F-CLASS za pocetnike

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Re: F-CLASS za pocetnike

Post by Ajkoola77 » 16 Feb 2023, 21:18

Vidis, ja sam uvijek mislio da je Open neka disciplina ludjaka sa puskama ogromnog kalibra itd jer sam tako to dozivio na Vrapcanskom.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 17 Feb 2023, 05:47

Ajkoola77 wrote:Vidis, ja sam uvijek mislio da je Open neka disciplina ludjaka sa puskama ogromnog kalibra itd jer sam tako to dozivio na Vrapcanskom.
F TR, 308 win i 223 rem. Puska do 8.25 kg.
F open, bilo koji kalibar centralnog paljenja maksimalno do 8 mm. Puska do 10 kg.

Bez muzzle brake.

Dakle, kad slozis ftr pusku, mozes se konkurentno u Hrvatskoj natjecati i u f open.
Ako jos imas i MK pusku, na natjecanju se prijavis za 3 discipline. MK, ftr i fopen.

(Uz napomenu da disciplina 22LR-f class, zapravo nije F-class, jer u F class nema 22lr, ali dobro da ne idemo jos u te detalje... 22lr je tu, moze se i to natjecati prema slicnim pravilima, i natjece se)

Prvo natjecanje u F klasi je bilo u HR ne tako davno, 2015 (cini mi se) na snajper kupu grobnik, ali samo jednom.
Par godina iza tog klub Double alpha je nastavio sa f lasom, i sad se organiziraju tekme u f klasi u osijeku.

Turniri poput Groma u Osijeku, ili Snajper kupa na Grobniku dozvoljavali su razno raznu opremu, i kalibre. U Osijeku na gromu mislim do 338 LM (ili cak do .50?), na Grobniku slicno. Tako da se zaista moglo vidjeti svakojakiih pusaka. ALi u F class tog nema.

AKo prosurfas po foumu, sa trazilicom, kolega stoltom je stavio kompletan hrvatski prijevod pravilnika f klase na forum,pa pogledaj.

Ovo je iz pravilnika o F classi

F2. TECHNICAL SPECIFICATION of RIFLES and AMMUNITION.

F2.1. Two main rifle classes are recognized under F-Class rules, Open and F/TR. The differences
are in the calibres, rifle maximum weight and rests allowed.

F2.2. An ‘F’ Class Open (F/O) rifle may be of any calibre up to and including 8mm and the
overall weight must not exceed 10kg including all attachments (such as, but not limited to,
its sights and bipod, if any). NB: An ‘attachment’ is defined as including any external object
(other than the competitor, his sling (if any) and his apparel) which recoils (or partially
recoils) with the rifle, or which is clamped, magnetically or viscously held, or in any other
way joined to the rifle for each shot, or which even slightly rises with the rifle when
vertically lifting the latter from its rest(s). This includes rain protection material as described
at F3.2.2.

F2.3. An F/TR Class rifle is limited to .223 Remington or .308 Winchester calibre chambers or
their commercial metrification equivalents. Chamber dimensions must conform to SAAMI
or CIP dimensions. Bore, Groove and Throat dimensions may be selected to suit bullets
used. Ammunition may be commercially made or hand-loaded as defined in Rule F2.20.
There is no restriction on bullet weight. The overall weight must not exceed 8.25kg
including all attachments (as defined above) such as, but not limited to, its sights, rain
protection material and bipod, if any.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 17 Feb 2023, 10:33

Ajkoola77 wrote:Takodjer, odabir optike. Imao sam prije Sightron 10-50 i bio je vrh za field target. Dal bi takva optika bila ok za mete na 600 metara i sl. Ako netko ima preporuku za optiku za povecanjem od bar 40x pa nadalje, a da ne kosta 3700 eura.
Neki izbor cca su Sightron, Delta, Athlon itd
nekad je bio Sightron S3 10-50 zlatni standard za jeftini f-class daljnogled. sada je u sloveniji 1600€ i to nije više jeftino. možda tvoj za FT bude dobar za F-Class ako če izdržati veliki kalibar?

vortex golden eagle bio je nekad okolo 1500€ i bio je best-buy, sada je 2000+?. nije loš, ali za te pare skoro imaš kahlesa. skupliji daljnogledi inferiorni su kahlesu.

delta optical 5-50 dobar je, ali je 1,1kg. vjerovatno previše za sabattija za F-TR

onda imaš nikko sterling 10-50 za 1100€ (kopija sightrona), ali neznam kako je napram sightronu. athlon za 600€ i 500€ na dole kinezi, ali je niža liga

ako ti ne smeta 32× povečava, onda imaš veči i jeftiniji izbor.

ZAPAMTI: manji nego je zoom (=koeificient između max povečave i najmanje), bolja je optička slika. zato march 8-80 niti ne spominjaj, jer je optički pušiona. vjerovatno i novi march 8-80 majesta bit če inferioran ostalim marchima 10-60, kamoli neightforcu 15-55, koji je optički možda najbolji od F-Class stakla.

ALI ZA UVJEK ZAPAMTI: kvaliteta stakla nema veze!!! najbitnije je MEHANIKA, da su klikovi uvjek jednaki i da drži tačku kroz različita pojačanja.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 17 Feb 2023, 15:59

Moj Sightron je prodan skupa s opremom za FT.

Trenutno gledam Vortex Golden eagle. Imam opciju uzet ga za cca 1800 eura, nov zapakiran, sta je skoro 700 eura jeftinije nego u Optik Tradeu.

Od ostalih opcija, bila je Delta al kao sta kazes, pretezak je.
Vidjet cu jos.

Sta se tice bipoda, vjerojatno ce bit Tier One Ftr.
Jako mi se svidio Tactical One F1 bipod. Al vidim da je tezak skoro 1 kg i totalno mi se ne uklapa u ukupnu tezinu. Mislim da nije ni radjen od aluminija, nego od celika.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Feb 2023, 16:42

Za porast cijena sto govori marko2marko, to je tako.

Ali realno to je devalvacija valute. Nista vise od tog.
Kvalitetna oprema uvijek ce kostati. 1600 eur za sightron danas, je isto ono sto je bilo za njega koliko je god bilo, pred 10 godina.

Mi smo se u HR navikli razmisljati u kunama, vezanim za euro, a euro kao nesto stabilno. Ali, devalvacija je neminovna.
Nije samo o optikama rijec, pistolj cz 75b sport 2, nekad je bio 1400 eur, danas je 2000 eur.
Onda je bilo bolno platiti 1400 eur, bas kao sto je danas bolno platiti 2000 eur.

Pitanje je gdje smo bili nekad sa kupovnom moci, gdje smo danas.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Feb 2023, 18:02

Ajkoola, u skladu s naslovom teme:
Pogledaj par minuta promo video: F class indoor Osijek. jubitu. ;)

Obrati paznju na opremu, bipode, puske u 22lr, ftr ili fopen kategoriji.
https://www.youtube.com/watch?v=mbUl-Zu8ERA
Turn better into best!

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 17 Feb 2023, 20:02

Ajkoola77 wrote:Sta se tice bipoda, vjerojatno ce bit Tier One Ftr.
Jako mi se svidio Tactical One F1 bipod. Al vidim da je tezak skoro 1 kg i totalno mi se ne uklapa u ukupnu tezinu. Mislim da nije ni radjen od aluminija, nego od celika.
ja sam imao tier-one aluminij, a sam ga prodao i nabavio tier-one carbon.

ali jedan ili drugi čini mi se da je poluizdelak, jer ima nekakog lufta. nije to bipod koji je potpuno potpuno trden i bez nekog mikro pomicanja. kod carbona morao sam ispolirati skije jer su bile grube, i da nije pomicanja dodao sam dugu navojnu šipku sa kojom zatezem obije skije... i sada je puno bolji.
ali večina bipoda je takva, da imaju neko mikro pomicanje u samoj konstrukciji. nije veliko dizajna, koji to nemaju. možda i SEB bipodovi imaju mikro pomicanje unutra.
možda su takvi EGW Mystic Precision Bipod ili talon BIPIEDE MARK 7 CARBON... možda
možda je dizajn sa dvije šipke dobar; kao dolphin bipodovi.

ovi češki su mi vrlo 'češki', a švicarsko skupi...

bipod možeš sam napraviti, i če biti jednako funkcionalan kao ovi za 400€.

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 17 Feb 2023, 22:59

Kad smo vec kod tezine puske, moram ispricat jedan dogadjaj. Mislim da je bio Vortex kup na Vrapcanskom.

Uglavnom, ja zavrsim svoju pucaninu sa FTR 22 Lr i secem malo iza deckiju koji su pucali veliki kalibar. I jedan slovenac uredno pogadja desetke i bas ga dobro ide. Mislim da je pucao sa RPR 6.5 creedmore. I kad je zavrsilo sve, organizator odabere 4,5 natjecatelja za provjeru tezine.
Pozovu tog slovenca, stavi pusku na vagu, a tezina prelazi dozvoljenu. Da je par grama bila laksa, vjerojatno bi bio medju prva 3.

@Jolly
Pogledao sam video. Sta se tice Ftr 22Lr, odradio sam nekoliko natjecanja. I moram rec jednu stvar, koja ce mozda pomoci nekome ko se zeli natjecat u ovoj disciplini...ljudi, kupite anschutz !

5 godina nisam metka opalio i onda odem sa ekipom na Vortex kup. Kolega iz kluba mi je posudio svoju Anschutz 54 match. Okidac top, sve 5. I zavrsim na 6 mjestu od ne znam koliko natjecatelja.
Nakon toga sam kupio svoju pusku (CZ 455), opremio je za natjecanja, rjesio okidac, promjenio kundak i odradio s njom ostala natjecanja. Nikad nisam bio ni blizu 6 mjesta.

CZ su super puske ali nisu ni blizu jednog Anschutza , makar i starog 40 god. Tako da mi je i to plan u buducnosti. Prodat CZ i nabavit Anschutz. Pokojni Custo mi je nudio 2 kom iz svog kluba, al je trazio previse love.

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 17 Feb 2023, 23:45

Za bipod je najbitnije je da ne poskakuje i da prati trzaj ravno. Puške kakve se koriste u f-class se pomaknu oko 1mm prije nego zrno izleti. I u tom 1mm i još koji dijelić milisekunde kasnije, radi tranzicijske balistike, je bitno da bude ravno i bez zakretanja. Poželjno u free recoilu.

Kod mene je bipod (Fortmeier) klimav više od tog 1mm i dijelića sekunde i mislim da je upravo to ono što setup kakav imam i čini preciznim, jer sve ide ravno i bez zakretanja taj 1mm. I nemam ga namjeru mijenjati sve dok je setup precizan.

Slično vrijedi i za zečije uši.

Što se tiče optike, imam Sightron S3 10-50. Kao manu mu mogu navesti pipav paralks na daljinama preko 300m i zero shift na temperaturama blizu nule, a nakon korekcije klikovima.
Ja inače ciljam na što nižem uvećanju. Lakše je gledati (manje naprezanja) i tada se ne fokusiram na sitne greške ciljanja, nego na ono što zaista napravi promašaj i pogodi 9tku ili 8icu: okidanje, trzaj, kriva korekcija...
Koliko uvećanje? Ovisi o daljini, grupi (preciznosti) i centru mete, oboje se mora vidjeti jasno.

Složio bih se Slottomom oko reloadinga. Bez toga je teško do dobrih rezultata u f-class. Niže varijacije brzine i BC prave razliku u 308 win već na 600m. A bez redovnog treninga ni najbolji metak i oprema ne pomažu. Trenirati tvorničkim metkom je skupo. A još je teži naći metak i LOT koji se savršeno uklopi u twist i dužinu cijevi.

Nije mi poznato da je itko radio WEZ analizu balistike f-class mete na 600m uspoređujući različite opreme. Obično se radi na 1000m ili yd gdje je tvornička oprema i metak totalno out i obično se niti analizira. Pa sam na 600m napravio sam (slijedeći primjere Bryana Litza iz knjiga o WEZu) i dobio zanimljive rezultate.

Za custom je namjerno odabrano 185gr umjesto 200+gr radi manjeg trzaja i manje početne grupe.

1. Trening radi ogromnu razliku i puno je veća stavka od svega ostaloga.
2. Tvornička puška sa tvorničkim metkom može napraviti dobar rezultat na 600m, uz redovni trening i puno puno sreće sa LOTom i metkom.
3. Lošiji strijelac sa boljom opremom pobijeđuje boljeg strijelca sa lošijom opremom.
4. Male razlike BC u 308 Win kalibru koštaju bodova na račun vjetra već na 600m. Isto vrijedi i za varijacije brzine.

Znam da je tema za početnike, a početnik sam i ja. Ali ovo je ono oko čega f-class zaista jest. Oprema, reloading, balistika i trening.
Na slici je analiza pa pogledajte sami. A i da početnik zna što od koje opreme može očekivati.
Attachments
WEZ 600m pointed.jpg

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 18 Feb 2023, 00:07

Sto se tice reloadinga, problem je sta nemamo svi uvjete za reloading. Ja recimo zivim u stanu i imam dvoje manje djece. Jednostavno, nemam pojma kako bi to sve izveo na miru i bez stresa.
Jednostavnija opcija i nazalost skuplja mi je kupovat tvornicko streljivo ili ako nadjem neku dobru dusu koja bi napunila cca 50 ili 100 metaka i prodala po nekoj normalnoj cijeni.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Feb 2023, 00:24

Sve 5, sve je jasno. Čisto da znaš kako tu stvari stoje. Ali ako te usreći LOT tvorničkog metka, svašta je moguće. Bitno je da zrno dobro uskladiš sa twistom. Pošto ne možeš namještati jump, kloni se VLD i ELD zrna.

U N-Klasi na 300m ovo postaje manje bitno jer nema stražnjeg oslonca i meta je manja. Vještina dođe do izražaja.

Na slici 300m N-Klasa meta pucano bez stražnjeg islonca po N-Klasa pravilima.
Vidi se problem sa zero shiftom i klikovima na temperaturi blizu nule. Centar mete postaje problem.
Ali na proljetnim temperaturama Sightron radi savršeno, bez ikakvog shifta. Samo mu dati pokoji klik viška i opet nazad da oslobodi sticky point i grupa je u centru.

Odlična mehanika i fina končanica je kod f-class optika stavka broj 1, sve je drugo sporedno. Kako je Marko već napisao.
Attachments
Screenshot_20230217_231414_Gallery.jpg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Feb 2023, 06:22

Ajkoola77 wrote: @Jolly
Pogledao sam video. Sta se tice Ftr 22Lr, odradio sam nekoliko natjecanja. I moram rec jednu stvar, koja ce mozda pomoci nekome ko se zeli natjecat u ovoj disciplini...ljudi, kupite anschutz !
U nacelu se slazem s ovim. Ali nije receno.
Cini mi se ovako, Drenova, mali sniper cup, 2018, pobjedila cz 452, (ukupno mozda 30tak natejcatelja), 2019 mali sniper kup, pobijedila cz thumbhole 455 (isto tako oko 30 tak natjecatelja, ali je broj anscuthza bio u porastu svake godine, a 2018 oko 30%, 2019 oko 50% na ovom natjecanju).
Malo iza tog natjecanja, zatvorilo nam streljanu.

Kad su krenuli snajper kupovi, pa onda i mali kalibar s optikom na ovim turnirima barem 95% bile su CZ puske, ali stvari se mijenjaju i sad je Anshutza najvise, pa rekao bih do 75% ili vise. Anschutz je u stalnom porastu na natjecanjima, po brojnsoti svakako.

Nedavno sam citao jedan clanak u Gun Digest 2023, upravo o MK, rimfire. Dotakli su se bas Anschutza i highe end pusaka i CZ., i onog sto se na natjecanju moze izvuci iz jedne ili druge, i iako cz nije za baciti, i ima mogucnosti rezultata, jace su sanse na anschutzu.
Poslikat cu clanak ili dijelove clanka koji se na ovo odnose pa stavit na forum kad uhvatim vremena.
Turn better into best!

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 18 Feb 2023, 07:08

Bio sam na tom snajper kupu, mislim da VP91 organizirala, kada ih je Martina (mislim da se tako zvala cura)svih razbila sa CZ 455 thumbhole. Mislim da je tada presudnu ulogu igrala njezina municija (Rws R50 ili R100). Anschutza nije bilo puno, a i ti koji su bili , pucali su sa srot municijom ili tu i tamo SK koji isto nije bas premium. Ne sumnjam u njezinu preciznost, al moje misljenje je da je municija odigrala veliku ulogu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Feb 2023, 11:05

Ajkoola77 wrote:Bio sam na tom snajper kupu, mislim da VP91 organizirala, kada ih je Martina (mislim da se tako zvala cura)svih razbila sa CZ 455 thumbhole. Mislim da je tada presudnu ulogu igrala njezina municija (Rws R50 ili R100). Anschutza nije bilo puno, a i ti koji su bili , pucali su sa srot municijom ili tu i tamo SK koji isto nije bas premium. Ne sumnjam u njezinu preciznost, al moje misljenje je da je municija odigrala veliku ulogu.
Nazalost vrlo malo je zena u nasem sportu, ali kad one udju u taj sport, vrlo cesto su bolje od nas muskih.
Municija naravno da igra barem trecinu uloge u sportskom rezultatu (sinergija: strijelac - puska - streljivo), zato nemoj mislit da je samo municija dovoljna.
Kad ljudi dodji do razine natjecanja s optikom, streljivo se bira.

Dakle, u 99% slucajeva, strijelci na liniji su sa najboljom (dostupnom) municijiom za svoju pusku na natjecanju. 1% otpada na pocetnike.

Vrlo brzo se covjek otrezni sa ne biranom municijiom. Vec nakon prvog natjecanja. Vec za slijedece natjecanje, municija se bira. Tu dolazi do problema gdje nabaviti neki od top 5-6 brendova streljiva za 22lr.

Imao sam prilike cuti jadikovke od pocetnika, s prvog natjecanje u stilu, "e sad mi je sve jasno, za drugi put moram obavezno naci bolji metak, ovo ono.... "

Prednost natjecanja sa MK osim cijene opreme i streljiva, jest da reloading nije uvjet za rezultat, dok za long range jest.

Naravno da neki metak lezi odrdjenoj puski bolje, a onda i lot pojedinog streljiva. Ali neki brednovi su renomirani. RWS R50, R100, Eley Tenex, SKS... Treba traziti unutar tog. Za CZ meni je najbolje lezao rws rifle match (u nedostatku boljeg). Za trening su mi bili dobri rws club i rws subsonic.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 18 Feb 2023, 11:18

U 22 lr su sada i kod nas dostupni kvalitetni brendovi.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Feb 2023, 11:23

Mirok wrote:U 22 lr su sada i kod nas dostupni kvalitetni brendovi.
Da situacija se promjenila, u zadnjih 2-3 godine. Na bolje.

Ali istovremeno, iz PGZ perspektive, zatvorilo nam streljanu. Dzabe meni eley tenex u sefu, kad za ozbiljan trening i testiranje, nema se gdje.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 18 Feb 2023, 11:58

jolly wrote:
Mirok wrote:U 22 lr su sada i kod nas dostupni kvalitetni brendovi.
Da situacija se promjenila, u zadnjih 2-3 godine. Na bolje.

Ali istovremeno, iz PGZ perspektive, zatvorilo nam streljanu. Dzabe meni eley tenex u sefu, kad za ozbiljan trening i testiranje, nema se gdje.
Nažalost u cijeloj zemlji situacija nije dobra.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Feb 2023, 13:40

Ajkoola77 wrote:Bio sam na tom snajper kupu, mislim da VP91 organizirala, kada ih je Martina (mislim da se tako zvala cura)svih razbila sa CZ 455 thumbhole. Mislim da je tada presudnu ulogu igrala njezina municija (Rws R50 ili R100). Anschutza nije bilo puno, a i ti koji su bili , pucali su sa srot municijom ili tu i tamo SK koji isto nije bas premium. Ne sumnjam u njezinu preciznost, al moje misljenje je da je municija odigrala veliku ulogu.
Vezano za izbor municije, ovo sto slijedi je 7 deci, moji varosani.
Brian Lytz (iako mu 22lr nije primarna struka) je istestirao sa nekoliko pusaka, sa 50 tak boljih brendova municije 22lr.

Da bi formirao tablicu, prema kvaliteti, isao je od pretpostavke da konzistentnost streljiva (ujednacenost) daje rezultat u streljastvu.
Dakle, da bi se tablica citala ispravno, konzistentonost je mjerilo kvalitete.

Iz nekoliko pusaka je testirao streljivo, mjerio brzinu, grupe, i mjerio balisticki koeficijent. (za 22lr, je inace vrlo tesko ili neobicno naci podatak balistickog koeficijenta, a streljivo se definira na kutiji proizvodjaca brzinom zrna, i tezinom zrna. Za relativno male udaljenosti na kojima se 22lr puca, malo ko uopce razmislja o BC 22lr metka, a vecina nas se fokusira na to da nam grupe budu cim manje. (mozda kao korisnici i grijesimo u pristupu?, ali s druge strane mi kao sitni korisnici nemamo tehnologiju za drugi nacin testiranja osim brzine)

Nakon sta je izmjerio brzine, i BC, onda je izracunao standardnu devijaciju za svaku vrijednost (balistickog koeficijenta, i brzine na izlazu cjevi).
Standardna devijacija je iznos rasprsenosti podataka oko srednje vrijednosti.

Tako da tablica daje uvid u kvalitetu pojedinog brenda / metka na osnovu konzistentnosti, i iz tog bi za onog ko se zaista zeli potruditi izbor municije bi se trebao svesti na nekoliko najboljih sa ove tablice, i nakon tog testirati prema svojoj puski.

Tablica u privitku. Slika iz knjige, iz moje kucne biblioteke.

Accurate shooter je imao clanak o tome i najavio "velike rezultate". (da se knjiga bolje proda)

https://bulletin.accurateshooter.com/20 ... fire-ammo/
Attachments
rim fire ammo.jpg
Turn better into best!

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 18 Feb 2023, 14:28

jolly wrote:
Prednost natjecanja sa MK osim cijene opreme i streljiva, jest da reloading nije uvjet za rezultat, dok za long range jest.
I ovdje se stvari mijenjaju pojavom LR i ELR, dakle long range-a MK puškom, tako da je reloading i za MK otpočeo.
Za sada sramežljivo i ne znam koliko uspješno, s jednim (koliko ja znam) malim proizvođačem zrna i matrica koji u bundlu od 200 kom zrna
unutar US tržišta šalje i 200 kom CCI primed čahura.
U EU to ne funkcionira na isti način, primer je ipak eksploziv i skupo ga je (neisplativo), ponegdje i nemoguće, slati poštom.
Osim reloadinga poneki MK strijelci rade i sortiranje tvorničkog streljiva da bi si izabrali ono najkonzistentnije tako da se i unutar
premium klase traži koji punat više.
Tko voli, nek izvoli. Sve je to dopušteno.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Feb 2023, 14:47

jolly wrote: Vezano za izbor municije, ovo sto slijedi je 7 deci, moji varosani.
Brian Lytz (iako mu 22lr nije primarna struka) je istestirao sa nekoliko pusaka, sa 50 tak boljih brendova municije 22lr.

Da bi formirao tablicu, prema kvaliteti, isao je od pretpostavke da konzistentnost streljiva (ujednacenost) daje rezultat u streljastvu.
Dakle, da bi se tablica citala ispravno, konzistentonost je mjerilo kvalitete.

Tu Litzovu tablicu bi sada trebalo progurati kroz WEZ i vidjeti koliko zaista utječe na rezultat na meti i utječe li uopće. Kao što sam ja to npr. napravio za svoj setup i daljine do 600m.
Zašto kroz WEZ? Zato jer su razlike tolike da je nemoguće utvrditi na živoj meti od kuda ta razlika točno dolazi. Zato je npr. problem varijacija BC i prolazio toliko dugo vremena neprimjećen. Utvrđen je baš putem WEZa. I od kada se tome počela davati pažnja, standardi su narasli za biti kunkurentan.

Evo na slici primjer za moj setup i koliko pojedina stavka pravi razliku. High, medium, low su razine preciznosti. Strijelac je isključen.

Tako npr. za moj setup npr. sortiranje zrna (niži BC SD i niži MV SD) najveću razliku pravi u slučaju da imam nisku preciznost, što je i logično. Dok pointing i povećanje BC radi dobro ako imam osrednju preciznost i digne malo i visoku. U slučaju niske preciznosti pointing i povećanje BC nema nikakav efekt na meti, rasipanje je toliko da nešto veći BC ne predstavlja ništa. Prvo treba dignuti preciznost (druge komponente)
U slučaju visoke preciznosti, svi pomaci su mali jer je već na maksimumu.

Tražiti male grupe nije krivi pristup, nego je ispravan, to je početak i unos u WEZ, a WEZ je kako ih još više smanjiti i isplati li se dodatni trud u nekoj ekstra radnji ili novoj komponenti.

Evo kako to izgleda za moj setup. Rezultati su zanimljivi. Usprkos generalnom stavu što je bitno, a što ne na nekoj daljini... stvarnost ovisi puno o samome setupu i komponentama u upotrebi. Nešto što netko na svome setupu uopće neće primjetiti, na drugome može raditi razliku.
Attachments
WEZ sort point.jpg

Post Reply