POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Post by jolly » 14 Dec 2023, 16:01

Svaki sport i svako natjecanje predvidja vjestinu. A osim tog ponekad i opremu.

Igre na srecu, i kockarnica, je takodjer mjesto gdje neko gubi ili dobija, ali to nije sport. To su igre na srecu, ili kocka
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 14 Dec 2023, 16:25

Mirok wrote:
timmy75 wrote:
Stargazer wrote:
Ono o cemu ja cijelo vrijeme pricam je to, da se oruzje moze nabavit mimo saveza, savez bi izumro. Ovdje se vec spominjalo da je oko 90-95% strijelaca u savezu rekreativno tamo. Sad zamislimo da im savez i bilten vise nisu potrebni da imaju oruzje, zasto bi ostali i placali clanarinu savezu ako ne moraju.

Savez ni onda imao 2 izbora.
1.Cekat da odumre jer nema priljeva novih clanova jer 95% populacije ne pruzaju vise nista natrag.
2.Prilagodit se, izmjenit statut, i raditi na razvoju kulture oruzja, obuciti instruktore, otvoriti streljane itd.
Pitanje 1.:
Što sa lovačkim savezom? Oni uzimaju puno veću pinku, polaganje ispita za koji su do prije par godina jedini imali legitimitet + bio je skuplji + lovačka markica svake godine (i dalje je jedini mogu izdati) da bi dobio nabavnu. Zašto ja kao lovac ne bi mogao doći u MUP i reći "ja sam lovac", dajte mi nabavnu?

Na potpuno istom principu funkcionira i HAK, polažeš vozački negdje, plaćaš njihovog ispitivača, plaćaš im svake godine neku kiriju kroz registraciju vjerojatno. Zašto ne bi došao netko i rekao: "ja znam voziti", zašto bi išao na ispit HAK-a, zašto bi im plaćao išta?

Pitanje 2.:
Što je točno kultura oružja, kakve veze ima s HSS, HSPS, HSAS, HLS i što bi konkretno ti savezi trebali raditi kad kažeš "razvoj kulture oružja"?
Upravo na taj način.
Predočiš lovačku diplomu i dobiješ nabavnu.
Iskaznica već dugo nije uvjet.
Mene u mojoj PU traže iskaznicu s markicom za tekuću godinu pod mus.
Put your money where your mouth is.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 14 Dec 2023, 16:41

Pogledaj u Zakon.
To su prije tražili kao dokaz da se aktivno baviš lovom.
Zadnjom izmjenom Zakona to više nije uvjet.(markica/iskaznica)
Kada su te to tražili i koja PU?
Last edited by Mirok on 14 Dec 2023, 16:45, edited 1 time in total.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Dec 2023, 16:44

Iskaznica sa markiicom može poslužiti za dobivanje nabavne.
Ali po Zakonu jedini uvjet za lovca (nabavnu) jest položen lovački ispit.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 14 Dec 2023, 16:56

jolly wrote:Svaki sport i svako natjecanje predvidja vjestinu. A osim tog ponekad i opremu.

Igre na srecu, i kockarnica, je takodjer mjesto gdje neko gubi ili dobija, ali to nije sport. To su igre na srecu, ili kocka
Tim razmišljanjem je čitavo streljaštvo kocka. Na većini meta je strogi centar manji od disperzije oružja kojim se gađa. Strogi centar bude sreća. Ali za se dovesti do strogog centra će trebati puno treninga i vještine. Nema to veze sa kockom, ali sreća jest. Uz puno vještine i uloženog truda.

U ELR je isto. Trebati će sreće za smjestiti sve hice u metu na 3km, to je činjenica. Ali za doći uopće do toga trebati će puno pripreme, treninga i vještine. Nema nikakve veze sa kockom.

Tko ne vjeruje, neka proba. Veće su šanse pogoditi strogi centar na 300m igrajući samo na sreću nego metu na 3km (120×150 cm ili 1.5 moa). U biti za ovu na 3km sumnjam da bi je samo srećom ikada pogodio.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 14 Dec 2023, 17:09

Mirok wrote:Pogledaj u Zakon.
To su prije tražili kao dokaz da se aktivno baviš lovom.
Zadnjom izmjenom Zakona to više nije uvjet.(markica/iskaznica)
Kada su te to tražili i koja PU?
PU Požeško-slavonska, prije cca 4 mjeseca zadnji put i svaki put prije toga.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Dec 2023, 17:33

Čl 11.Zakona !
I nema tu ili,ili.....
Ja bih im to naveo na licu mjesta.
Ako treba i šefu za poslove oružja.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Dec 2023, 17:43

Odobrenje za nabavu oružja će se izdati...........osobi sa položenim lovačkim ispitom,ako oružje nabavlja za bavljenje lovom.............
Amen :mrgreen:

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 14 Dec 2023, 17:52

Vidim da, imao sam iskaznicu kod sebe, tražili je i iako imaju kopiranu diplomu i rekli da bez toga ne ide.

Onda odlično, izčlanjujem se iz lovačkog društva i HLS, ionako mi ne služi ničemu. Odem jednom godišnje u lov, sad ću niti jednom.

Pa super, onda nekome tko ne želi u lov i ne želi na streljačka natjecanja svi su problemi riješeni - položimo lovački ispit, prebacimo puške i pištolje na lovačke i to je to, idemo na civilno strelište pucati kad dobijemo / platimo termin i sve čisto.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Dec 2023, 18:01

timmy75 wrote:Vidim da, imao sam iskaznicu kod sebe, tražili je i iako imaju kopiranu diplomu i rekli da bez toga ne ide.

Onda odlično, izčlanjujem se iz lovačkog društva i HLS, ionako mi ne služi ničemu. Odem jednom godišnje u lov, sad ću niti jednom.

Pa super, onda nekome tko ne želi u lov i ne želi na streljačka natjecanja svi su problemi riješeni - položimo lovački ispit, prebacimo puške i pištolje na lovačke i to je to, idemo na civilno strelište pucati kad dobijemo / platimo termin i sve čisto.
Zadovoljavaš potrebne uvjete.
Iskaznicom/markicom zadovoljavaš i imaš pravo lova,ako želiš loviti.
To nikako nije vezano za lovačko oružje.
A ovi tamo u PU ili se prave blesavi,ili nisu educirani pa voze po starom.....?

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 14 Dec 2023, 18:04

timmy75 wrote:Vidim da, imao sam iskaznicu kod sebe, tražili je i iako imaju kopiranu diplomu i rekli da bez toga ne ide.

Da al to ne može biti idealno riješenje. Lovački ispit je za osposobljavanje lovaca, zašto da ljudi uče 6 pglavlja o lovstvu, ako im treba samo jedno (oružje i balistika) i ne misle lovit.
Zato kažem, bilo bi dobro da imamo neki tečaj izvan okvira saveza.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 19:09

Marin223 wrote:

Da al to ne može biti idealno riješenje. Lovački ispit je za osposobljavanje lovaca, zašto da ljudi uče 6 pglavlja o lovstvu, ako im treba samo jedno (oružje i balistika) i ne misle lovit.
Zato kažem, bilo bi dobro da imamo neki tečaj izvan okvira saveza.
Sva trojica imate pravo. Skoro.
Ali na tvoje pitanje zasto uciti 6 poglavlja o lovstvu, odgovor bi bio zbog opce kulture oruzja. I kad neki antigun fanatik kaze da su lovci ubojice, ili da treba zabraniti oruzje, imas spremne odgovore - jer je lovstvo i zastita divljaci bazirana na znanosti, a profesionalci to studiraju na fakultetu a lovci na tecaju. TIme stitis svoju zajednicu legalnih vlasnika oruzja.
Kultura zapravo znaci stjecanje cim sireg spektra znanja.
Ako smatras da je za tvoj lik i djelo dovoljno stiskanje okidaca na streljani jer imas oruzni list bez sireg spektra znanja, ja ni to ne mogu sporiti. Osobonost

Ja osobno bih isao na svaki tecaj koji nudi neka organizacija, jer me to zanima.
Na pr, da neko napravi tecaj o povijesti razvoja oruzja, i kolekcionarstvu. Isao bih. Jer me to zanima.

Inace tecajevi postoje.
Postoji tecaj za osposobljavanje gradjana za rukovanje oruzjem. To je kad radis dozvolu za samoobranu. Nekad su isli i kolekcionari na to, ne znam da li jos.
Zatim, tecajevi unutar saveza HSAS i HSPS.
U Hss postoje tecajavi za suca (issf sudac - pistolj, puska, letece mete) - ali to nisu tecajevi za dobijanje nabavne dozvole.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 14 Dec 2023, 19:22

Slažem se za ovo oko lova, ja bi čak neke osnove o lovstvu ubacio u programe osnovnih škola (možda kroz prirodu i društvo). Radi opće kulture da djeca već od tad znaju da se radi o potrebnoj gospodarskoj djelatnosti.
A ne da dobijemo ovo što sad imamo, skoro svaka osoba koja nema pojma o lovstvu (a većina su takvi) imaju vrlo negativno mišljenje o lovcima. A da ne pričam o neukim pojedincima koji zagovaraju zabranu lova.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 14 Dec 2023, 19:46

Nametanje nikada nije dobro. Isto kao što ti ne voliš da ti netko drži predavanja o opasnosti oružja i potrebi potpune zabrane. Tako ni ti nemoj njemu držati predavanja o potrebi da ga ima svako kućanstvo, bar 5 komada. Za svakog ukućanina po 1, a onaj zadnji ako netko svrati u goste.

Ja ću jednako braniti pravo na mišljenje i nekoga sa kime se slažem i nekoga sa kime se ne slažem. Jer je činjenica da ima pravo na svoje mišljenje važnija od tog mišljenja. Slagao se ja sa njim ili ne.

Bolje bi bilo u školi učiti toleranciji i poštivanju različitosti. Live and let it live, to nikome ne pravi probleme i nikoga ne ugrožava. Ne treba tada taj netko o lovu ništa znati, ako ga ne zanima zašto i bi. Dok je tolerantan i razumije da druge ljude zanima, sve 5.

PS
Uplatite jednom on line tečaj od 500 kn i dobijete oružje. Ma o kakvim strogim zakonima pričamo. Nekada je bolje mudro šutiti nego svašta pisati.
Proučite malo stare zakone, stažiranja u lovstvu....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 21:11

Marin223 wrote:Slažem se za ovo oko lova, ja bi čak neke osnove o lovstvu ubacio u programe osnovnih škola (možda kroz prirodu i društvo). Radi opće kulture da djeca već od tad znaju da se radi o potrebnoj gospodarskoj djelatnosti.
A ne da dobijemo ovo što sad imamo, skoro svaka osoba koja nema pojma o lovstvu (a većina su takvi) imaju vrlo negativno mišljenje o lovcima. A da ne pričam o neukim pojedincima koji zagovaraju zabranu lova.
Da slazem se s ovime.
Uz komnetar da vecina ljudi koja nema pojma o necemu, ili o ovoj konkretnoj tematici je indiferentna.
Imas, recimo, 10% populacije koja podrzava lovstvo.
Zatim, 10% populacije koja ne podrzava lovstvo iz bilo kojih razloga.
80% indiferentninh.
Trik je pridobiti vecinu od 80% da budu pozitivno orjentirani prema tome. Ili barem veci postotak, dok su drugi i dalje indeferentni.
To ti je politika svake javne kampanje. Bilo politicke ili druge.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 21:14

IB43 wrote: PS
Uplatite jednom on line tečaj od 500 kn i dobijete oružje. Ma o kakvim strogim zakonima pričamo. Nekada je bolje mudro šutiti nego svašta pisati.
Proučite malo stare zakone, stažiranja u lovstvu....
Ovo je nesto sto svaki put treba napomenuti!
Uz dodatno, napravis nabavnu dozvolu i kupis lovacku ar15.
Ovo nikad nije bilo. Ali, nikad!
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 Dec 2023, 01:24

timmy75 wrote:
Pitanje 2.:
Što je točno kultura oružja, kakve veze ima s HSS, HSPS, HSAS, HLS i što bi konkretno ti savezi trebali raditi kad kažeš "razvoj kulture oružja"?
U osnovi ovog odgovora je EDUKACIJA javnosti i clanova organizacija.
I to pozitivna edukacija.
I ako krenemo od ove postavke, mozemo i definirati sta mozemo raditi na edukaciji, javnosti ili clanova i na razvoju kulture.
Odoh ja u off topic, ali pitanje je zapravo jako zanimljivo, pa nisam odolio

KNJIGE
Zadnja knjiga o streljastvu na nasim prostorima, je "Sportsko streljastvo" tiskana 1978, grupa autora, vojno izdavacki zavod Beograd.
Odonda se niko nije sjetio napisati knjigu o streljastvu.
Moze li se napraviti natjecaj za tiskanje nove knjige o streljastvu, i financirati tisak o tome?
ili barem prevesti pokoju, iz starnog tiska, i pod licencom tiskati kod nas?

PUBLICISTIKA
Ako lovacki savez ima Lovacki Vjesnik (tiska HLS za clanove) i Dobru Kob (komericjalni tisak), moze li streljacka zajednica tisakti mjesecni ili dvomjesecni casopis o streljastvu sa edukatinvim tekstovima, i novostima? i to ne da stavlja unutra samo biltene.
Ima u streljastvu dovoljno drugih stvari za pisati.

Ako govorimo popularizaciji - i kulturi oruzja, onda tekstovi trebaju imati ZANIMLJIVU tematiku. Dok sam vodio web stranicu za bivsi klub, tekstovi o uspjesima sa natjecanja (imaju minimalan broj pregleda), tekstovi o opremi i sportskom oruzju (imaju veliki broj pregleda) - jasno je gdje lezi interes javnosti. Bilteni su zanimljivi SAMO natjecateljima, a clanci o opremi su zanimljivi siroj javnosti. Ako je na natjecanju bilo 30 ljudi, onda mi je broj otvaranja clanka o rezultatima natjecanja bio oko 30. Tekstovi o oruzju, isli su po otvaranju u tisuce.

Dva saveza su relativno mala, i finacirati tisak i autore za neki casopis je financijski skoro neizvedivo, ali jedan savez je jak, ima komisiju za publicistiku, i godisnja sredstva, moze se. Cetvrti savez tiska svoj casopis: Lovacki savez financira lovacki vjesnik kroz clanarine, pa eto modela.

INTERNET
Ovo je najjednostavnije. To se rijesi potezom pera. Uvjetovati clanicama saveza, javno glasilo - web stranice ili facebook stranice, od udruge, kao prezentacija kluba ili drustva. Da se to napravi, preko noci bi se na hrvatskom web prostoru pojavilo oko 200 prezentacija streljackih klubova i drustava, odnosno oko 600 lovackih drustava. Web stranice bi trebale predstviti uvjete clanstva u klubu i drustvu. Do sad ovo je u javnom prostoru u skoro svim savezima TABOOO TEMA. Pisalo smo o tome. Facebook stranica je dzabe - nema opravdanje ne imati. Web stranica nesto kosta, ali platiti domenu i hosting je za jedan klub, nesto sitno. Ali treba neko to da vodi.

Da li ja fantaziram?
Ne. Tako se radi u Svijetu.
Zelis se uclaniti u klub u Engleskoj, UK?
Evo ti, nadji klub najblizi tvom mjestu stanovanja?
https://nra.org.uk/clubs/

Zelis se uclaniti u neki klub u Hrvatskoj?
Ajde ga nadji!
Surprise, surprise!
Klubovi u HR ni lovacka drustva nemaju internet. Tu smo di smo.

STRELJANE.
Iako je tesko ocekivati gradnju strelista od strane saveza, problematiku strelista staviti u javnost, kroz medije.
Pravnu regulativu otvaranja strelista, formalno predstaviti na javnim glasilima, kome treba nek nadje. (a ne da o tome u javnosti samo raspravljamo na forumu).
HSS je imao u financijskom planu sufinanciranje oko gradnje ili odrzavanja strelista ili sufinanciranje u opremu strelista, ali ne znam da li je ikad zazivjelo. Ali kao ideja je dobro. Pohvalno

KADROVI, I TU SMO TANKI
Edukaciju i znanje prenose treneri i instruktori. Rjesiti status trenera i instruktora. (volonterski ugovor nije rjesenje niti je motivirajuci za trenera, budimo realni. Volonterski ugovor je prakticki robovski ugovor.)

TECAJEVI.
Ako je edukacija stvaranje kulture, onda napraviti plan izobrazbe clanova kroz razne tecajeve.
HLS je u ovome najdalje napredovao. Dat cu primjer.

Napraviti tecaj, nije jednostavno. Trebaju ti licencirani instruktori (pravilnik o certifickaciji instruktora), trebaju brosure ili prirucnici za polaznike (to treba tiskati, a prije tog napisati) - jer kad covjek plati tecaj, ocekuje neki opipljivi materijal za ucenje a ne tecaj uz cakulu u kafani.
Svaki tecaj poteze diplomu, i odredjene ovlasti ili prava iz diplome, a to definira pravilnik o edukaciji saveza. Sekundarno, brosuara kad se dobije mota se po kuci, prije ili kasnije prolistat ce je mladja generacija, sin ili kcerka, zet itd... Mozda se zainteresira

Za primjer: U ovom je najdalje opet napredovao lovacki savez, HLS. tecaj za lovca (i prirucnik), tecaj za ocjenjivaca trofeja (i prirucnik), tecaj za lovnika, lovocuvara, i tecaj za prvi pregled divljaci, za ova zadnja tri - ne znam ima li kakva brosura za ova tri tecaja. A mozda se radi na tome, ako vec ne postoji
Format svih ispita, diploma i ovalsti su propisani kroz pravilnik saveza. Ovo je pozitivan primjer, dakle moze se.

PRAVNA SLUZBA POJEDINOG SAVEZA
Da li to postoji, ili da li postoji prakticno ne znam. U bilo kojem savezu?
Medjutim dinamika izmjena zakona o oruzju je priblizno svakih 5 godina, zakon o oruzju je najcesce izmjenjeni zakon u HR - vjerojatno i u svijetu.
Dakle, neko tijelo unutar saveza bi trebalo da prati zakonsku problematiku i sudjeluje na javnim raspravama i e savjetovanju, zatim u uskladjivanju rada i administracije sa novim zakonima, i da ima mogucnost pravnog savjeta za clanice.

MEDIJI I NOVINARI
Biti prisutan u medijima i novinama. Novinare zvati na vazno natjecanje za reportazu. Ako treba i pocastiti.
Odrzavati neki PR, uspjehe, ali i prisutne probleme.

Moglo bi se jos pisati, ali ovo je neki odgovor na pitanje, sto bi bila (pozitivna) kultura (oruzja).

Odgovor: Edukacija i rad u javnosti.

Sad svak moze procjeniti gdje smo, ali glavna je smjernica nedostatak literature, i nedostatak casopisa, i neprisutnost na internetu, pa onda analizirati dalje.
Samo od tvrdih korica pocinje znanje.
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 02 Aug 2024, 15:53

Poštovani članovi HSPS,
ovim putem želimo obavijestiti (i zamoliti) sve klubove za praktično streljaštvo o procedurama koje se odnosi na objavljivanje informacija vezanih uz izdavanje oružnih listova za držanje oružja.

Ministarstvo unutarnjih poslova kontaktiralo je HSPS i upozorilo na neke netočnosti koje su se pojavile u obavijestima određenih klubova.

Stoga, molimo sve klubove da prije objave sličnih informacija obavezno kontaktiraju HSPS radi provjere točnosti i usklađenosti s važećim propisima. Konkretno, želimo naglasiti sljedeće:

Izdavanje potvrda o aktivnom bavljenju praktičnim streljaštvom - Potvrde koje su potrebne za izdavanje oružnog lista izdaje isključivo Hrvatski savez za praktično streljaštvo, a ne pojedinačni klubovi.
Zanimljiv mail upućen na sve klubove HSPS, čini mi se na tragu rasprave u ovoj temi.
Ima još nešto o medicinskoj dokumentaciji, ali nema potrebe kopirati sve.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Aug 2024, 16:11

Malo klubova ima uopce nesto vezano za izdavanje potvrde na svojim stranicama.
Ali mozda se raspravljalo na drugim mrezama ili platformama.
Svojevremeno je cirkulirao jedno tumacenje koje je tvrdilo da klub moze izdavati potvrdu, itd...

Takodjer (mozda) ima klubova koji (jos) nisu clanovi nekog od saveza. I to moze biti dio problema ili ovog reagiranja.
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 02 Aug 2024, 20:28

jolly wrote:Takodjer (mozda) ima klubova koji (jos) nisu clanovi nekog od saveza. I to moze biti dio problema ili ovog reagiranja.
Da. mene isto zanima kako to riješit.

Post Reply