Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

Post by lex-lutor » 17 Apr 2015, 12:13

Ne mora znaciti, HLS je davno dokazao da je puno organiziraniji i MOCNIJI od HSS..drzimo fige..
Nemoguće je Nemoguće

Stari Maček
Razvodnik
Razvodnik

Post by Stari Maček » 17 Apr 2015, 18:50

Blagoslovi Bože Hrvatske lovce!

:A28:
Hvali Boga - dodaj streljivo!

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 29 Apr 2015, 02:21

INFORMACIJA IZ MUP-a:

Pristigao je veliki broj prijedloga građana na novi Zakon, tako da se još radi na izradi izvješća o provedenom savjetovanju!

elektricar86
Razvodnik
Razvodnik

Post by elektricar86 » 01 Jul 2015, 16:41

Kakvo je stanje sa provedbom novog zakona,negdje sam procitao da bi trebao biti u upotrebi od 1.7. ,tj. danas. Na stranicama mupa jos ne vidim nikakve izmjene,koje su se spomijale u prijedlogu zakona.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 01 Jul 2015, 19:34

Teško da kod nas nešto može biti na vrijeme. Vidiš da imamo problem u Grčkoj.
Pozdrav!

kobi
Razvodnik
Razvodnik

Post by kobi » 02 Jul 2015, 11:53

elektricar86 wrote:Kakvo je stanje sa provedbom novog zakona,negdje sam procitao da bi trebao biti u upotrebi od 1.7. ,tj. danas. Na stranicama mupa jos ne vidim nikakve izmjene,koje su se spomijale u prijedlogu zakona.
Kolega, imaš u temi "Da li je oprema za reloading LEGALNA" u istom ovom podforumu moj post od 25.6. koji odgovara na tvoje pitanje.

Ukratko ništa od izmjena zakona do zime, ako i uspije proći u ovom sazivu Sabora.
I tako tece jos jedan dan manje do penzije...

elektricar86
Razvodnik
Razvodnik

Post by elektricar86 » 02 Jul 2015, 19:30

dejandlesk wrote:Teško da kod nas nešto može biti na vrijeme. Vidiš da imamo problem u Grčkoj.
Pozdrav!
Aha,mi ga imamo. :D
Uglavnom :A24:

elektricar86
Razvodnik
Razvodnik

Post by elektricar86 » 02 Jul 2015, 19:31

kobi wrote:
elektricar86 wrote:Kakvo je stanje sa provedbom novog zakona,negdje sam procitao da bi trebao biti u upotrebi od 1.7. ,tj. danas. Na stranicama mupa jos ne vidim nikakve izmjene,koje su se spomijale u prijedlogu zakona.
Kolega, imaš u temi "Da li je oprema za reloading LEGALNA" u istom ovom podforumu moj post od 25.6. koji odgovara na tvoje pitanje.

Ukratko ništa od izmjena zakona do zime, ako i uspije proći u ovom sazivu Sabora.
Kao sta sam i rekao. :A24:

Hvala na odg. :A25:

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 08 Apr 2016, 14:56

Izašlo je izvješće o provedenom savjetovanju vezano uz novi zakon:

http://www.mup.hr/UserDocsImages/SAVJET ... oruzja.pdf

Prihvatili su neke od mojih prijedloga.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 08 Apr 2016, 15:47

A ima li konacno negdje finalna prociscena verzija prijedloga zakona?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 08 Apr 2016, 15:52

Pokusat cu pronaci. Ovaj link su mi danas poslali direktno iz MUP-a, jer sam jos prije slao mejlove i pitao kad ce izaci rezultati savjetovanja.
Ako nista ne nađem, poslat cu mail da mi dostave konacni tekst prijedloga zakona.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 08 Apr 2016, 16:03

Da li netko ima novi prijedlog zakona sa svim ovim izmjenama?
Tek sam poslije vidio da je jos netko to trazio.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Apr 2016, 17:20

Po onome sta sam procitao, bolji je prijedlog novoga zakona nego sta je bio.
Ali ima jos prostora za usavrsavanje.. ;)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Apr 2016, 10:25

Decki imam pitanje, vezano za ove zadnje informacije:
Ako se na kraju prihvati odredba u maksimalno 2 kg baruta u posjedu - sto ukljucuje i napunjeno streljivo, moze li neko kome su tablice pri ruci da stavi koliko grama ide maksimalno u pojedine uobicajene kalibre, pa da se moze izracunati dozvoljena kolicina streljiva u posjedu?

Na primjer:
22lr, 22wmr, 9x19, 7.62x25, 40 s&W, 45 acp, 357 mag, 38 special, 30-06, 308 win, 8x57, 9.3x62, 8x68, 300 win mag,, itd
sacmeni kalbiri, ga 20, ga 12, ga 16, itd.

Voljan sam nakadno napraviti neki kalkulator u excelu, pa ga postaviti na forum, kome bude trebalo.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 09 Apr 2016, 12:28

jolly wrote:Decki imam pitanje, vezano za ove zadnje informacije:
Ako se na kraju prihvati odredba u maksimalno 2 kg baruta u posjedu - sto ukljucuje i napunjeno streljivo...
Ideja je naravno opet birokratska , bez konzlultiranja struke, 1 kg baruta ti sadrzava cca 300 kom streljiva W308. Kolicina od 5 Kg u streljivu + 3 kg praha bi mogla biti razumna, zasto ?

- zato jer oni koji se bave takmicenjem ako naruce streljivo iz Norme, Lapua itd manje 5000 Kom narudjba ne igra.

- Oanj tko puca letece mete naruci lot od cca 30.000 Komada

- MK se narucuje prema tvojoj pusci i to bude lot od 30-50.000 Komada

- Strijelac koji se bavi kratkim oruzjem puca cca 3500 kom pistolj + 3500 kom revolver godisnje

- Tko si bude radio municiju za pusku pravit ce barem dvije tezine zrna i ne manje od 500 kom u seriji jer inace sve gubi smisao, pravilo je da kada se jednom zapocme process pri nekoj temperaturi, vlaznosti, itd. nema stajanja dok ne bude gotova serija.

- Cijene imaju svoju ulogu jer ako pratis malo strane forume i stranice vidis da tek pri kolicinama 500 ili vise cijena pada u korist korisnika.

Ja znam da ce svi pomisliti bolje ista nego nista, no to bi bilo isto kao mozes kupiti odjednom samo dvije nove gume za auto a druge dvije tek nakon sto si potrosio ove prve dvije.

Vjerujem da ce strula reci svoje i cemo doci na razumne vrijednosti. Ustvari ako je netko iskljucivo lovac tih 2KG ukupno je vise nego dovoljno, no ako je lovac i sportski strijelac to mora biti barem 4 puta vise.
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Apr 2016, 12:52

:D :D :D :D :D
Lex, kod tebe nema jednostavnog odgovora? :D :D :D :D

Nista manje od elaborata?

:D :D :D

Pitanje je indirektno vezano za ono o cemu se vec raspravljalo: koliko se moze imati streljiva doma?
(a ne kolika je godisnja poteba za dugometraznog takmicara)

:D :D :D :D
Turn better into best!

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 09 Apr 2016, 14:12

Ako sam ja dobro shvatio 2kg baruta ukljucujuci napunjeno streljivo odnosi se na streljivo koje si sam napunio ne i na streljivo koje imas u posjedu a tvornicki je napunjeno tj kupljeno u ducanu. Za to streljivo ako sam ja dobro shvatio nisu stavili ogranicenje ili se varam? Jer ako je to ukljuceno onda neki nece moci uopce kupiti barut, pogotovo netko tko puca trap.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Apr 2016, 14:37

Berto ovo si dobro shvatio, i ja to tako tumacim, kad se cita doslovno.

Medjutim da li se moze dozvoliti da oni koji pune imaju limit na 2 kg sveukupno sa napunjenim, a ovi koji ne pune mogu "kolko hoce"?

Ovo je vrlo slicno pitanje kao sta je bilo kad je reloading izbacen iz zakona.
jedni su tvrdili da nije zabranjen (jer je dozvoljeno sve sta nije zabranjeno), ali je sluzbeno stiglo drugacije objasnjenje.

Kad stave 2 kg max, to ce se odnositi na sve. Ja, pesimista, tako to vidim.
Turn better into best!

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 09 Apr 2016, 15:28

jolly wrote:Decki imam pitanje, vezano za ove zadnje informacije:
Ako se na kraju prihvati odredba u maksimalno 2 kg baruta u posjedu - sto ukljucuje i napunjeno streljivo, moze li neko kome su tablice pri ruci da stavi koliko grama ide maksimalno u pojedine uobicajene kalibre, pa da se moze izracunati dozvoljena kolicina streljiva u posjedu?

Na primjer:
22lr, 22wmr, 9x19, 7.62x25, 40 s&W, 45 acp, 357 mag, 38 special, 30-06, 308 win, 8x57, 9.3x62, 8x68, 300 win mag,, itd
sacmeni kalbiri, ga 20, ga 12, ga 16, itd.

Voljan sam nakadno napraviti neki kalkulator u excelu, pa ga postaviti na forum, kome bude trebalo.
2kg je 30864 grejna, pa prema tome, s tom količinom se može napuniti otprilike 600-900 komada 308w metaka ovisno o tome dali je slabo ili jako punjenje. Za tipične kalibre kratkih cijevi 9mm/38special ta brojka iznosi od 4000-9000 komada, opet zavisno o punjenju. Naravno, ako se ništa ne prospe, meni iz nekog razloga dobar dio baruta uvijek završi na podu. :A19: :A19:
To možda ne zvuči tako malo, npr. za nekoga tko puni jedan karabinski kalibar ili 2 pištoljska i ne puca vrlo često. Ali najgore je to što su pištoljski baruti najčešće pakirani po pola kilograma a karabinski po jedan kilogram. Znači da možeš kupiti 4 pištoljska baruta ili 2 karabinska i to je to. A samo Vihtavuori ima u ponudi 12 pištoljskih i 17 karabinskih baruta! Za svaki kalibar koji se puni bi valjalo imati 2-3 različita baruta za različite vrste/težine zrna odnaosno za različite dužine cijevi ako se ima više komada oružja. Dakle za nekoga tko puni za karabin 2 baruta je smiješno, a da ne spominjem ljude koji bi punili i dugo i kratko.
The truth is hate to those who hate the truth.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 09 Apr 2016, 16:48

Slazem se da je daleko bolje ista negio nista, ali isto tako tvrdim da bi vec jednom trbalo prestati sa imrovizacijama zakona i pustiti STRUKU da radi svoje, pri tome mislim da za stolom za kojim se pisu zakoni trabaju sjediti Lovci, Sportski strijelci, udruge IPSC- IDPA i predstavnici svih onih koji koriste oruzje van sluzbenih formacija. Definitivno za tim stolom NE TREBAJU biti administrativno-birokratsko partijsko isfrustrirane osobe kao i oni koje ne vole oruzje iz ne znam kojeg razloga. Ovi drugi oruzje vide samo kao pretnju i nesto sto treba na sve nacine ograniciti ili cak totalno izopciti iz drustva, ne krivim ih, to je njihovo pravo ali onda neka rade u nekom drugom području gdje osobni stavovi ne mogu utjecati na poslovne odluke.

EU pokusaj brzinske podvale rigoroznog zakona nakon događanja u Francuskoj i Belgiji samo je dolio ulje na vatru i stvorio još veću nesigurnost među onima koji ne znaju kako se postaviti i koliko se namazati Vazelinom da mogu što dublje ući u šupak raznim Junkerima i Merkelicama....Nerazmijevanje pojma "direktiva" donijelo je niz pogresnih odluka sa katastrofalnim posljedicama za gospodarstvo, ali, kada ne znas, ne razumijes, učiti ne želiš, puno je lakše trošiti Vazelin i sve bukvalno prihvaćati kao obavezu a ne kao PREPORUKU.

Mlada smo država i logično je da ne možemo sve imati od prve kako treba, no isto tako kada se primjeti da nešto nema logike i prođu u stvarnosti treba se mjenjati, pa ako treba i nekoliko puta godišnje dok se ne doradi da svi budu zadovoljni, to bi trebala biti svrha razvoja na svim područjima.

Malo OT: Uglavnom ako netko ima volje neka pogleda dva filma, malo starija i ne baš pretjerano reklamirana jer nisu " podobni " možda navode na razmišljanja što nije dobro......a možete se dobro i nasmijati...iako će se na kraju postaviti pitanje ..čemu se ja to smijem :A14: :A14: :A14:

- IDIOCRACY - 2006
- AGORA - 2009
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply