Izbor prve sačmarice! Preporuka!
Re: Izbor prve sačmarice! Preporuka!
Možda jedino budeš čeka da se napuni grupa ljudi. Nakon toga se održavaju predavanja (to je otprilike tjedan dana), a diploma oko nekih misec dana jer se radi u Zagrebu pa dok to dođe nazad bla bla, pa isto to onda i za lovačku iskaznicu i ode lipa 3 miseca dok se to sve rješi. Što se tiće stažiranja toga više nema. Što je najgore kad sam ja polagao čovjek je rekao da nam ne smije niti donijeti pokazati pušku jer mi kao nismo osposobljeni za rukovanje istim. Pa koga vraga onda tamo uopće polažemo???!jakov16 wrote:Hvala na savijetima!I neka mi oproste neki ako san bia malo nepristojan s obzirom na moje godine! I jos nesto dali netko zna koliko traje ispit i koliko se ceka diploma, a jos ako se treba stazirat ka moj stari
,treba izdrzat.
E da. U drugoj temi si pitao cijenu. 2000 kn je bilo prije godinu ipo dana.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Naravno, nisam rekao da se poslije takovg koristenja ne treba ocistiti i prebrisati krpom izvana, skinuti blato s kundaka i to, ali novi baruti i kapisle vise nemaju ta korozivna svojstva kao nekadasnji pa takodjer smatram da nije potrebno na sacmaticama cistiti cijev bas nakon svakog pucanja, ali nece ni skoditi ako se ocisti, karabine naravno treba cistiti nakon svakog pucanja... ja imam neku IZ 12/12 bokericu, i ne, ne veslam po blatu s njom niti mlatim kupinu, ali razumijem stav nekih ljudi prema svojem oruzju, ono je kupljeno da bude sluga, a ne da mu se sluzi, a naravno, neki imaju radnu + "pokaznu" pusku, isto kao i odjecu za lov, radnu i "svetkovnu", samo sam zelio pojasniti na sto sam tocno mislio... =)Hawk wrote:Mike, znan i ja dosta lovaca koji se tako odnose prema oružju, ali to ne znači da to opravdavan, dapače, zbog stanja nekih pušaka koje san vidija, a za koje mislin da nebi smile uopće i biti u upotrebi, još san sigurniji da se oružje mora propisno održavati. Evo vidin tvoj "potpis" koji mi se svidja,po tome nebi reka da ti s puškon veslaš po blatu i mlatiš po kupini, pa je takvu ostaviš da prenoći.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Aguila wrote:Cijelu godinu pucam trap i čistim cijevi iznutra na kraju sezone. Izvana prebrišem masnom krpom svaki put kad ju stavljam u ormar i to je to, mislim da nema potrebe na sačmarici cijevi iznutra stalno glancat. Karabin čistim poslije svakog pucanja.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
- hacklordsniper
- Desetnik

Mnogo proizvođača cijevi tvrde da su vidjeli više cijevi uništenih od pretjeranog/nepravilnog čišćenja nego od nečišćenja. Karabin nema potrebe čistiti svaki puta ako je ispucano nekoliko metaka.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
Slažem se s ovin gore, ali samo uz uvjet da su stare IŽ i TOZ dobro očuvane. Vidija san par zapuštenih, koje nebi preporučija. A s druge strane, mladi lovac će ići na izgled više nego na trajnost. Stariji modeli su teži i malo trapavo napravljeni, gruba "finish" obrada, prepoznaje ih se iz daleka, dok je TOZ 34EP dosta lakša i finije obradjena.IgyBoy wrote:Ma mozes, treba ti samo diploma, lov. iskaznica i strpljenje.
A za prvu pusku, najbolje nesto rabljeno, stariji IZ i TOZ su svjetlosne godine ispred ovih novih. Ak ne zelis probleme, uzmi s 2 obaraca i fixnim cokovima. Ukoliko zelis iskusati srecu, kupi novu, s mobil cokovima i 1 obaracem. A bokerica ili polozara, probaj i sam vidi sto ti bolje odgovara. Ukoliko bi htio tu i tamo pucati trap, uzmi bokericu, 12., da mozes sve s istom puskom. Sretno!
Ja nebi puno planira za Trap. S ovima se more pucati samo Lovački Trap. Ako čovik prova i ne ide mu, neće više ni pucati Trap, a ako mu krene, onda će sigurno nabaviti drugu, tako u oba slučaja, to mu nebi triba biti jaki razlog za odabrati pušku. Važno je doduše da se odma u početku odluči: Položara ili Bokerica. Predlažem Bokericu.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
hacklordsniper wrote:Mnogo proizvođača cijevi tvrde da su vidjeli više cijevi uništenih od pretjeranog/nepravilnog čišćenja nego od nečišćenja. Karabin nema potrebe čistiti svaki puta ako je ispucano nekoliko metaka.
Je hacklordsniper, slažen se, jedino mislin da je to od nepravilnog a ne pretjeranog. A i ovo "pretjeranog" bi tribalo definirati, jer čišćenje cijevi poslije pucanja ja nikako nebi nazva "pretjerano"....
- hacklordsniper
- Desetnik

Ako netko ode na streljani pa ispali 50 kom onda se slažem. Prosječni lovac koji ispali 1-2 metka nemora čistiti pušku svaki puta.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
objasni mi razliku između pucanja 5 ili 50 metaka,ako je neces citstit onda nema ni razlike. karabin da se ne treba cistit posli svakog metka????smješnohacklordsniper wrote:Mnogo proizvođača cijevi tvrde da su vidjeli više cijevi uništenih od pretjeranog/nepravilnog čišćenja nego od nečišćenja. Karabin nema potrebe čistiti svaki puta ako je ispucano nekoliko metaka.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nebih se slozio sa ovom tvrdnjom... eventualno u slucaju da se puca sa iskljucivo olovnim zrnjem i modernim ne korozivnim komponentama (barut i kapisle)... ukoliko je rijec o zrnu sa bakrenom kosuljicom, znaci da ce ostaviti trag bakra po cijevi cak i jedan ispaljen metak, bakar u kombinaciji sa vlagom i ostatcima cadje, dolazi do kemijske reakcije i nastaje kiseli spoj koji nagriza materijal cijevi iznutra, i tu nema boga, 1 ili 50 metaka, cistiti se mora... kod MK pusaka sa olovnim zrnjem i non-corosive punjenjem i kod sacmarica sa istim slucajem nije potrebno ciscenje kao kod karabina nakon pucanja sa baktenim/tombak zrnima...hacklordsniper wrote:Ako netko ode na streljani pa ispali 50 kom onda se slažem. Prosječni lovac koji ispali 1-2 metka nemora čistiti pušku svaki puta.
najcesce unistavanje oruzja prekomjernim ciscenjem se vjerojatno odnosi na ostecivanje usta cijevi nepravilnim rukovanjem alatima za ciscenje, šipkom i špagom bez zaštitne vodilice i tu nastaje sranje, i to je jedini nacin kako mozes sjebati cijev ciscenjem koliko ja znam, osim onih "tesli" i "ajnštajna" koji cijevi idu cistiti raznim kemijskim procesima, elektrolizom i slicno, pa nesto naprave krivo i sjebu cijevb ili cak i cijelo oruzje, ali to ne racunam u normalno odrzavanje oruzja...
Stariji modeli IZ-ovki su znato bolje zavrsne obrade od novih, a i kvalitetnije su izrade. Ako se moze naci starija u dobrom stanju, bolji je izbor nego nova.
A kod TOZ 34P su cijevi tvrdo kromirane iznutra pa ako se i ne ocisti bas svaki put nece biti problema.
A kod TOZ 34P su cijevi tvrdo kromirane iznutra pa ako se i ne ocisti bas svaki put nece biti problema.
- hacklordsniper
- Desetnik

Svatko ima svoje teorije, ali čiščenje poslije svakog pucanja je nepotrebno i iza toga stojim. Upravo te naslage koje se stvaraju u cijevi su mnogim cijevima potrebne za preciznost.
Ako se da malo truda pa se pročita koliko svoje cijevi čiste prvaci u BR dođemo do broja od 30-50 kom streljiva.
Jedino pucanje nakon kojeg treba odmah čistiti cijev je starije vojno streljivo.
Ako se da malo truda pa se pročita koliko svoje cijevi čiste prvaci u BR dođemo do broja od 30-50 kom streljiva.
Jedino pucanje nakon kojeg treba odmah čistiti cijev je starije vojno streljivo.
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
you are a wise man,my respecthacklordsniper wrote:Svatko ima svoje teorije, ali čiščenje poslije svakog pucanja je nepotrebno i iza toga stojim. Upravo te naslage koje se stvaraju u cijevi su mnogim cijevima potrebne za preciznost.
Hubert iz Splita je savim korektna škola tim više jer kad položiš ispit možeš reći da je u pitanju neka obrazovna ustanova, učilište, veleučilište akademska razina na određenim fakultetima itd, a ne udruga građana.
Problema nema nitko tko je položio u Hubertu i hvala bogu da je više takvih bilo bi i nama svima lakše birati, a ovako nam ostaje monopol u lovstvu preko HLS-a.
Dolazi vrijeme promijena što smo bliži uniji pa tako i u lovstvu i po svakoj prilici šanse da se monopol održi na političkoj razini kao do sada su hvala bogu manje.
lp
Problema nema nitko tko je položio u Hubertu i hvala bogu da je više takvih bilo bi i nama svima lakše birati, a ovako nam ostaje monopol u lovstvu preko HLS-a.
Dolazi vrijeme promijena što smo bliži uniji pa tako i u lovstvu i po svakoj prilici šanse da se monopol održi na političkoj razini kao do sada su hvala bogu manje.
lp
Orlovi lete sami. Ovce idu u stadima.
-
TORCIDA VŽ
- Skupnik

A zato se Dok neda van iz kleti. Mi pomislili da mu je dobro tvoje vino, a on ustvari uživa u glancanju cijevi.BOXI wrote:Pa naravno u klijet, a gdje bi drugdje.I onda dok pijuckamo škropce ivijek uvalim novopridošlim nekakvu pljucu te krpicu i balistol sprej. Pa kak bi to inače očistil i podmazal, a i Dok se ne da vun iz kleti.
Hawk wrote:Boxi, bez ljutnje, volija bi pogledati u cijevi tih tvojih malo više od 50-ak pušaka u kleti
HAJDUK&MIŠO ŽIVE VJEČNO
Hawk, kada Boxi nabavi još jednu cijev onda ćeš valjda dobiti pozivnicu jer kada bi samo gledao i pio ne bi bilo dobro. Ovako dođeš i usput očistiš 'svoju' cijev! 
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nadam se da se zajebavas... ne kuzim kako bi ti naslaga necega u cijevi DAVALA preciznost, onda bi svaki put nakon temeljitog ciscenja sjebao tu postignutu preciznost???hacklordsniper wrote:Upravo te naslage koje se stvaraju u cijevi su mnogim cijevima potrebne za preciznost.
kad si vec zapeo za citanje, procitaj i "rifle barrel breaking in procedure", pisu o tome na svim BR stranicama, a i pojedini proizvodjaci cijevi imaju cak razlicite procedure za cijevi razlicitih materijalaAko se da malo truda pa se pročita koliko svoje cijevi čiste prvaci u BR dođemo do broja od 30-50 kom streljiva.
da, i meni ovo nije jasno. ajd objasni to malo.hacklordsniper wrote:Upravo te naslage koje se stvaraju u cijevi su mnogim cijevima potrebne za preciznost.
- Desetnik

Preselio sam raspravu o čišćenju u zasebnu temu da ovdje čovjeku ne diramo temu. Odgovore šaljem tamo
Shoot
Eat
Sleep
Repeat!
Eat
Sleep
Repeat!
Upravo jučer "dolepršala" dva kom i to jedan kratki i jedan dugi. Sreća pa država ne naplaćuje taksu po broju sakupljenih komada.satyrir wrote:Hawk, kada Boxi nabavi još jednu cijev onda ćeš valjda dobiti pozivnicu jer kada bi samo gledao i pio ne bi bilo dobro. Ovako dođeš i usput očistiš 'svoju' cijev!
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
Pa jeli to onda pozivnica za u klet ??? Ma vraga, te su cijevi još čiste