ETIKA I LOV NA DALJINU

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: ETIKA I LOV NA DALJINU

Post by dejandlesk » 24 Nov 2017, 23:31

Svakakva iskustva i svakakvi komentari, i najgore od svega, slažem se sa svima!
Teško je to progurati među tradicionalnijim članovima , međutim isto tako, mnogi "tradicionalni" lovci, rade upravo to. Na provjeri oružja, vrlo često srećem komentare tipa: "Je, pa to je papir, nema to veze s lovom!" Istina, to stvarno nema puno veze s lovom, jer na metu opališ tri metka i tu je priči kraj. Često ranjavanje divljači, a samim tim i gubitak iste, plod su egoistične mašte, mogu reći, dobrog dijela članstva. Ja sam lovac postao prilično kasno, nakon četrdesete, a dotad sam imao 30 godina streljačkog staža, pa sam na osnovu streljačkog iskustva propustio dosta dobrih prilika za hitac. Zašto? Zato jer se opet vraćamo na onu, to je papir. Papir ne bježi, ima neograničeno vremena i ne opaljuje se hitac koji je "sumnjive kvalitete". Često puta, imam priliku opaliti, ali nemam "zicer" i ja odustajem, što rezultira bitno smanjenim odstrelom. Naravno, uza sva streljačka pravila, moguć je i promašaj i ranjavanje. Imao sam promašaja, ranjavanja na sreću nisam, no to ne znači da se ne može desiti. Mislim da bi promjena pravila, da je krupnu divljač odstrijelio lovac koji je prvi pucao i smrtno je ranio, bitno promijenila stavove lovaca i smanjila ranjavanje divljači. Mislim da su pravila o tome tko je odstrijelio pernatu divljač puno bliže realnosti. Ujedno se zalažem za obavezno izricanje strogih disciplinskih mjera za lovce koji pucaju preko zakonom propisanih lovnih daljina, a pritom ne uspiju odstrijeliti divljač. Zbog ove izjave napljuvali su me mnogi članovi mog lovačkog društva, i to baš oni koji su se na neki način osjetili prozvani.
Načelno, protiv sam lova na velikim daljinama, jer prosječni lovac sa ovih prostora, naprosto nije sposoban za tako nešto.
Natprosječni lovci, ipak čine manjinu u lovačkoj populaciji i trebali bi se prilagođavati većini.
Pozdrav svima!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 25 Nov 2017, 00:09

lex-lutor wrote:
Darko11 wrote:......Npr 300 WM na daljini od 1200m ima energiju manju od prosjecne "duge devetke" oko 400 Joula,8x57
ima samo stotinjak Joula manje na toj daljini.......
Darko, nesto si mi pobrkao loncice.....

300WM sa 185 grs i 900m/s na 1200 met. ima oko 750 Joula i jos je uvijek brzi od zvuka i pad mu je nekih 18 met.
Lex u pravu si,ja imam u kompu podatke za razne kalibre radjene po Belotovoj municiji a oni prilicno slabo pune 300 win mag.Al eto,jos uvjek energija koju ima "tetejac" na ustima cijevi uspjesno odstreljuje bizona.

cof832
Pozornik
Pozornik

Post by cof832 » 25 Nov 2017, 02:14

dejandlesk wrote:Svakakva iskustva i svakakvi komentari, i najgore od svega, slažem se sa svima!
Teško je to progurati među tradicionalnijim članovima , međutim isto tako, mnogi "tradicionalni" lovci, rade upravo to. Na provjeri oružja, vrlo često srećem komentare tipa: "Je, pa to je papir, nema to veze s lovom!" Istina, to stvarno nema puno veze s lovom, jer na metu opališ tri metka i tu je priči kraj. Često ranjavanje divljači, a samim tim i gubitak iste, plod su egoistične mašte, mogu reći, dobrog dijela članstva. Ja sam lovac postao prilično kasno, nakon četrdesete, a dotad sam imao 30 godina streljačkog staža, pa sam na osnovu streljačkog iskustva propustio dosta dobrih prilika za hitac. Zašto? Zato jer se opet vraćamo na onu, to je papir. Papir ne bježi, ima neograničeno vremena i ne opaljuje se hitac koji je "sumnjive kvalitete". Često puta, imam priliku opaliti, ali nemam "zicer" i ja odustajem, što rezultira bitno smanjenim odstrelom. Naravno, uza sva streljačka pravila, moguć je i promašaj i ranjavanje. Imao sam promašaja, ranjavanja na sreću nisam, no to ne znači da se ne može desiti. Mislim da bi promjena pravila, da je krupnu divljač odstrijelio lovac koji je prvi pucao i smrtno je ranio, bitno promijenila stavove lovaca i smanjila ranjavanje divljači. Mislim da su pravila o tome tko je odstrijelio pernatu divljač puno bliže realnosti. Ujedno se zalažem za obavezno izricanje strogih disciplinskih mjera za lovce koji pucaju preko zakonom propisanih lovnih daljina, a pritom ne uspiju odstrijeliti divljač. Zbog ove izjave napljuvali su me mnogi članovi mog lovačkog društva, i to baš oni koji su se na neki način osjetili prozvani.
Načelno, protiv sam lova na velikim daljinama, jer prosječni lovac sa ovih prostora, naprosto nije sposoban za tako nešto.
Natprosječni lovci, ipak čine manjinu u lovačkoj populaciji i trebali bi se prilagođavati većini.
Pozdrav svima!

Slazem se u vezi kazni, tako bi se dovelo do toga da se nebi svatko igrao snajperista nego onaj koji misli da mu novci mogu ostat u depu ;) a takav bi, po mom misljenju, prvo dobro izbusio “papir” da se moze opravdano izlozit riziku :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 25 Nov 2017, 06:47

dejandlesk wrote:Ja sam lovac postao prilično kasno, nakon četrdesete, a dotad sam imao 30 godina streljačkog staža, pa sam na osnovu streljačkog iskustva propustio dosta dobrih prilika za hitac. Zašto?
Ja sam u slicnoj situaciji. prvo bio strijelac, pa poslije lovac. Lovci mi kazu da sam "prespor". Strijelci na streljani mi kazu da sam "prebrz" kod precizne serije. to je kod mene neki "gemist" razlicitih koristenja puske.

medjutim, koliko odstrela godisnje "treba" lovcu?
Po meni, ovaj nacin koji opisujes daje ti izuzeteno visok prosjek odstrela, mali ili nikakav prosjek ranjavanja. Mozda manji broj odstreljenih grla po sezoni. Pa sto onda?

Prema svim pravilima lova visoka divljac se odstreljuje kad stoji i miruje, i kad je hitac siguran.
Sve ostalo je mesarenje, glad za schusom i nedostatak etike o kojoj pricamo. S izuztekom divlje svinje kod lova pogonomm, ali tu su i udaljenosti obicno manje.

meni nikad nije bilo zao da sam odustao od hica, a mesa mi nikad nije nedostajalo u kuci i sa manjim brojem grla odstreljenim godisnje.
Kao strijelac rado gadjam metu na 600 m, ili vise. medjutim onda sam i svjestan sta vjetar i meteoroloski uvjeti rade zrnu u putanji, i lako je promasiti kad se gadja na dalje. Za lov su mi puske provjerene na 200 m, ali udaljenost gadjanja za lov nije mi prakticki nikad preko 150 m.

Po meni eticka lovna distanca je ona do koje je puska PROVJERENA i do koje se lovac osjeca siguran sa adekvatnim zrnom i kalibrom.
koliko lovaca provjerava pusku, recimo na 400 m?

Ako pogledas moj post o lovu u Africi. Imao sam 6 hitaca, ni jedan promasaj, 5 odstrela, sa iznjamljenom puskom i meni nepoznatim kalibrom. Medjutim, zadnji tjedan pred odlazak u lov -doma, na lokalnoj streljani, sam pucao sa stapa do 100 metara za trening, i potrosio nekoliko kutija velikokalibarske municije, a prije tog i nesto malokalibarske muncije.
Samo, u takvom lovu kad ranis, a divljac ode ranjena, placas punu cijenu odstrela, pa te onda i cista skrtost natjera na eticko ponasanje.
Po lovackim drustvima kod nas, cast izuzecima, ali kad se rani onda se ili se prijavi ranjavanje, ili ne prijavi, ali nacelno nikom nista.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

cof832
Pozornik
Pozornik

Post by cof832 » 26 Nov 2017, 00:08

Svaka cast jolly! Mislim da bi se rijetko ko bacio u dodatni trosak na trening gadanja pored tolkih izdataka za odstrel u africi, tako se dokazuje prava organizacija i predanost ;) btw Ja bi reko da je malo ljudi koji provjeravaju uopce preciznost puske sve dok ne promase :A10: .. ja sam medu onima koji vole busit papir, a i nebi se htio dopustit da promasim iiz razloga jer mi je puska lose upucana, rade neka je moja greska :roll:

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 26 Nov 2017, 03:06

bez obzira na provjerenost i upucanost, promašaj je nažalost moguć, i svatko tko kaže drukčije, ili je neozbiljan, ili ne poznaje materiju. Ukoliko se desi, treba ga prijaviti bez obzira na eventualne sankcije, a većina lovaca to prešuti, vjerojatno zbog straha od podsmjehivanja ostalih kolega. Kako promjeniti tu percepciju, veliko je pitanje. Svjedok sam, da su daleko slabiji strijelci od mene, pucali na divljač iz pozicija iz kojih ja nikad ne bi, a odstrel je uspješno odrađen. E sad, budi pametan!
Pozdrav svima!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Nov 2017, 05:21

cof832 wrote:Svaka cast jolly! Mislim da bi se rijetko ko bacio u dodatni trosak na trening gadanja pored tolkih izdataka za odstrel
FMJ 30-06 za treniranje je 8 kn komad, kutija od 50 komada = 400 kn. (53 eur)
A kad tamo ranis recimo jedno grlo, koje ode ranjeno, i ne nadje se, cijena moze biti u rasponu 450 eur do 1300 eur... ili vise.
Vrlo brzo dodjes na racunicu da je najjeftinije dobro istrenirati. I vrlo brzo se covjek ohladi od egzibicija na long range.

Inace znam da se i kod nas u ponekim komercijalnim lovovima i promasaj i ranjavanje placa.
Nisam nikad bio u takvim lovistima, ali ima tog i u nas. Vjerojatno kod privatnih koncesionara koji paze na svoj fond divljaci.

A kad je promasaj ili ranjavanje besplatno, onda se uvjek nadje tih long range junaka.
tako da mislim da je besplatni promasaj / ranjavanje osnovni preduvjet za bavljenje LR lovom u nas, po principu pucati pa makar pogodio, i pokusavati dok jednom divljac ne padne (jer ne kosta nista). Dakle, dubinski, ne-eticno.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 02 Feb 2018, 11:54

Lijep video o long range lovu u USA,odstrijeli i na 1 kilometar daljine.

https://www.youtube.com/watch?v=bwA3fxWJt8Q

SSG
Razvodnik
Razvodnik

Post by SSG » 12 Feb 2020, 15:14

Po meni pucanje na divljač na većoj udaljenosti od zakonom dozvoljene je sasvim ok ako je lovac utreniran i zna što radi.Ako nije, drakonski bi takve kažnjavao, pa i oduzimanjem oružja.Kako bi provjerio nečiju sposobnost?Jednostavno, prilikom ulaska u lovište hoćeš pucat npr srnjaka na 400 m.U obvezi si to najavit lovniku koji mora organizirat provjeru upucanosti puške i mogućnosti lovca na navedenoj udaljenosti pa ako odradiš ako treba onda dobivaš dozvolu.Osobe koje to rade na svoju ruku i ne prijave da žele pucati na daleko e ti su za kazniti jer se zna maksimalna dozvoljena daljina strijeljanja za svaku divljač, a osim toga to se i polaže na lovačkom ispitu (ako te zapadne to pitanje).
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Jun 2025, 19:18

Darko11 wrote:Lijep video o long range lovu u USA,odstrijeli i na 1 kilometar daljine.

Bas krasno. :A00:
Promotori long range lova, ne pokazuju promasaje i ranjavanja.

Ovo je zapravo video koji bi svaki vrli "lovacki snajperista" trebao pogledati.
https://www.youtube.com/watch?v=lramkB8a-kU&t=753s

Ovdje su svi iskusni strijelci, i u lovackim pozicijama u realnim uvjetima, promasuju vitalnu zonu uredno. To je ranjavanje.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 07 Jul 2025, 11:48

jolly wrote:
Darko11 wrote:Lijep video o long range lovu u USA,odstrijeli i na 1 kilometar daljine.

Bas krasno. :A00:
Promotori long range lova, ne pokazuju promasaje i ranjavanja.

Ovo je zapravo video koji bi svaki vrli "lovacki snajperista" trebao pogledati.
https://www.youtube.com/watch?v=lramkB8a-kU&t=753s

Ovdje su svi iskusni strijelci, i u lovackim pozicijama u realnim uvjetima, promasuju vitalnu zonu uredno. To je ranjavanje.
Ovi su jos i dobri,pratim ovaj kanal odavno pa pogledaj ovu epizodu gdje daje 1000 dolara onome ko napravi 1 moa grupu na 100 jardi x 5 metaka(2,54 cm).Inace referira se na americki mit da sa lovackom puskom koja ne grupira 1 moa ili manje grupe nesto nije u redu.Od desetak lovaca/strijelaca mislim da je samo jedan uspio napraviti 1 moa grupu a pojedine grupe su bile i 3-4 moa.Pred kraj videa sumira da po njegovom dugogodisnjem iskustvu upucavanja raznih pusaka prosjecan lovacki karabin radi prosjecne grupe oko 5-6 cm na 100m dok su moa i submoa grupe rijetkost i to sa dobra oslonca sa match streljivom.Lik je cisto realan i razbija mitove.
https://www.youtube.com/watch?v=Wctdulllfqs

mblataric
Civil
Civil

Post by mblataric » 10 Jul 2025, 14:33

Jedna meni zaninljiva tema iz više aspekata.

Zakon tu baš i ne igra neku ulogu, budimo realni. Da, zabranjeno je pucati visoku divljač iznad 150m, ali naslušao sam se HRPE priče tipa "zišel mi je na X metara, malo sam iznad njega i pal je ko krpa". Dakako, uz redovni zaključak da je svaki pojedinac najbolji strijelac u široj grabi.
Tako da, bez obzira na zakon, hitac će se upućivati na velike udaljenosti i to ponajprije od ljudi koji bi to najmanje trebali raditi jer uopće nisu svjesni koliko su nesposobni za tako nešto.

Što se oružja i izgleda oružja tiče ... isto budimo realni ... loviti preko 500m s tvorničkom lovačkom puškom i streljivom naprosto nije realna mogućnost i svaki odstrel lovačkom puškom na toj daljini je čista sreća.
Bez Bertlein ili Bix cijevi na nekoj ozbiljnoj ili barem Tikka akciji s precizno složenom laboracijom ... možemo zaboravit bilo kakvu konzistentnost na tim daljinama.
Ajd, odjeću možemo prilagoditi nekakvoj tradiciji na prostoru gdje lovimo, ona nema utjecaj.

Osobno najviše lovim predatore i imam više odstrela lisice na 250m bez promašaja. Ono što je zanimljivo, promašujem na bitno manjim daljinama - očito mi se mozak prebrika dok je divljač daleko i duže čekam idealnu priliku za hitac - i naprosto ne pucam ako je nema.

S druge strane, znam kolege koji zbog terena na kojem love ponekad su prisiljeni pucati na srne na većim daljinama - kažu da se prišuljaju koliko ide, ali poljoprivredne parcele su danas ogromne, bez ikakvog zaklona, a srne se vole smjestit po sredini.
Recimo, to je situacija gdje bi bilo jako dobro imati podršku zakona jer LGO se mora ostvariti, a fizički je neizvedivo čekat srne 5 dana ujutro dok izlaze iz grmlja ili čekati cijeli dan dok se počnu vraćat.
Drugo je srnjak koji je lijep, izazovan trofejni lov, ali srna je više posao nego lov.

Tako da jedino što bi zakon promijenio je da bi se moglo javno pričati o tim stvarima, dok se sad takve priče preskaču jer nitko ne želi ostat zbog oružja radi takve gluposti.
Druge koristi ne vidim jer taj zakon bi kao trebao spriječit ranjavanja, a u praksi zakon krše oni koji su najmanje kompetentni u tome - dakle, njih zakon nije spriječio, a brani odstrel onima koji su disciplinirani, sudržani i dobro obučeni za tako nešto.
Kao i obično, sve naopako :-)

A osposobljavanje za tako nešto?
Streljane su uništene, u lovištu se ne smije pucat "bezveze" da se ne rastjeraju svinje i jelensko (ali ok je pucati po svinjama i jelenskom, to ih neće rastjerat) ... uglavnom, velika šaka jada i bijede je to sve skupa.

Tako da se držim onoga što ide i radi čega me ne gnjave - odstrel predatora i tu si mogu priuštit i "trening" na većim daljinama, ali unatoč tome, nisam prešao 250m za sada.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Jul 2025, 14:08

mblataric wrote:J ... isto budimo realni ... loviti preko 500m s tvorničkom lovačkom puškom i streljivom naprosto nije realna mogućnost i svaki odstrel lovačkom puškom na toj daljini je čista sreća.

.
Po meni, lov preko 400 metara, je situacija za specijalizirane lovove marco polo sheep, srednjeazijski kozorg i slicno.
ne za Evropski kontinentalni lov.
mblataric wrote:J ... isto budimo realni ... loviti preko 500m s tvorničkom lovačkom puškom i streljivom naprosto nije realna mogućnost i svaki odstrel lovačkom puškom na toj daljini je čista sreća.

Tako da jedino što bi zakon promijenio je da bi se moglo javno pričati o tim stvarima, dok se sad takve priče preskaču jer nitko ne želi ostat zbog oružja radi takve gluposti.
Druge koristi ne vidim jer taj zakon bi kao trebao spriječit ranjavanja, a u praksi zakon krše oni koji su najmanje kompetentni u tome - dakle, njih zakon nije spriječio, a brani odstrel onima koji su disciplinirani, sudržani i dobro obučeni za tako nešto.
Kao i obično, sve naopako :-)

A osposobljavanje za tako nešto?
Streljane su uništene, u lovištu se ne smije pucat "bezveze" da se ne rastjeraju svinje i jelensko (ali ok je pucati po svinjama i jelenskom, to ih neće rastjerat) ... uglavnom, velika šaka jada i bijede je to sve skupa.

Tako da se držim onoga što ide i radi čega me ne gnjave - odstrel predatora i tu si mogu priuštit i "trening" na većim daljinama, ali unatoč tome, nisam prešao 250m za sada.
To se da vrlo lako rjesiti.
Zakonska obaveza provjere karabina i obaveza lovackog drustva da ima mjesto za vjezbe gadjanja.

U smislu:
"svako loviste i lovozakupnik OBAVEZAN je odrediti mjesto za vjezbe gadjanja iz lovackog oruzja, prema clanku 80 zakona o eksplozivima"

"svaki lovozakupnik obavezan je sprovesti provjeru preciznosti uzljebljenog oruzja pred pocetak lovacke sezone, i voditi zapisnik o tome"

"u lovistima gdje uvjeti lova zahtjevaju gadjanje na vece udaljenosti, lovac mora pogoditi na provjeri gadjanja tri uzastopna hica, na metu, u vitalnu zonu divlòjaci, na udaljenostima do koje se misli loviti, rezultati provjere se zadrzavaju u arhivi drustva, i upisuje se u lovnu dozvolu"

Ali niko o tome ne razmislja. a kamoli da se to pretoci u pravilnik ili zakon.
Turn better into best!

Post Reply