PUMP ACTION SHOTGUN ili GLATKOCIJEVNA REPETIRKA

Podjeli svoje znanje
nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Re: SHOTGUN ili GLATKOCIJEVNA REPETIRKA

Post by nobile157 » 28 Dec 2008, 20:48

Dok! wrote:A kak se zove one koje imaju 4 kugle vezane u lanac, ako nije problem pojašnjenje uz slike tj pored njih, kad si ih več stavio!! na poslijetku meni se činilo kad sam u živo gledao tu paletu patrona, da su cijevi te puške pretanke za pucanje za njih, imao sam osječaj kako bi se sve to moglo raspasti nakon nekoliko 10-tina hitaca??? ... vjerojatno griješim ali!
Sa takvima nisam imao posla, a koristili su ih gusari nekada :A13: Ha, ha, već sam rekao da postoji krupna sačma 9 komada kuglica kalibra cca 9 mm, zvane pepejke, ili sa 12 komada kuglica kalibra cca 7,65 mm i takve su sasvim dovoljne i bez lanca. Ono što sam imao, stavio sam u post, a nemam običaj tražiti po netu fotke i onda ih prenašati ovamo. A cijev se ne brini, dovoljna je. Pucam iz shotguna od 1980 godine i ispucao sam šleper patrona, a puška je kao nova. Patrone ne razvijaju toliki pritisak kao zrna za risanice, pa nema problema.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 08 Jan 2009, 21:57

Nobile,

malo listam teme pa sam naletio i na ovu o "SHOTGUN ili GLATKOCIJEVNA REPETIRKA"!
Ukratko,prikaz je korektno napravljen ali da sam ti ja urednik ovo nikad ne bi izašlo u ovom obliku.
Pitati ćeš se zašto?
Naprosto zato što ti definicija o naslovnom oružju nije točna,dapače apsolutno je pogrešna!

Napisao si slijedeće:
Shotgun je sačmarica glatke cijevi sa tubularnim spremnikom za patrone ispod cijevi koja funkcionira potezanjem potkundaka prema natrag i ubacivanjem patrone u cijev guranjem potkundaka prema naprijed (slide ili pump action, pa se često susrećemo sa nazivom PUMPARICA).
Domovina shotguna je USA, a uspješno se koristi više od 100 godina, kako od policije, vojske tako i od civila. Nas ovdje ne zanima policijska ili vojna uporaba, već samo civilna.
Činjenično prema definiciji o pušci sačmarici to nije točno. Prema tekstu je očito da si htio predstaviti prikaz puške sačmarice tipa "pump action" tzv.pumperice ili pamperice kako se na ovim našim prostorima već naziva.
Ukratko "Shotgun" je puška sačmarica dok je "Pump Action Shotgun" njena podvrsta!
Dakle, "shotgun" ne mora nužno biti puška sačmarica s tubularnim spremnikom.
Tipova "Shotguna" tj.sačarica ima više poput: prelamača "break action", "lever action" po uzoru na puške Winchester (viđaju se često po western filmovima,a i na tvome avataru je lijepo vidljivo što drži stari dobri Arnold "tangas Schwarzenegger " :mrgreen: , "semi ili full auto" dakle poluautomatske i automatske pa čak i one s obrtno čepnim zatvaračem tj."bolt action".
Samim time nije ti točna niti tvrdnja kako se radi o oružju čija je domovina Sjedinjene Američke Države...

A sačmarica kao oružje se uspješno koristi puno više godina od onih 100 koje si napisao...

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 08 Jan 2009, 22:33

Eto još samo da dodam budući nisam bio siguran imam li još stare slike s IWA Showa i jednu neobičnu konstukciju sačmarice tj."shotguna" koja se značajano razlikuje od nabrojanih u mome prijašnjem postu. Radi se o NEOSTEAD sačmarici izuzetno zanimljive konstrukcije. Nažalost čini mi se da nije uspjela zauzeti neku značajniju poziciju na tržištu uostalom kao niti sačmarice s revolverskim bubnjem tipa STRIKER ili PANCOR-ov Jackhammer...
Ukoliko pronađem nešto slika sačmarica koje vuku korijene iz konstrukcija jurišnih pušaka tipa Franchi Spas 15 i dr. postati ću.
Neostead-isuviše revolucinaran za širu primjenu.
Neostead-isuviše revolucinaran za širu primjenu.

tigi
Razvodnik
Razvodnik

Post by tigi » 08 Jan 2009, 23:03

da ovo je zanimljiva pumperica, naime imala je dva cjevasta spremnika ako se ne varam iznad cijevi, a podkundak se povlačio prema naprijed odnosno kontra od sadašnjih pumperica i imala je oko 12 kom streljiva!
ispravite me ako griješim!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 08 Jan 2009, 23:07

Pa čitao si Deltu... Vidim dobro se sjećaš... :A03:
Inače, ispucao sam jedno 50 metaka iz nje i bogami navikneš se ali je malo neobično.
I dok sam ja imao prilike probati je čini mi se da se radilo o prototipovima jer je bilo dosta zastoja. Sitnih,ali dižu živce. :A18:

tigi
Razvodnik
Razvodnik

Post by tigi » 08 Jan 2009, 23:25

to ti vjerujem, slično samo s pištoljem sam i ja prolazio na obaveznom gađanju, pucao sam s nekim bernadelijem čini mi se iz prvog svjetskog klanja, vjerojano mu je opruga bila slaba ali nije navlaku vraćala do kraja, nije ništa strašno ali iritantno do bola!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!

J07@
Banned

Post by J07@ » 09 Jan 2009, 20:00

Krešo Bukvić wrote:
Vani se to zove "BOLO". Sastoji se od dvije ili više kugli povezanih tankom oštrom žicom. Nakon opaljivanja kugle se razdvoje i napnu žicu te stvaraju leteći "nazovimo to nož" koje može vrlo lako odsjeći udove ili dijelove tijela životinjama ili ljudima.
a znaju i druga vrata od auta odbacit 8-)

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Jan 2009, 21:53

Krešo Bukvić wrote:Vani se to zove "BOLO". Sastoji se od dvije ili više kugli povezanih tankom oštrom žicom. Nakon opaljivanja kugle se razdvoje i napnu žicu te stvaraju leteći "nazovimo to nož" koje može vrlo lako odsjeći udove ili dijelove tijela životinjama ili ljudima. U jako puno država su zabranjene, tek u nešto USA egzistiraju.
ja sam to trazio na netu ali nigdje slike toga nema... ni za lijek...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 11 Jan 2009, 18:33

Naprosto zato što ti definicija o naslovnom oružju nije točna,dapače apsolutno je pogrešna!

Ukratko "Shotgun" je puška sačmarica dok je "Pump Action Shotgun" njena podvrsta!
Dakle, "shotgun" ne mora nužno biti puška sačmarica s tubularnim spremnikom.

A sačmarica kao oružje se uspješno koristi puno više godina od onih 100 koje si napisao...
Mislio sam baš na Pump Action Shotgun, a ne na "običnu" sačmaricu, a taj naziv sam uporabio zato jer uobičajeno za takav tip puške koristim taj naziv, sačmaricu uobičajeno zovem dvocjevka, duplica i mislim baš na to, no imaš pravo, treba pojasniti i onima koji neznaju. Zato i jesam napisao "glatkocijevna repetirka". Iako glupo zvuči, to je točan naziv. Shotgun je naziv za svaku sačmaricu, no nisam nikada kod nas čuo da je netko klasičnu sačmaricu nazvao "shotgun", a pumparicu (ovo je meni bedasti naziv) gotovo uvijek i gotovo svi.
A sačmarica se svakako koristi duže od ostalih pušaka, pa prvi safariji u Africi i Indiji bili su sa sačmaricama i to kalibra 4. :A19:
Hvala na ispravku :A25:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 11 Jan 2009, 23:04

Nobile,
zato što ljudi uče iz filmova!
Takvi što filmove gledaju i na osnovu njih umišljaju da su stručnjaci pa dobijaju zvanja policijskih instruktora za vatreno oružje pa onda tijekom obuke smjeste par metaka kolegi u trbuh (živa istina!) ne bi trebali predstavljati dobru stranu oružja.
A u filmovima naravno američkim uvijek kažu "shotgun" tj.sačmarica i to bez obzira kakavu se sačmaricu rabi i o kojem se tipu radi.
Nažalost kako je kod nas sve naopako tako imamo praksu da su "pump action" puške bile egzotika te se raja palila na egzotiku pa je tako i svaki revolver "Colt" a što nije... Naravno i "Kalodont" je svaka pasta za zube a nije kao i "Tetrapak" kao naziv za svu ambalažu a nije itd.,itd.... :A00:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 11 Jan 2009, 23:36

Krešo Bukvić wrote:cal. 4, tko je mogao prezivjeti pucanje iz toga :mrgreen:

Čuj ljudi i danas s njime pucaju. Inače je pravilan naziv 4 bore.
No,razvojem efikasnijih a "ugodnijih" kalibara danas je 4 bore naprosto egzotika,jednako kao što ljudi vole i revolvere velikih kalibara a upitne uporabne vrijednosti izuzmemo li lov (većinom u SAD-u) koji je revolverima i pištoljima dakako zabranjen.
Ipak 4 bore oružje je najviše steklo popularnost u Africi kada je nemali broj profesionalnih "white huntera" nosio tzv.pištolje u stvarnosti skračene lovačke expresice (cijev i kundak) kao postrano oružje odnosno neku vrstu "back up" oružja. Većinom su ga rabili u slučaja lavljeg napada kada bi lav preživio pogotke iz osnovne puške. Jedan ispaljen (ili nerijetko čak i 2 hitca odjednom) hitac iz takovog "back up" guna trenutno je zaustavljao lavlji napad te čak uspijevao zbaciti tijelo lava s napadnutog i oborenog lovca. Postoje zapisi koji čak tvrde da je lovac tada doživljavao teške i otvorene prijelome ruke kojom je opaljivao no to i nije bila neka šteta ako se uzme u obzir da je opaljenje iz takvog oružja bila krajnja mjera koja je spašavala život.

Nažalost tražio sam fotke takvog "back up" oružja i pušaka koje sam prije par godina uslikao na IWA-i no nikako da ih nađem (jbg.imam tone fotke pa sam više zaboravio gdje su koje spremljene) i nažalost ih ne mogu postati. Ukoliko ih nađem postati ću ih sigurno.
No radi komparacije evo par fotike s neta na kojima s eispiračavam jer mi to nije praksa. :A00: :A33: :A38:
Metak 4 bore! Strava i užas!
Metak 4 bore! Strava i užas!
U usporedbi s ekspresicom standardnog afričkog kalibra.
U usporedbi s ekspresicom standardnog afričkog kalibra.
4bore_rifle.jpg (26.22 KiB) Viewed 1043 times
U usporedbi s 4 bore 700 Nitro djeluje kao neki omanji kalibar.
U usporedbi s 4 bore 700 Nitro djeluje kao neki omanji kalibar.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 12 Jan 2009, 00:20

Kako nema mogućnosti editiranja postova, mijenjam naslov u:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 12 Jan 2009, 00:30

Daj zamoli Caba ili nekog drugog moderatora i oni ce to napraviti!

shelby-eleanor
Desetnik
Desetnik

Re: PUMP ACTION SHOTGUN ili GLATKOCIJEVNA REPETIRKA

Post by shelby-eleanor » 12 Jan 2009, 00:48

nobile157 wrote:Kako nema mogućnosti editiranja postova, mijenjam naslov u:

rijeseno :A20:
"A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes,
the action is the brain, and the barrel is the heart.
But you, the man behind the rifle, you are the soul."

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 12 Jan 2009, 18:48

Zahvaljujem :A25:

Btw, kad sam napisao da se naziv shotgun skoro pa podrazumijeva kod nas za tip puške koju sam opisao, gledam poziv za PRVO, POVIJESNO HRVATSKO IPSC NATJECANJE PUŠKAMA SAČMARICAMA I.IPSC DELTA SHOTGUN MATCH održan 15.11.2003. godine u Zagrebu, na kojem je učestvovalo 37 IPSC strijelaca iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije.

Nitko od natjecatelja nije donio dvocjevku na tekmu, samo pumparice i poluautomati glatke cijevi, iako nigdje ne piše da se puca pump action ili semi auto puškama.

No da ne duljimo bespotrebno, jedno pitanje za uvaženog kolegu:

Kada ćemo opet pucati IPSC sačmaricama??

Nadam se ubrzo, može i kao steel chalenge, samo da se puca :A27: :A25:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 12 Jan 2009, 20:44

E sad si mi digao živac!!!!! :A10: :A10: :A10: :A10: :A10: :A10:

DA, DA, DA, DA bilo je natjecanje i to povijesno u pucanju puškama sačmaricama i nikako nije bilo u pucanju puškama "pump action" sustava!!!!!!!!!!!!!! :A10: :A10: :A10: :A10: :A10: :A10: :A10: :A10:

NEMOJ ISKRIVLJAVATI ČINJENICE I LUPATI TAMO GDJE NE MORAŠ!

A sad OBJAŠNJENJE:

Kad si sve to tako lijepo vidio kako to da nisi primjetio da je došlo dosta natjecatelja s "semi auto shotgun"?!?! Jesi li to "pump action" sačmarice ili prvenstveno "semi auto"?!?!
Kao drugo nigdje u pravilima ne piše da ne možeš doći sa "double barrel shotgun" bilo da se radi o "side by side" po naški položare ili "over and under" tipu po naški bokerice ili kako ti voliš reći dvocjevkama!!!
Dapače možeš se i s njima natjecati ali naravno nisi konkurentan radi manjeg kapaciteta spremnika a ne zato što je neki tip pušk kao takav bolji od drugog. Naprosto je kapacitet presudan!

A sad nagradno pitanje za tebe a kao ogledan primjer samo s druge strane kad već navodiš primjer s IPSC natjecanja?
Možeš li se u IPSC-u disciplina Handgun u bilo kojoj diviziji osim revolver natjecati s pištoljima s jednoredim spremnikom tj. "single stack"?
Možeš,naravno!!!
A zašto se nitko ne natječe?
Zato što ne bi bio konkurentan!!!
Znači li to da je pištolj samo onaj s "high capacity" spremnicima a da ćemo ove druge zvati kuburama ili tko zna već kako?!?! :A18: :A18: :A18:

Iskreno nasmijao si me! :A13: :A13: :A13: :A13: :A13: :A13: :A13: :A13: :A13: :A13:

Kad će biti ponovno takvo natjecanje?
Tko zna, možda čak i ove godine, no mislim da se prvo treba stvoriti baza strijelaca s puškama sačmaricama da bi organizacija imala smisla! :A25:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 12 Jan 2009, 22:52

Kad si sve to tako lijepo vidio kako to da nisi primjetio da je došlo dosta natjecatelja s "semi auto shotgun"?!?!
Napisao sam : Nitko od natjecatelja nije donio dvocjevku na tekmu, samo pumparice i poluautomati glatke cijevi, iako nigdje ne piše da se puca pump action ili semi auto puškama.

Poanta je u tome, kao što sam i napisao, da se naziv SHOTGUN kod nas prvenstveno koristi za jednocijevku repetirku a ne da se ne može pucati sa dvocijevkom. Od 37 strijelaca njih 28 pucalo je sa PUMP ACTION a 9 sa SEMI AUTO puškama. No nema razloga za nervozu, naslov teme je ispravljen, a možemo nešto napisati i o dvocjevkama položarama, uostalom koriste se u jednoj srodnoj disciplini koja kod nas baš i neće zaživjeti jer ti treba 4 komada oružja za tekmu, a kod nas ljudi imaju problem nabaviti i jedan gan sa 5 spremnika. A da je gušt pucati sa dvocjevkom i to položarom, je. :A19: :A25:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 12 Jan 2009, 23:28

Napisao sam : Nitko od natjecatelja nije donio dvocjevku na tekmu, samo pumparice i poluautomati glatke cijevi, iako nigdje ne piše da se puca pump action ili semi auto puškama.
Znam da si napisao,ali očito kao da i nisi napisao (bar sam takav ja dojam stekao) iz ostatka teksta!

I sam si u tom postu naveo da je bilo strijelaca s poluautomatima što znači da sam sebe pobijaš u definiciji "shotgun" oružja. Ako svi shvaćaju da je "shotgun" ustvari "pumperica" zašto su na natjecanje s "shotgunom" došli strijelci s "semiauto" sačmaricama?

A to je bila i moja poanta prvog posta koji sam napisao, a u njemu sam objasnio kako ide nomenklatura i zašto ja takvu definiciju (iz tvog prvog posta ove teme) ne bi dopustio kao takvu objaviti.

Također bi bila po tebi, odnosno po toj tvojoj logici, poanta pošto se kod nas za sve revolvere općenito koristi naziv "COLT" da bi svi trebali nazivati sve revolvere "COLT"?!?!
Ti ih ako želiš takav način prihvatiti prihvati i nazivaj,ja neću! :A26:

Ja ne znam odakle tebi da se naziv "shotgun" u RH koristi za "pump action" pušku? :?: :?:

Možda ti i tvoje kolege da, ali moje kolege i ja ne, dakle... :A34:

A što se tiče broja natjecatelja to ne trebaš nabrajati jer vrlo dobro znam koliko je njih pucalo i to NAPOMINJEM nije nikakav pokazatelj.
Zašto nije?
Objasnio sam u prijašnjem postu a razlog je praktičan: NE KONKURENTNOST, a nikako ne pogrešno poimanje definicije oružja?! Isto također mnogi strijelci nisu došli na tekmu s svojim "pump action" (u RH tada nije bilo adekvatnih "semi auto" sačmarica) puškama kapaciteta ne većeg od 5 metaka već su posuđivali puške većeg kapaciteta.
Zašto?
Pa radi NE KONKURENTNOSTI a nikako ne radi nerazumijevanja definicije!

No,kako bilo da bilo...

Nego možeš li mi reći što bih napisao u zahtjevu za kupovinu odnosno koji bi tip puške tražio da naručiš ukoliko bi želio iz SAD-a npr.kupiti običnu "bokericu"? :A13: :A13: :A13: Pritom ne smiješ navesti "shotgun" jer bih mogao dobiti "pumpericu"? :A35: :A35:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 13 Jan 2009, 18:18

Nego možeš li mi reći što bih napisao u zahtjevu za kupovinu odnosno koji bi tip puške tražio da naručiš ukoliko bi želio iz SAD-a npr.kupiti običnu "bokericu"? :A13: :A13: :A13: Pritom ne smiješ navesti "shotgun" jer bih mogao dobiti "pumpericu"? :A35: :A35:

Over and under 12 gauge :A13: :A13: :A13:

Naravno da nisu svi revolveri Colt, no ako uzmemo 10 ljudi sa ceste i pokažemo im sačmaricu dvocjevku, ni jedan (KOD NAS) reći da je to SHOTGUN, reći će da je to sačmarica, lovačka puška, hamerles, sačmara i sl., dok ako im pokažeš pump action sačmaricu, siguran sam da će većina, ako ne i svi reći da je to shotgun.

Ali nema smisla da se natežemo oko toga. Naslov je ispravljen i sve je jasno i na engleskom i na hrvatskom (koliko god to na hrvatskom bedasto zvučalo, ali to je ispravan naziv).

Još nešto: uvriježeni naziv kod lovaca za poluautomatsku sačmaricu kod nas i to duži niz godina je bio a i danas je AUTOMAT, iako to nema nikakve veze sa automatom u smislu strojnice. Jednostavno se tako kaže i dan danas. A poluautomatske sačmarice za sport su se kod nas pojavile unatrag 10-15 godina, kao i pump-action sačmarice, kojih prije rata, za razliku od poluautomatskih, koje su korištene isključivo za lov, gotovo da i nije bilo. Ja sam prvu vidio 1975. i to je bio Remington 870 Wingmaster sa dugom i kratkom cijevi, :A27: 1980. sam je kupio i ja i do poslije rata bio sam jedan od rijetkih, ako ne i jedini lovac koji je lovio takvom puškom.

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 13 Jan 2009, 19:47

Ja bih pucao s pumpericom IPSC. :A09:

Post Reply