POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 18:51

IB43 wrote:
Stargazer wrote:
IB43 wrote:Evo pa čitaj.

Švicarska. Lov, sport, kolekcionarstvo. Za ostalo treba tražiti posebno odobrenje. A vas to ništa ne interesira.

https://en.wikipedia.org/wiki/Firearms_ ... prov=sfla1

Samo C kategorija u Austriji, u kojoj ima i vatrenog oružja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gun_law_i ... prov=sfla1

Čitaj.
Some countries including Austria, Liechtenstein, Philippines, and Switzerland are partially licensed, meaning that any non-prohibited citizen may buy repeating rifles and break-action shotguns from licensed dealers and a permit is required only for handguns and semi-automatic firearms.

U clanku koji si ti naveo ovo pise, da dozvole u navedenim zemljama trebaju samo za poluautomatsko oruzje ali ok.

I opet izbjegavas pitanja i mjenjas temu.

Da bude jos jednostavnije. Da/ne pitanje za IB43.

Smatras li ti, da ja koji ne zeli biti clan saveza nego samo legalno posjedovati oruzje mimo saveza i natjecanja i pucati na streljani trebam imati to pravo?
Pročitaj odgovor Timmy75, odlično ti je odgovorio.

Iskreno. Mene uopće ne interesira imaš li oružje ili ne. Ni što imaš i u kojem broju. Ali ono baš me uopće ne intetesira, skroz.

Zanima me povodom čega bi trebali nove saveze, zakone i čime se bavite. Zašto me zanima? Jer ste napisali toliko puno materijala na tu temu na forumu da bi zaista bilo pristojno i napisati o čemu se radi.
Ne mozete odgovoriti na Da/ne pitanje. Rasprava s vama ovdje zavrsava.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 12 Dec 2023, 18:53

johnnyboyy1711 wrote:Može mi netko objasnit kako sam mogao dobiti nabavnu dozvolu za tri cijevi i registrirati ih u dozvolu za posjedovanje iz razloga sporta u Sloveniji, bez da sam izašao u jednom biltenu i kako mogu nabavljati streljivo za isto, ako prije toga nisam bio na jednom natjecanju, ako IB43 kaže da jedino u Americi možemo imati takvo nešto. Mogu hodati na natjecanja, a ne moram. Stvar je u tome da na natjecanja idem minimalno jednom mjesečno, ali to je drugi par čarapa. Nisam trebao nikakav crni bilten niti ništa takvog da mogu regat oružje. Obavio sam tečaj sigurnog rukovanja oružjem, prošao sam liječnički, bio sam član kluba i prošao sam test, teorijski, usmeni i praktični.
To smo vec savladali i analizirali.
Izdavanje potvrde ovisi o internom pravilniku saveza, a ne o zakonu.
A potvrda na osnovu biltena je interno pravilo HSS.
Svaki drugi savez izdaje potvrde na drugi nacin.

U Sloveniji je ocito druga procedura u tvom savezu koja ne predvidja bilten.
Ponavljam, bilten je interno pravilo iskljucivo HSS.

Po meni:

Tecaj+Clanstvo u klubu i godisnja registracija strijelca bi trebala biti osnovni uvjet za potvrdu, ako govorimo o potrdama kroz savez.
Ovo je princip kako se izdaju dozvole za lovce, i princip je sasvim dobar i uhodan.

Ponavljam ja nicim ne branim proceduru kroz bilten - uostalom ja sam pokrenuo ovu temu - medjutim, ako jedan savez na pr HSS nema tecaj, kako onda izdavati potvrde? Kako bi ti rjesio potvrdu u savezu bez tecaja?

Zasto jedan savez uopce nema osnovni tecaj za strijelca?
Osim sta je sramota, i o tome pricamo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 12 Dec 2023, 18:57

Stargazer wrote:
Odgovorio sam ti. Nije me briga. Znači nema tu ni Da ni Ne. Potpuno mi je svejedno. To je tvoje vlasništvo i tvoja odgovornost, nije moja.

Da ili Ne se pita na MUPu, a ne po forumima ljude kojima je svejedno.

Jeli sada jasnije? Ili treba i crtati.

Čine se bavite? Kada ćemo to čuti?

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 19:02

IB43 wrote:
Stargazer wrote:
Odgovorio sam ti. Nije me briga. Znači nema tu ni Da ni Ne. Potpuno mi je svejedno. To je tvoje vlasništvo i tvoja odgovornost, nije moja.

Da ili Ne se pita na MUPu, a ne po forumima ljude kojima je svejedno.

Jeli sada jasnije? Ili treba i crtati.

Čine se bavite? Kada ćemo to čuti?
Bavim se pucanjem.

Dodjem na streljanu i pucam u metu.

I dobivanje oruzja mi je bila birokratska nocna mora, trebalo je skoro pola godine i lobiranje od 2 poznanika da se uclanik u klub jer je zakon tako ustrojen. Mene ne zanimaju natjecanja, niti samoobrana.

Mene zanima rekreativno pucanje.

Ali eto onda drugo pitanje.

IB43.

Smatras li da je zakon o oruzju u hrvatskoj dobar.

Zaokruzi odgovor.

Da/ne.

I cijelo vrijeme iznosis svoje stavove, ali kada te zatrazim da se jasno izjasnis o svom stavu kazes da je nebitan tvoj stav da je bitan zakon, i onda opet izneses svoj stav.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Dec 2023, 19:09

S obzirom kakvi su bili stari ovaj sada je odličan. A da može bolje, naravno.

Inače, da ili ne su isključivi odgovori, crno<->bijelo, uglavnom je sivo. Tipični su za površnost i neznanje.

Pita se za mišljenje. I to si dobio.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 19:12

IB43 wrote:S obzirom kakvi su bili stari ovaj sada je odličan. A da može bolje, naravno.

Inače, da ili ne su isključivi odgovori, crno<->bijelo, uglavnom je sivo. Tipični su za površnost i neznanje.

Znaci sad ipak iznosis svoj stav/misljenje.

Ali da/ne odgovor ne mozes dat jer vas nije briga? Ali vas je dovoljno briga da iznesete misljenje?

Nije ni cudo sto je hrvatska u ovakom kurcu ko zemlja kad je ovo razmisljanje prosjecnog glasaca. Ovake komedije samo kod nas ima.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Dec 2023, 19:13

Znači, trebamo nove saveze i zakone za rekreativno pucanje.

Mislim da trebamo samo streljane. Tvoj problem nisu bila pravila, nego streljana i pristup streljani. Tu te razumijem, daleko je od jednostavnog za rekreativca.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Dec 2023, 19:15

Stargazer wrote:
IB43 wrote:S obzirom kakvi su bili stari ovaj sada je odličan. A da može bolje, naravno.

Znaci sad ipak iznosis svoj stav/misljenje.

Ali da/ne odgovor ne mozes dat jer vas nije briga? Ali vas je dovoljno briga da iznesete misljenje?

Nije ni cudo sto je hrvatska u ovakom kurcu ko zemlja kad je ovo razmisljanje prosjecnog glasaca. Ovake komedije samo kod nas ima.
Pa to je bilo mišljenje. Iskreno, da nije moglo iskrenije.

Sa kim se raspravljam, što ovo meni treba.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 19:16

IB43 wrote:Znači, trebamo nove saveze i zakone za rekreativno pucanje.

Mislim da trebamo samo streljane. Tvoj problem nisu bila pravila, nego streljana i pristup streljani. Tu te razumijem, daleko je od jednostavnog za rekreativca.
Drago mi je da je HDZ na vlasti, treba dobro obrijat ovce.

Ja nisam niti jednom rekao da trebamo nove saveze.

ja sam rekao, po ne znam koji put ponavljam. Da ljudi trebaju moci nabaviti oruzje bez da pristupe savezu.

Znate kao sto je navedeno u onom clanku koji ste postali a niste procitali pa je ispalo da sam ja u pravu.

Ja jos uvijek cekam Da/ne odgvora na jedno od pitanja koje sam postavio.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Dec 2023, 19:23

Dobio si ti sve odgovore.

Ne znam, ja sam izgleda blesav pa odgovoram na krivoj temi.

Od zakona, klubova, treninga, novih saveza smo došli do pojedinca koji nema gdje rekreativno pucati, što zaista jest stvarni nedostatak. Ali nigdje veze sa ičim ranije napisanim.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 19:24

IB43 wrote:Dobio si ti sve odgovore.

Od zakona, klubova, treninga, novih saveza smo došli do pojedinca koji nema gdje rekreativno pucati, što zaista jest stvarni nedostatak. Ali nigdje veze sa ičim ranije napisanim.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 19:28

timmy75 wrote:@Stargazer

u zadnjih par postova si naveo da se ne želiš uokviriti u postojeće discipline, ne želiš biti član kluba, ne želiš biti član kakvog saveza, ne zanimaju te lječnički pregledi, ni kojekakva birokracija i papiri. Između redova sam shvatio da te ne zanima ni streljaštvo kakvo je po trenutnom ustroju.

Također sam uočio da želiš imati legalno oružje i otići s njim pucati ponekad na strelište.

Pa to je onda školski primjer oružja za samoobranu. Nabaviš ga, nitko te nigdje poslije ne pita ništa, platiš termin na streljani i pucaš.

Ali onda imaš problem s MUPom, ne s ovim forumom, raznim streljačkim savezima ili lovačkim savezom.

Traži od MUP-a dozvolu za samoobranu i riješena stvari.
Inace ovo sto si napisao nema smisla.

Meni oruzje ne treba za samoobranu, treba mi za rekreaciju.

Ne znam kako to moze bit skolski primjer oruzja za samoobranu ako ga nikad ne planiram koristit za samoobranu, vec za rekreaciju, tu i je cijeli problem.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Dec 2023, 19:29

Stargazer wrote:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
vaj quvHa'ghach qechmey Sovna' tu'lu'be'chugh.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Dec 2023, 19:32

Dececi vrijeme je za jedan vic.

U dobra stara vremena, ovako smo se na forumu prepirali oko teme sta je bolje ak47 ili m16!
Sad, nakon 10 godina, vruca tematika je postala potvrda!

Ja mogu samo zakljuciti, administrativno smo evoluirali!

Homo Birocraticus!

:D :D :D :D
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 19:35

IB43 wrote:
Stargazer wrote:

vaj quvHa'ghach qechmey Sovna' tu'lu'be'chugh.

Id cursus metus aliquam eleifend mi in nulla posuere sollicitudin. Ullamcorper morbi tincidunt ornare massa eget egestas purus viverra accumsan. Velit egestas dui id ornare arcu odio ut sem. Feugiat nibh sed pulvinar proin gravida. Morbi leo urna molestie at elementum eu facilisis sed odio. Libero justo laoreet sit amet. Maecenas pharetra convallis posuere morbi leo urna.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 12 Dec 2023, 19:36

jolly wrote:Dececi vrijeme je za jedan vic.

U dobra stara vremena, ovako smo se na forumu prepirali oko teme sta je bolje ak47 ili m16!
Sad, nakon 10 godina, vruca tematika je postala potvrda!

Ja mogu samo zakljuciti, administrativno smo evoluirali!

Homo Birocraticus!

:D :D :D :D
Mislim rasprave su beskorisne.

Zna se zasto kultura oruzja umire u hrvatskoj. Nitko ne radi nista po tom pitanju, a kada netko i zeli ismijavaju ga i pametuju.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Dec 2023, 19:59

bio dupli post, pa brisem
Last edited by jolly on 12 Dec 2023, 19:59, edited 1 time in total.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Dec 2023, 19:59

Kultura oruzja umire u hrvatskoj. Tocno.

Niko ne radi nista po tom pitanju. Netocno.
U krugu meni poznatih ljudi, radi se na tome. I radi se dosta.

Ako se ide analizirati, sto je kultura oruzja, ili opcenito kako se podize razina kulture, o tome bi se dalo raspravljati.
Ali tu je stvar toliko kompleksna i multidsiciplnarna, da ne znam isplati li se poceti na ovoj temi. (pokreni temu, ukljucit cemo se)
Jedan covjek, ili desetak ljudi, u kratkom vremenu mogu jako malo.
Osnovna problematika je da ljudi koji mogu najvise utjecati na to, koji vode pojedine saveze ili imaju odredjene funkcije unutar saveza nemaju viziju.
(ne odnosi se na sve saveze)

A nakon tog bi se moglo raspravljati o ostalom.
Ali, drzimo se za sad ove teme.

Bilten-potvrda je svakako turn off popularizacije - reci cu - sporta, i dio switch off kulture oruzja. Zato i jesam pokrenuo ovu temu.
Jos uvjek nam je glavni problem nedostatak streljana - jer di nema streljane nema nicega, a tamo di ima streljana ima nesto - ali siguran sam da uslijed bilten-potvrde, to je jedan dio razloga pada broja sportskih strijelaca u dugorocnom periodo od 20 godina.

Ponavljam jos jednom.
Svi upiti za clanstvo u klubu svode se na upit za clanstvo radi rekreativnog bavljenja streljastvom, a ne radi sudjelovanja na olimpijadi, i kad se covjeku spomene bilten i natjecanje tokom inicijalnog razgovora, u startu jedan dio otpada, bez da pristupi klubu. Broj clanstva pada - konacno imamo sluzbene brojke 2003 - 2023,
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Dec 2023, 21:09

Ono što nama najviše nedostaje je jedna krovna organizacija poput NRA u USA ili UK koja bi lobirala.

Ali takva organizacija nije na vlasnicima oružja. Vlasnici oružja su heterogena skupina koja nigdje nije ujedinjena. Još ako upleteš politiku.... Ja ću se prvi prekrstiti sve poškropiti svetom vodom i raskužiti tamjanom a onda bježanija prije svađa političkih opcija.
Organizacije poput NRA su sastavljene od interesnih skupina. Savezi, proizvođači, trgovci.... U pitanju su financije.

Kada bi imao lobi koji bi radio na popularizaciji. Pa ta popularizacija stimulirala gradnju privatnih streljana. Taj 1 bilten godišnje bi se brzo zaboravio. Rekreativac bi otišao do streljane, uplatio termin, ispucao se i nazad doma. O biltenima ne bi ništa znao jer mu takvo nešto ne treba, a za sportaše bi i dalje postojalo.

Problem je puno dublji od pravila i zakona. Ulaganje i financije su na prvom mjestu. Nezainteresiranost većine populacije na drugom. I od tu kreće sve ostalo. Kao malo streljana...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Dec 2023, 21:29

Da, IB43 se taknuo najvaznijih cinjenica.

Udruga poput NRA je osnovana u HR, ali inicijativa je pala na clanarini. zasto bi neko ko vec ima oruzni list placao clanarinu u takvoj udruzi, a da time ne ostvaruje dodatna prava.
Iz cijele te inicijative osobno sam dosao do zakljucka da smo kao vlasnici oruzja sa zajednickim problemima dubinski rajzjedinjeni.
Koga zanima, nek nadje ovu temu na forumu.

Da ne sirimo tematiku od zadane teme, koja je potvrda saveza
Turn better into best!

Post Reply