Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj

Post by jolly » 14 Sep 2020, 06:22

Po meni, a slazem se sa svima, da u HR treba tvornica streljiva, ono sto niko do sad ne spominje, ili ne analizira kao potenicjlane kocnicne.

1. Investicija. (40 miliona?)
Zasto bas toliko? Zasto bas odmah?

John Noisler je poceo raditi zrna (nosler partition) u garazi, dok je istovremeno vodio svoju auto prevoznicku kompaniju. radio vikendom u slobodno vrijeme.
Onda je s vremenom prosirio posao.
Zatvorio kamnionski transport i lagano sirio proizvodnju. nakon vise godina usavrsavanja i sirenja "garaznih kapaciteta".

Nosler je danas jedna od najvecih privatnih tvrki za proizvodnju streljiva u americi.
Ali da bi dosli do tog nivoa, razvoj i sirenje kapaciteta je trajalo jedan ljudski zivotni radni vijek. (u povoljnoj trzisnoj americkoj klimi)

zasto mi odmah moramo ici na 40 miliona investiciju, kapacitet proizvodnje za policiju, vojsku, vojne zalihe, vojni savez, misjije, izvoz i civilno trziste?
Dovoljno je poceti s manjim kapacitetima, i postepeno siriti proizvodnju prema potrebama. Odrediti neke osnovne ciljeve, samo da se pocne, i krenuti sa manjim,

Poanta, za pocetak, treba smanjiti ciljeve projekta. Krenuti s manjom investicijom.

Velike investicije, u HR, svaki pametan investitor se boji. To tesko ide. Odmah investicija 40 miliona? Samo da bi poceli?
Meni se ne cini realno. (ali sto ja znam o tome. nisam ekonomista)

2. Dozvole, papirologija, proizvodne hale?
Ne znam koiko je tu adminsitrativnih poteskoca, to niko nije temljito objasnio.
To ja ne znam, a vjerojatno ni kolektivno ne znamo.
Sta je potrebno da se pokrene ovakva specijalizirana tvornica kod nas?
Ja ne znam.
Pretpostavljam jedino da prozivodnih hala, ima od prethodno ugasene industrije, koja je zatvorena.

3, repro materijal.
Industrijska proizvodnja municije nije "reloading".
Odnosno, ne moze se bazirati da "se ima svoje cahure", a zrna i barut kupi u ducanu, i doma da se napuni.

Ono sta treba je, barem:
kemijska industrija, da prozivede moderne barute. ne znam jel imamo to, ili se treba i tu ici u razvoj od pocetka?
odnosno, bazirati se na pocetku na uvozu baruta, i kapisli?

Ako se bazira na uvozu, onda to nije korak naprijed, o kojem govorimo, opet ovisimo o drugima.

isto vrijedi za cahure, kosuljice, olovo, obojene metale.
Rudnika obojenih metala nemamo. bakar, olovo, proizvodnju nemamo.

Da li bazirati industriju na uvozu repro materijala?
Primjer takve industrije kod nas je brodogradnja, koja je stalno na izdisaju, zeljezo je iz uvoza.

S druge strane ima pozitivnih primjera (U Svijetu)
Japan kao uvoznik zeljeza, a izvozi gotove proizvode - auto industrija, pa i brodove. Uspjesno.

Dakle, nije nemoguce. Ali nije ni jednostavno.

To bi bilo, onako laicki po meni.
Uglavnom, da, apsolutno sam za razvoj nase tvornice streljiva, ali problemi koje takav projekt obuhvaca su izuzteno komplexni, i pocetak nije jednostavan.
na forumu, ne znamo dovoljno o ovoj problematici, i ne treba se odmah ad-hoc zgrazati kako to jos nije pocelo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 14 Sep 2020, 07:05

nisam siguran al za hale i skladišta moraš proć razne policijske kontrole i kontrole protupožarnih inspekcija. znam kad je moj šef otvarao firmu pa firma mora imat oružarnicu di se skadišti službeno oružije i to je bilo kazastrofa nesmiješ ovo mora biti ono i protu požarna i protu provalna vrata užas živi procedure pa čekanja. nočna mora tak da mislim da bi čak hale barem za skladištenje bilo lakše nanovo montirat i gradit nego postojeće prepravljat.

naj jače mi je kad su mu došli u inspekciju za oružarnicu pa rekli gospodine morate uzet zaštitarsku firmu i video nadzor na šta im on gospodo pa ja otvaram zaštitarsku firmu. :D

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 14 Sep 2020, 08:02

ovo što ću napisat neka se uvrijedi ko hoče al kod nas je tako i bez obzira ko je na vlasti. na žalost još jedan faktor je taj što na početku bilo čega ako hočeš uspjet moraš imat blagoslov onih koji su na vlasti ako je nešta malo onda lokalnih a nešta veliko onih velikih inače ćeš otepst hrpu para da uspiješ sam i kad uspiješ pikrenut moli boga da ako na idućim izborima pobjedi oporba ne zamjete tviju firmu i ne sjebu zato što si imao blagoslov prijašnje vlade. i moraš gubiti vrijeme i novac na politiziranje koji bi inače u uređenoj državi mogao iskoristit na inovacije ili unaprijeđenje kvalitete ili šta ti ga ja znam čega.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 14 Sep 2020, 13:45

Sve što je Jolly napisao,potpisujem!
A kojekakvih problema bi bilo,kao i u svakoj privrednoj djelatnosti.
To je tako jer kod nas sve vode političari(nekompetentni),umjesto da se poslovi prepuste ljudima od struke.
I nemojmo se zavaravati,postoji i uvoznički lobi kojemu nije u interesu da se nešto poput streljiva proizvodi u HR.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 15 Sep 2020, 10:42

Zato je HS koji je relativno za ovu priču ogromna firma u našoj zemlji to riješio jednostavnije, kupili su postojeća vojna skladišta na lokaciji koja je odgovarajuća po udaljenosti od kuća, uredili i bok. Ok ovdje je riječ o skladišnim prostorima UbS-ova, no isti je vrag i za proizvodnju, propisi su propisi i kad UbS-ove radiš.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 15 Sep 2020, 13:48

jolly wrote:Po meni, a slazem se sa svima, da u HR treba tvornica streljiva, ono sto niko do sad ne spominje, ili ne analizira kao potenicjlane kocnicne.

1. Investicija. (40 miliona?)
Zasto bas toliko? Zasto bas odmah?
zato jer su razni certifikati za sigurnost i kojekakva uvjerenja i inspekcije skupi kao i sam objekt. Razmisli koliko bi kostalo da ides napraviti neko manje brodogradiliste od nule... razmisli koliko samo kosta jedan prosjecan CNC stroj... a gdje je sve ostalo sto ti treba za strojni park... a prostor, a instalacije. Meni se to uopce ne cini puno za tvornicu koja se radi od nule.
John Noisler je poceo raditi zrna (nosler partition) u garazi, dok je istovremeno vodio svoju auto prevoznicku kompaniju. radio vikendom u slobodno vrijeme.
Onda je s vremenom prosirio posao.Zatvorio kamnionski transport i lagano sirio proizvodnju. nakon vise godina usavrsavanja i sirenja "garaznih kapaciteta".
prvo se mora odluciti jel idemo s tvornicom koja ce opskrbljivati vojsku, policiju i imati izvoz ili privatnom firmicom koja ce poceti sa pomalo streljivom za 3x godisnje streljacka natjecanja i slicno... jer ako je ovo drugo to vec imamo, M90 i Agića/Bullet... opet, ako mislis imati profitabilno drzavno brodogradiliste onda neces poceti raditi kocarice i ribarske camce za lokalne ribare, i tu i tamo koju patrolnu topovnjacu za nasu mornaricu...
Nosler je danas jedna od najvecih privatnih tvrki za proizvodnju streljiva u americi.
Ali da bi dosli do tog nivoa, razvoj i sirenje kapaciteta je trajalo jedan ljudski zivotni radni vijek. (u povoljnoj trzisnoj americkoj klimi)
opet, nosler je privatna firma. s njim drzava nema nista.
zasto mi odmah moramo ici na 40 miliona investiciju, kapacitet proizvodnje za policiju, vojsku, vojne zalihe, vojni savez, misjije, izvoz i civilno trziste?
Dovoljno je poceti s manjim kapacitetima, i postepeno siriti proizvodnju prema potrebama. Odrediti neke osnovne ciljeve, samo da se pocne, i krenuti sa manjim,
osnovni cilj je IZVOZ, jedino se sa izvozom moze opstati, i to pod uvjetom da ostvaris dobar ugovor s nekim, kao HS sa Springfieldom... ovo ostalo spomenuto je samo prezivljavanje.
Poanta, za pocetak, treba smanjiti ciljeve projekta. Krenuti s manjom investicijom.
Velike investicije, u HR, svaki pametan investitor se boji. To tesko ide.
to stoji.
Odmah investicija 40 miliona? Samo da bi poceli? Meni se ne cini realno. (ali sto ja znam o tome. nisam ekonomista)
meni je apsolutno realno... Sta mislis koliko je Rimac do sad sredstava utukao u svoju tvornicu i razvoj a dosad je proizveo 8-9 C1 auta i sad nekih 5kom C2... ok, ima tu i tehnologije, i projekata i prototipova i sklopova...
2. Dozvole, papirologija, proizvodne hale?
Ne znam koiko je tu adminsitrativnih poteskoca, to niko nije temljito objasnio.
To ja ne znam, a vjerojatno ni kolektivno ne znamo.
Sta je potrebno da se pokrene ovakva specijalizirana tvornica kod nas?
Ja ne znam.
vjerojatno najskuplja stavka buduci da se radi sa eksplozivnim tvarima... usudio bih se reci ista razina kao da radis farmaceutsku tvornicu.
Pretpostavljam jedino da prozivodnih hala, ima od prethodno ugasene industrije, koja je zatvorena.
ne bi vjerovao ali izbor je jako los, slucajno znam kad je moja bivsa firma trazila prostor za prosirenje, pa sve hale u ZG zupaniji koje su isli pogledati ili su derutne ili zahtjevaju intenzivnu renovaciju ili neki vrag. Ispalo je da bi bilo lakse izgraditi novu halu nego naci upotrebljivu postojecu...
3, repro materijal.
Industrijska proizvodnja municije nije "reloading".
Odnosno, ne moze se bazirati da "se ima svoje cahure", a zrna i barut kupi u ducanu, i doma da se napuni.
i onda se cudis zasto 40 mil.... nit imamo svoju proizvodnju cahura, niti pravimo zrna niti proizvodimo barut niti kapisle niti imamo pogon za reloading...
Ono sta treba je, barem:
kemijska industrija, da prozivede moderne barute. ne znam jel imamo to, ili se treba i tu ici u razvoj od pocetka?
odnosno, bazirati se na pocetku na uvozu baruta, i kapisli?
Ako se bazira na uvozu, onda to nije korak naprijed, o kojem govorimo, opet ovisimo o drugima.

isto vrijedi za cahure, kosuljice, olovo, obojene metale.
Rudnika obojenih metala nemamo. bakar, olovo, proizvodnju nemamo.

Da li bazirati industriju na uvozu repro materijala?
Primjer takve industrije kod nas je brodogradnja, koja je stalno na izdisaju, zeljezo je iz uvoza.
eto, sam si si odgovorio na sva gore postavljena pitanja
S druge strane ima pozitivnih primjera (U Svijetu)
Japan kao uvoznik zeljeza, a izvozi gotove proizvode - auto industrija, pa i brodove. Uspjesno.
zato sto su tu industriju vec imali razvijenu pa im sada fali resursa za posluzivanje te industrije
Dakle, nije nemoguce. Ali nije ni jednostavno.
apsolutno
To bi bilo, onako laicki po meni.
Uglavnom, da, apsolutno sam za razvoj nase tvornice streljiva, ali problemi koje takav projekt obuhvaca su izuzteno komplexni, i pocetak nije jednostavan.
i nakon ove recenice koju si napisao ti nije jasno zasto 40 mil? sića.
na forumu, ne znamo dovoljno o ovoj problematici, i ne treba se odmah ad-hoc zgrazati kako to jos nije pocelo.
ja se ne zgrazam zasto nije pocelo, meni je jasno zasto nije pocelo... kao sto sam rekao, sanjarenje i utopia... zasto nebi ovo zasto nebi ono... pa daj, kreni, otvori malu firmu u Hrvatskoj za proizvodnju streljiva i za par godina kao nosler... aha, oces k***c :D koliki su strani investitori zazbili zube na Hrvatskoj birokraciji... umjesto da drzava olaksa strana ulaganja oni kao da ih jos spoticu i bacaju motke pod noge. Jel Dundoivica napisao za svojeg sefa koji otvara zastitarsku firmu i ima oruzarnicu da su mu naredili da mora staviti videonadzor na oruzarnicu i unajmiti zastitarsku firmu da mu cuva to? HEJ!??!?! Pa kome je jos cudno zasto nije zapoceto nesto u ovom Apsurdistanu?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 15 Sep 2020, 22:02

Birokrati u HR rade ono što im kaže politika.
Znate li koliki naši iseljenici bi investirali u HR,pa i tvornicu streljiva?
Pa upravo politićkim elitama nije u interesu da iseljeništvo,sposobni privrednici i drugi zainteresirani da dođu i da pokrenu djelatnosti.
Zašto? Zato jer bi ljudi vidjeli kako se treba raditi,kako može biti bolje,kako život može biti bolji.
I upravo ljudi mogu poželjeti da nas TAKVI ljudi vode,ali što će onda ove korumpirane političke elite?
Morali bi otići,ali ne brinite,upravo zato oni to neće dopustiti.
I zamislimo stručne profesionalne,bogate ljude , pa ti ljudi ne ovise o nikome,nikome ne duguju ništa,ne ovise o nekakvom političaru ili stranci......
Takvi ljudi su opasnost za našu današnju politiku i mi svi smo svjedoci da takvi ne mogu dalje.
Oni su za nas jedino rješenje i izlaz,ali nažalost takav izlaz se ne nazire.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 16 Sep 2020, 00:33

damirdj75 wrote:
Darko11 wrote:
damirdj75 wrote:Ima neki slučaj da je neku Nato drzavu napala druga država ?

Lijepo si me nasmijao.Hvala :D Zanimljivo da jos ima neko ko vjeruje da ce ga braniti NATO,a ekonomski procvat donijeti EU,i da ce taj prosperitet i mir trajati 1000 godina, i cvast ce ruze i teci med i mlijeko.To je veca utopija od Deda Mraza, koji ce nam donjet poklone kroz dimljak ,dok Sobovi cekaju vani. :D
Lijepo je imati mišljenje ali znaš kako kažu o mišljenju... :D
Pitanje je zaista jednostavno tko napada Nato savez :D

Niko dosad nije napao NATO savez,ali je sansa da ce to tako ostati, i da ce on on dugo opstati realno mala s obzirom na geostratesku i politicku situaciju u svijetu, i banana drzave koje su sad clanice i NATO saveza i EU.Sto se tice te izreke ona je paradox,jer autor izreke ima misljenje o misljenju,pa za njegovo misljenje o misljenju drugih vrijedi isto. :A18: :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 16 Sep 2020, 02:39

Niko nije napao ni istocni blok, dok je trajao.

Medjutim, situacija i svrha se saveza se mijenja.
Takav savez danas drzi kakvu takvu stabilnost svjetskog trzista, a stabilnost je potreba za zapadnu ekonomiju.

Primjer, neko blokira ili ugrozi svjetske tankerske rute, savez reagira i posalje flotu tamo da se pomorske rute ponovo otvore.
nafta ponovo stize na trziste.
U suprotnom, sta se desava?

Nekad je svrha saveza bila vojni odgovor, warsavskom paktu.
Ali stvari se mijenjaju, i pa se i misija saveza mijenja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 22 Nov 2020, 00:26

Nešto se u krivim temama spominjalo,pa me zanima po izjavi ministra,koje bi se streljivo u HR trebalo proizvoditi?
Za ručno vatreno oružje ili i neko drugo?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 22 Nov 2020, 12:12

Neki dan na mislim Z1 u emisiji... izjavio je da bi Hrvatska trebala imati vlastiti tvornicu streljiva, da se nada u budućem periodu da će se poraditi na tome... NIJE rekao da bude išta, NIJE konkretizirao planove... načelno da bi se radilo pješačko streljivo, s pretpostavkom da se radi od 5,56x45, 9x19, 7,62x39, 7,62x51, 12,7x99, itd.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 22 Nov 2020, 12:59

Da će poraditi u budućnosti.......obećanja......HDZ......??? :A02:

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 27 Nov 2020, 18:32

:A31:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 Nov 2020, 20:40

Ja bih još jednom pokušao objasniti što znači imati tvornicu streljiva.
Prvo ljudi moraju shvatiti što znači NE IMATI streljiva za obranu!
90ih nismo imali,bilo je teško nabaviti,švercalo se.
A ako si uspio nabaviti ,to je izgledalo ovako:
prosjećna plaća pa i moja je bila 100 DEM,
metak je bio 3 do 4 DEM i više....
Znači od plaće si mogao kupiti cca 25 metaka....!!!???
Usporedimo li to sa današnjim vremenom,neka je plaća 5000kn :25=200 kn!
200kn jedan metak!Bilo kakav,samo da se nađe!
Toliko o cijeni metaka,a koliko je života izgubljeno zbog nedostatka municije?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 28 Nov 2020, 18:41

Ako smijem dodati, samo tržišta opravdanost u današnje vrijeme može stajati iza tvornice streljiva. Politička i obrambena opravdanost su nam do sad priskrbili razne Uljanike, a i u ovo doba krize mislim da je maksimum ova eskadrila aviona o kojoj se priča. Naše krhko gospodarstvo jednostavno ne može izdržati još jedan vojni i politički opravdan, ali gospodarski neisplativ projekt.

A koja je to tržišta opravdanost? Mislim da samo kao proizvodni pogon nekog od velikih imena, pa da je isplativ zbog jeftine radne snage i nižih transportnih troškova (koji su za streljivo uvijek visoki u odnosu na cijenu). Inače, porezi su nam visoki i investitori nisu ludi. E sad, kad bi se to i napravilo, kamo bi ta proizvodnja išla? Prijevoz streljiva je skup, kako sam i rekao, no prednost je more i hrvatske luke.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Nov 2020, 19:03

Strateško planiranje.
Ako imaš cilj naći ćeš način.
Investitorima se može izići ususret.
Osloboditi poreza neko vrijeme,dijela doprinosa za radnike,osloboditi dijela naknada.....vodnih,komunalnih.....parafiskalnih nameta......
Moj prethodni post išao je sa namjerom da u jednom segmentu pokušam opisati što znači NE imati,ja znam da je jako teško uvjeriti ljude koji nisu imali tako traumatično iskustvo,ali ipak....ne bih htio da nam se tako nešto ponovi.
A moglo bi.....

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 28 Nov 2020, 19:07

Bojim se da smo gotovo tridesetogodišnjim kriminalom i uhljebljivanjem iscrpili mnoge mogućnosti.

Doslovce se radi o tome da se mora oteti uspješnom da bi se financiralo nešto državno. A ako stavimo u nejednak položaj takvu firmu u odnosu na bilo koju drugu time što smo joj otpisali poreze i davanja, drugi će se s pravom pobuniti.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Nov 2020, 19:47

Usporedio bih to sa poticajima u poljoprivredi.
Poznajem čovijeka koji ima 17 krava,nešto zemlje gdje sadi kukuruz i razne zasade i......
Uglavnom, on od države samo za to da ima krave ,sadi zemlju i dr dobiva cca 100 000 kn poticaja na godinu.
Znači mlijeko,sir i ostalo što prioizvede na zemlji ,to prodaje ,dobiva plavi dizel po povlaštenoj cijeni +navedeni poticaji.....
To država daje i potiće jer je to strateški interes za nju(hrana).
Ne vidim zašto se to ne bi odredilo i za tvornicu streljiva,budući znamo što smo prošli.
Razne olakšice se i ovaku daju određenim subjektima,pa ne vidim problem.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 28 Nov 2020, 23:32

Mirok wrote:Usporedio bih to sa poticajima u poljoprivredi.
Poznajem čovijeka koji ima 17 krava,nešto zemlje gdje sadi kukuruz i razne zasade i......
Uglavnom, on od države samo za to da ima krave ,sadi zemlju i dr dobiva cca 100 000 kn poticaja na godinu.
Znači mlijeko,sir i ostalo što prioizvede na zemlji ,to prodaje ,dobiva plavi dizel po povlaštenoj cijeni +navedeni poticaji...
kad je to tako jednostavno, u ponedeljak dajem otkaz i kupujem 10 krava i 10 koza.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Nov 2020, 23:40

Mike_Torello wrote:
Mirok wrote:Usporedio bih to sa poticajima u poljoprivredi.
Znači mlijeko,sir i ostalo što prioizvede na zemlji ,to prodaje ,dobiva plavi dizel po povlaštenoj cijeni +navedeni poticaji...
kad je to tako jednostavno, u ponedeljak dajem otkaz i kupujem 10 krava i 10 koza.
Živa istina i ja sam ostao PAF!

Post Reply