Oružje kojemu vjerujete životom

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Oružje kojemu vjerujete životom

Post by Mike_Torello » 05 Oct 2020, 22:51

Barut wrote:Hm, hm... Biram pepešu! :mrgreen: Rus je rus. Izuzetno jednostavna naprava, a nepoderiva, nije zahtjevan za održavanje, radi u svim uvjetima, precizniji je nego što bi čovjek pomislio, i naravno streljivo je još uvijek dostupno i ima ga svugdje.
a nisam bas siguran u ovo... ima ga puno puno manje od 7.62x39 a i ono je vec na izmaku zaliha... a tko ima zalihe vec su i cijene u oglasima narasle cak do 4kn/kom za vojno.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Oct 2020, 23:06

damirdj75 wrote:Idemo neka pravila :A27: ,da li uzimamo oruzje koje imamo ili što bi željeli ?
Da li smo stacionirani ili se šetamo po šumama ,vrlrtima i proplancima ?
zato sam ja napisao ono od cega imam i ono sto bih zelio imati :D
johnnyboyy1711 wrote:Oružje kojemu vjerujem životom ?
Pa sve ,svaki komad oružja koje imam je u savršenu stanju i potpuno ispravno.
Nikada si ne bih dopustio da zapustim oružje,a kamoli da je neispravno,jer se jednostavno ne bih osjećao dobro!
Tako da svakom komadu oružja koje imam, bezrezervno vjerujem.
"oruzje kojem ne vjerujem" nije nuzno zapusteno... trenutno na XDM brljavim sa trigger travel i trigger stop, nekad mi zna napraviti zastoj... prije je radio puno vise, no nisam ga imao vremena dotjerati, svakim odlaskom na streljanu napravim korekciju, nisam stigao dovrsiti... da li je zapusten? definitivno nije! no bil' mu u ovom trenu vjerovao zivotom - ne. Isto tako znam par kolega strijelaca koji znaju imati zastoje na streljackim pistoljima koje koriste za natjecanja, sto definitivno ne znaci da je oruzje zapusteno, ima puno drugih faktora koji mogu utjecati
No, ovdje se primarno misli na oružje koje bi uzeli prvo, praktički bez razmišljanja, u slučaju da se nedaj Bože slučajno treba obraniti život, vlastiti ili nečiji. Nešto uz što se osjećate sigurno, uz što imate najviše vremena iza okidača i slično.
definitivno pumperica, s njom imam najvise aktivnog treninga, ako izuzmemo snajpersko lezanje ... mogu zadovoljavajuce precizno pogoditi kuglom ako treba (imam karabinske nisane na njoj), a solidno sam brz za isprazniti svih 8 patrona (trap) u cca 3+ sekunde... prva mi je "do vrata" bas s tom namjerom ako treba nesto "brzo" zgrabiti. O psiholoskom efektu cijevi u koju mozes gurnuti palac da ne govorimo, a zvuk "pumpanja" govori 1000 jezika slicno kao repetiranje kalaša :D
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 05 Oct 2020, 23:07

Mike_Torello wrote:
Barut wrote:Hm, hm... Biram pepešu! :mrgreen: Rus je rus. Izuzetno jednostavna naprava, a nepoderiva, nije zahtjevan za održavanje, radi u svim uvjetima, precizniji je nego što bi čovjek pomislio, i naravno streljivo je još uvijek dostupno i ima ga svugdje.
a nisam bas siguran u ovo... ima ga puno puno manje od 7.62x39 a i ono je vec na izmaku zaliha... a tko ima zalihe vec su i cijene u oglasima narasle cak do 4kn/kom za vojno.
Sportcommerce je otvorio webshop da se može vidjet ponuda. Klubovi će moći po relativno manjoj cijeni nabavljati streljivo. Od neki dan su dodali .308 i još par stvari, za .308 je 23% niza cijena cca. u odnosu na dućane za isti metak od istog proizvođača.

Zvao sam i direktora, rekao mi je da će biti pokriveni svi kalibri, pa i 7,62x39mm. Cijene manje od bilo kojeg dućana, rekao mi je da će 9x19mm biti ispod 1,5 kn. Dodali su već dugi devet od jedne firme, al' na tome nije spuštena cijena. Mislim da će to ovisiti od proizvođača i nekih drugih stvari.

Planiram toga malo više nabaviti pa dio za treninge i dio za stockpile. Bilo bi fora nekorozivni x39 imat u većim količinama po povoljnoj cijeni.

U svakom slučaju, mislim da niti ti neki naizgled vječni kalibri nisu što su nekad bili što se tiče dostupnosti. To je nešto što mi je jedna od najvažnijih stvari kada biram oružje.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 05 Oct 2020, 23:11

Mike_Torello wrote:"oruzje kojem ne vjerujem" nije nuzno zapusteno... trenutno na XDM brljavim sa trigger travel i trigger stop, nekad mi zna napraviti zastoj... prije je radio puno vise, no nisam ga imao vremena dotjerati, svakim odlaskom na streljanu napravim korekciju, nisam stigao dovrsiti... da li je zapusten? definitivno nije! no bil' mu u ovom trenu vjerovao zivotom - ne. Isto tako znam par kolega strijelaca koji znaju imati zastoje na streljackim pistoljima koje koriste za natjecanja, sto definitivno ne znaci da je oruzje zapusteno, ima puno drugih faktora koji mogu utjecati
Slažem se s ovime. Pogotovo prvom rečenicom.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Oct 2020, 23:17

johnnyboyy1711 wrote:Sportcommerce je otvorio webshop da se može vidjet ponuda. Klubovi će moći po relativno manjoj cijeni nabavljati streljivo. Od neki dan su dodali .308 i još par stvari, za .308 je 23% niza cijena cca. u odnosu na dućane za isti metak od istog proizvođača.

Zvao sam i direktora, rekao mi je da će biti pokriveni svi kalibri, pa i 7,62x39mm. Cijene manje od bilo kojeg dućana, rekao mi je da će 9x19mm biti ispod 1,5 kn. Dodali su već dugi devet od jedne firme, al' na tome nije spuštena cijena. Mislim da će to ovisiti od proizvođača i nekih drugih stvari.

Planiram toga malo više nabaviti pa dio za treninge i dio za stockpile. Bilo bi fora nekorozivni x39 imat u većim količinama po povoljnoj cijeni.

U svakom slučaju, mislim da niti ti neki naizgled vječni kalibri nisu što su nekad bili što se tiče dostupnosti. To je nešto što mi je jedna od najvažnijih stvari kada biram oružje.
govor je bio o streljivu za PPSh/TT dakle 7,62x25mm

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 05 Oct 2020, 23:21

Znam, samo kažem.

Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mudri » 06 Oct 2020, 06:39

Niko ne spominje i nož,u takvoj situaciji bi trebalo imat i nekakav Rambo nož da možeš s njim svašta raditi.....isto tako mislim da bi najprije vjerovao onom što sam imao i probao,nego nečemu što nisam,ako bi birao od onog što imam,onda s&w 686-3 i najvjerovatnije bokerica,a ne karabin...

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 06 Oct 2020, 08:00

johnnyboyy1711 wrote: rekao mi je da će 9x19mm biti ispod 1,5 kn. Dodali su već dugi devet od jedne firme, al' na tome nije spuštena cijena. Mislim da će to ovisiti od proizvođača i nekih drugih stvari.
na prvu bi rekao da je 9x19 za ispod 1,5kn u trgovini na margini isplativosti za onoga tko to radi i prodaje. dao Bog da griješim.
bulletov metak prodaju po 2,04kn, zrno se pri izlazu iz cijevi znalo raspadati, valjda su ga poboljšali.
S&B streljivo ide po 1,9kn. znalo je biti u sloveniji za >2000kom po 1,4kn, ali tko kupuje toliko količine kupit ce dillona.
Put your money where your mouth is.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 06 Oct 2020, 16:14

Zavisi od situacije.Ako je obrana privatnog doma od nekog nasilnika ili neki nered u urbanom podrucju onda sacmarica ili pistolj,trenutno uopce nemam sacmaricu.Ako je prezivljavanje u divljini duze vrijeme uslijed neke hipotetske apokalipse,izbor bi bila MK 22 lr koju imam u ormaru.
Ako je rat kao 91ve, onda duga ozlijebljena cijev.Kad izadjes u planinu sacmarica i pistolj djeluju kao da imas par kamenja u ruci.Posto imam samo bolt action karabine trenutno nemam velik izbor, ali kad bih mogao birati to bi bila neka jurisna puska.To je ipak najubojitije oruzje koje se ikad naslo u rukama covjeka pojedinacno.Kali sa preklopnim kundakom i par okvira zaljepljenih selotejpom :D ,i dalje je nezamjenjiv,i bio bi moj izbor ako bih mogao birati i ono sto trenutno nemam.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 Oct 2020, 12:52

Ako ćemo ići u ekstrem, istočnonjemački/poljski/rumunjski preklopni žični kundak ma da i dalje više naginjem bočno preklopnom kakvog imam, posebice jer danas ima puno modela koja mogu biti uži, širi, s podesivim dodatkom za oslonac obraza, itd. Ili recimo preklopni kundak kakav su imale falovke. Od noževa smo već zaključili da nema modela koji će sve raditi odlično, a da i ovi koji mogu raditi solidno opet imaju nedostatak da ne rade dovoljno dobro... s toga bi trebalo imati veću oštricu ili recimo tomahawk i nešto manje preciznije za deranje životinja, čišćenje ribe i tome slično.
npo02KJh.jpg
uc4tp2044na01.jpg
P7290240.jpg
3NufX8r5zxlUFfgIjk8Tf1PGxZao_pKe6SLyo3u6pGI.jpg

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Oct 2020, 16:25

AR15 fan wrote:s toga bi trebalo imati veću oštricu ili recimo tomahawk i nešto manje preciznije za deranje životinja, čišćenje ribe i tome slično.
osobno bih odabrao macetu prije nego tomahawk..., jer je sama po sebi veliki noz, sto tomahawk nije, prosjecna maceta moze napraviti gotovo isto sto i tomahawk, dok obrnuto bas i ne. A i manja tezina ide u korist macete. Meni osobno je tomahawk vise neko tacticool pomodarstvo neko realno korisno nesto za upotrebu (u usporedbi sa drugim dostupnim korisnijim i upotrebljivijim stvarima), neki solidan noz velicine Mora Companion i solidna maceta... s nozem imas sve za preciznije radove, a sa macetom mozes izgraditi skloniste, napraviti drva za ogrijev i slicno... ok, nemaš čekić/bat, ali to realno nemaš ni sa tomahawkom, pa bi onda radije obicnu klasicnu sjekiricu (hatchet) nego tomahawk. sto vise razmisljam o njemu sve mi se drugo mi se cini korisnije i upotrebljivije... osim eventualno u borbenom smislu... ali kad razmislim opet bih tu radije izabrao macetu :D mozda ja propustam nesto po pitanju tomahawka...

Mali/srednji noz
Maceta/Veliki noz
Sjekira/Maceta
Vojna lopata (svoju sam preradio da ima i oštricu, i pilu i otvarač za boce {da da, znam da se moze otvoriti boca i bez njega, ali bilo mi je usput za napraviti})
Pajser

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 Oct 2020, 19:58

Zaboravio si motornu pilu nabrojati :A27:

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 07 Oct 2020, 20:16

Što reče jedan moj kompić svaki čovjek treba imati ženu ,veš mašinu i mješalicu za beton . Nije baš tema ali nije ni daleko od istine .

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 07 Oct 2020, 21:14

Mike_Torello wrote:
AR15 fan wrote:s toga bi trebalo imati veću oštricu ili recimo tomahawk i nešto manje preciznije za deranje životinja, čišćenje ribe i tome slično.
osobno bih odabrao macetu prije nego tomahawk..., jer je sama po sebi veliki noz, sto tomahawk nije, prosjecna maceta moze napraviti gotovo isto sto i tomahawk, dok obrnuto bas i ne. A i manja tezina ide u korist macete. Meni osobno je tomahawk vise neko tacticool pomodarstvo neko realno korisno nesto za upotrebu (u usporedbi sa drugim dostupnim korisnijim i upotrebljivijim stvarima), neki solidan noz velicine Mora Companion i solidna maceta... s nozem imas sve za preciznije radove, a sa macetom mozes izgraditi skloniste, napraviti drva za ogrijev i slicno... ok, nemaš čekić/bat, ali to realno nemaš ni sa tomahawkom, pa bi onda radije obicnu klasicnu sjekiricu (hatchet) nego tomahawk. sto vise razmisljam o njemu sve mi se drugo mi se cini korisnije i upotrebljivije... osim eventualno u borbenom smislu... ali kad razmislim opet bih tu radije izabrao macetu :D mozda ja propustam nesto po pitanju tomahawka...

Mali/srednji noz
Maceta/Veliki noz
Sjekira/Maceta
Vojna lopata (svoju sam preradio da ima i oštricu, i pilu i otvarač za boce {da da, znam da se moze otvoriti boca i bez njega, ali bilo mi je usput za napraviti})
Pajser
Lopata me zanima,je li ruska ? :mrgreen:

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 10 Oct 2020, 07:58

AR15 fan wrote:Ako ćemo ići u ekstrem, istočnonjemački/poljski/rumunjski preklopni žični kundak ma da i dalje više naginjem bočno preklopnom kakvog imam, posebice jer danas ima puno modela koja mogu biti uži, širi, s podesivim dodatkom za oslonac obraza, itd.

Uzi izbor bi bio Bugarski Type 56 ,sa preklopnim kundakom.To je najfinije izradjena kopija AK koju sam ja koristio do sad.

Ako cemo ici na motorne pile, to nije bas rat nego cisto prezivljavanje u divljini van civilizacije na duze vrijeme, ili neodredjeno vrijeme,mozda do kraja zivota.Onda definitivno biram MK 22 lr pusku sa optikom i prigusivacem, i 2000 komada subsonic streljiva koje moze stati u ranac uz ostale stvari.Pada sve od patke i zeca do divlje svinje dobrim pogotkom ,a municije za lov do kraja zivota imas u rancu.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Oct 2020, 12:35

Trapavi wrote:Što reče jedan moj kompić svaki čovjek treba imati ženu ,veš mašinu i mješalicu za beton . Nije baš tema ali nije ni daleko od istine .
bez sveg navedenog možeš, ali uvelike olakšava život ako imaš :D

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Oct 2020, 12:43

damirdj75 wrote:
Mike_Torello wrote: Mali/srednji noz
Maceta/Veliki noz
Sjekira/Maceta
Pajser
Lopata me zanima,je li ruska ? :mrgreen:
nije, Americka, "AMES 1944" sa drvenom drškom, rado bih si nabaviti jos i onu skroz sklopivu od JNA radi kompaktnosti, ova mi je dosta nepraktična u autu... uz veliki 90cm pajser, rasađenu sjekiru - bosanku (lako se nasadi po potrebi, a ne izgleda agresivno), armiračka kliješta iz lidla, i "jednokratni čekić"... lopatu vec dugo imam u autu, a sve ovo ostalo furam u gepeku od potresa u ZG... imam i jos jednu "satchel" torbu u kojoj imam rezervne gaće (tko je makar jednom "mokro prdnuo" a pogotovo radeci negdje na terenu znat ce cijeniti ovaj prep.), čarape, wc papir, vrećice, rukavice, nož, neke osnovne ljekove koje zamjenim kako se sjetim (brufen s isteklim rokom koji je bio u autu mjesecima je uredno odradio svoj posao, provjereno), ugostiteljski sol papar (ako koristan je i za zaustavljanje krvarenja) par cackalica, male cvikcange od Knipexa (imao extra pa nek stoje u autu), nesto plasticnih vezica, hrpu gurtni. cak sam jedno vrijeme furao i solidan komad 2-3mm pocinčane žice, oko 3m, jer sam takav komad pronasao. Prije sam vozio krntije pa sam furao uvijek kutiju sa alatom, to na ovim novim autima danas slabo koristi kad je sve na kompjuter a i kvarovi su najcesce takvi... nisam neki prepper niti se smatram istim, samo ono prema iskustvu, ako sam se jednom "opekao" gledam da mi se to ne ponovi.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Oct 2020, 12:45

AR15 fan wrote:Zaboravio si motornu pilu nabrojati :A27:
sjekira... ne zahtjeva benzin... a za potrebe "prezivljavanja" i snalazenja ne mislim rusiti drva veceg promjera od 10-15cm sto mogu sa sjekirom bez problema... motorka je vec velika komocija... kao i vešmašina :D

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 10 Oct 2020, 20:46

đe me nađe ljubi te deda za otvaranje teme.

ovako prvo ono sto imam i zasto.
glick 19 gen 2, m48 sa rusanovim okidaćem i niko i stirling 6x40 optikom u lovačko/sportskom kundaku i maverick 88 u 12 ga te bereta m 70 7.65.
stvar je samo dva oružija ali žena djeca i ja nas 4.
ja glock i karabin žena maveric 88 i bereta.
e sad pištolji osobno naoružanje naravno žena zlu netrebalo joj u situaciji.
a ja 9x19 korusti ga vojska zaštitari policija u shtf scenariju bit ce ga svagdje al svagdje patrtona 12-ica isto sto od lovaca sto isto od policije. karabinska municija 8x57 ili 7.9 je isto dosta raširena a mislim da i vojska jos koristi taj kalibar ne kolko prije al ipak da.

sad šta bi kad bi: uz sve ovo ženi umjesto berete neku 9x19 pljucu nesto kompakt al ne mikro i oruzije u 223/5.56x45 tipa ar 15 jel i toga ima sto od vojske

oštrice pišem ono što imam.
sog preklopni model neznam kak se zove ima nasebi za razbit staklo prerezat sjedalo, drugi ručni rad koji imam od federplate kamiona đubreumlat cjepam drva s njime i morakvin onaj za ribu. žićanu pilu, malu sikiricu old school.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 10 Oct 2020, 21:04

vidim kao i na netu ovdje mnogi spominju 22lr al po mom misljenju ako nisi lovac u shtf situaciji je po meni pumperica najidealnije oruzije. mos lovit mos se branit.
u shtf situaciji osoba je pod ogromnim stresom da nepricam glad izmorenost i sve ostalo.
sitna sacma za ptice i malu divljac tipa zec vjeverica i takve zivotinje, krupna sacma za vece zivotinje i kugla za one najvece. necemo o etici lova jer u shtf situaciji etika leti kroz prozor jer na kraju dana je vazno da si sit, napojen , na suhom i toplom i relativno sigurnom
pumperica je pouzdano oružije i iako se kod nas nekoristi bas za lov u svijetu je vrlo mila kao lovacko oružije a bogami i kao oružije za samo obranu.
ljepo je imat i druge kalibre set onog sta sam ja napisao. al kad vidim amere i njihovu logiku ar 15 ili ak 47 da imas okrsaj sa nekim jos ajde de al. kad mi pocmu teorije kako ce biti i organiziranih bandi a hoce i da imas za boriti se pritiv njih e tu mi pada klapna na oci jer osobno u takoj situaciji bi i kad sam brojcano i oruzano u prednosti izbjegavao konflikt kolko god je moguce.

Post Reply