Zajednička kupovina olova

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

hrvoje91
Razvodnik
Razvodnik

Re: Zajednička kupovina olova

Post by hrvoje91 » 05 Feb 2012, 15:19

nisam baš u blizini splita.
znači ako bi se to pomiješalo bilo bi dobro za kugle?

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 05 Feb 2012, 16:18

hrvoje91 wrote:a s čime bi se dalo pomiješati to olovo da bi se promjenila tvrdoća?
Zaboravi mješanje treba ti čisto olovo. Možeš samo dodat čistog olova da bi se promijenila tvrdoča i opet nece biti cisto olovo.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 05 Feb 2012, 17:09

Možeš ti gurat i tvrđe olovo u revolver ali kolegi u klubu je puknula ručica(tj. štift koji je povezuje) ispod cijevi revolvera kojom se gura kugla u bubanj , najbolje je čisto olovo jer kugla kada se gura u bubanj polako poprima valjkasti oblik i lakše ju je ugurat ako je od čistog olova jer je kugla veceg promjera nego cijev i bubanj , pogledaj malo američke forume svi govore da treba biti cisto olovo.

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 05 Feb 2012, 19:59

olovo od balansiranja kutača nevalja za c.b.previše to primjesa ima,pretvrdo i težine zrna nisu podjednake.
treba koristiti čisto olovo jer je najmekše i nema ga se čime nama jednostavnim/primitivnim postupkom taljenja smekšati,a za tvrđe nema potrebe.
a ovo je dobar vic Mike o diabolama.kakva bi to "prometna" streljana morala biti da bi sakupio diabola za 50 kom.špekula. ;)
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

dverce
Civil
Civil

Post by dverce » 05 Feb 2012, 20:19

Nisam iz ST, nego iz ZG. Za ostalo je tu HP.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Feb 2012, 20:28

magwin wrote:a ovo je dobar vic Mike o diabolama.kakva bi to "prometna" streljana morala biti da bi sakupio diabola za 50 kom.špekula. ;)
pa evo, bio sam nedavno na jednoj streljani za zracno, i brijem da bi se dalo skupiti najmanje 2 lopate olova... e sad, znas koliku zapreminu volumenski ima 1kg olova... vagni kutiju od 500kom diabola... a tamo ih je ispucano brat bratu 20+ kutija... ako tu nema za 100-200 kugli za .36 (.375 kugle) kalibar onda ja nemam pojma =) sad ti razmisli, idem ja to rezervirati dok je vrijeme =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 05 Feb 2012, 20:58

jedan kolega iz kluba skuplja i radi kugle od dijabola, nema problema s količinom. probao sam, i njegove .454 idu barem 5x teže od mojih "čistih" .457 u bubanj. on je zadovoljan i ne misli prijeći na nešto drugo. na coltu mu je istina pukla spona ručice, za što on ne krivi kugle. druga shema je pomiješati 50:50 čisto(cijevi) i balans(4kn/kg) olovo, čemu pribjegavaju oni koji pune svoje drugo cjelovito streljivo. ja ne pucam toliko i 150kn godišnje za rafinirano olovo me i više nego zadovoljava. nema razlike u preciznosti ili čišćenju, samo u cijeni (i sili nabijanja).
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Feb 2012, 21:05

Znaci, ovo od diabola je tvrđe olovo... hmm... mislim da si mi to i pricao ali zaboravio sam =)
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 05 Feb 2012, 21:59

BoB wrote:jedan kolega iz kluba skuplja i radi kugle od dijabola, nema problema s količinom. probao sam, i njegove .454 idu barem 5x teže od mojih "čistih" .457 u bubanj. on je zadovoljan i ne misli prijeći na nešto drugo. na coltu mu je istina pukla spona ručice, za što on ne krivi kugle. druga shema je pomiješati 50:50 čisto(cijevi) i balans(4kn/kg) olovo, čemu pribjegavaju oni koji pune svoje drugo cjelovito streljivo. ja ne pucam toliko i 150kn godišnje za rafinirano olovo me i više nego zadovoljava. nema razlike u preciznosti ili čišćenju, samo u cijeni (i sili nabijanja).
Pukla i jednom prijatelju koji je ljevao od vulkanizerskih utega , ocito ima veze , nisam još čuo da neko miješa vulkanizersko 50:50 za cjelovit metak(makar može ali bude premekano) , ja koristim čisto vulkanizersko za drugo cjelovito streljivo a obično se još dodaje tiskarsko olovo da bude i malo tvrđe.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Feb 2012, 22:01

to je ok, nas konkretno zanima za oruzje na crni barut... dakle treba nam sto mekse olovo.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 05 Feb 2012, 22:05

Formula za dugo cjelovito bi trebala biti 92% cisto olovo , 6% antimona , i 2 % kositra. ali kositar i antimon je teško nabaviti u malim količinama , pa se koristi tiskarsko olovo Lynotipe za mješanje
Last edited by Berto on 05 Feb 2012, 22:08, edited 1 time in total.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 05 Feb 2012, 22:07

Evo jedan koristan link o lijevanju i zrnima a i smjesi .

S time da napominjem za crni barut bi trebalo ici samo cisto olovo , olovni utezi koji se lijepe su navodno od cistog olova , a oni sa kvačicom su tvrđi.

http://www.lasc.us/castbulletnotes.htm

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 06 Feb 2012, 10:11

Berto wrote: ...nisam još čuo da neko miješa vulkanizersko 50:50 za cjelovit metak...
ni ja, mislio sam reći da dodaju čisto olovo radi mekšanja za crnobarutaško oružje, a vulkanizersko već imaju i koriste za cjelovito streljivo.
btw. do sada sam čuo za 3 ili 4 pucanja vijka ili motanja spone ručice, sve na coltovima, za dvojicu znam da su koristili tvrdo olovo.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

Post Reply