CZ 457 MTR 22LR

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: CZ 457 MTR 22LR

Post by jolly » 01 Nov 2022, 14:28

Kako je svijet mali! :A25: Sad si konkurencija u 22LR!! ;)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 01 Nov 2022, 14:34

Daleko sam ja jos od konkurencije al pomalo :mrgreen:

O ovome sam pricao. Vrlo lako se dogodi da sina bude nagnuta na jednu stranu. Kod mene je sada 100% paralelna sa bazom na pusci. Malo treba obratiti paznju da bude kako treba ali da se sloziti. Ukoliko netko bude radio slobodno nek se javi za savjet.
O ovome sam pricao.
O ovome sam pricao.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Nov 2022, 14:49

Mislim da sam negdje vec jednom napisao na forumu: ne postoji savrseno izvedeni uredjaj koji je proizvela ljudska ruka, ili stroj.
Za najpreciznije uredjaje u pojedinim granama industrije, ponekad se izdaje deklaracija korekcija greske, pod pretpostavkom ako je velicina greske poznata, onda se moze korigirati. Odnosno vazni mjerni instrumenti idu na godisju kalibraciju

Greske postoje.
Ovdje ako ima gresaka u poprecnom nagibu, mogu se korigirati se pravilnim postavljem koncanice u vertikalu. Znaci malo nagnuti optiku, unutar prstena.
dva nacina:
- ako je puska zaista u livelu, koncanica se poravnava sa udaljenim viskom. Na suprotnom zidu u sobi, radionici, garazi, vrtu
- ako je puska zaista u livelu, koncanica se poravnava sa wasser vagom, koja se stavi na neki ravni dio optike (na primjer, turret)

Trik je pusku staviti u livel. :A00: Nakon tog je lako.

Ali zivot pise iznenadjenja: :A00:
Ja sam imao slucaj da mi na sini pise 20 MOA i kad sam preklikao optiku do kraja da ne ide dalje, ne mogu dobiti pogodak u centar na 50 m. gadja visoko, jer optika gleda nisko,

Tu mi je znanje stalo, odnio puskaru, skinuli sinu, izmjerili, sina je suprotno deklaraciji (i zigu na njoj) od 20 MOA, imala realnih 40 MOA nagiba.
Puskar pobrusio i to dotjerao na mjeru.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 01 Nov 2022, 15:44

Malo sam iznenađen sa takvim okidanjem ?
Možda se da to fino ugoditi pa izlaskom iz proizvodnje tomu ne posvećuju pažnju,prepuštajući da se to individualno dotjera ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Nov 2022, 15:57

Razlog ukidanja proizvodnje CZ 550, i CZ 527, te uvodjenje novih modela 557, 600, je potpuni prelazak na robotizaciju i CNC uredjaje.
Novi dizajn pusaka se potpuo prilagodio robotiziranom nacinu proizvodnje, sa cim manje upliva ljudskog rada.
Nema vise rucnog stelanja. Individualnog dotjerivanja nema. Mislim da ni malokalibarske puske nisu izuzetak, s tim da sam ipak u dojmu da drze odredjeni nivo kvalitete.
Sta ispadne sa linije ispadne, kako vrse QC nije mi poznato.

Mogu jos dodati da nikad na novoj puski iz tvornice - razlicitih proizvodjaca - nisam dobio, na primjer, postelane mehanicke nisane. A na jednoj sam morao mijenjati tvornicke mehanicke nisane jer se nisu mogli upucati, svirali su potpuno krivu muziku.
Moze se reci da starinska proizvodnja vise ne postoji. CZ nije izuzetak.

(moja osobna procedura je uvijek, prvo upucati mehanicke nisane, kasnije se baviti montazom optike, i upucavanjem optike, pa tako imam uvid i u taj detalj)
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 01 Nov 2022, 16:06

Ko za vraga kod mene skroz drugačija praksa.
Uvijek mi je mehanika bila savršena.
A ova robotizacija i nedostatak ručnoga rada, bi mogla biti razlog za dodatna podešavanja.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 01 Nov 2022, 17:00

jolly wrote: Trik je pusku staviti u livel. :A00: Nakon tog je lako.
Sad je sina paralelna sa bazom, posluzit cu se vagom na mobitelu a imam i pravu tako da ne brinem+ visak ili vaga na 20-ak m za koncanicu. Zelim da sve bude maksimalno dobro slozemo.
Mirok wrote:Malo sam iznenađen sa takvim okidanjem ?
Možda se da to fino ugoditi pa izlaskom iz proizvodnje tomu ne posvećuju pažnju,prepuštajući da se to individualno dotjera ?
Kazem dojam ovako na prvu, sigurno se moze smanjit tezina jos. Otom potom kad krenem pucat. Yo Dave set ima samo jednu oprugu tako da cu vjerojatno dat kod nas napravit par kom raznih jacina.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 02 Nov 2022, 19:36

zašto brišeš važna pitanja?

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 02 Nov 2022, 19:55

Ukoliko nemas sta pametno napisati bolje nemoj napisati nista. Lp

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 02 Nov 2022, 20:53

Možda sam ja sa svojom Brno 2 malo razmažen ?
To je tako savršena puška u svakome segmentu.
Prima svu municiju,dobro radi sa raznom municijom,nema zastoja,fino okidanje,fini rad,precizna.....
Tako da to očekujem i od ovih novih modela.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 02 Nov 2022, 21:06

Meni je ovo prva Ceza ako ne racunam M75. Stvarno sam odusevljen obradom drva i metala osim jedne stvari koja nije kako treba biti. Naime zatvarac i njegova donja strana di su (valjda) laserski gravirani brojevi je jako hrapava i to se cuje da struze kad se zatvarac gura naprijed nazad. To me stvarno jako zivcira i prvom prilikom cu ispolirati cijeli zatvarac da to klizi kako treba. Budem poslikao ali bas me cudi sta to tako mora izici iz tvornice.

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 02 Nov 2022, 21:14

Mario_Zg wrote:Meni je ovo prva Ceza ako ne racunam M75. Stvarno sam odusevljen obradom drva i metala osim jedne stvari koja nije kako treba biti. Naime zatvarac i njegova donja strana di su (valjda) laserski gravirani brojevi je jako hrapava i to se cuje da struze kad se zatvarac gura naprijed nazad. To me stvarno jako zivcira i prvom prilikom cu ispolirati cijeli zatvarac da to klizi kako treba. Budem poslikao ali bas me cudi sta to tako mora izici iz tvornice.
i moja je bila tako grubog zatvarača.
Samo pucaj i klizit ce kao kroz maslo.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 02 Nov 2022, 21:32

Mario_Zg wrote:Meni je ovo prva Ceza ako ne racunam M75. Stvarno sam odusevljen obradom drva i metala osim jedne stvari koja nije kako treba biti. Naime zatvarac i njegova donja strana di su (valjda) laserski gravirani brojevi je jako hrapava i to se cuje da struze kad se zatvarac gura naprijed nazad. To me stvarno jako zivcira i prvom prilikom cu ispolirati cijeli zatvarac da to klizi kako treba. Budem poslikao ali bas me cudi sta to tako mora izici iz tvornice.
Ide li kod tvoje u ležište metka Stinger?

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 02 Nov 2022, 21:38

Koliko ja znam ne. 457 MTR ima match leziste metka odnosno najmanje koje moze biti pa samim time ni svo streljivo ne guta, bar tako kazu. Nemam iskustva pa ne mogu reci. Sto se stingera tice mislim da ne igra bar sudeci po ovom videu :
https://youtu.be/6CvmluRUau0

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 02 Nov 2022, 22:32

Ni slučajno....

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 03 Nov 2022, 13:56

Mario_Zg wrote:Ukoliko nemas sta pametno napisati bolje nemoj napisati nista. Lp
prvo kod svega je treba reči zašto trebaš picatinny šinu, ako je nemaš pod kutom 20MOA? ako na gađanje na 100 metara onda su potpuno dobri ringovi za 11mm šinu. a ti su kupovao i novu šinu i nove ringove.
samo želim objasniti onima koji se ne upoznaju, da ovoga ne trebaju i da možeju učtediti novce. trebaju samo naručiti pri kinezu da jim stavlja 11mm ringove u paket, ne za 21mm/picatinny.

i da tvoja šina ni 100% u vagi sa puškome nije ništa tragičnega, niti ne bude manje precizna jer ciljaš na poznane udaljenosti. nema veze ali je daljnogled 10cm izvan vertikalne linije ili je tačno iznad cijevi.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 03 Nov 2022, 13:59

Mirok wrote:Možda sam ja sa svojom Brno 2 malo razmažen ?
kažu da je 452 (možda je jednaka brno 2) posljednja ČZ koja je kvalitetno napravljena u vidu preciznosti. naslenje seriju su više ili manje kompromisi i optimizacije za jeftinu izradnju.

ali imaj u vidu da je to još uvjek samo ČZ. nije to anschutz 54...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 03 Nov 2022, 14:06

Brno 2 za lovnu upotrebu i optikom 3-12x44...
Vrh vrhova,ništa drugo nije potrebno .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Nov 2022, 14:22

Mario_Zg wrote:Koliko ja znam ne. 457 MTR ima match leziste metka odnosno najmanje koje moze biti pa samim time ni svo streljivo ne guta, bar tako kazu. Nemam iskustva pa ne mogu reci. Sto se stingera tice mislim da ne igra bar sudeci po ovom videu :
https://youtu.be/6CvmluRUau0
Stinger u streljstvu nije nikad visoko kotirao.
Ako mislis preciznost, to ce te kostati: eley tenex, RWS 50, RWS 100, SK.
Ovo je realno preskupo za vlasitit trening.
bolje je naci nesto prihvatljivo za trening, natjecanja raditi sa nekim od skuplje municije koju si prethodno isprobao.

Za prethodno, leziste metka, itd, tvrdnja dolazi od proizvodjaca. ne mora biti ne istinita. Svaki bolji proizvodjac zna da je u sustini preciznosti, uska tolerancija, i kvalitetna cijev.
Praksa i iskustvo ce pokazati kakav je novi model.
Turn better into best!

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 03 Nov 2022, 18:27

Marko2Marko wrote:
Mario_Zg wrote:Ukoliko nemas sta pametno napisati bolje nemoj napisati nista. Lp
prvo kod svega je treba reči zašto trebaš picatinny šinu, ako je nemaš pod kutom 20MOA? ako na gađanje na 100 metara onda su potpuno dobri ringovi za 11mm šinu. a ti su kupovao i novu šinu i nove ringove.
samo želim objasniti onima koji se ne upoznaju, da ovoga ne trebaju i da možeju učtediti novce. trebaju samo naručiti pri kinezu da jim stavlja 11mm ringove u paket, ne za 21mm/picatinny.

i da tvoja šina ni 100% u vagi sa puškome nije ništa tragičnega, niti ne bude manje precizna jer ciljaš na poznane udaljenosti. nema veze ali je daljnogled 10cm izvan vertikalne linije ili je tačno iznad cijevi.
Mozda se ti i ja nismo bas najbolje razumjeli.
Ajmo redom. Zasto zelim picatinny sinu? Eto tako jer uz ovu optiku cu imati i nocnu i picatinny je puno prikladniji za izmjenu nego dovetail. Nadalje, sta koga uopce briga sto cu i kako cu ja imati na SVOJOJ pusci? Mogao sam stavit i onu optiku od 200kn za zracnicu i to bi mozda nekoga zadovoljilo ali mene NE. Ja svoju pusku slazem po svojim zeljama i tjt. Mislim da tu dileme nema i ne smije biti. Sto se tice kuta same sine CZ ni nema 20MOA nego 25MOA ali meni to ne treba.

Sto se tice ovoga za neupucene i koji "ne znaju", pa ni ja nisam puno znao o tome ali zivimo u vremenima gdje se sve sazna u par klikova misem tako da ukoliko nesto i ne znas pitas tu na forumu i netko te savjetuje.

Za nagib sine sam napisao dobronamjeran savjet da se vidi sto se moze dogoditi ako se ne stavlja na ispravan nacin. Sina na mojoj pusci je 100% paralelna sa uzduznom i poprecnom osi same puske tako da tu problema nema i ne smije biti. Za mene je samo savrseno dovoljno dobro. Optika je iznad cijevi bas onako kako sam zamislio i kad stavim zastitne kape tocno je kako treba biti.

Post Reply