi bi trebalo biti u interesu da ima sposobnog i naoružanog građanina, tko je naumio ubiti, napraviti će to sjekirom ako treba. Ja kao policajac za lovačko oružje prolazim sve provjere kao da oružje nemam nikako iako ga posjedujem 17 godina, službeno i svoje. Nema smisla nikako. Zašto ako čovjek nelegalno posjeduje AK ili nešto, isto ne može legalizirati i prepraviti u poluautomatsko ako treba?? Pa zar nije bolje da je oružje registrirano? Kao takvo nemoguće ga je prodati budali na crno niti bilo što nelegalno njime činiti. Ali dok to naši shvate proći će voz. Sve više lovaca vraća oružje ili ga prodaje jeftino zbog birokracije, mladih lovaca skoro da i nema. Sve zbog istog problema, strijelci u banani zbog zabrane punjenja streljiva. Kažu EU, pa cijela EU smije puniti streljivo za vlastite potrebe. Samo mi ne. Čak sam sam i za vrijeme lovačkih predavanja i ispita imao temu punjenja sačmenog streljiva, što se moralo znati. Ode ovo u nedogled, sve sami problemi koji će biti i veći ako se ne pokrenemo.

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 02 Feb 2017, 10:59

Osnovni problem u društvima nesklonim oružju (a i naše je nažalost takvo) je svjesna obmana vlasti, ureda za statistiku i to sve u sprezi sa smećem od medija. Jer samo primjera radi u zadnjih mjesec-dva imali smo niz pljački uz prijetnju vatrenim oružjem, i to će vlast skupa sa medijia upotrijebiti protiv legalnih vlasnika oružja na način da će javnosti prikazati kako je oružje zlo koje treba odstraniti iz društva, a nitko neće niti spomenuti da je to oružje 99% nelegalno nabavljeno i držano. Opet samo da napomenem mediji su najveće manipulativno smeće koje je izgubilo svaki kredibilitet objektivnog izvještavanja javnosti, najbolje to vidimo u blaćenju Donalda Trumpa, to što se radi to svijet nije vidio.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 02 Feb 2017, 13:32

frulica wrote: mediji su najveće manipulativno smeće koje je izgubilo svaki kredibilitet objektivnog izvještavanja javnosti, najbolje to vidimo u blaćenju Donalda Trumpa, to što se radi to svijet nije vidio.

Da,npr nakon pobjede Trumpa ,novinar na HRT 4 izvjestaj o tome pocinje recenicom "nazalost Donald Trump pobijedio je na Americkim predsjednickim izborima".A meni i vjerovatno cak vecini gledatelja bilo je drago sto je Trump pobjednik,ako nista drugo zato jer je Klintonica ekstremno antipaticna :) .Odkud tom novinaru pravo da kreira lazno misljenje javnosti?Njegovo je da izvjestava a ne da daje sud o dogadjaju.Neprofesionalnost medija je jednaka a mozda i gora nego za vrijeme totalitarnih rezima ,a demokracija je iluzija u koju vjeruju jako jako naivni pojedinci.Demokracija ne postoji nigdje na svijetu.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 02 Feb 2017, 14:16

Sam pojam demokracije, prvi je korak do anarhije. Prema definiciji, demokracija je prilagođavanje većine manjini, jer oni imaju posebne potrebe, ali nemaju instrumente za uspostavljanje vlasti i efikasno vršenje iste. Nisam pobornik totalitarizma, ali mislim da se mora znati tko je tko. Pernarova diskusija u saboru, čak ima i nekog smisla, samo je šteta što je došla od Pernara, jer njega svi smatraju da dežurnog bedaka kojem je jedini cilj opstruirati rad parlamenta, pa nitko ne doživljava njegove izjave ozbiljno. Pozdrav svima!

Post Reply