Lov u Africi
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Re: Lov u Africi 2022
Za ovaj safari, lovni plan je bio.
Waterbuck, mocvarna antilopa. Eland, najveci od grupe spiralnog roga.
Waterbuck je teritorijalan, i nisam planirao kompliciran lov na njega (mozda 1 do 2 izlaska).
Eland je lutalica, koja stalno hoda. Nema navike, i nema svoj teritorij. Njega se lovi na tragu, ili osmatranjem i suljanjem. Danas je na jednom mjestu, sutra je 20 km dalje. Ako ga se preplasi, kad krene, vise ne staje. Samo hoda laganim kasom.
Slucajno moze se odstrijeliti sa ceke, kad dodje na vodu. Ali to je slucajnost na koju ne treba racunati.
Ako je lov 7 dana, za waterbucka sam planirao jedan do dva izlaska (max 1 dan), za elanda sam planirao cijeli safari, jer je eland nepredvidljiv. Dakle, samo dva grla.
Usputno, bilo sta drugo, od sporedne divljaci ako naleti, (koja je u razumnoj cijeni)
Price slijede.
Waterbuck, mocvarna antilopa. Eland, najveci od grupe spiralnog roga.
Waterbuck je teritorijalan, i nisam planirao kompliciran lov na njega (mozda 1 do 2 izlaska).
Eland je lutalica, koja stalno hoda. Nema navike, i nema svoj teritorij. Njega se lovi na tragu, ili osmatranjem i suljanjem. Danas je na jednom mjestu, sutra je 20 km dalje. Ako ga se preplasi, kad krene, vise ne staje. Samo hoda laganim kasom.
Slucajno moze se odstrijeliti sa ceke, kad dodje na vodu. Ali to je slucajnost na koju ne treba racunati.
Ako je lov 7 dana, za waterbucka sam planirao jedan do dva izlaska (max 1 dan), za elanda sam planirao cijeli safari, jer je eland nepredvidljiv. Dakle, samo dva grla.
Usputno, bilo sta drugo, od sporedne divljaci ako naleti, (koja je u razumnoj cijeni)
Price slijede.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Re: Lov u Africi
Dodjemo blizu bare. Jezerce. Mocvarna antilopa. Iz auta na 500 metara osmotrimo, nekolio zenki i 2 muzjaka. Zrela. Ajmo u suljanje. Idemo PH i ja. Vjetar los, prema njima. Radimo siroki luk da dobijmo vjetar u lice. Priblizavamo se. Cim tise. Od grma do grma. U autu sam skinuo jaknu i kanocal. Uzeo sam samo rezervnu municiju i pusku. PH nosi stap i kanocal. Od grma do grma, pomalo. Kamenje mi izvrce nogu.
Od grma do grma.
300 metara. Jos malo blize.
250 metara
220 metara
Cim blize, a blize vise ne moze. Stigli smo da zadnjeg grma. Nema dalje.
Christian stavlja stap.
Dvjesto dvadeset metara, pucaj. Kaze.
Srce pumpa. Zamor hodanja. Adrenalin radi.
Poravnavam koncanicu, malo iznad plecke.
Pucanj, repetiram.
Trazim kroz optiku.
Ali waterbuck stoji mirno. PH kaze overshot, again!
Ponovno pucam. Zenke bjeze na lijevo, on bjezi na desno. U grmlje, gubi se.
Miss, again, kaze PH
Sta dalje, pitam se?
Idemo dalje do mjesta gdje je stajao. Tamo nema nista, ni krvnog traga. Idemo dalje prema vodi. Mic po mic, korak po korak.Jesam li ipak pogodio, ili nisam. Imam bas grc u zelucu. Dolazimo do ruba nasipa, dolazimo na vrh nasipa, I lagano skrecemo na lijevo.
Kako hodamo preko ruba nasipa, s lijeve strane vidim pokret. Izlazi grlo van. Vidim rogove! Sapcem vodicu, waterbuck, lijevo!
Nije dobro pogledao, kaze, nahh cow…
Kazem tiho, vidim rogove! Pogleda on kroz dvogled.
To je isti, tvoj!
Stap ide na mjesto.
Stodeset metara! Pucaj!
Stavljam koncanicu gdje me je osjecaj vukao da stavim. Na esto gdje se dodiruje vrat I plecka.
Pustim hitac, I u donjem rubu optike, vidim pada!
Kazem, PH – pad u vatri!
Sa naseg mjesta osmtranja , promatramo neko vrijeme. Prasina na mjestu gdje je pao se slegla, I tako je ostalo.
Idemo na mjesto nastrela, rasirili smo se.
Prilazim napet mjestu, visoka je trava, ne vidim nista.
Medjutim nedaleko s lijeve strane se zadimila prasina, vidim radi nogom.
PH kaze da dam jos jedan hitac iza plecke, tako I bi.
Nakon waterbucka, svi napori biti ce usmjereni na Elanda!
Od grma do grma.
300 metara. Jos malo blize.
250 metara
220 metara
Cim blize, a blize vise ne moze. Stigli smo da zadnjeg grma. Nema dalje.
Christian stavlja stap.
Dvjesto dvadeset metara, pucaj. Kaze.
Srce pumpa. Zamor hodanja. Adrenalin radi.
Poravnavam koncanicu, malo iznad plecke.
Pucanj, repetiram.
Trazim kroz optiku.
Ali waterbuck stoji mirno. PH kaze overshot, again!
Ponovno pucam. Zenke bjeze na lijevo, on bjezi na desno. U grmlje, gubi se.
Miss, again, kaze PH
Sta dalje, pitam se?
Idemo dalje do mjesta gdje je stajao. Tamo nema nista, ni krvnog traga. Idemo dalje prema vodi. Mic po mic, korak po korak.Jesam li ipak pogodio, ili nisam. Imam bas grc u zelucu. Dolazimo do ruba nasipa, dolazimo na vrh nasipa, I lagano skrecemo na lijevo.
Kako hodamo preko ruba nasipa, s lijeve strane vidim pokret. Izlazi grlo van. Vidim rogove! Sapcem vodicu, waterbuck, lijevo!
Nije dobro pogledao, kaze, nahh cow…
Kazem tiho, vidim rogove! Pogleda on kroz dvogled.
To je isti, tvoj!
Stap ide na mjesto.
Stodeset metara! Pucaj!
Stavljam koncanicu gdje me je osjecaj vukao da stavim. Na esto gdje se dodiruje vrat I plecka.
Pustim hitac, I u donjem rubu optike, vidim pada!
Kazem, PH – pad u vatri!
Sa naseg mjesta osmtranja , promatramo neko vrijeme. Prasina na mjestu gdje je pao se slegla, I tako je ostalo.
Idemo na mjesto nastrela, rasirili smo se.
Prilazim napet mjestu, visoka je trava, ne vidim nista.
Medjutim nedaleko s lijeve strane se zadimila prasina, vidim radi nogom.
PH kaze da dam jos jedan hitac iza plecke, tako I bi.
Nakon waterbucka, svi napori biti ce usmjereni na Elanda!
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Da.
Analizirao sam promasaje. Ne mogu rutinski promasiti divljac velicine konja, dva puta za redom.
Sa stapa sam trenirao na streljani sa 3006, i nesto manje sa 375 (ppu), i sve sam imao u vitalnoj zoni
Stap je stajao nestabilno, na tvrdom kamenju, na kosini, kamenje velicine jajeta do velicne stopala, krs..
Noge na kamenju su mi bile izvrnute.
Sa nasipa kad sam pucao, stvar drugacija, Stap je fino legao u mekani pijesak, i dobio sam stabilnost. Pogodio di sam gadjao.
Analizirao sam promasaje. Ne mogu rutinski promasiti divljac velicine konja, dva puta za redom.
Sa stapa sam trenirao na streljani sa 3006, i nesto manje sa 375 (ppu), i sve sam imao u vitalnoj zoni
Stap je stajao nestabilno, na tvrdom kamenju, na kosini, kamenje velicine jajeta do velicne stopala, krs..
Noge na kamenju su mi bile izvrnute.
Sa nasipa kad sam pucao, stvar drugacija, Stap je fino legao u mekani pijesak, i dobio sam stabilnost. Pogodio di sam gadjao.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Re: Lov u Africi ON ELAND TRACKS
Jutros dolazi eland, na red da probamo.
Vecina stepske divljaci lovi se kad se vidi s udaljenisti iz auta, izlazi se i prilazi suljanjem.
Eland, ne.
On je setac, samo hoda, drzi se gustog. Nije teritorijalan, i lovi se na tragu. Osim po slucajnosti, ko onaj mladi na pocetku, ili kad izadje na vodu, ako je prilika sa ceke.
Silazimo iz auta, tracker i ja.
Idemo do kaljuze.
Kaljuza je promenada sve lokalne divjaci. Tu su onda i tragovi. Trazimo trag od elanda.
Nasli ga. Jedan dan star trag, sudeci po izmetu, i zrelo grlo, sudeci po velicini otiska u blatu.
Za njim. Idemo.
Tracker prati koliko moze, ali trag se gubi u visokoj travi, ali kasnije se nalazi opet u pijesku, gdje trava ne raste pod krosnjom akacije. Jer u hladovini divljac provodi dan. I pod krosnjom akacije, nalaze se otisci.
Uglavnom par sati smo na tragu. Uglavnom u kontinuiranom smjeru, ali vjetar je u ledja i nije dobro. Trag je s vremenom sve svjeziji.
Pred vecom livadom stanemo. Sjednemo iza grma, na rubu.
Dva plava gnua nas osjete i maknu se. Pokret u grmlju na kraju livade. Suprotna strana. Tracak nade.
Nista, zirafe.
Vjetar mjesa, ali dominanto nam je vjetar u 6 sati. Osjetile nas. Prelaze livadu ka nama, 8 grla zirafe.. Pretrce livadu u jednom smjeru, dobiju nam miris uz drugog smjera vjetra, i u galopu mjenjaju smjer u krug oko livade. 3d discovery. Prolaze na 20 metara od nas. Ostaje dim crvene prasine u zraku, i topot kopita se gubi u daljini. Kroz dim jos pretrcava zreli sable, sabljasta antilopa.
Kod silaska iza auta, za cim lakse suljanje, uzeo sam municiju etui, u lijevi dzep hlaca 5.11, boca vode u desni dzep hlaca, cigarete u lijevi dzep kosulje, i range finder u desni dzep kosulje. Pusku i stap.
Nemam kameru za snimati. Suljanje je prioritet. Zirafe ostavljam za discovery channel.
Nastavljamo. Od traga starog jedan dan dolazimo do traga starog par sati.
Gkedati trackera sta radi, to je umjetnost.
Medjutim, vrijeme rucka, vjetar u ledja, odustajemo. Eland makes another day.
Na motorolu zovemo auto, idemo na prasnjavi put, da sacekamo prevoz do rucka.
Vecina stepske divljaci lovi se kad se vidi s udaljenisti iz auta, izlazi se i prilazi suljanjem.
Eland, ne.
On je setac, samo hoda, drzi se gustog. Nije teritorijalan, i lovi se na tragu. Osim po slucajnosti, ko onaj mladi na pocetku, ili kad izadje na vodu, ako je prilika sa ceke.
Silazimo iz auta, tracker i ja.
Idemo do kaljuze.
Kaljuza je promenada sve lokalne divjaci. Tu su onda i tragovi. Trazimo trag od elanda.
Nasli ga. Jedan dan star trag, sudeci po izmetu, i zrelo grlo, sudeci po velicini otiska u blatu.
Za njim. Idemo.
Tracker prati koliko moze, ali trag se gubi u visokoj travi, ali kasnije se nalazi opet u pijesku, gdje trava ne raste pod krosnjom akacije. Jer u hladovini divljac provodi dan. I pod krosnjom akacije, nalaze se otisci.
Uglavnom par sati smo na tragu. Uglavnom u kontinuiranom smjeru, ali vjetar je u ledja i nije dobro. Trag je s vremenom sve svjeziji.
Pred vecom livadom stanemo. Sjednemo iza grma, na rubu.
Dva plava gnua nas osjete i maknu se. Pokret u grmlju na kraju livade. Suprotna strana. Tracak nade.
Nista, zirafe.
Vjetar mjesa, ali dominanto nam je vjetar u 6 sati. Osjetile nas. Prelaze livadu ka nama, 8 grla zirafe.. Pretrce livadu u jednom smjeru, dobiju nam miris uz drugog smjera vjetra, i u galopu mjenjaju smjer u krug oko livade. 3d discovery. Prolaze na 20 metara od nas. Ostaje dim crvene prasine u zraku, i topot kopita se gubi u daljini. Kroz dim jos pretrcava zreli sable, sabljasta antilopa.
Kod silaska iza auta, za cim lakse suljanje, uzeo sam municiju etui, u lijevi dzep hlaca 5.11, boca vode u desni dzep hlaca, cigarete u lijevi dzep kosulje, i range finder u desni dzep kosulje. Pusku i stap.
Nemam kameru za snimati. Suljanje je prioritet. Zirafe ostavljam za discovery channel.
Nastavljamo. Od traga starog jedan dan dolazimo do traga starog par sati.
Gkedati trackera sta radi, to je umjetnost.
Medjutim, vrijeme rucka, vjetar u ledja, odustajemo. Eland makes another day.
Na motorolu zovemo auto, idemo na prasnjavi put, da sacekamo prevoz do rucka.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Dva dana mozda i vise, cetiri ili pet izlazaka, ujutro, popodne, provodimo na tragu Elanda.
Nista. Napetost mi raste, kao i zabrinutost da ga mozda necu odstreliti.
Danas lov pocinje penjanjem na brdo. Osmatranje. Vidjeli elanda za odstrel, u bushu. Idemo u suljanje.
Dolazino na 50 metara, vjetar mijenja smjer, eland se makne.
Cijeli dan tako. Promjenjiv vjetar. Igra macke i misa.
Na nekoliko mjesta, nasli 2, 3 grupe elanda, sve mladi, nema zrelog, izgube se u grmlju.
U jednom trenu, rano popodne izlazi mi steinbock, u travi. Antilopica od 8 ili 10 kila.
Udaljenost 40 metara.
Visok paralelan rog, ja znam da je za pucanje.
Schise? Pitam PH. Safety is off.
On osmatra, pod drugim kutem, pa ceka. Ne vidi iz moje perspektive.
Schise?
Ja, schise! Gut steinbok!
Stapa i vremena za stap nema, vjetar je u lice.
Smirijem disanje, dovlacim koncanicu na mjesto.
Lagano, stiscem, a koncanice se ljulja, nikad mirna, lovim trenutak idealne pozicije.
Tu je. Centar body mass. Sad dijana, hubert, sveci, pomagajte, let my aim be true, i tako dalje.
Trenutak jos fali. Stisnem
Click!
Mislio sam u zemlju potonut. Ocaj, i nevjerica. Rifle goes click instead of bang! Za elanda ovo bi bila kastrofa!
Jel moze u ovom lovu, ista ici rutinski? Nemam vremena za analizu, near miss.
Repetiram, ubacujem novi u cijev.
Metak izlece vani u travu sa ciklusom zatvaraca. Onaj poznati mauserov klik klak, para mi usi u tisini ravnice.
Steinbok, ne reagira, miran je.
Hvatam u ciljnik, prolazim mentalnu check listu. Koncanica, kocnica, disanje, smirivanje, stiskanje
Koncanica se ljulja, ali i nalazi svoje mjesto.
Blam!
Iza steenboka prasina, on nestaje.
Odlaskom do mjesta nastrela, tu je. Nasli ga.
Mali princ savane, jedan od grupe tiny ten. In the salt!
Ovo mi je malo mi je povratilo nadu, nakon nekoliko dana bez icega, diglo mi je raspolozenje.
Popodne i dalje provodimo trazeci elanda.
Nista. Napetost mi raste, kao i zabrinutost da ga mozda necu odstreliti.
Danas lov pocinje penjanjem na brdo. Osmatranje. Vidjeli elanda za odstrel, u bushu. Idemo u suljanje.
Dolazino na 50 metara, vjetar mijenja smjer, eland se makne.
Cijeli dan tako. Promjenjiv vjetar. Igra macke i misa.
Na nekoliko mjesta, nasli 2, 3 grupe elanda, sve mladi, nema zrelog, izgube se u grmlju.
U jednom trenu, rano popodne izlazi mi steinbock, u travi. Antilopica od 8 ili 10 kila.
Udaljenost 40 metara.
Visok paralelan rog, ja znam da je za pucanje.
Schise? Pitam PH. Safety is off.
On osmatra, pod drugim kutem, pa ceka. Ne vidi iz moje perspektive.
Schise?
Ja, schise! Gut steinbok!
Stapa i vremena za stap nema, vjetar je u lice.
Smirijem disanje, dovlacim koncanicu na mjesto.
Lagano, stiscem, a koncanice se ljulja, nikad mirna, lovim trenutak idealne pozicije.
Tu je. Centar body mass. Sad dijana, hubert, sveci, pomagajte, let my aim be true, i tako dalje.
Trenutak jos fali. Stisnem
Click!
Mislio sam u zemlju potonut. Ocaj, i nevjerica. Rifle goes click instead of bang! Za elanda ovo bi bila kastrofa!
Jel moze u ovom lovu, ista ici rutinski? Nemam vremena za analizu, near miss.
Repetiram, ubacujem novi u cijev.
Metak izlece vani u travu sa ciklusom zatvaraca. Onaj poznati mauserov klik klak, para mi usi u tisini ravnice.
Steinbok, ne reagira, miran je.
Hvatam u ciljnik, prolazim mentalnu check listu. Koncanica, kocnica, disanje, smirivanje, stiskanje
Koncanica se ljulja, ali i nalazi svoje mjesto.
Blam!
Iza steenboka prasina, on nestaje.
Odlaskom do mjesta nastrela, tu je. Nasli ga.
Mali princ savane, jedan od grupe tiny ten. In the salt!
Ovo mi je malo mi je povratilo nadu, nakon nekoliko dana bez icega, diglo mi je raspolozenje.
Popodne i dalje provodimo trazeci elanda.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

da! Pad u Vatri!
Zanimljvost, kako pricamo u kampu, kazu ovako.
Kad dodju klijenti specijalno loviti Damara dik - dik, prosjek cijene ovog malisana je oko 2000 eur, (antilopica do 5 kg) preporuka je 375 HH, zrno soild.
Jer kad ga ga to pogodi, on ostane na mjestu. A solid prodje ko FMJ bez da razbije kozu.
A s druge strane, ako ga pogode sa 223, 243, i slicno, ako odskakuce u travu, zavuce se negdje, vise ga ne nadju. Znalo se desiti. Sa 375 nikad im nije odskakutao.
Kad to sve prodjes, na terenu, i po pricama, stvarno se dodje do zakljucka da je 375 HH najuniverzalniji africki kalibar. Moze za sitno, moze za slona, a vanjska balistika komparabilna po putanji sa 30-06. 416 bi za ovo bio overkill, a 338 na primjer, nije za opasnu divljac. Uvjek se dodje na 375.
Govorim, dakle, o lovu od najmanjeg do najveceg za one gun safari.
Za uobicajene lovove na antilope, i slicno. 30-06 i slicni kalibri su sasvim zadovoljavajuci, uz uvjet kvalitetnog zrna.
Kad dodju klijenti specijalno loviti Damara dik - dik, prosjek cijene ovog malisana je oko 2000 eur, (antilopica do 5 kg) preporuka je 375 HH, zrno soild.
Jer kad ga ga to pogodi, on ostane na mjestu. A solid prodje ko FMJ bez da razbije kozu.
A s druge strane, ako ga pogode sa 223, 243, i slicno, ako odskakuce u travu, zavuce se negdje, vise ga ne nadju. Znalo se desiti. Sa 375 nikad im nije odskakutao.
Kad to sve prodjes, na terenu, i po pricama, stvarno se dodje do zakljucka da je 375 HH najuniverzalniji africki kalibar. Moze za sitno, moze za slona, a vanjska balistika komparabilna po putanji sa 30-06. 416 bi za ovo bio overkill, a 338 na primjer, nije za opasnu divljac. Uvjek se dodje na 375.
Govorim, dakle, o lovu od najmanjeg do najveceg za one gun safari.
Za uobicajene lovove na antilope, i slicno. 30-06 i slicni kalibri su sasvim zadovoljavajuci, uz uvjet kvalitetnog zrna.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

30-06, dovoljno. Po sumama, sacma.Mirok wrote:One gun.....ok.
Ali za ove male vrste antilopa,možda ipak prejako.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Jutros, autom po lovistu. Trazimo na prasini puta trag elanda.
Nadjemo trag dva starija.
Djir po lovistu sa druge strane, da dobijemo povoljan vjetar. Izlazimo christian i ja.
3 sata suljanja na tragu. Od grma do grma. Sunce przi, znoj ide ispod kape i niz vrat.
Pokret u grmlju. Zebra.
Stajemo.
Osmatramo.
Frktanje crnog gnua desno. Blizu.
Frktanje crnog gnua, lijevo. Blizu.
Sad tiho do slijedeceg grma.
Otvara se livada.
Lijevo i desno, po jedan gnu stoje na strazi.
Na 150 metara u hladu akacije, lezi nekoliko crnih gnua.
Vrti se nekoliko stepskih zebri.
I eland!
Crni gnu desno, gleda u nas, ne vidi nas. Vjetar nam je u lice.
Nekoliko mladih elanda, okolo.
Jedan crni gnu stoji u hladovini.
Iza njega eland, lezi.
Rog od elanda, iza gnua koji stoji, vislji od tog gnua.vide se spirale.
Puska ide na stap.
Mjerim, 148 metara.
Cekamo elanda da se digne. Za procjenu.
Minuti prolaze. Gnu na strazi, svako malo frkne.
20 minuta osmatranja.
Pokret.
Divljac se premjesta. Mladi elandi micu se lijevo. Pasu.
Gnu trazi bolju travu. Premjestaju se ko na sahovskoj tabli.
Eland se ustaje. Optiku drzim na 6x.
Koncanica seta po plecki. Smirujem disanje. Cekam zeleno svijetlo.
Krzno, na prednjem dijelu ide plavkasto. Rog impozantan.
Gut?
Tisina.
Gut?
Nein. Two years too young.
Adrenalin popusta.
Pustamo stvar, jos uvijek gledamo.
Izlazimo iz grma, crni gnu na strazi desno prvi nas je vidio.
Redom bjeze, prvo gnu, svi na desno. Zebre na lijevo. I svi elandi, u kas, duboko u grmlje. Od nas.
Mozda ga ne odstrelim ovaj put. I ovog smo pustili.
Nadjemo trag dva starija.
Djir po lovistu sa druge strane, da dobijemo povoljan vjetar. Izlazimo christian i ja.
3 sata suljanja na tragu. Od grma do grma. Sunce przi, znoj ide ispod kape i niz vrat.
Pokret u grmlju. Zebra.
Stajemo.
Osmatramo.
Frktanje crnog gnua desno. Blizu.
Frktanje crnog gnua, lijevo. Blizu.
Sad tiho do slijedeceg grma.
Otvara se livada.
Lijevo i desno, po jedan gnu stoje na strazi.
Na 150 metara u hladu akacije, lezi nekoliko crnih gnua.
Vrti se nekoliko stepskih zebri.
I eland!
Crni gnu desno, gleda u nas, ne vidi nas. Vjetar nam je u lice.
Nekoliko mladih elanda, okolo.
Jedan crni gnu stoji u hladovini.
Iza njega eland, lezi.
Rog od elanda, iza gnua koji stoji, vislji od tog gnua.vide se spirale.
Puska ide na stap.
Mjerim, 148 metara.
Cekamo elanda da se digne. Za procjenu.
Minuti prolaze. Gnu na strazi, svako malo frkne.
20 minuta osmatranja.
Pokret.
Divljac se premjesta. Mladi elandi micu se lijevo. Pasu.
Gnu trazi bolju travu. Premjestaju se ko na sahovskoj tabli.
Eland se ustaje. Optiku drzim na 6x.
Koncanica seta po plecki. Smirujem disanje. Cekam zeleno svijetlo.
Krzno, na prednjem dijelu ide plavkasto. Rog impozantan.
Gut?
Tisina.
Gut?
Nein. Two years too young.
Adrenalin popusta.
Pustamo stvar, jos uvijek gledamo.
Izlazimo iz grma, crni gnu na strazi desno prvi nas je vidio.
Redom bjeze, prvo gnu, svi na desno. Zebre na lijevo. I svi elandi, u kas, duboko u grmlje. Od nas.
Mozda ga ne odstrelim ovaj put. I ovog smo pustili.
Turn better into best!
Ovaj puta nije bilo odstrela,ali jedna lijepa priča jest !
I to je to što je u lovu lijepo!
- jolly
- Cinker - bojna

cekaj, po malo. nisam jos zavrsio. heheMirok wrote:Ovaj puta nije bilo odstrela,ali jedna lijepa priča jest !![]()
Turn better into best!
A Jolly sto ti uzivas u vrhunskom lovu.Odlicne snimke i tekstovi,prava uzivancija.
Kad budes drugi put isao u Afriku predlazem da poneses PARD NV 007 i snimas kroz optiku, i da uploadas snimke na yt pa da gledamo te odstrele.Slika govori 1000 rijeci.
Ovako nesto, samo po danu snima odlicno,puno bolje i u boji je slika,HD rezolucija.
https://www.youtube.com/watch?v=NIsJ0k06A_U
Koja je najteza zivotinja koju ces loviti ovaj put?
Kad budes drugi put isao u Afriku predlazem da poneses PARD NV 007 i snimas kroz optiku, i da uploadas snimke na yt pa da gledamo te odstrele.Slika govori 1000 rijeci.
Ovako nesto, samo po danu snima odlicno,puno bolje i u boji je slika,HD rezolucija.
https://www.youtube.com/watch?v=NIsJ0k06A_U
- jolly
- Cinker - bojna

Za sad ispada da sam za neko vijeme unutar rekorda po masi, eland naraste do tone, a to je vece od cape buffalo. Zebra je do 400 kg. sve antilope (i macke) su ispod tog.Darko11 wrote:
Nema puno vece divljaci od tog. (iznad elanda po masi su samo hippo, rhino, i ele.)
Giant eland, ili Lord derby eland, ima veci rog od cape elanda, ali u kampu mi kazu da je autohtoni cape eland iz JAR i Namibije, cesto puta veci po masi od lord derby elanda iz centralne i zapadne aftike.
Medjutim ni velike antilope ne treba zanemariti. Roan naraste do 300 kg, sable do 250 kg, kudu do 300 kg, oryx 250 kg, plavi gnu do 250 kg. Neki od njih su vrlo tvrdi, pa sta im nedostaje u masi nedoknadjuju u kostano misicnoj gradji, i otporni su na hitac.
Moj kontinuriani dojam je da iako je 30-06, 8x57, 308 win i slicno, dovoljno za lov na njih uz dobar pogodak i kvalitetan metak, bolje je imati nesto malo jace.
Kod ranjavanja najveci je postotak gubitka oryxa i plavog gnua, koji su izgleda najotporniji na pogodak.
Mislim da ni sable ne zaostaje po otpornosti na hitac, ali gubi ih se manje, jer su dosta skupi i ne love se cesto.
(ako ikad budem lovio sable, taj ce biti ili neki skart, ili neki sa slomljenim rogom, trofejni mi se nikako ne placa. Za jednog sable financijski se moze pokriti do desetak drugih antilopa, a lovno iskustvo prakticki jednako ko za svaku drugu divljac )
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

U jutarnjem lovu zadnjeg lovnog dana, nije bilo prilike za pucati.
Imam samo jos jedan izlazak, popodne oko rucka, i napet sam oko tog.
Poslije rucka krece se u 2 popodne. Tjedan lova je pri kraju. Grupa ide sutra u windhoek, po suvenire.
Ja nisam siguran sto cu sutra. Odstrelio ili ne odstrelio elanda.
Mozda da probam elanda sutra opet. Ali onda skracujem put za Etoshu za jedna dan.
Ako odstrelim danas sto sumnjam, mozda da odem negdje na pojilo. Ne znam ni sam. Iza tog, kad grupa otidje kuci preksutra, imam cijelu Namibiju samo za sebe. Etosha!
I novi cilj! Black rhino, desert elephant, lion. Fotoaparatom.
Sat na mobitelu svira. 14 sati. Pokret. Dok se grupa odmara, idem sa PH jos jednom na elanda.
Idemo u susjedno loviste.
Javljamo se gazdi, i skupljamo jos jednog trackera.
Veci dio lovista je prosle godine izgorio, nema grmlja, pa je na velikoj udaljenosti vidljivost dobra.
Vidimo elande.
Prvim suljanjem, dolazimo im na 150 metara, osmatramo, sve mladi. Nista za pucat.
Prodje tako prvih sat i pol popodneva, zadnjeg dana lova. Vec je 16 sati.
Nazad u auto.
Drugo izvidjanje, na velikoj ravnici, na prosjeku sirokom mozda 100m, vidimo 6, 7 grla elanda na 1200.metara. Vjetar nepovoljan. Ne mozemo prici blize za procjeniti.
Autom u sirokom luku idemo okolo naokolo, da dodjemo sa druge strane, sa boljim vjetrom. Izlazimo vani 500 metara prije ruba, da se dosuljamo.
Suljamo se tiho, tise, najtise.
Dolazimo do ruba prosjeka sa druge strane, po planu, gledamo, ali elanda nema. Maknuo se.
Nastavljamo tiho jos prema smjeru odakle smo ih osmotrili.
Gleda nas sprinbok. Sa daleka. Elanda nema.
Na motorolu zovemo auto.
Nista. Jos mozda sat i pol ili dva sata smo izgubili.
Ovo je zadnji dan lova, 13 izlazak na elanda. Pusti kilometri predjeni pjeske, i po brdima za osmatranje. I jos nisam imao priliku za hitac.
Sunce se spustilo nisko ka zapadnom horizontu.
Ako budem imao srece, imat samo jos jedan pokusaj. To znaci da ga uopce vidim, prije mraka. A tek onda, da dobijem priliku.
Imam samo jos jedan izlazak, popodne oko rucka, i napet sam oko tog.
Poslije rucka krece se u 2 popodne. Tjedan lova je pri kraju. Grupa ide sutra u windhoek, po suvenire.
Ja nisam siguran sto cu sutra. Odstrelio ili ne odstrelio elanda.
Mozda da probam elanda sutra opet. Ali onda skracujem put za Etoshu za jedna dan.
Ako odstrelim danas sto sumnjam, mozda da odem negdje na pojilo. Ne znam ni sam. Iza tog, kad grupa otidje kuci preksutra, imam cijelu Namibiju samo za sebe. Etosha!
I novi cilj! Black rhino, desert elephant, lion. Fotoaparatom.
Sat na mobitelu svira. 14 sati. Pokret. Dok se grupa odmara, idem sa PH jos jednom na elanda.
Idemo u susjedno loviste.
Javljamo se gazdi, i skupljamo jos jednog trackera.
Veci dio lovista je prosle godine izgorio, nema grmlja, pa je na velikoj udaljenosti vidljivost dobra.
Vidimo elande.
Prvim suljanjem, dolazimo im na 150 metara, osmatramo, sve mladi. Nista za pucat.
Prodje tako prvih sat i pol popodneva, zadnjeg dana lova. Vec je 16 sati.
Nazad u auto.
Drugo izvidjanje, na velikoj ravnici, na prosjeku sirokom mozda 100m, vidimo 6, 7 grla elanda na 1200.metara. Vjetar nepovoljan. Ne mozemo prici blize za procjeniti.
Autom u sirokom luku idemo okolo naokolo, da dodjemo sa druge strane, sa boljim vjetrom. Izlazimo vani 500 metara prije ruba, da se dosuljamo.
Suljamo se tiho, tise, najtise.
Dolazimo do ruba prosjeka sa druge strane, po planu, gledamo, ali elanda nema. Maknuo se.
Nastavljamo tiho jos prema smjeru odakle smo ih osmotrili.
Gleda nas sprinbok. Sa daleka. Elanda nema.
Na motorolu zovemo auto.
Nista. Jos mozda sat i pol ili dva sata smo izgubili.
Ovo je zadnji dan lova, 13 izlazak na elanda. Pusti kilometri predjeni pjeske, i po brdima za osmatranje. I jos nisam imao priliku za hitac.
Sunce se spustilo nisko ka zapadnom horizontu.
Ako budem imao srece, imat samo jos jedan pokusaj. To znaci da ga uopce vidim, prije mraka. A tek onda, da dobijem priliku.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Zadnji pokusaj. Uspjeli smo prici krdu elanda, pred sam smiraj dana.
Sunce je iza horizonta, crveno je nebo na zapadu, radimo zadnji prilaz velikom krdu elanda. Nemamo vremena za gubljenje.
Blizu smo im. Ali prilazeci krdu, osjetili nas.
I elandi su sadu pokretu. Dosta njih.
Iz grupe se izdvaja zreli eland za pucanje!
This one on the left! Kaze PH.
Slijedece se desava u mozda dve sekunde, maksimalno 4.
Dizem pusku, on bjezi od nas. Hvatam ga gadjati iza rebara, dijagonalno odzada ka prsima! U optiku mi ulazi tad mladi eland, i pokriva starog bocno. Trce od mene, malo ukoso.
Zbog mladog elanda koji pokriva starog, dizem koncanici visoko, na vrat. Ne usudim se jos pucati od mladog koji ga stiti.
Jos sekunda, ili dve dok ne zamaknu u grm, mozda prilika traje samo trenutak.
U zadnjem trenu, mladi se ipak odvaja od starog na desno, i stari je sad cist, ali sad nemam vremena traziti drugu tocku ciljanja, jer ce uci u grm.
Pustim zrno najbolje sta sam mogao, pokrivajuci koncanicom centar sirokog elandovog vrata.
Pucanj, trzaj u rame, i u donjem rubu optike vidim, pada!
U daljini, cujem glasove, repetiraj, pokrivaj ga ako se digne!
To i radim, ne treba mi reci.
Sekundi idu. Ne dize se.
Cekam jos malo, izdahnem, udahnem, i krecem prema njemu.
Lezi.
Ne dise. Gotovo.
Metak swift A Frame, je prosao visoko kroz vrat sa zadnje strane, i na donju gubicu, van. Vratna kraljeznica. Presjecena, pad u vatri.
Na slici se se vidi pun mjesec koji je tek izasao, neposredno pred zalazak sunca.
7 dana lova, 13 izlazaka na elanda, dao je priliku tek zadnji lovni dan, zadnji izlazak u loviste, pred sam mrak.
Neizvjesno do kraja. Kilometre koje smo napravili pjeske, ne mogu izracunati.
Sunce je iza horizonta, crveno je nebo na zapadu, radimo zadnji prilaz velikom krdu elanda. Nemamo vremena za gubljenje.
Blizu smo im. Ali prilazeci krdu, osjetili nas.
I elandi su sadu pokretu. Dosta njih.
Iz grupe se izdvaja zreli eland za pucanje!
This one on the left! Kaze PH.
Slijedece se desava u mozda dve sekunde, maksimalno 4.
Dizem pusku, on bjezi od nas. Hvatam ga gadjati iza rebara, dijagonalno odzada ka prsima! U optiku mi ulazi tad mladi eland, i pokriva starog bocno. Trce od mene, malo ukoso.
Zbog mladog elanda koji pokriva starog, dizem koncanici visoko, na vrat. Ne usudim se jos pucati od mladog koji ga stiti.
Jos sekunda, ili dve dok ne zamaknu u grm, mozda prilika traje samo trenutak.
U zadnjem trenu, mladi se ipak odvaja od starog na desno, i stari je sad cist, ali sad nemam vremena traziti drugu tocku ciljanja, jer ce uci u grm.
Pustim zrno najbolje sta sam mogao, pokrivajuci koncanicom centar sirokog elandovog vrata.
Pucanj, trzaj u rame, i u donjem rubu optike vidim, pada!
U daljini, cujem glasove, repetiraj, pokrivaj ga ako se digne!
To i radim, ne treba mi reci.
Sekundi idu. Ne dize se.
Cekam jos malo, izdahnem, udahnem, i krecem prema njemu.
Lezi.
Ne dise. Gotovo.
Metak swift A Frame, je prosao visoko kroz vrat sa zadnje strane, i na donju gubicu, van. Vratna kraljeznica. Presjecena, pad u vatri.
Na slici se se vidi pun mjesec koji je tek izasao, neposredno pred zalazak sunca.
7 dana lova, 13 izlazaka na elanda, dao je priliku tek zadnji lovni dan, zadnji izlazak u loviste, pred sam mrak.
Neizvjesno do kraja. Kilometre koje smo napravili pjeske, ne mogu izracunati.
Turn better into best!
Shaka cast , cestitam bas napet lov ,a imas dara I za pisanje moze is pasta jedna dobra uzbudljiva knjiga za unuke s orginalnim fotografijama!
Da li tko koristi u afr lovistima .45-70 Govt za lov?
Da li tko koristi u afr lovistima .45-70 Govt za lov?
- jolly
- Cinker - bojna

Amerikanci, ga koriste, ponekad. U tom slucaju najcesce u puski Ruger R1.
Rjedje u lever action.
Ali to nisu oubicajeni lovci, vise ih vidim kao tradicionaliste s americkog kontinenta.
Ja osobno prema udaljenosti pucanja, i onome sto sam vidio preferirao bih kalibar u izduzenijim putanjama. Ali, dobro, svakome po vlastitom gustu.
Imam jedan broj casopisa kalibar, gdje je autor clanka lovio zenku bivola , u JAR sa 45-70. Lever action. Slika dolje u privitku.
mozda grijesim ali cini mi se da je uvjet za lov bivola u JAR promjer kalibra iznad 375, a ne minimum energije, pa je tako prosao i 45-70.
(U namibiji propisuju energiju)
U svakom slucaju za opasnu divljac nije uobicajen, po meni je ispod minimuma adekvatnosti, dok je za antilope, OK.
Namibija propisuje ovako:
Smallest calibre 7 mm.
Minimum energy (Eo - muzzle velocity)
1350 Joule for springbuck, duiker etc.
2700 Joule for Hartebeest, Wildebeest, Kudu, Gemsbuck, Eland etc.
5400 Joule for Buffalo, Elephant, Rhino etc.
Sa 4000 Joula, 45-70 govt, posve je adekvatan za krupnu antilopsku divljac
Rjedje u lever action.
Ali to nisu oubicajeni lovci, vise ih vidim kao tradicionaliste s americkog kontinenta.
Ja osobno prema udaljenosti pucanja, i onome sto sam vidio preferirao bih kalibar u izduzenijim putanjama. Ali, dobro, svakome po vlastitom gustu.
Imam jedan broj casopisa kalibar, gdje je autor clanka lovio zenku bivola , u JAR sa 45-70. Lever action. Slika dolje u privitku.
mozda grijesim ali cini mi se da je uvjet za lov bivola u JAR promjer kalibra iznad 375, a ne minimum energije, pa je tako prosao i 45-70.
(U namibiji propisuju energiju)
U svakom slucaju za opasnu divljac nije uobicajen, po meni je ispod minimuma adekvatnosti, dok je za antilope, OK.
Namibija propisuje ovako:
Smallest calibre 7 mm.
Minimum energy (Eo - muzzle velocity)
1350 Joule for springbuck, duiker etc.
2700 Joule for Hartebeest, Wildebeest, Kudu, Gemsbuck, Eland etc.
5400 Joule for Buffalo, Elephant, Rhino etc.
Sa 4000 Joula, 45-70 govt, posve je adekvatan za krupnu antilopsku divljac
Turn better into best!