Neki stvarno nemaju mjere

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Re: Neki stvarno nemaju mjere

Post by Onty » 03 Oct 2025, 11:50

Mirok wrote:Kod nas u pješadiji guslalo se svaki dan.
Pa su se kod razduživanja oružari čudom čudili kako to, cijevi sjajne, a kalibratori pokazuju da su se otvorile :D ! Doduše, bilo je i ¨drugih sredatava¨ osim DRNČ-a. Ali eto, bilo pa prošlo.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 03 Oct 2025, 12:39

Onty wrote:
Mirok wrote:Kod nas u pješadiji guslalo se svaki dan.
Pa su se kod razduživanja oružari čudom čudili kako to, cijevi sjajne, a kalibratori pokazuju da su se otvorile :D ! Doduše, bilo je i ¨drugih sredatava¨ osim DRNČ-a. Ali eto, bilo pa prošlo.
Već kod zaduživanja pušaka,cijevi su bile nagrižene.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 03 Oct 2025, 15:35

Govoreći o DRNČ-u, čuo sam od jednog strijelca koji puca iz oružja na crni barut (veće desetljećima, najviše vani) da nije vidio bolje sredstvo za čišćenje oružja poslije pucanja crnog baruta.

Ima li DRNĆ, ili nešto vrlo slično, kupiti kod nas? I ja se pripremam da začađim moj Ruger Old Army, pa bih volio nabaviti tu tekućinu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 03 Oct 2025, 21:02

Onty wrote:Govoreći o DRNČ-u, čuo sam od jednog strijelca koji puca iz oružja na crni barut (veće desetljećima, najviše vani) da nije vidio bolje sredstvo za čišćenje oružja poslije pucanja crnog baruta.

Ima li DRNĆ, ili nešto vrlo slično, kupiti kod nas? I ja se pripremam da začađim moj Ruger Old Army, pa bih volio nabaviti tu tekućinu.
Asol S

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 06 Oct 2025, 11:43

Glede ciscenja oruzja.Crni barut i stara JNA korozivna municija zahtjevali su ciscenje nakon svakog pucanja zbog nasllaga zivinog fulminata u cijevi koji je jako higroskopan.Moderno streljivo bez zivinog fulminata??.........iz osobnog iskustva, Zastavin lovacki karabin ociscen godinu dana nakon zadnjeg pucanja, cijev koda je jucer iz tvornice sjajna.Dakle mozete ga vi cistiti svaki dan iz nekih svojih osobnih uvjerenja ali pitanje je ima li objektivne potrebe za tim?.Odgovor je ,nema.....E sad mogu zamislit neku stnanles cijev u kombnaciji sa novim streljvom bez zivinog fulminata???Kladim se da ju niko ne ocisti 20 godina i u medjuvremenu povremeno puca da bi bila bez trunke korozije i ostecenja.Govorim o obektivnoj potrebi za ciscenjem, ne o necijem subjektivnom misljenju.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 06 Oct 2025, 13:08

Pa nije hrđa zbog korozivnog streljiva jedino zašto se čisti. Prljavo oružje će prije zakazat, također sigurnosni mehanizmi mogu zakazat ako zapnu zbog prljavštine.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 06 Oct 2025, 13:11

Marin223 wrote:Pa nije hrđa zbog korozivnog streljiva jedino zašto se čisti. Prljavo oružje će prije zakazat, također sigurnosni mehanizmi mogu zakazat ako zapnu zbog prljavštine.
Naravno! :A25:

I vlaga.
Cestice garezi su higroskopne, i privlace vlagu.
Drugo, razlika u temperaturi moze kondenzirati vlagu.
Ali dovoljno je provuci suhu krpicu nakon svakog islaska (sa pucanjem, ili bez)
i naspricati malo uljnog spreja u cijev kad se puska duze vrijeme ne koristi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 06 Oct 2025, 15:02

Točno.
Tu su i mehaničke naslage košuljice streljiva i mehaničke naslage koje ostaju sagorijevanjem baruta.
One vremenom i otvrdnu ,a pucanjem i prolaskom zrna kroz cijev i preko njih,površina cijevi se oštećuje mehanički.
Efekt sličan kao da je u cijevi pijesak.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 07 Oct 2025, 00:20

Darko11 wrote:Glede ciscenja oruzja.Crni barut i stara JNA korozivna municija zahtjevali su ciscenje nakon svakog pucanja zbog nasllaga zivinog fulminata u cijevi koji je jako higroskopan.Moderno streljivo bez zivinog fulminata??.........iz osobnog iskustva, Zastavin lovacki karabin ociscen godinu dana nakon zadnjeg pucanja, cijev koda je jucer iz tvornice sjajna.Dakle mozete ga vi cistiti svaki dan iz nekih svojih osobnih uvjerenja ali pitanje je ima li objektivne potrebe za tim?.Odgovor je ,nema.....E sad mogu zamislit neku stnanles cijev u kombnaciji sa novim streljvom bez zivinog fulminata???Kladim se da ju niko ne ocisti 20 godina i u medjuvremenu povremeno puca da bi bila bez trunke korozije i ostecenja.Govorim o obektivnoj potrebi za ciscenjem, ne o necijem subjektivnom misljenju.
Kad su u pitanju crni barut, posebno Triple Seven i Pyrodex, ni inox nije imun. Na svoje oči sam vidio Ruger Old Army, inox, s pričino tragova hrđe oko kokota/udarača. Govoreći o čeliku 416R, koji Ruger najčešće koristi, naravno, nije to 316 ili 316L. Nema sumnje, nemar strijelca je odigrao svoje, ali opet, nisam očekivao da ću vidjeti crvenu hrđu na inox revolveru.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 07 Oct 2025, 04:00

Svojim postom sam ukazao na to da sa danasnjim streljivom ni godinu dana ne čiscena i ne uljena Zastavina karabinska cijev nece nastradati ali nije mi to praksa.Cistim i smatram da treba cistiti ali ne bas nakon svakog pucanja.Posebno ne neke vrste oruzja.Karabin ocistim nakon svakog pucanja ali sacmaricu sa kromiranim cijevima ocistim jednom godisnje.Nema nikakvih ostecenja u cijevi ni abrazije ni korozije osim u glavama ljudi koji to zabriju da je tako.Jednostavno toj cijevi nije potrebno redovito ciscenje i ona ce pucati i kad mi svi budemo na groblju,vjerovatno.
.22 lr puska isto ,ciscenje jednom godisnje iz dosade i uvjek se blista.Dakle mozete vi cistiti i zracnu pusku nakon svakog pucanja ,ali jednostavno za tim nema potrebe.Vise pazim da nakon nocnog lova rijesim vlagu sa vanjske strane oruzja,pobrisem to sve vlazno nauljenom krpicom i jedna suha kroz cijev zbog vlage u zraku.
Korozivno streljivo i crni barut su dramaticno druga stvar ali ja vise ne koristim takvo streljivo tako da se ne sjecam kad mi se dogodila korozija ili neko ostecenje u cijevi

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 08 Oct 2025, 10:21

Onty wrote:................ali opet, nisam očekivao da ću vidjeti crvenu hrđu na inox revolveru.................
Mislim da se ne radi o nicem ozbiljnom nego samo o povrsinskim cesticama , takav problem imas kada se radi nesto sa Inoxom i ne odradi se "pasivizacija" , no nikad ne reci nikad !!!
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply