Prijedlog oko odabira karabina

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
dumcykar
Pozornik
Pozornik

Re: Prijedlog oko odabira karabina

Post by dumcykar » 08 Jun 2021, 10:39

djole79 wrote:evo i fotke ...za vikend proba, a na klopu ste svi pozvani :)
Pozdrav, reci mi jesi li zadovoljan sa Titanom? Hvala!
Sve je moguće osim drvene peći!

Sumi
Civil
Civil

Post by Sumi » 30 Nov 2023, 04:11

Iggy wrote:Mislim jako puno, samo što ne volim klasične kalibre u prelamačama! Mora biti R. Fair pravi prekrasne puške samo što je bilo priče da nisu baš kvalitetne, da se hoće razluftati brzo i to. Inače ljepotica i dobro rješenje za sve.
Da li te priče o FAIR puškama i njihovom brzom razluftavanju i navodnoj nekvaliteti vrijede samo za FAIR kombinirke ili za sve FAIR puške?
(Imam FAIR Lincoln sačmaricu bokericu 12/76 12/76)
Hvala

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 30 Nov 2023, 05:00

ja nisam nikad cuo te price za fair.
osim tog, imas 12/76 pucaj 12/70 i udri brigu na veselje
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 01 Dec 2023, 21:51

Da li je itko imao prilike vidjeti Turski ATA ARMS TURQUA, imaju ih u 308W i 243W https://www.domjankovic.com/kategorija- ... go-oruzje/ . Prvi put čuo za njih od jednog puškara, veli da su veoma dobre kvalitete. Mene smeta što je samo u 308W, nema mehaničke ciljnike (iako su na slici, valjda te ne uvoze) i spremnik damo 2 naboja. Doduše, ima i s 4, ali to je dugačko, nezgrapno.

Govoreći o sačmaricama, velika mi je želja bila pmuparica Itacha Deer Slayer II kal 20, s ožlijebljenom cijevi https://ithacagun.com/wp-content/upload ... II-W-1.jpg , https://ithacagun.com/product/deer-slayer-ii/ . Koliko znam, ovo je jedina puška sačmarica koja ima čvrsto zavidanu cijev na kućište, kao karabin, i zato je preziznija od ostalih. Međutim, što visoka cijena, što žurba oko seljenja, pa još neizvjesnost oko Marlin 336 u 30-30, inox (neozbiljan tip me u zadnji čas zeznuo) sve se posložilo kontra.

Inače, osobno sam vidio koliko prezizne mogu biti ožlijebljene sačmarice. Lovac je upucavao jednu kal. 20, na 100 metara, nisam vidio koja kugla. Pogoci su bili kao kod karabina, rasipanje nekih 5-6 cm, i to s ne baš povoljnog naslona i stolice. Ne bi me iznenadilo da s pravim streljivom i u boljim uvjetima rasipanje bude pola onih grupa koje sam vidio.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Dec 2023, 08:10

Onty wrote:Da li je itko imao prilike vidjeti Turski ATA ARMS TURQUA, imaju ih u 308W i 243W https://www.domjankovic.com/kategorija- ... go-oruzje/ . Prvi put čuo za njih od jednog puškara, veli da su veoma dobre kvalitete. Mene smeta što je samo u 308W, nema mehaničke ciljnike (iako su na slici, valjda te ne uvoze) i spremnik damo 2 naboja. Doduše, ima i s 4, ali to je dugačko, nezgrapno.
Ja ne znam.
Stvar je da su se Turske puske pojavile nedavno na trzistu.
I onda su pocele razno razne recenzije karabina na YT kanalima, i pokazale su se precizne.
Medjutim, to je slatka varka - jer danasnja industrija vrlo lako i jeftino napravi preciznu pusku.
Kvaliteta puske nije izrazena samo preciznoscu. Medjutim, odnos prema kvaliteti takodjer ovisi i o vlasniku i sto ocekuje od puske.
Cesto puta je i to relativno, jer na 100 vlasnika imas 100 prohtjeva, i 100 razina iskustava i u uvjeta koristenja

Drugo, nova puska na testu, sta joj se moze lose pokazati?

Sve u svemu, treba da prodje neko vrijeme da se neka puska pokaze kao bolja ili losija.

Pravi izvor informacija za novi model puske, zaista jesu puskari.
Jer njima dodje prije ili poslije svaka puska, i vrlo brzo steknu dojam o kvaliteti.
Raspitaj se jos malo.

Drugi nacin razmisljanja, je da napravis listu tehnickih karakteristika koje zelis da puska ima.
Duzina cijevi
Debljina cijevi
Kalibar (i dostupnost municije u ducanima, ili cijena te municije)
okidac, ubrzica, dvostepeni, jednostepeoni
Kundak, drveni, polimerski, pistol grip, thumbhole, itd
Kocnica, dvostepena, trostepena, forspanung, itd
Montaza, sina, rupe, trvornicka od proizvodjaca za takvu pusku, lastin rep
Modularna sa izmjenjivom cijevi
Sa fiksnom cijevi
Mehanicki nisani, sa ili bez
itd itd

Kad napravis listu sto ti treba na puski, onda trazis model koji je cim blizi tvojim specifikacijama.

Stvar je da danas svaki iole renomirani brend, koristi slicnu tehnologiju i slicne materijale, radi PRECIZNO oruzje, i kvaliteta im je uravnotezena uglavnom.
Meni nije poznat ni jedan brend, da se puska raspadne, zaglavi ili pokvari nakon 20 metaka.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 02 Dec 2023, 12:13

Repetirni karabin sa spremnikom od samo dva metka?
Čini mi se malo.
Ne znam svrhu tako maloga kapaciteta?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Dec 2023, 12:28

Mirok wrote:Repetirni karabin sa spremnikom od samo dva metka?
Čini mi se malo.

https://www.ataarms.com/en/product-deta ... ductId=128

Pisaca greska oglasivaca. Proizodjac daje ovo:
3+1, ili 5+1

Za moderne proizvodjace na budgetu nije neobicno spremnik od 3 ili opcionalno od 5 (primjer Tikka T3). A nadje se i na puskama vioske klase, poput sauer 404 ili merkel helix.

Jednoredni spremnik, i guta sve, ali ima manji kapacitet.

Dvoredni spremnik, ispravno napravljen, meci se slazu dvoredno pod kutem 60 stupnjeva, bez gubitka prostora, a za razlicite familije metaka prema debljini cahure ovo zahtjeva nekoliko razlicitih dimenzija spremnika.

To onda dize cjenu puske, u neku srednju cjenovnu klasu.
Ovako, sa jednorednim spremnikom rjesava se sve, za sve uobicajene kalibre na medium duzini akcije, a konacna cijena puske je ekonomska, sto je bila namjera proizvodjaca radi marketinga i konkurencije na trzistu za ciljanu skupinu potrosaca. A ocito ni proizvodjaci vislje klase pusaka, nisu imuni na ideju jednorednog spremnika, usteda u proizvodnji je slatka svakome
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 02 Dec 2023, 12:36

jolly wrote:
Mirok wrote:Repetirni karabin sa spremnikom od samo dva metka?
Čini mi se malo.

https://www.ataarms.com/en/product-deta ... ductId=128

Pisaca greska oglasivaca. Proizodjac daje ovo:
3+1, ili 5+1

Za moderne proizvodjace na budgetu nije neobicno spremnik od 3 ili opcionalno od 5 (primjer Tikka T3). A nadje se i na puskama vioske klase, poput sauer 404 ili merkel helix.

Jednoredni spremnik, i guta sve, ali ima manji kapacitet.

Dvoredni spremnik, ispravno napravljen, meci se slazu dvoredno pod kutem 60 stupnjeva, bez gubitka prostora, a za razlicite familije metaka prema debljini cahure ovo zahtjeva nekoliko razlicitih dimenzija spremnika.

To onda dize cjenu puske, u neku srednju cjenovnu klasu.
Ovako, sa jednorednim spremnikom rjesava se sve, za sve uobicajene kalibre na medium duzini akcije, a konacna cijena puske je ekonomska, sto je bila namjera proizvodjaca radi marketinga i konkurencije na trzistu za ciljanu skupinu potrosaca. A ocito ni proizvodjaci vislje klase pusaka, nisu imuni na ideju jednorednog spremnika, usteda u proizvodnji je slatka svakome
Ipak već je to bolje.
Znam da se kod magnum kalibara malo smanjuje kapacitet karabina,zbog veličine metaka /čahura i raspoloživoga mjesta.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Dec 2023, 12:50

Mirok wrote: Znam da se kod magnum kalibara malo smanjuje kapacitet karabina,zbog veličine metaka /čahura i raspoloživoga mjesta.
Tako je.
Ali tu je prica jos malo sira, jer pojedini magnum kalibri zahtjevaju magnum duzinu akcije (za metke ukupne duzine preko 3.34 incha)
A magnum duzinu akcije u tvornickoj puski danas vise NITKO ne proizvodi od poznatih tvornica masovne potrosnje. (svi rade short action, ili medium action)

Zato je vrlo tesko danas naci NOVU tvornicku pusku, na primjer, u kalibru 8x68.
Prevladavaju magnumi u tvornickoj puski, koji su dizajnirani da stanu u medium duzinu akcije, cesto puta deblje cahure da imaju veci kapacitet baruta.
Zato svi danas nude na primjer 300 win mag, ili 9.3x62, (ili short magnume) skoro niko ne nudi 8x68.
Cijena svega tog, je smanjeni kapacitet spremnika kod mnogih modela. Ili spremcnici koji strse iz kundaka radi veceg kapaciteta pa narusavaju vizualnu liniju puske.

Iz istog razloga, 458 win mag (dizajuran za medium duzinu akcije) ostaje popularan.
375 HH u novim puskama postaje sve rjedji
A umjesto tog pojavili su se short magnumi ko 375 ruger.
Moze se jos nabrajati ali to je trend, a sve s namjerom da se izbjegne raditi magnum akcija.

Magnum duzina akcije postoja luksuz, prva cjenovna granica je mauser 98 DWM, novi, pocetna cijena 10.000 eur.
Zadnja budget magnum puska koja se prestala proizvoditi bila je CZ 550 magnum, upravo radi tog da se rjese magnum akcije.

Kad promatras trziste kroz tu prizmu, onda su stvari u ponudi tvornickih pusaka dosta jasnije. (Svi nude prakticki iste kalibre, i svi ti kalibri stanu u medium duzinu akcije, ili cak u kratku duzinu akciju - kratka akcija: kalibri od 308 win na dolje)
Turn better into best!

Post Reply