prigušivači

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Re: prigušivači

Post by AR15 fan » 16 Aug 2021, 08:33

Lako se kranjc hvali kad kranjc i automat može imati po zakonu pod određenim uvjetima, iako ne svi građani... ali primjerice kranjc neće dobiti dozvolu za držanje i nošenje u svrhu samoobrane jer ih jednostavno ne odobravaju već godinama... nije zakonom zabranjeno nego čisto policija i politika ne daju...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 07 Oct 2021, 18:03

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a-15108192

Citiram:
- Čak smo spremni i educirati vlasnike parcela kako bi sa puškama sa prigušivačima štitili svoje usjeve.
Kraj citata.

Vjerojatno ce se ici na legalizaciju prigusivaca, po slovenskom modelu.
Ovo je najava kroz novine.
Neko je na forumu vec bio napisao da trgovci vec traze ponude za uvoz prigusivaca, vec se ispod tezge to najavljivalo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 08 Oct 2021, 01:23

jolly wrote:https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/dosta-mi-je-uzaludnih-sastanaka-deset-godina-pricam-o-divljim-svinjama-a-nista-se-ne-mijenja-15108192

Citiram:
- Čak smo spremni i educirati vlasnike parcela kako bi sa puškama sa prigušivačima štitili svoje usjeve.
Kraj citata.

Vjerojatno ce se ici na legalizaciju prigusivaca, po slovenskom modelu.
Ovo je najava kroz novine.
Neko je na forumu vec bio napisao da trgovci vec traze ponude za uvoz prigusivaca, vec se ispod tezge to najavljivalo.

Da, bas citao na jutarnjem i ne vjerujem sta citam. Jel moguce da se sprema izmjena i dopuna zakona?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Oct 2021, 05:02

Neko je tako vec najavio na forumu.
Nedavno su Slovenci to legalizirali.

Iz onoga sta citam: Problem svinja je eskalirao, u urbanim i prigradskim podrucjima, u nelovnim zonama.
Predlozit ce legalizaciju prigusivaca, da se gradjanstvo ne bi uznemiravalo.
I pod odredjenim uvjetima ce smanjiti daljinu pucanja, od kuca.

E, sad. Kroz prizmu streljastva.
Ja osobno nisam previse odusevljen prigusivacama, ali nisam ni izricito protiv.
U HR je bilo primjera zatvaranja streljana zbog buke na pr. Karlovac i Zadar, pa su otvorili sa dozvolom za mali kalibar.
Njima bi ovo malo pomoglo, da im dozvole treninge VK s prigusivacem.
Premda se postavlja pitanje, tehnickog pravilnika za oruzje u HSS??? Nece proci tehnicki pravilnik za natjecanje.
Uglavnom, ko zna hoce li se HSS ili drugi savezi ukljuciti u ovu kampanju.
(Da se ne desi da lovci mogu nabavljati prigusivace pod odredjenim uvjetima a sportski strijelci ne mogu, jer pucaju na streljanama pa im ne treba)
Budemo vidjeli kako se ova prica razvija...
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 08 Oct 2021, 08:56

Da,samo prigušivač će smanjiti 20-30 dB kod nekog univ lovačkoga karabina. i to je to.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 08 Oct 2021, 10:23

za sve streljane i sve tehnike streljanja prigušivači nisu rešenje.

ali vrlo dobro smanjiju zvuk, jer skoro ne trebaš glušnika više za lov. u sloveniji je vrlo velika mania sada okolo toga. i dečki vide da možeš imati večje prigušivače; imaš 6,5 kalibar ali možeš kupiti za .30 kalibar; neče biti slišne razlike, i nije veliko mogučnosti da če krogla uništiti prigušivač, jer veliko navoja nije u ravnini sa cijevjo.

za streljane če trebati ograditi da se zvuk ne širi previše kad prigušivači nisu rejšenje, recimo ISSF ili F-Class:

https://www.24hourcampfire.com/ubbthrea ... ype/thread

http://img.photobucket.com/albums/v30/T ... barrel.jpg

http://img.photobucket.com/albums/0703/ ... 038661.jpg

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Oct 2021, 15:16

Mauseras wrote:A što se tiče zaštite sluha, ja ju imam na svakom ispaljenom metku, ali moji kolege... Nikad, možda ako se puca trap, ali to je to. Pištolj? "Ne treba, ne budi pi`ka!" Puška? "Ne treba, ne budi pi`ka!". Nitko ne nosi, bez obzira koliko se pucalo...
kao i ja prije 20-25g. ma kakvi antifoni, kakve zute streljacke naocale, kakve pickematerine, to je za picke... a sad... ok nije samo od pucanja bilo je i drugih trauma na sluh, ali pucanje je stavilo tocku na i...
Attachments
audiogram 2017 - Copy.jpg
audiogram 2015 - Copy.jpg
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Oct 2021, 15:23

Mike_Torello wrote:
Mauseras wrote:A što se tiče zaštite sluha, ja ju imam na svakom ispaljenom metku, ali moji kolege... Nikad, možda ako se puca trap, ali to je to. Pištolj? "Ne treba, ne budi pi`ka!" Puška? "Ne treba, ne budi pi`ka!". Nitko ne nosi, bez obzira koliko se pucalo...
kao i ja prije 20-25g. ma kakvi antifoni, kakve zute streljacke naocale, kakve pickematerine, to je za picke... a sad... ok nije samo od pucanja bilo je i drugih trauma na sluh, ali pucanje je stavilo tocku na i...
to je produkt razmisljanja generacije koja je dovela streljastvo, do nivoa gdje smo sad.
Takovij ekipi sve je problem: dress code ne postoji, zastitna oprema ne treba, range bag nemaju, nista ne treba.

Nova generacija, a primarno aktivna u modernim disciplinama - svi odreda nose zastitu. Pojavi li se neko na IPSC ili IDPA poligonu bez zastite sluha i ociju, ni ne ides na poligon. Ni na long range natjecanjima ili treningu nisam vidio da se ne nosi zastita sluha, doduse u vecini slucaja bez zastite ociju.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Oct 2021, 15:50

Pucanje će ti hoćeš-nećeš narušiti sluh.
Nekome možda i trajno oštetiti,pa i uništiti.
Zato zaštita kada je god moguće.......DA!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 08 Oct 2021, 17:05

Ja cijelu svoju karijeru provodim u jakoj buci. Od prvog dana sa zaštitom.
Ne slušajte ove: To je za p***, i sl. Razgovor sa njma je uvijek jednak.

1: Što će ti to, to je za p***, navikeš se sa vremenom.

Ja: Ne navikneš se, oglušiš sa vremenom.

1. Aaaa, što si rekao?

Ja malo glasnije: Oglušio si.

1. Nisam, navikao se odavno. Pričaj kao muško, a ne kao kakva p***

Ja: OK

1. Aaaa, što si rekao?

Ja glasnije: Blago tebi kada si uspio, meni nikako ne ide.

1. Pa kada nosiš to kao p***

Ja: Da, točno je radi toga.

1. Aaaa, pa kako to pričaš, ništa te se ne čuje. Pričaj muški.
itd. itd.

Samo ih ignorirati i zaštitu sluha koristiti. Osobito sa plinskim kočnicama.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 08 Oct 2021, 17:17

Što stvarno postoji takvo pubertetsko razmišljanje o zaštiti? Pa tko su ti strijelci?

Tako i u airsoftu "što glumite vi s tim antenama i antifonima", a kad netko baci flashbang, onda jao to se ne smije, hoćeš da oglušimo itd :).

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 10 Oct 2021, 19:51

Takvih razmišljanja ima koliko hoćeš.
To su ljudi koji ne kuže fiziologiju,a svako preispitivanje oni smatraju nedostojnim njih samih.
Jer samo oni i takvi su dovoljno muško,a sve ostalo su p....ce.
A kada im nešto kažeš,vidiš kako ti gledaju usne... :A00:

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 11 Oct 2021, 09:11

Što mislite hoćemo li gledati uskoro neko Hitman style? Komentiram zbog komičnih upita na jednoj FB grupi gdje se ovdje neimenovani gospodin raspitivao da li se zna hoće li moći imati prigušivač na pištolju za DiN u svrhu samoobrane. Čisto iz zajebancije sam uzeo neki stari airsoft prigušivač i stavio ga improvizirano na SF19 (5,25 cijev s navojem) i to je toliko dugo da ga vrlo teško pod ruku staviš, doslovce mi vrhu airsoft prigušivača dira remen na hlačama... što vi mislite o tome?
Hitman-Games-In-Order.jpg
imrs.jpg

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 14 Oct 2021, 22:31

Mislim da maštate i s oproštenjem koji će ti k...
prigušivač za samoobranu ?
Ako se nedaj bože nađeš u takvoj situaciji da moraš pucati i prvi ne pogodi
onda bar da se čuje čim više pa da imaš koji će otjerati prijetnju sa prigušivačem neće niti znati da pucaš.
Ovo je za profesionalne killere iz filmova. Dream on.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 15 Oct 2021, 11:34

matezg1 wrote:Mislim da maštate i s oproštenjem koji će ti k...
onda bar da se čuje čim više pa da imaš koji će otjerati prijetnju sa prigušivačem neće niti znati da pucaš.
Sarkazam frende, ali čovjek koji je to postavio na upit na Facebooku se nije šalio s tim pitanjem :A03:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 15 Oct 2021, 11:51

U svrhu samoobrane prigušivač nije potreban.
Ali ja ne vidim problem da netko tko ima oružje za samoobranu,ne bi mogao imati prigušivač.
Jednostavno,ide na streljanu,vježba gađanje i stavi prigušivač da ipak nešto smanji prasak i tako štiti sluh.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 15 Oct 2021, 15:21

Nema razloga da prigusivaci budu ilegalni.Onaj ko zeli u krivolov ili neke jos gore nelegalne radnje bez problema nabavi i oruzje i prigusivac na crno,njega zakon ne zanima.Ima ga koliko hoces ,a svaki puskar ili tokar ce izraditi prigusivac bez problema i navoj.Dobre stvari su sacuvani sluh i manje uznemiravanje divljaci u lovistima,manje buke na streljanama .Ko ga zeli zloupotrijebiti lako ce doci do njega, i briga ga sto kaze zakon.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 15 Oct 2021, 22:17

Ma sve pet za trening na streljani i lov ali da svi koji imaju u RH DIN
šeću sa prigušivačima meni je to jednostavno neprihvatljivo jer od 90 %
ljudi koji poštuju zakone uvijek će se naći netko tko će to zlorabiti jednostavno smo
takvo društvo i prigušivači za samoobranu to je totalna glupost.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 16 Oct 2021, 01:57

Jao, koja deprimirajuća tema.... :A07:
AR15 fan wrote:
matezg1 wrote:Mislim da maštate i s oproštenjem koji će ti k...
Sarkazam frende, ali čovjek koji je to postavio na upit na Facebooku se nije šalio s tim pitanjem :A03:
Ne znam čemu sarkazam frende? Kad govorimo o samoobrani i oružju za držanje, dakle ono što držiš kod kuće za samoobranu. Ja bih na to zašarafio prigušivač bez sekunde razmišljanja. Znaš li ti kako zvuči pucnjava u zatvorenom prostoru bez zaštite za uši? A nedao ti Bog da moraš raspaliti u samoobrani iz kakvog AR-15 sa 10" cijevi u kući sa praznim ušima! Možeš se slobodno pozdraviti sa sluhom. U autu da ne pričam, to je još gore, zbog puno manjeg prostora. Ja sam taksirao prije, od početka epidemije to više ne radim, ali da radim i da nosim u autu, jako bih volio mogućnost da imam prigu na cijevi.

Ok, za nošenje za pasom uglavnom nije praktično rješenje. Možda eventualno ispod pazuha bi se dalo, sa nekim kompaktnijim modelom prigušivača. Ne mora uopće biti najefikasniji, neka skine samo 10dB zvuk dolje. 10dB ti je razlika 10x, u praksi će ti to biti da ti je subjektivno mala razlika u buci, ali realno će ti trebati deset ispaljenih metaka za istu razinu oštećenja sluha kao jedan metak bez prigušivača. Meni to zvuči odlično.
Bitty
Bitty
Kod nošenja bih gledao da procijenim gdje provodim najveći dio vremena, odnosno gdje je najveća opasnost, na vanjskom ili unutarnjem prostoru u mojoj situaciji.

Postoje i pištolji s integralnim prigušivačem, što je još bolje. Ako si mogu priuštiti, zašto ne?
Maxim
Maxim
The truth is hate to those who hate the truth.

Post Reply