CZ PAP 59/66 i M76 se mogu registrirati, a SDM SVD i M25 ne
Re: CZ PAP 59/66 i M76 se mogu registrirati, a SDM SVD i M25
UVIJEK se treba usporedjivati sa BOLJIMA od sebe....! Svicarska, Austrija, Norveska, Finska, itd.jolly wrote:......treba se usporediti sa brazilom, japanom, uk, indijom, australijom... itd... cijela afrika.
....
Odakle ti uopce ideja da bi bivse kolonije mogle imati liberalan zakon o oruzju ???
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Zasto ne?
Nadji mi poveznicu?
Nadji mi poveznicu?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Zanimljivo.Ironija je da je u zemljama koje si naveo civilu tesko ili gotovo nemoguce imati oruzje.Pitanje je jeli i lov uopce dozvoljen.Znam da u Turskoj mozes imati samo sacmaricu a sve ostalo pod zahebanim uvjetima.U Kini mislim da nemozes posjedovati oruzje legalno.GROUND_ZERO wrote:Indija je od 2011. do 2015. godine kupila čak 14 posto ukupno prodanog oružja u svijetu. Nakon Indije, najveće uvoznice oružja su Kina, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, AUSTRALIJA i Turska.
U biti jedine zemlje u kojima gradjani mogu legalno posjedovati oruzje su zemlje dosad najvecih ljudskih sloboda.Generalno zapadna Europa i USA.Novi Zeland i pojedine iznimke.U totalitarnim razimimima kao sto su bili naci Njemacka ili SSSR civilima je bilo skoro potpuno zabranjeno oruzje.
Jedna Zanimljivost.Honduras i Svicarska su dvije zemlje sa skoro jednakim brojem stanovnika.U Svicarskoj su zakoni cak malo liberalniji nego u USA pa mozete lako imati kolekciju UZI ja i ostalog automatskog oruzja.U Hondurasu je zabranjeno civilima posjedovati oruzje.U Hondurasu je stopa kriminala i nasilja medju najvecima u svijetu, dok je u Svici zanemariva.Kad spomenes oruzje ljudi pomisle na SAD.A ne znaju da u Sloveniji mozes legalno kupiti mitraljez a u nekim SAD drzavama ne mozes, i ne znaju da je u "mirnom" Meksiku zabranjeno legalno posjedovanje oruzja civilima.Zato zahvaljujuci medijima koji salju krivu sliku svjeta prosjecnoj populaciji,registrirano oruzje je na zlu glasu.
- jolly
- Cinker - bojna

Poznam dosta Indijaca jer radim s njima. i skolovanih i neskolovanih i bolje stojecih, i slabije stojecih.
kazu da je izuzetno tesko kod njih dobiti ikakvu dozvolu za oruzje.
Lov je potpuno zabranjen u Indiji. Zanci to otpada. Drugi vidovi strljastva nisu razvijeni, ostaje mozda: - glineni golubovi, zracna puska, mozda 22lr.
Oni bolje stojeci koji imaju imanja u ruralnim dijelovima, mogu imati duge cijevi za samoobranu od zivotinja.
Ali ponavljam, nije jednostavno doci do dozvole, kod lokalnih vlasti koje su im uglavnom birokratske. Navodno, dozvole se cekaju po vise godina u praksi.
Mislim da im i municija ide preko posebne dozvole za nabavku, ogranicena kolicina godisnje.
Upotreba tog oruzja im je nikakva jer lova nema, i realni razlog nabavke oruzja im je za statusni simbol,
A u statusnom simbolu najvazije je imati ekspresicu polozaru, koja povlaci tradiciju iz engleskog kolonijalizma.
Oko tog pate. kad je jednom dobiju drze ju u staklenoj vitrini da vide gosti.
pretpopstavljam da je veca kolicina uvezenog oruzja bila njima za vojsku ili policiju.
Nemojmo zaboraviti da su stalno u poluratnom stanju sa Pakistanom u kashimrskoj oblasti.
Probleme sa sukobom sa divljim zivotinjama, tigrovi ljudozderi na rubu nacionalnih parkova, agresivni slonovi, itd, rjesavaju kako znaju, rangeri, vojska, policija, ili nekoliko profesionalnih lovaca koje vlasti angaziraju da to rjese. Uglavnom, sve po sluzbenoj duznosti.
Rusija je dosta liberalizirala zakone u odnosu na nekadasnji SSSR.
A njemacka je medju najstrozim zakonima u EU vezanim za nabavku i posjedovanje oruzja. Za sportske strijelce im treba podosta potvrda, pismenih garancija poznatih ili od samog kluba, godina clanstva i biltena da se dokaze status, ako se dobro sjecam kad sam negdje citao.
A lovacki ispit im je medju najtezim u svijetu.
Amerika koja se cesto spominje je puna suprotnih primjera.
Federalnim zakonom je zabranjena prodaja novog automatskog oruzja, ali ono starije (mislim do 80 i neke godine) redovno cirkulira tamo gdje im lokalni propisi dozvoljavaju. Obzirom da je kolicina ogranicena jer novo ne dolazi na trziste cijene idu u nebo, pogotovu kolekcionarskim primjercima.
Drzave im idu od maksimalne tolerancije i liberalnih propisa (alaska, arizona, texas), do izuzetno konzervatinih.
nabaviti oruzje u chicago ili new yorku pogotvu kratko za samoobranu prakticki nemoguce.
U zakljucku, stoji ono sta kaze Darko:
"U biti jedine zemlje u kojima gradjani mogu legalno posjedovati oruzje su zemlje dosad najvecih ljudskih sloboda.Generalno zapadna Europa i USA.."
Tako da realno, zaista mislim da smo medju 15% zemalja u svijetu po pitanju kvalitete zakona oko oruzja.
Mjesta za dotjervianje zakona ima, i uvjek ce biti, ali realno ne treba se previse zaliti, niti ockivati da cemo imati 2. amandman kao USA. to nije realno.
kazu da je izuzetno tesko kod njih dobiti ikakvu dozvolu za oruzje.
Lov je potpuno zabranjen u Indiji. Zanci to otpada. Drugi vidovi strljastva nisu razvijeni, ostaje mozda: - glineni golubovi, zracna puska, mozda 22lr.
Oni bolje stojeci koji imaju imanja u ruralnim dijelovima, mogu imati duge cijevi za samoobranu od zivotinja.
Ali ponavljam, nije jednostavno doci do dozvole, kod lokalnih vlasti koje su im uglavnom birokratske. Navodno, dozvole se cekaju po vise godina u praksi.
Mislim da im i municija ide preko posebne dozvole za nabavku, ogranicena kolicina godisnje.
Upotreba tog oruzja im je nikakva jer lova nema, i realni razlog nabavke oruzja im je za statusni simbol,
A u statusnom simbolu najvazije je imati ekspresicu polozaru, koja povlaci tradiciju iz engleskog kolonijalizma.
Oko tog pate. kad je jednom dobiju drze ju u staklenoj vitrini da vide gosti.
pretpopstavljam da je veca kolicina uvezenog oruzja bila njima za vojsku ili policiju.
Nemojmo zaboraviti da su stalno u poluratnom stanju sa Pakistanom u kashimrskoj oblasti.
Probleme sa sukobom sa divljim zivotinjama, tigrovi ljudozderi na rubu nacionalnih parkova, agresivni slonovi, itd, rjesavaju kako znaju, rangeri, vojska, policija, ili nekoliko profesionalnih lovaca koje vlasti angaziraju da to rjese. Uglavnom, sve po sluzbenoj duznosti.
Rusija je dosta liberalizirala zakone u odnosu na nekadasnji SSSR.
A njemacka je medju najstrozim zakonima u EU vezanim za nabavku i posjedovanje oruzja. Za sportske strijelce im treba podosta potvrda, pismenih garancija poznatih ili od samog kluba, godina clanstva i biltena da se dokaze status, ako se dobro sjecam kad sam negdje citao.
A lovacki ispit im je medju najtezim u svijetu.
Amerika koja se cesto spominje je puna suprotnih primjera.
Federalnim zakonom je zabranjena prodaja novog automatskog oruzja, ali ono starije (mislim do 80 i neke godine) redovno cirkulira tamo gdje im lokalni propisi dozvoljavaju. Obzirom da je kolicina ogranicena jer novo ne dolazi na trziste cijene idu u nebo, pogotovu kolekcionarskim primjercima.
Drzave im idu od maksimalne tolerancije i liberalnih propisa (alaska, arizona, texas), do izuzetno konzervatinih.
nabaviti oruzje u chicago ili new yorku pogotvu kratko za samoobranu prakticki nemoguce.
U zakljucku, stoji ono sta kaze Darko:
"U biti jedine zemlje u kojima gradjani mogu legalno posjedovati oruzje su zemlje dosad najvecih ljudskih sloboda.Generalno zapadna Europa i USA.."
Tako da realno, zaista mislim da smo medju 15% zemalja u svijetu po pitanju kvalitete zakona oko oruzja.
Mjesta za dotjervianje zakona ima, i uvjek ce biti, ali realno ne treba se previse zaliti, niti ockivati da cemo imati 2. amandman kao USA. to nije realno.
Turn better into best!
Da ne otvaram novu temu.... Interesira me gdje mogu promjeniti cijev na papovki. Odgovori o neisplativosti me ne zanimaju! Zvao Rusana i Kavura pa ne rade za papovku. Eto jakih puskarstava! Ili ako netko ima novu zapakiranu cijev neka se javi na pp?! Hvala unaprijed!
BUM BUM...
U Australiji nije zabranjeno vatreno oruzje osim mozda pistolji.Mogu imati lovacko oruzje i ici u lov ali pod mao strozijim uvjetima.Mislim da je bas u Indiji zabranjeno posjedovanje oruzja civilima i lov.GROUND_ZERO wrote:Indija je od 2011. do 2015. godine kupila čak 14 posto ukupno prodanog oružja u svijetu. Nakon Indije, najveće uvoznice oružja su Kina, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, AUSTRALIJA i Turska.
Klasika...australcima je znaci zabranjeno oružje...ali politickim elitama nije...njihovi politicarima nije problem poslati australski sas...da "uvodi" demo(n)kraciju po siriji...iraku....afganistanu
Australija
Proračun: 26.1 milijardi $
Aktivno vojno osoblje: 58.000
Tenkovi: 59
Ukupan broj zrakoplova: 408
Podmornice: 6
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Smisao takvih zakona ne vidim osim pogodovanja crnom trzistu koje vjerovatno tamo cvijeta.Ako ljudi nesto hoce,to ne mozes zabraniti,oni ce doci do toga na ovaj ili onaj nacin ako imaju novac
Last edited by Darko11 on 08 Jan 2019, 18:46, edited 1 time in total.
Rezultat toga je da u chicagu danas imas preko 1000 pucnjava godisnje.Bio je jedan dan bez pucnjave ,cini mi se 2014 te godine, i o tome su govorile vijesti.jolly wrote:.
???? Kod vatrenog oruzja ne postoji trzaj prije izlaska zrna iz cijevi u protivnom bilo bi to jako neprecizno oruzjejolly wrote: Trzaj koji utjece na preciznost, jer puska trgne prije nego metak izadje je druga stvar, i vjerojatno najvise utjece na preciznost.
Hmmmmmmmmmmm.....ali imas jedan drugi problem koji nije zanemariv i NE moze se ignorirati... Radi se o potencijalnoj-kinetickoj energiji skupljenoj u mehanizmu za okidanje..znam da zvuci suludo ali vlasnici lever-action pusaka ce se mozda prvi naci u ovoj prici.... mada je ona primjenjiva i na svo durgo oruzje sa jakim oprugama i masivnim pokretnim djelovima...( naravno ovo masivno zvuci jako cudno , ali... )Darko11 wrote:....Kod vatrenog oruzja ne postoji trzaj prije izlaska zrna iz cijevi u protivnom bilo bi to jako neprecizno oruzje
Postoji problem kada se oslobodi opruga udarne igle i mase okidackog mehanizma, sve su to piz....rije na prvu loptu ali doprinosi micanju oruzja cak i prije samog opaljenja sto je vise nego dovoljno da smanji preciznost.
Znam da ce sada krenuti drvlje i kamenje po meni, ali ima tu NECEGA.....olaksavanje udarne igle, smanjenje opruge na potrebni minimum, itd....vidi se na METI....u lovu sigurno ne, no na papiru i te kako !!!
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Decki, mislim da obojica niste u bas sasvim u pravu, ali pohvalno je da razmisljate i ovoj problematici.
Dakle dozvolite mi dobronamjernu korekciju.
Vezano za trzaj:
Nema ni jednog fizikalnog zakona koji kaze da nece postojati reakcija (trzaj) tijela na novonastalu akciju (ispaljenje), dok se prethodno nesto ne dogodi kao primarni uvjet. (ako grijesim, molim, korigarajte me)
Trzaj nastaje odmah cim zrno krene naprijed i trzaj traje neko vrijeme i urazlicitom je intenzitetu, najjaci je kad su tlakovi u cijevi na vrhuncu, a dodatni drugi dio trzaja nastaje kod izlaska u cijevi i ekspanzije plinova.
Vezano za udarnu iglu i njenu masu:
Tocno je da se smanjenjem mase udarne igle utjece na poboljsanu preciznost, ali po meni to je zapravo sinergija vise drugih efekata.
Laksa igla na istoj ili jacoj oprugi, zbog ubrzane akceleracije lakseg tijela prije udara u kapislu te vrsi opaljenje.
Znaci laksa igla skracuje vrijeme procesa ispaljenja u mehanickom smislu
A idealno opaljenje dobrog strijelca se desava u trenutku kad nam se oko i koncanica, ili ciljnik idealno poklope sa metom koju gadjamo, sto je kombinirano sa cim minimalnijem naporom za potezanje okidaca, te dolazi onda do okidanja u cim idealnijem trenutku.
S tim da treba reci, da potezanje okidaca, naravno, da sto je meksi okidac to manje zavlaci pusku nema vezu sa reakcijskim trzajem, ali kako rekoh govorim o sinergiji nekoliko faktora.
Uzgred budi receno, na streljackim pistoljima, ako ne igla, onda je makar olaksan cekic udaraca (izbusena rupica i slicno), da istim principom udari cim prije i skrati vrijeme ispaljenja.
Dakle, vrijeme trajanja ispaljenja je bitno radi bolje preciznosti., jer ne mozes oruzje drzati neprekidno i nepomicno u idealnoj tocki ciljanja pa je bitno kad se sve poklopi da zrno izleti cim prije.
Slicno tome kod pucanja s crnim barutom (a o tome se i davno nekad pisalo na forumu) jako je bitno drzati pusku ili revolver ili kuburu kontinuirano na meti dok zrno ne pogodi, upravo radi sporijeg izgaranja i sporijeg procesa ispaljenja, koje nastaje i zbog sporijeg izgaranja crnog baruta, ali i u pravilu tezih i sporijih raznoraznih udaraca na kapislu ili kremen. A onda i jos sporijeg paljenja ako govorimo o kremenu, umjesto kapisle.
Nacelno, sto je sporiji proces ispaljenja, teze je gadjati, pa onda i teoretski nepreciznije.
Uglavnom ja tako vidimi ovu problematiku.
Vezano za trzaj:
Nema ni jednog fizikalnog zakona koji kaze da nece postojati reakcija (trzaj) tijela na novonastalu akciju (ispaljenje), dok se prethodno nesto ne dogodi kao primarni uvjet. (ako grijesim, molim, korigarajte me)
Trzaj nastaje odmah cim zrno krene naprijed i trzaj traje neko vrijeme i urazlicitom je intenzitetu, najjaci je kad su tlakovi u cijevi na vrhuncu, a dodatni drugi dio trzaja nastaje kod izlaska u cijevi i ekspanzije plinova.
Vezano za udarnu iglu i njenu masu:
Tocno je da se smanjenjem mase udarne igle utjece na poboljsanu preciznost, ali po meni to je zapravo sinergija vise drugih efekata.
Laksa igla na istoj ili jacoj oprugi, zbog ubrzane akceleracije lakseg tijela prije udara u kapislu te vrsi opaljenje.
Znaci laksa igla skracuje vrijeme procesa ispaljenja u mehanickom smislu
A idealno opaljenje dobrog strijelca se desava u trenutku kad nam se oko i koncanica, ili ciljnik idealno poklope sa metom koju gadjamo, sto je kombinirano sa cim minimalnijem naporom za potezanje okidaca, te dolazi onda do okidanja u cim idealnijem trenutku.
S tim da treba reci, da potezanje okidaca, naravno, da sto je meksi okidac to manje zavlaci pusku nema vezu sa reakcijskim trzajem, ali kako rekoh govorim o sinergiji nekoliko faktora.
Uzgred budi receno, na streljackim pistoljima, ako ne igla, onda je makar olaksan cekic udaraca (izbusena rupica i slicno), da istim principom udari cim prije i skrati vrijeme ispaljenja.
Dakle, vrijeme trajanja ispaljenja je bitno radi bolje preciznosti., jer ne mozes oruzje drzati neprekidno i nepomicno u idealnoj tocki ciljanja pa je bitno kad se sve poklopi da zrno izleti cim prije.
Slicno tome kod pucanja s crnim barutom (a o tome se i davno nekad pisalo na forumu) jako je bitno drzati pusku ili revolver ili kuburu kontinuirano na meti dok zrno ne pogodi, upravo radi sporijeg izgaranja i sporijeg procesa ispaljenja, koje nastaje i zbog sporijeg izgaranja crnog baruta, ali i u pravilu tezih i sporijih raznoraznih udaraca na kapislu ili kremen. A onda i jos sporijeg paljenja ako govorimo o kremenu, umjesto kapisle.
Nacelno, sto je sporiji proces ispaljenja, teze je gadjati, pa onda i teoretski nepreciznije.
Uglavnom ja tako vidimi ovu problematiku.
Turn better into best!
Malo po malo i nakupi se sitnica....definitivno ne mozemo iskljuciti medjusobne utjecaje svega navedenog...
Ali.....bit cu jako sretan kada mi ovi problemi budu predstavljali JEDINI problem da popravim preciznost...
Ali.....bit cu jako sretan kada mi ovi problemi budu predstavljali JEDINI problem da popravim preciznost...
Nemoguće je Nemoguće
Neki dokaz za to?Pregledao sam desetke super slow motiona i nisam primjetio nikakav trzaj sve dok zrno nije bilo van cijevi.jolly wrote:Decki, mislim da obojica niste u bas sasvim u pravu, ali pohvalno je da razmisljate i ovoj problematici.
Vezano za trzaj:
Zbog cega se onda ne otvara,cak ni ne pomjera zatvarac oruzja dok zrno ne izadje iz cijevi,cak ni kod oruzja sa slobodnim zatvaracem?
Zato jer .....Akcija je toliko puta sporija na reakciju,koliko je manja masa zrna i plinova koji izlaze iz cijevi(dakle masa koja se odbacuje) od mase oruzja i zatvaraca.Dakle akcija mora postojati ali je usporena dok zrno ne izadje iz cijevi(to su mikrosekunde ), i zato se cijevi slabijih kalibara brave samo masom zatvaraca bez ikakva mehanizma za bravljenje.
308 win bi mogao zabraviti slobodni zatvarac od 3kg ili nesto vise.Dakle zrno bi izaslo iz cijevi a slobodni zatvarac od 3 kila se jos nebi pomjerio,reakcija bi zbog njegove mase dovoljno kasniila da moze braviti 308 win sto implicira da se puska tezine 3kg ili vise uopce ne pomjera pri opaljenju kalibra 308 win dok zrno ne napusti cijev.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Sve to drži vodu i definitivno ima smisla. Međutim 90 % trzaja oružja nastaje zbog efekta mlaznog motora prilikom izlaska plinova iz cijevi. Otpor zraka zanemariv je pri malim brzinama, no njegov utjecaj raste s kvadratom brzine. Da pojednostavimo, ako netko gurne ruku kroz prozor jurećeg automobila pri brzini 180 km/h, što je ekvivalent 50 m/s, osjetit će prilično snažan potisak. Međutim, ako to uradi pri brzini 400km/h, što je brzina metka ispaljenog iz zračne puške, vjerojatno će mu otpor zraka iščašiti rame. Plinovi na izlasku iz cijevi, šire se konično ovisno od konstrukcije zrna, a samim tim potiskuju okolni zrak, stvara se zona povišenog tlaka koji oružje gura prema nazad. na taj način plinske kočnice kompenziraju trzaj oružja jer jedan dio plinova koji iz cijevi izlaze velikom brzinom preusmjeravaju u drugom smjeru. Potpuna kompenzacija nije moguća iz razloga što se kompenzirajući plinovi pod kutem odvode kroz kanale plinske kočnice, a ne suprotno gibanju zrna. Ispravite me ako mislite da griješim. Svako novo saznanje dobrodošlo je!
Pozdrav svima!
Pozdrav svima!
- jolly
- Cinker - bojna

Darko,
Nije mi poznato da je iko ikad dokazao da zakon akcije-reakcije ne funkcionira u zatvorenim sustavima.
Ako je zrno u cijevi, dok ne izleti, to je zatvoreni sustav
Primjer:
Uzmi zracnu pusku na feder bez dijabole. okini na prazno.
Kad klip krene naprijed, puska trzne nazad.
Kad stane, puska trzne napred.
U ovom slucaju, klip se moze usporediti sa zrnom u cijevi, ima masu i ima brzinu (odnosno ubrzanje), sustinski bas ko i zrno u cijevi vatrenog oruzja
Nije mi poznato da je iko ikad dokazao da zakon akcije-reakcije ne funkcionira u zatvorenim sustavima.
Ako je zrno u cijevi, dok ne izleti, to je zatvoreni sustav
Primjer:
Uzmi zracnu pusku na feder bez dijabole. okini na prazno.
Kad klip krene naprijed, puska trzne nazad.
Kad stane, puska trzne napred.
U ovom slucaju, klip se moze usporediti sa zrnom u cijevi, ima masu i ima brzinu (odnosno ubrzanje), sustinski bas ko i zrno u cijevi vatrenog oruzja
Turn better into best!
Po mom razmisljanju nemoguce je vremenski odvojiti medjusobni utjecaj sila akcije-reakcije, naravno da u tu formulu treba ubaciti jos X fizikalnih velicina sa kojima vjerujem da muce muku i vrhunski strucnjaci balistike, termo dinamike, i tako dalje tim redom, masa, brzina, temperatura, tromost...bla..bla...Darko11 wrote: Zbog cega se onda ne otvara,cak ni ne pomjera zatvarac oruzja dok zrno ne izadje iz cijevi,cak ni kod oruzja sa slobodnim zatvaracem?
Samo jedan detalj koji je 100% provjeren, sto je veci ceoni zazor izmedju zatvaraca i cahure puska vise " udara " iako se radi o microsekundama.
Samim pocetkom stvaranja energije, bolje reci pretvaranja energije , moraju poceti i utjecaji te energije na medij gdje se taj proces desava, ovdje imamo expanziju plinova i taj proces krece u SVIM smjerovima jednako, naravno da na kraju energija krene putem manjeg otpora a kod vatrenog oruzja imamo barem TRI smjera, nazad prema zatvaracu i kapisli, naprijed pa dolazi do istiskivanja zrna i naravno na stijenke lezista metka.
Samim tim imamo posljedicu da oruzja koja dio energije trose na repetiranje ne mogu imati preciznost rucno bravljenog oruzja...uglavnom prici nema kraja...nakon svakog ispaljenog metka mjenjaju se radni uvijeti ..zato je i zanimljivo....hahahhaha
Nemoguće je Nemoguće
Jolly,reakcija o kojoj ja pricam nije izostala nego bas sukladno svim zakonima fizike kasni nekoliko mikrosekundi na onoj strani gdje je veca masa,a to je strana puske ,a ne strana zrna koje izlazi kroz cijev
.....Kad bi zrno imalo vecu masu od puske,to bi bilo kriticno po pusku i srijelca
.....to e problem ispaljivanja tromblonske mine.Teska je.
Pa to ti je princip na kojem funkcionira bravljenje cijevi masom zatvaraca i osnova fizike!!
Do trzaja puske dolazi zbog odbacivanja mase ,a tu spadaju zrno i barutni gasovi(masa koju puska odbacuje).Sto je ta masa veca,trzaj je veci.
Najveci udio u toj masi koja se odbacuje ima masa zrna,masa plinova je zanemariva.....upravo iz tog razloga manevarska municija i corci imaju prilicno mal trzaj i tesko repetiraju zatvarac,a ispaljenje tromblonske mine daje vrlo jak trzaj.
Sto se tice zracnih pusaka springerica (na oprugu) ,i oruzja sa otvorenim zatvaracom, oni spadaju u naj neprecizniju kategoriju oruzja upravo zbog tog trzaja koji uzrokuje jaka opruda dok zrno jos uvek putuje kroz cijev.Zracna puska na oprugi ima trzaj dok je zrno jos u cijevi zbog sporosti i tromosti te opruge,dok barut u vatrenom oruzju sagori u mikro djelicu sekunde.Karabin 300wm nema trzaja dok zrno ne napusti cijev ,osim ako nema neku ogromnu udarnu iglu.
Praksa to i potvrdjuje jer zracna puska na oprugu ne moze se ni pribliziti preciznosti puske kalibra 300wm,ni na jako malim daljinama.
Na kraju krajeva,zar stvarno mislite da bi neko oruzje na kojem postoji i najmnje trzane prije izlaska zrna iz cijevi, moglo slagati grupe manje od 2cm na 100m?.....dodajte jos greske i nesavrsenosti strijelca? A to vatreno oruzje moze,i bolje od toga.
Pa to ti je princip na kojem funkcionira bravljenje cijevi masom zatvaraca i osnova fizike!!
Do trzaja puske dolazi zbog odbacivanja mase ,a tu spadaju zrno i barutni gasovi(masa koju puska odbacuje).Sto je ta masa veca,trzaj je veci.
Najveci udio u toj masi koja se odbacuje ima masa zrna,masa plinova je zanemariva.....upravo iz tog razloga manevarska municija i corci imaju prilicno mal trzaj i tesko repetiraju zatvarac,a ispaljenje tromblonske mine daje vrlo jak trzaj.
Sto se tice zracnih pusaka springerica (na oprugu) ,i oruzja sa otvorenim zatvaracom, oni spadaju u naj neprecizniju kategoriju oruzja upravo zbog tog trzaja koji uzrokuje jaka opruda dok zrno jos uvek putuje kroz cijev.Zracna puska na oprugi ima trzaj dok je zrno jos u cijevi zbog sporosti i tromosti te opruge,dok barut u vatrenom oruzju sagori u mikro djelicu sekunde.Karabin 300wm nema trzaja dok zrno ne napusti cijev ,osim ako nema neku ogromnu udarnu iglu.
Praksa to i potvrdjuje jer zracna puska na oprugu ne moze se ni pribliziti preciznosti puske kalibra 300wm,ni na jako malim daljinama.
Na kraju krajeva,zar stvarno mislite da bi neko oruzje na kojem postoji i najmnje trzane prije izlaska zrna iz cijevi, moglo slagati grupe manje od 2cm na 100m?.....dodajte jos greske i nesavrsenosti strijelca? A to vatreno oruzje moze,i bolje od toga.
Lex po tvom razmisljanju bravljenje slobodnog zatvaraca masom je nemoguce ,ali ono ipak radi.!?! Da i to strogo pojasnim,svako bravljenje cijevi znaci zatvoren zatvarac sve dok zrno ne izadje iz cijevi i pritisak plinova ne padne na siguran nivo po strijelca.lex-lutor wrote:
Po mom razmisljanju nemoguce je vremenski odvojiti medjusobni utjecaj sila akcije-reakcije
Na zalost ili srecu nisam strucnjak za balistiku no u jedno bih se kladio...kod bravljena masom u potpuno ISTO vrijeme SILE zapocmu djelovati na zatvarac i zrno, no tu postoji jos jedan element koji smo preskocili, CAHURA, porastom tlakova cahura se siri i velikom dodirnom povrsinom , koja je barem 50 x veca od dodirne povrsine zrna, se opire izbacivanju iz lezista, za isto to vrijeme zrno je vec napravio dobar dio puta prema izlazu cijevi i tlakovi pocinju opadati, u nekom x-trenutku elasticitet cahure joj vrati formu i zapocinje njeno kretanje suprotno od smjera zrna.Darko11 wrote: Lex po tvom razmisljanju bravljenje slobodnog zatvaraca masom je nemoguce ,ali ono ipak radi.!?! Da i to strogo pojasnim,svako bravljenje cijevi znaci zatvoren zatvarac sve dok zrno ne izadje iz cijevi i pritisak plinova ne padne na siguran nivo po strijelca.
Po mojoj skromnoj logici sve navedeno, ukljucujuci vracanje zatvaraca, se mora zapoceti prije nego zrno napusti cjev jer za tu radnju nam je potrebna neka kolicina ENERGIJE koju jedino mozemo uzeti od energije izgaranja baruta.
Po mojoj logici, koja je mozda i debelo pogresna, brtvljenje masom je zapravo takodjer postupak iskoristavanja plinova samo bez dodanih mehanizama...
Treba nam jedna HI SPEED kamera da se poigramo, bilo bi to zanimljivo za gledanje....
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Ma neee, ne treba kamera. to je skupo.
Jednostavno, zacepiti dobro vrh cijevi na karabinu, ispaliti i vidjet da li ce biti povratnog trzaja!

Jednostavno, zacepiti dobro vrh cijevi na karabinu, ispaliti i vidjet da li ce biti povratnog trzaja!
Turn better into best!
Gadno grijesis.Koristi se energija inercije,dakle malo kasni ali tu je sa svom svojom silinom.Poginuo bi kad bi se zatvarac nekog malo jaceg kalibra otvorio prije nego sto zrno potpuno napusti cijev, a o brzinama kojom bi ta cahura napustala zatvarac necu ni govoriti.Letila bi brzinom koje leti i zrno,spekuliram ali tu negdjelex-lutor wrote:
Po mojoj skromnoj logici sve navedeno, ukljucujuci vracanje zatvaraca, se mora zapoceti prije nego zrno napusti cjev jer za tu radnju nam je potrebna neka kolicina ENERGIJE koju jedino mozemo uzeti od energije izgaranja baruta.
Po mojoj logici, koja je mozda i debelo pogresna, brtvljenje masom je zapravo takodjer postupak iskoristavanja plinova samo bez dodanih mehanizama...
Treba nam jedna HI SPEED kamera da se poigramo, bilo bi to zanimljivo za gledanje....
Osnovni postulat svakog bravljenja cijevi,cak i slobodnog zatvaraca tj bravljenja masom zatvaraca, je da nema otvaranja zatvaraca dok zrno ne napusti cijev i tlakovi ne opadnu, (lupam) ,na desetinu vrijednosti dok je u cijevi.
Nema otvaranja zatvaraca dok je zrno u cijevi i nikad nije bilo,niti ce biti kod vatrenog oruzja.
Ima dosta super slow motiona po netu.Ovdje su dobro snimljeni pistolji.
https://www.youtube.com/watch?v=HElQk2wEY5w
https://www.youtube.com/watch?v=zbtyaKAMDdk