Snajperske puške korištene u Domovinskom ratu!!

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Re: Snajperske puške korištene u Domovinskom ratu!!

Post by Woolf Blaser » 19 Jan 2014, 05:02

Zato znaci ide prigusivac cijelom duljinom cijevi!? A gdje su ti otvori na cijevi, tj na kojem
dijelu?
Head in the City. Hearth in the Field.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Jan 2014, 11:57

Iggy wrote:MACS 7.9 koristi normalno streljivo koje oslabi zbog ispusta na cijevi. Vrlo je tiha (kao mk) i trzaja nema nikako.
Kako je to konstruirano, da budem iskren ne vjerujem da bi netko isao busiti cijev na prve 2-3 duzine jer bi to zavrsilo katastrofom i prospricavanjem a metak bi vjerovatno ostao u cijevi, no uvijek me nesto moze iznenaditi !!
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 19 Jan 2014, 16:17

Jedva cekam odgovor!!! Tesko mi je to zamisliti...ali ocigledno da funkcionira.

bitanga
Razvodnik
Razvodnik

Post by bitanga » 19 Jan 2014, 21:45

Ovo s macs-om 7,9 funkcionira,ali ipak za bolje prigušenje treba malo sporija municija... Što se rupica(dvije) na cijevi tiče,nalaze se odmah iza ležišta metka... imao sam priliku potpuno rastaviti i pušku i prigušivač... Inače,puno pušaka s integralnim prigušivačem ima i više rupica duž cijevi.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 19 Jan 2014, 23:15

???Gdje ,iza lezista metka,? Valjda mislis ispred lezista metka!? Meni ovo rijesenje odaje
dojam bespotrebnog ,unistavanja, oruzja...dakle moguce ga je koristiti samo i jedino uz
upotrebu prigusivaca!? Rijesenje mi je bez veze...lakse je narezati navoj na cijevi, zavrnuti
prigusivac, subsonic i pucaj...ako nemas potrebe za tim, odvrnes prigusivac (ni to nuzno ne
moras) i pucas standardno streljivo.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 20 Jan 2014, 10:28

Puška je konstruirana da koristi isključivo prigušivač koji joj je sastavni dio, bez njega ne ide. Bušene su mislim 4 rupice odmah ispred ležišta, na vrhu cijevi isto. Znači po sredini žljebova. Napravljena je za normalno streljivo, ne subsonic jer bi u tom slučaju zrno vjerojatno ostalo u cijevi. Prigušivač skroz iskrivi zvuk tako da puca kao mk .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 20 Jan 2014, 11:34

Woolf Blaser wrote: prigusivac, subsonic i pucaj...ako nemas potrebe za tim, odvrnes prigusivac (ni to nuzno ne
Woolf, a di ces u ratnim uvjetima, na terenu naci 7.9x57 subsonic, fmj?
Ovako, odmah ispred lezista metka rupica znatno smanji brzinu, plus druga pri vrhu cijevi kompenzira ekspanziju plinova.

Standradno streljivo je i tako prejako za ovu namjenu, oko 800 m/sec, vise, manje. Dva puta i kusur brze od zvuka.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

bitanga
Razvodnik
Razvodnik

Post by bitanga » 20 Jan 2014, 13:01

Vidiš,uopće nisam skužio te druge rupice pri vrhu cijevi! Cjev je bila izvana skroz garava pa ih valjda zato nisam vidio... U svakom slučaju,da,sa standardnom municijom imala je zvuk malokalibarke,a i prigušivač(razbijač) pucnja je onemogućavao lociranje strijelca po zvuku...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Jan 2014, 13:12

bitanga wrote:Vidiš,uopće nisam skužio te druge rupice pri vrhu cijevi! Cjev je bila izvana skroz garava pa ih valjda zato nisam vidio... U svakom slučaju,da,sa standardnom municijom imala je zvuk malokalibarke,a i prigušivač(razbijač) pucnja je onemogućavao lociranje strijelca po zvuku...
Ok. nakon svih tih informacija mene zanima samo jedno... Da li si imao prilike mjeriti brzinu zrna iz takvog oruzja , mislim na ona standardna mjerenja cca 50-100cm od usta cijevi ???
Nemoguće je Nemoguće

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 20 Jan 2014, 13:23

Ja sam samo proba pucati, i to bez optike. Satnik nam je dao da probamo čisto radi doživljaja. Sigurno nema neke brzine.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 20 Jan 2014, 17:45

jolly wrote:
Woolf Blaser wrote: prigusivac, subsonic i pucaj...ako nemas potrebe za tim, odvrnes prigusivac (ni to nuzno ne
Woolf, a di ces u ratnim uvjetima, na terenu naci 7.9x57 subsonic, fmj?
Ovako, odmah ispred lezista metka rupica znatno smanji brzinu, plus druga pri vrhu cijevi kompenzira ekspanziju plinova.

Standradno streljivo je i tako prejako za ovu namjenu, oko 800 m/sec, vise, manje. Dva puta i kusur brze od zvuka.
Gle, kuzim sto hoces reci, ali malo je vjerojatno da bi netko opskrbljen takvom puskom ne
bi imao adekvatno streljivo. U mojoj postrojbi covjek je imao original prigusivac za Kalasa!
Imao je i streljivo podzvucno, ne znam koliko je zrno bilo tesko, ali je imalo izuzetno
veliki bob tail ADMIN EDIT:(BOAT TAIL je oblik zrna, a BOB TAIL je vrsta psa :P). Takodje, bilo je Steyera sa prigusivacima. I za njih je bilo podzvucnog streljiva.
Da li je bilo Hirtenberger ili Lapua, ne sjecam se...sjecam se da je kutija bila crna, zrno
Siera match 190 grs...i naravno...narosena caura na danceu!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Jan 2014, 20:07

Woolf Blaser wrote:...., zrno...Siera match 190 grs...i naravno...narosena caura na danceu!
180-190-200 grs ide za Steyera ali mod P-IV koji ima twist 1:10, klasicne SSG-69 P-II sa 1:12 bas i ne voli nista preko 175 grs !

E sada ????
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 20 Jan 2014, 20:30

lex-lutor wrote:
Woolf Blaser wrote:...., zrno...Siera match 190 grs...i naravno...narosena caura na danceu!
180-190-200 grs ide za Steyera ali mod P-IV koji ima twist 1:10, klasicne SSG-69 P-II sa 1:12 bas i ne voli nista preko 175 grs !

E sada ????
,Voli, ,Lex! Za 308 Win standardno rade twist 1-10...i tu si u pravu kad velis za ove manje tezine
zrna...jel taj kalibar nije ni namjenjen za koristenje tezih zrna u lovackoj varijanti...ali neki proizvodjaci
(poput Steyera) u streljackoj varijanti rade twist 1-12...stvar je u tome da sa najtezim zrnima mozes
bez problema koristiti maksimalne elaboracije, tj sto ,duzi, twist, to veca brzina bolje stabilizira zrno!
Upravo su to Njemci napravili sa cal. 8-68 S, on takodje ima twist 1-12 i najbolje rezultate (preciznost)
postize sa ili blizu maksimuma...dakle, sto ga ,zesce, napunis (naravno, u okvirima dozvoljenog), bolje
stabilizira zrno i samim time ima vecu preciznost i ucinkoviti domet.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 20 Jan 2014, 22:03

Mislim da nisam baš shvatio Woolfov post. Znači li to da cijev sa kraćim korakom uvijanja ne trpi teža zrna? Ako dobro mislim, teže zrno je lakše stabilizirati u letu, te stoga iz iste cijevi, teže bi zrno trebalo biti preciznije. Lagana zrna, koriste kraći korak, koji im pritom daje bržu rotaciju, te na taj način postižu bolju stabilnost. Pitanje:" što se događa kad iz cijevi kratkog koraka ispalimo teže zrno"?
Pozdrav svima!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Jan 2014, 22:36

Po meni,
sto je zrno "duze", korak zlijeba mora biti ostriji.
Pod ovim pretpostavljam da "duze" zrno, takodjer mora biti I teze. (ne moze nigdje da raste osim u duzinu)
Ovo jos govorim pod pretpostavkom da su sva zrna slicog BC, I nekog vanjskog oblika, poput zasiljenog FMJ.

Duza zrna, sklonija su precesiji (greska do koje dolazi kad se os zrna ne poklapa sa osi cijevi), u cemu lezi osnovni uzrok njihove eventualne nepreciznosti.

Da bi svladala gresku precesije, gyroskopska sila mora biti jaca I izrazenija, dakle, takva (duza, teza) zrna zahtjevaju jaci spin.

Napominjem da ovo vrijedi za zrna istog tipa, ne govoreci sad o raznim tipovima zatupastih zrna, lovackog tipa..., gdje se i BC mijenja, itd....
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 20 Jan 2014, 22:53

dejandlesk wrote:Mislim da nisam baš shvatio Woolfov post. Znači li to da cijev sa kraćim korakom uvijanja ne trpi teža zrna? Ako dobro mislim, teže zrno je lakše stabilizirati u letu, te stoga iz iste cijevi, teže bi zrno trebalo biti preciznije. Lagana zrna, koriste kraći korak, koji im pritom daje bržu rotaciju, te na taj način postižu bolju stabilnost. Pitanje:" što se događa kad iz cijevi kratkog koraka ispalimo teže zrno"?
Pozdrav svima!
Vec sam to jednom napisao...ali probajmo ovako...
-308 Win (da ne nabrajam brzine koje postize), radi sa 150 grs ono sto 30 06 radi sa 165 grs
300 Win Mag sa 180 grs, 300 RUM (Remington Ultra Magnum) ili 30-378 Wby sa 200 grs.
U svaki od njih mozes staviti lakse ili teze zrno...i sve ce dobro funkcionirati, a bez obzira
na ekstremne razlike od 308 do 30-378 svi koriste twist 1-10!
Najoptimalnija tezina zrna za preciz u kalibru 30 je oko 190 grs...u kalibru 308 Win da bi sa
tom tezinom postigao maximalnu preciznost zrno bi trebalo ,napustiti, cijev sa brzinom od
oko 778 m/s! Tvist od 1-12 u tome slucaju (sa cijevi od 65) u tome kalibru puno bolje
stabilizira zrno od twista 1-10! Ima jos dosta elemenata tu, ali i ovako sam pretjero!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Jan 2014, 01:11

Decki, da se nadovezem na prethodno.
Evo jednog primjera: za slijedeci kalibar 5.56 nato imam dimenzije zrna,( dok za 308 win nemam) pa ga zato navodim.
Prva m16 bila je napravljena za twistom 1:12, za kalibar 5.56 nato. (civilni ekvivalent 223 rem).
Za drugu, m16 a1, u istom kalibru, ideja je bila “teze” zrno, dakle duze zrno, i napravljena je u twistu 1:10.
“Lagano” Zrno za m16: promjer je 0.224, a duzina mu je 0.647 (duzina je 2.89 kalibara)
“tesko” Zrno za m16a1: 70 gr, 0.224, duzina mu je 0.785 (duzina je 3.50 kalibara)
Greenhillova Formula za odgovarajuci twist glasi:
(150/duzina zrna u kalibrima) x kalibar
Evo sad racunice:
Twist M16: (150/2.89) x 0.224 = 11.62, odnosno cca 12
Twist M16a1: (150/3.50) x 0.224 = 9.6, odnosno cca 10
Ako neko ima dimenzije zrna za calibar 308, lako se izracuna. Vjerojatno ce se poklopiti sa navednim iskustvom od woolfa.
Sliku stavljam radi lakse lakse percepcije u smislu odnosa duzina zrna / tezina zrna.
Attachments
308linex580.jpg
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 21 Jan 2014, 10:00

Woolf Blaser wrote:..dakle, sto ga ,zesce, napunis (naravno, u okvirima dozvoljenog), bolje
stabilizira zrno i samim time ima vecu preciznost i ucinkoviti domet.
Naprvi pogled da, no imamo ono famozno ALI......

A. Sto je zrno teze sporije putuje, pritisci su veci i elaboracije MORAJU biti MANJE a nikako vece..

B. Sa laksim zrnima situacija je obrnuta, elaboracije su jace i brzine puno vece, no u praksi se moze desiti anomalija " nervoznog zrna " pa da recimo na 100m nemas grupu dok je na 300m sasvim OK
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Jan 2014, 10:51

lex-lutor wrote: no u praksi se moze desiti anomalija " nervoznog zrna " pa da recimo na 100m nemas grupu dok je na 300m sasvim OK
To je precesija. Bas o tome nedavno napisao. :A25:
Turn better into best!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 21 Jan 2014, 16:06

To znamo Lex, teze zrno-manje baruta i obrnuto. Napisao sam...,u granicama dozvoljenog,!
Slazem se s ovim sto si napisao.

Post Reply