22lr brza municija
Re: 22lr brza municija
Ta HV municija i nema bas neke prednosti za lov u odnosu na standard.HV zrna su obicno laksa tj kraca,imaju manji B.C nego standard, tako da brojke nisu kao na ustima cijevi na 50m, a na 100 da ne govorim.Npr Belot HV i Standard imaju neznatnu razliku u energiji na 50m a na 100m cak je malo jaci standard.
-
Marko2Marko
- Desetnik

da, i ovo je vrlo bitno ! dovoljna energija na naši udaljenosti za lov.Darko11 wrote:Ta HV municija i nema bas neke prednosti za lov u odnosu na standard.HV zrna su obicno laksa tj kraca,imaju manji B.C nego standard, tako da brojke nisu kao na ustima cijevi na 50m, a na 100 da ne govorim.Npr Belot HV i Standard imaju neznatnu razliku u energiji na 50m a na 100m cak je malo jaci standard.
Imam optiku sa turetima,pa zašto ne?matezg1 wrote:Realno nećeš loviti na 100m sa Brno 2 sa 22lr.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Mislim da za lov na 100 metara, za onog ko zna gadjati, sa 22lr, recimo pernata divljac kao sojka, zasto ne.
Za lisicu se ne bih usudio radi male energije na toj udaljenosti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ide i lija bez problema,a energija je dovoljna i da čovijeka ubije.jolly wrote:Mislim da za lov na 100 metara, za onog ko zna gadjati, sa 22lr, recimo pernata divljac kao sojka, zasto ne.
-
Marko2Marko
- Desetnik

svaka optika ima turete.Mirok wrote:Imam optiku sa turetima,pa zašto ne?matezg1 wrote:Realno nećeš loviti na 100m sa Brno 2 sa 22lr.
ali kad budeš krivo procijenio daljino okolo 100m za samo 10m, sa 22lr nečeš pogoditi mete jer je padac kugle 6cm...
sada ali imaš oko sokolovo ili rangefinder... ili siguran promašaj
Pa nema svaka optika takve turete.
Upucano je na 75m sa Velocitorom i na 100m je to do- 2cm.
Ili gornji turet 2 klika u lijevo.
- jolly
- Cinker - bojna

Kod sojke na 100 m je ovako.Marko2Marko wrote:svaka optika ima turete.Mirok wrote:Imam optiku sa turetima,pa zašto ne?matezg1 wrote:Realno nećeš loviti na 100m sa Brno 2 sa 22lr.
ali kad budeš krivo procijenio daljino okolo 100m za samo 10m, sa 22lr nečeš pogoditi mete jer je padac kugle 6cm...
sada ali imaš oko sokolovo ili rangefinder... ili siguran promašaj
Ili si pogodio, pa je pala.
Ili si promasio, pa je otisla.
Nema zla.To je odnos velicine divljaci i snage zrna.
Lisicu bi se moglo raniti na toj udaljenosti, i to bi trebalo izbjeci.
Ja nisam nikad pucao na lisicu sa 22lr, ali jesu moje kolege u drustvu, i lija je znala otici.
Osim pada zrna koji spominjes, za sto si u pravu, postoji mogucnost i da vjtar zanese zrno 22lr u stranu.
Na streljani sam vidio na svoje oci, ciljajuci kroz optiku velikog povecanja, moze se pratiti okom zrno 22lr u letu, kako ga vjetar baci u stranu kad uleti u reful vjetra ili zapuh.
Turn better into best!
Ranjavanje nije opcija pucaš kad si siguran u pogodak da odstrjeliš
a ovo sve ostalo je ajmo probati i realno 22lr u lovu koristi više krivolovaca
nego pravih lovaca .
Tako da sam apsolutno protiv pucanja na divljač na 100m sa 22lr.
Šojke vrane ok ali sve ostalo ne na toj udaljenosti.
a ovo sve ostalo je ajmo probati i realno 22lr u lovu koristi više krivolovaca
nego pravih lovaca .
Tako da sam apsolutno protiv pucanja na divljač na 100m sa 22lr.
Šojke vrane ok ali sve ostalo ne na toj udaljenosti.
-
Marko2Marko
- Desetnik

možda, ali balistički kalkulator kaže 8cm padca od 75 do 100m. 110m je več 13cm. na 90m 4cm.Mirok wrote:Pa nema svaka optika takve turete.
dodaj tome da velocitor i nije baš precizan, pa može biti grupa na 100m 5cm VEOMA OPTIMISTIKI. to je dodatnih 2,5cm promašaja, jer neznaš kuda če priljeteti.
to je realnost, koje lovaci ne razumijejo.
22 lr na 100m nece raniti lisicu.Probit ce je i ona ode kao da nista nije bilo.Obicno je prosvira sa izlaznom rupom.Nakon par minuta ugiba u grmlju dugo, tako da nije bas eticki ,ali ubit ce je definitivno i na vecim daljinama od 100m.No da bi se pogodilo potrebno je znati koja je daljina i imati ili turete ili optiku koncanicu sa podiocima.
HV sa laganim zrnima ni na 50m nije znacajno jaci,razlika je velika u korst HV samo na ustima cijevi.Dakle ta HV municija ima smisla ako su zrna bar 40 greina.Inace meni subsonic 40 grs radi sve sto i ostali.Nisam probao ekstreme preko 200J.
.Ne zbog snage,(relativno mali 7,62x39 probija karbonsku kacigu sa obe strane na 400m),nego zbog putanje.
HV sa laganim zrnima ni na 50m nije znacajno jaci,razlika je velika u korst HV samo na ustima cijevi.Dakle ta HV municija ima smisla ako su zrna bar 40 greina.Inace meni subsonic 40 grs radi sve sto i ostali.Nisam probao ekstreme preko 200J.
Da,veci je problem pad zrna i pogodak mete ,nego snaga kalibra ne nekim daljinama.Snage on ima dovoljno jos uvjek.Kod 22 lr zrno rapidno pada nakon 80m.Zato su i nastali lovacki kalibri sa cahurama kao 300 win mag a zrna kao 223Marko2Marko wrote:
možda, ali balistički kalkulator kaže 8cm padca od 75 do 100m. 110m je več 13cm. na 90m 4cm.
dodaj tome da velocitor i nije baš precizan, pa može biti grupa na 100m 5cm VEOMA OPTIMISTIKI. to je dodatnih 2,5cm promašaja, jer neznaš kuda če priljeteti.
to je realnost, koje lovaci ne razumijejo.
Pa o tome i pričam možeš ubiti i na 300m ali nije 22lr nešto s čim možeš biti siguran na toj udaljenosti .
Imaš masu kalibara koji svojim performansama garantiraju da će to nešto u šta pucaš pasti i da neće se mučiti i krepavati 7 sati u grmlju.
Lov ne treba biti sa imperativom odstrjela i da moraš odstrjeliti svaki put . Ne vidim koja je čar lova ako svaki put uspiješ.
To je za razmažena derišta koja su sve dobila u životu pa će se plakati ako ne odstrjele nešto.
Poanta lova nije odstrjel problem je da mnogi nisu upoznati sa etikom lova.
Meni ovo sve izgleda kao nešto sa imperativom za odstrjel . Izašlo mi je nešto i imam 22lr i sad moram pucati to je totalno krivi način razmišljanja.
22lr je za ubijanje manjih štetočina u lovištu sve ostalo je lutrija . Možeš ubiti i slona sa 22lr i ima ljudi koji su to napravili nekoliko puta
ali to je dokazivanje a nema veze sa pravim lovom.
Imaš masu kalibara koji svojim performansama garantiraju da će to nešto u šta pucaš pasti i da neće se mučiti i krepavati 7 sati u grmlju.
Lov ne treba biti sa imperativom odstrjela i da moraš odstrjeliti svaki put . Ne vidim koja je čar lova ako svaki put uspiješ.
To je za razmažena derišta koja su sve dobila u životu pa će se plakati ako ne odstrjele nešto.
Meni ovo sve izgleda kao nešto sa imperativom za odstrjel . Izašlo mi je nešto i imam 22lr i sad moram pucati to je totalno krivi način razmišljanja.
22lr je za ubijanje manjih štetočina u lovištu sve ostalo je lutrija . Možeš ubiti i slona sa 22lr i ima ljudi koji su to napravili nekoliko puta
- jolly
- Cinker - bojna

Izuzetno je jak (nazalost) trend, za cim manjim kalibrom u lovu.matezg1 wrote: Meni ovo sve izgleda kao nešto sa imperativom za odstrjel . Izašlo mi je nešto i imam 22lr i sad moram pucati to je totalno krivi način razmišljanja.
Ne samo kod nas. Nego i u svijetu.
S time se vrlo tesko izboriti.
Iako u svim lovnim zemljama postoje neki propisi i pravilnici o minimalnom kalibru za lov, a cesto i o maksimalnoj dozvoljenoj udaljenosti.
Neodgovorne osobe tog se ne drze.
Onda imamo pojavu da s jedne strane u javnost i medije stavljaju pricu da je plasiranje pogotka sasvim dovoljno za neki kalibar manje snage, s druge strane ne stavljaju informacije o prosjeku ranjavanja i gubitka divljaci sa substandardnim kalibrom.
Turn better into best!
Ako netko nema većega iskustva u odstrelu lisica sa 22lr,mogu to shvatiti.matezg1 wrote:Pa o tome i pričam možeš ubiti i na 300m ali nije 22lr nešto s čim možeš biti siguran na toj udaljenosti .
Ali da se tema brze municije 22lr pretvori u moraliziranje i etiku lova,sa temom nema veze.
Može se otvoriti kao zasebna tema.
Dotle se može informirati što je sve dopušteno loviti sa tim kalibrom.
I samo za informaciju,najviše se krivolovi sa sačmaricama,jedan šus i gotovo.
Ne znam hoće li netko posumnjati u sve koji imaju sačmaricu?
Pa generalno se slazem kolega .matezg1 wrote:Pa o tome i pričam možeš ubiti i na 300m ali nije 22lr nešto s čim možeš biti siguran na toj udaljenosti .
Zato sto se dosta promovira vjestina lova vezana za slabije ili primitivnije oruzje, od zracnice,luka i strele do pistolja.jolly wrote:Izuzetno je jak (nazalost) trend, za cim manjim kalibrom u lovu.matezg1 wrote: Meni ovo sve izgleda kao nešto sa imperativom za odstrjel . Izašlo mi je nešto i imam 22lr i sad moram pucati to je totalno krivi način razmišljanja.
Ne samo kod nas. Nego i u svijetu.
S time se vrlo tesko izboriti.
Iako u svim lovnim zemljama postoje neki propisi i pravilnici o minimalnom kalibru za lov, a cesto i o maksimalnoj dozvoljenoj udaljenosti.
Neodgovorne osobe tog se ne drze.
Onda imamo pojavu da s jedne strane u javnost i medije stavljaju pricu da je plasiranje pogotka sasvim dovoljno za neki kalibar manje snage, s druge strane ne stavljaju informacije o prosjeku ranjavanja i gubitka divljaci sa substandardnim kalibrom.
Neke drzave npr dopustaju zracne puske za lov,obicno big bore pcp i niko ne mari sto ni najjace takve puske nisu ni blizu ranga najslabijih kalibara vatrenog oruzja po energiji a posebno ne po razantnosti putanje.U rangu su max pistolja.
Sve je to ok ali kako balansirati spretnost lovca sa eticnim i humanim odstrelom u kom zivotinja ne pati?Mene vise brine preciznost sistema lovac-oruzje.
Sve ok,slazem se, ali ljuti me i druga krajnost koja se pojavljuje a to je da za odstrel divllje svinje treba imati 50 bmg.Onda kad neko nabavi 300win ili 8x68 vlada misljenje da sve pada ako pogodis i u dupe a da se 7,62x39 fakticki odbije od kozu ,sto nije tocno jer snaga kalibra daje puno manju razliku na odstrelu nego dobro i lose plasiran pogodak.
Slažem se s tobom i niti jedan kalibar zbog svojih performansi neće popraviti grešku lovca
ali neki minimum mora postojati najbolje određen kinetičkom energijom
s obziro da neko teško zrno velike mase sa sporom brzinom ima možda manju kinetičku energiju u odnosu na
manje zrno koje ide većom brzinom.
Da se vratimo na temu ako misliš to koristiti za lov HV ili brza municija je u svakom slučaju bolji odabir
nego spora. Također kod većih kalibara i konstrukcija zrna igra značajnu ulogu ako imaš soft point zrno koje ide
jako brzo raspast će se prerano jer je premekano a imat će veliku energiju po tablicama.
Teorija i praksa su dva različita svijeta . I nešto šta je super po tablicama ,testovima na želatini na youtubeu nemora
biti super u stvarnosti već može biti samo dobar marketing.
ali neki minimum mora postojati najbolje određen kinetičkom energijom
s obziro da neko teško zrno velike mase sa sporom brzinom ima možda manju kinetičku energiju u odnosu na
manje zrno koje ide većom brzinom.
Da se vratimo na temu ako misliš to koristiti za lov HV ili brza municija je u svakom slučaju bolji odabir
nego spora. Također kod većih kalibara i konstrukcija zrna igra značajnu ulogu ako imaš soft point zrno koje ide
jako brzo raspast će se prerano jer je premekano a imat će veliku energiju po tablicama.
Teorija i praksa su dva različita svijeta . I nešto šta je super po tablicama ,testovima na želatini na youtubeu nemora
biti super u stvarnosti već može biti samo dobar marketing.
I zbog zrna mi je Vellocitor odličan.
Stvara gljivu,zadržava masu i zato dobro penetrira i stvara štetu u tkivu.
Stvara gljivu,zadržava masu i zato dobro penetrira i stvara štetu u tkivu.