M48-neprecizan problem velikog rasipanja
Re: M48-neprecizan problem velikog rasipanja
Da,mislio sam na vojnu preciznost od 2 moa,mislim da M48 ni nova ne postize 2 moa ili je tu negdje,a to je kod nas sasvim dovoljno i za lov jer imamo i ogranicenja, najvece udaljenosti pucanja,cini mi se 180 m,i cijev od M48 vjerujem da ce tu preciznost zadovoljavati na toj kolicini metaka(16 000) .jolly wrote:E sad, treba definirati sto je to preciznost po nekakvom standardu, pa onda reci koji je vijek trajanja cijevi, obzirom da se grupa pogodaka postepeno siri, kako se cijev trosi.Darko11 wrote:Radni vijek joj je prema onome sto sam nasao na Zastavinim stranicama tvornicki deklariran na 16 000 metaka da strijelac na mehanicke nisane jos uvijek ne primjeti pad preciznosti uz redovno odrzavanje,sa optikom valjda nekih 8000,vecinom korozija i nemarni vlasnik odradi taj posao ,moje skromno misljenje.Mozda uistinu potrose koju, ljudi koji se aktivno bave streljastvom.
Vojna preciznost, cca 2 moa
Sportska I lovacka preciznost je 1 moa
Match preciznost cca 0.5 moa
Bench rest preciznost 0.25, do 0.5 moa.
Onako, po mojoj nekoj definiciji.
Za ono sta mi u sportu I lovu koristimo puske u standardnim kalibrima, najvecu trajnost uz kvalitetnu municiju daje mozda 308 win. Negdje sam nasao podatak da brzine do 800 m/s su prihvatljive za duzi vijek cijevi, brza erozija cijevi pocinje izmedju 800 I 900 m/sec, a vrlo brza erozija cijevi pocinje nakon 900 m/sec. (svaka naredna stepenica u ovoj nesluzbenoj skali skracuje zivot cijevi za ugrubo - duplo
Ovo je neko moje shvatanje problema, a varijacije postoje, naravno).
I sad kad to usporedis sa deklariranih 16000 metaka koje spominjes za zastavine m48, da - teoretski moze, medjutim, teoretski moze ali samo da zadvolji uvjet vojne preciznosti, ali meni osobno to bas I nije pretjerano zanimljivo za sport I lov.
7,9 takodjer razvija cak nesto manje tlakove od 308, tako da je vjerovatno blag prema cijevi.Veci tlak obicno znaci vece temperature a one doslovno spale pocetak riflinga iza lezista metka,grlo cijevi.Tu najprije pocinje toplinsko/ mehanicka erozija izrazena kod "vrucih" kalibara .Ostatak riflinga u cijevi obicno ostane dobar nakon sto taj dio erodira.
Generalno ,velika kolicina baruta u kombinaciji sa uskom cijevi stvara ogromne temperature u cijevi,preko 3000 C u djelicu sekunde, pa je npr 243 Win,smrt za cijev a plus ,takva kombinacija daje i velike brzine metka sto je opet pogubno.
No ,7,9 prema podatcima na netu dostupnim ,ima umjeren tlak za jedan puscani metak te snage, a i brzina je umjerena.Manje obe vrijednosti u prosjeku nego 308 a uzmi u obzir da je na Americkom testiranju njihovih M24 snajperskih pusaka u 308 kalibru,primjeceno da je nekoliko pusaka drzalo grupu 1 moa sa preko 20 000 metaka protjeranih kroz cijev.