Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

Post by jolly » 23 Jan 2014, 20:43

Woolf, samo kratko da odgovorim da ne spamiramo ovaj thread, koji bi morao ostati ozbiljan, i ne ici u neke digresije.

CB se normalno kupovao, i nije bilo problema.
Moje je osobno misljenje da slijedeci zakon, koji ce navodno biti donesen u prvom tromjesecju 2014. ce dozvoliti neki oblik reloadinga za vlastite potrebe, a i mora rijesiti maloprodaju CB fizickim osabama, a i ostalog poput kapisli.

Takodjer, kako cujem, streljivo po postojecem zakonu spada u explosivne tvari sto trgovcima komplicira transport i skladistenje, dok se u vecini EU zemalja streljivo tretira kao oruzje, sto olaksava transport, skladistenje i trgovinu.
(eto jos jednog prijedloga izmjene)

Pretpostavljam da je ova blokada maloprodaje CB fizickim osobama dosla na osnovu nekog mupovog naputka trgovcima jer o tom nema nista u postojecem zakonu, dakle to se mora regulirati drugacije, i ovo zaista predstavlja problem.

Ako zaista iza ovog stoji naputak mupa, tada je i nadlezno ministarstvo svjesno problema, a niko pri zdravom razumu ne bi omogucio legalizaciju oruzja C kategorije, a onemogucio maloprodaju legalnim posjednicima, i fizickim osobama.
Na osnovu tog mislim da ce ovo biti rijeseno.

Medjutim, novi zakon bit ce sigurno restriktivniji u nekim drugim tockama, sto zakljcujem na osnovu dosadasnjeng trenda kontinuiranog postrozavanja propisa, i negativnog stava javnostri prema vlasnicima oruzja.

Takodjer mislim da se lako moze desiti da zakonodavac trazi obuku kao preduvjet za takvu aktivnost, sto nije nerazumno jer imamo takav primjer u Sloveniji.

Sve u svemu da zakljucim, kako je Wagner rekao, prijedlog novog zakona (odnosno izmjena), treba biti argumentiran i dobro slozen, i takodjer treba biti spreman na neke kompromise, poput uvjeta obuke, ili mozda registracije opreme za reloading, mislim da je i to bolje nego trenutna zabrana zacinjena naputcima ministarstva u sivim zonama postojeceg zakona.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jan 2014, 20:49

Nemoguće je Nemoguće

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jan 2014, 21:00

jolly wrote:...... ili mozda registracije opreme za reloading, mislim da je i to bolje nego trenutna zabrana zacinjena naputcima ministarstva u sivim zonama postojeceg zakona.
1. CEMU registracija i birokracija oko necega sto je SLOBODNO U EU, kog vraga si zapeo za to ?
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jan 2014, 21:14

Lex, nisam zapeo. No hard feelings!
Osnovna razlika izmedju mog i tvog stava je sliejdeca:
Ti opravdano mislis da je trenutni zakon los, a ja mislim da slijedeci moze biti jos gori i tog se bojim.

Kad se ulazi u neke "pregovore" gdje jedna strana zeli jedno, a druga strana koci na svakom koraku, tada ne mozes temperamentno izaci sa listom od dvije stranice zahtjeva, ocekivati da ih druga strana bespogovorno prihvati, a ne ocekivati ili pruzati nikakve kompromise drugoj strani.

Na primjer u UK su zabranjene kratke cijevi, njihov savez se buni, ali nikom nista. Oni su postrozili jos i vise od EU direktive, i to ocito prolazi.
AKo su nasi zabranili reloading, zbog tog EU nece stati, niti ce nas zbog tog izbaciti iz EU, i zbog tog treba naci nacin da zakonodavac to provuce, a mogu se traziti i dodatni uvjeti, na koje treba biti spreman unaprijed, ili ih barem realno sagledati.

Ja u mojoj struci non-stop idem na neka dodatna osposobljavanja za sve sta mi treba i ne treba (ko da nisam ni isao na faklutet), zena mi ide na strucne seminare i tecjave u struci, a isto ima fakultet i zna svoj posao - ovo je cinjenica, a ta sitna osposobljavnja su realnost danasnjice.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 23 Jan 2014, 21:33

lex-lutor wrote:
jolly wrote:...... ili mozda registracije opreme za reloading, mislim da je i to bolje nego trenutna zabrana zacinjena naputcima ministarstva u sivim zonama postojeceg zakona.
1. CEMU registracija i birokracija oko necega sto je SLOBODNO U EU, kog vraga si zapeo za to ?
Da...bas! Na mojem Ruck Cokeru nije bilo serijskog broja, pa ne znam kako bi mi to netko registriro!
Jedino ako i oprema ne bude zahtjevala neku ,nabavnu dozvolu, i dodatni ljecnicki pregled i
placanje PDV-a na svaki metak koji napravis, a to me s ovom vlasti ne bi cudilo jel oni o
toj nasoj problematici niti imaju pojma niti znanja...i boli me kita sto brane u drugim Drzavama.
Ovi komunjare su nas sjebali i mislim da ce mo se izboriti za svoje prije ili kasnije...ali ne
sa njima.
Head in the City. Hearth in the Field.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jan 2014, 22:43

Neka Moderator obrise ove nase postove za par dana jer spamamo temu, nije bas da smo konstruktivni ALI....

>Ti opravdano mislis da je trenutni zakon los, a ja mislim da slijedeci moze biti jos gori i tog se bojim....

Ne bi ni ovaj zakon bio takav da su HLS I HSS radili svoj posao i aktivno sudjelovali u cijeloj prici kao i mi svi ostali.

>Kad se ulazi u neke "pregovore" gdje jedna strana zeli jedno, a druga strana koci na svakom koraku, tada ne mozes >temperamentno izaci sa listom od dvije stranice zahtjeva, ocekivati da ih druga strana bespogovorno prihvati, a ne ocekivati ili >pruzati nikakve kompromise drugoj strani.

BAS NAPROTIV,,,,Ta "druga" strana od 1995 do danas je dobila previse ustupaka a jako malo pruzila za uzvrat, mene je zivot u Rvatistanu naucio da ako zelim dobiti 2 moram traziti 4, znaci na pregovore moramo ici sa 4 stanice da bi dobili dvije !

>Na primjer u UK su zabranjene kratke cijevi, njihov savez se buni, ali nikom nista. Oni su postrozili jos i vise od EU direktive, i >to ocito prolazi.

Kao prvo i prvo, smrdljive Engleze mi ne spominji za bilo kakav primjer prava, demokracije, itd. UK je jebena kraljevina koja jedno misli, drugo radi, a trece govori. Obojica znamo da UK nema nikakve veze sa EU i cim im nesto ne bude odgovaralo samo ce se otkaciti iz cijele price. Zasto Skoti i IRci ne mogu smisliti enleze, na kraju krajeva sigurno si se druzio sa Ircima i Skotima a i sa ovim smradovima pa mi reci ima li jedan ( PRAVI ) englez da si mogao sa njime naci zajedniciki jezik o bilo cemu ???

>AKo su nasi zabranili reloading, zbog tog EU nece stati, niti ce nas zbog tog izbaciti iz EU, i zbog tog treba naci nacin da >zakonodavac to provuce, a mogu se traziti i dodatni uvjeti, na koje treba biti spreman unaprijed, ili ih barem realno sagledati.

Sto se vise savijas dublje ti ulazi, zapamti to. Ne znam 10 bozjih zapovjedi ali ova je sigurno na prvom mjestu ako zelis zivjeti i raditi u Rvatistanu.

>Ja u mojoj struci non-stop idem na neka dodatna osposobljavanja za sve sta mi treba i ne treba (ko da nisam ni isao na >faklutet), zena mi ide na strucne seminare i tecjave u struci, a isto ima fakultet i zna svoj posao - ovo je cinjenica, a ta sitna >osposobljavnja su realnost danasnjice.

Ides na seminare zato jer te salje kompanija, ne moras ih placati i na osnovu njih ces se kasnije grebati za vecu placu i bolje radno mjesto, a osim toga tesko je slusati nekog sefa " Digica" koji misli da je dobio svu pamet samo zato sto ima talijanski pasos. Znas da sam prosao te skole....ntiti jedan tecaj na koji ides ne kosta manje od 4-8000 U$ +put+hotel+xyz. reci iskreno da li bi ga plato iz svog djepa...? Uglavnom bit je da NAPREDUJES i SAVLADAMO NEKA nova znanja od onih koji ZNAJU VISE OD NAS samih..

Ako se kojim slucajem i dogodi obuka kod nas, kako ce to izgledati:

Podobne osobe A-B-c ce dobiti ovlast da provode tecaj za cifru koja vjerovatno nece imati veze sa nekom razumnom cijenom prema nasem standardu, uz malo srece osobe ABC ce angazirati nekog sa iskustvom u tom podrucju koji pozna materiju i koji ce vjerovatno imati sto za reci i pokazati, no takva osoba ce biti u pravilu pre-skupa jer marza ne moze biti manje od 500% pa ce osobe ABC naci jarana koji je radio u rudniku ili kamenolomu i zabijao kapisle br 8 u Kamniktit jos 1960g u Idriji, a u medjuvremenu je isao na tecaje da nauci nesto o Amonalu, Vitezitu ili ne daj boze nekoj generaciji ANF-a onda ce nam on reci znate barut je opasan, jako brzo gori i najbolje je da svaku takvu tvar dobro procitate upute proizvodjaca.....Hvala sto ste nam ostavili 1000Kn a na izlazu se javiti drugarici Zivadinki koja ce vam dati potvrdu velicine ribicke iskaznice o uspjesno zavrsenom tecaju, sa rokom vazenja od 5g. :A13:
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 23 Jan 2014, 23:45

Da, na to sam mislio. Nama je reloading prihvatljiv samo ako bude kao sto je bilo i do
zabrane. Nasi zakonodavci na dnevnoj bazi pokazuju i dokazuju da nisu uopce osjetljivi
na plateznu moc i neimastinu gradjana, pa sam misljenja ako i dozvole to...davanja ce
biti tolika da to jednostavno nece biti isplativo. Isti klinac...ne mozes reci da ga nisi dobio,
a prakticno ne mozes nista s njim, a oni koji imaju novaca ionako kupe gotov proizvod.
Mislim da nam taktika nije dobra.

gunman
Pozornik
Pozornik

Post by gunman » 24 Jan 2014, 00:04

Kratko vatreno oružje sa dovoljnom kinetičkom energijom zrna koristiti za lov, a ne samo za samilosni hitac.

http://www.fieldandstream.com/articles/ ... er-hunting

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 24 Jan 2014, 00:30

gunman wrote:Kratko vatreno oružje sa dovoljnom kinetičkom energijom zrna koristiti za lov, a ne samo za samilosni hitac.

Svidja mi se ideja!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 Jan 2014, 09:11

gunman wrote:Kratko vatreno oružje sa dovoljnom kinetičkom energijom zrna koristiti za lov, a ne samo za samilosni hitac.

Naravno da bi to bilo nesto novo i izazovno kod nas, no mislim da bi lovak koji to misli koristiti ipak MORAO dokazati neku dogovorenu NORMU na 25 ili 50 metara, jer u suprotnom bilo bi jako puno ranjene divljaci....
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jan 2014, 12:02

Wagner:
Ja napravio sto sam najbolje mogao, prijedlog izmjena oko kojih su se svi slozili do sada.
Na fomatu u wordu, oznacio sam crvenim i pozutio markerom.

Ostali decki:
Prijedlog zakona vam je u wordu i nezasticen. Mislim da ne bi bilo u redu brisati prijedloge oko kojih se svi slazemo, ali svakako dodajte svoje ideje ako ima. Downloadirajte, dodajte, pa uploadirajte opet, tako da wagner ima dostupnu zadnju verziju.

Inace, bio mi je problem naci zakon u prociscenom txtu i da ga mogu kopirati i mijenjati (u NN su samo izmjene), i na kraju sam uspio pronaci prociscenu verziju na stranicama Lovackog Saveza Istarske zupanije, u pdf, nakon cega sam kopirao tekst u word, da mozemo na tome raditi.

Lista izmjena koje sam napravio je slijedeca (Lex: nisam nista nadopunjavao za dodatnu obuku oko reloadinga, ali nemoj se iznenaditi ako do tog uvjeta dodje zakonodavac).

BTW streljivo sam stavio pod definiciju oruzja, radi lakseg prometa. Trebalo bi ga izbaciti sa liste explosivnih tvari. Nisam pravnik, neko to sigurno moze elegantnije izvesti.
Reloadingom se ne bavim pa nek to svakako dopune decki koji nesto znaju o tom.

Dakle, lista korekcija:
>>>>>>>>>>>>>>
Članak 3.
Oružje u smislu ovoga Zakona je naprava izrađena ili prilagođena da pod pritiskom zraka, barutnih i
drugih plinova ili drugog potisnog sredstva može izbaciti zrno, kuglu, sačmu ili neki drugi projektil,
odnosno raspršiti plin ili tekućinu te druge naprave koje su namijenjene za samoobranu, lov ili šport.
Oružjem u smislu ovoga Zakona smatraju se i bitni dijelovi oružja.
Bitni dijelovi oružja su cijev sa ležištem metka, cijevni umetak, zatvarač, navlaka, rukohvat s
mehanizmom za okidanje te bubanj kod revolvera, te streljivo definirano vazecim pravilnikom za lovacko streljivo, sportsko streljivo, te streljivo za osobnu zastitu

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Oružje kategorije B su:
1. poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje

2. jednostrijelno kratkocijevno oružje sa središnjom udarnom iglom,
3. jednostrijelno kratkocijevno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm,
4. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za više od tri naboja,
5. poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje sa spremnikom i ležištem naboja za najviše tri naboja, kao i poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju, (prebacneo iz gornjeg clanka 10)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

II. ISPRAVE O ORUŽJU
Članak 8.
Isprave o oružju prema ovom Zakonu su:
1. odobrenje za nabavu oružja,
2. odobrenje za nabavu streljiva (
nakon pristupa u EU: Europska oružana propusnica),
3. oružni list za držanje ili oružni list za držanje i nošenje oružja,
4. odobrenje za sakupljanje starog oružja,
5. odobrenje za držanje oružja,
6. dopusnica za neposredno rukovanje vatrenim oružjem,
7. druge isprave o oružju izdane na temelju međunarodnih ugovora.
8. EU nabavna dozvola (dozvola za transfer), prema formatu propisanom EU direktivom.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
1. Odobrenje za nabavu oružja fizičkoj osobi, za nabavu prvog oruzja B kategorije za sport, lov ili samoobranu:

Iznimno od stavka 2. točke 2. ovoga članka odobrenje za nabavu oružja može se izdati policijskim
službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i
pravosudne policije s navršenih 18 godina života, koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i
nositi oružje, zaštitarima koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, članovima
športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu i osobama s položenim lovačkim ispitom.

U smislu ovog zakona, kod nabavke drugog, ili slijedeceg oruzja iste namjene (sport, lov, samoobrana), nabavna dozvola nije potrebna vec se nabvka moze ostvariti uz predocenje vazeceg oruznog lista, I obavezu prijvljivanja nadleznom tijelu unutar 8 dana od dana nabavke.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Članak 54.
Hrvatski državljani i stranci, prilikom prelaska državne granice, dužni su oružje i streljivo
prijaviti graničnoj policiji i carini.
Granična policija privremeno će oduzeti oružje i streljivo hrvatskom državljaninu ili strancu koji
prilikom prelaska državne granice oružje i streljivo ne prijavi na graničnom prijelazu i pohraniti ga do
okončanja postupka.

Iznimno, obaveze prijavljivanja policiji I carini ne odnosi se na prelazak granice prema zemlji clanici EU, za posjednike evropske oruzne putovnice, u koje je upisano oruzje za lov, sport, ili oruzje C kategorije sportske ili loavcke namjene

>>>>>>>>>>>>>>>
IX. PROIZVODNJA ORUŽJA I STRELJIVA
Članak 66.
Proizvodnjom oružja mogu se baviti trgovačka društva koja prije upisa u sudski registar trgovačkog
suda dobiju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje djelatnosti proizvodnje oružja.
Proizvodnjom streljiva mogu se baviti trgovačka društva i obrti pod uvjetima utvrđenim propisima o
proizvodnji eksplozivnih tvari.

Iznimno, u smislu ovog zakona, za posjednike vazeceg oruznog lista, proizvodnjom streljiva ne smatra se proizvodnja streljiva za vlastite potrebe te njihovo koristenje za lov I sport.
Nabvka I koristenje crnog baruta I perkusionih kapisli za osobne potrebe za oruzje C kategorije na ne cjeloviti metak, ne smatra se proizvodnjom streljiva, niti se nabavka. U smislu ove odredbe opisano koristenje istog ne smatra oprememom za proizvodnju strlejiva, u sto spadaju naparave za mjerenje kolicine baruta, olovna zrna odgovarajuceg kalibra, plasticne mjerice za spremanje punjenja, I slicno.
Attachments
zoo.doc
(370.5 KiB) Downloaded 22 times
Turn better into best!

Wagner
Desetnik
Desetnik

Post by Wagner » 24 Jan 2014, 12:13

Podobne osobe A-B-c ce dobiti ovlast da provode tecaj za cifru koja vjerovatno nece imati veze sa nekom razumnom cijenom prema nasem standardu, uz malo srece osobe ABC ce angazirati nekog sa iskustvom u tom podrucju koji pozna materiju i koji ce vjerovatno imati sto za reci i pokazati, no takva osoba ce biti u pravilu pre-skupa jer marza ne moze biti manje od 500% pa ce osobe ABC naci jarana koji je radio u rudniku ili kamenolomu i zabijao kapisle br 8 u Kamniktit jos 1960g u Idriji, a u medjuvremenu je isao na tecaje da nauci nesto o Amonalu, Vitezitu ili ne daj boze nekoj generaciji ANF-a onda ce nam on reci znate barut je opasan, jako brzo gori i najbolje je da svaku takvu tvar dobro procitate upute proizvodjaca.....Hvala sto ste nam ostavili 1000Kn a na izlazu se javiti drugarici Zivadinki koja ce vam dati potvrdu velicine ribicke iskaznice o uspjesno zavrsenom tecaju, sa rokom vazenja od 5g. :A13:
LIKE! Hahahahahaaaaa, dobar.
Hvala na prijedlozima i ostalima, sve kopiram i radim pročišćenja da se u ZG-u ne ponavljamo kad sjednemo razgovarat.
:A25:

Deda
Pozornik
Pozornik

Post by Deda » 24 Jan 2014, 13:54

Bitni dijelovi oružja su cijev sa ležištem metka, cijevni umetak, zatvarač, navlaka, rukohvat s
mehanizmom za okidanje te bubanj kod revolvera, te streljivo definirano vazecim pravilnikom za lovacko streljivo, sportsko streljivo, te streljivo za osobnu zastitu

Ovaj dio članka 3. kao da je pisan samo za pištolje i revolvere.
Te mi se po istom čini i da je i zamjena ili prilagođavanje rukohvata, bitna prepravka na oružju i da bi bila dozvoljena samo ovlaštenom puškaru.

Isto tako, ako je navlaka i rukohvat sa mehanizmom za okidanje bitan dio oružja, što je onda glava kod sačmarice ili sanduk s mehanizmom za okidanje kod repetirki ili poluautomatskih pušaka?

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 25 Jan 2014, 01:23

Iz novog zakona o oružju češke republike (stupa na snagu 1.7.2014.)
Section 12
(1) A category B firearm may be acquired and possessed or carried only upon authorisation
unless otherwise stipulated herein.
(2) Only the holder of a firearm permit or a firearm licence in the scope of authorisation laid
down for individual groups may acquire, possess or carry ammunition for a category B firearm.
(3) The holder of a firearm permit or a firearm licence shall file an application for
authorisation under paragraph 1 on an official form the specimen of which shall be set out in the
implementing legal regulation. The application shall encompass the following:
a) personal data or data identifying a legal entity;
b) data on the firearm in question; the firearm manufacturer’s trademark, model, calibre
and serial number of a firearm, if the applicant is aware of it;
c) the number of the firearm permit or firearm licence; and
d) the reason for filing the application.
(4) The holder of a firearm permit whose place of residence is in a Member State shall be
obliged to submit the consent of the Member State concerned to the authorisation under paragraph
1 or a statement by the Member State indicating that such consent is not deemed to be necessary,
translated into the Czech language by a certified interpreter recorded in the Register of Forensic
Experts and Interpreters.
(5) The relevant police unit shall authorise the acquisition or possession of a category B
firearm only to a person who has good cause. The following shall be deemed to be a good cause:
a) the person is a collector or pursues museum related activities;
b) the person carries out hunting, cultural or other similar activities or is preparing for
his/her profession;
c) the person operates a trade or business on the basis of a granted concession consisting in
firearms and ammunition;
d) the person guards property and individuals;
e) the person carries out tasks under a special legal regulation;9) or
f) a firearm is determined to be for the protection of life, health, or property.
(6) The relevant police unit shall issue authorisation to carry a category B firearm if an
applicant gives any reason specified in paragraph 5 (b) (c) (d) (e), or (f).
(7) Authorisation pursuant to paragraphs 5 and 6 shall be issued, upon an application filed by
an applicant, through one decision. Such authorisation may also be issued along with the decision
on issuing a firearm permit or a firearm licence.
(6) Nadležno policijsko tijelo izdat će odobrenje za nošenje oružja kategorije B ukoliko podnositelj zahtjeva navede bilo koji razlog, naveden u članku 5 (b) (c) (d) (e) ili (f).
(7) Odobrenje, sukladno člancima 5 i 6 treba biti izdano nakon podnošenja zahtjeva od strane podnositelja, u jednoj odluci. Takvo odobrenje može biti izdano i uz donošenje odluke o odobrenju dozvole za oružje ili licence za oružje.

Ovakvo nešto nama treba.
U češkoj ima 300000 ljudi s dozvolom za oružje, a registrirano je oko 750000 komada oružja.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Jan 2014, 11:58

Sasvim logicno, jer nacionalni interes je da se njeguje i razvija domaca proizvodnja kao i kultura, sport itd...

Mi smo sve nase usrali i sjebali a sa kolektivnom svjesti ove retardirane politicke elite tonemo samo dublje i dublje. Nama zapravo nista ne treba jer su genialci postupali po sistemu:

1945-1971 -Tudje necemo svoje nemamo

1971-1995 - Tudje necemo svoje nedamo

1995-2014 - Za tudje nemamo para a svoje smo sjebali i prodali

2014-........- Postoji jedna NE-autonomna pokrajnina Hrvatska u IV-Reich-u
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 25 Jan 2014, 16:15

Gle, Lex! Ovo nakon 2014...iz ove perspektive ne bi imao nista protiv...ulica mi se
ne bi zvala ,Zagorska, vec vjerojatno , 2 SS Divizije, ja bi se zvao Hans ili Fritz...dobro
bi mi bilo u ,pokrajini, , bilo bi reda, smio bi puniti streljivo, sad me ne bi jebo ovaj fck Vortex
koji danima vec divlja preko 100 km/h, jel bi zivio u pokrajini u koju bi svatko volio doci i znao
bi se red! Ovako...ne znam vise cija je HR, ali ocigledno je da najvrijedniji resursi vise nisu u
u vlasnistvu HR gradjana.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 31 Jan 2014, 13:14

Wagner wrote:[color=#80FF00
- Ovo zadnje postoji samo na papiru, nit sustava, nit pravila, nit organizacije takmičenja, nit lige nit bilo čega što bi tu asocijaciju svrstalo uz bok ove prethodne dvije. Ali čujem da izdaje potvrde. Možda sam krivo informiran, provjerit ću u PU Istarskoj kod nadležnih da li su zaprimili koju potvrdu te asocijacije kojom se rješava sportski status nekog strijelca (posljedično tome: status vlasnika oružja i isprava o oružju.)
Očekujem daljnja promišljanja i prijedloge. Ove sam kopirao i stavljam sve na papir, da budem pripremljen kad krene rasprava.
Zdravi i veseli bili !
[/color]
Loše si informiran.
HSAS je uredno registrirani savez (trenutno ga čine 4 kluba s područja RH), ima pravila, sustav i organizaciju natjecanja, i da, izdaje potvrde za svoje članove. I prihvaćaju ih sve policijske uprave u RH (HSAS ima članove u nekoliko županija).
Činjenica je da u Istri NEMA ni jedne streljane pa se natjecanja akcionog streljaštva održavaju u Sloveniji i Italiji. Tamo ima i streljana i mogućnosti. Sukladno našim mogućnostima, održano je, za sada, samo jedno natjecanje u organizaciji HSAS-a i to u Sloveniji, povodom 20 godina kluba i to 2012. godine. Za 2013. godinu je bilo planirano natjecanje, ali nije održano iako je već bilo dogovoreno. No, naši članovi redovno uzimaju učešća na natjecanjima koja organiziraju kolege Slovenci.
Moram napomenuti, u SLoveniji Hrvat može doći na slovensko državno prvenstvo IASC-a, uzeti 1. mjesto i dobiti naziv državnog prvaka Slovenije iako nije Slovenac.
Dakle, nema floskule "van konkurencije" pa da si "domaći" podijele medalje, o čemu bi se moglo pričati jer sam to ja i moji doživio baš u Rijeci.

svi su dobrodošli, kako klasični, IPSC i ostali strijelci, lovci i kolekcionari kao i svi ljubitelji oružja. Nažalost, nikako se ne mijenja odnos "etabliranih" saveza prema novopridošlicama. Kako je HSS ispljuvao CROPS-u, slično postupa i prema HSAS-u, a ni CROPS-in odnos nije puno bolji. Tipično za nas, uništit će nas taj hrvatski jal i ljubomora. Ako konačno ne dođemo pameti.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Wagner
Desetnik
Desetnik

Post by Wagner » 01 Feb 2014, 12:48

Pozz Edgar,
informiran sam sasvim pristojno i pratim biltene i slovenske i naše. I znam brojati. U Rijeci nikad nije bilo podjele na "domaće" i "nedomaće" i volio bih da mi navedeš u kojem je to natjecanju u Rijeci medalju dobio netko tko je nije izborio u natjecanju i prema pravilima, koja god ona bila. Etabliranost za mene osobno nikad nije bila najvažnija referenca i ti to dobro znaš, mi smo se godinama uredno pojavljivali na natjecanjima u Puli (dok ih je bilo) bez obzira na "etabliranost". Bitno je da se puca, da se natječe, da se ljudi druže, da se prakticira vještina. Nevažno po kojim pravilima koje "federacije". ZA RAZMISLITI JE zašto baš u Istri kao jednoj od najrazvijenijih ako ne i najrazvijenijoj regiji u Hrvatskoj NEMA strelišta. I nisi ti nikakava "novopridošlica", znamo se puuuno godina. Druga je stvar koliko je tko uspješan u svojim nastojanjima i u onome čime se bavi. Podsjetit ću samo da su upravo u Rijeci počela mnoga natjecanja koja se u ostatku Hrvatske nisu ni sanjala u to doba. Ja nisam tip koji će bilo koga diskreditirati (i to također dobro znaš) prema vrsti aktivnosti kojom se bavi, vrsti hobija, disciplini, boji kose, jeziku ili bilo čemu već....ali, brojke uvažavam. Matematika je jasna, bilteni postoje i čitaju se, uredi državne uprave uredno traže popise članova udruga a koji su javni i dostupni svima a pogotovo od 01.01. ove godine. Nije nikakav problem osnovati udrugu ili savez udruga, pitanje je što i koliko ljudi stoji iza tog papirnatog pročelja. A to je već drugih par rukava.

Ja sam na početku ove rasprave MOLIO ljude da daju konkretne prijedloge i smjernice nekakvih rješenja kako bi se stvar kretala NAPRIJED u smislu postizanja kvalitetnog temelja za razgovor sa Ministarstvom unutarnjih poslova na prijedlogu Zakona koji je i predmet našeg najvećeg interesa i značenja. Dakle naprijed, ne nazad (a vidim da se ti stalno osvrćeš unazad). Ako stalno gledamo unazad, kako ćemo se kretati bilo gdje ako ne tamo kamo gledamo, a to je UNAZAD. Meni je stvarno žao, ali ja ne idem nazad, ko voli nek izvoli.

U tom smislu, preporučam svima da pogledaju link koji sam jutros dobio od kolege iz Zagreba, na čemu zahvaljujem. Pratite, pišite, predlažite, razgovarajmo...ali konstruktivno. Zdravi mi i veseli bili!

http://www.mup.hr/177848.aspx

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 01 Feb 2014, 16:35

Svi mi smo ono što jesmo upravo zbog naše prošlosti. Ne možemo biti nešto zbog naše budućnosti, koje još nema. A onaj tko ne pamti prošlost, neće imati puno sreće ni u budućnosti.
Upravo su hoplolozi iz Pule na jednom od natjecanja u Rijeci bili stavljeni "van konkurencije" jer bi inače uzeli koju medalju. Ne pamtim kada je to točno bilo , ali nije ni važno. Bilo je. Ima nas kojih se toga dobro sjećamo.
Tako je, dolazili ste, na naš poziv. Dok je bilo moguće koristiti vojnu streljanu. To je onemogućeno 2001. godine, kada je u Puli organizirano posljednje natjecanje u čast Dana državnosti RH. Nakon toga ukinut je i Dan državnosti i prebačen na neki drugi datum a streljana se više nije mogla koristiti.
To su činjenice.
Ima tu još interesantnih detalja ali ih neću spominjati, jer nećemo se vraćati unatrag.
Možeš razmišljati ali treba se zapitati KOME i ZAŠTO odgovara da u Istri nema ni jednog strelišta.
Vi ga u Rijeci imate, imali ste ga i prije rata, mi nismo. Da li sam ja ili mi ovdje zbog toga krivi? Možda smo toliko nesposobni pa to nismo mogli napraviti? Ili je nešto drugo u pitanju...

Da se opet vratimo u prošlost - prvo natjecanje u gađanju pištoljem velikog kalibra u RH održano je baš u Puli 1992. godine i trajalo do 2001. Da ne spominjem koji je klub iz Istre prvi pucao IPSC, IASC, IDPA...
Bilteni su dostupni odavno na netu, za puno disciplina. U tome ne vidim nikakav problem. Problem je u tvom spominjanju jednog uredno registriranog saveza u čudnom kontekstu - da te citiram, što sam već i prije učinio:

Ovo zadnje postoji samo na papiru, nit sustava, nit pravila, nit organizacije takmičenja, nit lige nit bilo čega što bi tu asocijaciju svrstalo uz bok ove prethodne dvije. Ali čujem da izdaje potvrde. Možda sam krivo informiran, provjerit ću u PU Istarskoj kod nadležnih da li su zaprimili koju potvrdu te asocijacije kojom se rješava sportski status nekog strijelca (posljedično tome: status vlasnika oružja i isprava o oružju.)

Čak nisi ni spomenuo ime već si savez nazvao "OVO", kao da si ispljunuo nešto gorko. Nije mi jasno zašto i što te tu toliko smeta?
Veliš, provjerit ćeš...
Tko si ti i tko te ovlastio da "provjeravaš" nekoga, bilo koga? S kojim to pravom? I zašto?
Možda te nečime ugrožava taj Savez? Ili ti smeta? Zašto?

Koliko klubova i ljudi ima u tom Savezu nije tvoj problem. Ima ih, unatoč nedostatku streljane i bit će ih još više.
Zamisli da su nogometaši rekli da ne priznaju ni jedan sport s loptom osim nogometa???
Ne bi po tome bilo ni rukometa ni košarke ni odbojke, da dalje ne nabrajam. A sportova s loptom ima puno.
Zašto je onda problem da u streljaštvu postoji više sportova i saveza?

Glede rasprave, ako si pogledao link na forum hoplologije, mogao si vidjeti kako je tema o Zakonu o oružju obrađena i koliko detaljno je obrađena. Samo da to prepišem i imamo za poslati materijala na tu raspravu koliko hoćeš, čak i da se nitko ne javi sa ni jednim novim prijedlogom.

Bitno je da se puca, da se natječe, da se ljudi druže, da se prakticira vještina. Nevažno po kojim pravilima koje "federacije".

Slažem se, uvijek sam postupao upravo na takav način. Baš zato sam i poslao u ime Saveza poziv svima koje znam da se uključe u raspravu. Poziv je poslan i tebi, ali si promijenio mail od naše zadnje prepiske. Pogledat ću ovdje (tu baš i ne zalazim osim kada me netko ne pozove) pa ću proslijediti, a ako imaš informacije tko će i kada biti pozvan na tu raspravu u MUP - javi.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

scout
Pozornik
Pozornik

Post by scout » 01 Feb 2014, 20:49

Poštovani gospodine Wagner ,
svojim paušalnim napisom i već viđenim obrascem negativnog ,destruktivnog i jalnog -grubo ste uvrjedili HSAS ,ne mali broj kolega i mene osobno .Neću Vam uzvratit istom mjerom jer u podnaslovu foruma HSAS stoji riječ-kultura,a i zbog ’’ ne čini drugima ono što ne želiš da i oni učine tebi.’’.Zašto se nešto što bi trebalo biti normalno -nastoji nagnuti u često licemjerni elitizam i čemu sve to vodi ?.….bahatost,arogantnost,nedoživljavanje drugih,omalovažavanje svega onog što je drugačije pa odmah ‘’ poziv na linč ‘’ ili ‘’istresanje’’ osobnih frustracija na mjestima gdje bi nešto trebalo biti zadovoljstvo .Jadno ! Prema svim ‘’ljudskom rodu’’ poznatim pisanim tekstovima samo u jednom i na jednom mjestu postoji : …’’Ja sam onaj koji jesam ..i nema drugih osim mene ‘’ odvjeka i dovjeka .Nadmenost ne čini sportaša(a ni čovjeka) naprotiv taj ‘’gard’’ je obično kompleks ,jednako kao što ni pozicija ,trenutne ‘’vlasti’’ u udruzi/udrugama i savezima -ne nosi automatizmom poštovanje ,pogotovo ako očit autokratizam ‘’tjera’’i otjerao je mnoge koji bi mogli i željeli –puno .Puno za mikrozajednicu ne samo za sebe!!!!!.Takovi neistiniti napisi ,i stavovi dostojni jedino najozloglašenijih i najcrnjih režima ,nisu novost,jednako kao što ni intencija ‘’jednog krovišta,jednog vođe ,jednog umlja’’ nije nešto što prosječno pronicljiv um nemože odgonetnuti i sagledati stvarnost ..Očito je da općedruštvena demoralizacija ima svoj zrcalni odraz u svim segmentima življenja i bavljenja bilo čim .Često u čitanju zatečem sebe u gađenju pa i da okrenem ‘’pilu naopako’’.. jer od silnih samohvala dobijam stomačne probleme .Zanima me koliko će ‘’vitezova’’ biti na tom ‘’okruglom stolu’’ ,tko i kako je organizator istog ,te po kojim uzusima su pozvani diskutanti jer : HSAS ima svoje predstavnike ,ima svog Predsjednika, a vjerujem da ima mnogo dobrih konstruktivnih i realnih prijedloga koji su ostvarivi i u interesu –SVIMA..HSAS se za razliku od Vas nikad i nigdje nije osvrnuo u negativnoj i neistinitoj namjeri prema bilo kome ,a i neće .HSAS je ozbiljan savez s izuzetno širokim profilom ljudi koji čine članstvo , a kojima je svaki savez , udruga koja se bavi streljaštvom bilo koje discipline,–prijatelj . Onaj koji će edukativno odgovorno zakonski materijalno i na svaki način staviti svoje vrijeme i trud na raspolaganje ne gledajući u tom apsolutno ni najmanju osobnu korist bilo koje vrste ….onaj koji želi napraviti nešto dobro za zajednički cilj je dobrodošao .No kako HSAS nije dobio poziv na konstruktivno okupljanje može se u takovo okupljanje i posumnjati .Ali NE !!To bi tako protumačili Vi ,a moje kolege sasvim sigurno -ne .Iznad toga su .Zanimljivo bi bilo izdići se iznad trača pa poslušat dali i ostali poštovani poznanici djele Vaš izričaj ,budući da nisam primjetio ništa slično Vašem tekstu ..Naravno HSAS će sukladno objavi a po svojim legitimnim predstavnicima i Predsjedniku učiniti potrebno.Budući da ste slobodni nipodaštavati HSAS ,a posredno osobe koje ne poznate ,Vama nepoznat čovjek ali ne neprijatelj kaže : TO NIKAKO NIJE DOBRO !

Post Reply