Nošenje elektrošokera.

Drugo oružje koje ne spada u prethodne skupine
mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Re: Nošenje elektrošokera.

Post by mirkof » 20 Jun 2014, 16:18

Gledajte manje filmova, vidim da ste potpuno neinformirani.

"To protect and to serve", ili nekaj slično nisam sad 100% siguran je moto samo LAPD-a. A to je samo jedna među tisućama različitih policijskih organizacija (kod njih zvanih LEA - Law Enforcement Agency). Tak da nekakvo generaliziranje glede policije je glupo jer svaki okrug ima svoju jedinicu policije sa svojim šefovljem, svojim specijalcima (SWAT, ako ih imaju), svojom administracijom i slično.

Također i metode se razlikuju. Recimo NYPD glasi za jednu od najneljubaznijih i najbezobraznijih policijskih ekipa, oni imaju nešto što se zove "stop-and-frisk" gdje te zaustave iz čista mira i pretresaju jer si im kakti sumnjiv. (nevezano za ovo, NY je i inače najrestriktivnija savezna država što se oružja tiče).

A bogami o represiji ne moramo previše pričati, svatko tko je ikad bio tamo zna da se itekako kažnjava sve živo. Recimo, odvozi rutu po nekom Interstateu i vidjet ćeš da nitko ne vozi preko ograničenja, niti malo! Speed limit je na većini interstateova 75mph (iako često i niže do 60mph) i nema ni mic više. Cesta duga da joj ne vidiš kraja ali nema da stišćeš gas jer nećeš dugo. Vjerujte mi, odvozio sam tisuće i tisuće kilometara po USA. Najbolja fora je kad sam vidio znakove "Speed limit enforced by aircraft", još uvijek mi nije jasno kako to rade. Pitajte Rodney Kinga što misli o policijskoj represiji (jest da je od toga već prošlo oho-ho godina ali ima sličnih primjera i danas, pun ih je youtube).

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 20 Jun 2014, 17:45

Ovo je pravilan odnos prema dripcima :A13:

Image

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Jun 2014, 20:43

mirkof wrote:....Gledajte manje filmova, vidim da ste potpuno neinformirani.....
Ok, sto je zapravo pouka svega ovoga ako se ogranicimo na nase prostore ????

1. DA li je noramlano da se vrsi tkz. " pasivno razoruzavanje " naorda koji se prije samo 20-k godina morao boriti za zivot prakticki goloruk.

2. DA li je normalno da ti se oduzima oruzje prakticki ako prdnes na javnom mjestu ?

3. Da li je normalno da svi koji imaju LEGALNO oruzje imaju manja prava na smoodbranu sebe i svojih, cak i VERBALNO a kamoli fizicki ?

4. Kako netko tko je provalnik, pljackas, silovatelj, ili slicno uopce moze imati neka prava ??

5. U nasem sustavu SVAKI dan mozes ukrasti ili ostetiti nekoga za iznos do 2000 Kn i NE ODGOVARAS na bilo koji nacin, nego osteceni mora sam privatnom tuzbom pokusati istjerivati pravdu,

A sada ono drugo...

- Reci iskreno koliko osoba nosi sluzbeno oruzje a ne bi kravu mogli pogoditi na 25 metara
- Koliko metaka ispali godisnje policajac iz redovne sluzbe
- Koliko ih zna ocistiti svoj sluzbeni pistolj
- ????
Nemoguće je Nemoguće

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 20 Jun 2014, 22:19

Prije je bila tuga i jad, od kad su HS-ovi nešto je bolja situacija ali i dalje loše.

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Post by mirkof » 23 Jun 2014, 14:57

lex-lutor wrote:Ok, sto je zapravo pouka svega ovoga ako se ogranicimo na nase prostore ????
Pouka? Neznam, izgubio sam se u threadu. :D
1. DA li je noramlano da se vrsi tkz. " pasivno razoruzavanje " naorda koji se prije samo 20-k godina morao boriti za zivot prakticki goloruk.
Ak cemo tako onda najbolje da pocnemo dozvoljavat ljudima da registriraju zolje, bestrzajne topove a zasto ne i neke PZO rakete, jer eto, moglo bi doci do rata. Mnogima se upravo zbog tog ruznog rata kroz koji smo prosli bilo kakvo oruzje zamjerilo do groba.

Stvar je u tome da je to nekakav dugorocni cilj drzave da oruzje imaju samo oni koji imaju i potrebu za njim (dakle, lovci, strijelci, sluzbene osobe, zastitari i slicno). To je jednostavno tak, mi nismo amerikanci da gomilamo oruzje "sam zato".

Uostalom, gotovo sam siguran da ovo pitanje damo na referendum da bi velika vecina ljudi bila protiv oruzja. Zato je najbolje da se ljudima koji imaju oruzje stvari posloze kako treba - da se zakon koji je u dosta podrucja nejasan i sklon tumacenjima napokon sredi, da se omoguci bolja edukacija, otvorena strelista i slicno.
2. DA li je normalno da ti se oduzima oruzje prakticki ako prdnes na javnom mjestu ?
O ovome smo vec pisali tu na forumu, oduzimanje oruzja (privremeno oduzimanje) je preventivna mjera dok se stvari ne rijese pravosudno. Od strane izvrsne vlasti nesto sto je sasvim logicno (ako se stavis u njihovu poziciju). Jeziga, od strane vlasnika oruzja i nije neka sreca.
3. Da li je normalno da svi koji imaju LEGALNO oruzje imaju manja prava na smoodbranu sebe i svojih, cak i VERBALNO a kamoli fizicki ?
Imas potpuno jednaka prava, nigdje u zakonu ne pise da zato sto si vlasnik oruzja imas manja prava. Ali mislim da kuzim sto zelis reci ovdje.
4. Kako netko tko je provalnik, pljackas, silovatelj, ili slicno uopce moze imati neka prava ??
Svi imaju prava dok im se to pravomocno ne oduzme. I ti imas pravo braniti se, kako da ne. Samo zakon kaze da ne smijes upotrijebiti silu vecu od potrebne. Recimo ako ti netko mrkne mobitel sa stola u birtiji to ne znaci da smijes izvaditi pistolj i upucati ga na mjestu. Da, cudna je situacija da isto vrijedi i kad ti netko provali u kucu ili stan ali tako je - dok on ne predstavlja opasnost za tebe ili nekog drugog ne smijes ga ubiti.
5. U nasem sustavu SVAKI dan mozes ukrasti ili ostetiti nekoga za iznos do 2000 Kn i NE ODGOVARAS na bilo koji nacin, nego osteceni mora sam privatnom tuzbom pokusati istjerivati pravdu,
Odgovaras, kako da ne, samo je razlika da se do tog iznosa ne goni po sluzbenoj duznosti jer se smatra sitnom kradjom (opet, nismo to mi izmislili nego smo preuzeli od zapada). No policija uredno izlazi, pise zapisnik ali ostaje dalje na ostecenom da ganja sudski.
A sada ono drugo...

- Reci iskreno koliko osoba nosi sluzbeno oruzje a ne bi kravu mogli pogoditi na 25 metara
- Koliko metaka ispali godisnje policajac iz redovne sluzbe
- Koliko ih zna ocistiti svoj sluzbeni pistolj
- ????
Nemam blage veze. Premalo ih poznajem da bi radio nekakve zakljucke (glupo je generalizirati stvari na osnovu tih par ljudi).

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jun 2014, 17:07

Puno smo ti govorili na ovom forumu i zalosno je da to cita jako malo ljudi koji nesto mogu promjeniti. Iskustva sa Zapada su puno vise NE primjenjiva kod nas nego sto se to zeli priznati, a nasi politiciari su opet dovoljno glupi da sve bez razmisljanja prihvacaju po sistemu Copy-Paste i to na svim zivotnim podrucjima. Znas i sam koliko nelogicnosti ima samo po pitanju ZOO a da ne govorimo o drugim zakonima koji su u suprotnosti jedni s drugima, na stetu malog covjeka naravno...

Zapad ce nas iskoristiti , osiromasiti a djecu isprogramirati onako kako sustavu bude trebalo...
Nemoguće je Nemoguće

ante12
Razvodnik
Razvodnik

Post by ante12 » 23 Jun 2014, 20:23

mirkof wrote: Da, cudna je situacija da isto vrijedi i kad ti netko provali u kucu ili stan ali tako je - dok on ne predstavlja opasnost za tebe ili nekog drugog ne smijes ga ubiti.
Cim je netko provalio u stan ili kucu, on predstavlja opasnost.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 23 Jun 2014, 20:39

mirkof wrote: Da, cudna je situacija da isto vrijedi i kad ti netko provali u kucu ili stan ali tako je - dok on ne predstavlja opasnost za tebe ili nekog drugog ne smijes ga ubiti.
E vidis ,taj je zakon jednostavno GLUP , a jos je gluplje da porezni obveznik svojim postenim radom financira takve imbecile do groba(zatvor,hrana,osoblje......).Tu se zakonski dopusti odstrel ,da se takav drustvani odpad eliminira iz drustva i mani se nekog pretjeranog pacifizma jer se uvijek u povijesti pokazao kao promasaj i vid ljudske naivnosti ;)

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 23 Jun 2014, 21:12

ante12 wrote:
Cim je netko provalio u stan ili kucu, on predstavlja opasnost.
Zamisli da netko ove segmente prevede Amerima i jos ih uspije uvijeriti da neka drzava stvarno i i ma takav zakon. poumirali bi od smijeha...

Stvarno bih volio da netko moze doci do tih osoba koje su kretori takvih gluposti pa da mogu objasniti kako se to moze provesti u prakticnom zivotu. Jednostavno ne mogu shvatiti ZASTO bi bilo tko trebao preispitivati namjere nekoga tko nasilno ulazi u moj prostor, nevjerovatno ali stvarno nevjerovatno.

Sve je to narod davno opisao : Tko laze taj i krade, a tko krade taj je spreman i ubiti !
Nemoguće je Nemoguće

James
Razvodnik
Razvodnik

Post by James » 23 Jun 2014, 21:57

Ja se još sjećam zlatara( iz Sesveta mislim ), kojem su provalili u kuću, mučili njega, djecu i suprugu(spaljivali upaljačem, tukli dok se nije onesvijestio, itd...), da im otkrije gdje drži nakit i novac(nisu vjerovali da to ima u banci), u jednom trenu dok su tri debila bili zaokupljeni njegovom suprugom(pokušavali je silovati pred djecom), čovijek se uspio osloboditi i dograbiti svoj legalno posjedovani revolver ispod kreveta i ubiti jednog kretena i teško raniti drugog, treći je pronađen kasnije i tužio je zlatara za pokušaj ubojstva, naš dorh optužio je zlatara za prekoračenje nužne obrane i čovijek je dobio mislim 15 godina (pustili ga nakon 7 na uvijetnu).
Sud je valjda mislio da premlaćivanje i mučenje njega, djece i supruge, te pokušaj silovanja ove zadnje, nije opravdanje za potezanje oružja.
Da ne velim da je policija došla 20 minuta nakon dojave prebrojat mrtve i pohapsit žrtve.
To je bilo 2002 ili 2003 godine, o ovome sam pisao na jednom Američkom forumu pa su ljudi mislili da lažem, a odgovor je bio u stilu zato i jeste u ku..kad ne smijete obraniti ono osnovno, pravo na život, a gdje je onda sve drugo.
Jedan od njih (amera) je rekao da kada bi on zbog takve situacije dobio 15 godina kada bi izašao prvo bi potražio onoga tko je pisao zakon, pa sudca, pa državnog odvijetnika i napravio im isto to.
Nisam da se oružje daje svima, niti da se Hrvatska (pokradena i napaćena kakva je) pretvori u streljanu, ali nisam niti za to da ako mi netko provali u kuću ja moram u gluho doba noći razmišljati dali on predstavlja smrtnu prijetnju ili ne mojoj obitelji.
Ja živim u malo zabačenom dijelu naselja i okružen sam šumom, da mi netko provali u kuću, ja vadim artiljeriju, jer mi se već jednom dogodilo slično, sreća taj put su kod mene spavali prijatelji(bilo je nas 5 odraslih muških sa prosjekom kilaže 110-120 kg), pa su dva klinca pobjegla, pobjegla i istu tu noć ubila taksistu iz pištolja, a došli su do moje kuće jer su mislili da je moja stara sama doma (što obično i je).
Pa sada budi ti pametan!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 24 Jun 2014, 00:17

James wrote:Ja se još sjećam zlatara( iz Sesveta mislim ), kojem su provalili u kuću, mučili njega, djecu i suprugu(spaljivali upaljačem, tukli dok se nije onesvijestio, itd...), da im otkrije gdje drži nakit i novac(nisu vjerovali da to ima u banci), u jednom trenu dok su tri debila bili zaokupljeni njegovom suprugom(pokušavali je silovati pred djecom), čovijek se uspio osloboditi i dograbiti svoj legalno posjedovani revolver ispod kreveta i ubiti jednog kretena i teško raniti drugog, treći je pronađen kasnije i tužio je zlatara za pokušaj ubojstva, naš dorh optužio je zlatara za prekoračenje nužne obrane i čovijek je dobio mislim 15 godina (pustili ga nakon 7 na uvijetnu).
Sud je valjda mislio da premlaćivanje i mučenje njega, djece i supruge, te pokušaj silovanja ove zadnje, nije opravdanje za potezanje oružja.
Sjecam se tog slucaja a ima ih jos.
Ameri se s pravom cude i ne mogu vjerovati ali nas vjeciti problem je sto mnogi kod nas se cude kad se spomene samoobrana,(a to je osnovno pravo za koje bi se trebali boriti ,bas kao njihov 2 amandman)jer kao "kad ces doci u tu situaciju",to je samo na filmovima ;) a jednostavno ne citaju crnu kroniku ili ne zele.Osobno sam prije par godina bio u situaciji da me je samo bijeg ,doslovno u sumu spasio od noza i metka,bio sam potpuno neduzan,u tim trenucima za pistolj bih bio dao pola zivota i srecom prosao sam samo sa posjekotinom od noza.U pitanju je takodjer razbojstvo.
Od tada moj moto je neka me dvojica vode u ovoj debilnoj drzavi ali necu dopustiti da me cetvorica nose,a oni naivni koji nisu bili u slicnim situacijma jednostavno ne mogu razumjeti psihu kriminalca i nisu svijesni kakve bagre sve ima.Doslovno stite jebivjetre koje bi trebalo likvidirati iz drustva po kratkom postupku .

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 Jun 2014, 08:28

James wrote:..... ubiti jednog kretena i teško raniti drugog, treći je pronađen kasnije i tužio je zlatara za pokušaj ubojstva, .....
Naravano da ti se zgadi zivot od ovakvog sustava, no vidis kakva je pouka te price.... ako te zivot natjera na takvo sranje onda u svakom slucaju ne msije biti prezivjelih sa strane kretena !
Nemoguće je Nemoguće

James
Razvodnik
Razvodnik

Post by James » 24 Jun 2014, 10:48

lex-lutor wrote:
James wrote:..... ubiti jednog kretena i teško raniti drugog, treći je pronađen kasnije i tužio je zlatara za pokušaj ubojstva, .....
Naravano da ti se zgadi zivot od ovakvog sustava, no vidis kakva je pouka te price.... ako te zivot natjera na takvo sranje onda u svakom slucaju ne msije biti prezivjelih sa strane kretena !
Upravo to mi je rekao i jedan policijski inspektor!

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Post by mirkof » 24 Jun 2014, 11:41

Opet ponavljam, to sto ameri pricaju po forumima je tipicno internetsko raspravljanje. Ako je toliko bajno kod njih a kod nas sve u ku..u zasto su im stope kriminala toliko visoke? Ispada da im sistem bas i ne stima. Nek prvo pometu pred svojim pragom a onda nek idu osudjivat druge. Kvragu, pa oni imaju dijelove gradova u koje ni usred bijela dana ne smijes ulaziti i gdje se ekipa ne zaustavlja na crveno na semaforu jer znaju da ako stanu da ce ih opljackati.

Toliko o njihovom propovijedanju.

A sto se zakona tice, takav je kakav je jer se nekakav balans ipak mora imati. I meni su u vikendicu provalili klinci, ne zato jer su su htjeli napraviti neku stetu ili ukrasti nekaj nego zato jer su se htjeli negdje poseksat a moj kauc je bio privlacan. Jebiga, razumijem ih, niti ja u tim godinama nisam imal kam dovest curu. ;) A kaj sad, da dodjem tamo i upucam ih oboje? Nebi to bilo malo previse? Zao mi je samo kaj nisu pitali, dao bi im kljuc bez razmisljanja.

Vecina provalnika ionako ne zeli nikakve sukobe nego samo pokupit vrijedne stvari i zbrisat ce ako vide bilo koga. Ja nista vrijedno doma niti ne drzim (jer je to glupo) pa niti nisam neka meta. Ali ako se nekome zamjerim toliko da krene na mene ili moju obitelj tu imam pravo poslati mu metak u njegovom smjeru. A kako je mom kolegi rekao isto policijski inspektor - u tom slucaju se pobrini da bude samo jedna verzija price.

BTW, sad mi je sinulo, neznam jeste li ikad o tome razmisljali no kod pucanja u malom zatvorenom prostoru (kuca ili stan) gotovo sigurno ce svi prisutni imati trajna ostecenja sluha. Nije vezano uz ovu raspravu ali kad razmislim, bitno je.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 24 Jun 2014, 12:37

mirkof wrote: Ali ako se nekome zamjerim toliko da krene na mene ili moju obitelj tu imam pravo poslati mu metak u njegovom smjeru.
Imas pravo?? U kojem slucaju po ovom zakonu imas pravo.Mozda ako ti taj najprije propuca djecu i onda ti procjenis da si ugrozen ti i tvoja obitelj.A mozda ih je samo promasio :roll: ,u tom slucaju bi mu trebao servirati pecenku na stol i zahvaliti dobrom covjeku sto ti je samo promasio djecu i ispricati mu se jer si ti naime imao namjeru njega cak upucati :A13:
Kanadjani su naoruzaniji od Amerikanaca pa im je stopa kriminala manja nego u Hrvatskoj.

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Post by mirkof » 24 Jun 2014, 13:43

Da, imas pravo upucati ga. Procitaj kazneni zakon (konkretno nuznu obranu i krajnju nuzdu) a ne pricaj napamet.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 24 Jun 2014, 15:02

mirkof wrote:...............(konkretno nuznu obranu i krajnju nuzdu).....
Cim u nekom zakonu postoje ovakve definicije ne sluti na dobro, i ostavlja prostora za dobru zaradu odvjetnicima bez obzira na pravdu ??

- Sto je nuzna obrana a sto krajnja nuzda ako sam ja nabildana budala od 2m i 120 kila misica koja ti zeli slomiti sve kosti, a ti osoba od 50 kila visine 150 cm ?? O cemu mi tu pricamo ?

Jedanko tako glupo je usporedjivati klince koji provale negdje da bi se poseksali sa ekipom koja je dosla otimati novac, silovati i muciti ukucane, a sve samo radi love i izivljavanja...za ove druge vjerujem da svi imamo isto misljenje.

Nisam citao te igre bez granica, ali zar bi se policajac trebao upustiti u fizicki obracun sa nekim tko ga zeli napasti npr. hladnim oruzjem...

Dok sam vise putovao i vracao se nocu preko Italije sasvim je bilo normalno da me zaustave Carabinjeri pri cemu jedan trazi dokumente a drugi mi automatsko oruzje bukvalno drzi na metar od glave a treci sjedi u autu......... pa sada ti glumi frajera...... moras dobro razmisliti kako ces izvuci dokumente ukoliko imas novcanik u unutrasnjem djepu sakoa i slicne gluposti....
Nemoguće je Nemoguće

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 24 Jun 2014, 15:11

mirkof wrote:Da, imas pravo upucati ga. Procitaj kazneni zakon (konkretno nuznu obranu i krajnju nuzdu) a ne pricaj napamet.
mirkof... obično ne ulazim u ovakve diskusije... ali nisi u pravu...
Daj mi bar jedan primjer za koji znaš u Hrvatskoj, da je netko poslije upotrebe vatrenog oružja u samoobrani,
prošao lišo... znači odnio to oružje doma i nije imao probleme...
Po ovom zakonu to je nemoguće.
Svaka p***a ti vrlo lako more dokazati da si prekoračija nužnu obranu.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

James
Razvodnik
Razvodnik

Post by James » 24 Jun 2014, 15:29

mirkof wrote:Da, imas pravo upucati ga. Procitaj kazneni zakon (konkretno nuznu obranu i krajnju nuzdu) a ne pricaj napamet.
Ma sve to ok, ali onda se dogodi priča kao ona koju sam opisao prije i dobiješ 15 godina nakon sve traume.
Ponavljam nisam da se svakom "šerifu" udjeli oružje pa da puca na cajkama (takvima bih ga oduzeo).
Ja govorim o tome da zakon treba biti jasan u pogledu kriminala i sl. ni ja nebih pobio klince koji su se došli seksati, ali što ako ja ulovim nekoga da mi je u kući a on umjesto da pobjegne krene na mene makar i bez oružja a ima kao što je kolega Lex rekao 2m i 120kg?
Dali je onda pucanje u debilčinu zakonito?
Jer ja imam samo 188 i 90 kg i vjerovatno 20 godina više, dali je on onda u "prekoračenju nužnog napada" budući da je mlađi, viši, jači, bolje utreniran?
Jer da ja takvoga nađem u kući u 2h ujutro smatrao bih svoj život ugroženim, pogotovo ako krene na mene pa makar i bez pajsera.
A što se iskustva tiče, putujem često noću zabitima (radim u komercijali) i uspio sam do sad izbjeći tri napada (od toga dva nožem i jedan pištoljem), samo zato što sam uspio procijeniti dobro situaciju i zato što sam imao bolji i brži auto.
A kada sam zatražio dozvolu za držanje i nošenje rekli su mi "što će to vama, pa još ste živi zar ne?"
Toliko o opravdanim razlozima.
Pozdrav!

James
Razvodnik
Razvodnik

Post by James » 24 Jun 2014, 15:42

Da dodam, ne mislim da je pucanje u prvoga koji ti dođe ne najavljen opravdano, ali ovdje se radi o tome da jedino ako te netko ubije ili teško rani, možeš koristiti oružje i to tako da i ti ubiješ ili teško raniš njega, to mi jako sliči na izjednačavanje krivca i žrtve i stvara dojam da je kriminalac zaštićen.
Siguran sam da u zakonu je definirano što je što, ali previše primjera iz prakse govori da:
1. oni koji tumače zakon nemaju pojma.
2. oni koji trebaju provoditi zakon nemaju pojma.
3. oni koji trebaju štiti poštene građane od odvjetnika krvopija dozvoljavaju svašta.
4. općenito nikoga nije briga za one kojima trebaju služiti i koji im plaćanjem poreza daju kruh.

Pozdrav!

Post Reply