HS ili XD ili XDm

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: HS ili XD ili XDm

Post by jolly » 15 Oct 2013, 12:46

mrki 007 wrote:Gospodo,

ovdje se radi o modelu XDS u kalibrima 45 ACP i 9 mm Para koji još uvijek nisu u prodaji na našem tržištu.
Tocno je da se radi o drugom modelu.
A evo i razlike, bas sam malo istrazio. Da ga imam, mene bi zabrinulo ono: "da dijeli mnoge znacajke sa XD i XDM"...
Da li se (ce se) naci kod nas na trzistu - i to bi trebalo istraziti.

Tekst i prijevod:

Iz wikipedije:
In January 2012, Springfield announced a new variant, to be marketed as the XD-S. While it shares many features with the original XD and XDM, its specifications differ in several important ways. The XD-S has a new Pre-Set trigger and a disassembly fail-safe, neither of which are currently incorporated into the XD or XD-M models. The Fail-Safe Disassembly prevents the disassembly lever from being manipulated when there is a magazine in the pistol. Conversely, when the disassembly lever is up, a magazine cannot be inserted into the pistol. This model, at only 1 in (25 mm) wide and initially available only in .45 ACP, is specifically designed for concealed carry.[10] The XD-S .45 ACP has a single stack magazine with a 5 + 1 capacity (with an optional 7 + 1 magazine available) and a 3.3 in (84 mm) barrel.
In January 2013, Springfield unveiled the XD-S in 9mm. It is identical to the .45 ACP model in size and features. The only differences being that XD-S 9mm has a single stack magazine with a 7 + 1 capacity (with an optional 9 + 1 magazine available) and the 9mm is marginally heavier due to a smaller (9mm) hole in the barrel (more metal is left behind).

Ilitiga u prijevodu:
U siječnju 2012 , Springfield je najavio novu varijantu, koja bi se izbacila na trziste kao XD -S . Iako dijeli mnoge značajke s izvornim XD i XDM (HS i XDM)), njegove specifikacije se razlikuju u nekoliko bitnih detalja .

XD - S ima novi predpodešeni okidač i fail-safe rastavljanje, od kojih se nitijedno trenutno ne nalazi u XD ili XD - M modela (HS i XDM).
Fail - Safe rastavljanje sprječava polugu za rastavljanje da se s njom radi kada je okvir u pištolju . Isto tako, kada je poluga u gornjem polozaju, okvir se ne može umetnuti u pištolj .

Ovaj model je sirok samo 1 inch ( 25 mm ) i u početku je bio dostupan samo u 0,45 ACP, i posebno dizajniran za prikriveno nosenje. XD - S .45 ACP ima jednoredni magazin s kapacitetom 5 + 1 ( s opcijskim 7 + 1 magazin dostupno ) , kao i 3,3 inch ( 84 mm ) cijev.

U siječnju 2013 Springfield predstavio XD -S u 9mm . Koji je identičan pistolju XDS 0,45 ACP modelu u veličini i značajkama . Jedina razlika je da XD - S 9mm ima jendoredni magazin 7 + 1 Kapacitet ( s dodatnim 9 + 1 magazina dostupno ) i 9mm je neznatno teži zbog manjeg ( 9mm ) promjera cijevi ( više kovine je ostalo )

Evo slike za usporedbu od 3 modela: XDs, XD 9, HS 9 SC
Attachments
XDS.jpg
XDS.jpg (6.35 KiB) Viewed 1330 times
xd subcompact.jpg
xd subcompact.jpg (6.35 KiB) Viewed 1330 times
HS-9-SC.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 16 Oct 2013, 04:19

Radi se o dva potpuno različita pištolja (osim možda slična vanjskim izgledom)....
Ali da skratim, Springfield je odmah po saznanju za pogrešku dao obavijest, sa točnim modelom i serijskim brojevima.
Neki djelovi su promjenjeni, i to je stara priča......
Idemo dalje....Tko radi nekad i pogriješi.

Digla se frka u Hrvatskoj za ništa.
Ameri koji su kupili cca 200 000 ovih pištolja nisu dizali takvu frku....
D-V-C
M R K I

rooky
Civil
Civil

Post by rooky » 21 Oct 2013, 21:53

Pozdrav svima, novi sam na forumu i mozda grijesim sto ovdje postavljam ovo pitanje. Ali vezano je za XDM 9mm pa ako grijesim oprostite. Inace sam iz Sarajeva
Nedavno sam izganjao dozvolu i kupio sam XDM-9mm 4,5. nekako mi se najvise svidio i odlucio sam da ga kupim. Medjutim sta sam htio da pitam , nek dan sam otisao u streljanu da ga probam i prilikom pucanja primjetio sam da neki put, kako bih to rekao, kad ispucam sve metke iz sanzera pistolja, zatvarac ostaje u zadnjem polozaju , ali nekad ne ostaje. pa me interesuje dali nektko ima slicno iskustvo i dali je to tako ili ja negdje grijesim. :A27:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 27 Oct 2013, 19:34

rooky wrote:...kad ispucam sve metke iz sanzera pistolja, zatvarac ostaje u zadnjem polozaju , ali nekad ne ostaje. pa me interesuje dali nektko ima slicno iskustvo i dali je to tako ili ja negdje grijesim. :A27:
Dobro nam došao.

Nisi napisao pucaš li sa jednom ili sa dvjema rukama?

Ako držiš pištolj objema rukama, vjerojatno nije do pištolja, već do hvata odnosno načina kako držiš pištolj. Pištolj ti treba ležati što dublje u šaci, desnom rukom držiš a lijevom (kao da vraćaš natrag) i pištolj ti je uvijek u ravnoteži. Pretpostavljam da palcem potisneš zadržač zatvarača i tada zatvarač ne ostaje u zadnjem položaju već se vraća natrag.

Razlog može biti, ali jedan koji mi se čini logičan jest - može biti i oštećen okvir. Ako se dobro sjećam, problema bilo je nešto slično na HS 2000, ali ovo je poodavno riješeno. Probaj pucati iz nekoliko različitih okvira (šaržera)...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

prvi put na filmu?

Post by jolly » 31 Oct 2013, 16:59

Evo, gledao sam film:"White House down", pa sam vidio prvi put xdm na komercijalnom filmu.
Mozda je XD ili XDM bio negdje u nekom filmu prethodno, medjutim meni je ovo da ga prvi put vidim.

Popularnost Berrete je porasla sa filmom "Lethal Weapon" sa Mell Gibsonom, a meni se cini da je ovo naznaka opce prihavcenosti ovog oruzja u Americkoj Gun kulturi, kao nekad Berreta.

Slika u prilogu.
Attachments
springfield.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Fitzgerald11
Pozornik
Pozornik

Post by Fitzgerald11 » 31 Oct 2013, 19:27

http://www.imfdb.org/wiki/Springfield_Armory_XD
evo na ovoj stranici imas skoro sva oruzja koja se pojavljuju u filmovima,kako pise XDm nije bio u nijednom filmu ali XD je koristilo dosta poznatih glumaca :)

rooky
Civil
Civil

Post by rooky » 02 Nov 2013, 17:54

patch wrote:
rooky wrote:...kad ispucam sve metke iz sanzera pistolja, zatvarac ostaje u zadnjem polozaju , ali nekad ne ostaje. pa me interesuje dali nektko ima slicno iskustvo i dali je to tako ili ja negdje grijesim. :A27:
Dobro nam došao.

Nisi napisao pucaš li sa jednom ili sa dvjema rukama?

Ako držiš pištolj objema rukama, vjerojatno nije do pištolja, već do hvata odnosno načina kako držiš pištolj. Pištolj ti treba ležati što dublje u šaci, desnom rukom držiš a lijevom (kao da vraćaš natrag) i pištolj ti je uvijek u ravnoteži. Pretpostavljam da palcem potisneš zadržač zatvarača i tada zatvarač ne ostaje u zadnjem položaju već se vraća natrag.

Razlog može biti, ali jedan koji mi se čini logičan jest - može biti i oštećen okvir. Ako se dobro sjećam, problema bilo je nešto slično na HS 2000, ali ovo je poodavno riješeno. Probaj pucati iz nekoliko različitih okvira (šaržera)...
Hvala ti na objasnjenju, do mene je. Drzao sam pistolj sa dvije ruke, i kada bih izvrsio pucanje drzao bih palac na zatvaracu . to sam korigovao i sad je ok. :A28:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 03 Nov 2013, 21:06

No problem, zato ovaj forum i postoji.

Svi smo prolazili kroz iste faze.
Kao i kod tenisa, ključ pucanja je stav i držanje pištolja. Kod pištolja tipa XDM, bitno je odabrati pravu veličinu dodatka drške i imati hvat pištolja što dublje u pregibu palca i kažiprsta.
A ako već imaš naviku poklapanja zadržača zatvarača - savjet je jednostavan - broji metke. Tako nećeš nikada pogriješiti i mijenjat ćeš uvijek prije zadnjeg metka. Ali za ovo treba jako puno treninga i koncentracije, pogotovo u IPSC-u.

Moj savjet ti je da se javiš nekome iz ekipe IPSC-a iz Sarajeva. Tamo ima jako dobrih strijelaca koji su voljni i hoće pomoći.

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 29 Nov 2013, 21:47

napravio sam okidanje na xdm 5,25 podebelo ispod 1260 grama :A18:

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 29 Nov 2013, 22:34

A za koju disciplinu si ga tako uredio :?: :arrow: :idea:
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 29 Nov 2013, 22:42

istra champion wrote:A za koju disciplinu si ga tako uredio :?: :arrow: :idea:
daleko od bilo kakvih disciplina... volim čačkat po njemu-zabavan mi je za neobavezno pucketanje po kojekavim siluetama...

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 29 Nov 2013, 23:11

Pazi da ne postane ''Schnellfeuer'' :mrgreen:
CUSTOM GUN MASTER

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 30 Nov 2013, 09:58

istra champion wrote:Pazi da ne postane ''Schnellfeuer'' :mrgreen:
to je nemoguče kod njega jer kad se pretjera sa obradom zapinjače zub igle jednostavno promaši zapinjaču i igla se ne napne...
naravno da sam NEKOLIKO zapinjačA radio do krajnjih granica kako bih puzanje potpuno anulirao i dobio sam čisto stakleno okidanje(što za ovakvu konstrukciju okidanja nipošto nije poželjno u smislu nošenja napetog pištolja-)...pa onda još samo malo i sad je neupotrebljiva pa znam gdje su granice
...hahaha...
MOLIM DA SE NE SHVATI POGREŠNO ALI OVAKVE ZAHVATE NEMOJTE SAMI RADITI

spetsnaz-156
Pozornik
Pozornik

Post by spetsnaz-156 » 05 Feb 2014, 22:16

istra champion wrote:
Jolac wrote: Naime...koji model uistinu odabrati?
dal je to 3.8'/ 4/ 4,5'..ili možda 5,25'?
duža cijev znači da je potencijalno precizniji?? ali su onda teži za nositi?
Prvo se ti odluči za šta ti treba, nošenje ili streljaštvo i to za koji tip streljaštva :?:
Za nošenje svakako oružje s kraćom cijvi, preporuka HS2000 subcompact.
Za klasiku plastiku NE (sila okidanja prko 3 KG, puno skače u brzoj paljbi) a ako si baš zapeo za takvo oružje, onda uzmi XDM 5.25 zbog dužine cijevi i nišanske linije.
Da te ne zavara to što mu na cijevi piše MATCH, kao i XDM-u 4.5 ustvari nije MATCH cijev. HS2000, HS-9, XDM 4.5 i 5.25 (možda i još koji) imaju potpuno iste cijevi (unutarnji dio), tj. korak uvijanja žljebova im je 1 okret na 250 mm, 6 žljebova i promjer (groove diameter) je 8.82mm. Dužina cijevi im nije ista.
Ili su svi MATCH ili nisu, ako se gleda cijev onda nisu. Možda je oznaka MATCH za nešto drugo, za preciznost nije sigurno, možda je to oznaka za ''duže'' cijevi??
Za ostale tipove streljaštva, pričekaj odgovor od drugih.
MATCH cijev zato jer XDM moze koristiti punjeno streljivo, Glock se u USA ogradio od toga i specificira samo tvornicko streljivo, SA je tu vidio priliku da malo gurne Glocku.

Glede XDM nikakvih naznaka bilo kakvog problema nakon 600tinjak ispaljenih 45ACP.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Feb 2014, 09:27

spetsnaz-156 wrote:.... MATCH cijev zato jer XDM moze koristiti punjeno streljivo, Glock se u USA ogradio od toga i specificira samo tvornicko streljivo, SA je tu vidio priliku da malo gurne Glocku.....Glede XDM nikakvih naznaka bilo kakvog problema nakon 600tinjak ispaljenih 45ACP.
Sto to tocno znaci, Glock i SA su tipicni RADNI pistolji, ne vidim da imaju neku drugu svrhu, najlakse se ograditi i vezati za tvornicko streljivo. To je gotovo isto kao da kupis novi BMW ali da u u uptstvima pise , servis i garancija se priznaju samo ako tankas gorivo kod Hansa u Minkenu...
Nemoguće je Nemoguće

spetsnaz-156
Pozornik
Pozornik

Post by spetsnaz-156 » 06 Feb 2014, 09:46

znaci upravo to, ako ti se sa Glockom desi sranje a koristio si punjeno streljivo tvornica ima osnovu da ti posalje lizaljku jer su naveli da se ne koristi punjeno streljivo,
SA je to iskoristio da se bolje pozicionira na trzistu u odnosu na Glocka,

iako je meni osobno Glockov mehanizam (konstrukcijski) bolji,

XDM mi je puno ljepsi pistolj, i velim, za sada nemam nikakvih zamjerki na XDM-a

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 07 Feb 2014, 00:54

lex-lutor wrote:
spetsnaz-156 wrote:.... MATCH cijev zato jer XDM moze koristiti punjeno streljivo, Glock se u USA ogradio od toga i specificira samo tvornicko streljivo, SA je tu vidio priliku da malo gurne Glocku.....Glede XDM nikakvih naznaka bilo kakvog problema nakon 600tinjak ispaljenih 45ACP.
Sto to tocno znaci, Glock i SA su tipicni RADNI pistolji, ne vidim da imaju neku drugu svrhu, najlakse se ograditi i vezati za tvornicko streljivo. To je gotovo isto kao da kupis novi BMW ali da u u uptstvima pise , servis i garancija se priznaju samo ako tankas gorivo kod Hansa u Minkenu...
Hahaha...to bas znaci to, Lex...garancija se prizna samo ako ga ,servisiras u njihovim
ovlastenim servisima i sa ,originalnim, dijelovima,...bude to triput skuplje neg kad bi to
Jura promenil u svojoj garazi...ali...
To foru je Sako probal ,uvaliti, Australcima i Amerima...ali je brzo dobil odgovor...fuck off!!!!
Head in the City. Hearth in the Field.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 07 Feb 2014, 21:25

istra champion wrote:Možda je oznaka MATCH za nešto drugo, za preciznost nije sigurno
spetsnaz-156 wrote:MATCH cijev zato jer XDM moze koristiti punjeno streljivo
Ako je tako onda su trebali staviti neki drugi naziv, a ne MATCH. Kod oružja kojih sam imao naziv MATCH je prestavljao preciznost i to veliku(Manurhin MR 38 MATCH, Tanfoglio Gold MATCH, CZ 75 1500-MATCH cijev, Peters Stahl M-92 Sport-Match cijev,...), a ne oznaku da može koristiti punjeno streljivo :roll: .Po mojem mišljenju krivi naziv na krivom pištolju :A09:
CUSTOM GUN MASTER

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 08 Feb 2014, 01:11

Bas. Kakve veze moze imati oznaka ,match, i punjeno (rucno) streljivo!
Cudi me da to netko nije priupitao prilikom kupnje.
Mozda i je...pa se javi...
Head in the City. Hearth in the Field.

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 08 Feb 2014, 16:31

MATCH .... to su napisali zato jer je jedino to stalo na taj prostor na cijevi a nebi valjalo da baš ništa ne piše :mrgreen:

Post Reply