COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Re: COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Post by Mirok » 17 Dec 2020, 23:23

damirdj75 wrote:Samo kazne,udarac po džepu razumiju i teoretičari :D :D Naravno uz osmjeh pisati :lol: :lol:
Mogu pokušati ;) .....ali neće ,budite sigurni!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 18 Dec 2020, 16:47

damirdj75 wrote:Samo kazne,udarac po džepu razumiju i teoretičari :D :D Naravno uz osmjeh pisati :lol: :lol:
Nije to baš tako jednostavno. Aj ti kazni nekog kome se zbog potresa, poplave, lockdown-a i posljedica svega skupa, život raspada ?
Ljude je lako lagatim manipulirati, derati do neke mire, dok ne postane opasno, a čovik je najopasniji kad zna da nema što izgubiti.
Aj ti sad budi mudonja, pa odredi di je ta granica, pogotovo sad, kad znaš da nije daleko. Nemojmo banalizirati.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 18 Dec 2020, 17:12

Hawk wrote:
Nije to baš tako jednostavno. Aj ti kazni nekog kome se zbog potresa, poplave, lockdown-a i posljedica svega skupa, život raspada ?
Ljude je lako lagatim manipulirati, derati do neke mire, dok ne postane opasno, a čovik je najopasniji kad zna da nema što izgubiti.
Aj ti sad budi mudonja, pa odredi di je ta granica, pogotovo sad, kad znaš da nije daleko. Nemojmo banalizirati.
A u stvari je baš jednostavno do bola. I baš zato zakoni i pravila moraju biti isti za sve. Svatko je imao ili proživljava životne traume i našao se pred zidom.To ne može biti opravdanje za svjesno kršenje.
μολὼν λαβέ

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 17:15

Eh sad,tko krši mjere svjesno ?
Lavrov je bio jedini bez maske....?

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 18 Dec 2020, 17:38

Mirok wrote:Eh sad,tko krši mjere svjesno ?
Lavrov je bio jedini bez maske....?
Pa upravo tako, isti pravila za sve, bez iznimaka.Znam da je to utopija, ali tako bi trebalo biti.Zato i postoje zakoni i pravila koji bi trebali biti jedini autoritet.
A za svjesno kršenje, sori buraz, plati pa klati. Pa nisam jednom popušio razne kazne zbog stava "ja sam pametniji" ili "ma daj to je za papke".
μολὼν λαβέ

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 17:55

Da ali moraš priznati da kazne plaćaju uvijek mali ,obični ljudi,kako si i naveo svoj primjer .
A onda koje su mjere uopće efikasne?
U proljeće su rekli da maske ne štite,ovi iz civilne su po igralištu trćali za klincima da idu doma,vidio sam kada je policajac otjerao penzionera jer je sjedio na klupi sam...... novinari su po cesti lovili starije ljude zašto su uopće vani....
A sada obrnuto,maska obavezno,djecu i za vrijeme nastave puštaju van,preporuka je da se boravi na otvorenom,pezići neka čim više budu vani .....
I točno kaže Hawk,ljudi su uplašeni,neki u panici,imaš ih koji su zimu dočekali bez popravka kuće nakon potresa,u centru Zagreba imaš tisuće ljudi koji nemaju grijanje i toplu vodu(jer im nisu uključili plin)...... i ti onda kreni sa represijom...?
Broj samoubojstava raste.....to nikoga ne interesira...to nisu mrtvi....?
I ja i moja sva okolina u Zagrebu,nama je korona sekundarna,ovdje samo misliš kada nešto zabrunda hoćemo li se opet stresti.....i KAKO?

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 18 Dec 2020, 18:22

Mirok wrote:Da ali moraš priznati da kazne plaćaju uvijek mali ,obični ljudi,kako si i naveo svoj primjer .
A onda koje su mjere uopće efikasne?
U proljeće su rekli da maske ne štite,ovi iz civilne su po igralištu trćali za klincima da idu doma,vidio sam kada je policajac otjerao penzionera jer je sjedio na klupi sam...... novinari su po cesti lovili starije ljude zašto su uopće vani....
A sada obrnuto,maska obavezno,djecu i za vrijeme nastave puštaju van,preporuka je da se boravi na otvorenom,pezići neka čim više budu vani .....
I točno kaže Hawk,ljudi su uplašeni,neki u panici,imaš ih koji su zimu dočekali bez popravka kuće nakon potresa,u centru Zagreba imaš tisuće ljudi koji nemaju grijanje i toplu vodu(jer im nisu uključili plin)...... i ti onda kreni sa represijom...?
Broj samoubojstava raste.....to nikoga ne interesira...to nisu mrtvi....?
I ja i moja sva okolina u Zagrebu,nama je korona sekundarna,ovdje samo misliš kada nešto zabrunda hoćemo li se opet stresti.....i KAKO?
Ma slažem se , glavinjanje sa mjerama,između politike i struke, malo ovako, malo onako, to je raspašoj, sramota.
I istina, kad ljudi imaju egzistencijalne probleme sad i odmah, da su prvenstveno fokusirani na njih. Ali ne vidim poveznicu sa represijom odnosno kaznama, nisu usmjereni na specifičnu skupinu ljudi. Da, otežavaju situaciju i dodaju psihozu, slažem se.
Ne volim anegdotalne dokaze, ali ako su najveći problemi ovih mjera:kava u kafiću koje trenutno nema, pa su na terasama "slučajno" ostavili stolove koji su opet puni ljudi,ili "pospremanje" lokala od strane društvanca, svaki dan do kasno u noć pod svjetlom baterija,ili staviti jebenu masku kad mi dahće na ledjima ili pokraj djeteta, lik koji misli da je oslobodio svemir...E onda nema druge nego kazna.Kao narod ne samo da smo drčniji od ikoga , nego smo cijepljeni od osobne odgovornosti i empatije.
I da maske i distanca pomažu u ovom kaosu.Cijelu godinu idem na posao van i doma svaki tjedan i sve ok...i onda pokupim u Zagrebu kod lika " j... maske".
μολὼν λαβέ

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 18 Dec 2020, 18:46

Svaka čast Kinezima...pobjedili ljudii “koronu” :D :D
https://www.google.com/amp/s/mobile.reu ... SKBN28Q36G

PS: Povoljno prodajem dvije doze cjepiva protiv “korone”....može zamjena za jeftiniju bušilicu...detalji na PP

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 18:47

:A02: kažem ti da obični ljudi nemaju sreće!
Ma složili bi se nas dvojica.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 18:50

frulica wrote:Svaka čast Kinezima...pobjedili ljudii “koronu” :D :D
https://www.google.com/amp/s/mobile.reu ... SKBN28Q36G

PS: Povoljno prodajem dvije doze cjepiva protiv “korone”....može zamjena za jeftiniju bušilicu...detalji na PP
Frula,moženeispravna bušilica? :mrgreen:

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 18 Dec 2020, 18:56

Miro....tebi neću prodati....jebiga rusko je, došlo je uz zadnju balans štangu lade nive, čovjek ima punu gajbu :D

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 19:41

frulica wrote:Miro....tebi neću prodati....jebiga rusko je, došlo je uz zadnju balans štangu lade nive, čovjek ima punu gajbu :D
Pa veli jučer i Putin da će ""malo pričekati" pa se onda cijepiti :lol:
Frula :A25:

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 18 Dec 2020, 20:31

Kako rekoše nadrealisti prije 30 ak godina "U Švedskoj problemi,zdravo"
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2240070

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 18 Dec 2020, 20:39

Trebate znati da Kinezi nose maske nevezano za Koronu. Danas putuju sa skafanderima i vizirima, izgledaju poput astronauta. Pretjerano, znam. Takvi su.

Jako su disciplinirani. Živio sam i radio kod njih 3 godine. Kada im vlada nešto naloži, oni to izvrše, bez komentara i prigovora.

Internet im je cenzuriran do bola. Vlada je rekla da je to za njihovo dobro i toga se drže. Kada sam im pokazivao što sve ima, nisu pokazivali interes.

Drugačiji je to mentalitet i kultura.

BTW Komunistička su zemlja su samo na papiru. Lokalno tržište i politika cijena i plaća je jako liberalno. Vlast im je domoljubnog karaktera.
Dodirne točke sa komunizmom su jednopartijski sistem i strateške industrije pod kontrolom države. Uvoz je kontroliran, a cijene uvoznih proizvoda bolesno visoke.

Standard života u bogatijim pokrajinama (Ja sam bio Shanghai i okolica) je iznad evropskog. Audi A8 je tek jedno od auta, Ferrari, Porche.... je nešto što se istakne. Mala auta tipa Corsa, Punto i sl. su rijetkost.

Nemaju običaj štediti, što zarade, potroše.

Večernji aerobik ispred zgrade i ranojutarnja tjelovježba je uobičajena svakodnevnica.
Last edited by IB43 on 18 Dec 2020, 20:45, edited 1 time in total.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 20:42

Ako sve pročitaš,oni će se još načekati dok dođu na naše!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 20:46

IB43 wrote:Trebate znati da Kinezi nose maske nevezano za Koronu. Danas putuju sa skafanderima i vizirima, izgledaju poput astronauta. Pretjerano, znam. Takvi su.

Jako su disciplinirani. Živio sam i radio kod njih 3 godine. Kada im vlada nešto naloži, oni to izvrše, bez komentara i prigovora.

Internet im je cenzuriran do bola. Vlada je rekla da je to za njihovo dobro i toga se drže. Kada sam im pokazivao što sve ima, nisu pokazivali interes.

Drugačiji je to mentalitet i kultura.

BTW Komunistička su zemlja su samo na papiru. Lokalno tržište i politika cijena i plaća je jako liberalno. Vlast im je domoljubnog karaktera.
Dodirne točke sa komunizmom su jednopartijski sistem i strateške industrije pod kontrolom države. Uvoz je kontroliran, a cijene uvoznih proizvoda bolesno visoke.
Ali u konačnici ne treba se zavaravati,iza svega navedenoga to je nametnuto jednoumlje.
Kada i ako se netko pokuša usprotiviti,nešto priupitati ili preispitati.......nestaje!

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 18 Dec 2020, 20:50

@IB43
Staljin i politbiro su sovjetskim seljacima naredili prikup pšenice u zajednice, jadni seljaci (i ostali) su umirali od gladi.
Pol Pot je naredio ljudima da svi moraju ići u polja ( smrti) da tamo rade, a zapravo umiru.
Razni režimi su pod okriljem zakona svoje građane tjerali u smrt sa uzrečicom “za njihovo dobro”
Dakle što tebi znači to “kinezi rade što im vlast kaže”? Da li je i za prethodno spomenute ljude vlast isto dobro za njih odlučila?

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 18 Dec 2020, 21:23

Govorimo o drugom mentalitetu. Njima je normalno da im vlast ili nekada davno kralj govori što da rade. Oni ovaj naš način života vide kao nenormalan.

U pitanju je nama nepoznat mentalni sklop. To kod nas ne postoji. Nije indoktrinacija u pitanju ili diktatorski režim.
Japanci su još ekstremniji. Ako ne izvrše traženo i danas su skloni samoubistvu.

Za saniranje Fukushime su išli dobrovoljno, znali su da će ih radijacija ubiti, njima je to bila čast.

Ne govorim da to treba provesti kod nas. Mi smo drugačiji mentalitet. Samo upozoravam tko su zapravo Kinezi.

Zapad nikada nije prihvatio Kinu onakvom kakva jest. U prošlosti su ih gledali kao inferiorne. Danas ih poidstovjećuju sa nama i traže da slijede moralne norme poput naših (ne jesti pse i sl.).
U pitanju je drugačiji mentalni sklop od ovog našeg.

Kina trenutno kolonizira svijet. Afriku već imaju u rukama, u Južnoj Americi su sve jači. Mislim da njihova vlast zna dobro što radi. Koliko je to za njih kao narod dobro? Oni tvrde da im je dobro. Meni cenzura i izrabljivanje ne sjeda nikako, ali ja sam drugog mentaliteta.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Dec 2020, 21:54

Kada god vlast nalaže što moraš,kada je to jedna partija ili jedan vođa ili.....onda je to diktatura.
Nekako bih rekao da nipodaštavaš ljude u Kini(nemoj grubo shvatiti)
Ali reći da je njima tako dobro,to je delikatna izjava.
Oni mogu biti zadovoljni misleći dobro nam je moglo bi biti gore ili bolje šutjeti mogao bih nastradati ili nestati.....
Ja osobno ne mogu prihvatiti da to može biti dobro za ljude,narod.......tu fali slobode,a rekao bih fali sloboda....
To što Kina ekonomski,vojno i dr jača,meni ne može kompenzirati prije navedeno.
Partija je Kinu otvorila prema svijetu,naročito ekonomski,ali unutra oni su još uvijek tvrdi,tko pokuša nešto politički dovesti u pitanje....nema ga.

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 18 Dec 2020, 22:04

Malo ću parafrizirati ovo što Miro piše...Kada je Staljin otimao žito i pšenicu od seljaka, članovi njegovog užeg kabineta su dvojili što ako se seljaci pobune....na što im je Staljin odgovorio “ kada se čovjeku radi o glavi, svejedno mu je za kosu” što će reći kada ljudima zaprijetiš životom podložni su svemu, a to se upravo dešava i u Kini.

Post Reply