Kupovina oružja bez poreza na luksuz

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Hackerivs
Narednik
Narednik

Re: Kupovina oružja bez poreza na luksuz

Post by Hackerivs » 18 Jan 2013, 15:03

loklar wrote: XDM-9 (4,5" i 3,8")=4750 kn
da su dosljedno otpisali porez na luksuz, cijena bi iznosila 4274,19 kn.
ali firma kao i svaka druga gleda svoj profit, i napravili su točno ono što sam ja predviđao. a to je da su samo otpisali jedan dio poreza na luksuz, prividino smanjili cijenu, a sad ustvari još više zarađuju nego prije.
xdm-9 je prije koštao 5300 kuna i u tome je bilo 1025,81 kn poreza na luksuz. kada se usporedi cijena koja bi trebala biti bez poreza na luksuz i cijena koju su oni sad stavili, izračuna se razlika od 475,81 kn koji nisu otpisani od poreza na luksuz nego su stavljeni u osnovicu nove cijene.
u svakom je slučaju jeftinije nego prije, ali ipak malo glupo za one koji su upućeni u tematiku ovog poreza.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Jan 2013, 17:24

Ja mislim, a mozda se i varam da njih zabole kita za HR trziste. Imaju puno vece trziste za neku socijalnu cijenu koja je ipak dobra po pitanju Businessa i kraj price. Tipicna EX-Yu prica, isti proizvod je jeftiniji u USA nego na producju HR-a... AMEN ! Zasto da kupujemo domaci proizvod pored toliko stranih, bolje da lova ide strancima.
Nemoguće je Nemoguće

Rusan Junior
Razvodnik
Razvodnik

Post by Rusan Junior » 23 Jan 2013, 15:02

To je tak, sloboda trgovca da formira cijene kako želi.
Na kupcu je da kupi ili ne kupi, tj kupi drugdje di je jeftijine.

Ali kupca ne zanima npr. činjenica da režije (struja, plin-grijanje itd) idu u zadje vrijeme značajno prema gore,
i da bi to trebalo utjecati na cijenu koštanja proizvoda. Govorim za proizvodnju, ne za trgovce "kupi - prodaj".

Isto tak s promjenom PDV-a sa 23 na 25 posto.
Neznam za druge, ali Rusan proizvodi tad su zadržali istu krajnju cijenu, osnovica se smanjila...

Može se tu diskutirati u nedogled, i davati argumente sa jedne i druge strane.
Na kraju će ipak pobjediti zakon ponude i poražnje :A25:

BTW, jedan primjer. Talijanski proizvođaći oružja na crni barut (Pedersoli, Pietta, Armi Sport) u zadnjih 3 godine (koliko radimo s njima) svake godine dižu cijene za oko 3%.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jan 2013, 16:06

Na zalost u pravu si do zadnjeg slova koje si napisao, troskovi zivota svakim danom sve su veci a nas standard je sve manjih mogucnosti, ove godine ce se osjetno primjetiti na svim poljima. Eto bas mi poslala iz knjgovodstva novu cestitku kako se potice privreda kod nas i kako se smanjuju nameti.

( Naknada za općekorisne funkcije šuma - Po presudi Ustavnog suda - objavljeno u NN 68/26.6.2012.
DAKLE, NA PRIHODE OD 27.06.2012-31.12.2012. IDE POSTOTAK 0,0306%.)
Nemoguće je Nemoguće

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 23 Jan 2013, 17:34

Rusan Junior wrote:To je tak, sloboda trgovca da formira cijene kako želi.
Na kupcu je da kupi ili ne kupi, tj kupi drugdje di je jeftijine.
Evo da se konkretno osvrnem recimo na XDm. Pištolj je preskup. Pogledajte samo cijene u americi i sve je jasno.
Ujedno, slažem se da je na kupcu da kupi ili ne kupi, ali i trgovac bi u toj domeni mogao poraditi više da privuče kupca ili ga odbije od sebe.
Konkretno moj prijatelj se nadao da će cijene biti osjetno spuštene kako bi kupio XDm, ali ipak je nova cijena malo too much.
Odlučio se na kraju za S&W MP 9x19. Košta 3200 kuna u lovcu na popustu, meni se osobno sviđa.
Osobno mislim da je za sportske strijelce bilo bolje da je porez na luksuz ostao na snazi. Ja sam imao sreće što sam uletio baš u vrijeme kad se ništa nije znalo o ukidanju tog poreza i imao sam adekvatno mišljenje ministarstva financija koje mi je omogućavalo da kupim oružje bez tog poreza. I kupio sam xdm, za manje novaca nego što sada košta...

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 23 Jan 2013, 18:41

Hackerivs wrote:Odlučio se na kraju za S&W MP 9x19. Košta 3200 kuna u lovcu na popustu, meni se osobno sviđa.
Osobno mislim da je za sportske strijelce bilo bolje da je porez na luksuz ostao na snazi. Ja sam imao sreće što sam uletio baš u vrijeme kad se ništa nije znalo o ukidanju tog poreza i imao sam adekvatno mišljenje ministarstva financija koje mi je omogućavalo da kupim oružje bez tog poreza. I kupio sam xdm, za manje novaca nego što sada košta...
dobrim dijelom se slazem s time sto si napisao. ali ima jos jedna caka. XDm ima za RH preporucenu cijenu postavljenu od strane tvornice. Popusti se mogu dobiti preko pojedinaca koji imaju veze i poznanstva.
Prilikom kupovine sam bio u istoj dilemi, ali sam se na kraju odlucio za kupnju kod trgovca, jer sam izracunao da ce me jeftinija kupovina u tvornici izaci skuplje, ako uracunam izgubljen dan, klopu i cugu, dnevnicu, gorivo i cestarine od Vinkovaca do Karlovca.... Kada sam stavio na papir, bilo je sve jasno. Ipak mi je bilo draze taj novac ostaviti lokalnom trgovcu i kasnije dobiti popust na streljivo....

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jan 2013, 19:16

patch wrote:.... ali ima jos jedna caka. XDm ima za RH preporucenu cijenu postavljenu od strane tvornice. ...
Koja je tocno cijena tog proizvoda u USA i kod nas na trzistu?

Nesto nama evropljanima ne stima u glavi, ili to samo je ne kuzim?

SVI EU proizvodi koji se prodaju na podrucju USA su jeftiniji u USA nego na podrucju EU, zanemarimo odnos USD/Eur jer i ako bude 1:1 opet ce biti isto. Dok naprotiv SVI US-proizvodi su daleko skuplji na podrucju EU nego u USA. EU skida gace ne bi li prodala svoju robu amerima, dok amere zapravo boli kita sto ce prodati ili nece .... NE kuzim racunicu ni pod razno.
Nemoguće je Nemoguće

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 23 Jan 2013, 19:35

cijena u americi varira, ali evo za usporedbu ćemo konkretno uzeti jedan običan crni xdm, kalibar 9x19.
U Hrvatskoj je cijena 4750, a u USA najjeftinija koju sam našao za gore spomenuti model je 549 dolara (cca 3240 kuna)
Valja uzeti u obzir jednu činjenicu, a to je da u skoro svim američkim državama nema PDV-a (sales tax), a tamo gdje ga ima obično iznosi 7-8%, ali zanemarimo to sad.
Dakle kada odbijemo pdv, osnovica kod nas iznosi ravno 3800 kuna. U americi je osnovica i cijena ista, jer pdv-a nema kako smo rekli.
E sad, ja se pitam po kojoj cijeni se ti pištolji prodaju u ameriku?
Uvoznik u ameriku također mora platiti i carinu na pištolje, a da ne govorimo o papirologiji koja prethodi uvozu.
Sad meni nije jasno, u americi neki trgovac proda XDm za 549 dolara. Sasvim je sigurno da je prodajom pištolja nešto zaradio. Za koliko novaca je on taj pištolj dobio od springfielda? Opet pitanje koliko je springfield platio HS-u. Dakle u tih 549 dolara svoj dio ima trgovac, springfield armory, HS produkt, i normalno američka država kojoj se plaćaju dadžbine prilikom uvoza. I šta je najbolje kod toga, svima njima u tom lancu se prodaja pištolja za 549 dolara isplati, i svatko zaradi svoj kruh i svatko je zadovoljan.
A kod nas 3800 kuna (?!?!?!?!?!?!?) cijena tog istog proizvoda, i sve ide firmi-proizvođaču. Tko je tu lud?

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 29 Jan 2013, 20:36

Hackerivs wrote:crni xdm, kalibar 9x19.
U Hrvatskoj je cijena 4750, a u USA najjeftinija koju sam našao za gore spomenuti model je 549 dolara (cca 3240 kuna)
Preporucena cijena za prodaju u RH je bila i visa. Oko 5.400 kn.

Racunaj, marza, sva davanja i na kraju PDV.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 29 Jan 2013, 20:38

lex-lutor wrote:.... NE kuzim racunicu ni pod razno.
Nemoj uopce pokusavati usporedjivati nas i Amere. Opcenito EU i Amere. Ne vrijedi.

fuckdea
Razvodnik
Razvodnik

Post by fuckdea » 07 Mar 2013, 10:15

zvao sam jutro detonex da pitam na koji nači se može
iz vana kupiti rabljeni sig suer (p210)... čovjek mi je rekao da je to jako teško i da li sam uopće spreman platiti proceduru uvoza oružja????????....
da li netko zna kako se može iz vana uvesti-kupiti rabljeni sig sauer p210...i što to znači procedura uvoza oružja????????
i ako oružje vani dođe npr 600 eura koliko ću morati platiti dok ga ne dobijem na svoju dozvolu...
pod pretpotvkom da nema porez na luxuz..

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 07 Mar 2013, 10:33

u trenutku uvoza moraš imati nabavnu dozvolu, vlasnik oružja mora ishoditi izvoznu dozvolu, obično to košta oko 100€, najbolje da ti poštom pošalje pištolj na poštu carinjenja (u ZG to je Branimirova 4 ), kada te pozovu da ti je stigla pošiljka plačaš carinu i sva davanja koja treba, obično se traži procjena vrijednosti da bi mogli odrediti visinu carine tako da bi najbolje bilo da pištolj pošalje trgovac koji je registriran za promet oružjem tako da može izdati račun koji bi naši carinici priznali kao vrijednost robe i odredili cijenu davanja državi. kad sve odradiš cijena će te doći duplo nego si ga platio, znam zato jer sam nekoliko puta privatno napravio uvoz oružja i imao tu proceduru.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

fuckdea
Razvodnik
Razvodnik

Post by fuckdea » 07 Mar 2013, 10:49

zahvaljujem vam na ovome... još samo jedan upit... ako se iz vana kupuje oružje od civila,,,,znači ne od poduzeća koje se bavi oružjem..nego od civila, koji naravno ima u svojoj matičnoj državi dozvolu za to oružje i zeli isto prodati meni npr. u rh.. da li je to moguće????..... i da li znate da li će ulaksom RH u EU u sedmom mjesecu, biti sve puno puno lakše.. znači uvoz i od civila i od poduzeća ili će biti isto kao i do sada....oprostite mi što vas gnjavim, ali nešto ću morati da kupim...

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 07 Mar 2013, 10:52

Pricekaj da uđemo u Eu biti ce ti malo jednostavnije. Iz slovenije te izvozna dozvola dođe 40 eur i Rebec ti recimo dofura na granicu . Ja sam prodao nešto u slo jednom svom prijatelju , njega je dozvola koštala 20 eura a meni su u policijskoj postaji razdužili, njemu upisali i imao sam mu obvezu odvest oružje do granice , njemu su priznali moju izjavu o vrijednosti oružja (ukoliko je razumna).

fuckdea
Razvodnik
Razvodnik

Post by fuckdea » 07 Mar 2013, 10:56

da li se negdje može nabaviti katalog vrijednosti oružja-pištolja ono kao kad porezna uprava posjeduje kod vozila..

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 07 Mar 2013, 11:21

ulaskom u EU neće se ništa promijeniti oko procedure uvoza oružja, i dalje će trebati uvozna dozvola prilikom prelaska granice, kad to ne bi trebalo otišao bi u dojčland s našom nabavnom kupio oružje i sve ok, od toga naša država nema koristi a para treba liniću i kompaniji više nego ikome. isto je i sa odlaskom u lov u EU, bez obzira što nema granice na svakom prelasku međe moraš prijaviti oružje . . .
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 07 Mar 2013, 13:25

valdop wrote:ulaskom u EU neće se ništa promijeniti oko procedure uvoza oružja, i dalje će trebati uvozna dozvola prilikom prelaska granice, kad to ne bi trebalo otišao bi u dojčland s našom nabavnom kupio oružje i sve ok, od toga naša država nema koristi a para treba liniću i kompaniji više nego ikome. isto je i sa odlaskom u lov u EU, bez obzira što nema granice na svakom prelasku međe moraš prijaviti oružje . . .
Ne bi se bas složio, Slovenci uredno kupuju preko Egun-a i oružje im uredno dođe poštom, pošalju prije toga kopiju nabavne koju ovi provijere. A ni sada ne trebaš nikakvu uvoznu dozvolu za privatnu kupnju nego samo nabavnu dozvolu.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 07 Mar 2013, 13:26

fuckdea wrote:da li se negdje može nabaviti katalog vrijednosti oružja-pištolja ono kao kad porezna uprava posjeduje kod vozila..
To ne postoji.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 07 Mar 2013, 13:41

valdop wrote:ulaskom u EU neće se ništa promijeniti oko procedure uvoza oružja, i dalje će trebati uvozna dozvola prilikom prelaska granice, kad to ne bi trebalo otišao bi u dojčland s našom nabavnom kupio oružje i sve ok, od toga naša država nema koristi a para treba liniću i kompaniji više nego ikome. isto je i sa odlaskom u lov u EU, bez obzira što nema granice na svakom prelasku međe moraš prijaviti oružje . . .
Slinic moze malo pusit i vuc za kitu svakog od nas nakon 01-July-2013, donesem kupoprodajni ugovor ovjeren od notara u bilo kojoj zemlji EU u kojem moze pisati da sam platio oruzje 1 Eur. To je sto se tice poreza. A sto se tice prenosa preko granice dok nismo u Shengenu neces moci dobiti oruzje u ruku van granica Rh nego ce sitzati postom ili dostavnim sluzbama koje imaju ovlastenje.

Slovenci inace sa svojim EWB-m mogu ici po cijeloj EU sa oruzijem bez ikakvih problema.
Nemoguće je Nemoguće

rushordie
Pozornik
Pozornik

Post by rushordie » 03 Dec 2013, 20:46

Da li je moguce otici u sloveniju s nasom nabavnom i kupiti oruzje u ovlastenim trgovinama bez problema?
Neznam tocno kako to funkcionira nakon ulaska u Eu, da li se placa porez na granici i koliko?

http://www.rojal.si/ imaju opciju dostave u hrvatsku, do kuda oni salju i da li treba slati ista osim scana nabavne?

Vjerojatno bi bilo najbolje njih pitati ali ne zelim fantazirati previse prije nego dobijem nabavnu, cisto radi informiranja da vidim da li to mogu otpisati.
ko rano rani mošnja

Post Reply