ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm
Moderator: karabalic
Re: ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35
Usporedba prednosti i mana kalibara je manje više ok osim u dijelu gdje se govori o energiji... 4,5 vs 5,5 vs 6,5
ako je neka puška deklarirana energijom od npr 26 đula (Diana mod.52) to je energija koju ima zrno na izlazu iz cijevi bez obzira je li u kalibru 4,5 5,5 ili 6,5... naravno, kako je energija umnožak mase i brzine, u većem kalibru radi veće mase biti će manja izlazna brzina ali ista energija!
"mana" manjeg kalibra je da ne uspije prenijeti (iskoristiti, predati) tu energiju na cilj (tijelo) nego ga probije i dio energije "odnese" dalje, a veći kalibar zbog manje brzine ne uspije probiti nego se zaustavi i na taj način isporuči svu energiju tijelu s kojim se sudario pa je na taj način isporučio veću energiju.
uglavnom, krivo je govoriti da manji kalibar znači manje energije... energija puške ovisi o opruzi a ne o kalibru.
ako je neka puška deklarirana energijom od npr 26 đula (Diana mod.52) to je energija koju ima zrno na izlazu iz cijevi bez obzira je li u kalibru 4,5 5,5 ili 6,5... naravno, kako je energija umnožak mase i brzine, u većem kalibru radi veće mase biti će manja izlazna brzina ali ista energija!
"mana" manjeg kalibra je da ne uspije prenijeti (iskoristiti, predati) tu energiju na cilj (tijelo) nego ga probije i dio energije "odnese" dalje, a veći kalibar zbog manje brzine ne uspije probiti nego se zaustavi i na taj način isporuči svu energiju tijelu s kojim se sudario pa je na taj način isporučio veću energiju.
uglavnom, krivo je govoriti da manji kalibar znači manje energije... energija puške ovisi o opruzi a ne o kalibru.
Naravno,npr konkretno Hatsan 125 je po tvornickoj deklaraciji naj jaci u kalibru 5,5,zatim verzija u 4,5 a naj manje joula ima u kalibru 6,35.
Neusporedivo ako je zracnica u nekom normalnom kalibru,Hatsan 125 ,nov ,5,5mm oko 40J, nije mogao sa 2 m daljine probiti lim koji sam malokalibarkom TOZ 22 lr probijao na 200m i to sa subsonicima.Svi misle bliska im ja brzina a zanmaruju B.C i masu diabole, koji su nekoliko puta manji nego kod MK puske.Barut je ipak barut
maki61 wrote:Gazda! A gdje bi se mogla naći nekakva usporedba zračnog, malokalibarskog i cal 6,35 oružja?
Neusporedivo ako je zracnica u nekom normalnom kalibru,Hatsan 125 ,nov ,5,5mm oko 40J, nije mogao sa 2 m daljine probiti lim koji sam malokalibarkom TOZ 22 lr probijao na 200m i to sa subsonicima.Svi misle bliska im ja brzina a zanmaruju B.C i masu diabole, koji su nekoliko puta manji nego kod MK puske.Barut je ipak barut
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Barut i feder, čak ni ne izgledaju slično.
Živio barut!
Živio barut!
-
elektricar86
- Razvodnik

Koliko onda J ima cca malokalibarka,sa nekim srednjim nabojem?Darko11 wrote:Naravno,npr konkretno Hatsan 125 je po tvornickoj deklaraciji naj jaci u kalibru 5,5,zatim verzija u 4,5 a naj manje joula ima u kalibru 6,35.
maki61 wrote:Gazda! A gdje bi se mogla naći nekakva usporedba zračnog, malokalibarskog i cal 6,35 oružja?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
22 lr je negdje oko 150 joula. PCP zracnica Hatsan BT 65, u cal 6.35 za usporedbu ima oko 80 joula.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Pored toga i najbolja diabola ima nekoliko puta manji balisticki koeficjent(aerodinamiku) od prosjecnog 22 lr metka,pa ako je npr malokalibarka sa najslabijim subsonic streljivom (oko 135 J)oko 3 puta jaca na ustima cijevi od neke zracne,npr H125...5,5mm...(oko 40 J) , gamo match diabole npr,vec na 50m je 5-8 puta jaca a na 100m 10 do 20 puta.
-
elektricar86
- Razvodnik

Zanimljivi podaci,hvala na info.
Btw. Dali ove jeftine kineske optike,sa ebaya,mogu prezivit na slavii 634,u recimo 5,5 kalbru?
znam da Hatsana 125 ne podnose.
Btw. Dali ove jeftine kineske optike,sa ebaya,mogu prezivit na slavii 634,u recimo 5,5 kalbru?
znam da Hatsana 125 ne podnose.
Možda koja i preživi,ali po meni što se tiče tih jeftinih kineza uzalud bačen novac.... 
-
elektricar86
- Razvodnik

Zapravo ovako,da preformuliram pitanje. 
Na ebayu sam kupio optiku 6-24x50 ,optika je no name,iz kine,kosta oko 330 kuna.
E sada,volio bih si ponovo nabaviti zracnu,malo kvalitetniju(nakon hatsana ostao mi je gorak okus u ustima,tako da ove jeftinije zracne vise necu ni gledati).
Znaci kvalitetnija zracna,u kalibru 5,5 ,i da ima barem malo vise snage,oko 220 m/s ,tj. Da na 50-ak metara mogu skinuti limenku,bocu od 0,5l ,da grupira u krugu od barem 5 cm.
Koju zracnu preporucate?
I,dali ce gore spomenuta optika funkcionirati sa tako nekom,puskom?
Jer,bio sam misljenja da samo za magnum zracne treba bas kvalitetna optika,a sada vidim da vjerovatno i nisam u pravu.
Na ebayu sam kupio optiku 6-24x50 ,optika je no name,iz kine,kosta oko 330 kuna.
E sada,volio bih si ponovo nabaviti zracnu,malo kvalitetniju(nakon hatsana ostao mi je gorak okus u ustima,tako da ove jeftinije zracne vise necu ni gledati).
Znaci kvalitetnija zracna,u kalibru 5,5 ,i da ima barem malo vise snage,oko 220 m/s ,tj. Da na 50-ak metara mogu skinuti limenku,bocu od 0,5l ,da grupira u krugu od barem 5 cm.
Koju zracnu preporucate?
I,dali ce gore spomenuta optika funkcionirati sa tako nekom,puskom?
Jer,bio sam misljenja da samo za magnum zracne treba bas kvalitetna optika,a sada vidim da vjerovatno i nisam u pravu.
To dali če držati ta optika to ti niko nemože odgovoriti,a kvalitetnijih zračnica ima samo ovisi koliko si spreman odvojiti za nju.
Ima tu na forumu mnogo postova što se toga tiče koje su dobre....
Ja bih osobno uzeo Weichrauch ili Dianu,HW 97 ili 77,D470TH ili D56TH ako si pri novcima..ili AirArms...da ne nabrajam ima dosta dobrih zračnica samo malo pronjuškaj po forumu.....
Ja bih osobno uzeo Weichrauch ili Dianu,HW 97 ili 77,D470TH ili D56TH ako si pri novcima..ili AirArms...da ne nabrajam ima dosta dobrih zračnica samo malo pronjuškaj po forumu.....
Te jeftine optike drze na MK i PCP provjereno.Na MK mi se kineski pro-lux nije makao vec preko 3000 metaka ,ali malokalibarka i pcp zracnica gotovo i nemaju trzaj.Hatsana vjerovatno nece izdrzati a 634 slaviju,ko zna,to ti mora reci neko iz iskustva.Moje misljenje je da ce kineske optike funkcionirati na 634.
- Bruno Strat
- Pozornik

Meni je nakon godinu dana i cca. 15000 diabola poklekao i Airking 3-9x42AO na Slaviji 634..... I ja sad imam "muku" što uzeti za nju pošto je baš Airking kao za puške s jakim trzajem... Odšarafila se varijabla unutar same optike...
Netko radi što zna a netko zna što radi...
-
elektricar86
- Razvodnik

Iskreno,mislio sam na nesto malo jeftinije od ovih navedenihdragec11 wrote:To dali če držati ta optika to ti niko nemože odgovoriti,a kvalitetnijih zračnica ima samo ovisi koliko si spreman odvojiti za nju.
-
elektricar86
- Razvodnik

Hatsana sigurno ne izdrze,jer sam probaoDarko11 wrote:Te jeftine optike drze na MK i PCP provjereno.Na MK mi se kineski pro-lux nije makao vec preko 3000 metaka ,ali malokalibarka i pcp zracnica gotovo i nemaju trzaj.Hatsana vjerovatno nece izdrzati a 634 slaviju,ko zna,to ti mora reci neko iz iskustva.Moje misljenje je da ce kineske optike funkcionirati na 634.
A Diana 31,kako bi se na njoj ponasala ta jeftina optika?
btw. Valja ovo cemu:
http://venatio.hr/zracne-puske-i-pistol ... -55mm.html
Koliko sam uspio izguglati,proizvodi je Umarex,Njemacka,ili je i ta slozena u nekim pogonima u Kini?
-
elektricar86
- Razvodnik

Na kraju ispada da ce bilo koja,imalo jaca,springer zracna,rasturiti bilo koju optiku?Bruno Strat wrote:Meni je nakon godinu dana i cca. 15000 diabola poklekao i Airking 3-9x42AO na Slaviji 634..... I ja sad imam "muku" što uzeti za nju pošto je baš Airking kao za puške s jakim trzajem... Odšarafila se varijabla unutar same optike...
Zbog tog specificnog duplog trzaja.
- Bruno Strat
- Pozornik

Nije uopće slabija nego samo ima manju izlaznu brzinu. Nemali broj puta sam uspoređivao svoju u 4.5 kalibru i leginu u 5.5mm. Isti klinac u konačnici po pitanju "štete" ali je u 4.5mm puno manji pad diabole. Nedostatak 5.5 kalibra je i u tome što baš i nema nekog izbora diabola kod nas...elektricar86 wrote:Iskreno,mislio sam na nesto malo jeftinije od ovih navedenihdragec11 wrote:To dali če držati ta optika to ti niko nemože odgovoriti,a kvalitetnijih zračnica ima samo ovisi koliko si spreman odvojiti za nju.
Ja bih osobno uzeo Weichrauch ili Dianu,HW 97 ili 77,D470TH ili D56TH ako si pri novcima..ili AirArms...da ne nabrajam ima dosta dobrih zračnica samo malo pronjuškaj po forumu.....,recimo do 2500 kuna,a koliko sam vidio tu mi preostaje recimo Diana 31 ,ima i slavia 634 od kvalitetnijih,ali je dosta slabija u kalibru 5,5.
-
elektricar86
- Razvodnik

Bruno Strat wrote:Nije uopće slabija nego samo ima manju izlaznu brzinu. Nemali broj puta sam uspoređivao svoju u 4.5 kalibru i leginu u 5.5mm. Isti klinac u konačnici po pitanju "štete" ali je u 4.5mm puno manji pad diabole. Nedostatak 5.5 kalibra je i u tome što baš i nema nekog izbora diabola kod nas...elektricar86 wrote:Iskreno,mislio sam na nesto malo jeftinije od ovih navedenihdragec11 wrote:To dali če držati ta optika to ti niko nemože odgovoriti,a kvalitetnijih zračnica ima samo ovisi koliko si spreman odvojiti za nju.
Ja bih osobno uzeo Weichrauch ili Dianu,HW 97 ili 77,D470TH ili D56TH ako si pri novcima..ili AirArms...da ne nabrajam ima dosta dobrih zračnica samo malo pronjuškaj po forumu.....,recimo do 2500 kuna,a koliko sam vidio tu mi preostaje recimo Diana 31 ,ima i slavia 634 od kvalitetnijih,ali je dosta slabija u kalibru 5,5.
Sta se diabola tice,za moje potrebe izbor 5,5 mm diabola je i prevelik
Nego,ona zracnica Browning,sta sam je linkao par postova iznad,valja sta?
- Bruno Strat
- Pozornik

Hmmm.... Po meni, 5.5mm je odličan izbor ali sa minimalnom izlaznom brzinom od barem 240m/s... Meni se ta brzina pokazala kao najpreciznija a ima i dovoljno snage. Istina, ovo govorim za 4.5mm ali kad sam isprobavao 5.5mm događalo mi se isto po pitanju preciznosti ali je snaga znatno veća. Sve ispod te brzine mi se pokazalo poprilično loše u smislu da su padovi diabole puno veći pa su i velike oscilacije u samom ciljanju. Naravno, ako se koristi optika vrlo su velike razlike u samom ciljanju u smislu da nije isto na koju udaljenost se upucava optika, kakvi su nosači, kako su postavljeni... bla, bla... Jedan, usudio bi se reći, potpuno drugi svijet.
Za Browninga ne mogu ništa reći jel ih nisam ni vidio uživo nikada.
Za Browninga ne mogu ništa reći jel ih nisam ni vidio uživo nikada.
-
elektricar86
- Razvodnik