PASP M76 - Iskustva
Re: PASP M76 - Iskustva
[quote=" nema razloga da bolt actioni budu precizniji.
.[/quote]
Bilo bi interesantno čuti kaj na ovo vele forumaški šampioni i zlatno-medaljaši!

.[/quote]
Bilo bi interesantno čuti kaj na ovo vele forumaški šampioni i zlatno-medaljaši!
Darko prijatelju.Darko11 wrote:Ne vidim na koji nacin bi se zatvaranjem komore dobilo na preciznosti i nema razloga da bolt actioni budu precizniji.Takodjer kod sustava sa plinskom komorom zrno je vec izvan cijevi prije pocetka ciklusa tako da vjerovatno nema ni gubitaka plinova.
Da li se ti natjeces u kojoj strijeljackoj disciplini?
I dal si vidio da se netko negdje natjeca PA puskom?
Mozda si ga i vidio,al sigurno ne na tronu.
Kako misliš da je zrno napustilo cijev prije početka ciklusa?,da je tako ciklusa nebi niti bilo,pogledaj gdje je izlaz plinova iz cijevi koje dijeluju na klip zatvarača,kod m76 na nešto više od polovice cijevi 
Ne natjecem se ali me zanima tehnicki zbog cega bi poluautomati bili ne precizniji od repetirki i ako jesu, zasto?Bivsa jna je imala kao prvu snajperku M69 bolt action pa su presli na pasp.Spinnaker wrote:Darko prijatelju.Darko11 wrote:Ne vidim na koji nacin bi se zatvaranjem komore dobilo na preciznosti i nema razloga da bolt actioni budu precizniji.Takodjer kod sustava sa plinskom komorom zrno je vec izvan cijevi prije pocetka ciklusa tako da vjerovatno nema ni gubitaka plinova.
Da li se ti natjeces u kojoj strijeljackoj disciplini?
I dal si vidio da se netko negdje natjeca PA puskom?
Mozda si ga i vidio,al sigurno ne na tronu.
Ovo pisem zato sto je na jednom forumu kod susjeda postavljeno pitanje da li bi zrno od M 70 "ciganke" imalo veci domet i probojnost kad bi se podigao tronblonski nisan te time zatvorila plinska komora sto i postoji kao opcija na ovoj puski.Odgovor jednog izinjera iz Zastave je bio da se nista nebi promjenilo i uz to je imao neke dijagrame sirenja plinova koje nista nisam razumio.Meni to cak ima smisla jer zatvarac mora biti zatvoren dok zrno ne napusti cijev potpuno i tlakovi ne padnu na sigurnu razinu da se zatvarac otvori a plinovi ne ozlijede strijelca, kao i kod svakog oruzja a onda znaci da prava akcija nastupa inerciski tek posto zrno napusti cijev tako da, sve je moguce.dive37 wrote:Kako misliš da je zrno napustilo cijev prije početka ciklusa?,da je tako ciklusa nebi niti bilo,pogledaj gdje je izlaz plinova iz cijevi koje dijeluju na klip zatvarača,kod m76 na nešto više od polovice cijevi
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
JNA je presla na pasp, ne zato jer je bolja - u smislu preciznija, nego zato jer ima vecu vatrenu moc, sto se vejrojatno smatra boljom kvalitetom u odredjenim uvjetima ratovanja, na uobicxajenim ratnim udaljenostima do 400 metara.Darko11 wrote: Ne natjecem se ali me zanima tehnicki zbog cega bi poluautomati bili ne precizniji od repetirki i ako jesu, zasto?Bivsa jna je imala kao prvu snajperku M69 bolt action pa su presli na pasp.
Inace, pasp m76 bi pretstavljala DMR- designated marksman rifle, za podrsku desetini, nije snajperska - u pravom smislu te rijeci. Vojska nije bila opterecana preciznoscu, i zahtjev je bio 2 moa za konstruktore, kako rekoh.
Vezano za drugo:
Bolt action se smatraju za najpreciznije puske zbog svoje konstrukcije: koja omogucuje:
Plivajucu cijev
Takodjeri su bez gubitka plinova za pokretanje mehanizma.
Bolt action konstrukcija omogucuje jos i box magazine gdje se meci slazu jedan iznad drugog, sto znaci da to omogucuje siljate metke visokog BC. (za razliku od pump and lever action puske)
I ono sto je takodjer bitno, bolt action puska daje opciju jednodjelnog kundaka, sa plivajucom cijevi.
(puske sa kundakom i podkundakom u pravilu to nemaju)
Govoreci o PA, sustav posudbe plinova, moze utjecati na nejednolike brzine zrna, a svakako i smanjuje brzinu zrna (i utjece na efektivni domet).
Kod poluautomata plivajucu cijev je vrlo tesko izvesti ako puska ima podkundak, i ako ima drugu cijev za posudbu plinova, a takodjer i vibracije cijevi se drugacije desavaju uslijed te cijevi za posudbu plinova.
(Cijev mora plivati - da bi slobodno odvibrirala svoje - kod ispaljenja)
To ne znaci da PA puske ne mogu biti izvedene do visoke preciznosti (primjer m14), pogotovu za manje distance, gotovo do nivoa bolt action puske, medjutim ovo im je mana, a svako poboljsanje kvalitete poskupljuje proizvodnju - gledajuci striktno vojnu namjenu, limitiranu budgetom, pa se u to ni ne upusta.
Ako zelis imati plivajucu cijev, i pusku sa jednodjelnim kundakom za postizanje preciznosti, onda usporedi sa svim ostalim dizajnima, pa da ti navedem probleme kod preciznosti koji se javljaju, pa ce ti biti jasnije:
Jednometke prelamace, uzlijebljene - obicno imaju podkundak, dakle problem sa uplivavanjem cijevi.
Dvocijevne prelamace uzljebljene - problem sa poravnavanjem u istu linije obje cijevi, plus opet podkundak i problem sa uplivavanjem cijevi
Pump action, lever action sa cijevnim spremnikom - problem sa zatupljenim mecima losijeg BC, ogranicenog dometa, jer siljati metak ne mozes slagati jedan na drugi u cijevni sprenik, jer kod trzaja ili udarca moze doci do opaljenja metka u spremniku.
(postoji doduse par modela sa "magazine" spremnikom", ali bas ne znam kakva im je preciznost)
Poluautomati - kako rekoh gore.
Kombinirke, podkundak ti prakticki onemogucava plivanje cijevi, slicno kao i dvocijevke.
I kad sve sumiras - ostade ti da je najpreciznija konstrukcija, bolt action.
(A bolt action, takodjer moze biti i jednometka)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Hvala na odgovoru iako mi je malo tanak.Nije nikakav problem izvesti plivajucu cijev i klasicni kundak na P.A puski koja bi izgledala poput M14 ali sa sustavom bravljenja valjcima( roller-delayed blowback) kao kod G3 a ne posudbom plinova.Ali ok,nebitno.Valjda sam ja ne shvaceni genije 
- jolly
- Cinker - bojna

Cuj ni ja nisam konstruktor (a niti puskar) kao ni ti, medjutim nastojim shvatiti sta se desava cim bolje.
Ja plivajucu cijev - ne mogu zamisliti nikako cim su dvije cijevi u igri.
Jedna za posudbu plinova, a druga za gadjanje - kao na PA puski.
Plivanje cijevi, cijela prica se vrti oko slobodnih vibracija, i vanjskog pritiska na cijev od ostalih dijelova puske.
Kad jedna cijev dodiruje drugu, nema slobodne vibre.
Drugo, cim su dvije cijevi u igri, takodjer imas i lako moguce razlicito zagrijavanje, pa onda i termicku diletaciju.
Ja plivajucu cijev - ne mogu zamisliti nikako cim su dvije cijevi u igri.
Jedna za posudbu plinova, a druga za gadjanje - kao na PA puski.
Plivanje cijevi, cijela prica se vrti oko slobodnih vibracija, i vanjskog pritiska na cijev od ostalih dijelova puske.
Kad jedna cijev dodiruje drugu, nema slobodne vibre.
Drugo, cim su dvije cijevi u igri, takodjer imas i lako moguce razlicito zagrijavanje, pa onda i termicku diletaciju.
Turn better into best!
Imas svega i svacega, no nisu ni ti konstruktori bas od jucer.....vidis da nema cvrstih spojeva izmedju komore i cijevi...jolly wrote:...Drugo, cim su dvije cijevi u igri, takodjer imas i lako moguce razlicito zagrijavanje, pa onda i termicku diletaciju.
Mi silom htjeli od stojadina napraviti golfa....e pa ne ide i tocka.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Golfa od stojadina! Dobaaarrrr!!!

Turn better into best!
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Nije moje da se miješam, jer nikad nisam imao golfa, ali kad sam vozio stojadina, u bunkeru sam vozio platine, rotor raz
vodnika, kapu razvodnika, koju svječicu, mao drota kombinirke i čekić i nikad se nije desilo da nisam stigao kud sam krenuo. Sad kad nešto stane......
Nije stojadin bio tako loš!
Nije stojadin bio tako loš!
Da los.....bio je MAJKA..... Ja sam svog bio kupio od sumarije sa 100.000Km, stavio dupli karburator i duplu ispusnu granu te elektronsko paljenje od Marellija i onda jos napravio 200.000 prije nego sam progorio klipove.....Naravno homokineticke, lezaje, i taj sitni materijal se ne racuna.....Ali kao sto kazes, kud sam krenuo tamo sam i stigao....
Nemoguće je Nemoguće
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Nisam nesvaceni genije,genije jesam ali neko je shvatio prije meneDarko11 wrote:Hvala na odgovoru iako mi je malo tanak.Nije nikakav problem izvesti plivajucu cijev i klasicni kundak na P.A puski koja bi izgledala poput M14 ali sa sustavom bravljenja valjcima( roller-delayed blowback) kao kod G3 a ne posudbom plinova.Ali ok,nebitno.Valjda sam ja ne shvaceni genije
No,tema je o PASPu .Evo skeniranog clanka o njegovu upucavanju sa standardnom optikom.
http://www.mycity-military.com/slika.ph ... JE-001.jpg
http://www.mycity-military.com/slika.ph ... JE-002.jpg
http://www.mycity-military.com/slika.ph ... JE-003.jpg
Za vikend sam pogledao jednu iz oglasnika ( M76), i na jednom dijelu cijevi(iznutra)je crna fleka oko 2 cm koja se neda skinuti krpicom. Imam ko kakva iskustva, da li je to nagriženo ili što drugo..? Inače se ostatak cijevi sjaji.
na kojem dijelu cijevi je fleka? gore,dolje,lijevo,desno? na početku cijevi,na sredini ,ustima cijevi?Aguila wrote:Za vikend sam pogledao jednu iz oglasnika ( M76), i na jednom dijelu cijevi(iznutra)je crna fleka oko 2 cm koja se neda skinuti krpicom. Imam ko kakva iskustva, da li je to nagriženo ili što drugo..? Inače se ostatak cijevi sjaji.
Ispali par metaka pa dobro očisti, moguće da se uhvatio kakav otočić od hrđe.
Fleka je na polovici cijevi ili čak više malo prema ustima cijevi gledajući od ležišta. Točno je u jednom polju i prati ga oko 2 cm.
Hoces reci samo u jednom zljebu?Aguila wrote:Fleka je na polovici cijevi ili čak više malo prema ustima cijevi gledajući od ležišta. Točno je u jednom polju i prati ga oko 2 cm.
Ako je onda je hrda,jer mehanicko ostecenje sigurno nije
Natopi antikorozivom i pazi na brunazu
Tako je, samo u jednom žlijebu. Antikoroziv?, na što misliš, na sredstvo za skidanje hrđe sa metala ili ? Dogovorili smo da probamo pušku na streljani, pa sad neznam da prije očisitmo ili kasnije, savjet?