POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Post by timmy75 » 12 Dec 2023, 13:11

Marin223 wrote:E tako je, sad smo već na pravom putu. Bar znamo koji je problem.

Formiranje rekreacijskog saveza...

Šta treba za savez ?
- trebaju klubovi, nekoliko njih

Šta treba za klub ?
- treba imat ljude koji će se učlanit

Šta treba da se ljudi učlane u rekreacijski klub ?
- treba im oružje

Šta treba da dobiju oružje ?
- pa ovaj........ lovački ispit..... nikako drugačije

To je problem, ne može se stvar pravit odozgora, već odozdola.
Kad gradiš kuću, nećeš prvo krov a onda temelje zadnje.

Formiranje rekreacijskog saveza: ne može, nejde to tako. Neće nikom uspjet.
Prvo trebaš imat ljude koji imaju oružje i mogu se rekreativno bavit, onda idu klubovi, pa tek na kraju savez.
Zašto bi ljudi koji su u klubu morali imati vlastito oružje? Ja imam u jednom od klubova više članova bez OL nego onih s OL, i gle čuda funkcionira. Ne razumijem da im je "rekreacija" toliko dobra i zanimljiva da bi išli trenirati, da imaju volju biti članovi kluba, ali istovremeno ako ne dobiju pristup vlastitom oružju, onda sve pada u vodu? Dobit će oružje kad se stvori savez, nek se strpe.

imam osjećaj da je "something fishy" oko ove teme i par korisnika.
Put your money where your mouth is.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 12 Dec 2023, 13:17

timmy75 wrote: Zašto bi ljudi koji su u klubu morali imati vlastito oružje? Ja imam u jednom od klubova više članova bez OL nego onih s OL, i gle čuda funkcionira. Ne razumijem da im je "rekreacija" toliko dobra i zanimljiva da bi išli trenirati, da imaju volju biti članovi kluba, ali istovremeno ako ne dobiju pristup vlastitom oružju, onda sve pada u vodu? Dobit će oružje kad se stvori savez, nek se strpe.

Možda zato što im ja ne mogu dat svoje nit ikoje drugo oružje da pucaju ako nemaju svoje.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 12 Dec 2023, 13:24

Marin223 wrote:
timmy75 wrote: Zašto bi ljudi koji su u klubu morali imati vlastito oružje? Ja imam u jednom od klubova više članova bez OL nego onih s OL, i gle čuda funkcionira. Ne razumijem da im je "rekreacija" toliko dobra i zanimljiva da bi išli trenirati, da imaju volju biti članovi kluba, ali istovremeno ako ne dobiju pristup vlastitom oružju, onda sve pada u vodu? Dobit će oružje kad se stvori savez, nek se strpe.

Možda zato što im ja ne mogu dat svoje nit ikoje drugo oružje da pucaju ako nemaju svoje.
Znači ti potencijalni članovi su toliko zainteresirani da hoće nabavnu dozvolu, spremni su sutra kupiti oružje, ali tu potencijalnu "rekreativnu" aktivnost nisu ni problali jer im se ne smije dati oružje u ruke? WTF

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 12 Dec 2023, 13:28

jolly wrote:To sto si napisao, ja ne mogu sporiti.
Ili se angazirati ili odustati.
A da se angažiramo svi, bar ovi koji su zainteresirani, pa pokušamo nekako definirati probleme i zajedno donjet zaključak koje bi na m izmjene trebale da se stvar (kolko je moguće) poboljša, olakša. Za to prvo moramo razumjeti probleme koje možda drugi vide.
Evo ja iznosim neke, ne kažem da sam svugdje u pravu. Stvari koje si ti detaljno napisao i objasnio smatram vrlo kvalitetnima i korisnima.
Ali ako ćemo na svaki spomen i prijednog izmjene zakona (a u cilju riješavanja ili olakšavanja nekog problema) drugom reć da "samo laprda gluposti" jer ima eto "neki" način... nećemo tako daleko stić.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 12 Dec 2023, 13:31

timmy75 wrote:
Marin223 wrote:

Znači ti potencijalni članovi su toliko zainteresirani da hoće nabavnu dozvolu, spremni su sutra kupiti oružje, ali tu potencijalnu "rekreativnu" aktivnost nisu ni problali jer im se ne smije dati oružje u ruke? WTF
A kako će se čovjek zainteresirat za nešto ako ne može niti probat ?
Da, ne mogu dat oružje nekome tko nema OL, ja sam samo osoba sa položenim lovačkim ispitom. Ne mogu ja glumit trenera.

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time

Post by andrej » 12 Dec 2023, 14:00

Pa članovi kluba mogu koristiti klupsko oružje bez posjedovanja OL-a. Vidim da piše da moraju biti "pod nadzorom stručne osobe". To mi je nejasno

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 12 Dec 2023, 14:04

andrej wrote:Pa članovi kluba mogu koristiti klupsko oružje bez posjedovanja OL-a. Vidim da piše da moraju biti "pod nadzorom stručne osobe". To mi je nejasno
Stručna osoba je osoba koja ima završen preddiplonski studij ukratko (3 godine faksa).
Dakle nisi stručna osoba ako imaš samo OL.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 12 Dec 2023, 14:11

Trenera ces za pcetak uclaniti u klub. S vremenom mozes i ti zavrsiti skolu za trenera.
Za klub kao pravnu osobu ces kupiti oruzje. (i ostalo: mete, okvire, antiforne, streljivo, stoperice, uredski materijal, alate, itd)
Klub bi u tom slucaju morao imati prostorije i unutar njih sef za osportsko ruzje.

I trenera bi trebalo platiti. Jer ima fakultetsku izobrazbu, profi zanimanje u toj diplomi, i realan zivot.
Formirat ces cjenik streljana + municija + trener. Po terminu, ili mjesecno po broju dogovorenih dolazaka

Da se ne zavaravamo, samo financijski zdravo poslovanje ima buducnost.
I da se sve to poslozi, treba financija.

Zakon nam je omogucio da se streljacki klub (ili druga udruga) registrira u dnevnom boravku, a statuti ne traze od kluba da imaju oruzje.
Zato se javlja pitanje kvalitete rada u udruzi takvog profila.

U starom sustavu, sustav je donirao oruzje - pap i m48, i malokalibarke ceske ili zastave, kao i zracnice
Ali tog vise nema. Medjutim ovo je bio pocetak rada mnogih udruga, koje su prosle bez ozbiljne incijalne investicije.
Nove udruge u novom susatvu i okruzenju nasle su se u suprotnoj situaciji

Znaci treba planirati investiciju i start up projekt.

Ja sam vec prije napisao, da se klub vodi kao firma. I da tako treba pristupiti upravljanju udruge.

Streljana, prostorije, oprema, kadrovi (trener) pocetna je investicija 500.000 eura.
trosak se smanjuje ako mozes dobiti ugovor sa postojecim strelistem, ne moras raditi streliste.
Trosak se dalje smanjuje dobrovoljnim radom clanova kad god se moze. me treba ti masjtor ili firma za svaku stvar, za opiturati prostorije, ili kapiju, i tome slicno

ALi jos uvijek, za respektabilan klub treba rjesiti osnovnu opremu, prostoriju i sef.

Jedan dan zazvonit ce telefon, pa ce neko pitati. dobar dan, gdje su vam prostorije, i kad su vam termini, zelja mi je da se uclanim u vas klub.
Renomiran i respektabilan klub i uprava, ima odgvor na ova pitanja. Na pr, svaka srijeda, petak i subota, od 14 do 18 na toj i toj adresi.

Ako odgvor krene u smjeru, pa termini po dogovoru, pa treba vam vase oruzje... pa zavisi jel neparan ili paran datum, da li je kineska nova godina, pa kad se dogovorimo,, gotovo, pada se na ispitu.

Osim adminstrativnih izazova oko osnivanja udruge, sad postoji i financijski izazov koji treba rjesiti.

Naravno da se tako nesto ne moze rjesiti preko noci, upisom udruge u registar, ali ovo su smjernice kojima se treba rjesiti plan razvoja kluba.
Za to treba vise godina.

Moj prijatelj iz njemacke kaze, u njegovom ipsc klubu, clanarina je oko 2500 eur godisnje.
Ali ima in door streliste, opremu, termine, radno vrijeme, placenog trenera.instruktora, itd.
Mi jos nismo, kako vise puta napisah, prosli proces tranzicije iz sustava gdje se sve poklanjalo u sustav gdje se sve treba stvoriti i amortizirati, i jos nam nije jasno odnos troskova, aktivnosti, investicija, ponude institucije, kvalitete, amortizacije. Ali to je otprilike to.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Dec 2023, 14:21

timmy75 wrote:
Mali marin223 bi najradije, bez puno truda otvorio stampariju za nabvne dozvole i oruzne listove.
:D :D :D :D
oce klub, oce savez, oce tecaj za instruktora, a ne bi nista radio.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 12 Dec 2023, 14:26

Marin223 wrote: A kako će se čovjek zainteresirat za nešto ako ne može niti probat ?
Da, ne mogu dat oružje nekome tko nema OL, ja sam samo osoba sa položenim lovačkim ispitom. Ne mogu ja glumit trenera.
Postoje IPSC, HSS, HSAS klubovi koji imaju mogućnost dati oružje u ruke uz nadzor stručne osobe.

Najiskrenije mi nije jasno kakvo je to streljaštvo:
- koje se ne može probati niti u jednom od tri saveza
- toliko je zanimljivo da ljudi iako nisu u mogućnosti probati, ipak imaju potrebu za nabavnom dozvolom
- međutim, ljudi odustaju ako ne mogu ishoditi nabavnu

Daj budite muško i reci: o čem se radi, s kim i kakav problem imate, koji klub (ako postoji) i konačno, o kakvom se streljaštvu radi.
Last edited by timmy75 on 12 Dec 2023, 14:29, edited 1 time in total.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Dec 2023, 14:28

Marin223 wrote:
andrej wrote:Pa članovi kluba mogu koristiti klupsko oružje bez posjedovanja OL-a. Vidim da piše da moraju biti "pod nadzorom stručne osobe". To mi je nejasno
Stručna osoba je osoba koja ima završen preddiplonski studij ukratko (3 godine faksa).
Dakle nisi stručna osoba ako imaš samo OL.
Uvjeti za upis, program i trajanje skolovanja, mozes pogledati ovdje. Poziv PDF
http://www.zsa.hr/upis-na-sportsko-ucil ... treljastva

Pa javi sto si uocio.
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 12 Dec 2023, 14:41

Da, to sve stoji i jasno je i detaljno napisano.
Pitanje je samo kakve rezultate u praksi daje takav zakonski okvir. Koji je najmanji broj izdanih oružnih listova i koliko ih je, to daje odgovor na pitanje.

Netko će reć, kriv je savez (HSS) svojim lošim radom, a ja imam tendenciju razmišljat ovako:

Ako je kriv savez jer ne radi ništa, kako možemo zaobić savez ?
- zakonski trenutno ne možemo.

Ok, a zašto je savez nužan, zašto nam on treba i koja je to funkcija bez koje ne možemo ?
- treba nam za izdavanje potvrda za nabavu osnovng rekvizita za naš sport: oružje

Ok, a jel možemo onda riješit stvar da se oružje može nekako nabavit bez sudjelovanja saveza u tome ?
- pa i ne baš, jer zakon neda.

A jel možemo potaknut izmjenu da nam zakon omogući i kakvu točno izmjenu ?
- možda ako ćemo bit zajedno u tome i složit se da neke stvari treba izmjenit na bolje

Eto tako nekako ja razmišljam, opet, ne kažem da sam apsolutno u pravu.
Nije to jedini smjer riješenja, nije možda niti najbolji, možemo pričat i o stvaranju tečaja za osposobljavanje građana, tečaja za osposobljavanja instruktora.... bilo koja druga ideja, ali ako ćemo samo pljuvat jedni po drugima zbog neslaganja u detaljima, ništa od toga.
Reć imaš mogućnost u trenutnom zakonu pa možeš tako uz dovoljno truda... da mogu, tj možemo, ali u kojoj mjeri ? U mjeri smanjimo broj strijelaca do 0 u 30 godina.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 12 Dec 2023, 14:47

jolly wrote:
timmy75 wrote:
Mali marin223 bi najradije, bez puno truda otvorio stampariju za nabvne dozvole i oruzne listove.
:D :D :D :D
oce klub, oce savez, oce tecaj za instruktora, a ne bi nista radio.
Odustajem. Ne mogu razgovarat na takav način.
Pokušao sam al nejde.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 12 Dec 2023, 15:49

timmy75 wrote:
Marin223 wrote: A kako će se čovjek zainteresirat za nešto ako ne može niti probat ?
Postoje IPSC, HSS, HSAS klubovi koji imaju mogućnost dati oružje u ruke uz nadzor stručne osobe.

Najiskrenije mi nije jasno kakvo je to streljaštvo:
- koje se ne može probati niti u jednom od tri saveza
- toliko je zanimljivo da ljudi iako nisu u mogućnosti probati, ipak imaju potrebu za nabavnom dozvolom
- međutim, ljudi odustaju ako ne mogu ishoditi nabavnu

Daj budite muško i reci: o čem se radi, s kim i kakav problem imate, koji klub (ako postoji) i konačno, o kakvom se streljaštvu radi.

Čak tri saveza ne uspjevaju zaustaviti pad broja strijelaca. Sve je dobro.

"Koje se streljaštvo ne može probat u niti jednom savezu ?"
- ono za koje nemaš dostupan klub. A zašto je tako malo klubova ? Pravit ćemo se da ne znamo. Sve dobro.

"Toliko je zanimljivo da ljudi iako nisu u mogućnosti probati, ipak imaju potrebu za nabavnom dozvolom."
- nitko prije 30 godina nije imao potrebu za facebookom, youtubeom, instagramom, danas imaju milijarde korisnika.
Ne razumiješ proces razvijanja stvari.

"Međutim, ljudi odustaju ako ne mogu ishoditi nabavnu."
- ja bi prvi odusta od svih streljačkih aktivnosti da ne mogu imat svoje oružje.
- odustao bi i od zračne puške da ne mogu imat svoju pušku.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 16:21

Ja sam prva osoba koja ce rec da je glupo da krovna organizacija treba da bi se dobilo oruzje.

Ako ljudi zele legalno posjedovat oruzje, trebali bi to moc kao gradjani za rekreativno pucanje, bez klubova, saveza i ostalih sranja.

Dodjes i ispunis obrazac, hocu oruzje jer hocu jednom mjesecno otic ispucat 50 metaka na streljanu. I to bi trebalo bit to, a ne da strijelci drugim strijelcima zapapre s tolko birokracije, biltena, sranja da ih prodje volja.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 16:30

Otprilike ovako.

Ja sam inace uopce protiv toga da se koristenje oruzja zove streljastvo.

Vise sam za naziv "kulturu oruzja".
Attachments
893ars.jpg

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Dec 2023, 17:04

Evo ovako. Streljaštvo je u padu prvenstveno radi neulaganja, zatim i radi nezainteresiranosti većine populacije, kao i nedostatku vremena i novaca za bavljenje istim. Streljaštvo je skup i zahtjevan sport ili hobi. Traži vremena i novaca. Kao i streljanu, koje u nekim krajevima nema. Za lov je slično.

Pravila su najmanji problem i onaj tko se namjerava baviti streljaštvom brzo i lako ih udovolji. Za lov je slično.

U Hrvatskoj se oružje može nabaviti u svrhu lova, sporta i za samoobranu ako postoji opravdani zakon. Kolekcionarstvo je također dozvoljeno.
Bilo tko, bez kaznenih prijava, psihičkih problema i tko udovoljava navedenome dobije nabavnu dozvolu bez problema, kao i EU propusnicu i putuje sa oružjem ako zato ima opravdan razlog.

Sada se našlo vas par na forumu kojima to ništa ne valja. I mene živo zanima koji je vid streljaštva u pitanju da su prisutni takvi problemi. Pa da treba iz temelja mijenjati zakone da bi se uopće bavio time i osnivati nove saveze.

Svjestan sam da ima disciplina koje kod nas ne postoje, razlog je da nema uvijeta za njih. Da ima, već bi i to bilo organizirano unutar postojećih saveza.

Čime se bavite? Kako se to zove?

Meni nije problem odgovoriti. Aktivno f-class a na wishlisti su mi PRS i ELR. Pasivno: zračnice. Uskoro bih mogao aktivno i u lovačka natjecanja, tražim pušku.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 12 Dec 2023, 17:12

IB43 wrote:Evo ovako. Streljaštvo je u padu prvenstveno radi neulaganja, zatim i radi nezainteresiranosti većine populacije, kao i nedostatku vremena i novaca za bavljenje istim. Streljaštvo je skup i zahtjevan sport ili hobi. Traži vremena i novaca. Kao i streljanu, koje u nekim krajevima nema. Za lov je slično.

Pravila su najmanji problem i onaj tko se namjerava baviti streljaštvom brzo i lako ih udovolji. Za lov je slično.

U Hrvatskoj se oružje može nabaviti u svrhu lova, sporta i za samoobranu ako postoji opravdani zakon. Kolekcionarstvo je također dozvoljeno.
Bilo tko, bez kaznenih prijava, psihičkih problema i tko udovoljava navedenome dobije nabavnu dozvolu bez problema, kao i EU propusnicu i putuje sa oružjem ako zato ima opravdan razlog.

Sada se našlo vas par na forumu kojima to ništa ne valja. I mene živo zanima koji je vid streljaštva u pitanju da su prisutni takvi problemi. Pa da treba iz temelja mijenjati zakone da bi se uopće bavio time i osnivati nove saveze.

Svjestan sam da ima disciplina koje kod nas ne postoje, razlog je da nema uvijeta za njih. Da ima, već bi i to bilo organizirano unutar postojećih saveza.

Meni nije problem odgovoriti. Aktivno f-class a na wishlisti su mi PRS i ELR. Pasivno: zračnice. Uskoro bih mogao aktivno i u lovačka natjecanja, tražim pušku.
Bavim se streljaštvom sa lovačkim oružjem. Svi problemi su sažeti u toj rečenici.
Zašto ne sportskim ? Zar trebam išta objašnjavat ? Sve je dobro i super.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 17:15

IB43 wrote:Evo ovako. Streljaštvo je u padu prvenstveno radi neulaganja, zatim i radi nezainteresiranosti većine populacije, kao i nedostatku vremena i novaca za bavljenje istim. Streljaštvo je skup i zahtjevan sport ili hobi. Traži vremena i novaca. Kao i streljanu, koje u nekim krajevima nema. Za lov je slično.

Prvo u streljastvo se ne isplati ulagat jer nema povrata novaca. Kako otvoriti streljanu za IPSC pusku/PCC ako ne mozes organizirati natjecanja jer su spremnici ograniceni na 10 metaka.
Kada sam ovo napisao prije onog natjecanja u PCCu u Vinkovcima Jolly je pricao suprotno od mene, ispada da sam bio u pravu.

Pravila nisu problem kad ih ima malo, za prosjecnu osobu vadenje dozvole, registracija oruzja, natjecanja i ostalo nisu najjednosavnija stvar.
Primjer.

Hocu se uclaniti u klub HSSa da bi kupio oruzje.
Vecina klubova u hrvatskoj uopce nema prisutnost na internetu te ih je nemoguce naci osim preko preporuke. One i koje nadjes cesto nemaju aktualne kontaktne podatke.
Dio klubova ni ne prima clanove ako nemas preporuku od postojeceg clana, sto za nove ljude stvara dodatni problem ,ali ajmo rec da u ovom slucaju to nije problem.

Ok uclanim se u klub, hocu ic na natjecanje da mi ime izadje u biltenu da mogu dobit potvrdu od saveza da si kupim oruzje. Znaci moram ic na natjecanje ali nemam oruzje, clan sam 2 HSS kluba i niti jedan nema registrirane pistolje na sebi. Ok, sto dalje? Otic na natjecanje i zicat random osobu da mi posudi pistolj da se natjecem?

Lako je pricat iz perspektive nekoga tko vec ima oruzje i tko je vec dugo u ovome, ja pricam kako je novim strijelcima koji ulaze u sve ovo.

Ponavljam, Ljudima koji tek ulaze u oruzje i pucanje je poprilicno komplicirano, pogotovo ako su u manjim sredinama i nemaju streljanu u 300 km oko sebe.
Jako sturo i netocno. Moze ako dobije odobrenje od saveza, za samoobranu dobit oruzje u nekim gradovima kao Zagreb se ceka i do 6 mjeseci i ravno je nemogucem za dobit i opravdat.

Mislim da na ovo ne moram ni odgovarat kad vidim kolko ljudi placu o manjku streljana, da je kod nas dobro stanje bilo bi i streljana.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Dec 2023, 17:26

Još uvijek mi nije jasno ni čime se bavite, ni zašto bi trebali potpuno nove zakone i saveze.

Nisam ti ja baš tako dugo u ovome, a ušao sam kao padobranac. Ulazio kada su zakoni možda bili i najstroži. Dolazila policija, razgovori sa susjedima, a sve koštalo kao svetog Petra kajgana i nikada kraja.... Odradio sve i eto me. Može se tko želi i tko to voli, pa se stavi. Danas je lakše.

Post Reply