Podmazivanje zračnog oružja.

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

Darko001
Pozornik
Pozornik

Re: Podmazivanje zračnog oružja.

Post by Darko001 » 22 Oct 2010, 22:34

a zašto bi se i opruga slomila?
ne znam, nekako to ne pije vodu. nekako mi je taj gram olova premala prepreka da bi došlo do takove havarije.
ako vidim snimku ili što adekvatno a relevantno, možda.

snowman333
Pozornik
Pozornik

Post by snowman333 » 29 Jan 2011, 21:09

Meni je tako na crosman phantom 1000 prije oko 3 mjeseca pukla opruga na 4 djela. Tek kada sam pusku naspricao sa wd40 i kad mi je pukla opruga poceo sam citati o podmazivanju zracnog oruzja i shvatio kako sam kaznio svog kineza sa Americkom licencom :)
Eto, ko ne vjeruje da je moguce da zbog dieselinga pukne opruga, a ima viska para nek proba :A18:
Daj jj...j..jjj...jjjj... ma daj PET pivi, kad nemrem reci jj....jjj.jj.jjj... jednu :)

maki61
Razvodnik
Razvodnik

Post by maki61 » 30 Jan 2011, 15:18

Molim savijet!
Kako i sa kojim sredstvom se podmazuju zračni pištolji na Co2 ampule.
Meni je trgovac za to prodao nekakva sprej OKS 701 http://www.oks-germany.com/en/products/oils/?page=4
Jel to valja?
Luger je Luger, a sve ostalo su pištolji! NA KRAJU SVI LUGERI BUDU U VLASNIŠTVU 3 ČOVJEKA!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 30 Jan 2011, 19:42

na toj stranici ima 10 artikala... no, ako je rijec o silikonskom mazivu, trebalo bi biti ok... vec su iskusniji rekli da se stavi kap silikonskog ulja na vrh ampule prije montaze... podmazes pokretne dijelove da se ne trose i to je to... vazno je znati da silikonsko ulje nije agresivno prema brtvama i gumicama za razliku od ulja na naftnoj bazi.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Quattro
Razvodnik
Razvodnik

Post by Quattro » 08 Feb 2011, 16:51

maki61 wrote:Molim savijet!
Kako i sa kojim sredstvom se podmazuju zračni pištolji na Co2 ampule.
Meni je trgovac za to prodao nekakva sprej OKS 701 http://www.oks-germany.com/en/products/oils/?page=4
Jel to valja?
Kak misliš podmazuju?
Crosman 2240 5,5 mm
Hatsan AT44-W 4,5 mm

bero73
Pozornik
Pozornik

Post by bero73 » 24 Oct 2011, 19:06

Ko maže, taj vozi. Pa može i explozivno. :twisted:

Praskaton1
Civil
Civil

Post by Praskaton1 » 03 Jan 2013, 16:48

Kako se podmazuje zračno oružje sa komprimiranim zrakom?
Mislim konkretno na Walther LP300.

Gaston Glock
Pozornik
Pozornik

Post by Gaston Glock » 03 Jan 2013, 19:20

Ja koristim zracnu Hatsan Striker 1000S (1000 fps, ili ti oko 305 m/s), 4.5mm (turska puska). Za 2 godine sam s njom ispalio siguno 7-8.000 dijabola. Podmazujem je nakon SVAKOG pucanja (a obicno ispalim oko 100-250 dijabola po seriji), znaci podmazao sam je preko 50ak puta. Uvijek podmazujem BALLISTOL-om, tako sto naspricam u cilindar direktno (i to dosta, prskam 1 sekundu). Nakon toga ispalim 5-6 dijabola. Na 3. i 4. pucnju pukne glasno kao prava puska i izadje dim koji smrdi kao gorenje. Nakon toga jos par dijabolja istjera visak ulja, i puska je spremna za sljedece gadjanje. Nikad nisam imao problema, sto se tice funkcionalnosti puske, a evo tek sam sada saznao da to zapravo nije zdravo za pusku. Ali ja do sada nisam imao nikakvih problema. Puska na 75m gadja metu od 20cm bez vecih problema.

@ Napomena ovo je totalni krivi pristup podmazivanju tj. u slobodnom prijevodu uništavanju zračne puške.
Ovo radite na svoju ruku, a ne na preporuku dobivenu naa forumu.

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 03 Jan 2013, 19:38

Imaš sreće... :mrgreen:
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Jan 2013, 22:16

Praskaton, pricekaj da se javi Karabalic, on sa tim PCP-jkama ima najvise iskustva
Gaston Glock, razmisljam dali da obrisem ovaj tvoj post da to nebi netko shvatio kao preporuku pa si sjebao pusku... to sto ona jos uvijek "radi dobro" bi trebalo provjeriti sa kronometrom... a brtva klipa je sigurno dobila po pi***
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

karabalic
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by karabalic » 03 Jan 2013, 22:28

Praskaton1 wrote:Kako se podmazuje zračno oružje sa komprimiranim zrakom?
Mislim konkretno na Walther LP300.
Za PCP puške ili pištolje je najbolje koristiti silikonsko ulje i mast, konkretno kap ulja na gumicu koja brtvi klip i na bolt malo masti, a na mehanizam okidača može s bilo kojom masti. Ja sam imao drugi tip pištolj pa neznam točno na LP300 kako ide ali kada jednom podmažeš pištolj možeš iscucati između 5-10 000 dijabola.

Mislim da na Waltherovoj stranici imaš manual o podmazivanju,
Volim crno pa makar i ofarbano.......

ivan495
Civil
Civil

Post by ivan495 » 07 Jan 2013, 12:54

Pozdrav svima.
Imam nekoliko pitanja o održavanju zračnog oružja.
Vlasnik sam Crosman Phantom 1000 4.5mm 305 m/s. Kupljena prije 2 godine. Nažalost zbog različitih problema, nisam je baš puno koristio. Ispucano je svega 200-300 dijabola.
E sad, pošto je puška stala u prostoriji, u kojoj je zrak zimi prilično vlažan, skupilo se hrđe po cijevi i okidaču tj. svim metalnim dijelovima.

Sad me zanima što napraviti po tom pitanju? Koristiti WD-40 ili Balistol za skidanje hrđe? Kako pravilno koristiti tj. s čim prebrisati? Neki kažu običnom krpom, drugi kažu čeličnom vunom.
Također, prilikom pucanja, puška više nije nimalo tiha. Čuje se onaj "twang" zvuk opruge. To znači da je treba podmazati ili?

I da, što bi preporučili Balistol ulje ili sprej? Zanima me koje se lakše koristi za oružje, jer sam čuo da se ulje mže miješati s vodom za zaštitu puške.
I ima li netko iskustva sa ovim priborom za čišćenje? http://www.monster-rbs.hr/index.php?pag ... t&Itemid=1

Zahvaljujem.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Jan 2013, 15:00

namoci krpu sa WD40 (mozes i naftom/loz uljem) i brisi i mjenjaj krpe sve dok ne bude cista, kad zavrsis pređi ju sa masnom (WD40 ili ako imas Ballistol) krpom...
ako ides sa zicanom vunom skinut ces brunazu...

oprugu mozes podmazati tako da razmontiras pusku i naguras malo grafitne masti u samu oprugu kroz onaj prorez gdje se opruga vidi, nemoj pretjerivati dovoljno je da ju "zaprljas" sa masti... neki preporucaju da ni to ne treba raditi...

Sto se Twanga tice, da ti nije puska koji put ostala napeta? mozda se i opruga vec iskrivila od upotrebljavanja (neznam jesi li prvi vlasnik ili...)...

EDIT sto se pribora tice, nije ga lose imati, ja imam slican, i koristim ga samo kada osjetim da je preciznost u opadanju tj da je cijev zaolovljena... neke diabole vise prljaju cijev neke manje...

ivan495
Civil
Civil

Post by ivan495 » 08 Jan 2013, 12:17

Probao to za skidanje hrđe i još uvijek se vide male točkice hrđe. Nema šanse da se skinu.
A to za čeličnu vunu sam vidio na netu. Naravno radi se o onoj finoj varijanti. Kada malo noktom zagrebem, točno se vidi kako se skida hrđa, sad ne znam ni sam koliko je to pametno. Možda bi se moglo sa nekakvom blagom četkom..

Puška nikada nije ostala napeta. Sve mi se čini da se taj twang čuo od prvog dana kada sam kupio pušku. Jer ni ispočetka puška nije bila nimalo tiha.
A sad da otvaram pušku i podmažem oprugu mi se ne čini kao dobra ideja. Ja koliko sam smotan bi vjerojatno nešto zasr*o..

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Jan 2013, 17:40

ako ti je hrđa presla u pitting onda vise nista od ciscenja, mozes nekom starom cetkicom za zube i nekim naftnim derivatom, ocistiti i drzati masno da se ne širi dalje. Čelićnu vunu u bilo kojoj varijanti zaboravi na bruniranim metalu... osim ako ne mislis brunirati ponovo, posluzi se krpama, plasticnim ili drvenim spahtlama i to je to... sve tvrđe od toga ce ostetiti povrsinsku zastitu...

Nema puno nauke kod skidanja kundaka, 3 vijka... razdvojis metalni dio od plastike/drveta (od cega ti vec je kundak - ako je Phantom 1000 onda plasticni) i pogledas s donje strane... vidis oprugu kroz uzduzni prorez na cilindru, malo ju natrackas koliko mozes kroz taj prorez i to je to...

ivicadu
Razvodnik
Razvodnik

Post by ivicadu » 13 Jan 2013, 16:33

najbolja stvar za podmazivanje materijala od gume(nemojte mi samo gay is ockay fore :D ) je vazelin.apsolutno ne agresivan a neusporedivo jeftiniji od silikonskih maziva.u svakoj apoteci ga ima.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Jan 2013, 20:06

samo vazelin je mjenja cvrstocu na razlicitim temperaturama, sto mozda i nije pogodno za mazati unutrasnjost cilindra, ako se zeli zadizati konzistencija izlazne brzine diabola.

ivicadu
Razvodnik
Razvodnik

Post by ivicadu » 13 Jan 2013, 20:59

nisam ni mislio na nista drugo osim gumenih brtvi.za njih je to majka svih maziva.mazi s tim i nema smrti,ne otvrdne tijekom godina ni kapi.a za unutrasnjost mehanizma nisam expert.

ćuturica
Skupnik
Skupnik

Post by ćuturica » 01 Jun 2015, 16:54

gdje se moze uzet silikonska mast za namazat klip u zračnoj

Post Reply