Snajperistika i taktike snajperske borbe
Re: Snajperistika i taktike snajperske borbe
Fosfor u zrnu koristio se da bi se postojeća zrna olakšala i nuspojava je bio veći domet ali ne i preciznost. Međutim fosfor je zapaljiv da bi sprječili da se on zapali u cijevi dodavali su x tvar. Zapravo dobili su rasprskavajuće streljivo koje pri udaru pali fosfor. Tako da iskre fosfora lete okolo i pale sve u blizini pa i robu i to vrlo brzo u odnosu na napalm. Postojala su i slična zrna ali punjena termitom(unovije doba).
Neke vojske su preuzele ovo sa fosforom ali ne u streljivu nego u fosfornim pločicama dimenzija 10x10cm i 25x25cm(koristilo se od 1975 i vezane su za pojam geofizičkog ratovanja).
Za izazivanje šumskih požara. Odnosno paljenje objekata kasnije su ih zamjenile fosforne kutije koje se koriste za veće objekte sjećamo se Davida Koresha kad je FBI nešto postavio na farmu i uzrokovao požar.
Kutije su drugačije dizajnirane kako bi fosfor propalio žarište i ušau u prostor tako što je kompresiran nešto poput vatrene fugase ali iskrama ne otvorenim plamenom.
Neke vojske su preuzele ovo sa fosforom ali ne u streljivu nego u fosfornim pločicama dimenzija 10x10cm i 25x25cm(koristilo se od 1975 i vezane su za pojam geofizičkog ratovanja).
Za izazivanje šumskih požara. Odnosno paljenje objekata kasnije su ih zamjenile fosforne kutije koje se koriste za veće objekte sjećamo se Davida Koresha kad je FBI nešto postavio na farmu i uzrokovao požar.
Kutije su drugačije dizajnirane kako bi fosfor propalio žarište i ušau u prostor tako što je kompresiran nešto poput vatrene fugase ali iskrama ne otvorenim plamenom.
A kako se termit u metku zapali pri udaru!?
Inače za aktivaciju termita(reaktivni metal+oksid prijelaznog metala) treba velika početna
temp.,ali kada se jadnom zaplali više se ne može ugasiti nego stvara tekuci metal kao lavu.
što se tice svijetlecih metaka...vi snajperisti vjerovatno znate kako neujednaceno
gubljenje težine istoga predstavlja problem za preciznost i da putanja tih metaka nikada nije
jednaka "obicnom".Da ne govorim kako on otkriva vaš položaj neprijatelju.
Sada su Ameri izmislili novi vrstu gdje se namjesto piro smjese korisit LED žaruljica.
Pomalo mi je bilo smiješno ali ideja kada se bolje razmisli nije glupa.
Inače za aktivaciju termita(reaktivni metal+oksid prijelaznog metala) treba velika početna
temp.,ali kada se jadnom zaplali više se ne može ugasiti nego stvara tekuci metal kao lavu.
što se tice svijetlecih metaka...vi snajperisti vjerovatno znate kako neujednaceno
gubljenje težine istoga predstavlja problem za preciznost i da putanja tih metaka nikada nije
Sada su Ameri izmislili novi vrstu gdje se namjesto piro smjese korisit LED žaruljica.
Tema je u redu, ali nemojte skretati sa nje. Mislim da je upozorenje bilo jasno.django wrote:Pa molio bi Administratore da pogledaju detaljno sve pa ako je ova tema išla u krivom smjeru neka je obrišu.
O taktikama se može pričat ali bez da se veliča neka strana u sukobu. Ok je pričat o oružju ali svi znamo koja je njegova primarna namjena. Ja sam je zamislio onako da se vidi kako je to teklo kroz povijest. Ja sam pisao iz vlastitog iskustva isto što bi netko napisao knjigu.
Ono što ja pišem ne mora biti točno i pitanja su koliko tko shvati zato sad će bit pisano o taktikama za koje ja znam iz ovog ili bilo kojeg drugog sukoba neće biti strana samo će bit opis situacije i tehnički podaci. Neću to detaljnije objašnjavati tko shvati, shvati.
Vjerovatno je i ovdje ima nekoga koga posebno zanima tema jer se obuka razlikovala. Pa je svatko radio na različit način. Rijetko tko je znao ispravan način postupanja. Ovdje sam pisao onako kako je u stvarnosti. Npr. da su se snajperi neadekvatno koristili čega je bilo. Netko ko je imao snajper i htio je nešto naučit jednostavno nije imao od koga. Ovako i dalje ima priliku nešto naučit (razumijeti) retroaktivno s obzirom da je i dalje snajperistika obavijena velom tajne.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Fosfor je inicijator i ne teče kao lava to je pirogel međutim fosfor i termit skupa burnije reagiraju i termit se ne stigne potpuno zapalit odmah ali kad dođe do cilja tek tad se razgori.Oerlikon wrote:A kako se termit u metku zapali pri udaru!?
Da mi se dočepati takvih metaka
A ima li link o onim zrnima za .50BMG sa krilcima ?!
A ima li link o onim zrnima za .50BMG sa krilcima ?!
Ma što će ti takva municija sad u ovo vrime,pa nije 91-va ?? 
Pamet u glavu i štap u ruke
Ajde da završimo sa tim potisnim barutom objasnit ću na primjeru minobacača.
Granata ima inicijalno punjenje u sebi na između granate i krilca nalaze se rupe a okolo te cijevi nalaze se vrećice odnosno punjenja pa ako se granata ispaljuje na kraći domet skidaju se ta dodatna punjenja. Kod topova je isto ide granata pa se gura 1 punjenje ili 2 itd.
Granata kad eksplodira rasprši gelere jel tako do kada traje opasnost od te granate dok se zadnji geler ne zabije negdje. Kod plina je drugčije granata padne i opasnost postoji još satima ili danima. Usto na istoj daljini trebaš manje potisnog baruta koje možeš koristi kasnije za npr. gađanje mostova i infrastrukture.
Granata ima inicijalno punjenje u sebi na između granate i krilca nalaze se rupe a okolo te cijevi nalaze se vrećice odnosno punjenja pa ako se granata ispaljuje na kraći domet skidaju se ta dodatna punjenja. Kod topova je isto ide granata pa se gura 1 punjenje ili 2 itd.
Granata kad eksplodira rasprši gelere jel tako do kada traje opasnost od te granate dok se zadnji geler ne zabije negdje. Kod plina je drugčije granata padne i opasnost postoji još satima ili danima. Usto na istoj daljini trebaš manje potisnog baruta koje možeš koristi kasnije za npr. gađanje mostova i infrastrukture.
Razumijem šerfektno razliku potisnog i bojevog punjenja.
A topovi ne koriste dodatna punjenja kao minobacaći ("kekse") već
haubice koje nemaju cjelovita punjenja nego se sastoje od granate koju se prva gura
u cijev,a zatim cahuru u koju se stavi odredjeni broj kaliriranih punjenja (vrećica)
(kod nekih modela se zacepi a neki uopce namaju cahuru)
To je jedina i osnovana razlika topova i haubica.
Vratimo se na fosfor.
Koja se vrsta koristi u metcima,bijeli ili crveni!? (znam da nije crni)
Punjenja koja sadržavaju iti male kolicine bijelog fosfora mogu se klasificirati se kao kemijsko oružje jer je taj tip fosfora jedini materija koji ima oba dva svojstva u grupi kemijskih obružja;
-jako otrovan
-jako zapaljiv(u dodiru sa zrakom)
Ako bi se metak koji sadrži bijeli fosfor rastvorio u tijelu...tome ne bi bilo spasa.
A topovi ne koriste dodatna punjenja kao minobacaći ("kekse") već
haubice koje nemaju cjelovita punjenja nego se sastoje od granate koju se prva gura
u cijev,a zatim cahuru u koju se stavi odredjeni broj kaliriranih punjenja (vrećica)
(kod nekih modela se zacepi a neki uopce namaju cahuru)
To je jedina i osnovana razlika topova i haubica.
Vratimo se na fosfor.
Koja se vrsta koristi u metcima,bijeli ili crveni!? (znam da nije crni)
Punjenja koja sadržavaju iti male kolicine bijelog fosfora mogu se klasificirati se kao kemijsko oružje jer je taj tip fosfora jedini materija koji ima oba dva svojstva u grupi kemijskih obružja;
-jako otrovan
-jako zapaljiv(u dodiru sa zrakom)
Ako bi se metak koji sadrži bijeli fosfor rastvorio u tijelu...tome ne bi bilo spasa.
Bijeli se pali na sobnoj temperaturi ali se dodaje supstanca koja njemu mijenja zapaljivost i podiže na više temperature . Fosfor je otrovan ali ne toliko koliko ti zamišljaš puno je otrovnija barutna intoksikacija. Bijeli fosfor je zapaljivo sredstvo i kao takvo se koristi. Jedino sredstvo koje se smatra i otrovom je pogonsko gorivo za RBS-15. Ako je cilj napravit otrovno zrno onda se puno bolje koristit ostale poznate otrove.
Last edited by Mike_Torello on 03 Jun 2009, 18:44, edited 1 time in total.
Reason: nije potrebno quotati text koji se nalazi odmah iznad.
Reason: nije potrebno quotati text koji se nalazi odmah iznad.
Za barutnu intoksikaciju nikada nisam cou,ali pretpostavljam da se radi o trovanju teškim metalima(živa,olovo,bizmut,bakar...) usljed duže izloženosti plinovitim produtima
pucnja i nema toliko veze s barutom koliko sa ćesticama iz zrna i kapsule.
Ako nisam u pravu,što je onda to!?
Bijeli fosfor je neurotoksin,kao i mnogi njegovi spojevi,daleko otrovniji od bilo kojeg baruta
za kojeg ja znam.A da bi se dobro proveo da ti dospije u organizam sumnjam što rad inavedene otrovnosti što radi rana koje jako teško zacjeljuju.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ayman2.jpg (gadljivi ne gledajte)
Iako zabranjeno kemijsko oružje,fosfor je problem zbog toga što se prešutno koristi kao punjenje "dimih bomba",koje su cesto smrtonosnije od obicnih.
Gornja slika je posljedica ranjavanja takvom "dimnom bombom"
http://www.youtube.com/watch?v=owQI9NDR2ro&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=UVY4NUKowzg
Iako zabranjen,danas se koristi i protiv civila;
http://www.youtube.com/watch?v=Vq-b_40IKfs
U WW2 saveznici su slučajno otkrili kao korisno protuoklopno sredstvo.
Iako ne uništi tenk,od neizdržive vrućine posada pobjegne glavom bez obzira.
pucnja i nema toliko veze s barutom koliko sa ćesticama iz zrna i kapsule.
Ako nisam u pravu,što je onda to!?
Bijeli fosfor je neurotoksin,kao i mnogi njegovi spojevi,daleko otrovniji od bilo kojeg baruta
za kojeg ja znam.A da bi se dobro proveo da ti dospije u organizam sumnjam što rad inavedene otrovnosti što radi rana koje jako teško zacjeljuju.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ayman2.jpg (gadljivi ne gledajte)
Iako zabranjeno kemijsko oružje,fosfor je problem zbog toga što se prešutno koristi kao punjenje "dimih bomba",koje su cesto smrtonosnije od obicnih.
Gornja slika je posljedica ranjavanja takvom "dimnom bombom"
http://www.youtube.com/watch?v=owQI9NDR2ro&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=UVY4NUKowzg
Iako zabranjen,danas se koristi i protiv civila;
http://www.youtube.com/watch?v=Vq-b_40IKfs
U WW2 saveznici su slučajno otkrili kao korisno protuoklopno sredstvo.
Iako ne uništi tenk,od neizdržive vrućine posada pobjegne glavom bez obzira.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

za topnicko/kemijsko si otvorite novu rubriku, ne spamajte temu "Snajperistika i taktike snajperske borbe"
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Zapravo jest.
jedna od osnovnih zadaca snajperiste izviđaca je navođenje topnicko-raketnih sustava
a time i poznavanje njihova djelovanja i izbjegavanja.
jedna od osnovnih zadaca snajperiste izviđaca je navođenje topnicko-raketnih sustava
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

zaglibili ste preduboko u anale topnistva i topnickih granata i odmakli se od taktike i snajperistike...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Oerlikon wrote:Zapravo jest.
krivo
za to sluze topnicki izvidnici
snajperist ima primarnu i mozda sekundarnu zadacu u nep. dubini
moze ga se iskoristit za navodenje al time se dovodi u pitanje izvrsenje primarne zadace
a isto tak snajperista moze javit ak uoci nesto a misli da je cilj jako vrjedan
(pricam o javljanju sa terena a ne o izvjescu sa povratka)
onda vise zapovjednistvo odlucuje o daljnjem
dal se odustaje od primarne zadace i prelazi na novi cilj
Znam da je JNA (pretpostavljam i mi) imala posebnog izvidinika za tu zadaću.
Nisu sve škole iste,ali sam siguran da bi snajperist to trebao znati,
pogotovo dio o uzbjegavanju.
Znam da je to americkim snajperistima u programu obuke.
pogotovo dio o uzbjegavanju.
Automatizmom se to rješavalo ako je bila npr. kolona vozila ili ž/s na otvorenom.J07@ wrote:krivoOerlikon wrote:Zapravo jest.
za to sluze topnicki izvidnici
snajperist ima primarnu i mozda sekundarnu zadacu u nep. dubini
moze ga se iskoristit za navodenje al time se dovodi u pitanje izvrsenje primarne zadace
a isto tak snajperista moze javit ak uoci nesto a misli da je cilj jako vrjedan
(pricam o javljanju sa terena a ne o izvjescu sa povratka)
onda vise zapovjednistvo odlucuje o daljnjem
dal se odustaje od primarne zadace i prelazi na novi cilj
Ili najčešće je bilo da se nailazilo na punktove gdje su si dovlačili naftu i UBS za predstojeći napad.
postoje dvije vrste
po NATO sistemu topnički izvidnik je unutar izvidnika i on navodi sve od topništva do zrakoplova
Kod nas su bili posebna grupa međutim u pričuvnim brigadama koje imaju npr. pridodan jedan TRD navode ih obični izvidnici zbog toga što je bila česta pojava da je topništvo iz neke druge postrojbe. Načelnici topništva ZP su pojedinačno davali ovlasti za pojedince u brigadi koji su znali navodit topništvo bez dodatne obuke kao i direktno javljanje preko veze brigade koja je po pozivnom znaku otvarala vezu prema topničkoj postrojbi. Samo zapovjednik brigade je mogao stopirat to. Što meni nikad nije bilo slučaj.
Primarni cilj snajperiste je najmanje da puca jednostavno ima više drugih situacija nego npr. otić u dubinu i nekog odradit.
Svega ima više osim toga to je bilo zato što je to bilo tad novitet i nije se previše uzdalo u to.
Oerlikon wrote:Znam da je JNA (pretpostavljam i mi) imala posebnog izvidinika za tu zadaću.
pogotovo dio o uzbjegavanju.![]()
Ne izbjegavaš uvijek to je poanat mada je meni draže izbjegavanje pogodak jednim hicem i pedala. Nego navodit ali je često tako da ne radiš ono što ti više leži.
ja osobno neznam da smo mi imali snajperiste koji su kao američki(u filmovima) išli u neprijateljski teritorij da bi smaknuli nekog glavonju ili sl., ali znam da su Tigrovi imali osnovanu postrojbu taktičkih snajperista koji su bili s nama na linijama, pretežno su nosili MACS 12.7, ali su rijetki imali prilike pucati iz njih(mislim na ciljeve)!
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!