22lr brza municija
Re: 22lr brza municija
Zastoja je bilo jer se koristila svakakva municija.
A problemi su nastajali i jer je to rubno paljenje,a jako brza rafalna paljba.
Inače slovenka je opako oružje na blizinu.
Slovenka je ka prvo jako specifično oružje, po obliku, sistemu aauto repetiranja, punjenja i napinjanja opruge magazina, pa do selekcije paljbe, tako ako je noću dana u ruke nekome ko o svemu tome pojma nema, bila je totalno beskorisna, a to se sa njom upravo i događalo, vidija san to na svoje oči. Svi su psovali pljucali na plastični prozirni magazin, a nisu bili svjesni da je to bilo s dobrim razlogom, a ne slučajno. I nakon što se pročitaju specifikacije, teško je bilo ikome utuviti u glavu, da neoprezno stisnut okidač isprazni magazin za 7 sekundi.Mirok wrote:Zastoja je bilo jer se koristila svakakva municija.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

sto se tice ovih gore spomenutih brojki, mislim da to kod nas nudi jedino CCI i Winchester.jolly wrote:Za brzinu RWS i S&B si u pravu. Tocno!Hawk wrote:Ali koliko se sićan RWS i S&B HV nisu bili brži od 400 m/s. Ovo priko 500 m/s još nisan ima priliku provat.
Bullet mass/type Velocity Energy
40 gr. (2.6 g) Solid 1,200 ft/s (370 m/s) 131 ft⋅lbf (178 J)
38 gr. (2.5 g) Copper-plated HP 1,260 ft/s (380 m/s) 134 ft⋅lbf (182 J)
32 gr. (2.1 g) Copper-plated HP 1,430 ft/s (440 m/s) 141 ft⋅lbf (191 J)
31 gr. (2.0 g) Copper-plated RN 1,750 ft/s (530 m/s) 204 ft⋅lbf (277 J)
30 gr. (1.9 g) Copper-plated HP 1,640 ft/s (500 m/s) 191 ft⋅lbf (259 J)
Pitanje je sta se od tog sa tablice koji si dao, moze uopce naci u ducanima po Hrvatskoj?
Drugo, ovakva HV municija nikad nije bila niti "hype", za streljastvo, a za lov pogotovu.
Za streljastvo kljuc za municiju 22lr, je subsonic, ujednacenog punjenja. (320 m/s)
Za lov, kljuc za municiju 22lr je masa zrna, i mozda malo dodatne brzine. (kao i RWS HV ili S&B HV)
Ovo su predisipozicije za 22lr, koje je za sad nemoguce zanemariti.
Pucao sam S&B HV i HV-HP, ne dovoljno i tada ne iz precizne puske da mogu reci nesto vise o tome osim da se osjeti veca brzina i manja preciznost...
sada uglavnom pucam S&B standard i ponesto "premium" streljiva (streljivo = municija) na ionako rijetkim natjecanjima
Probao sam neki jeftini subsonic (https://panimshop.com/wp-content/upload ... e-22LR.jpg), bio je sve samo ne udjednacenog punjenja... raspon brzine zrna je bio od pada na vrh cipela do standarda. isprobavam prvo ove najjeftinije i polako prelazim na one skuplje (kupio sam svega ponesto pa isprobavam kako mi uvjeti dozvoljavaju), nisam jos isprobao sve jer sam ogranicen vremenom, uvjetima i ponekad nekim nenadanim teskocama. uglavnom moja CZ455 Varmint, ne voli streljivo sa podrucja bivse juge. npr. MaxxTech (https://apollopistols.com/wp-content/up ... 38_1_a.jpg) jedva zatvorim zatvarac, kad se malo poprave uvjeti prelazim na renomirane prozivođace.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

bome nije ni to vise jeftino... otkad sam poceo pucati .22lr cijena streljiva "udebljala". ali jeftino je u usporedbi sa velikim kalibrima.Mirok wrote:Troška gotovo da nema!jolly wrote:Kad odes na streljanu sa puskom 22lr, ono sto ce uvijek nanovo impresionirati vlasnika je cijena municije.A zadovoljstvo na visini!
Ne znam kava je cijena kvalitetne streljačke muicije,ali mislim da je drugo sve jeftinije povećanjem konkurencije
Mike,kako ti zatvarač ide sa CCI Stingerom,on ima malo izduženiji metak?
Mike,kako ti zatvarač ide sa CCI Stingerom,on ima malo izduženiji metak?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Eley tenex - 2kn / kom, preko sportcommerce
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
To mi se ćini povoljna cijena.jolly wrote:Eley tenex - 2kn / kom, preko sportcommerce
- jolly
- Cinker - bojna

drugo, srednje i nize kvalitete, ide oko 0.70 - 1.0 kn po komadu u maloprodaji po ducanima
Turn better into best!
- istra champion
- Cinker - bojna

Nikakvo preskakivanje ni oštećenje na MK puškama se ne može dogoditiMirok wrote:Razgovarao sam sa frendom puškarom koji mi kaže da bi moglo biti problem sa oštećivanjem cijevi kod brze municije.
Teorija ide ovako,upotrebom brze municije moglo bi doći do preskakanja zrna kroz žljebove,upravo zbog brzine,nasuprot kuta uvijanja žljebova u cijevi.
Kao užljebljenost je napravljena za manje brzine?
Dakle prolaženjem tj preskakanjem zrna bi moglo doći do oštećivanja cijevi?
Ne znam je li ovakav efekt moguć,kao ni fenomen preskakanja zrna?
Velika večina MK pušaka (nama dostupna) u cal.22LR ima twist rate 1:16''.
U uputstvima na mojoj Brno 4-Match, piše da može koristiti standard i HV municiju, a ima twist 1:16''; ista cijev kao i Brno-2 samo malo duža i deblja.
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
Ima li opasnosti od hiper velocity,to je ipak 500m/s + ?istra champion wrote:Nikakvo preskakivanje ni oštećenje na MK puškama se ne može dogoditiMirok wrote:Razgovarao sam sa frendom puškarom koji mi kaže da bi moglo biti problem sa oštećivanjem cijevi kod brze municije.
Teorija ide ovako,upotrebom brze municije moglo bi doći do preskakanja zrna kroz žljebove,upravo zbog brzine,nasuprot kuta uvijanja žljebova u cijevi.
Kao užljebljenost je napravljena za manje brzine?
Dakle prolaženjem tj preskakanjem zrna bi moglo doći do oštećivanja cijevi?
Ne znam je li ovakav efekt moguć,kao ni fenomen preskakanja zrna?![]()
Velika večina MK pušaka (nama dostupna) u cal.22LR ima twist rate 1:16''.
U uputstvima na mojoj Brno 4-Match, piše da može koristiti standard i HV municiju, a ima twist 1:16''; ista cijev kao i Brno-2 samo malo duža i deblja.
Koiki ima twist 22mag?
- istra champion
- Cinker - bojna

Nema. Twist na ZKM 452-2E u .22WMR je isto 1:16''.Mirok wrote:Ima li opasnosti od hiper velocity,to je ipak 500m/s + ?
Koiki ima twist 22mag?
SCORE:303 COMPETITION/209MEDAL; 121 GOLD 61 SILVER 27 BRONZE
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
Za twist 22 mag sam pitao upravo zbog usporedbe,jer 22mag ima veću brzinu.istra champion wrote:Nema. Twist na ZKM 452-2E u .22WMR je isto 1:16''.Mirok wrote:Ima li opasnosti od hiper velocity,to je ipak 500m/s + ?
Koiki ima twist 22mag?
Ako je twist isti ,onda stvarno ne bi smjelo biti problema sa brzom municijom 22 lr.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

jos nisam imao priliku probati stingera.Mirok wrote:Mike,kako ti zatvarač ide sa CCI Stingerom, on ima malo izduženiji metak?
meni je to skupo, da je .22lr skuplji nego 9x19mmMirok wrote:To mi se ćini povoljna cijena.jolly wrote:Eley tenex - 2kn / kom, preko sportcommerce
kutija RWS special match je 95kn, Tenex 100kn,... Sjecam se kad je Belot Standard kostao 25-30kn kutija... ok to nije premium streljivo ali sad je duplo skuplji
Slažem se za Tenex.
A da je povoljno ,rekao sam jer da bi ga kod nas dobio do danas,trebalo se malo više protegnuti.
Mislim da jedino veća konkurencija i smanjenje poreza ,može pridonijeti pojeftinjenju municije općenito.
A da je povoljno ,rekao sam jer da bi ga kod nas dobio do danas,trebalo se malo više protegnuti.
Mislim da jedino veća konkurencija i smanjenje poreza ,može pridonijeti pojeftinjenju municije općenito.
- jolly
- Cinker - bojna

To nije municija za plinkanje.
ELey tenex je kvaliteta za olimpijska natjecanja.
Uz tenex jos ide RWS R50 i RWS R100. (usporedi cijene, moze se naci na internetu)
Ako se ode negjde na natjecanje, recimo - ne govorim sad olimpijadi, nego negdje po Hrvatskoj, ova nasa natjecanja, turniri s optikom, itd, Osijek, Zagreb, Vrbovec.
Imas investiciju troska puta, goriva, cestarine, toplih obroka, kotizacije, spavanja, ako je za vikend, i onda se natjecati nekim prosjecnim streljivom, da se ustedi par kuna, nema smisla.
Recimo bellot standard 22lr je oko 0.75 kn/kom
tenex je 2kn/ kom.
razlika je 1.25 kn
na natjecanju neces ispaliti 100 komada, ukljucujuci i dan ranije pripremu za dotjerati optiku.
Nek potrosis 100 komada, razlika je 125 kn.
Dvovdnevni izlet u drugi grad, je mozda na nivou preko 2000 kn.
Mene je, recimo ukupni trosak odlaska u Osijek 2019 na natjecanje "Grom", svi troskovi ukupno doslo 3.500 kn, sa streljivom, kad sam sve sabrao. (3 dana, dva nocenja)
Za 125 kn dodatnog troska na maloklaibarskom metku, nema smisla usporedjivati, ako ovo streljivo omogucuje konkurentnost.
Naravno, treninge odradjivati sa bilo cime, sto je financijski povoljnije.
ELey tenex je kvaliteta za olimpijska natjecanja.
Uz tenex jos ide RWS R50 i RWS R100. (usporedi cijene, moze se naci na internetu)
Ako se ode negjde na natjecanje, recimo - ne govorim sad olimpijadi, nego negdje po Hrvatskoj, ova nasa natjecanja, turniri s optikom, itd, Osijek, Zagreb, Vrbovec.
Imas investiciju troska puta, goriva, cestarine, toplih obroka, kotizacije, spavanja, ako je za vikend, i onda se natjecati nekim prosjecnim streljivom, da se ustedi par kuna, nema smisla.
Recimo bellot standard 22lr je oko 0.75 kn/kom
tenex je 2kn/ kom.
razlika je 1.25 kn
na natjecanju neces ispaliti 100 komada, ukljucujuci i dan ranije pripremu za dotjerati optiku.
Nek potrosis 100 komada, razlika je 125 kn.
Dvovdnevni izlet u drugi grad, je mozda na nivou preko 2000 kn.
Mene je, recimo ukupni trosak odlaska u Osijek 2019 na natjecanje "Grom", svi troskovi ukupno doslo 3.500 kn, sa streljivom, kad sam sve sabrao. (3 dana, dva nocenja)
Za 125 kn dodatnog troska na maloklaibarskom metku, nema smisla usporedjivati, ako ovo streljivo omogucuje konkurentnost.
Naravno, treninge odradjivati sa bilo cime, sto je financijski povoljnije.
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nisam to ni tvrdio... ono sto sam rekao da se cijena .22LR streljiva udvostrucila... ako se udvostrucio S&B standard, onda se udvostrucio i tenex... vise nije toliko jeftino ni plinkanje... naravno u usporedbi s nekim kalibrima centralnog paljenja jos uvijek je jeftinije... ali isto tako mozes i usporediti sa zracnim za treningjolly wrote:To nije municija za plinkanje.
kad gledas kao investiciju u natjecanje, da, razlika je skoro zanemarima pogotovo ako putujes negdje dalje... ako pucas lokalno onda je ta razlika ipak primjetna... ako ja imam par km do Vrapcaka, i placam samo kotizaciju i streljivo za natjecanje onda se razlika na ukupni trosak primjeti... ako ti je ukupni trosak 3500kn onda se tih 50-100kn utopi... sve zavisi s kojeg stajalista gledas. Ja si taj trosak koji ti spominjes ne mogu priustiti, pa je razumljivo da to gledam na drugaciji nacin... da ti u tih 3500kn izbor streljiva cini razliku od 500-700kn itekako bi osjetio razliku... prebaci u postotke
sve ostalo stoji.
Da nastavim temu,kakva su vam iskustva sa preciznosti brze municije?
Naročito u usporedbi sa drugim,manje brzim municijama.
Naročito u usporedbi sa drugim,manje brzim municijama.
Ovisno za koju namjenu, za 50 m precizno nije za to su Lapua,Eley ,RWS
za lov na štetočine high velocity proizvođača ima podosta neki će ti raditi
bolje u tvojoj pušci neki ne ali u svakom slučaju za 50-100kn za kutiju nebudeš propao
dok ne nađeš onaj koji ti najbolje odgovara.
za lov na štetočine high velocity proizvođača ima podosta neki će ti raditi
bolje u tvojoj pušci neki ne ali u svakom slučaju za 50-100kn za kutiju nebudeš propao
dok ne nađeš onaj koji ti najbolje odgovara.
- jolly
- Cinker - bojna

HV mi je uvijek manje precizna od sporije muncijije. Ali zadovoljavajuce za lov do 50 m.
Turn better into best!
Točno. Uglavnom sva municija za precizno gađanje se vrti oko iste brzine tj.
malo ispod brzine zvuka tako da ti je Lapua Sk ili Eley u principu isto subsonic ili podzvučna .
malo ispod brzine zvuka tako da ti je Lapua Sk ili Eley u principu isto subsonic ili podzvučna .