Lovacki Karabin
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Re: Lovacki Karabin
Hebi ga, Hrvoje...i ja bi jednu takvu volio imati...zhrvoje wrote:Ja bih u obzir uzeo i Merkel rx helix, cijena je tu negdje sa Sauerom 202, imas pravolinijski zatvarac, pravu take-down pusku, weaver sina sastavni dio puske, laka (najlaksa) izmjena cijevi, ma svasta nesta...
I za one kojima je Achtung natpis bitan standardna njemacka kvaliteta.
Ako ga naprave u verziji za ljevaka, to ce bit moj sljedeci karabin...
Head in the City. Hearth in the Field.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Ja imam dvojbi oko pravolinijskog zatvaraca, zato nisam ni naveo blasera u razmatranju.
Ali svakako je vrhunska puska...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Gle...ako zelis duze vrijeme biti bez ni malo ,ugodnih, iznenadjenja...onda se drzi ovog stojolly wrote:Ja imam dvojbi oko pravolinijskog zatvaraca, zato nisam ni naveo blasera u razmatranju.
si naveo...
- jolly
- Cinker - bojna

Naravno.Woolf Blaser wrote:Gle...ako zelis duze vrijeme biti bez ni malo ,ugodnih, iznenadjenja...onda se drzi ovog stojolly wrote:Ja imam dvojbi oko pravolinijskog zatvaraca, zato nisam ni naveo blasera u razmatranju.
si naveo...
Na lovackom forumu navode povremene FTF (fail to fire) kod Blasera u uvjetima zime. Ne kod svih pusaka, ali u rijetkim i pojedinacnim slucajevima.
A obzirom kakve sam ja srece, siguran sam da bi me zapala bas takva puska!
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Da...kad netko nesto skupo plati, pa ima ,feler, onda trazi svakakva objasnjenja!
Taj ,feler, kod Blasera nema veze sa niskim temperaturama!
Razlog vise da kupis Sauera...mozes vaditi ,mast, ovima koji imaju Blasere...jos ako
kupis model sa izrazenijom rucicom zatvaraca...nece biti ni brzi od tebe...ti ako pozelis
mozes staviti okvir i od 8 metaka, oni ne mogu...zatvarac na Saueru radi ugladjeno i tiho,
a na Blaserima ronda ko seoska kola koja se voze po kaldrmi...osim toga, Njemci cijene
Sauera...vele da je to pravi ,Deutsche werke,...Blasera bas ne vole, ima previse aluminija,
a premalo njihovog nacionalnog ponosa Kruppa...sto misle o tome da su Zidovi vlasnici
Blasera mozemo samo zamisliti...precizniji nije...Svicarci prave cijevi i za jedne i za druge
sa istim alatima...
Ako ti je preskup 202, kupis 101, ako se odlucis za Mausera, ali ti i on nekako bude pre-skup,
kupis Roslera koji je nastao na bazi Mausera 225, a poslije je bio Voere Titan 1, pa Titan 2,
isto kao sto je Tikka jeftinija izvedba Saka...
Taj ,feler, kod Blasera nema veze sa niskim temperaturama!
Razlog vise da kupis Sauera...mozes vaditi ,mast, ovima koji imaju Blasere...jos ako
kupis model sa izrazenijom rucicom zatvaraca...nece biti ni brzi od tebe...ti ako pozelis
mozes staviti okvir i od 8 metaka, oni ne mogu...zatvarac na Saueru radi ugladjeno i tiho,
a na Blaserima ronda ko seoska kola koja se voze po kaldrmi...osim toga, Njemci cijene
Sauera...vele da je to pravi ,Deutsche werke,...Blasera bas ne vole, ima previse aluminija,
a premalo njihovog nacionalnog ponosa Kruppa...sto misle o tome da su Zidovi vlasnici
Blasera mozemo samo zamisliti...precizniji nije...Svicarci prave cijevi i za jedne i za druge
sa istim alatima...
Ako ti je preskup 202, kupis 101, ako se odlucis za Mausera, ali ti i on nekako bude pre-skup,
kupis Roslera koji je nastao na bazi Mausera 225, a poslije je bio Voere Titan 1, pa Titan 2,
isto kao sto je Tikka jeftinija izvedba Saka...
- jolly
- Cinker - bojna

Tu sam i ja konzervativan. Bez obzira na nove materijale, meni se cini da nema zeljeza (i olova) vatrenog oruzja ne bi ni bilo.Woolf Blaser wrote: Sauera...vele da je to pravi ,Deutsche werke,...Blasera bas ne vole, ima previse aluminija,
a premalo njihovog nacionalnog ponosa Kruppa...
Sad je i Anshutz poceo raditi sa aluminiiem, bas sam gledao malo ovaj An. 1780.
Ne kazem je da je to lose, ali ja volim zeljezo... pa makar i brunirano....
Ne mora biti da je koristenje aluminija i legura "jeftinije" za proizvodjaca, ja mislim da se to sve radi o trendu da se smanji masa oruzja.
Inace sta se preciznosti tice, mislim da su to sve puske koje sa odabranim streljivom mogu drzati 1 MOA, sto je i vise nego zadovoljavajuce za lov. Tako da tu brige nemam.
CAk i za "tanke" cijevi, navodno je sauer uveo svoj interni standard kvalitete da mu 5 uzastopnih hitaca bude u 1 MOA.
Turn better into best!
Kolega ja spomenuo RX Helixa, a vi o Blaseru.
Rx Helix ima pravolinijski zatvarac, ali je ustvari obrtocepni, jedino rucica ide ravno napred nazad...
Ti problemi o kojima se prica da postoje kod Blasera, nisu jednostavno moguci kod Merkela.
http://rx-helix.com/sicherheit?L=0e
Rx Helix ima pravolinijski zatvarac, ali je ustvari obrtocepni, jedino rucica ide ravno napred nazad...
Ti problemi o kojima se prica da postoje kod Blasera, nisu jednostavno moguci kod Merkela.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Sorry...nisam znao da je o Blaseru zabranjeno pisati...uostalom...spomenuozhrvoje wrote:Kolega ja spomenuo RX Helixa, a vi o Blaseru.
ga je autor ove teme.
- jolly
- Cinker - bojna

Woolf, nema problema!
Kako pisem na brzinu, prva asocijacija na linearni zatvarac bila mi je Blaser, pa sam ga spomenuo.
A i za ocekivati je bilo, da ce tema krenuti u sirinu, sto je svkako korisno.
U svakom slucaju, bas sam pogledao na link, i mogu reci da je vrlo korisna (i ilustrativna) informacija.

Kako pisem na brzinu, prva asocijacija na linearni zatvarac bila mi je Blaser, pa sam ga spomenuo.
A i za ocekivati je bilo, da ce tema krenuti u sirinu, sto je svkako korisno.
U svakom slucaju, bas sam pogledao na link, i mogu reci da je vrlo korisna (i ilustrativna) informacija.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Sto se tice izrade od legura aluminija, mislim da je to neki postupak ,mikrolijeva, ,ne kuzim
se u to pa ce me vec netko ispraviti, tj mislim da mikroljev ne moze biti skuplji od celicne
izrade kod koje svaka ,akcija, mora u neki CMC stroj! Da ne velim da je kod bazicnih modela
Blasera R 8 gotovo kompletan sistem okidanja, sa okvirom, stitnikom okidaca i samim okidacem
izradjen od plastike. Da me netko pogresno ne shvati, ja ne velim da je to lose...samo...kad
lovac istovari toliku lovu za takvu pusku...osjeca se malo prevarenim!
Sve puske koje si naveo su i vise nego dobre...odlicno oruzje koje ce te pouzdano sluziti
dugi niz godina...ali da bi ti u ,dusi, bio zadovoljan jednostavno ih moras sve detaljno pregledati,
prespavati nekoliko noci i onda donjeti odluku. Ajd u danasnje vrijeme budi pametan pa
reci ,ja bas zelim tu pusku,!? Proizvodjaca koliko zelis, modela koliko zelis, a sve dobre i
ustvari toliko dobre i tehnicki dotjerane da ne znas koja je ,bolja,!?
Cijenjeni kolega...uzivaj u svojim slatkim ,brigama,.
LP
se u to pa ce me vec netko ispraviti, tj mislim da mikroljev ne moze biti skuplji od celicne
izrade kod koje svaka ,akcija, mora u neki CMC stroj! Da ne velim da je kod bazicnih modela
Blasera R 8 gotovo kompletan sistem okidanja, sa okvirom, stitnikom okidaca i samim okidacem
izradjen od plastike. Da me netko pogresno ne shvati, ja ne velim da je to lose...samo...kad
lovac istovari toliku lovu za takvu pusku...osjeca se malo prevarenim!
Sve puske koje si naveo su i vise nego dobre...odlicno oruzje koje ce te pouzdano sluziti
dugi niz godina...ali da bi ti u ,dusi, bio zadovoljan jednostavno ih moras sve detaljno pregledati,
prespavati nekoliko noci i onda donjeti odluku. Ajd u danasnje vrijeme budi pametan pa
reci ,ja bas zelim tu pusku,!? Proizvodjaca koliko zelis, modela koliko zelis, a sve dobre i
ustvari toliko dobre i tehnicki dotjerane da ne znas koja je ,bolja,!?
Cijenjeni kolega...uzivaj u svojim slatkim ,brigama,.
LP
- jolly
- Cinker - bojna

Stari moj nisu to slatke brige! Samo se sekiram...
Trebao sam otici na tecaj za goblen i bit na miru!
Ovako mi slijedi turneja po ducanima u regiji....
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Dao Bog svim clanovima foruma te tvoje ,brige,!?jolly wrote:Stari moj nisu to slatke brige! Samo se sekiram...
Eto...ako ti to nesto znaci, duboko si me ganuo sa tim svojim problemima...jadan...moras
po trgovinama...isprobavanje oruzja...o Boze...povraca mi se...
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

...i molim te dobro savladaj ovo gradivo dok ne krenes sa svojom novom ,milunicom,
u loviste...da ne pravis pizdarije...
u loviste...da ne pravis pizdarije...
Čvrstoća materijala(kod većine čelika) ovisi o kristalnoj strukturi a ona ovisi o postupku izrade. Lijevanje..najslabija čvrstoća, žareni materijal namijenjen obradi odvajanjem čestica ima manju do srednju čvrstoću, a kovani materijali imaju najbolju čvrstoću. E sad, imaju kombinacije di se nešto kuje pa onda popušta pa obrađuje odvajanjem čestica pa opet toplinski poboljšava e to je najbolja tehnologija (čitaj stara, danas ne isplativa tehnologija kod modrnih karabina).Woolf Blaser wrote:Sto se tice izrade od legura aluminija, mislim da je to neki postupak ,mikrolijeva, ,ne kuzim
izrade kod koje svaka ,akcija, mora u neki CMC stroj
S
I da, aluminij u najboljoj leguri daje samo srednje vrijednosti čvrstoće čelika. Npr možeš vidjeti da su 6061 i 7005 legure aluminija dostižu vlačnu čvrstoću 400-800N/mm2. A uzmi prvi vijak pa potraži oznaku na njemu. Većina vijaka ima oznaku 8.6 , znači 790-880 vlačna(rm), i omjer re i rm(granica razvlačenja) 0.6.
Pa nek ti padne karabin s aluminjskim kućištem s čeke na kamen. Vjerojatan je pomak osi cijevi. osobno ne bih dao toliku lovu za plastiku(ne mislim na kundak nego na dijelove) i aluminij. Privlači me samo čelik.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Kao sto sam napisao, ne razumijem se u tehnologiju obrade metala, ali shvatio sam
poantu ovog sto si napisao. Slazem se sa tvojim misljenjem, tj kada bi sada mogao
birati, izabrao bi pusku sa celicnom akcijom, opet velim, to nikako ne znaci da su one
druge ,lose,.
poantu ovog sto si napisao. Slazem se sa tvojim misljenjem, tj kada bi sada mogao
birati, izabrao bi pusku sa celicnom akcijom, opet velim, to nikako ne znaci da su one
druge ,lose,.
- jolly
- Cinker - bojna

ALuminijski nosac za optiku, mk, za na dove-tail - cca 100 kn
Zeljezni, cca - 100 eur.
Mislim da aluminij smanjuje cijenu proizvoda...
BTW, vezano za kristalnu srukturu i obradu materijala, cijevi...
Postoji cak i postupak kriogenizacije, smrzavanja na, cini mi se, minus 183 stupnja, pa postepenog zagrijavanja, pa se to ponavlja vise puta... Ne pamtim detalje, ali navodno da to maximalno poboljsava kristalnu strukturu, i rijesava stres.... ali kooooostaaaaaa
Za nas svakodnevnu uporabu, hladno kovana cijev, dovoljna.
Zeljezni, cca - 100 eur.
Mislim da aluminij smanjuje cijenu proizvoda...
BTW, vezano za kristalnu srukturu i obradu materijala, cijevi...
Postoji cak i postupak kriogenizacije, smrzavanja na, cini mi se, minus 183 stupnja, pa postepenog zagrijavanja, pa se to ponavlja vise puta... Ne pamtim detalje, ali navodno da to maximalno poboljsava kristalnu strukturu, i rijesava stres.... ali kooooostaaaaaa
Za nas svakodnevnu uporabu, hladno kovana cijev, dovoljna.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Eee....to ce ti Hawk objasniti...njegov Beneli ima kriovanu cijev...samo ga lijepo zamoli...
- jolly
- Cinker - bojna

Benneli ima kriogenizirane cijevi? E to nisam znao!
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Oo da! A bome su i precizni! Nasao sam ti jos malo ,literature,hehehe 
- jolly
- Cinker - bojna

Ovu sam sliku imao u lovackom prirucniku, cini mi se.
Turn better into best!