Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj
Re: Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj
Zar zaista itko misli da je to dobra politika? Da bi se dalo tom seljaku, treba uzeti nekom tko je zaradio. Doslovce uzimamo usjpešnome da bi dali neuspješnom. U ovom slučaju i ne znam kako bih to nazvao. Tih 100.000 je netko mukom zaradio. Novac ne kaplje s neba, čak ni državi. Ona ili otima uspješnima (umanjujući time njihovu uspješnost) ili se zadužuje (točnije, zadužuje nas i našu djecu). E, zato imamo visoke poreze od kojih bježe oni koji bi možda i sagradili takvu tvornicu na zdravim gospodarskim temeljima.
Da i meni se iznosi čine sumanuti,zapravo pitam se zašto ja radim to što radim?
Interesantna je činjenica da od tih 100000,30 daje Hrvatska,a 70 su sredstva EU!
Kada sam se malo raspitao o svemu, jedan drugi čovijek mi je rekao da su nekakve kontrole bile jako slabe i kada mu je neki došao kontrolirati ,on je čak pokazao na susjedovu zasađenu kuruzu rekavši da je njegova i ovaj mu je to pripisao.
Tada sam vidio da se u HR isplaćuju MILIJARDE godišnje za poticaje i da je tu velika muljaža!
I sve je to javna tajna,ali nitko (politika)taj problem ne rješava jer tako kupuju glasače.
I zapravo neka tvornica streljiva bi bila sitnica u odnosu na samo godišnju isplatu poticaja....ali mi živimo u Hrvatskoj
Interesantna je činjenica da od tih 100000,30 daje Hrvatska,a 70 su sredstva EU!
Kada sam se malo raspitao o svemu, jedan drugi čovijek mi je rekao da su nekakve kontrole bile jako slabe i kada mu je neki došao kontrolirati ,on je čak pokazao na susjedovu zasađenu kuruzu rekavši da je njegova i ovaj mu je to pripisao.
Tada sam vidio da se u HR isplaćuju MILIJARDE godišnje za poticaje i da je tu velika muljaža!
I sve je to javna tajna,ali nitko (politika)taj problem ne rješava jer tako kupuju glasače.
I zapravo neka tvornica streljiva bi bila sitnica u odnosu na samo godišnju isplatu poticaja....ali mi živimo u Hrvatskoj
Kad smo kod tih poticaja ,ja znam čovjeka koji je pokupovao dosta iamanja u Baranji nakon integracije,nije imao ni motiku,a ne kakav traktor ili neki stroj za obradu zemlje,rastao korov,a on uzimao poticaj godinama i sve ljepo đaba kupio,....i to se može riješiti na drugačiji način ali kao što neko kaže mi smo ipak Hrvatska i to je to,nažalost.....
To je živa istina!
Frapantno je to da ti je za poticaje dovoljno da imaš dokaz o vlasnišvu zemlje ili ugovor o zakupu.
A onda napišeš da siješ što hoćeš i poticaji dolaze!
Mnogi tako imaju livade i strništa koje ni ne kose,a prikazuju svašta.
Negdje sam naišao na podatak da Hrvatska godišnje isplaćuje oko 5 milijardi kuna,a računa se da možda jedna trećina ide namjenski,sve ostalo je muljaža!
Hej ljudi.....5 milijardi !!!!! O čemu mi pričamo?
Frapantno je to da ti je za poticaje dovoljno da imaš dokaz o vlasnišvu zemlje ili ugovor o zakupu.
A onda napišeš da siješ što hoćeš i poticaji dolaze!
Mnogi tako imaju livade i strništa koje ni ne kose,a prikazuju svašta.
Negdje sam naišao na podatak da Hrvatska godišnje isplaćuje oko 5 milijardi kuna,a računa se da možda jedna trećina ide namjenski,sve ostalo je muljaža!
Hej ljudi.....5 milijardi !!!!! O čemu mi pričamo?
Treba uzasna inteligencija da se postupak poticaja odradi na nacin da te poticaje dobijes tek nakon sto dokazes sto si proizveo, plasirao, prodao, koliko i gdje ! Atomska fizika !
Nemoguće je Nemoguće
Poticajima su se kupovali glasovi za izbore i krala lova. Nakon godina i godina tog sistema, danas su svi naučeni živjeti od poticaja a ne od toga što uzgoje i prodaju. Jest da je za mnoge teško, dovlači se izvana jako jeftina roba kojoj se ne može konkurirati cijenom a kod nas je ''zakon'' da najjeftinija ponuda pobjeđuje.
https://youtu.be/Hnj8Mbe2kZc
Evo kako to izgleda u S&B. Kad se čuju brojke i postave u neki kontekst, postaje jasno kakav je to ogroman pothat napraviti tvornicu streljiva. Možda je i moguće održavati je na životu državnim poticajima, ali da tržišno opstane, hmmm.
Proizvode 3 milijuna metaka dnevno. Stavite to u kontekst potrošnje npr. u Hrvatskoj, kontekst velikih brojaka, rabata, sirovina itd.
Evo kako to izgleda u S&B. Kad se čuju brojke i postave u neki kontekst, postaje jasno kakav je to ogroman pothat napraviti tvornicu streljiva. Možda je i moguće održavati je na životu državnim poticajima, ali da tržišno opstane, hmmm.
Proizvode 3 milijuna metaka dnevno. Stavite to u kontekst potrošnje npr. u Hrvatskoj, kontekst velikih brojaka, rabata, sirovina itd.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
John Nosler,
Je poceo proizvoditi municiju, u garazi, kao "part time job", dok mu je glavni posao bio autoprijevoz.
Danas to izgleda kao na linku.
https://www.nosler.com/nosler-story
A garazu kojoj je poceo je na slici u privitku, koju sam poslikao iz knjige koju imam. Firmu je digao tek u drugoj polovici vlastitog zivotnog vjeka.
Poanta, je da se krece sa malim, i pomalo se projekt razvija i siri proizvodnja.
Je poceo proizvoditi municiju, u garazi, kao "part time job", dok mu je glavni posao bio autoprijevoz.
Danas to izgleda kao na linku.
https://www.nosler.com/nosler-story
A garazu kojoj je poceo je na slici u privitku, koju sam poslikao iz knjige koju imam. Firmu je digao tek u drugoj polovici vlastitog zivotnog vjeka.
Poanta, je da se krece sa malim, i pomalo se projekt razvija i siri proizvodnja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Počeo je slično i Geissele, s okidačem iz vlastite radionice.
ALi imali su ogromno tržište. U HR to ne postoji, mora se odmah ići globalno.
ALi imali su ogromno tržište. U HR to ne postoji, mora se odmah ići globalno.
Pa što mislite da Prvi partizan u Srbiji opstaje tako što prodaje streljivo samo u Srbiji. Rade za svoju vojsku sve vrste , za inostrane vojne narudžbe koje su i najunosnije. Da ne govorim da u cjelom svijetu ima PPU municije za civilno oružje svih kalibara. Nemam naravno uvida do kojih kalibara rade vojno streljivo ali kao što znate to su ogromne serije i narudžbe koje donose veliki novac . Od civilnog streljiva što potroši jedna država teško da bi itko opstao .
Naravno da bi trebalo krenut sa promišljenom proizvodnjom a istovremeno znati što želiši shodno mogućnosti proširivat proizvodnju.
Naravno da bi trebalo krenut sa promišljenom proizvodnjom a istovremeno znati što želiši shodno mogućnosti proširivat proizvodnju.
Tko će ga više znati na čemu je to, po svemu za sada, samo riječi i izjave, konkretno ništa...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

vidi UNERTL kako visi na zidujolly wrote:John Nosler,...........
A garazu kojoj je poceo je na slici u privitku, koju sam poslikao iz knjige koju imam.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- jolly
- Cinker - bojna

Vidio sam!Mike_Torello wrote:vidi UNERTL kako visi na zidu
Simbol vremena!
Turn better into best!
Nažalost prošlo vrijeme. Priča o tvornici vrti se još od rata a tvornica bi se trebala
graditi kao dugoročna investicija međutim vrijeme nas je pregazilo. Druge zemlje nisu prespavale 30 godina i razvile su
svoju industriju streljiva pa se postavlja pitanje kome bi to prodali. I S&B i CBC,Fiocchi ,PPU i mnogi drugi izvoze u SAD za njihovo tržište ali imaju
kapacitete koje bi mi uspjeli razviti za 10 tak godina u optimalnom slučaju.
Moderne zemlje rade lasersko oružje koje će u potpunosti zamjeniti klasično AR i Ak platforme će budućim generacijama
izgledati kao koplja indijanaca.
Treba krenuti u razvoj modernih tehnologija sa visokom dodanom vrijednošću -Hrvatska nemože konkurirati na svijetskoj razini sa masovnom proizvodnjom
ali bi trebala raditi na razvoju high tech industrije.
https://www.lockheedmartin.com/en-us/ne ... ation.html
graditi kao dugoročna investicija međutim vrijeme nas je pregazilo. Druge zemlje nisu prespavale 30 godina i razvile su
svoju industriju streljiva pa se postavlja pitanje kome bi to prodali. I S&B i CBC,Fiocchi ,PPU i mnogi drugi izvoze u SAD za njihovo tržište ali imaju
Moderne zemlje rade lasersko oružje koje će u potpunosti zamjeniti klasično AR i Ak platforme će budućim generacijama
Treba krenuti u razvoj modernih tehnologija sa visokom dodanom vrijednošću -Hrvatska nemože konkurirati na svijetskoj razini sa masovnom proizvodnjom
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ne bih imao protiv njega nista ni u danasnje dobajolly wrote:Vidio sam! Simbol vremena!Mike_Torello wrote:vidi UNERTL kako visi na zidu
- jolly
- Cinker - bojna

Mike_Torello wrote:ne bih imao protiv njega nista ni u danasnje dobajolly wrote:Vidio sam! Simbol vremena!Mike_Torello wrote:vidi UNERTL kako visi na zidu
Na primjer sloziti pusku kakvu .je imao Carlos Hatcock
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

jolly wrote:ne bih imao protiv njega nista ni u danasnje dobaMike_Torello wrote:Vidio sam! Simbol vremena!
Na primjer sloziti pusku kakvu .je imao Carlos Hatcock[/quote]apsolutno... ma pristao bih ja i na "amobinaciju" - K98 sa unertlom
Može Hrvatska i te kako konkurirati na svjetskom tržištu, samo treba imati prave proizvode i pravi pristup tržištu. Daleko od toga da će biti lako, ali nije nemoguće. HS Produkt i njihovi DX pištolji su najbolji primjer kako se to radi.matezg1 wrote:Nažalost prošlo vrijeme. Priča o tvornici vrti se još od rata a tvornica bi se trebala
Ne želim to udarati na velika zvona, ali još prvih dana DR, kad se govorilo o pokretanju proizvodnje kod nas (TOVO), imao sam na računalu ono što su danas Remington RUM i Nosler naboji. Na žalost, netko je odlučio da je uvoz bolji i da nam tvornica streljiva ne treba. I dakako, nisam ja bio jedini, pitanje je bilo samo tko će prvi nešto poduzeti. Očito, u Remingtonu i (kasnije) Nosleru su također o tome razmišljali. Samo što su oni nešto napravili, zato je Remington već 1999. bio na tržištu.
Imam toga još, čekam priliku.
Glede lasera i ostalog, slažem se da bi bilo pametno učiniti nešto i u tom pravcu. Ali, zbog toga niti ne pokušati nešto s klasičnim streljivom je jednostavno neozbiljno. Jer, postojeće sustave vojnih pušaka i pištolja ćemo koristiti još dugo. Također, tu su lovci i strijelci. Bili su i bit će značajno tržište, doduše, prvenstveno u SAD, ali ono je tamo ogromno.
Hs radi proizvod sa većom dodanom vrijednošću nego što je jedan metak i prodaje u SAD većinu toga . Kad pogledaš njihovu bilancu udio koji imaju u Hrvatskoj i za Hrvatske potrebe je jako mali .
TOVO je sastavljao metke iz onog što smo imali odnosno nije se pitalo za cijenu jer je trebalo bilo šta a u današnjem svijetu to jednostavno nije konkurentno ako nemamo tvornicu koja radi komponente.
S&B radi 1-2 mil 9x19 dnevno i za 2 -3 dana napravi za cijelokupnu našu potrebu . Mi da sada krenemo raditi tvornicu trebat će joj 5 godina da radi punim kapacitetom od 30-40 mil godišnje i to je opet mala tvornica i da sve bude ok ako nebude uhljeba a bit će investicija bi mogla biti na nuli za 5-7 godina ovako pitanje kad bi se to otplatilo ili bi bila još jedna rupa bez dna. Pogledaj Đuro Đaković
konglomerat koji je natrpan sa ljudima koji samo izvlače novac jel mogu oni nešto napraviti osim gubitaka -to malo Patrija koje se povare a sve se ostalo kupuje, Tenk možemo sanjati pa da se bar neki vojni kamion napravi da nemoramo i to kupovati.
A šta ćemo sa sirovinama -kapisle moramo kupiti vani,barut isto ,nemamo mesing ili čelik za čahure opet moramo kupovati to sve izvan Hrvatske i opet nam to ne daje neku sigurnost jer u slučaju
embarga nećemo moći dobiti komponente . A najvažnije nemamo ljudske kapacitete sa iskustvom rada u takvim tvornicama.
Ne mogu naći 2 mjeseca majstora za žbukanje ,čovjek mi dolazi i kaže da je zidar ali da žbuka ne valja ,drugi uopće ne dođe i na kraju napravim sam a da ne potcjenjujem nikoga ipak je to "malo" jednostavnije zanimanje od nekog inžinjera sa iskustvom u proizvodnji streljiva
takvi ljudi su ili u penziji ili rade u takvim firmama.
Trebamo napraviti prvo dobre škole jer sa glupim narodom je lako upravljati i naučiti ljude da ne budu glupe ovce a nažalost statistike pokazuju da smo na dnu u EU po svemu.
Jedno su želje a drugo je stvarnost ,i ja bi htio da imamo ali realno je prekasno . Laseri i dronovi to je budućnost pogledaj Armeniju . Ono Turksko čudo Barjaktar-dron mislim da košta oko 5 mil dolara -razvalili su cijelu Armensku vojsku u par dana
a oni nisu mogli ništa protiv takve tehnologije . Da ih napravimo 50 kom . 250 mil dolara to je oko 1.57 milijarde kuna i 10 takvih firmi da imamo Petrinju i Sisak bi obnovili za godinu dana ili bi opet netko uzeo sebi novce mislim da je u tome najveći problem.
TOVO je sastavljao metke iz onog što smo imali odnosno nije se pitalo za cijenu jer je trebalo bilo šta a u današnjem svijetu to jednostavno nije konkurentno ako nemamo tvornicu koja radi komponente.
S&B radi 1-2 mil 9x19 dnevno i za 2 -3 dana napravi za cijelokupnu našu potrebu . Mi da sada krenemo raditi tvornicu trebat će joj 5 godina da radi punim kapacitetom od 30-40 mil godišnje i to je opet mala tvornica i da sve bude ok ako nebude uhljeba a bit će investicija bi mogla biti na nuli za 5-7 godina ovako pitanje kad bi se to otplatilo ili bi bila još jedna rupa bez dna. Pogledaj Đuro Đaković
konglomerat koji je natrpan sa ljudima koji samo izvlače novac jel mogu oni nešto napraviti osim gubitaka -to malo Patrija koje se povare a sve se ostalo kupuje, Tenk možemo sanjati pa da se bar neki vojni kamion napravi da nemoramo i to kupovati.
A šta ćemo sa sirovinama -kapisle moramo kupiti vani,barut isto ,nemamo mesing ili čelik za čahure opet moramo kupovati to sve izvan Hrvatske i opet nam to ne daje neku sigurnost jer u slučaju
embarga nećemo moći dobiti komponente . A najvažnije nemamo ljudske kapacitete sa iskustvom rada u takvim tvornicama.
Ne mogu naći 2 mjeseca majstora za žbukanje ,čovjek mi dolazi i kaže da je zidar ali da žbuka ne valja ,drugi uopće ne dođe i na kraju napravim sam a da ne potcjenjujem nikoga ipak je to "malo" jednostavnije zanimanje od nekog inžinjera sa iskustvom u proizvodnji streljiva
takvi ljudi su ili u penziji ili rade u takvim firmama.
Trebamo napraviti prvo dobre škole jer sa glupim narodom je lako upravljati i naučiti ljude da ne budu glupe ovce a nažalost statistike pokazuju da smo na dnu u EU po svemu.
Jedno su želje a drugo je stvarnost ,i ja bi htio da imamo ali realno je prekasno . Laseri i dronovi to je budućnost pogledaj Armeniju . Ono Turksko čudo Barjaktar-dron mislim da košta oko 5 mil dolara -razvalili su cijelu Armensku vojsku u par dana
a oni nisu mogli ništa protiv takve tehnologije . Da ih napravimo 50 kom . 250 mil dolara to je oko 1.57 milijarde kuna i 10 takvih firmi da imamo Petrinju i Sisak bi obnovili za godinu dana ili bi opet netko uzeo sebi novce mislim da je u tome najveći problem.