DEVETAK - ????
Re: DEVETAK - ????
Evo zasto je devetak zabranjen.Jedna kuglica devetaka ima Balisticki Coeficient samo oko 0.035 dakle vrlo slabu aerodinamiku(kugle i kratki i obli projektili imaju los B.C) i nakon 100m leta ima samo oko 36 posto svoje pocetne energije.Dakle na ustima cijevi ima oko 270 Joula a na 100m nekih samo 100 Joula energije.lex-lutor wrote:800m je TOO MUCH da bi bilo sigurno a pogotovu ako je x 8
Mozemo mi reci sto hocemo nista nije sigurno a pogotovu ako imas naviku pucanja u sve sto suska bez da si siguran u sto je u grmlju..... onda je i MK PRE-opasan....
22 lr metak od malokalibarke sa najslabijom podzvucnom laboracijom ima B.C oko 0.130 i pocetnu energiju od 135 Joula ali puno bolju dakle aerodinamiku nego kuglica devetaka pa tako na 100m ima cak 72 posto svoje pocetne energije tj oko 100 Joula.
Dakle na nekih 70-100m devetak nije ucinkovitiji od poluautomatske MK i to cak sa najslabijom laboracijom(necu ni spominjati 22lr stinger,cci minimag i sl) a preko 100m 22lr daleko premasuje devetak.Zato i 22lr ima domet 1600 metara dok devetak svega 600-800m
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Bravo Darko! Dobrodosao na forum!Darko11 wrote:Evo zasto je devetak zabranjen.Jedna kuglica devetaka ima Balisticki Coeficient samo oko 0.035 dakle vrlo slabu aerodinamiku(kugle i kratki i obli projektili imaju los B.C) i nakon 100m leta ima samo oko 36 posto svoje pocetne energije.Dakle na ustima cijevi ima oko 270 Joula a na 100m nekih samo 100 Joula energije.lex-lutor wrote:800m je TOO MUCH da bi bilo sigurno a pogotovu ako je x 8
Mozemo mi reci sto hocemo nista nije sigurno a pogotovu ako imas naviku pucanja u sve sto suska bez da si siguran u sto je u grmlju..... onda je i MK PRE-opasan....
22 lr metak od malokalibarke sa najslabijom podzvucnom laboracijom ima B.C oko 0.130 i pocetnu energiju od 135 Joula ali puno bolju dakle aerodinamiku nego kuglica devetaka pa tako na 100m ima cak 72 posto svoje pocetne energije tj oko 100 Joula.
Dakle na nekih 70-100m devetak nije ucinkovitiji od poluautomatske MK i to cak sa najslabijom laboracijom(necu ni spominjati 22lr stinger,cci minimag i sl) a preko 100m 22lr daleko premasuje devetak.Zato i 22lr ima domet 1600 metara dok devetak svega 600-800m
Head in the City. Hearth in the Field.
A na daljini gdje sve ide u dlan ruke???Ima tu puno energije i može proći ali meni je kugla u kal.12. zakon. Hebeš devetak. Lisica, čagalj, vuk, manje prase sa čeke, ajde može. Za što ozbiljnije nikako. Kad je netko već spomenuo tetrijeba, sačma od 4.5-6mm je puno bolji izbor.
To je malo energije i ako jos uracunamo ogromno rasipanje sacme upravo kazem da je bolje koristiti cak i 22 lr pusku na 50m za svinju nego devetak.Eventualno neka upotreba do 20m.Sacmarice su u biti puske za lov sitne divljaci a ozlijebljeni karabin krupne jer karabini imaju puno bolje performanse i od jedinacne kugle kal 12.Iggy wrote:A na daljini gdje sve ide u dlan ruke???Ima tu puno energije i može proći ali meni je kugla u kal.12. zakon. Hebeš devetak. Lisica, čagalj, vuk, manje prase sa čeke, ajde može. Za što ozbiljnije nikako. Kad je netko već spomenuo tetrijeba, sačma od 4.5-6mm je puno bolji izbor.
I mislio sam na male daljine, znam iz iskustva. Kakvih 50m, tu je za ništa. I ne podcjenjuj kuglu iz sačmarice. koliko si svinja njome odstrijelio, a koliko karabinom???
I kugla je dobra za manje udaljenosti naravno a potkalibarna jos i bolja vjerovatno,nikad nisam odstrijelio svinju,uopce ne idem u lov na svinje iako sam lovac pa moze protupitanje.Mislis li da je kugla ucinkovitija od npr 30-06 tj da ima vecu zaustavnu moc pri pogodku na nekih 30-50m i sl naravno,zna se ko je glavni ne vecoj udaljenosti ?
PA to mezes i sam izracunati, mase znas, brzine znas, putanju isto imas u tablicama, e sada preostaje jos kolicina predane energije po jedinici povrsine....
Nemoguće je Nemoguće
U tom slucaju 30-06 je uvjek u prednosti,cak i na blizu ali zanimalo me ovako iz prakse iskustvo.lex-lutor wrote:PA to mezes i sam izracunati, mase znas, brzine znas, putanju isto imas u tablicama, e sada preostaje jos kolicina predane energije po jedinici povrsine....
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Kugla Breneke, razne podkalibarske tipa Souvestre, cak i stari Ceski ,saraf, su ucinkovitiji
na kracim distancama! Ne treba zanemariti ni vrlo bitnu cinjenicu da je domet tih ,kugli,
neusporedivo kraci od recimo 30 06 (ili bilo kojeg drugog karabinskog kalibra), a to je u
lovu u kojem ucestvuje vise lovaca ustvari prednost...iz sigurnosti, naravno. Takodje,
preciznost tih kugli je vrlo ,velika, ,tj moguce je napraviti ,grupu, pogodaka na 75 m od svega
nekoliko cantimetara!
na kracim distancama! Ne treba zanemariti ni vrlo bitnu cinjenicu da je domet tih ,kugli,
neusporedivo kraci od recimo 30 06 (ili bilo kojeg drugog karabinskog kalibra), a to je u
lovu u kojem ucestvuje vise lovaca ustvari prednost...iz sigurnosti, naravno. Takodje,
preciznost tih kugli je vrlo ,velika, ,tj moguce je napraviti ,grupu, pogodaka na 75 m od svega
nekoliko cantimetara!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Woolf, ti imas iskustva.
Pretpostavljam da kod takvih kugli nema prostrela?
U tom slucaju govorimo o 100% prijenosu energije, sto bi bila prednost od 30-06 kod kojeg do prostrela cesto dolazi?
U tom slucaju govorimo o 100% prijenosu energije, sto bi bila prednost od 30-06 kod kojeg do prostrela cesto dolazi?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
jolly wrote:Woolf, ti imas iskustva.
Moguce,doduse mozda je opet hidrosok prednost brzog 30-06 kod zaustavljanja .
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Darko, lovio sam jako puno sa vrlo brzim kalibrima...taj ,sok, o kojem se toliko prica dozivio
sam samo jedanput pucajuci sa 300 Win Mag na spizera (jelen prvi rog, oko dvije god)!
Da li je to doista bio hidro-dinamicki sok...ne znam...uglavnom, reakcija zivotinje je bila
da nije pokazao pogodak, sav se nekako ,izduzio,,a nakon nekoliko trenutaka se srusio!
Teoretski...hidro-dinamicki sok mora postojati...teorija takodje veli da bi doslo do njega
zrno mora imati brzinu vecu od 800 m/s...medjutim...zrno dok dojde do vitalnih dijelova
organa izgubi puno od brzine koju je imalo neposredno ispred tijela divljaci!
Ektreman primjer je divlja svinja...zrno mora probiti dlaku, zatim vrlo tvrdu kozu, slin (kod
veprova koji je vrlo tvrd i sluzi vepru kao zastita od kljova drugih veprova), pa jos kad se k
tome pridoda eventualno sasuseno blato ili smola...problem je i vise nego ocigledan.
Svinja je tvrdja od jelenske divljaci...ali jelenska divljac ima znatno sire tijelo, pa i zrno
mora ,putovati, kroz vise ,mesa,! Hidro-dinamicki sok je nesto na sto uopce ne treba
racunati...pogotovo da to ne bude neki od odlucujucih faktora pri konacnom odabiru
kupnje puske u odredjenom kalibru za lov.
Na manjim distancama kugle tipa Breneke prave prostrijel i krvarenje je obilno...i to kako
na izlaznoj, tako i na ulaznoj rani! Nije problem ako i ne napravi prostrijel, jel ostecenja
tkiva i organa su tolika da divljac ne odlazi daleko sa mijesta nastrijela.
sam samo jedanput pucajuci sa 300 Win Mag na spizera (jelen prvi rog, oko dvije god)!
Da li je to doista bio hidro-dinamicki sok...ne znam...uglavnom, reakcija zivotinje je bila
da nije pokazao pogodak, sav se nekako ,izduzio,,a nakon nekoliko trenutaka se srusio!
Teoretski...hidro-dinamicki sok mora postojati...teorija takodje veli da bi doslo do njega
zrno mora imati brzinu vecu od 800 m/s...medjutim...zrno dok dojde do vitalnih dijelova
organa izgubi puno od brzine koju je imalo neposredno ispred tijela divljaci!
Ektreman primjer je divlja svinja...zrno mora probiti dlaku, zatim vrlo tvrdu kozu, slin (kod
veprova koji je vrlo tvrd i sluzi vepru kao zastita od kljova drugih veprova), pa jos kad se k
tome pridoda eventualno sasuseno blato ili smola...problem je i vise nego ocigledan.
Svinja je tvrdja od jelenske divljaci...ali jelenska divljac ima znatno sire tijelo, pa i zrno
mora ,putovati, kroz vise ,mesa,! Hidro-dinamicki sok je nesto na sto uopce ne treba
racunati...pogotovo da to ne bude neki od odlucujucih faktora pri konacnom odabiru
kupnje puske u odredjenom kalibru za lov.
Na manjim distancama kugle tipa Breneke prave prostrijel i krvarenje je obilno...i to kako
na izlaznoj, tako i na ulaznoj rani! Nije problem ako i ne napravi prostrijel, jel ostecenja
tkiva i organa su tolika da divljac ne odlazi daleko sa mijesta nastrijela.
wolf... ne bi s složio s tom teorijom...
Hidro šok se ne formira u srcu ili nekom vitalnom organu, nego baš na udaru u prvu površinu tijela.
Tvrda koža ne brani od šoka, nego dapače... pomaže nastanku hidro šoka.
Evo ti lipi primjer... provaj pucati u ovcu sa vojničkim metkom, npr 7.9x57 FMJ.
Prostrijelićeš je i ona će, u većini slučajeva, otrčati par sto metara, a možda i više, prije nego što padne.
A na drugu ovcu stavi kevlar pancirku i koristi isti metak. Ovca pada u vatri i bez da metak probije pancirku.
Za hidro šok triba energija, a ako je divljač prostrijeljena, u principu ne govorimo o šoku,
jer je večina energije otišla sa zrnom u brig... a premalo energije ostalo u tijelu za šok.
e i da se ogradin... nemojmo sada o tome koliko je etično pucati u ovcu sa i bez pancirke.
to je samo primjer... a puno je lakše staviti pancirku ovci nego vepru.
Hidro šok se ne formira u srcu ili nekom vitalnom organu, nego baš na udaru u prvu površinu tijela.
Tvrda koža ne brani od šoka, nego dapače... pomaže nastanku hidro šoka.
Evo ti lipi primjer... provaj pucati u ovcu sa vojničkim metkom, npr 7.9x57 FMJ.
Prostrijelićeš je i ona će, u većini slučajeva, otrčati par sto metara, a možda i više, prije nego što padne.
A na drugu ovcu stavi kevlar pancirku i koristi isti metak. Ovca pada u vatri i bez da metak probije pancirku.
Za hidro šok triba energija, a ako je divljač prostrijeljena, u principu ne govorimo o šoku,
jer je večina energije otišla sa zrnom u brig... a premalo energije ostalo u tijelu za šok.
e i da se ogradin... nemojmo sada o tome koliko je etično pucati u ovcu sa i bez pancirke.
to je samo primjer... a puno je lakše staviti pancirku ovci nego vepru.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Hebes etiku...osiguraj ovcu...ja cu pancirku...pa da konacno damo odgovor na to pitanje...
P.S. ,Mirisem, li to ,dokone, dane Domovinskog rata!?

-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Etika na prvom mjestu! Je li ovca, koja je imala pancirku, pogođena sa 338 Lapua kalibrom, dobra za ražanj? Ako je, nemam ništa protiv testiranja i osiguravam ražanj, luk i drva. Ako nije, opet osiguravam ražanj, luk i drva, a testiranje treba u tom slučaju provesti bez pancirke i 338-ice.
Eto da i ja pomognem i dam moralnu podrsku.Spreman sam bez oklijevanja degustirati pokusnu ovcetinu nakon raznja i usput nauciti nesto korisno 
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

U mome kraju se veli; hebes cobanac ako u njemu nema ovcetine! Zbilja mu da poseban ,smek,!
Decki, da me netko pogresno ne shvati...ono nije bila moja teorija hidro-dinamickog soka,
tj ja sam samo napisao moja iskustva, a iskustvo koristenja brzih kalibara mi nije rezultiralo
pojavom hidro-dinamickog soka. Rezultiralo je vecim trzajem, tezom puskom, skupljim streljivom...
i vecim traumama na mesu divljaci. Sada sam misljenja da za lovove u Hrvatskoj nisu potrebni
magnum kalibri. Za uspjesan odstrijel brzina je nebitna, tj ako je divljac pravilno pogodjena, tada
nije bitno da li je zrno udarilo brzinom od 400 ili 800 m/s, pogodak ce biti ucinkovit!
Ovaj jednostavan i slikovit primjer na ovci od kolege Hawka mi je realan i logican, ali taj efekat
ima vise slicnosti sa djelovanjem sacmenog nego karabinskog metka. Naime, uvijek je bolje
(ucinkovitije) da divljac koja se lovi sacmom pogodi vise manjih komada sacme nego obrnuto!
Sacma se zadrzi ispod koze, nijedna ponaosob nije smrtonosna, ali usljed puno pogodaka u
maloj jedinici vremena...svaki prenosi impuls do mozga i djeluje smrtonosno u obliku soka
na zivcani sustav...ali, to nije hidro-dinamicki sok! Stari je to ,trik, ,a vrlo uspjesno su ga
koristili neki krivolovci u svojoj prljavoj raboti...odstreljujuci jelene...pogotkom u tijelo...sa 22 lr!!!
Decki, da me netko pogresno ne shvati...ono nije bila moja teorija hidro-dinamickog soka,
tj ja sam samo napisao moja iskustva, a iskustvo koristenja brzih kalibara mi nije rezultiralo
pojavom hidro-dinamickog soka. Rezultiralo je vecim trzajem, tezom puskom, skupljim streljivom...
i vecim traumama na mesu divljaci. Sada sam misljenja da za lovove u Hrvatskoj nisu potrebni
magnum kalibri. Za uspjesan odstrijel brzina je nebitna, tj ako je divljac pravilno pogodjena, tada
nije bitno da li je zrno udarilo brzinom od 400 ili 800 m/s, pogodak ce biti ucinkovit!
Ovaj jednostavan i slikovit primjer na ovci od kolege Hawka mi je realan i logican, ali taj efekat
ima vise slicnosti sa djelovanjem sacmenog nego karabinskog metka. Naime, uvijek je bolje
(ucinkovitije) da divljac koja se lovi sacmom pogodi vise manjih komada sacme nego obrnuto!
Sacma se zadrzi ispod koze, nijedna ponaosob nije smrtonosna, ali usljed puno pogodaka u
maloj jedinici vremena...svaki prenosi impuls do mozga i djeluje smrtonosno u obliku soka
na zivcani sustav...ali, to nije hidro-dinamicki sok! Stari je to ,trik, ,a vrlo uspjesno su ga
koristili neki krivolovci u svojoj prljavoj raboti...odstreljujuci jelene...pogotkom u tijelo...sa 22 lr!!!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

U mome kraju se veli; hebes cobanac ako u njemu nema ovcetine! Zbilja mu da poseban ,smek,!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ovo ne kuzim!?Woolf Blaser wrote: Stari je to ,trik, ,a vrlo uspjesno su ga
Sa jednim zrnom 22 lr, pogotkom u srednji dio tijela, stvore takav zivcani shock, ili udarni val na zivcani sustav da jelen padne?
Jesam to dobro shvatio? To si htio reci?
Turn better into best!