poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15
Lovcima je u startu skuplje: mozda 2500 kn za lovacki ispit, i godisnja savezna clanarina za aktivni status lovca 150. Ne mora biti clan lokalnog drustva.
Strijelac ne mora na lovacki ispit, ali MORA biti clan sportskog kluba ili drustva, ima za placati clanarinu drustvu (prosjek 100-300 kn godisnje), i kao uvjet za nabavnu dozvolu ima obavezu da sudjeluje na natjecanjima, i za to dobija potvrdu za aktivnog strijelca, koja stoji 250 kn. (Klubovi u sustavu HSS)
Administrativno gledajuci, lovcima je jednostavnji zivot.
Strijelac ne mora na lovacki ispit, ali MORA biti clan sportskog kluba ili drustva, ima za placati clanarinu drustvu (prosjek 100-300 kn godisnje), i kao uvjet za nabavnu dozvolu ima obavezu da sudjeluje na natjecanjima, i za to dobija potvrdu za aktivnog strijelca, koja stoji 250 kn. (Klubovi u sustavu HSS)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Moja greška, ne 1500 nego 500 kunajolly wrote:Molim te, reci u kojem klubu?jungleboy wrote:Mislim da je godišnja članarina u steljačkom klubu cca 1500 kuna ako platiš odjednom.
Eto i ja sam ponosni vlasnik Ar15 tamo od 2015 godine.
Imam ju prijavljenu kao sportsko oružje. Ugl. član sam streljačkog kluba i članarina mi je 400kn.
Imam ju prijavljenu kao sportsko oružje. Ugl. član sam streljačkog kluba i članarina mi je 400kn.
- jolly
- Cinker - bojna

joc2062 wrote:Eto i ja sam ponosni vlasnik Ar15.
Iz znatizelje, pitam:
Jesi li stavio kakvu optiku na nju, i kakvu preciznost si uspio postici?
Turn better into best!
Imam optiku Elcan C79 koja nije za precizujolly wrote:joc2062 wrote:Eto i ja sam ponosni vlasnik Ar15.![]()
Iz znatizelje, pitam:
Jesi li stavio kakvu optiku na nju, i kakvu preciznost si uspio postici?
Primjetio sam da puno bolje grupe radi sa 5.56 NATO nego sa .223 rem.
- jolly
- Cinker - bojna

joc2062 wrote:Imam optiku Elcan C79 koja nije za precizujolly wrote:joc2062 wrote:Eto i ja sam ponosni vlasnik Ar15.![]()
Iz znatizelje, pitam:
Jesi li stavio kakvu optiku na nju, i kakvu preciznost si uspio postici?ali mehaničkim nišanima na 100m radi odlične grupe za takvu pušku.
Primjetio sam da puno bolje grupe radi sa 5.56 NATO nego sa .223 rem.
Pa kolike su te grupe? 15 mm, 30mm, 45 mm, 60 mm, na 100 m?
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

vjerojatno u istom onom gdje je 200-400knjolly wrote:Molim te, reci u kojem klubu?jungleboy wrote:Mislim da je godišnja članarina u steljačkom klubu cca 1500 kuna ako platiš odjednom.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Sorry na nepotpunom odg...Pa kolike su te grupe? 15 mm, 30mm, 45 mm, 60 mm, na 100 m?
Zadnje gađanje 15metaka
8 metaka grupa 35mm
Ovih 7 ostalih su moja glupa greska i pre brzo pucanje i sa njima je 90mm.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

lijecnicki cemo izuzeti iz racunice jer je potreban u oba slucaja i vezan je za posjedovanje oruzja a ne lov ili streljastvo kao opciju, isto tako i administracija, biljezi, fotografije, dokumenti... to je identican trosak po komadu oruzja u oba izbora.jolly wrote:Lovcima je u startu skuplje: mozda 2500 kn za lovacki ispit, i godisnja savezna clanarina za aktivni status lovca 150. Ne mora biti clan lokalnog drustva.
nemoj me drzati za rijec, ali lovacki ispit (sa svim davanjima, predavanja, literatura i sam izlazak na ispit) je oko 3000kn
savezna clanarina je 150kn, a svaku petu godinu je 200 jer uz novu markicu ide i nova iskaznica
nije potrebno biti clan lovackog drustva, ali tko bas zeli clanarina je u prosjeku 1000-1200kn i godisnja je, dok upisnina varira od 1000 do 10.000kn, ovisno o lovistu i jednokratna je. no to nije obavezno/potrebno, vec samo "ekspanzija"
streljastvo kosta cca 600 godisnje za clanarinu (ja jos nisam cuo za drustvo/klub koje ima clanarinu ispod 500kn, mozda neka u ruralnim sredinama, no ZG i KA su oko 500-600kn, [Bastion, LAS, Medveščak...])
kao sto je receno, prilikom nabavke potrebno je ishodovati potvrdu o aktivnom bavljenju streljastvom koja kosta ili 150 ili 250kn, cuo sam obije varijante. no recimo da je jeftinija varijanta - 150kn, ali to samo kad ides po novi komad oruzja... onda, duzan si jednom godisnje odraditi natjecanje da bi zadržao status, a za to natjecanje je potrebno platiti kotizaciju 50-150kn, + potroseno streljivo. Predpostavljam da kao clanu drustva/kluba postoje jos i neke radne obaveze, a za ne dolazak na iste se naplacuje penal (bar je tako u kod mene u lokalnom LD, svaki lovac ima mislim 3 do 5 dana radnih akcija godisnje u lovistu, mislim da je penal 100-200kn po danu)
- jolly
- Cinker - bojna

Potvrda HSS je 250 kn, po najnovijem cjeniku.Mike_Torello wrote:streljastvo kosta cca 600 godisnje za clanarinu (ja jos nisam cuo za drustvo/klub koje ima clanarinu ispod 500kn, mozda neka u ruralnim sredinama, no ZG i KA su oko 500-600kn, [Bastion, LAS, Medveščak...])
Rijecki streljacki klubovi, barem oni meni poznati imaju clanarinu od 100 do 300 kn. Cjenik LAS je na njihovim stranicama, i tocno je da je 600, ali mislim sa godinam clanstva se nesto smanjuje.
Turn better into best!
Ajde molim te jer sam ja toliko platio...godišnja članarina u klubu mi je 200 kuna, liječnički 437 kuna i 50 lipa, OK nisam potvrdu saveza uračunao 250 kuna čini mi se, moram provjeriti uplate na internet bankarstvu...15 kuna nabavna, registracija 35 kuna... = 937 kuna i 50 lipa... možda sam još zaboravio uračunati izradu novog oružnog lista koja je hm hmm hmmm 35 kuna na ovo? 972,50 kn... jel to daleko od 800 do 1000 kuna dok dođeš do oružja? Čak i ako prvi puta ideš kupovati... naravno cijenu oružja nisam računao jer tu može ići od 100 eura pa do XY euraMike_Torello wrote:Osobno ne vidim problem u tome? Kalibar je dobar... funkcionalno nema nikakve razlike od Browning Bar ili Benelli Argo i slicnih po tom pitanju... osim izgleda...AR15 fan wrote:Koji je smisao kod nas imati AR-10 u .308 win za lov?
ako moze papovka moze i to zar ne? na stranu estetska etika, ako kalibar udovoljava zasto ne... druga stvar je sto bi te gledali s prezirom da "vojnu pusku" nosis u lov... no nista drugacije se ne gleda na G3 ili FN FAL, na M76 i PAP su se ipak malo navikli... no i Steyr SSG69 je prvenstveno vojnopolicijska puska pa je ima u lovu koliko hocesIli AK 7.62x39?
sportska dozvola za drzanje i lovacka za drzanje i nosenje se po pitanju nosenja razlikuju samo sto lovacko smijes nositi iz lovista kroz NE loviste natrag u loviste... ako izuzmemo ogranicenja spremnika, uvjeti koristenja su identicni... no ako dodjes s tim lovackim oruzjem na streliste smijes koristiti spremnik maksimalno dozvoljene kolicine streljiva za te uvjete koristenja - 10komPitam iz razloga što je daleko jeftinije i jednostavnije to pribaviti kao sportski strijelac. Osim ako je do toga da je dozvola za nošenje i držanje, samo što nekome to znači kad opet smije samo u lovištu imati pušku i ograničen je na spremnik s 2 metka.
kako se skrati ili blokira spremnik na papovci tako se moze napraviti isto i na odvojivim spremnicima. iako je po meni metalne odvojive cak lakse i skratiti nego raditi blokadu, think outside of the box... nekad si je ekipa radila skracene spremnike za kalas za 5-10kom i u njima nosili metke za tromblonske mine.Inače spremnici ograničeni za lov koštaju pravo bogatstvo ako ih se može naći i ne isporučuju se uz pušku koliko znam nego ovi od 10. Uzeti spremnik od 10 komada pa ga skratiti na 2 je opet ne samo jednostavno, osobno nisam vidio da se negdje rade blokade za 2 komada. Treba uzeti u obzir i da kod odvojivog spremnika nije samo kao kod papovke uzeti komad plastike ili metala i staviti ga u fiksni spremnik kako se nekada radilo ili ga rezati.
nisam upoznat pa ne razumijem.Druga stvar što i kod AR-10 treba paziti jer određeni modeli primaju SR-25 a druge pak DPMS tip spremnika koji su u suštini jednaki osim način prihvata u tijelu puške.
a bavljenje long range streljastvom je kao nesto jeftinije od toga? konkurentne puske krecu od 15kkn, optike od recimo 1000€, ako ne punis sam, dobar match metak je oko 15kn recimo.Summa summarum: AK 7.62x39 je nešto što je prihvatljivo cijenom, može se doći do povoljnog streljiva, može se nadograditi. AR-10 za ispod 12000 kuna s cijenom metka od 7 kuna po komadu i višom cijenom dijelova i manjom ponudom nego za AR-15 ipak ne bi razmatrao. Naravno to je razlika u cijeni između pušaka,
radio sam detaljnu racunicu nedavno... lovacki ispit je skuplji inicijalno, no izjednaci se sa sportskim streljastvom nakon 7godina i nakon toga je lovacka varijanta jeftinija po kolicini godisnjih troskova... ako te zanima mozemo to i detaljnije razradit da ti pojasnim.ako pribrojimo lovački ispit, članarinu u lovačkom društvu, liječnički... višestruko neisplativo ako se lovom ne misli aktivno baviti i u njemu uživati nego samo poradi nabave puške.
moram ti reci da si debelo u krivu sa ovom racunicom i informacijama... zelis da razradim?Članstvo u streljačkom klubu može koštati 200 do 400 kuna na godišnjoj bazi, liječnički je još nekih 450 kuna. Trošak izrade nabavne dozvole i oružnog lista je još 200 kuna ako nemaš slike već se moraš slikati. A 800 do 1000 kuna nije ni približno dovoljno za sami lovački ispit, a gdje je još izdašna članarina koja se plaća. Pa trošak ako se ide u lov.
A što lovci onda skupo plaćaju po nekim društvima ako nije članarina? Neko održavanje lovišta ili kakvi su mogući troškovi?Mirok wrote:Da bi položio za lovca cijena je 2200 kn+,dovoljno je biti član HLSa,ne moraš biti član lovačkoga društva.
Osnovna članarina u HLSu je 150 kn godišnje,ukoliko želiš nešto više nešto je skuplje,ali do 300 kn.
Nisam čitao drugu stranicu s postovima prije citiranja onih s prve strane. OK možemo se složiti da je cijena sportskog opet jeftinija nego lovačkog iz perspektive nekoga tko kupuje prvi puta, a za mene i da sam dugogodišnji recimo jer ne ubrajam u cijenu streljivo ili oružje pošto ne pucam konzistentno svake godine istu količinu. Kada bi po tome računali, onda lovci ispucaju daleko manje nego sportski strijelci uglavnom, barem kod mene.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

na prethodne postove si vec dobio odgovoreAR15 fan wrote:Nisam čitao drugu stranicu s postovima prije citiranja onih s prve strane. OK možemo se složiti da je cijena sportskog opet jeftinija nego lovačkog iz perspektive nekoga tko kupuje prvi puta, a za mene i da sam dugogodišnji recimo jer ne ubrajam u cijenu streljivo ili oružje pošto ne pucam konzistentno svake godine istu količinu. Kada bi po tome računali, onda lovci ispucaju daleko manje nego sportski strijelci uglavnom, barem kod mene.
Apsolutno je sportsko jeftinije u pocetku, zato sam ti odmah napisao da je lovacko skuplje inicijalno u startu, no dugorocno se izjednace u prosjeku između 7 i 10g. ovisno sto se uspoređuje, i nakon toga sto dalje sve vise id u korist lovackog...
U kojem si to klubu da placas clanarinu tako malo... vidim da si iz KA, znam jedino za Bastion (kad sam davno s njima razgovarao mislim da je kod njih clanarina bila 500 ili 600kn), no nemam pojma ima li streljana Jamadol svoju ekipu i postoji li jos koje drustvo/klub na podrucju. No ja sam cijene uspoređivao sa onim sto je meni ovdje dostupno pa sam te cijene uzeo kao relevantne.
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo si super zbrojio! Svaka cast!AR15 fan wrote: Ajde molim te jer sam ja toliko platio...godišnja članarina u klubu mi je 200 kuna, liječnički 437 kuna i 50 lipa, OK nisam potvrdu saveza uračunao 250 kuna čini mi se, moram provjeriti uplate na internet bankarstvu...15 kuna nabavna, registracija 35 kuna... = 937 kuna i 50 lipa... možda sam još zaboravio uračunati izradu novog oružnog lista koja je hm hmm hmmm 35 kuna na ovo? 972,50 kn... jel to daleko od 800 do 1000 kuna dok dođeš do oružja? Čak i ako prvi puta ideš kupovati... naravno cijenu oružja nisam računao jer tu može ići od 100 eura pa do XY eura
ja bih na ovu listu troskova dodao jos cijenu sefa za drzanje oruzja, koji se mora imati, pa dodje obavezan jednako kako i ostali administrativni troskovi.
Mislim da ciijene najjeftinijih, za pusku, idu od 700 kn na gore, priblizno (bauhuas, pevec i slicni ducani). Cijene su nize, za manje sefove, za kratko oruzje.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Nisu svi lovci clanovi lovackog drustva (znaci nemaju drustvenih obaveza), i nisu sva lovacka drustva u posjedu lovista.AR15 fan wrote:A što lovci onda skupo plaćaju po nekim društvima ako nije članarina? Neko održavanje lovišta ili kakvi su mogući troškovi?Mirok wrote:Da bi položio za lovca cijena je 2200 kn+,dovoljno je biti član HLSa,ne moraš biti član lovačkoga društva.
Osnovna članarina u HLSu je 150 kn godišnje,ukoliko želiš nešto više nešto je skuplje,ali do 300 kn.
znaci troskovi variraju.
Ajde da napisem za lovce "platise", i njihove troskove.
Znaci prvo da stavim troskove drustva, koji se reflektiraju na troskove lovca pojedinca.
Lovci (drustva, ili fizicke osobe, ili firme), koji gospodare lovistem placaju koncesiju za loviste, godisnje. Visina koncesije ovisi o bonitetu (kvaliteti) lovista, i povrsini lovista.
Nivo godisnje koncesije moze biti od 50.000 kn na godinu, pa do vise milijuna kuna na godinu (kao recimo, za bivse Todoricevo loviste).
Dodatni trosak su stete koje drustva placaju, a to su stete na usjevima, i stete na vozilima.
Ovo je komplexna tema, ali jedan dio pokrivanja steta moze biti pokriven osigurenjam (opet trosak) ali tamo gdje su takve stete ucestale, osiguranja traze previsoke i nerealne premije, ili uopce ne zele potpisati. Za stete na vozilima, lovacki savez pokusava da lovacka drustva ne budu odgovorna za to, ali nije rijeseno 100%.
Clanarina savezu i zupanijsklom savezu.
Hrana i dohrana za divljac, takodjer je stavka, govorimo o vise tona nekakve hrane koja se na godisnjoj bazi stavlja u hranilice za divljac.
Kad ovo saberes godisnje cifre troskova su barem na 6 znamenki. Novaca treba drustvu.
Privatna i komercijalna lovista financiraju se iz lovnog turizma.
Lovista kojima gospodari drustvo, neprofitna udruga, financiraju se kako znaju i umiju, a dobrim dijelom iz clanstva.
Kad ovo sumiramo sta to financijski znaci za jednog lovca clana drustva, imas sredtvstva iz ovih izvora:
- Upisnine
- Clanarine
- Donacije firmi ili lokalne samouprave, ili lokalne zajednice
- Dobrovoljni rad pojedinaca (radni sati)
Upisnina u drustvo, je pojam koji sam vidio jedino u lovackim drustvima (kroz zivot sam bio clan barem 5 razlicitih udruga - ne lovackih, i pojam upisnine sam sreo samo u lovackom drustvu).
Zasto su vecina lovackih drustava uvela upisninu nisam siguran u tu politiku, a danas je to vise obicaj, nego finacijska korist (po meni).
Vjerojatno je osnovni razlog da se namakne vise novaca za godisnje troskove i oboaveze drustva, ali kao rezultat politke upisnine, postoji vrlo mali upis novih clanova u prosjecno lovacko drustvo, i drustva su u prosjeku sve "starija".
Visina upisnine varira, ide od 500 kn, za jedno drustvo koje znam, pa maksimalno do 10.000 kn, za drustvo sa najvisom upisninom, meni poznatom.
Prosjek upisnina se vrti negdje od 3000 - 5000 kn.
Kad mladi lovac plati upisninu, onda je stekao pravo, da plati jos ponesto:
Clanarina:
Clanarine su razumnije: od 500 kn godisnje, do mozda 1500 kn godisnje. Cesto puta se placaju na vise rata, jer je dosta lovaca u mirovini, i platiti sve odjednom, moze biti problem
materijal za ceku ili ostale objekte u lovistu.
Materijal za ceku ili objekte u lovistu, moze rjesiti drustvo, ali vrlo cesto lovac sam u svom reviru izradjuje ceku i ono sta mu treba (na pr hranilica), o svom trosku.
Pa ima investiciju materijala, i vlastitih radnih sati.
Radni sati.
nakon svih placanja, da bi lovac imao pravo lova, mora odraditi odredjene radne sate: hranjenje divljaci, odrzavanje lovacke kucice, izrada ceka, cijepanje drva za zimu za lovacku kucicu, kosenje trave, oranje remize da se zasadi nasad za divljac, izrada pojilista, itd... Minimum radnih sati u obliku bodova, propisuje lovacko drustvo
Lovac to odradi volonterski, ali ako cemo biti realni, na trzistu rada, radni sad je barem 40 kn / sat. Pa po toj racunici radni sat je investicija.
kad je to ispunjeno, lovac ima pravo lova, ali nema garanciju odstrela. Lovac je onda ogranicem lovnim pravilima drustva. Prva restrikcija je "lovni dan". Obicno lov radnim danom drustva ne dozvoljavaju, lovi se samo vikendom. Kad je lov, onda ,lovnik kaze sto se lovi, kako, i do kad je lov... itd. itd...
E, da, znam za barem dva drustva koja mladom lovcu, od restrikcija u "ponudi", mladom lovcu ne dozvolavaju lov prve dve godine clanstva, a daje im sve ostale radne i financisjke obveze.
Placas puno, lovis malo: Rezultat ovog sustava je mali i nikakv priliv lovaca u drustva, i s druge strane pojava komerijcalnog turistickog lova, kako po drustvima tako, naravno i komercijalnim lovistima.
E, sad troskovi za lovca u komercijali:
(Nema upisnine, nema clanarine, nema radnih sati, nema redukcije lovnih dana - jer u lovnoj sezoni svi su dani lovni a ne samo vikend)
Srnjaka s mesom, koji nije u medalji mozes loviti za priblizno 250 do 350 eur.
Srna s mesom, 100 - 150 eur.
nazimad, 500 kn - 100 eur...
fazan, 100 - 150 kn po kljunu
zec 50 eur, po repu
itd... itd...
Znaci turisticki lov sasvim legalan, a nema dodatnih troskova, i nema radnih obaveza.
Vrlo cesto lovacka drustva nude komercijalni lov gostima sto im pomaze pokriti godisnje obaveze, obicno su takvi lovovi najrazumniji s cijenom, jer udruge nisu profitabilne organizacije. Komercijalna lovista naplacuju nesto vise.
Nemojmo se zavravati, lov na trofeje je skup, na trofeje u medalji.
Ali ako neko lovi radi gusta, ili radi mesa, usporedjujuci s obavezama u drusvtu, komercjalni lov nije nepristupacan.
Ali u toj racunici, lovca koji nije clan lovackog drustva, onda imas primjer GODISNJIH troskova, recimo da odstreli dva srnjaka ispod medalje i jedno nazime, sto je dovoljno za razumne godisnje potrebe za meso divljaci:
Iskaznica HLS godisnja 150 kn.
2 x srnjak, komercijalni lov, pausal, 2 x 350 eur - 700 eur (5180 kn)
1 x nazime, komercijalni lov, 100 eur. (740 kn)
10 x fazan, za gust, 1.000 kn
ukupno: 6.930 kn
Umjesto dva srnjaka koji nisu u medalji, ali jesu trofeji mozes recimo uzeti 3 nazimeta, dobio si godisnje:
Iskaznica HLS godisnja 150 kn.
3 x nazime, komercijalni lov, 3x100 eur. (2220 kn)
10 x fazan, za gust, 1.000 kn
ukupno: 3.370 kn
naravno, u svim kombinacijama imas putne troskeove, i druge troskove, marende, itd... ali mislim da je prethodno dovoljno slikovito.
Inace ja jesam clan lovackog drustva, ali cesto odem za gust u komericjalni lov. Dao sam neki prosjek cijena koje sam sretao.
HLS ima svoje loviste, i nude turisticki lov, imaju cjenik na web stranicama u vise detalja, pa pogledaj ako te zanima.
Osobno, ja u lovackoj sobi imam trofeja, ali nemam ni jedan trofej u medalji. (sve medalje koje imam, su iskljucivo iz streljastva)
Uglavnom dobio si sliku, u financijski svijet lovstva!!!
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

e, da se nadovezem na prethodno. Lovovi dzabe, i lovne agencije.
Imas kategoriju "lovca u mutnom".
Taj nastoji da lovi dzabe.
Pristup je slijedeci.
Nije clan lovackog drustva, nema clanarinu, upisninu ni radne obaveze.
Komercijalni lov nece da plati.
Onda mu ostaje samo da ide u skupne lovove na poziv "prijatelja", pa lovi badave.
Uzvratiti poziv na lov - ne moze jer nema svoje drustveno loviste.
Ali, moze se desiti da pocasti, plati turu pica za ekipu, i pomaze u izvacenju divljaci i svemu sta se desava tokom lovnog dana, ali imas i suprotne likove, koje nece niti da pocaste, niti vuku ni gule divljac...a dosli na poziv u goste, a ne mogu ni uzvratiti poziv.
Poznajem nekoliko lovaca "koji cekaju poziv u lov", ali realno gledajuci, oni zaista ne love puno. Nije to bas popularno, i generalno ne prolazi precesto.
Ti se pozivi u lov svedu zapravo, kao protu - usluga za neku drugu uslugu, ili punac zove zeta u lov koji nije clan drustva, povremeno, dakle obiteljski ili neki privatni odnosi kao kompenzacija.
I konacno, imas lovne agencije u HR.
Najcesce, cijenike i ponude nemaju javno publicirane, govoreci za lovne agecnije u Hrvatskoj. "Cijena na upit" sistem
Razloge za netransparentnost cjenika, mozemo pretpostavi ili spekulirati.
Vjerujem da cjenik ponude lova u HR preko agencije, ne bi bio pretjerano popularan kod domacih lovaca, recimo to tako.
Moje je misljenje, da vecina lovnih agencija zivi od stranih gostiju, koji dolaze u lov u Hrvatsku, i od boljestojecih klijenata iz Hrvatske koji idu u lov u inozemstvo.
Iako mi je iskustvo lova preko agencije organiceno, na lov van zemlje moj je dojam:
Cjenici agencija za lov u Hrvatskoj su skupi, medjutim za lov u inozemstvu su realni, usporedjujuci razne ponude stranih i domacih agencija.
Hint (google search):
za uvid u cjenike, pogledaj cjenik HLS na njihovim stranicama. Ovo je cjenik kojeg se nacelno drze i lovacka drustva.
Za uvid u cjenike agencija, ogledni primjer mogao bi biti cjenik lovne agencije "Pasat" iz Slovenije, koja nudi lovne aranzmane u Hrvatskoj. (kad nasi vec nisu previse transparentni)
Takodjer, moze se naci cjenik lova Hrvatskih suma, drzavne firme, koji je skuplji od HLS, ali po kvalteti lovista hrvatske sume imaju dobru reputaciju. Kao drzavna firma nesto su transparentniji od nasih agencija u ponudi.
Uz prethodni post, ovo bi bilo zaokruzeno, kao generalna slika teatra odnosa, folklora i financija u lovstvu.
Imas kategoriju "lovca u mutnom".
Taj nastoji da lovi dzabe.
Pristup je slijedeci.
Nije clan lovackog drustva, nema clanarinu, upisninu ni radne obaveze.
Komercijalni lov nece da plati.
Onda mu ostaje samo da ide u skupne lovove na poziv "prijatelja", pa lovi badave.
Uzvratiti poziv na lov - ne moze jer nema svoje drustveno loviste.
Ali, moze se desiti da pocasti, plati turu pica za ekipu, i pomaze u izvacenju divljaci i svemu sta se desava tokom lovnog dana, ali imas i suprotne likove, koje nece niti da pocaste, niti vuku ni gule divljac...a dosli na poziv u goste, a ne mogu ni uzvratiti poziv.
Poznajem nekoliko lovaca "koji cekaju poziv u lov", ali realno gledajuci, oni zaista ne love puno. Nije to bas popularno, i generalno ne prolazi precesto.
Ti se pozivi u lov svedu zapravo, kao protu - usluga za neku drugu uslugu, ili punac zove zeta u lov koji nije clan drustva, povremeno, dakle obiteljski ili neki privatni odnosi kao kompenzacija.
I konacno, imas lovne agencije u HR.
Najcesce, cijenike i ponude nemaju javno publicirane, govoreci za lovne agecnije u Hrvatskoj. "Cijena na upit" sistem
Razloge za netransparentnost cjenika, mozemo pretpostavi ili spekulirati.
Vjerujem da cjenik ponude lova u HR preko agencije, ne bi bio pretjerano popularan kod domacih lovaca, recimo to tako.
Moje je misljenje, da vecina lovnih agencija zivi od stranih gostiju, koji dolaze u lov u Hrvatsku, i od boljestojecih klijenata iz Hrvatske koji idu u lov u inozemstvo.
Iako mi je iskustvo lova preko agencije organiceno, na lov van zemlje moj je dojam:
Cjenici agencija za lov u Hrvatskoj su skupi, medjutim za lov u inozemstvu su realni, usporedjujuci razne ponude stranih i domacih agencija.
Hint (google search):
za uvid u cjenike, pogledaj cjenik HLS na njihovim stranicama. Ovo je cjenik kojeg se nacelno drze i lovacka drustva.
Za uvid u cjenike agencija, ogledni primjer mogao bi biti cjenik lovne agencije "Pasat" iz Slovenije, koja nudi lovne aranzmane u Hrvatskoj. (kad nasi vec nisu previse transparentni)
Takodjer, moze se naci cjenik lova Hrvatskih suma, drzavne firme, koji je skuplji od HLS, ali po kvalteti lovista hrvatske sume imaju dobru reputaciju. Kao drzavna firma nesto su transparentniji od nasih agencija u ponudi.
Uz prethodni post, ovo bi bilo zaokruzeno, kao generalna slika teatra odnosa, folklora i financija u lovstvu.
Turn better into best!
Juer u Pevecu kupio sef za pištoj, cijena je 169 kuna Sef za puške je 750 kuna, misim da stanu 3 komada unutra.jolly wrote:
Ovo si super zbrojio! Svaka cast!![]()
ja bih na ovu listu troskova dodao jos cijenu sefa za drzanje oruzja, koji se mora imati, pa dodje obavezan jednako kako i ostali administrativni troskovi.
Mislim da ciijene najjeftinijih, za pusku, idu od 700 kn na gore, priblizno (bauhuas, pevec i slicni ducani). Cijene su nize, za manje sefove, za kratko oruzje.