Koja trgovina kod nas uvozi oruzje izvan EU?
Re: Koja trgovina kod nas uvozi oruzje izvan EU?
Nije šija,nego vrat.
Ok........onda ovako........tormentacija se mora obaviti.
A obaviti se mora u ovlaštenim ustanovama.
Ok........onda ovako........tormentacija se mora obaviti.
A obaviti se mora u ovlaštenim ustanovama.
Pa to je ono sto sam i ja rekao, da CIP nije nuzan, vecina se drzi CIPa ko pijanac plota.
Jer pitanje je bio uvoz oruzja direktno u Hrvatsku od izvan Europske Unije, najblizi CIP labaratorij nam je madjarska/austrija.
Slovenski CIP labaratorij se zatvorio jer je puskar koji ga je radio otisao u mirovinu, a u Karlovcu provode CIP samo za VHSove.
Jer pitanje je bio uvoz oruzja direktno u Hrvatsku od izvan Europske Unije, najblizi CIP labaratorij nam je madjarska/austrija.
Slovenski CIP labaratorij se zatvorio jer je puskar koji ga je radio otisao u mirovinu, a u Karlovcu provode CIP samo za VHSove.
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Slažem se Mirok
ali...
tema nije "prerada oružja" ili "zamjena cijevi" i slično nego uvoz oružja izvan EU. Svo oružje, proizvedeno bilo gdje u svijetu, se mora tormentirati. Ako netko uvozi oružje za sebe iz trećih zemalja, to oružje će sigurno biti tormentirano, ali ne mora biti po CIP-u. A pošto ste se uhvatili CIP-a kao pijan plota, morao sam to razjasniti.
Iz vaših napisa bi se moglo zaključiti da ako netko uzima novo oružje iz trećih zemalja koje je tormentirano po drugom standardu mora ići ponovo tormentirati u Europi.
EDIT: Stargazer me pretekao.
Nisam znao da HS može tormetirati svoje oružje u proizvodnji.
tema nije "prerada oružja" ili "zamjena cijevi" i slično nego uvoz oružja izvan EU. Svo oružje, proizvedeno bilo gdje u svijetu, se mora tormentirati. Ako netko uvozi oružje za sebe iz trećih zemalja, to oružje će sigurno biti tormentirano, ali ne mora biti po CIP-u. A pošto ste se uhvatili CIP-a kao pijan plota, morao sam to razjasniti.
EDIT: Stargazer me pretekao.
The truth is hate to those who hate the truth.
Njima dolazi ekipa iz CIP labaratorija u madarskoj, ali samo za njihove potrebe.Barut wrote:Slažem se Mirokali...
tema nije "prerada oružja" ili "zamjena cijevi" i slično nego uvoz oružja izvan EU. Svo oružje, proizvedeno bilo gdje u svijetu, se mora tormentirati. Ako netko uvozi oružje za sebe iz trećih zemalja, to oružje će sigurno biti tormentirano, ali ne mora biti po CIP-u. A pošto ste se uhvatili CIP-a kao pijan plota, morao sam to razjasniti.Iz vaših napisa bi se moglo zaključiti da ako netko uzima novo oružje iz trećih zemalja koje je tormentirano po drugom standardu mora ići ponovo tormentirati u Europi.
EDIT: Stargazer me pretekao.![]()
Hoće li kod nas priznati druge vrste ispitivanja i označavanja,to je pitanje.....
Kod nas se i jednostavnija pitanja različito tumače.
Kod nas se i jednostavnija pitanja različito tumače.
Da.
Osoba koja radi na registraciji i tehnickom pregledu oruzja mi je rekla da CIP nije nuzan, samo da je oruzje tormentirano.
Bio sam naveo ranije da mi je netko rekao da navodno MUP trazi puskara vec godinama koji bi radio tormentiranje u slucaju da oruzje nije tormentirano prije.
Osoba koja radi na registraciji i tehnickom pregledu oruzja mi je rekla da CIP nije nuzan, samo da je oruzje tormentirano.
Bio sam naveo ranije da mi je netko rekao da navodno MUP trazi puskara vec godinama koji bi radio tormentiranje u slucaju da oruzje nije tormentirano prije.
Da ali u Hrvatskoj je priznata i važeća. Probaj uvesti pušku iz Poljske ,Švicarske ,Danske, USa ili neke druge zemlje koja ne propisuje CIPiranje oružja i kad dođeš na MUP
teoretski nitko to ne mora pogledati a ako pogleda nemožeš takvo oružje registrirati i riskiraš
dodatne troškove ili eventulno uništenje. osobno zanm za jedan komad iz poljske koji se nije mogao registrirati i neznam šta je čovjek napravio ali je bio odbijen.
Papovke i Zastave starijeg datuma trbale bi imati Kragujevački Žig odnosno CIP s obzirom da je Juga nekad bila članica CIpa
ali Kragujevački zavod više nije priznat i sve nove Zastave imaju oznake iz Budimpešte.
Poprilično skupo i puno zajebancije ako oružje nema cip i u principu nelegalno . Zato ne preporučam ali svatko je najpametniji za sebe
i u našoj državi se zakoni tumačče na sto pedeset i osam načina pa to ostavljam pravnicima .
Ja za sebe nebi kupio takvo oružje jer mogu imati dodatne komplikacije i probleme koji su nepotrebni.
teoretski nitko to ne mora pogledati a ako pogleda nemožeš takvo oružje registrirati i riskiraš
dodatne troškove ili eventulno uništenje. osobno zanm za jedan komad iz poljske koji se nije mogao registrirati i neznam šta je čovjek napravio ali je bio odbijen.
Papovke i Zastave starijeg datuma trbale bi imati Kragujevački Žig odnosno CIP s obzirom da je Juga nekad bila članica CIpa
ali Kragujevački zavod više nije priznat i sve nove Zastave imaju oznake iz Budimpešte.
Poprilično skupo i puno zajebancije ako oružje nema cip i u principu nelegalno . Zato ne preporučam ali svatko je najpametniji za sebe
i u našoj državi se zakoni tumačče na sto pedeset i osam načina pa to ostavljam pravnicima .
Ja za sebe nebi kupio takvo oružje jer mogu imati dodatne komplikacije i probleme koji su nepotrebni.
Zato sam napisao da je pitanje bi li tko kod nas priznao bilo što drugo osim CIPa ?
CIP se jedini spominje kao institucija kontrole oružja u Zakonu o nabavci i posjedovanju oružja građana,u kazalu pojmova.
Nije to bez veze....
CIP se jedini spominje kao institucija kontrole oružja u Zakonu o nabavci i posjedovanju oružja građana,u kazalu pojmova.
Nije to bez veze....
Neće ti priznati jer CIP je jedini važeći standard kod nas bez obzira da li imamo zavod
koji to može verificirati ili ne u Hrvatskoj. Nažalost to je tako.
Mora ti pisati na puški CIP i da ima žig u nekim zemljama to se mora čak i obnavljati nakon nekog vremena.
koji to može verificirati ili ne u Hrvatskoj. Nažalost to je tako.
Mora ti pisati na puški CIP i da ima žig u nekim zemljama to se mora čak i obnavljati nakon nekog vremena.
Mirok wrote:Od kuda informacija da kod nas ne treba CIP ?
Stargazer wrote:To mi je rekla osoba koja radi u policiji na registraciji oruzja.
Nisam ni pravnik, ni ekspert za oružje, ali, sudeći po tome što piše, odnosno, ne piše, u Članaku 23, točka (1), sve upućuje da se može registrirati oružje ispitano od starne ovlaštene ustanove, odnosno proizvođača koji ima te ovlasti, i ne mora biti po C.I.P.-vom PS-u. U tom pogledu, službenik MUP-a koji radi na registraciji oružja (po navodima Stargazera) se drži zakona, i zna o čemu govori.Barut wrote:Ovdje se nigdje ne spominje CIP. Da je za registraciju potreban žig, jeste, ali nitko ne kaže da mora biti CIP-ov. CIP nije jedina organizacija za certifikaciju oružja na svijetu.matezg1 wrote:Članak 23.
(1) Nadležno tijelo odbit će rješenjem izdati oružni list za oružje za koje se ne može dokazati podrijetlo, koje prije stavljanja u promet nije obilježeno žigom ...
Drugim riječima, da imamo puškara koji ima ovlaštenje za ispitivanja oružja, to ne bi moralo biti po C.I.P standardu. Dovoljno je da proces obavljen. Koliko se malo u to razumijem, sve što treba je da puškar, ustanova, ili tvornica ima ovlaštenja (ne ulazim u to koja, dovoljno da su kod nas priznata), uvjete za ispitivanje i propisno streljivo za ispitivanje. Druga je stvar što mi u Hrvatskoj nemamo nikog tko bi to obavio. Osim HS Produkt, ali oni pak to rade samo za sebe, što ni ne čudi uzimajući opseg njihove proizvodnje.
Prije godinu-dvije sam na TV čuo ministara Banožića koji je baš spomenuo i osnivanje ispitne ustanove za oružje. Nadam se da to nećemo dugo čekati.
Moraš čitati zakone koji reguliraju tu tematiku.Onty wrote:Mirok wrote:Od kuda informacija da kod nas ne treba CIP ?Stargazer wrote:To mi je rekla osoba koja radi u policiji na registraciji oruzja.Nisam ni pravnik, ni ekspert za oružje, ali, sudeći po tome što piše, odnosno, ne piše, u Članaku 23, točka (1), sve upućuje da se može registrirati oružje ispitano od starne ovlaštene ustanove, odnosno proizvođača koji ima te ovlasti, i ne mora biti po C.I.P.-vom PS-u. U tom pogledu, službenik MUP-a koji radi na registraciji oružja (po navodima Stargazera) se drži zakona, i zna o čemu govori.Barut wrote:Ovdje se nigdje ne spominje CIP. Da je za registraciju potreban žig, jeste, ali nitko ne kaže da mora biti CIP-ov. CIP nije jedina organizacija za certifikaciju oružja na svijetu.matezg1 wrote:Članak 23.
(1) Nadležno tijelo odbit će rješenjem izdati oružni list za oružje za koje se ne može dokazati podrijetlo, koje prije stavljanja u promet nije obilježeno žigom ...
Drugim riječima, da imamo puškara koji ima ovlaštenje za ispitivanja oružja, to ne bi moralo biti po C.I.P standardu. Dovoljno je da proces obavljen. Koliko se malo u to razumijem, sve što treba je da puškar, ustanova, ili tvornica ima ovlaštenja (ne ulazim u to koja, dovoljno da su kod nas priznata), uvjete za ispitivanje i propisno streljivo za ispitivanje. Druga je stvar što mi u Hrvatskoj nemamo nikog tko bi to obavio. Osim HS Produkt, ali oni pak to rade samo za sebe, što ni ne čudi uzimajući opseg njihove proizvodnje.
Prije godinu-dvije sam na TV čuo ministara Banožića koji je baš spomenuo i osnivanje ispitne ustanove za oružje. Nadam se da to nećemo dugo čekati.
Nisi u pravu.
Pročitaj Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.
Čl 15. , st 6. ....ukratko , samo i jedino važi CIP !
Hvala, točno kao što kažeš. Međutim, tamo stoji "Vatreno oružje koje se proizvodi odnosno stavlja na tržište u Republici Hrvatskoj mora biti ispitano sukladno regulativi C.I.P.-a" https://www.zakon.hr/z/931/Zakon-o-eksp ... ru%C5%BEja .Mirok wrote:Moraš čitati zakone koji reguliraju tu tematiku.
Nisi u pravu.
Pročitaj Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.
Čl 15. , st 6. ....ukratko , samo i jedino važi CIP !
Stoga, ako sam dobro razumio, govori se o novom oružju koje se proizvodi i stavlja na tržište. Shodno tome, izgleda da je postojeće rabljeno oružje od toga izuzeto, ako je već ispitano i udaren žig, iako nije bilo po C.I.P.. A da je to tako, govori i gledište službenika MUP-a.
Kad govorimo o popravcima postojećeg oružja gdje se zahtjeva ispitivanje, kao što je izmjena cijevi, zatvarača, brava, itd, logično mi je da bi svako ispitivanje moralo biti po C.I.P.
Dakle,svo oružje koje se stavlja na tržište mora biti po CIPu.
Na tržište se može stavljati i rabljeno oružje.
Tako da nema izuzetka.
Na tržište se može stavljati i rabljeno oružje.
Tako da nema izuzetka.
A baš si se vezao za izjavu ljudi iz policije koji su Stargazeru nešto rekli.....
Tako su mu i rekli da je isto jednostrijelno i poluautomatsko ....
A to je obična glupost.
Tako su mu i rekli da je isto jednostrijelno i poluautomatsko ....
A to je obična glupost.
Kad god sam neko rabljeno oružje registrirao, bilo u malom mjestu bilo u velegradu, nikad nisam primjetio da je netko tražio po njemu C.I.P. naprosto ne vjerujem da su službenici MUP-a radili nešto što nije u skladu sa zakonom, iako neki nisu baš bili tehnički potkovani kao što ti spominješ.Mirok wrote:A baš si se vezao za izjavu ljudi iz policije koji su Stargazeru nešto rekli.....
Tako su mu i rekli da je isto jednostrijelno i poluautomatsko ....![]()
A to je obična glupost.
Također, sudeći po ovom, iako C.I.P. postoji još od 1914. međunarodna primjena je počela tek 1969:
"A convention[2] between 8 member states was signed in 1969, ratified and converted into law in each signing state, so that the rules can be enforced to assure that every firearm and cartridge on the market has successfully passed the compulsory proofing and approval."
Dok je šira primjena od 2015, u 14 zemalja, od kojih su 11 bili članovi EU:
"As of 2015, its members are the national governments of 14 countries, of which 11 are European Union member states."
https://en.wikipedia.org/wiki/Commissio ... portatives
Uzmemo li da je 2017., 513 milijuna stanovnika EU imalo 79,8 milijuna komada vatrenog oružja, ne bi me čudilo se da je barem 40-50 milijuna, bilo proizvedeno prije 1969. https://www.euronews.com/2019/08/05/whi ... most-guns-
Ima li itko podatke da li je to oružje naknadno ispitivano po C.I.P., odnosno, znaš li da li se to što ti govoriš, primjenjuje i na oružje proizvedeno prije 1969., koje se privatno prodaje u ostalim zemljama EU?
Last edited by Onty on 28 Feb 2023, 23:35, edited 1 time in total.
Ja isključivo navodim i komentiram naš Zakon.Takav kakav jest.
Odnosno članke Zakona koje reguliraju tu temu.
Tko je ,gdje ,kada ,zašto ili zašto nije kod nas ili u stranim zemljama nešto napravio,to nitko ne može razraditi.
A eto,da te pitam , je li isto jednostrijelno i poluautomatsko...?
Tko je ,gdje ,kada ,zašto ili zašto nije kod nas ili u stranim zemljama nešto napravio,to nitko ne može razraditi.
Ali pitanje je to, ima li koji pravilnik koji dopusta drugacije tumacenje toga.Mirok wrote:Ja isključivo navodim i komentiram naš Zakon.Takav kakav jest.
Tipa Zakon o Lovstvu i Oruzju su 2 razlicita zakona, ja znam masu lovaca koji nikad nisu znali da ne smiju imati spremnike vece od 2 metka jer im nitko nikad nije rekao, oruzje im je prodano sa spremnikom od 10 metaka.
Da se ne upuštam dalje, maknuo sam prvu rečenicu, ali opet, ne bih po jednom slučaju sudio sve, što je kod nas često, i sam koji put padnem u tu napast.Mirok wrote:Ja isključivo navodim i komentiram naš Zakon.Takav kakav jest.
Tko je ,gdje ,kada ,zašto ili zašto nije kod nas ili u stranim zemljama nešto napravio,to nitko ne može razraditi,
A kad govorimo o tome što je primjenjivo u stranim državama, a što kod nas, istina, ima svašta. Ipak, puno toga se iz EU prelije prije ili poslije i kod nas. Eto, u EU mogu ili će moći s A dozvolom voziti motocikle sa 125 ccm i mislim 10 KW. Kod nas još uvijek 50 ccm. Ipak, vjerujem da će ipak i kod nas vremenom doći i to da s A možemo voziti 125 ccm motocikle.
Kad smo već kod C.I.P., namjeravama idućih tjedana, kad dođu toplija vremena i zima mine, skoknut u Sloveniju, a možda i u Austriju, vidjeti u njihove trgovine ima li što od onih starih, lijepih Mauser karabina. Nešto lagano u 243 Winchester te 30-06. Zna li itko pouzdano da li je to rabljeno oružje u njihovim trgovinama već ispitano po C.I.P.?
Mislio si valjda na B kategoriju[WINKING FACE]
Inače po novom zakonu možeš sa B kategorijom voziti MP3 bez obzira na snagu i kubikažu jer ima 3 kotača.
Inače po novom zakonu možeš sa B kategorijom voziti MP3 bez obzira na snagu i kubikažu jer ima 3 kotača.
Ni ne postoji pravilo za samo 2 metka za lovačko oružje.Stargazer wrote:Ali pitanje je to, ima li koji pravilnik koji dopusta drugacije tumacenje toga.Mirok wrote:Ja isključivo navodim i komentiram naš Zakon.Takav kakav jest.
Tipa Zakon o Lovstvu i Oruzju su 2 razlicita zakona, ja znam masu lovaca koji nikad nisu znali da ne smiju imati spremnike vece od 2 metka jer im nitko nikad nije rekao, oruzje im je prodano sa spremnikom od 10 metaka.
To je pravilo samo za poluautomate.