NOŠENJE ORUZJA
Re: NOŠENJE ORUZJA
U svrhu samoobrane smiješ nositi samo onaj pištolj ili revolver koji si registrirao kao takav.berbenn wrote:Ali nije isto, jeben mu misa! Tablice sa auta na auto su "kradja", a ovo je imati dozvolu za DiN i to u mojoj glavi kaze kako imas uvjete(jer nemaju svi to) za imati takvu dozvolu, a pistolje nisi prenamjenio nego ostavio kao lovacke.....
Bez obzira što ih imaš još 2, 3, 10... nebitno. Dozvola za DiN vrijedi samo za onaj koji je upisan na njoj.
Kad sam ja 2011. tražio DiN u svrhu samoobrane podnio sam 2 zahtjeva za nabavnu. Nakon provedenog postupka izvjestili su me da mogu dobiti jedan, a za drugi sam morao potpisati izjavu da odustajem od zahtjeva.
Pitao sam što ako se predomislim pa poželim nositi drugi, rečeno je: 70 kn biljega i preregistriraš, prebaciš ovaj sa DiN na sportsko ili lovačko, a neki sportski ili lovački prebaciš na DiN.
I da, oružani list za DiN važi dok važi liječnički. Ne produžuje se samo donošenjem novog liječničkog i predajom zahtjeva, nego opet treba pisati zahtjev za odobrenje DiN, uz obrazloženje zašto treba, opet ide kompletna provjera i procedura (koliko sam shvatio, ozbiljnija je dosta od procedure za lovačko ili sportsko), opet ide na komisiju i ako odobre važi opet narednih 5 godina (koliko sad važi liječnički).
Meni je prvi put odobreno DiN krajem 2011, liječnički mi je vrijedio do 29.10.2013. i nakon isteka išao sam produžiti oružane listove. Svo sportsko su mi produžili odmah, a ovo što je bilo na DiN sam pisao zahtjev, čekao provjeru i nakon par mjeseci mi je produženo do datuma valjanosti novog liječničkog.
Naravno da bi bilo logičnije da je dozvola za DiN neka dodatna iskaznica koja bi vrijedila uz oružani list bilo kojeg oružja koje zadoljava uvjete Pravilinika o dozvoljenim kalibrima oružja za samoobranu, ali daleko smo mi od toga. Mislim da je prijedlog novog zakona o oružju imao nešto u tom smjeru.
I tako tece jos jedan dan manje do penzije...
Odlican post kolega! Hvala! Ja sam neki dan upoznao covjeka kojie je na DiN imao 6 komada i to mu kao ukinulo i ostavilo dva! 4 je prenamjenio na lovacke, a ova dva su mu pod pistoljima za DiN! Eto, dakle nema pravila! Ali logicno je to sto si ti na kraju napisao i tako bi trebalo biti!
BUM BUM...
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

To ti ovisi o tome koliko je čovjek ugrožen. Jače ugroženi ljudi moraju za samoobranu imati više pištolja, koji bi trebali biti zaključani, nenapunjeni, odvojeni od streljiva.... Opravdano mu nisu dali više od dva, jer ionako ne može istovremeno pucati iz više pištolja. Da smo hobotnice... bilo bi pištolja koliko hoćeš.
Ha, ha....Neka mu onda daju automat! Nije tako....Ako u postu prije stoji da se ne moze imat inego jedan pistolj, a ovaj ima dva, znaci nije pravilo....Zato zakon treba redefinrarti!
BUM BUM...
To svakako treba promjeniti! Jer ako netko voli i ima deset pistolja registriranih kao lovacki pistolj ili za streljastvo pa gusta u pucanju iz vise modela i kalibara, zasto onda netko ne bi imao npr. 3 pistolja za DiN i gustao u mijenjaju modela dok ih nosi! Ma bitan je samo taj jedan pistolj koji sluzi i zbog kojeg se dobije dozvola, ostalo su popratne stvari! Kao sto je gore kolega naveo, trebala bi postojati neka dodatna iskaznica, a to sto ces nosit nije nebitno, bitno je da odgovara kalibru za samoobranu! Ali to Hrvati nikako shvatiti! Nije bitna kolicina oruzja, bitna je namjera! Jer istovremeno se u lov ne moze ici sa 5 pusaka,na streljanu sa deset, a niti nositi tri pistolja za samoobranu! Bitno je tko oruzje ima, a legalni posjednici rijetko i nikada problem ne naprave! Zakon svakako treba promjeniti i sankcije usmjeriti ka ilegalnim posjednicima i ilegali uopce!!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
U praksi je vrlo vjerovatno ovako kako si napisao, ali GDJE TO PISE ? To su te situacije gdje normalan covjek u ovoj drzavi izpizdi na mozak, ako mu je ostalo ista ? Zakon moze biti samo jedan i mora biti dostupan svima na uvid, vrlo je vjerovatno da je u pitanju neki interni pravilnik a prije ces upoznati svetog petra nego doci do tih "internih naputaka" ....kobi wrote:..... da, oružani list za DiN važi dok važi liječnički. Ne produžuje se samo donošenjem novog liječničkog i predajom zahtjeva, nego opet treba pisati zahtjev za odobrenje DiN, uz obrazloženje zašto treba, opet ide kompletna provjera i procedura (koliko sam shvatio, ozbiljnija je dosta od procedure za lovačko ili sportsko), opet ide na komisiju i ako odobre važi opet narednih 5 godina (koliko sad važi liječnički)......
Detalj II. Oruzje mora biti spremljeno u ormaru, nenapunjeno i odvojeno od streljiva !!! Pa onaj tko je bio faca do nasilno otvori ormar taj ce ionako otvoriti i dio sa streljivom...cemu sve to ?
Detalj III. Nacuo sam nesto da je netko dosao na bisernu ideju kako ce kljuc od ormara sa oruzjem morati biti zakljucan u posebnom metalnom ormaru za kljuceve,,,,ako to stvarno zazivi onda se definitivno radi o kolektivnoj lobotomiji svijesti.
Nemoguće je Nemoguće
Mozda ovo bas nisi spretno napisao....?RANGER94 wrote:.....Jer istovremeno se u lov ne moze ici sa 5 pusaka,na streljanu sa deset, a niti nositi tri pistolja za samoobranu....
Vjerovatno neces na ledjima nositi 5 pusaka ali to ne znaci da neces u autu imati 2 ili 3 pogotovu ako ne znas kakav dogovor ce pasti za lov ?
Pa zar nije za DIN tri minimalno ? Jedan pod miskom, drugi pederici i treci u carapi ?
Nemoguće je Nemoguće
E pa dobro je napisa! Oce reci da ne moze isti tren u rukama imat deset, ali ih moze nabaviti i legalno imati pa koristiti, loviti, pucati, nositi.... Zasto onda ne dozvoliti vise komada ka i za lov i sport?
BUM BUM...
Po zdravoj logici bi trebalo biti normalno da osoba koja ima DIN moze sa sobom nositi bilo sto od kratkog oruzja koje ima u posjedu, tako je sve ostalo kompliciranje tesko objasniti.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
To je zato da se oruzje makne sa ulica.berbenn wrote:E pa dobro je napisa! Oce reci da ne moze isti tren u rukama imat deset, ali ih moze nabaviti i legalno imati pa koristiti, loviti, pucati, nositi.... Zasto onda ne dozvoliti vise komada ka i za lov i sport?
Pise sve u narodnim novinama: NN/113/2009
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
možeš nositi dve bez problema. LR pušku na leđa,a bokerica u rukama. tako sam ja par puta išao na lije.berbenn wrote:E pa dobro je napisa! Oce reci da ne moze isti tren u rukama imat deset, ali ih moze nabaviti i legalno imati pa koristiti, loviti, pucati, nositi.... Zasto onda ne dozvoliti vise komada ka i za lov i sport?
jer često puta mi se desilo da idem do mjesta čekanja,a lija skoči na par metara od mene i bris u grmlje.
A kljuc od posebnog metalnog ormara za kljuceve ce morati biti zakljucan u drugom posebnom ormaru za kljuceve......hahhahahhhhlex-lutor wrote:
Detalj III. Nacuo sam nesto da je netko dosao na bisernu ideju kako ce kljuc od ormara sa oruzjem morati biti zakljucan u posebnom metalnom ormaru za kljuceve,,,,ako to stvarno zazivi onda se definitivno radi o kolektivnoj lobotomiji svijesti.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Najbolje da vlasnik mora progutati ključ, pa se sam zaključati u sef. Fučkaš ključ od limenog ormara, kad ga mogu otvoriti ključem za konzerve. 
A sto je sa prelaskom granice? Npr. vlasnik posjeduje oruzni za drzanje i nosenje i sa sobom nosi oruzje po Hrvatskoj, a ide npr. u Maribor? Koja je onda procedura?
procedura je da prijaviš pušku slovenskom policajcu.RANGER94 wrote:A sto je sa prelaskom granice? Npr. vlasnik posjeduje oruzni za drzanje i nosenje i sa sobom nosi oruzje po Hrvatskoj, a ide npr. u Maribor? Koja je onda procedura?
bilo bi poželjno imati nekakav poziv uza sebe (takmičenje,lov,...)
- EU oruzna propusnica je obavezan dokument kada se ide preko graniceSpinnaker wrote:,,procedura je da prijaviš pušku slovenskom policajcu,,bilo bi poželjno imati nekakav poziv uza sebe (takmičenje,lov,...)
- Oruzje se MORA prijaviti na granici i nasim i njihovim policajcima pri ulazu i izlazu u protivnom moze sljediti privremeno oduzimanje i odlazak sucu za prekrsaje kako kod nas tako i kod njih !
- Pozivnice nisu obavezne ali su dobrodosle, pored toga mozes ici i kod puskara u SLO ili Austriji za servis.
Ja u putovnicu odmah umetnem EU-oruzni da niti ne razmisljam a oni neka pitaju sto zele.
Nemoguće je Nemoguće
Sve jasno, ali mislin da se nismo razumili! Pitam sto je sa nosenjem pistolja(skriveno nosenje) u drugoj drzavi, jer ako si dobio dozvolu za DiN u Hrvatskoj, nije to i za druge zemlje?! Dakle, sto je sa oruzjem za osobnu sigurnost u drugoj drzavi?
Ne možeš ga nositi van RH nikako, u tom slučaju.RANGER94 wrote:Sve jasno, ali mislin da se nismo razumili! Pitam sto je sa nosenjem pistolja(skriveno nosenje) u drugoj drzavi, jer ako si dobio dozvolu za DiN u Hrvatskoj, nije to i za druge zemlje?! Dakle, sto je sa oruzjem za osobnu sigurnost u drugoj drzavi?
Zašto ne? Možeš ga nositi puškaru.
BTW, trebala bi postojati DiN dozvola na razini EU, ali mi se čini da ćemo se načekati dok to ne vidimo...
BTW, trebala bi postojati DiN dozvola na razini EU, ali mi se čini da ćemo se načekati dok to ne vidimo...
The truth is hate to those who hate the truth.