Lov divljih koza!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Lov divljih koza!
ocito je stvar koliko pojedini LD drzi do toga, ovdje kod nas vise niti jedno drustvo ne zahtjeva staziranje... cak mislim da to vrijedi za cijelu KA zupaniju...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Stažiranje nije uvijet.... al financijski jest. U mnogim društvima novopridošli članovi, a koji su stažirali u tom društvu plaćaju uvelike umanjenu "upisninu". Kod mene je upisnina 7500,00 kn, a za članove koji su stažirali 3000,00............pa jebi ga isplati se "bar na papiru" biti stažista.Mike_Torello wrote:Staziranje vise nije obaveznoćuturica wrote:Stažiranje ces vjerovato radit u svon lovačkon društvu
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Da, to vrijedi za "komercijalnija" lovacka drustva, vjerojatno imate i lijepo uređen lovacki dom i komercijalni lov? U meni najblizem drustvu je 1000kn upisnina i 1200kn godisnja clanarina... jedino mislim da je upisnina 2000 ili 3000kn za "vanjske" clanove, mogu provjeriti bas ako nekoga zanima... Smanjenu godisnju clanarinu su imali samo stari pocasni clanovi koji rijetko idu u lov, 1-2x godisnje, placali su 600kn, no ne znam jeli to jos uvijek na snazi, stazista nema, nego odmah punopravni clan.
ne može biti punopravni član ako je pripravnik-stažista, za lovca. članom lovačkog društva se postaje nakon položenog ispita, no svi smo otišli od lova na divlje koze . . .
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

kuzis, kod nas nema pripravnika i stazista... platis upisninu i član si, gotova prica, nema staziranja... prije je bilo, godinu dana "laješ" po šumi i nosiš štap sa sobom, sada to vise ne prakticiraju...
Makar nije obavezno, ali smatram da bi trebao svatko si uzeti malo vremana i stazirati radi upoznavanja terena, ljudi, navike divljaci itd. Nosis pusku i mislis o nicem drugom. Ovako se koncetriras na neke druge stvari i vjerujem da ti ne moze odmoci, barem dok ne upoznas cijeli teren, dok ne vidis kak se drugi lovci ponasaju s oruzjem, itd. itd.
platim upisninu i član sam, a jesam li lovac-nije bitno, provjeri, član sam u nekoliko društava i ni jedno ne prima članove bez da su lovciMike_Torello wrote:kuzis, kod nas nema pripravnika i stazista... platis upisninu i član si, gotova prica, nema staziranja... prije je bilo, godinu dana "laješ" po šumi i nosiš štap sa sobom, sada to vise ne prakticiraju...
stažiranje i "lajanje" služilo je da bi čovijek stekao pravo da može ići polagati lovački ispit
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ma naravno, moras imati polozen lovacki ispit, dakle krivo sam se izrazio, polozis lovacki ispit (npr. skolujes se za Sumarskog tehnicara u srednjoj skoli i automatski imas polozen lovacki ispit) platis upisninu i clanarinu i nema staziranja... ili kao ja polozis samostalno pri lovackom savezu i lovac sam, iako nisam clan niti jednog LD-a. Samo sam htjeo reci da staziranje vise nije obavezno... no da je dobro, dobro je, iako meni osobno nepotrebno, nisam clan niti jednog drustva, a ako idem u lov za goste obicno sam na štantu pa poznavanje terena nije toliko bitno, a i to sto ja idem lov 1-2x u 2 godine...valdop wrote:platim upisninu i član sam, a jesam li lovac-nije bitno, provjeri, član sam u nekoliko društava i ni jedno ne prima članove bez da su lovci, stažiranje i "lajanje" služilo je da bi čovijek stekao pravo da može ići polagati lovački ispitMike_Torello wrote:kuzis, kod nas nema pripravnika i stazista... platis upisninu i član si, gotova prica, nema staziranja... prije je bilo, godinu dana "laješ" po šumi i nosiš štap sa sobom, sada to vise ne prakticiraju...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

slazem se, no kao sto sam vec napisao, u slucajevima kao sto je moj, staziranje nije toliko ni bitno... a da ne kazem da mozes usvojiti i neke vrlo lose navike ponasanja sa oruzjem ako se ugledas na neke "lovce"...IgyBoy wrote:Makar nije obavezno, ali smatram da bi trebao svatko si uzeti malo vremana i stazirati radi upoznavanja terena, ljudi, navike divljaci itd. Nosis pusku i mislis o nicem drugom. Ovako se koncetriras na neke druge stvari i vjerujem da ti ne moze odmoci, barem dok ne upoznas cijeli teren, dok ne vidis kak se drugi lovci ponasaju s oruzjem, itd. itd.
Ti izgleda još nisi naučio definiciju što su lovci ??
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

jel ovo?BOXI wrote:Ti izgleda još nisi naučio definiciju što su lovci ??
"Organizirana skupina pijanaca koji pucajući idu kroz šumu do birtije"™
Organizirana skupina pijanih ljudi koja najkraćim putem ide iz šume do prve birtije, a po novom pravilniku svi obučeni u reflektirajuće jakne.
Ispravak netocnog navoda: ...........NAORUZANA skupina pijanih...............BOXI wrote:Organizirana skupina pijanih ljudi koja najkraćim putem ide iz šume do prve birtije, a po novom pravilniku svi obučeni u reflektirajuće jakne.
Zapravo je jeako interesantno koliko zavidni pojedinci, najcesce besposlicari, ljencine i slicni propaliteti sa jako puno slobodnog vremena mogu svojim blebetanjem stvarati losu sliku u drustvu o drugima...
Nemoguće je Nemoguće
Ovako, ja sam tri godine iša u lov kao maloljetni član Lovačkog Podmlatka, lajao, nosija torbe, derao lovinu itd...,a poslije toga sam stažira još dvi godine, uz što san vodija dnevnik, koji je mora redovno potpisivati Mentor, kojega je odredija Lovnik, a povremeno potpisan i od Lovnika. Samo s tin dnevnikon san moga izaći na Lovački ispit, koji tada nije bija ni šala ni zajebancija.Mike_Torello wrote:slazem se, no kao sto sam vec napisao, u slucajevima kao sto je moj, staziranje nije toliko ni bitno... a da ne kazem da mozes usvojiti i neke vrlo lose navike ponasanja sa oruzjem ako se ugledas na neke "lovce"...IgyBoy wrote:Makar nije obavezno, ali smatram da bi trebao svatko si uzeti malo vremana i stazirati radi upoznavanja terena, ljudi, navike divljaci itd. Nosis pusku i mislis o nicem drugom. Ovako se koncetriras na neke druge stvari i vjerujem da ti ne moze odmoci, barem dok ne upoznas cijeli teren, dok ne vidis kak se drugi lovci ponasaju s oruzjem, itd. itd.
Ja san mišljenja da je to potrebno. Ja i danas u lovu lako mogu primjetiti ko je kroz to proša, a ko nije. Zbog ovih koji nisu i kruže kojekakve priče o lovcima...
E sada, zbog raznoraznih zakonskih zavrzlama, poskupljenja ovog sporta i raznih drugih okolnosti, interes mladih za lov pada i zato su se te stvari oko polaganja ispita i učlanjivanja U LD drastično promijenile, a na štetu i same lovačke etike, kao i javne percepcije o lovu i lovcu.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Kad lovi ovako pišu o Lovu i Lovcima, iako bi to da nije žalosno, bilo smišno, moš misliti što će o Lovu i Lovcima misliti oni koji nisu lovci ??? ja mislin da to ipak najviše govori o tin lovcima koji tako pišu...lex-lutor wrote:Ispravak netocnog navoda: ...........NAORUZANA skupina pijanih...............BOXI wrote:Organizirana skupina pijanih ljudi koja najkraćim putem ide iz šume do prve birtije, a po novom pravilniku svi obučeni u reflektirajuće jakne.
Zapravo je jeako interesantno koliko zavidni pojedinci, najcesce besposlicari, ljencine i slicni propaliteti sa jako puno slobodnog vremena mogu svojim blebetanjem stvarati losu sliku u drustvu o drugima...
![]()
![]()
Za strijelce se i ne čudin, oni o lovu ne znaju puno, često su pomalo kivni na lovce, pa ih mogu i razumiti, iako i o strijeljaštvo ja iman svoje mišljenje, pogotovo zato što san se u svoje vrime i time bavija. Znači, strijeljaštvo, koje za svrhu ima samo strijeljaštvo, po meni je "prazno i besmisleno. Ja strijelca samo vidin kao:
- Lovac - Strijelac
- Vojnik - Strijelac
- Policajac - Strijelac
- Zaštitar - Strijelac
- Dizajner oružja - Strijelac
- Proizvodjač oružja - Strijelac
- Puskar - Strijelac
- itd...
Strijeljaštvo je dakle plemeniti sport koji ima cilj, a to je usavršavanje u dizajnu i proizvodnji oružja, te njegovom korištenju u praksi.
Znan da će sada skočiti strijelci koji se neće složiti, ali ja i očekujen komentare.
Ja sam apsolutno ZA da se mora obavezno stažirati u LD a ne položiti ispit na nekom učilištu i u "Savez" po potvrdu i idemooooo.
STAŽIRATI a ne "stažirati" kako neki olako to prolaze.
Kod mene u društvu je isti k*rac. Stažisti odrede mentora, najčešće nekog iz upravnog odbora jer samim tim dobiva dodatne bodove. U lovu stažisti "pod mus" idz obavezno u pogon...i do kraja stažiranja nema pušku u ruci....niko ga nije podučio kako da gađa,...kako da se ponaša sa puškom,...na što da obrati pažnju...i slično. Zato se događaju pizdarije, svako malo neko bude "pošprican" i hvala Bogu da se radi o sačmi i SREĆOM bez težih posljedica. Ja sam to doživi 2 (dva) puta u zadnje dvije godine....i kad vidim da netko okreće pušku prema meni...."bacam se na pod". Svjedokom sam punooooo gluposti koji su napravili lovci....jer ih nitko nije podučio.....ili je bila koja rakijica previše. U lovove koji se poklapaju sa blagdanima (imendanima) učestalih imena u Zagorju u pravilu NE ODLAZIM jer je nesuđena tradicija da se prije lova donese poneka boca "žestice" te stane " u krug" i počne sa nazdravljanjem......a "svi laki na obaraču" i željniiiiiiiiii mesaaaaaa. Boli njega k*rac za moju guzicu, on je vidio da se je fazan digao....ma nema veze što je samo jedan metar od zemlje.....što su drugi u tom pravcu.....ma DERI pa OPLETI samo po njemu.
Da se razumijemo...nisam protiv pijače, ali osobno imam pravilo da nakon lova najprije odnesem kući u sef pušku i municiju pa se tek onda vratim u kafić na "kavicu" na koju smo u biti i svi pozvani.
Kad sam ja "stažirao" (a bilo je to (1984-86) a mentor mi je bio visoko pozicionirani djelatnik LSH (tako da ne znam dali je to bio razlog ili je to bilo uvrijeđeno pravilo) ja sam u lov išao "u stopu" sa svojim mentorom i nosio "njegovu" pušku. Prvih nekoliko lovova praznu i ne napunjenu ali sam sa njom "radio" kao da je puna, a poslije sa punom tj napunjenom. Mentor je stajao tj hodao uz mene i kad bi napravio kakav "krivi" pokret ili nešto sl. sam bi rukom poklopio pušku prema dolje ili me "trepnuo" po ramenu ...dajući mi do znanja da nisam napravio kako bi trebalo.
To je za mene pravilno stažiranje.... i ja sam za OBAVEZNO stažiranje i za pravilnu obuku budućih kolega.
STAŽIRATI a ne "stažirati" kako neki olako to prolaze.
Kod mene u društvu je isti k*rac. Stažisti odrede mentora, najčešće nekog iz upravnog odbora jer samim tim dobiva dodatne bodove. U lovu stažisti "pod mus" idz obavezno u pogon...i do kraja stažiranja nema pušku u ruci....niko ga nije podučio kako da gađa,...kako da se ponaša sa puškom,...na što da obrati pažnju...i slično. Zato se događaju pizdarije, svako malo neko bude "pošprican" i hvala Bogu da se radi o sačmi i SREĆOM bez težih posljedica. Ja sam to doživi 2 (dva) puta u zadnje dvije godine....i kad vidim da netko okreće pušku prema meni...."bacam se na pod". Svjedokom sam punooooo gluposti koji su napravili lovci....jer ih nitko nije podučio.....ili je bila koja rakijica previše. U lovove koji se poklapaju sa blagdanima (imendanima) učestalih imena u Zagorju u pravilu NE ODLAZIM jer je nesuđena tradicija da se prije lova donese poneka boca "žestice" te stane " u krug" i počne sa nazdravljanjem......a "svi laki na obaraču" i željniiiiiiiiii mesaaaaaa. Boli njega k*rac za moju guzicu, on je vidio da se je fazan digao....ma nema veze što je samo jedan metar od zemlje.....što su drugi u tom pravcu.....ma DERI pa OPLETI samo po njemu.
Da se razumijemo...nisam protiv pijače, ali osobno imam pravilo da nakon lova najprije odnesem kući u sef pušku i municiju pa se tek onda vratim u kafić na "kavicu" na koju smo u biti i svi pozvani.
Kad sam ja "stažirao" (a bilo je to (1984-86) a mentor mi je bio visoko pozicionirani djelatnik LSH (tako da ne znam dali je to bio razlog ili je to bilo uvrijeđeno pravilo) ja sam u lov išao "u stopu" sa svojim mentorom i nosio "njegovu" pušku. Prvih nekoliko lovova praznu i ne napunjenu ali sam sa njom "radio" kao da je puna, a poslije sa punom tj napunjenom. Mentor je stajao tj hodao uz mene i kad bi napravio kakav "krivi" pokret ili nešto sl. sam bi rukom poklopio pušku prema dolje ili me "trepnuo" po ramenu ...dajući mi do znanja da nisam napravio kako bi trebalo.
To je za mene pravilno stažiranje.... i ja sam za OBAVEZNO stažiranje i za pravilnu obuku budućih kolega.
Bravo Boxi, tu se slažemo. Nisan ni ja protiv čašice, ali sve u svoje vrime...
Ja se više i be bacan na zemlju prid sačmaricama...iman dosta biljega po koži i olova ispod kože da san već nekako otupija na to. Obično pobijedjujen u natjecanju pokazivanja ožiljaka

Ja se više i be bacan na zemlju prid sačmaricama...iman dosta biljega po koži i olova ispod kože da san već nekako otupija na to. Obično pobijedjujen u natjecanju pokazivanja ožiljaka
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Hawk, bez zamjerke ali jebes covjeka koji se nezna našaliti na vlastiti račun, ismijavamo ironiju...Hawk wrote:Kad lovi ovako pišu o Lovu i Lovcima, iako bi to da nije žalosno, bilo smišno, moš misliti što će o Lovu i Lovcima misliti oni koji nisu lovci ??? ja mislin da to ipak najviše govori o tin lovcima koji tako pišu...
BOXI je napisao upravo ono sto sam i sam htjeo napisati... bezvezno staziranje ili ono pod nezainteresiranim i nekvalificiranim mentorom je isto kao da i nisi stazirao... cak jos gore nego da nisi nikako stazirao, jer jednom kad usvojis negativne navike tesko ih se rijesiti...
Polagao sam lovacki ispit po "novom" sistemu, meni osobno je najvaznije bilo dobro usvojiti lovacku etiku, i usvojio sam ju, i do nje najvise drzim i po njoj se ravnam, ali ispitivacima je bilo vaznije da znam period kad je srna noseca nego neke dijelove vezane za etiku, koja se IMHO najvise zanemaruje a meni osobno cini TEMELJ lovstva i lova... kad bude sezona lova na srnecu divljac naucit cu sve o toj divljaci, kada bude sezona na divlje svinje naucit cu i o njima prije lova, lakse je rasporediti gradivo, posto sam unaprijed znao koliko cu cesto imati priliku ici u lov, moram priznati da sam taj dio malo ofrlje naucio, branim se mislju da je u danom trenutku manje bitno od etike... i onda dodjem u lov za goste, npr. neznajuci datume kad je koja divljac noseca sto za taj lov nije ni bilo bitno, no drugi lovci koji su sve to znali kada sto kako, nisu imali lovacke etike koliko meni pod nokat stane, iako su polagali po starom sistemu... kada vidim da netko divljacki citmom tuce psa jer ovaj nije razumio kad mu je naređeno da uskoci u auto, izzivljavanje na odstreljenoj divljaci (svi govore UBIJENA a ne odstreljena) i izsmijavanje onih koji drze do te etike (posljednji zalogaj i tome slicno) a o alkoholu ne zelim ni govoriti (osobno uopce ne konzumiram alkohol pa me osobe pod utjecajem jos vise iritiraju). E sad... da sam ja isao stazirati u jednom od takvih drustava, i sam bih postao kao oni, i prihvatio misljenje da je to normalno??? ponasanje lovaca? Dakle uzalud mi trud...
Ako se krenem cesce i ozbiljnije baviti lovom naucit cu potrebne cinjenice za divljac koju mislim loviti, nisam glup. Takodjer nisam ni lakom na meso pa necu pucati na sve sto se mice, nego cu radije i propustiti divljac ako nemogu odrediti spol ili vrijednost iste pa makar nista ni ne odstrelio/ulovio. Sa takvim razmisljanjem smatram da imam bolji temelj biti fer i korektan lovac nego neki koji je stazirao i zna sve o svakoj divljaci, slazes li se?
Staziranje u svrhu upoznavanja terena meni koji planiram ici samo u lov za goste (svaki put na drugo mjesto ili drugo LD) nema smisla... iako nisam clan drustva pomazem ocu i njegovim prijateljima prilikom izrade lovno-gospodarskih i lovno-tehnickih objekata jer mi je taj dio zanimljiv, odlazim na lovacke feste radi gulaša i druženja, ali cim se nakon jela i pića izvuče harmonika, ja idem kući (neki ostaju dok god ima nesto za piti, kad nestane, premjeste se u obliznju birtiju) jer odprilike tada uglavnom prestaje sva normalna i smislena komunikacija.
NE kazem da je ispravno to sto sam se provukao na knap prilikom polaganja lovackog ispita ne znajuci neke od vaznih informacija (biologiju pojedinih vrsta divljaci), ali se "tjesim" cinjenicom da sam dobro usvojio etiku i da mi sama etika nece dozvoliti otici u lov i napraviti neko sranje, ako nisam siguran, necu ni ici... npr. da sad za vikend idem u lov na divlje svinje, uzet cu knjigu i do tada cu naucit sve vezano za njih... i sigurno cu biti lovac sa više etike nego veca vecina clanova tamo gdje budem isao u lov...
Jedna mala lovacka anegdota prema istinitom događaju, rijec je o lovcu koji JE stazirao i ima preko 10 godina lovackog staza... nakon uspjesnog lova se otislo direktno u birtiju i tamo slavilo do kasno u noc, dosao je kuci pijan i zaspao kao klada, drugi dan je vozio svoju mamu doktoru i na lokalni sajam, kupiti jabuke i krumpir, kasnije popodne, nakon obavljene kupovine kupljeno je krenuo staviti u prtljaznik od auta a kad ga je otvorio skoro je umro od straha kad su njegovi lovacki psi iskocili na cestu...
Taj covjek je stazirao, i zna kada je koja divljac kada noseca i tome slicno (pitanje je zna li jos uvijek??) ali od etike nema ni E...
Ma slažen se, dogadja se svašta, a ne smiješ u lovu biti policajac pa pokušavati svih dotirati u red, to je jako nepopularno i rijetko uspiješno, žalosno je, ali tako je. Stvar je u tome da su to uglavnom iznimke, a ne pravila, bar po ovome što ja vidin oko sebe u ovih nekoliko LD di lovin. Sve ovakve iznimke, ako ne završe tragično, dobro dodju ka pouke, jer to što vidiš svojin očima ostaje puno bolje u pamćenju nego bilo što pročitano iz knjige. U lovu triba održati dostojanstvo i bar primjeron utjecati na mladje lovce.Mike_Torello wrote:Hawk, bez zamjerke ali jebes covjeka koji se nezna našaliti na vlastiti račun, ismijavamo ironiju...Hawk wrote:Kad lovi ovako pišu o Lovu i Lovcima, iako bi to da nije žalosno, bilo smišno, moš misliti što će o Lovu i Lovcima misliti oni koji nisu lovci ??? ja mislin da to ipak najviše govori o tin lovcima koji tako pišu...![]()
BOXI je napisao upravo ono sto sam i sam htjeo napisati...........
Polagao sam lovacki ispit po "novom" sistemu...............
Jedna mala lovacka anegdota prema istinitom događaju.................
Taj covjek je stazirao, i zna kada je koja divljac kada noseca i tome slicno (pitanje je zna li jos uvijek??) ali od etike nema ni E...
A ni malo sprdnje nikada nije na odmet... i iz toga se mogu izvući korisne pouke
puno puta su mlađi lovci puno pametniji i obučeniji od "starijih lovaca", tako da tvrdnja da stariji lovci trebaju utjecati na mlađe lovce ne stoji. 90% starih lovaca misli da su popili svu pamet svijeta, a jedva da se znaju potpisati, a i puno stvari rade krivo. stariji lovci konzumiraju puno više alkohola nego mlađi lovci. meni nije svejedno kad mi deda od 65g pored mene stoji na štandu i ne razlikuje mačku od svinje. tako da netreba trpati sve u isti koš neozbiljni lovac će uvjek biti neozbiljni a pametni ce se truditi uvjek poboljšati, mentor tj. pametni i iskusni mentore će uvjek pomoći lovcu što mladom što starijem ako želi nešto naučiti. to što je netko položio lovački ispit ne čini ga lovcem. lovac moraš biti srcem i dušom i pameču, a i iskustvom. svatko tko barata s vatrenim oružjem treba razmišljati u svakom trenutku šta radi i gdje se nalazi zato nemojte govoriti mlađi lovci ovo ono kada tzv. "stariji" lovci nisu ništa bolji bez obzira kaj su morali "lajati" i po 2g. tolko od mene lp
ps. vecinu nesreća u lovu skrive "stariji" lovci
(neznam kak dijelite stare i mlade lovce po starosti ili iskustvu ali mislim da je svejedno)
ps. vecinu nesreća u lovu skrive "stariji" lovci
(neznam kak dijelite stare i mlade lovce po starosti ili iskustvu ali mislim da je svejedno)