Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Re: Streljivo proizvedeno u Hrvatskoj

Post by Onty » 30 Mar 2022, 23:22

matezg1 wrote:Mislim da je Kalinić bio u pravu najsigurnije je na Novom Zelandu ,kod nas možda otoci
ali ako do toga dođe iskreno nebi volio preživjeti tako da pogled s balkona -neprocjenjivo.
Bar znam da neće kredite naplatiti :D
Negdje krajem 70-tih Hrvati, bračni par, koji je živio u Vancouver, Kanada, je umirao od straha da će biti sprženi u možebitnom nujlearnom ratu između NATO i Varšavskog pakta, pa odlučiše prodati kuću i preseliti u sigurniji dio svijeta. Nakon podužeg razmišljanja, smatrali su da bi najlakše bilo tamo gdje je engleski službeni jezik, što dalje od S. Amerike i Europe, I izabraše oni i preseliše se daleko na jug.

Tko pogodi gdje su otišli, može birati nagradu između vrećice "Bronhi" i "505 sa crtom".

Još niste pogodili!?

Peselili su na Malvine, odnosno Falklandsko otočje, da bi jadni bili u sred ratnog vihora 1982. Baš su imali peh.

Nazad na temu: zna li itko dokle se došlo s osnivanjem nove tvornice streljiva u Kerestincu? Koliko sam pratio medije, nisam našao nikakvih novi vijesti zadnjih par godina.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 01 Apr 2022, 22:45

Zemljište je prodano-pogodovano Rimcu -čitaj Porscheu jer neznam uopće zašto se cijelo vrijem govori Rimac kad on uopće nije većinski vlasnik
za tvornicu kampus el.auti a tvornica streljiva je gdje je i bila u mašti .
Bude to gotovo dok će drugi sa laserima veprove loviti.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 02 Apr 2022, 13:09

Negdje sam pročitao da su zemljište Rimcu "prodali" za 50 lipa po m2 !!!? :A00:

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 04 Apr 2022, 22:29

A nažalost to ti je odgovor, tamo se trebala graditi tvornica streljiva ali će se raditi
el. auti koji će se puniti na dobre stare dizel generatore pogonjene na naftu jer već smo sad u problemu kad navale turisti sa el. autima
nema toliko punjača i mreže koja bi to podržala.
Gradnja nuklearke je po meni prioritet. Ako u Mađarskoj imamo 4 reaktora Slovenija se proširuje pa jel trebamo opet ostati zadnji papci koji neće imati
ništa.
S ekološkog aspekta ako je 20 km od Zagreba mislim da je sasvim svejedno pa onda bar neka bude s prave strane granice.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 04 Apr 2022, 22:57

Kažu znalci,da su svi auti što danas voze električni,danas nema dovoljno struje da bi mogli voziti :A00:
A o punionicama kod nas da i ne govorimo.
Znači od tvornice streljiva ništa :A01:

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 08 Apr 2022, 23:06

Ma bit će kad se nebude više pucalo mi smo uvijek 20-30 godina u zaostatku pa ako
dovoljno dugo čekamo sve će biti uredu i to se neće isplatiti .
S druge strane pitaj nekog od 20 godina jel hoće raditi u tvornici bilo čega .
30 godina stvaranja kulture nerada rezultiralo je stvaranjem takve klime da je rad nešto loše i da je radnički znoj
smrtonosna bolest od koje se umire u 99% slučajeva pa nam zato danas vodoinstalateri i zidari imaju veću plaću nego kardiokirurzi.
Ma jebeš 15-20 godina škole ideš na outube i budeš influencer ,pevaljka to je super .
Ako nas ova Corona i sva sranja nisu naučila da zemlja bez vlastite proizvodne baze nema samostalnost onda neće ništa ali ne vidim baš da se
previše rinemo oko toga.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 14 Apr 2022, 19:28

Sad se opet spominje izgradnja tvornice streljiva u Hrvatskoj od strane francuske Nexter Group. Vjerojatno je to opet vezana trgovina ukoliko uzmemo njihov tenk Leclerc za koji smo pokazali interes.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 14 Apr 2022, 21:01

Sad me bas zanima sta bi rekli oni koji su protiv tvornice streljiva u HR, da neka Hrvatska firma otvri tvornicu streljiva, recimo u Norveskoj? :D
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 14 Apr 2022, 23:57

matezg1 wrote:Zemljište je prodano-pogodovano Rimcu -čitaj Porscheu jer neznam uopće zašto se cijelo vrijem govori Rimac kad on uopće nije većinski vlasnik
za tvornicu kampus el.auti a tvornica streljiva je gdje je i bila u mašti .
Bude to gotovo dok će drugi sa laserima veprove loviti.
To uopce nije isto zemljiste. Kampus je izmedju raketne baze i vojarne Kerestinec.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 19 Apr 2022, 22:53

A slušam te priče od 91 svake 2 godine novi investitor i nove kombinacije ali
realno od toga nebu ništa jer smo skupa zemlja za proizvodnju jeftinih proizvoda u kojima se zakoni mijenjaju sa
svakim izborima i češće.
Ni jedan stranac zdrave pameti neće uložiti novce u toj grani u Hrvatskoj kad ima Bosnu ,Srbiju ,Tursku gdje je sve to puno jeftinije i
postoji tradicija takve proizvodnje i država nije ograničena sa EU birokracijom .

Amerikanci su kupili veći dio tvornica tamo gdje je jeftinija proizvodnja. Pobjeda Goražde je 51 % USA vlasništvo samo jedan primjer.

Hrvatska je zemlja za odmor a tko previše radi bit će uhapšen ,lezi pod palmu i uživaj .
Udri po renti apartmana, 1 apartman 10 000 eur godišnje zarade pa tko bi bio lud ulagati pare u takvu nesigurnu
djelatnost kad imaš hotele ,marine ,restorane koji donose puno bolji i brži profit.

Proizvodnja je nešto što treba vremena znanja i novaca a nije sigurno da će biti uspješno.

Stranci dolaze sami, ostavljaju pare zarađene u njihovim tvornicama gdje rinataju cijelu godinu i jebu se sa proizvodnjom a samo im treba skupo iznajmiti neku šupu
i prodati lijepu priču i dođu opet sljedeće godine pa dićeš bolje.
Imamo najčišći zrak u EU jer nemamo skoro nikakvu proizvodnju i treba to iskoristiti :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 20 Apr 2022, 06:49

matezg1 wrote: Imamo najčišći zrak u EU jer nemamo skoro nikakvu proizvodnju i treba to iskoristiti :D
Nazalost,istina! :A25: :D
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Apr 2022, 10:36

HS produkt mi se čini kao najprirodniji investitor u takvo nešto. U bliskoj je branši, ima potrebe za streljivom, ima uhodano tržište itd. A nije se odvažio. AKo oni nisu, zar itko drugi misli da može?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Apr 2022, 10:40

Država je tu da da beneficije ulagačima.
Sve pametne države to daju.
Čak i ne tako pametne :lol:

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 25 Apr 2022, 23:29

samoborac wrote:Sad se opet spominje izgradnja tvornice streljiva u Hrvatskoj od strane francuske Nexter Group. Vjerojatno je to opet vezana trgovina ukoliko uzmemo njihov tenk Leclerc za koji smo pokazali interes.
Istina da je Leclerc najskuplji od svih tenkova, ali kako je ratovanje u Jemenu pokazalo zadnjih godina, i najtvrđi. Po podacima starim par godina, na ratištima Bliskog Istoka stradavale su posade i u njemačkim i američkim tenkovima, ali niti jedan Leclerc nije bio uništen, niti je posada stradala.

Kakvo je stanje danas glede Leclerc i najnovijih protuoklopnih sredstava koje gledamo u Ukrajini, nije mi poznato, ali me ne bi iznenadilo da su Francuzi već došli do rješenja i za to.

Glede tvornice streljiva i suradnje s Francuzima, što god naši naprave, samo da to jednom krene, dobro su napravili. Po meni, biti na ovako neuralgičnoj točki, i na milost (i nemilost) stranih dobavljača je jednostavno neodrživo. Također, Banožić je spominjao i osnivanje ispitnog središta za oružje, tako da za probno ispaljivanje (tormentaciju) ne bi trebalo više ići u Austriju u Mađarsku. To bi svakako podiglo domaće puškarske obrte.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 28 Apr 2022, 12:51

U kratkim crtama ide s k tome da trebaš imati dostatni broj svega i u rezervi što mi imamo eventualno u arsenalu starog lakog pješačkog oružja. Nemamo ljudi, nemamo opreme, nemamo tehnike, nemamo ničega. Pisao sam već i ponoviti ću, sve što je po NATO standardu je primarno za specijalne snage i postrojbe koje idu u misije... i to onda kad idu u misije, kad ne idu, vrlo ograničeno na vježbama bude nešto konkretno od opreme... a na kraju, sami vojnici žele što manje toga da im bude lakše nosit...

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 3 times

Post by Darko11 » 28 Apr 2022, 13:22

Onty wrote: Negdje krajem 70-tih Hrvati, bračni par, koji je živio u Vancouver, Kanada, je umirao od straha da će biti sprženi u možebitnom nujlearnom ratu između NATO i Varšavskog pakta, pa odlučiše prodati kuću i preseliti u sigurniji dio svijeta. Nakon podužeg razmišljanja, smatrali su da bi najlakše bilo tamo gdje je engleski službeni jezik, što dalje od S. Amerike i Europe, I izabraše oni i preseliše se daleko na jug.

Tko pogodi gdje su otišli, može birati nagradu između vrećice "Bronhi" i "505 sa crtom".

Još niste pogodili!?

Peselili su na Malvine, odnosno Falklandsko otočje, da bi jadni bili u sred ratnog vihora 1982. Baš su imali peh.
To su veci pehisti od onog sto je opljackao banku da pobjegne u zatvor od žene,i sud mu dosudi kucni pritvor :=)

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 30 Apr 2022, 10:22

AR15 fan wrote:U kratkim crtama ide s k tome da trebaš imati dostatni broj svega i u rezervi što mi imamo eventualno u arsenalu starog lakog pješačkog oružja. Nemamo ljudi, nemamo opreme, nemamo tehnike, nemamo ničega. Pisao sam već i ponoviti ću, sve što je po NATO standardu je primarno za specijalne snage i postrojbe koje idu u misije... i to onda kad idu u misije, kad ne idu, vrlo ograničeno na vježbama bude nešto konkretno od opreme... a na kraju, sami vojnici žele što manje toga da im bude lakše nosit...
Ako ćemo tom logikom, onda oni u HS Produktu nisu imali pojma što rade kad su krenuli u proizvodnju pištolja. Koliko hrvatsko tržište može godišnje progutati njihovih pištolja, današnju dvodnevnu proizvodnju!? Naravno da su mislili dalekosežno, i odlično sve isplanirali, od designa do nastupa na tržištu. Rezultati su fantastični i za svjetske pojmove.

Stoga ne vidim nikakvog razloga da sličan pristup ne bude i s tvornicom streljiva. Ona prvo svega svojim kapacitetima mora zadovoljiti naše ratne zahtjeve. Budući da će mirnodopska potrošnja u nas biti samo mali dio potrebitih kapaciteta, nužno je unaprijed planirati i nastup na svjetskom komercijalnom tržištu, prvenstveno američkom. Ako tamo mogu prodavati i trapave komšije, s proizvodima za koje su mnogi rekli da su mahom drugorazredni i po kvaliteti i po izboru, ne vidim niti jedan razlog zašto se kod nas ne bi mogao postići sličan uspjeh s tvornicom streljiva kao što ga je postigao i HS Produkt.

Podsjećam gdje su s proizvodnjom pištolja komšije bili sve ove decenije, a gdje smo bili mi. I što su oni napravili a što HS Produkt!? Moja poanta je da ako nova tvornica streljiva bude pametno vođena, s proizvodima u kojima će biti ispred konkurencije, bit će i te kako profitabilna i u mirnodopskim vremenima.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 May 2022, 11:38

1. HS više ne živi od oružja i vojnih ugovora nego od robotike
2. pištolji se sada rade puno slabije jer puška jako puno ide
3. vlasnici HS-a na papiru jesu osnivači, a u praksi su vlasnici Amerikanci odnosno Springfield Armory...
4. HS puno surađuje sa belgijskim FN-om i švicarskim Ruagom, a Ruag radi streljivo
5. streljivo je veliki biznis gdje Srbija i Bosna imaju već razvijenu proizvodnju i ime, tu su Mađarska, Italija, itd.
6. nitko svoje novce neće ulagati u nešto što mu neće donjeti nešto što već ima za tri života da ne potroši

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 17 May 2022, 22:36

Ruag jedan od vodećih koncerna u proizvodnji streljiva prodao je svoju diviziju Ruag ammotec Beretta holdingu
jer se povlače iz proizvodnje streljiva .
Nisam pametan ali ako su Švicarci kao jedna od razvijenijih zemalja odlučili prodati
proizvodnju streljiva onda je logično da mi Hrvati radimo tvornicu s obzirom da kasnimo 20-30 godina za razvijenim svijetom.
Klasično oružje za vojne svrhe kroz 5-10 godina drastično će se promjenitii kao i klasično ratovanje.
Ne vjerujem da su prodali bez veze već znaju nešto što mi neznamo .

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 17 May 2022, 23:02

Ako i je tako,volio bih vidjeti ugovor o prodaji sa svim klauzulama.
Tek tada bih mogao pravilno zaključiti.

Post Reply