Posuđivanje oružja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Posuđivanje oružja

Post by jolly » 06 Apr 2021, 20:08

hahahaha
pa to ja nisam rekao! Ja sam legalista, apsolutni!

samo kazem, ne vjeruj slijepo onome sto pisu novine.
Za podsjetnik, u privitku.
Attachments
journalist guide.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 06 Apr 2021, 20:23

A možeš i pročitati članak....Jutarnji,29.3.,autor D.Miljuš.
Ako je drugačije kako kažeš,zašto je žena novčano kažnjena...mislim 8000+kuna?
Članak završava zaključkom autora ,kako se očekuje da sudovi vrate zaplijenjenu drogu narkomafiji i dilerima droge....jer ipak je to "njihovo" vlasnišvo,koje je iznad svega.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Apr 2021, 20:28

Procitao sam clanak, ne brini. Cim je izasao.
ALi cijela prica je je teska za provariti, mislim da puno tog nije receno, ili je krivo prikazano.... Ne drzi vodu.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 06 Apr 2021, 21:06

Vjerojatno si onda vidio da policija nije postupila po presudi ,već ide u žalbeni postupak i smatra da je preuda pogrešna.
Isto tako da je netko od sinova prijavljene,vršio pritisak da joj se sve vrati,a mislim da joj je jedan sin i policajac.
Nekako mi se čini da je to smjer za sumnju......

BlueDog
Pozornik
Pozornik

Post by BlueDog » 16 Aug 2023, 20:50

Procitao sam prethodne stvari ali kako su prosle tu vec godine i godine, cisto da provjerim ako netko zna kako je trenutno kod nas sa posudivanjem oruzja?

Znaci prethodno je bilo receno;
"Članak 34. Zakona o oružju navodi:

Posuđivati se smije samo oružje za lov i šport te staro oružje.
Oružje se smije posuđivati samo osobama koje imaju oružni list za takvu vrstu oružja ili odobrenje za nabavu takve vrste oružja ili odobrenje za sakupljanje starog oružja."

Otac mi ima TT 7.62x25, bratic HS 9mm a, ja Walther 22LR. Kako su sve to spada u kratka oruzja, jel to znaci da ja mogu posuditi njihovo i ici u streljanu sa tim ili ipak kalibar igra ulogu?

Ako je kojim slucajem odgovor da za posudivanje i odlazak u streljanu. Jel takoder tako sa oruznim listom mogu osobno ici u ducan i kupiti metke za njihov kalibar ili samo to mogu vlasnici?

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 16 Aug 2023, 20:57

pod vrsta se ovdje ne misli na "kratkocijevno", "dugocijevno" itd., nego na lovačko i sportsko.
Ako je i tvoje i njihovo "sportski pištolj", možeš posudit, ceteris paribus, vrijedi i za "lovački pištolj".
Put your money where your mouth is.

BlueDog
Pozornik
Pozornik

Post by BlueDog » 16 Aug 2023, 21:33

timmy75 wrote:pod vrsta se ovdje ne misli na "kratkocijevno", "dugocijevno" itd., nego na lovačko i sportsko.
Ako je i tvoje i njihovo "sportski pištolj", možeš posudit, ceteris paribus, vrijedi i za "lovački pištolj".
Aha znaci bratic je lovac i HS 9mm je registitran za lov, sta znaci da ja to ne mogu posuditi jer je moj 22LR registiran za sport?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 Aug 2023, 22:04

BlueDog wrote: Aha znaci bratic je lovac i HS 9mm je registitran za lov, sta znaci da ja to ne mogu posuditi jer je moj 22LR registiran za sport?
Tako je.
Lovac posudjuje lovacko oruzje, a sportski strijelac posudjuje sportsko oruzje.
Turn better into best!

junge95
Pozornik
Pozornik

Post by junge95 » 17 Aug 2023, 10:29

A skuži sada ovo.

Organizira se izložba starog kolekcionarskih oružja (B i C).
Mnogo oružja koja su mi kolekcionarska i dalje mi se pišu pod sportsku jer volim tu i tamo okinuti iz istih.

Ja ta ista,makar bili isti kalibar, ne smijem posuditi za izložbu ako kolega koji ih posuđuje nema dozvolu (sportsku u ovom slučaju) sa istim navedenim kalibrom već upisanim.

Mislim da je isto nije neka zapreka, znamo kako stvari funkcioniraju. Ali nedaj Bože nešto se desi i gotovo je. Zakon je po ovome jasno definiran. I svatko tko posudi (kao šta sam naveo) svjesno krši zakon!

Jel sam dobro razumio?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Aug 2023, 11:30

junge95 wrote:A skuži sada ovo.

Organizira se izložba starog kolekcionarskih oružja (B i C).
Mnogo oružja koja su mi kolekcionarska i dalje mi se pišu pod sportsku jer volim tu i tamo okinuti iz istih.

Ja ta ista,makar bili isti kalibar, ne smijem posuditi za izložbu ako kolega koji ih posuđuje nema dozvolu (sportsku u ovom slučaju) sa istim navedenim kalibrom već upisanim.

Mislim da je isto nije neka zapreka, znamo kako stvari funkcioniraju. Ali nedaj Bože nešto se desi i gotovo je. Zakon je po ovome jasno definiran. I svatko tko posudi (kao šta sam naveo) svjesno krši zakon!

Jel sam dobro razumio?
Za posudjivanje oruzja u svrhu izlozbe, nisam siguran.
Najbolje ti je poslati upit na mup, i vidi sta se ce ti odgovoriti.

U duhu zakona je lovac posudjuje lovacko oruzje (za lov), a sportski strijelac posudjuje sportsko oruzje za sport, (trening ili natjecanje).
Posuditi oruzje za izlozbu je relativno "bezopasno".
Posalji upit na mup, pa onda ovisno o odgovoru.

Nije mi poznat slican primjer iz prakse da bih rekao konkretno.
Turn better into best!

BlueDog
Pozornik
Pozornik

Post by BlueDog » 17 Aug 2023, 14:10

jolly wrote:
BlueDog wrote: Aha znaci bratic je lovac i HS 9mm je registitran za lov, sta znaci da ja to ne mogu posuditi jer je moj 22LR registiran za sport?
Tako je.
Lovac posudjuje lovacko oruzje, a sportski strijelac posudjuje sportsko oruzje.
Hmm a, treca opcija kada u oruznom listu pod vrsta oruzja pise samo pistolj? Jel onda lovac i strijelac mogu oboje posuditi ili kako vec tada ide?

Pogledao sam danas oruzni list od oca i samo pise pistolj...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Aug 2023, 14:13

Kad je upisano "pistolj" (ili "puska") to je oruzje za samoobranu. (moze biti upisano na oruzni list za drzanje, ili na oruzni list na drzanje i nosenje)

Takvo oruzje se ne posudjuje, ovo je izricito definirano u zakonu. Ne moze.
Usput, takvo oruzje ne moze se ni upisati u europsku oruznu putovnicu.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 03 Sep 2023, 21:16

Ako tumačimo Zakon,posuđivati se može samo oružje za lov i sport.
Što znači da se posuditi može osobi koja se bavi lovom ili sportom i to upravo za tu svrhu.
Lovcu za lov,sportašu za sport/streljaštvo.
Tako da upotreba takvoga oružja za izlaganja ili druge manifestacije ne bi prošla.

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by andrej » 17 Apr 2024, 01:12

Ponukan nedavnim događajem zanima me jedna stvar. Je li legalno da klub posudi članu oružje za natjecanje?

Član kluba nema nabavnu dozvolu niti OL

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Apr 2024, 03:01

andrej wrote:Ponukan nedavnim događajem zanima me jedna stvar. Je li legalno da klub posudi članu oružje za natjecanje?

Član kluba nema nabavnu dozvolu niti OL
Kojim dogadjajem?

da, legalno je.
Samo nije to da mu tutnu u ruku, pa nek ide.

Clanak 36, stavak 3 i 4
(3) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, sportske streljačke organizacije i sportske
streličarske organizacije mogu posuđivati oružje svojim članovima, ali su prije posuđivanja
oružja dužne obavijestiti policijsku upravu odnosno policijsku postaju ministarstva nadležnog
za unutarnje poslove na čijem području imaju sjedište koja će provjeriti ispunjava li član
sportske streljačke organizacije ili član sportske streličarske organizacije uvjete iz članka 11.
stavka 2. ovoga Zakona.
(4) Ako član sportske streljačke organizacije ili član sportske streličarske organizacije
ispunjava uvjete iz članka 11. stavka 2. ovoga Zakona, sportska streljačka organizacija ili
sportska streličarska organizacija će mu o posuđivanju oružja izdati potvrdu, a ako ne
ispunjava uvjete, sportska streljačka organizacija mu ne smije posuđivati oružje
Turn better into best!

Post Reply