POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ
Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ
"U zakljucku, na tvoje pitanje imas dva pristupa.
1. Izmjene pravilnika saveza o izdavanju potvrde.
2. Ili jednostavno da se u zakon upise kao uvjet tecaj + clanstvo, uvjet za nabavnu."
Kad bolje razmislim, ići u smjeru 1 izmjena od strane saveza (posebice za HSS) bi bila uzaludna.
Jer kad izgubiš 70% članova i niti ne trepneš na to... Teško da bi mogao nešto efikasno očekivat od tamo.
Ovo pod 2 mi izgleda realnije, da se zakonom makne uvijetovanje od strane saveza.
E sad na koji način to izvest, ajmo vidjet što trenutno imamo u zakonu, 2 uvijeta su ključna:
- Dokazat da ti oružje treba: članak 11 (1) kaže:
Da je položila lovački ispit, ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja lovom ili da se aktivno bavi sportskim streljaštvom,
ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom, o čemu mora priložiti odgovarajuće uvjerenje,
potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz ili da ima opravdani razlog za nabavu oružja, ako oružje nabavlja radi osobne sigurnosti
Dakle imamo: aktivno bavljenje streljaštvom, a dokaz može biti: potvrda ili drugi odgovarajući dokaz.
Meni ovo izgleda ok, nije restriktivno i samo članstvo u nekom klubu bi trebalo zadovoljavat ovaj članak,
čak i samo pokazivanje članske iskaznice kluba se čini ok. Ali onda imamo problem kod drugog uvijeta:
- Dokazat da si osposobljen za korištenje oružja: članak 17 kaže:
Za oružje kategorije B koje nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom – potvrdom krovne organizacije
koja vodi evidenciju svojih članova izdanom članu sportske streljačke organizacije ili kluba koji se aktivno
bavi ili natječe u streljaštvu.
Ono što je meni ovdje malo bezveze je da se osposobljenost mora dokazivat na različite načine ovisno o namjeni.
Hipotetski primjer: dođe ti četvero ljudi koje moraš osposobit za rukovanje oružjem, ajde nek je konkretno pištolj.
Jedan će nosit taj pištolj u lov za samilosni hitac, drugi će s tim pištoljem ić pucat na streljani,
treći će taj pištolj imat za samoobranu, četvrti hoće skupljat pištolje iz B kategorije za kolekciju.
Pitanje je: hoćeš li zbog različite svrhe svakog na drugačiji način podučit za rukovanje pištoljem ili ćeš ih
jednostavno svo četvero dovest odjednom i svima zajedno pokazat kako se
puni/prazni/puca/rastavlja/čisti/zakon/sigurnost/ostalo...
Ne vidim razlog da se svakom zasebno zbog drugačije svrhe daje (i traži) drugačija obuka. Nadam se da se kuži poanta.
I to je taj problem, ako ja imam položen lovački ispit, dakle osposobljen sam za rukovanje svim oružjem.
Zašto ja nebi mogao na temelju članstva u streljačkom klubu dobit nabavnu dozvolu za MK pištolj ?
Točan odgovor: Jer nisam osposobljen na način kojeg zakon predviđa: ukratko, nisam bio na natjecanju iz streljaštva.
(ako se radi o klubu iz HSS)
Dakle ja bi predložio da riješenje problema bude u generaliziranju obuke i prihvaćanje osposobljenosti,
jer... oružje je oružje, lovački i sportski pištolj se jednako koriste (u drugačijim uvijetima),
ali pravila sigurnosti/rukovanja su ista. Možda ako bi MUP dozvolio ljudima da se kod njih osposobe za rukovanje oružjem,
bez ikakvog razloga (ponavljam: samo obuka za rukovanje, ne i dobivanje nabavne), a onda ako hoćeš rekreaciju,
samo se upiši u bilo koji klub i možeš vadit nabavnu dozvolu.
Dal ovo izgleda ok ?
1. Izmjene pravilnika saveza o izdavanju potvrde.
2. Ili jednostavno da se u zakon upise kao uvjet tecaj + clanstvo, uvjet za nabavnu."
Kad bolje razmislim, ići u smjeru 1 izmjena od strane saveza (posebice za HSS) bi bila uzaludna.
Jer kad izgubiš 70% članova i niti ne trepneš na to... Teško da bi mogao nešto efikasno očekivat od tamo.
Ovo pod 2 mi izgleda realnije, da se zakonom makne uvijetovanje od strane saveza.
E sad na koji način to izvest, ajmo vidjet što trenutno imamo u zakonu, 2 uvijeta su ključna:
- Dokazat da ti oružje treba: članak 11 (1) kaže:
Da je položila lovački ispit, ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja lovom ili da se aktivno bavi sportskim streljaštvom,
ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom, o čemu mora priložiti odgovarajuće uvjerenje,
potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz ili da ima opravdani razlog za nabavu oružja, ako oružje nabavlja radi osobne sigurnosti
Dakle imamo: aktivno bavljenje streljaštvom, a dokaz može biti: potvrda ili drugi odgovarajući dokaz.
Meni ovo izgleda ok, nije restriktivno i samo članstvo u nekom klubu bi trebalo zadovoljavat ovaj članak,
čak i samo pokazivanje članske iskaznice kluba se čini ok. Ali onda imamo problem kod drugog uvijeta:
- Dokazat da si osposobljen za korištenje oružja: članak 17 kaže:
Za oružje kategorije B koje nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom – potvrdom krovne organizacije
koja vodi evidenciju svojih članova izdanom članu sportske streljačke organizacije ili kluba koji se aktivno
bavi ili natječe u streljaštvu.
Ono što je meni ovdje malo bezveze je da se osposobljenost mora dokazivat na različite načine ovisno o namjeni.
Hipotetski primjer: dođe ti četvero ljudi koje moraš osposobit za rukovanje oružjem, ajde nek je konkretno pištolj.
Jedan će nosit taj pištolj u lov za samilosni hitac, drugi će s tim pištoljem ić pucat na streljani,
treći će taj pištolj imat za samoobranu, četvrti hoće skupljat pištolje iz B kategorije za kolekciju.
Pitanje je: hoćeš li zbog različite svrhe svakog na drugačiji način podučit za rukovanje pištoljem ili ćeš ih
jednostavno svo četvero dovest odjednom i svima zajedno pokazat kako se
puni/prazni/puca/rastavlja/čisti/zakon/sigurnost/ostalo...
Ne vidim razlog da se svakom zasebno zbog drugačije svrhe daje (i traži) drugačija obuka. Nadam se da se kuži poanta.
I to je taj problem, ako ja imam položen lovački ispit, dakle osposobljen sam za rukovanje svim oružjem.
Zašto ja nebi mogao na temelju članstva u streljačkom klubu dobit nabavnu dozvolu za MK pištolj ?
Točan odgovor: Jer nisam osposobljen na način kojeg zakon predviđa: ukratko, nisam bio na natjecanju iz streljaštva.
(ako se radi o klubu iz HSS)
Dakle ja bi predložio da riješenje problema bude u generaliziranju obuke i prihvaćanje osposobljenosti,
jer... oružje je oružje, lovački i sportski pištolj se jednako koriste (u drugačijim uvijetima),
ali pravila sigurnosti/rukovanja su ista. Možda ako bi MUP dozvolio ljudima da se kod njih osposobe za rukovanje oružjem,
bez ikakvog razloga (ponavljam: samo obuka za rukovanje, ne i dobivanje nabavne), a onda ako hoćeš rekreaciju,
Dal ovo izgleda ok ?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ja se bavim dinamicnim streljastvom, klasicnim streljastvom, dalekometnim streljastvom i lovom. I prosao sam edukaciju za trenera, i suca.Marin223 wrote:
Dal ovo izgleda ok ?
Iz takvog iskustva mogu reci da jedno s drugim nema previse zajednickog.
Zato jer su moderne civilne aktivnosti s oruzjem dovele do specijalizacije koristenja oruzja. (i do specijalizacije oruzja)
Mislim da se ne moze generalizirati jednim tecajem.
Da li tecaj za vozaca i izdavanje vozacke dozvole moze smatrati dovoljnim za off road, rally, ili formulu 1?
Ne moze. To je to.
Svaka struka (u streljastvu, lovu ili samoobrani) trazi specijalisticku obuku.
Sportskog strijelca ne zanima pravna podloga koristenja oruzja u samoobrani.
Klasicni striejlac nema veze sa pravilima streljastva u IDPA ili IPSC.
Bilo koji sportski strijelac, njega ne zanima pod kojim uvjetima se nosi i koristi oruzje u lovistu.
Stavi iskusnog f-class strijelca u situaciju pogonskog lova, bit ce izgubljen.
Stavi iskusnog ISSF strijelca, na IPSC poligon bit ce izgubljen.
Izgubljen, znaci nesiguran.
U bilo kojoj od navedenih situacija zamisli sebe. Gdje bi se ti nasao od ovih opcija?
Sta mislis da mozes odraditi sigurno?
Lov?
F class tekmu?
IPSC tekmu?
IDPA tekmu?
Trostav?
Parni trap?
Crni barut?
Oruzni list imas, ali za sta od sveg navedenog si sposoban?
Tecaj bi morao ukljucivati osnovnu orijentaciju izbora opreme i oruzja, za predvidjenu aktivnost. I pravila i zakonsku podlogu aktivnosti.
Jedan tecaj to ne moze pokriti. (osim ako nije na nivou dvosemestarskog akadamskog obrazovanja)
Napuniti oruzje, isprazniti oruzje, ocistiti oruzje, pogoditi metu je jedino zajednicko, kao i 4 pravila sigurnosti Jeff Coopera
To je samo jedan dio gradiva.
Pravila struke, sporta ili discipline su nesto sasvim drugo, a ne mozes dopustiti da ti se pojavi na streljackoj liniji covjek koji nema pojma o pravilima natjecanja ili aktivnosti - poput lova, ili poput IDPA.
Preduvjeti potezanja okidaca, preduvjeti za punjenje, nemaju zajednickih komponenti u navedenom spketru aktivnosti
Specijalizacija je bastina modernih uvjeta koristenja oruzja u civilnom drustvu. Kao i bastina tehnoloskih rjesenja, moderne industrije koja se prilagodjava specijalistickoj struci.
Ako si doktor, ne mozes biti kirurg i neurolog.
Tako je kod modernog oruzja u civilnom drustvu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Pa kazem ja. Na osnovu dokumenta iz 2003 i 2023.Mirok wrote:Pad članstva od 70%...???
Svi u st.savezima bi trebali otići !
Trenutno!
Evo za domacu zadacu, ja mozda nemam pojma pa grijesim
Pogledaj na stranicama saveza, samo koliko komisija ima, osim komisije za nove discipline.
Pa mi reci cime se bave? Ja ne znam.
Ja ne znam, jer nema efekta ni u savezu i ni u javnosti. A nema ni izjvjestaja o radu.
https://hss-csf.hr/Public/Komisije.aspx
I sad na primjer.
Komisija za nove discipline, jos uvjek smo na pap m59, i m48.
Komisija za zdravstvo? E ovo mi je enigma? A jedan kolega mi nije dobio nekidan lijecnicki jer ima previsoku kolicinu eritorcita. Jel se bavi neko eritoricitima, ili pravilnicima koji definiraju lijecnicki za vlasnika oruzja?
Komisija za izdavastvo i informiranje? Di su publikacije? Di su informativni sadrzaji i o cemu? Di je javni otisak rada?
Komisija za marketing i promidzbu? Imaju li kakakv promotivni clanak u javnim medijima? ili sto drugo?
Komisija za zakonska propise? Ni jedan input na ni jednom e-savjetovanju za nove propise?
Mozda rade samozatajno, ali ni u jednom izvjestaju o rezultatima rada za pojedinu godinu pred skupstinu, nema izjvjesca o radu pojednih komisjia.
Turn better into best!
Mučno je uopće čitati o općem neradu u Savezu i propadanju streljaštva.
Nego gore piše da je godišnja članarina za klubove 200€.
Ja sam dobio informaciju da je učlanjenje kluba u savez 400€.
Može li netko potvrditi?
Sent using Tapatalk
Nego gore piše da je godišnja članarina za klubove 200€.
Ja sam dobio informaciju da je učlanjenje kluba u savez 400€.
Može li netko potvrditi?
Sent using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.
jolly, to što kažeš ima smisla, ali valja u obzir uzet i realnost.
Za polaganje lovačkog ispita uglavnom se ispali par hitaca iz sačmarice, nakon toga možeš kupit svoje oružje (bilo koje, pa i pištolj kojeg tako nisi).
Za polaganje ispita za osobnu sigurnost potrebno je ispalit 8 hitaca iz oružja koje želiš kupit, i to je to. Da ne kažem da ti za efikasno korištenje u samoobrani treba bar 100 (ako ne i više) metaka da budeš kolko tolko siguran sa oružjem.
Nakon odrađivanja natjecanja sa MK pištoljem, izvadiš potvrdu i možeš kupit AR15/AK47 kojeg nisi tako. I nije nikakav problem, bar ne po meni.
Za samu kupnju i posjedovanje oružja, po meni dovoljno je da čovjek ajmo reć isproba oružje na nekoj univerzalnoj obuci, usvoji sigurnosna pravila (to je najvažnije), pozna zakone. A onda normalno da kad ideš u lov, imat ćeš nekoga kraj sebe ako nisi iskusan. Ako se učlaniš u IPSC klub, dobit ćeš od njih obuku prije nego te puste na poligon. Ako se učlaniš u klub za MK pušku, dobit ćeš od trenera početnu obuku itd. Ali za samu kupnju i posjedovanje oružja, mislim da nije nužno da si profesionalac već da si prošao osnovnu univerzalnu obuku koja prije svega stavlja fokus na rukovanje i sigurnost.
Meni nitko nikad nije objasnio kako se puca iz poluautomatske puške. Kupio pušku, pročitao upute, isprobao doma osnovne radnje sa puferima, došao na streljanu i pucao. I sad, zašto netko nebi mogao dobit osnovnu obuku od MUP-a za oružje i time uz samo članstvo u klubu dobivat nabavne dozvole ? Naravno da ako tako dođeš sa svojim oružjem u IPSC klub da ćeš tamo opet morat proć njihovu obuku, i to je ok.
Alternativa ovome modelu je kako kažeš da onda svaki klub provodi tečaj odma po učlanjenju pa izda potvrdu nakon toga. Ali šta ćemo kad tečaja nema ? Ili se možda može natjerat klubove na to izmjenom zakona ? Ali šta je onda sa klubovima koji nemaju stručnu osobu/trenera ? Zamisli par likova sa OL oforme udrugu/klub, imaju mjesto za vježbe gađanja, nisu u nikakvom savezu, rekreacija je u pitanju, kako će oni primit člana koji nije osposobljen ? Samo ga ne mogu osposobit jer nisu stručne osobe za to, o tome pričam.
Za polaganje lovačkog ispita uglavnom se ispali par hitaca iz sačmarice, nakon toga možeš kupit svoje oružje (bilo koje, pa i pištolj kojeg tako nisi).
Za polaganje ispita za osobnu sigurnost potrebno je ispalit 8 hitaca iz oružja koje želiš kupit, i to je to. Da ne kažem da ti za efikasno korištenje u samoobrani treba bar 100 (ako ne i više) metaka da budeš kolko tolko siguran sa oružjem.
Nakon odrađivanja natjecanja sa MK pištoljem, izvadiš potvrdu i možeš kupit AR15/AK47 kojeg nisi tako. I nije nikakav problem, bar ne po meni.
Za samu kupnju i posjedovanje oružja, po meni dovoljno je da čovjek ajmo reć isproba oružje na nekoj univerzalnoj obuci, usvoji sigurnosna pravila (to je najvažnije), pozna zakone. A onda normalno da kad ideš u lov, imat ćeš nekoga kraj sebe ako nisi iskusan. Ako se učlaniš u IPSC klub, dobit ćeš od njih obuku prije nego te puste na poligon. Ako se učlaniš u klub za MK pušku, dobit ćeš od trenera početnu obuku itd. Ali za samu kupnju i posjedovanje oružja, mislim da nije nužno da si profesionalac već da si prošao osnovnu univerzalnu obuku koja prije svega stavlja fokus na rukovanje i sigurnost.
Meni nitko nikad nije objasnio kako se puca iz poluautomatske puške. Kupio pušku, pročitao upute, isprobao doma osnovne radnje sa puferima, došao na streljanu i pucao. I sad, zašto netko nebi mogao dobit osnovnu obuku od MUP-a za oružje i time uz samo članstvo u klubu dobivat nabavne dozvole ? Naravno da ako tako dođeš sa svojim oružjem u IPSC klub da ćeš tamo opet morat proć njihovu obuku, i to je ok.
Alternativa ovome modelu je kako kažeš da onda svaki klub provodi tečaj odma po učlanjenju pa izda potvrdu nakon toga. Ali šta ćemo kad tečaja nema ? Ili se možda može natjerat klubove na to izmjenom zakona ? Ali šta je onda sa klubovima koji nemaju stručnu osobu/trenera ? Zamisli par likova sa OL oforme udrugu/klub, imaju mjesto za vježbe gađanja, nisu u nikakvom savezu, rekreacija je u pitanju, kako će oni primit člana koji nije osposobljen ? Samo ga ne mogu osposobit jer nisu stručne osobe za to, o tome pričam.
- jolly
- Cinker - bojna

Kvaliteta, ili kvantiteta?Marin223 wrote:jolly, to što kažeš ima smisla, ali valja u obzir uzet i realnost.
Papiri, ili vjestina?
Odluci se osnovnu politiku izborazbe. Nakon tog razvijaj raspravu.
Od mladih lovaca koji su zavrsili lovacki ispit (5 hitaca sacmaricom, kako velis), od onih koje sam upoznao ni jedan ne zna upucati vlastiti karabin.'
Jel to smatras da je zadovoljavajuce?
Ako nakon tog moraju zapitkivati mentora, jel taj mentor placen, ili se ocekuje da radi volonterski?
Koje su kvalifikacije za biti mentor, i kako znamo da on posjeduje ispravno znanje?
Staziranje i ucenje kroz takvu praksu je zakonski ukinotu.
Zato postoji potreba za kvalitetnim tecajem.
Klubovi streljackog saveza, koji je clanica olimpijskog odbora, u situaciji gdje je klasicno streljastvo upisano u nomenklaturu olimpijskih sportova, i u skladu sa odredbama statuta HSS za svoje klubove clanice, ti klubovi moraju imati trenera, clanak 22 statuta, stavak 4.
(ugovorni odnosi sa strucnom osobom).
Ovo su ti uvjeti clanstva kluba po statutu HSS.
Članak 22.
(1) Članicom Saveza može postati streljački klub ako ispunjava sljedeće uvjete:
• da je svrha njegova osnivanja i djelovanja razvoj i unapređenje, širenje i promicanje streljačkog sporta na području njegova djelovanja prema načelima sporta i olimpizma,
• da je osnovan sukladno Zakonu o sportu i Zakonu o udrugama, te uredno registriran kod nadležnog tijela državne uprave,
• da ima pravo korištenja ili je vlasnik sportskog objekta odnosno streljane koja udovoljava propisima za bavljenje streljačkim sportom,
• da ima ugovorene odnose sa stručnom osobom osposobljenom za stručne poslove u streljačkom sportu u skladu sa Zakonom,
• da prihvaća Statut i druge opće akte Saveza, Statut i pravila ESC, ISSF i IAU, načela i pravila Olimpijske povelje, Etičkog i Medicinskog kodeksa, te Svjetskog kodeksa protiv dopinga (WADA).
I sad ispada po tvome:
Znaci prodjes obuku, tecaj neko plati, pa te jos neko mora u klubu dodatno obucavati?
Imas oruzje, ali moras imati - recimo mentora u lovackom drustvu da te jos malo priuci.
Imas oruzje, pa se uclanis u IPSC klub, pa te neko jos malo dodatno educira?
Oce li pojedinac platiti i dobiti certifikat za polovicnu obuku? To je svrha diplome?
Cesto puta uzmem za primer obuku u ronilackom savezu, jer sam ujedno i instruktor ronjenja.
Dodjes u klub ili centar.
Sve razine obuke su propisane, i postoje 3 razine obuke za ronioca, i 3 razine obuke za instruktora, plus destak specijalistickih tecajeva
Ronioc upisuje prvi tecaj.
Nakon tog on zna, koja oprema mu treba i kako ce sigurno roniti do 20 metara dubine. To mu je ovlastenje
Nema ga sta neko dodatno instruirati i dijeliti savejte nakon tecaja. Ako hoce imati vislje ovlastenje to mu je opet dodatni tecaj, i formalna diploma.
ALi i s prvom diplomom moze ovlasteno roniti po danu do 20 metara.
Kupice opremu jer ce nakon tecaja znati sto mu treba, i roniti ce u skladu sa svojim ovlastima, i dobit ce medjunarodnu diplomu, a s njom moze doci bilo gdje u ronilacki centar u svijetu i iznajmiti opremu, i roniti do dubine do koje je ovlasten.
To je razfadjeni edukacijski sustav u ronjenju.
Trazena edukacija moze biti propisana podzakonskim aktom - pravilnikom (kao na pr za lovce)
Ili moze biti odredjena internim pravilima krovnog saveza. Ali bi trebala biti odobrena, ako iza nje stoji diploma.
Nema drugo.
Ili ces imati kompletnu obuku i tecaj.
Ili ces brljati.
Edukacija, nije neozbiljna stvar, i programu edukacije treba ozbiljno pristupiti.
Neko mora u sustavu edukacije razluciti edukaciju od sarlatanstva.
Ja imam tecaj za prvu pomoc. Da li na osnovu tog mogu raditi tecaj za operaciju slijepog crijeva?
ne mogu.
Opet primjer iz ronilackog saveza.
Kad sam polozio tecaj za instruktora ronjenja dobio sam diplomu instruktora ronilackog saveza.
Ja bio sretan.
Nakon mjesec ili dva (nisam to ocekivao), dobio sam preporuceno postom, u koverti, ovlastenje od ministarstva prosvjete da sam ovlasten sprovoditi edukaciju ronilaca po medjunarodnoj ronilackoj skoli CMAS.
Znaci, ronilacki savez je moju diplomu poslao na ovjeru u ministarstvo prosvjete, a prije tog imali su cijeli program edukacije ronilaca do instruktora ronjenja ovjeren pri istom ministarstvu.
Lovacki savez, ima drugi pristup.
Njima je program skolovanja propisan pravilnikom kroz narodne novine, i oni rade po njemu.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1859.html
I to su dva pristupa izobrazbi kroz savez.'
Jedan je da ovjeris sustav obuke u savezu kroz ministarstvo, a drugi je da ti bude propisan podzakonskim pravilnikom.
Pa sad vidi, sta ti je laske sprovesti. I kako ces to napraviti.
Ako ide preko saveza, vezan si radu u savezu. Ako je propisan podzakonskim pravilnikom, moze otvoriti privatnu skolu, pa sa tecejm i diplomom ljude slati u klubove
Ali sto god da napravis, nemoj da skolovani ljudi, sa diplomom koju su platili, na kraju zapitkuju kako se upucava puska, koja su pravila na liniji gadjanja, i tome slicno.
Kad se diploma izda, ovlastenik i posjednik mora znati sto moze, i kako se to radi. Jer je diplomu i izobrazbu platio.
Inace se fusa.
Ja kad sam platio i polozio vozacki ispit dobio sam diplomu, i vozacku dozvolu.
Nisam imao potrebe u HAK-u ili u obitelji traziti dodatne isntrukcije kako cu voziti po gradu.
Sad znas da ovo sve skupa nije jednostavno, i treba se dosta potruditi da se sve napravi. Ali to je jedini ispravni nacin.
I zato smo u zaostatku i na niskim granama po pitanju edukacije, u streljastvu, generalno.
Turn better into best!
Oformite klub.Marin223 wrote:Zamisli par likova sa OL oforme udrugu/klub, imaju mjesto za vježbe gađanja, nisu u nikakvom savezu, rekreacija je u pitanju, kako će oni primit člana koji nije osposobljen ? Samo ga ne mogu osposobit jer nisu stručne osobe za to, o tome pričam.
Oformite više klubova.
Oformite savez klubova, npr: "Hrvatski savez rekreativnog gađanja".
Savez kod MUP-a zatraži rješenje za izdavanje potvrda krovne organizacije ili kako se već dokument zove.
Nakon što dobijete to rješenje izdajete potvrde na način kako je to propisano dokumentima saveza.
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je dobar savjet. Zakonski moguc.timmy75 wrote:Oformite klub.Marin223 wrote:Zamisli par likova sa OL oforme udrugu/klub, imaju mjesto za vježbe gađanja, nisu u nikakvom savezu, rekreacija je u pitanju, kako će oni primit člana koji nije osposobljen ? Samo ga ne mogu osposobit jer nisu stručne osobe za to, o tome pričam.
Oformite više klubova.
Savez kod MUP-a zatraži rješenje za izdavanje potvrda krovne organizacije ili kako se već dokument zove.
Nakon što dobijete to rješenje izdajete potvrde na način kako je to propisano dokumentima saveza.
Za primjer, u SLoveniji postoji amaterska strelska zveza slovenije.
Turn better into best!
jolly, složit ću se sa navedenim. Onda bi pretpostavljam bilo najbolje ići u smjeru da klubovi koji su članovi nekog saveza to riješe kroz savez, uvođenjem tečaja (kako potaknut HSS na to ne znam). Treba imat na umu i klubove koji neće biti u niti jednom savezu, kako njima riješit stvar. Jer svaki novi klub počinje prvo bez saveza, pa se naknadno učlanjuje kad okupi dovoljan broj članova, kad postane financijski sposoban za to.
Kako riješiti mogućnost rekreativnog streljaštva: "dakle, želim samo kupit neko oružje i povremeno otić u streljanu pucat".
Dal MUP-ov program obuke za samoobranu može bit dostatan i za takvo nešto ? (Stacionarno pucanje iz pištolja i karabina)
Ja bi reko da može ako se kvalitetno provede, sa malo većim brojem ispaljenih hitaca.
Nisam siguran kako bi bilo najbolje napisat taj dio zakona koji bi to omogućio.
timmy75
"Oformite klub.
Oformite više klubova.
Oformite savez klubova"
Ali kako ofirmit to sve ako ljudima ne možeš omogučit da uđu direktno u to, jer nemaju OL, jer im ga nema tko niti dat.
Praksu toga već vidimo, jednostavno nejde, čovjek u HR može doć do oružja trenutno ili natjecanjem ili lovačkim ispitom (IPSC klubova ima premalo) i nema druge, tako je teško razvijat rekreativno streljaštvo.
Kako riješiti mogućnost rekreativnog streljaštva: "dakle, želim samo kupit neko oružje i povremeno otić u streljanu pucat".
Dal MUP-ov program obuke za samoobranu može bit dostatan i za takvo nešto ? (Stacionarno pucanje iz pištolja i karabina)
Ja bi reko da može ako se kvalitetno provede, sa malo većim brojem ispaljenih hitaca.
timmy75
"Oformite klub.
Oformite više klubova.
Oformite savez klubova"
Ali kako ofirmit to sve ako ljudima ne možeš omogučit da uđu direktno u to, jer nemaju OL, jer im ga nema tko niti dat.
Praksu toga već vidimo, jednostavno nejde, čovjek u HR može doć do oružja trenutno ili natjecanjem ili lovačkim ispitom (IPSC klubova ima premalo) i nema druge, tako je teško razvijat rekreativno streljaštvo.
- jolly
- Cinker - bojna

Ja nisam bio na mupovom tecaju osposobljavanja, ali prema prirucniku stolnik, maric, obradjuje se puska i pistolj.Marin223 wrote:jolly, složit ću se sa navedenim. Onda bi pretpostavljam bilo najbolje ići u smjeru da klubovi koji su članovi nekog saveza to riješe kroz savez, uvođenjem tečaja (kako potaknut HSS na to ne znam). Treba imat na umu i klubove koji neće biti u niti jednom savezu, kako njima riješit stvar. Jer svaki novi klub počinje prvo bez saveza, pa se naknadno učlanjuje kad okupi dovoljan broj članova, kad postane financijski sposoban za to.
timmy75
"Oformite klub.
Oformite više klubova.
Oformite savez klubova"
Moje misjlenje je da je taj oblik obuke dovoljan za stacioniarno, rekreacijsko gadjanje iz pistolja.
Uostalom, ko ima dozvolu za samoobranu, upravo to i moze.
Ici na na rekreativni trening na streljanu.
Sto se tice lovaca (koji nisu clanovi drustava ali i lovci clanovi drustava), mogu uvijek otici rekreatvino na streljanu s lovackim oruzjem
Sta se tice sportske dozvole za oruzje, ona je zakonski vezana za clanstvo u klubu.
Osobe bez OL, za sad mogu se uclaniti u klub, i trenirati pod nadzorom trenera s klupskim oruzjem.
Tu se sad postavlja pitanje koji klub to moze omoguciti?
Zakon o udrugama, zakon o sportu, itd... ne navode sta sve klub mora imati. (zakoni ne traze da klub ima svoje oruzje, kao sto zakoni ni ne traze da klub ima svoje prostorije.
Pa pretpostavljam da postoji odredjeni broj klubova bez klupskog oruzja.
Sto klubovi clanice saveza moraju imati, to propisuje statut saveza. U slucaju HSS, mora imati ugovrni odnos sa strucnom osobom, trenerom, i mora se imati vlasnistvo ili ugovor za pristup streljani. (nije propisan tip streljane - moze biti streljana za zrak, letece mete, MK, VK, puska, pistolj....???)
Nema svaki klub pristup, na primjer streljani za VK pistolj, pa samim time ni svaki klub ne moze pruziti obuku ni rekreaciju svakom profilu strijelca.
Sad dalje razradi kako bi ti mjenjao statut ili zakon i koji zakon? Sad vec imamo nekoliko zakona u diskusiji. Zakon o nabavi i posjedovanju oruzja, zakon o udrugama, zakon o sportu.
Najjedosntavniije je da napravis investiciju od 500.000 eur.
Od tog da sagradis streljanu, barem 50 metara (MK puska, VK pistolj). Registriras klub.
U streljani da imas klupske prostorije, i smjestaj klupskog oruzja (prosjek 1500 eur po cijevi), platis profi trenera na mjesecnu placu (bruto barem 2000 eur mjesecno).
I clanovi kluba mogu uvjek trenirati u radno vrijeme kluba i streljane, pod nadzorom placenog trenera. I mogu sa klupskim oruzjem ne moraju imati svoje.
Rekreativno streljastvo sa svojim oruzjem. Oveko.
Ishodujes potvrdu saveza za aktinog strijelca, prema pravlniku saveza.
Nabavis svoje oruzje, pucas rekreativno.
U slucaju HSS, moras izaci barem jednom na biltenu (pa smo na pocetku price), ili uclaniti klub u drugi savez pa po njihovim trenutnim pravilima
Turn better into best!
"Rekreativno streljastvo sa svojim oruzjem. Oveko.
U slucaju HSS, moras izaci barem jednom na biltenu (pa smo na pocetku price), ili uclaniti klub u drugi savez pa po njihovim trenutnim pravilima"
Ovo funkcionira vrlo slabo. A razlog je što ima malo klubova. Uzmi nekog tko je 80 km od Zagreba, IPSC kluba nigdje, HSS kluba ako jedan postoji udaljen 50 km može bit sretan. I zato broj strijelaca pada.
Ja bi problem opisao ovako:
Napraviš klub, dođu ti ljudi koji se žele učlanit a nemaju oružje, pa onda ide:
- pucat ne mogu jer nemaju oružje: dakle kifla
- svoje oružje im ne možeš dat jer nisu osposobljeni: dakle kifla
- osposobit ih ne možeš jer nisi stručna osoba: dakle kifla
- izdat potvrdu da nabave svoje oružje ne možeš jer nisi u savezu: dakle kifla
- poslat ih u MUP na osposobljavanje ne može, to je samo za samoobranu: dakle kifla
I šta da radiš s tim ljudima koji bi htjeli trenirat ?
Reć odite položite lovački pa kupite oružje i dođite tu trenirat.... "ali nas ne zanima lov, nego streljaštvo".
Ok onda odite u drugi klub pa nek vam oni izdaju potvrdu, nabavite oružje pa dođite tu meni u klub trenirat.
Kolko to ima smisla ne moram ništa komentirat.
A gle sad ovu zanimljivost: kada bi MUP ljudima izdavao nabavne za samoobranu (samo držanje) bez opravdanog razloga (ili uz opravdanje: član sam kluba za rekreativno streljaštvo), uz obuku, cijeli ovaj problem koji spominjem nebi niti postojao.
U slucaju HSS, moras izaci barem jednom na biltenu (pa smo na pocetku price), ili uclaniti klub u drugi savez pa po njihovim trenutnim pravilima"
Ovo funkcionira vrlo slabo. A razlog je što ima malo klubova. Uzmi nekog tko je 80 km od Zagreba, IPSC kluba nigdje, HSS kluba ako jedan postoji udaljen 50 km može bit sretan. I zato broj strijelaca pada.
- poslat ih u MUP na osposobljavanje ne može, to je samo za samoobranu: dakle kifla
Reć odite položite lovački pa kupite oružje i dođite tu trenirat.... "ali nas ne zanima lov, nego streljaštvo".
Ok onda odite u drugi klub pa nek vam oni izdaju potvrdu, nabavite oružje pa dođite tu meni u klub trenirat.
A gle sad ovu zanimljivost: kada bi MUP ljudima izdavao nabavne za samoobranu (samo držanje) bez opravdanog razloga (ili uz opravdanje: član sam kluba za rekreativno streljaštvo), uz obuku, cijeli ovaj problem koji spominjem nebi niti postojao.
Sanse za to su nepostojece.timmy75 wrote:Oformite klub.Marin223 wrote:Zamisli par likova sa OL oforme udrugu/klub, imaju mjesto za vježbe gađanja, nisu u nikakvom savezu, rekreacija je u pitanju, kako će oni primit člana koji nije osposobljen ? Samo ga ne mogu osposobit jer nisu stručne osobe za to, o tome pričam.
Oformite više klubova.
Raspitao sam se za to, i drugi savezi ce te blokirat ko sto su pokusali blokirat IPSC savez na zasnutku. Jer ako ne izdaju potvrde o nabavi gube pare, a to je protiv njihovih ciljeva.
- jolly
- Cinker - bojna

Moguce, pa postoje 3 saveza u HR.
Kako su registrirani?
A mozemo napomenuti jedan slican, air soft savez.
Inace pogledaj malo u javno objavlejnim finacisjkim izvjestajima, koliko iznosi ukupan prihod od potvrde.
Mali procenat. Prica se ipak ne vrti oko tog.
Kako su registrirani?
Inace pogledaj malo u javno objavlejnim finacisjkim izvjestajima, koliko iznosi ukupan prihod od potvrde.
Turn better into best!
Nije samo stvar u novcima, nego i kontroli.jolly wrote:Moguce, pa postoje 3 saveza u HR.
Kako su registrirani?
Predsjednik HSSa je lovac ako se ne varam, njemu nije u interesu da HSS ima sto vise clanova, njemu bi u interesu bilo da zakomplicira sve vise za HSS da ljudi preskoce njega i idu u lovacki savez odma.
Dok HSS svake godine ima sve manje clanova radi kompliciranja oko biltena, natjecanja itd.
Lovacki savez je pojednostavio dobijanje oruzja. 500 kn online ispit i markica svake godine, ne moras biti clan drustva ili ici u lov da bi imao oruzje. Samo platiti godisnju markicu.
Probaj pa javi kako ide. Nemoj vjerovati u bapske priče.Stargazer wrote:Sanse za to su nepostojece.timmy75 wrote:Oformite klub.Marin223 wrote:Zamisli par likova sa OL oforme udrugu/klub, imaju mjesto za vježbe gađanja, nisu u nikakvom savezu, rekreacija je u pitanju, kako će oni primit člana koji nije osposobljen ? Samo ga ne mogu osposobit jer nisu stručne osobe za to, o tome pričam.
Oformite više klubova.
Raspitao sam se za to, i drugi savezi ce te blokirat ko sto su pokusali blokirat IPSC savez na zasnutku. Jer ako ne izdaju potvrde o nabavi gube pare, a to je protiv njihovih ciljeva.
Ako to tako teško ide, kako fukncionira Hrvatski savez akcionog streljaštva. Savez je mal, sport je neka mješavina IDPA i IPSC i ipak izdaju potvrde i normalno funkcionira.
IPSC savez sigurno neće blokirat nikoga, lovački savez nema nikakvih novaca od potvrde, a i ispit im je jeftin i formalnost, tako da ne gube ništa. HSAS ne vjerujem da takav mal savez ima snagu ikoga "blokirati" ili uopće imati takve namjere.
Potencijalno te može blokirati HSS, ali ne vidim koju oni mogu imati korist od ljudi koji se ne žele baviti njihovim disciplinama, nego "rekreativnim" streljaštvom, šta god to u nekoj hipotetskoj budućnosti bilo.
Poanta svega: probaj. Ne raspitat se, ne pričat, ne čitat, ne prognozirat. Poduzmi korake.
Ja ovo ne razumijem.Marin223 wrote:"Rekreativno streljastvo sa svojim oruzjem. Oveko.
Ako je tolika potreba za treninzima streljaštva ja jedine opcije vidim ili izmisliti svoje streljaštvo, sa svojim savezom i svojim potvrdama ili se prilagoditi jednom od tri saveza koji sada izdaju potvrde i raditi po njihovim pravilima. Bilo što drugo je bespotrebno filozofiranje i traži promjene zakonske regulative što je teže nego postojeće opcije jer još uključuje i politiku.
Pa napiši onda tu, šta se zezamo s pronalaskom rješenja ako već znaš što ide, što ne ide.Stargazer wrote:Pa vec znam neke stvari iz prve ruke.
Konkretno.
Zasad ostaje tajna jer ima clanova foruma koji rade protiv vlastitog interesa.timmy75 wrote:Pa napiši onda tu, šta se zezamo s pronalaskom rješenja ako već znaš što ide, što ne ide.Stargazer wrote:Pa vec znam neke stvari iz prve ruke.
Konkretno.