Težina zrna za lov i monolitna zrna

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Težina zrna za lov i monolitna zrna

Post by Darko11 » 22 Jan 2022, 23:26

Definitivno cesto ne pravi izlaznu ranu i nije dobar za krvni trag ,zrno se raspada .

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 22 Jan 2022, 23:36

I koliko vidim neujednačeno,koji puta probija,koji puta slabo.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 23 Jan 2022, 09:51

To je u biti meko zrno velike brzine i zbog velikih rana koje radi vecinom je pad u vatri,zato ga koristim,a i precizan je.Imam veliki gustiš u lovistu i veliki problem ako mi divljac ode 100m npr od mjesta nastrela.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 23 Jan 2022, 10:27

Darko11 wrote:Problem rijesen ,na preporuku kolege za Swarowski online balisticki kalkulator.Metak nije slabiji od deklariranog ,nego su Belotove tablice a posebno Hornady online kalkulator za k...ac.Swarowski kalkulator i moja mjerenja se poklapaju...
sumnjam da neznaš šta radiš. zašto ti hornadijevi kalkulator nije pokazivao dobro?
kako sam ja izračunao, swarovski vs berger vs hornady je razlike na 300y = 0.2' što je 0,5cm.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 23 Jan 2022, 11:10

Marko2Marko wrote:
Darko11 wrote:Problem rijesen ,na preporuku kolege za Swarowski online balisticki kalkulator.Metak nije slabiji od deklariranog ,nego su Belotove tablice a posebno Hornady online kalkulator za k...ac.Swarowski kalkulator i moja mjerenja se poklapaju...
sumnjam da neznaš šta radiš. zašto ti hornadijevi kalkulator nije pokazivao dobro?
kako sam ja izračunao, swarovski vs berger vs hornady je razlike na 300y = 0.2' što je 0,5cm.
to je ono sta sam rekao pred par postova - za lovacke potrebe hornady je zadovoljavajuci.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Jan 2022, 11:32

Dobro,jedno su kalkulatori,zar se tablice koje su deklarirane ne bi trebale raditi na osnovi praktičnoga pucanja ?
Mislim da je to jedino realno.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 23 Jan 2022, 12:18

nemožeš reči da nešto ne valja ako neznaš upotrebiti alata. darko je pustio SVE podatce za defolt stanje u kalkulatoru, osim brzine i BC.

kad računaš balistiku, u kalkulator treba staviti TVOJE stvari, kao je visina daljnogleda, nadmorska visina, temperatura, kut pucanja, kod hornadija i zračni pritisak i vlagu, a prvo odabareš u kojima enotama to ubaciš, dali je inči i yardi i fahrenheiti, ili centimetari i metari i celzijusi...

berger ima pojednostavljeno i ne treba pisati zračni pritisak (nešto ga kompenzira kod nadmorske višine) pa za kut odabereš 0. ali visina daljnogleda, nadmorska visina i temperatura su bitne stvari.
pa i da to sve pravilno izpuniš, vidiš da su razlike minimalne na 300m. pa odna kako možeš procjeniti, koji kalkulator je dobar, ako neznaš kolika ti je tačna udaljenost, pa i tvoja grupa od 3 metaka je 5cm ???

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jan 2022, 12:48

Mirok wrote:Dobro,jedno su kalkulatori,zar se tablice koje su deklarirane ne bi trebale raditi na osnovi praktičnoga pucanja ?
Mislim da je to jedino realno.
Da, ali na osnovu testne cijevi, u tvornici, koja je 65 cm. :D
Posteniji proizvodjaci ce i napisati duzinu cijevi za testiranje, ali mnogi to zaborave.

Vecina proizvodjaca deklarira BC prema modelu G1, iako je racunica malo tocnija za model G7.
(za dobar long range metak za natjecanje, BC (G1) mora biti iznad 0.50 - lako se pamti, a isti metak BC (G7) bit ce manji, i tu se vizualno muti razlika.

Razlog tome jest za isto zrno G1 koeficijent je brojcano veci od onog za G7, pa jer je broj veci, BC bolje izgleda. Iako se radi o istom metku.
Kad ubacis racun za G1, ili ekvivalent u G7, dobije se slicna racunica skoro ista, ali je G7 na vecoj udaljenosti precizniji
Pa su onda na kutiji, malo uljepsane brojke.

Vezano za brzinu u praksi:
Kako imam chrony - provjeravam povremeno, za tvornicki metak, najcesca je realna razlika od deklarirane brzine na kutiji 20-tak m/s, neki put malo manja 15 m/s. Govorim o prosjeku. Mene ovo ne brine, ono sto me vise zanima jest da je brzina ujednacena i s malim razlikama od jednog do drugog hica, a testiranje barem 5 komada da se dobije realni prosjek.

G1 i G7 dolje objasnjeno

https://nl-kestrelmeters.glopalstore.co ... utm_term=b
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Jan 2022, 12:57

Tako je!
Ujednačenost je dobitna kombinacija,kada upucaš pušku da znaš da je to,to.
Zato i je najbolje imati istu seriju municije,već razne serije mogu značiti razlike.
A različiti brendovi,naročito.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Jan 2022, 13:02

Začudilo me kada je prijatelj Darko naveo da je njegov metak po tablici ,testiran na 4 cm + na sto m.
Jer znam da sam gledao za SB tablicu, gdje je upucanost na sto metara(0),a onda navedeni padovi na 200,300 m.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jan 2022, 13:51

Pravo testiranje ne mozes raditi u sumi.
Mora biti streljana, ugodno za zauzeti stav (sjedeci ili lezeci), imati mekani naslon, puska mora biti u levelu, meta stabilna da je ne propuhuje vjetar, itd.
Optika 4 puta povecanje nije adekvatna za gadjanje na 300 metara, precizno. Tako da je to akumulacija ergonomskih faktora.
U nedostatku streljane, chrony je djelomicno rjesenje, ali nije ga bilo u ovom slucaju.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Jan 2022, 13:53

Zato i kažem da je Darac odlično grupirao sa 4x optikom.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 23 Jan 2022, 16:14

6 cm na 300m lovačkom puškom i optikom 4x je fenomenalno.

Što se tiče kalkulatora. Svi oni rade po principu smeće uneseš, smeće ti vrati. Razlikuju se po metodama izračuna, kojim unosom raspolažu i što daju za izlaz. Za lovačke potrebe su svi online OK i više nego zadovoljavajuće precizni. Za streljačke potrebe na većim daljinama bi bilo poželjno nešto naprednije. Tipa Strelok Pro, AB mobile...
Za proučavanje balistike ili ELR. Ono najnaprednije.

Naganjati se sa milimetrima na 300m. Za to vam treba doppler radar, Kestler 5000+ vremenska stanica, poznata krivulja otpora vašeg zrna iz vaše cijevi i kalkulator od par stotina dolara, npr. AB Analyitics.
Kao i puška i strijelac sposobni grupirati u milimetrima na 300m.

Van ovoga gore, on line kalkulatori su svi OK. Uz napomenu, smeće mu daš, smeće ti vrati.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jan 2022, 17:35

IB43 wrote: Za streljačke potrebe na većim daljinama bi bilo poželjno nešto naprednije. Tipa Strelok Pro, AB mobile...
Osnovni problem je unos vjetra koji nikad nece biti tocan.
Druga stvar je pravila natjecanja.
Obicno se ima probne hice na natjecanju.

U kalkulator uneses podatke, koje znas, i mislis da si u centru.
Onda idu probni hici.
hitac ode sa strane, ili vise probnih hitaca pobjegne sa strane, onda znas da je vjetar kriv.
Korigira se za prosjecnu gresku, grupe probnih hitaca. I prati se sta se odvija tokom vlasite serije na matchu.

Tocan unas podataka, racunica u dlaku, i najnapredniji software je samo potreban za prvi (i jedini) hitac.
A to je sluzba. Ne sport.

Zato za sport, i to nije vazno. Jer ce primitvni kalkulatro opet dovest metak u metu, onda korigiras. Imao sam prilike gledati ljude na matchu od kojih su mnogi fokusirani na izracun i ubacivanje u kalkulator. Slabi rezultati, obicno - jer im gadget odvlaci paznju, a kalkulator zbog netocnog vjetra opet izracuna s greskom.
Iako se mnogima koji nisu bili na dalekometnim natjecanjima i nemaju iskustva cini da je cijelo teziste na precizosti opreme i racunu. Ali to je greske. Oprema mora biti vrhunska, kalkulator bilo kakav, a strijelac mora biti fokusiran na korekcije po osjecaju i svojoj procjeni vjetra. Kalkulator je samo slatka varka. Puska precizna, a kalkulator je u glavi. Zato to jest sport.

na natjecanju, ne treba zuriti.
Jedan od trikova je sacekati da drugi pocnu pucati.
Onda se pogleda mete od drugih, i ako se vidi da vecini zabacuje slicno, za toliko se moze korigirati, za prvi probni. A onda dalje po svome.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 23 Jan 2022, 18:56

Jolly, nije f-class jedina dalekometna disciplina. PRS je jedan hitac, jedna meta. Nije služba u pitanju.

Kalkulator koristiš prije natjecanja. Po mogućnosti nadopunjen DOPE podacima. Na natjecanju listić ili naljepnicu sa korekcijama. Vrijeme je ograničeno.

Ako nemaš predodžbu koliko vjetar nosi, džabe je čitanje vjetra. Možeš postaviti zastavice i anemometre sve do mete, neće pomoći.

Svaka čast kalkulatorima. Ali kada je vjetar u pitanju, trening po vjetru ne može ništa zamijeniti. A na tu temu, mi u RH imamo hendikep. Pa je pomoć kalkulatora dobro došla, za visinu također.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jan 2022, 19:33

IB43 wrote: PRS je jedan hitac, jedna meta.
O Super!
Bravo! I tog ima! Gdje mogu to probati?

Zivim u Rijeci, gdje mi je najblize streliste?

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/100 ... treljastvu

Budimo realni.
Imamo dovoljno problema u HR sa manjkom strelista i postojecim strelistima, a ne sad da pricamo o apstrakciji sta radi samo jedan klub na cijelom balkanu. ukupno mozda 10-20 ljudi, samo zato jer imaju uvjete.
Natjecanja kod nas su F-class
Ili lokalni turniri, sa pravilima vrlo slicni.
Pa cak i u klasicnom streljastvu imas probne hice i mogucnost korekcije nisana - mehanickog.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 23 Jan 2022, 19:46

Ne znači da onaj koga te stvari zanimaju mora odustati od svega. Može se i putovati. Ali se prvo treba pripremiti, najbolje kako se može.

Nemaju ni svi u USA pristup velikim streljanama. Nekima je i 300m nedostupno. Svejedno se pripreme i odu natjecanje. Pa što bude.
Kada bi i oni razmišljali na način: Nemam streljanu 2000m pa odustajem, jer nisam favorit za medalju. Ne bi ni kod njih bilo više od 10-20 ljudi na dalekometnim natjecanjima.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 23 Jan 2022, 20:44

Marko2Marko wrote:

Mora da sam nesto zabrljao, jer meni Hornady kalkulator pokaza pad ovog zrna samo 21 cm na 300m.

IB43 wrote:6 cm na 300m lovačkom puškom i optikom 4x je fenomenalno.
Joj grupa je odlicna.Kad sam dosao do mete nisam mogao vjerovati.Otisao sam pucati sa namjerom da sliku stavim na forum ,jer sam rekao da cu probati sta se desava sa ovim metkom na 300m i koncentrirao sam se maksimalno da se ne osramotim sa grupom na forumu :D ali ni ja nisam ocekivao ovo .Ovo je definitivno najbolja grupa koju sam otpucao u zivotu,makar i sa 3 metka.Izgleda da bolje gadjam kad sam pod pritiskom javnosti :D P.S mjesto gdje pucam je vjetrometina i prvi put nije bilo ni daska vjetra,mozda je i to pomoglo. Ali za obicni lovacki karabin,tvornicku municiju i 4x optiku, ovo je stvarno fantasticna grupa.Oslonac krov od auta i jedan mali gumeni stalak na krovu.
Last edited by Darko11 on 23 Jan 2022, 20:54, edited 3 times in total.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jan 2022, 20:48

@IB43
Mogu napomenuti da u streljastvu imam nesto formalne izobrazbe.
Da sam u rekreativnom long rangu od samih pocetaka, desetak godina iskustva. (a i dovljno je proci povijest diskusija o tome na forumu)
Da imam podosta autorizirane procitane literature.
Da sam organizirao natjecanja u tom sportu (pogledati pozive koje sam stavljao)
Pa na osnovu tih sitnica, na razini kojoj jesam, formuliram prethodne tvrdnje.

Prvi hitac u bulls eye, bez probnog hica nije ono kako ga tumacis. Cinjenica da je vjetar samo procijenjena varijabla, cini hvalospjeve cyber calculatorima kalkulatorima, neosnovanim (sve koje sam vidio su dovljno dobri, da omoguce naci se u meti, pa onda raditi sitne korekcije koje pitaju, a sama puska ako je upucana za sljedecu narednu seansu na streljani - trening, opet ima druge postavke).

Tadkodjer imati na umu da je vecina utakmica na 300 ili 600 metara, i greske racunice na maksimalnim daljinama od 1000 metara nisu relevantne jer nemamo natjecanja na tim udaljenostima

A za prakticno streljastvo, nemamo uvjeta za PRS. Imamo natjecanja u f-class i srodnim loklanim turnirima. I to je to.
To je za onog ko misli pucketati u long range u Hrvatskoj.
Tvrdnje o razlikama u modelima balistike koje slaze neko ko bryan Litz, ili pak hornady public calculator su zato za nase uvjete bespotrebne.
Istovremeno takvi detalji - bespotrebno strase pocetnike, ili ih krivo navode i nisu potrebni.

Ako govorimo u medjunarodnim natjecanjima gdje je konkurenicija izuzetno jaka, onda je drugi pristup, i svaki komad vrhunske opreme i softwarea je vazan. kao i iskustvo i vjestina strijelca. Ni tu ga nece spasiti kalukator da bolje gadja.
Kalkulator je simpaticni gadget koji olaksava stvar, i to je to. Treba ga na taj nacin percepirati
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 23 Jan 2022, 22:51

Nije mi namjera strašiti početnike. Pa i ja sam početnik.
Samo napominjem da sve ima svoju namjenu i razloge zašto ljudi to koriste.
Nisi u pravu za kalkulatore. Nemali broj ljudi ih koristi baš kao zamjenu za veću streljanu kojoj nemaju pristup. Govorim o WEZu. Ne o softweru koji računa korekciju.

Opet napominjem. Ništa od toga se ne može mjeriti sa stvarnim pucanjem po vjetru.
Ali kada biraš između nešto i ništa. Nešto je ipak bolja opcija.

Ima i još jedna napomena. Ja volim balistiku i to je jedan od motiva za ulaganje u opremu. Nije samo natjecanje u pitanju.
Jer kako i sam kažeš, za naše uvijete se može proći i bez skupe opreme.

Post Reply