Samostalno punjenje streljiva
Moderator: istra champion
Re: Samostalno punjenje streljiva
Bok Gut.
Evo i ja se trudim ljevati več preko 20 godina , cca 10000 kom na god.doduše ne cijelo vrijeme ,ali zadnjih 10 etak godina se kreče oko te cifre.
Sam radim gas chekove za .357 i .44 (prije od bakra ,a sad od mesinga jer je jeftiniji).Srh od uljeva kako i sam kažeš ne igra neku ulogu osim estetske ,
al se da raditi odrez ibez kratera.
Kad sam rekao da sve što uđe u ležište mora izači kroz cijev , nisam razmišljao o tolerancijama na vašim ljubimcima ,kod mene je situacija ovakva:
ležište bubnjića 9,65 mm
zrno kalibrirano na .358 =9.09 mm
stijenke čahure 0.25 mm x2 =0.50 mm
zbroj zrna i stijenki čahure =9.59 mm , što znači da lufta ima 0.06 mm (ne radi se o desetinkama) i ako fulaš više od 0,06 metak ne ulazi uležište.
(kupovni s&b .357 =9.60 mm)
smola
Evo i ja se trudim ljevati več preko 20 godina , cca 10000 kom na god.doduše ne cijelo vrijeme ,ali zadnjih 10 etak godina se kreče oko te cifre.
Sam radim gas chekove za .357 i .44 (prije od bakra ,a sad od mesinga jer je jeftiniji).Srh od uljeva kako i sam kažeš ne igra neku ulogu osim estetske ,
al se da raditi odrez ibez kratera.
Kad sam rekao da sve što uđe u ležište mora izači kroz cijev , nisam razmišljao o tolerancijama na vašim ljubimcima ,kod mene je situacija ovakva:
ležište bubnjića 9,65 mm
zrno kalibrirano na .358 =9.09 mm
stijenke čahure 0.25 mm x2 =0.50 mm
zbroj zrna i stijenki čahure =9.59 mm , što znači da lufta ima 0.06 mm (ne radi se o desetinkama) i ako fulaš više od 0,06 metak ne ulazi uležište.
smola
Evo Alpha sad sam se sjetio u moniu imash baruta zove se rex i znam puno ljudi koji ga koriste
Ne , jedno vrijeme jesam ,al vishe je bash i ne koristim najviše trošim 38/357, 45
a ostalo sve tek toliko da nezahrđa.Mogu pitat na streljani dečke jel ima kakav pametan izvor , koliko se sječam niko ne hvali agića.
Ponekad kad nemam vremena i ja bih kupio kad bi bilo blizu,normalna cijena i da zadovoljana moje kriterije , ovak radim sam , koliko izlijem toliko pucam,a ako dođe do frke kupim 1000 mk pa se olakšam.
U svakom slučaju ak imaš imalo volje uz minimalne izdatke možeš početi lijevati i zaokruziti cijelo poglavlje punjenja (meni je to gušt).
a ostalo sve tek toliko da nezahrđa.Mogu pitat na streljani dečke jel ima kakav pametan izvor , koliko se sječam niko ne hvali agića.
Ponekad kad nemam vremena i ja bih kupio kad bi bilo blizu,normalna cijena i da zadovoljana moje kriterije , ovak radim sam , koliko izlijem toliko pucam,a ako dođe do frke kupim 1000 mk pa se olakšam.
U svakom slučaju ak imaš imalo volje uz minimalne izdatke možeš početi lijevati i zaokruziti cijelo poglavlje punjenja (meni je to gušt).
Pozdrav i tebi,zbroj zrna i stijenki čahure =9.59 mm , što znači da lufta ima 0.06 mm (ne radi se o desetinkama) i ako fulaš više od 0,06 metak ne ulazi uležište.
smola
U pravu si u svemu što si nabrojao.
Jedino, razlika je, a koliko sam shvatio koristiš .357, što znači revolver,
do pištolja.
U bubanj može ući veći promjer, u pištoljsko ležište također, e sad pitanje
je koliko si prešao dozvoljen promjer, pa će stoga zapeti u cijevi pištolja
ako zrno nije bilo kalibrirano!
smola wrote:Evo Alpha sad sam se sjetio u moniu imash baruta zove se rex i znam puno ljudi koji ga koriste
I ja sam čuo za taj rex, koji se prodaje rinfuzo. Mislim da je rumunjski, ali baš neke pozitivne stvari o njemu nisam čuo.
No, u nedostatku kvalitetnog, može poslužiti.
Čak za njega nemam podataka, a imam listu baruta složenu po brzini i tu ih je nabrojano cca 260.
Znači, barut anonimus totalni.
Pozdrav još jednom.smola wrote:Bok Gut.
Sam radim gas chekove za .357
smola
Što se tiče gas checkova .357 - imam jednu kutijicu (ne znam brojčano koliko ih je),
pa ako te put navede u Rijeku rado ću ti ih ustupiti - gratis.
bok majstori
evo kod nas je rex več ušao u mase , nije toliko loš , mađarski je evo linka www.rexpowder.com
evo kod nas je rex več ušao u mase , nije toliko loš , mađarski je evo linka www.rexpowder.com
Pozdrav ljevači i punioci.
Pravo je zadovoljstvo izliti pravo zrno, ali za to je potrebno ispuniti nekoliko pretpostavki. Bitna je temperatura olova, ali je jako bitna i kokila. da li je oštećena, da li je gornja ploča koja reže olovo čista i da nema previše razmaka (lufta). da li je dosta zagrijana, ali sve se to vremenom usavrši. za punjenje .38 jako je dobro zrno WC ali ako se puca iz revolvera .357 puno bolje se pokazalo punjenje u čahuru .357 i zrno SWC 158 greina. u .38 WC sa graničnim brzinama svaka mala pogreška kažnjava se jako lošim pogotkom na meti. što se tiče 9mm prema osobnom mišljenju za IPSC meni je bolja teža kugla 147 do 155 greina, koja ovisi o tvrdoći olova. mekše olovo teža kugla. inače kugle podmazujem lee liquid podmazom, dime ali nije problem.
pozdrav Darko
Pravo je zadovoljstvo izliti pravo zrno, ali za to je potrebno ispuniti nekoliko pretpostavki. Bitna je temperatura olova, ali je jako bitna i kokila. da li je oštećena, da li je gornja ploča koja reže olovo čista i da nema previše razmaka (lufta). da li je dosta zagrijana, ali sve se to vremenom usavrši. za punjenje .38 jako je dobro zrno WC ali ako se puca iz revolvera .357 puno bolje se pokazalo punjenje u čahuru .357 i zrno SWC 158 greina. u .38 WC sa graničnim brzinama svaka mala pogreška kažnjava se jako lošim pogotkom na meti. što se tiče 9mm prema osobnom mišljenju za IPSC meni je bolja teža kugla 147 do 155 greina, koja ovisi o tvrdoći olova. mekše olovo teža kugla. inače kugle podmazujem lee liquid podmazom, dime ali nije problem.
pozdrav Darko
Pozdrav Alpha.
minobacački barut možeš koristiti ali ga prije moraš samljeti. Preporučam i prosijavanje kroz sita da se dobije što kvalitetnija meljava. onaj najsitniji je brži od N310, dok je krupniji ali ne previše krupan u rangu N 320.
Darko
minobacački barut možeš koristiti ali ga prije moraš samljeti. Preporučam i prosijavanje kroz sita da se dobije što kvalitetnija meljava. onaj najsitniji je brži od N310, dok je krupniji ali ne previše krupan u rangu N 320.
Darko
barut nije tako opasan kako se misli. možeš ga mljeti u ručnom mlinu za kavu ali može i u električnom, ali budući da do sada nisi to radio preporučam radije kupovinu originala. rex je relativno jeftin a može se dobro koristiti. brzina baruta zavisi od kemijskog sastava, ali i od oblika i veličine. obično je sitniji i brži, zbog toga se i melje minobacački. zlatibor se isto tako može samljeti i poslije prosijavanja dobro se puni dozatorom.
što se tiče kugli za 9 mm preporučam nabavku RCBS kokile od 147 greina i samostalno ljevanje. pećica za ljevanje Lee je povoljna i traje dugi niz godina. ja koristim Lee kalibrator i podmazujem lee liquidom. meni je najveći problem kapsla. da li netko zna ima li u Hrvatskoj gdje za kupiti cci 500 i po kojoj cijeni
bok
ja imam nešto cci-a ali u pravilu trošim pobeda kapisle ima ih tu kod nas u gorici konstantno , nije onak kulturno pakiranje,
ali nikad nisam imao sa njima problema 1000 kom =180 kn
ja imam nešto cci-a ali u pravilu trošim pobeda kapisle ima ih tu kod nas u gorici konstantno , nije onak kulturno pakiranje,
ali nikad nisam imao sa njima problema 1000 kom =180 kn
Pozdrav svima
Koju presu prepotucate? Zanima me iskljucivo 9mm. Gledao sam na netu LEE prese i kakva su iskustva s njima ako ih neko koristi
Kakva je procedura kada bi narucivo presu preko neta? Da li treba neka posebna dozvola ili se moze na nabavnu.
Sta koristite za ciscenje cahura?
Koji barut preporucate?
Dali bolje da sam ljevam zrna ili kupovna (i koja)?
Ima li literature za samostalno punjenje?
Sta koristite za kalibraciju zrna poslije ljevanja?
Hvala
Koju presu prepotucate? Zanima me iskljucivo 9mm. Gledao sam na netu LEE prese i kakva su iskustva s njima ako ih neko koristi
Kakva je procedura kada bi narucivo presu preko neta? Da li treba neka posebna dozvola ili se moze na nabavnu.
Sta koristite za ciscenje cahura?
Koji barut preporucate?
Dali bolje da sam ljevam zrna ili kupovna (i koja)?
Ima li literature za samostalno punjenje?
Sta koristite za kalibraciju zrna poslije ljevanja?
Hvala
evo možda ti pomogne:
LOV-PRO - prodaja i zastupništvo LEE opreme za punjenje metaka 098-814-927; 091-1814-927
LOV-PRO - prodaja i zastupništvo LEE opreme za punjenje metaka 098-814-927; 091-1814-927
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Mislim da srljaš u prekršaj, punjenje streljiva je za osobne potrebe (nn 69/92 punjenje streljiva za vlastite potrebe),
a tko god ti napunio zajedno sa tobom može platiti visoku kaznu.
a tko god ti napunio zajedno sa tobom može platiti visoku kaznu.
i ne samo to....
Kazneno dijelo nedozvoljene trgovine - jer je streljivo materijal kojim mogu trgovati samo ovlašteni trgovci.
Svatko pametan tko puni samostalno strljivo će ovu ponudu odbiti, koliko god ona primamljiva bila.
Kazneno dijelo nedozvoljene trgovine - jer je streljivo materijal kojim mogu trgovati samo ovlašteni trgovci.
Svatko pametan tko puni samostalno strljivo će ovu ponudu odbiti, koliko god ona primamljiva bila.
D-V-C
M R K I
M R K I
- istra champion
- Cinker - bojna

netočno, fizičke osobe mogu streljivo prodati ili predati samo onome tko ima važeći oružani list (podrazumijeva se na streljivo istog cal. kao i oružje koje je upisano u oružanom listu). Ovo ne vrijedi za streljivo koje je proizvedeno za vlastite potrebe, jer je prodaja takvoga zabranjena.mrki 007 wrote:i ne samo to....
- jer je streljivo materijal kojim mogu trgovati samo ovlašteni trgovci.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
pa ovdje se i govori o streljivu proizvedenom za vlastite potrebe....ili ja nisam dobro razumio

D-V-C
M R K I
M R K I
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Aj sad da upitam nesto, imao sam prije .243 Winchester karabin, koji je prodan ali se vidi ponistenje u oruzanom listu, i sad sam pronasao neke ostatke (10kom) tog streljiva, jesam li u prekrsaju? Dali smijem prodati to streljivo? Sta da radim s njim, tj sto je najbolje napraviti sa zakonske strane?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"