HRVATSKI YOU TUBE KANAL
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: HRVATSKI YOU TUBE KANAL
timmy75 wrote:https://www.youtube.com/watch?v=igM4eAWAW8I
Kako izgleda popularni dum dum kanal iza kamere.
Blagi užas.
Ha, ha...
Barem je to kod nas kulurno rjeseno! Kakvo predavanje uz rakiju?! Tog u Hrvatskoj nema!
Lijepo uplatis pare a diploma za lovacki ispit stigne doma! Ko gospodin!
Sala sala
BTW, primjetio sam na tim video reportazama sa kanala dum dum, olupine auta na strelistu.
Pa razvaljeni kos za kosarku.
itd..
Ne komentiram YT kanale ali uvijek me golicalo da napisem, da malo pospreme to streliste.
Salu na stranu.
Pozitivna strana lokalnih YT kanala je da populariziraju kulturu oruzja. Poruka koju prenose, je da je u HR moguce legano nabaviti oruzje.
Ali, velika negativna strana je da su autori vjerojatno samouki, i ne prenose pravilna znanja, bez obzira da li je rijec o IPSC, IDPA, Long range, ili ISSF. Odnosno ne prenose tehnicki review oruzja, koji bi bio relevantan. Pucanja na Yt kanalima, obicno zadovoljavaju grupu laika, koji realno ni ne nauce nista iz cijele price, a ni prije gledanja nisu ni sami bas previse znali.
Iz testiranja na YT dum dum ne mozes zakljuciti koja je puska preciznija od neke druge ili pouzdanija, ili bolja za neku namjenu poput lova, ili streljastva, ali ajde povremeno pogledam za neko oruzje, jer me zanima mozda nacin rastavljanja, ili neki detalj rukovanja specifcnim oruzjem, pa nadjem ponesto za sebe.
Iako je takva vecina lokalnih kanala, postoji par izuzetaka koji prenose dobru informaciju ili pravila struke. Jedan je rucnopunjac (clan naseg foruma) inofmraciieje tocne, na osnovu iskustva i u skladu sa lovnom etikom i realnim lovom na terenu, drugi koji mi pada napamet je kanal Trofej, iz Srbije, lovne teme, ili pak Serval kanal - koji je zapravo kanal sa dokumentarnih zapisima i scenama iz lova. Ovo su sve kanal s lovnom tematikom.
Ono sto nedostaje je jedan kvalitetan sportsko tehnicki YT kanal iz naseg podrucja sportskog streljastva, koji govori kroz pravila pojedine sportske grupe sportova, ili koji moze napraviti kvalitetan tehnicki test oruzja, i da moderator zna o cemu prica.
Sve to spada u rubriku IT kulture, u kojoj se pomalo razvijamo, prve korake kao zajednica vec smo napravili kroz rad nekih pojedinaca, ali ima jos puno mjesta za usavrsavanje za rad u javnosti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
https://youtu.be/ggBJX0pG_ug?t=686jolly wrote: Ali, velika negativna strana je da su autori vjerojatno samouki, i ne prenose pravilna znanja, bez obzira da li je rijec o IPSC, IDPA, Long range, ili ISSF. Odnosno ne prenose tehnicki review oruzja, koji bi bio relevantan. Pucanja na Yt kanalima, obicno zadovoljavaju grupu laika, koji realno ni ne nauce nista iz cijele price, a ni prije gledanja nisu ni sami bas previse znali.
Evo npr: ovaj video.
Autor na 11:30 počinje govoriti kako CZ 75 ima "kočnicu koja blokira udarnu iglu", valjda je mislio na pasivnu blokadu igle, tj. firing pin block, kao na 75B modelima. U videu, radi se o tzv. pre-B modelu koji sigurno nema pasivnu blokadu igle ili nešto slično.
Uopće nije naivno ni sigurno pričati da nešto ima neki element, a zapravo nema, pogotovo ako se radi o sigurnosti.
Također njegov izričaj o kočnici koja blokira udarač isto nije baš točan jer kočnica kod CZ 75 tehnički funkcionira na zapinjači.
Put your money where your mouth is.
Darkec sa DumDum kanal ima kvalitetni YT kanal.
Mnogi ljudi su jalni, pa traže dlake u jajetu.
Kompleksaši se uvijek predstavljaju kao ljudi kojima je do općeg dobra i zakona, al zbog svojih niskih strasti su najobični mrzitelji i cinkeri.
Drznici.
Izmišljaju nadrealne situacije, metak može ovamo, metak može tamo....
Mnogi ljudi su jalni, pa traže dlake u jajetu.
Kompleksaši se uvijek predstavljaju kao ljudi kojima je do općeg dobra i zakona, al zbog svojih niskih strasti su najobični mrzitelji i cinkeri.
Drznici.
Izmišljaju nadrealne situacije, metak može ovamo, metak može tamo....
dzg
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Pročitao sam prijašnje postove, a vidim da se i CroBallistic bio priključio. Njega pratim na Youtube-u, kao i Servala, a nedavno mi je izbacilo i ručnopunjača. Dotični su jako informativni, stručni su i vidi se da to rade iz ljubavi prema oružju i streljaštvu (bilo to sportsko ili lov) - U to ne sumnjam. Da je i otvaranje Youtube kanala financijska odluka, tema kanala izabrana kod Youtubera će uvijek biti neka koja dotičnog zanima. Nećeš napraviti Youtube kanal o uzgoju konja ako te konji uopće ne zanimaju. Teme videa su sasvim u redu, ne mora uopće imati veze s politikom (dapače, dosta mi je polit'ke i u stvarnome životu, a kamoli na internetu), CroBallistic se trudi i predstavljati razne puške i format videa mu postaje sve bolji.
Naime, to što naših Youtubera gotovo uvijek razlikuje od američkih kolega je opća prezentacija svega. Naši sunarodnjaci imaju jako "suh" način prezentacije, previše ozbiljan, pa me videi često podsjećaju na nekakvo školsko predavanje ili poslovne prezentacije. Američki gun youtuberi često su puno opušteniji i zabavniji pa su prosječnom čovjeku puno interesantniji, čak i ako gledatelj nema nužno puno veze s oružjem. Evo nekoliko primjera Youtuber-a iz SAD-a kojih pratim:
- Brandon Herrera ( https://www.youtube.com/@BrandonHerrera )
- Garand Thumb ( https://www.youtube.com/@GarandThumb )
- Demolition Ranch (https://www.youtube.com/@DemolitionRanch )
- FPS Russia ( https://www.youtube.com/@FPSRussia )
FPS Russia doduše više ne radi videe jer su mu oduzeli oružje, čini mi se da je u pitanju bila marihuana. Ali njega smo većina kao klinci od 16 godina pratili, kada nismo imali nikakve veze s oružjem osim što ih je bilo u videoigricama. Imao je jako zabavne videe a neke je potaknuo na to da u buduće postanu vlasnici oružja. Dan danas bih upalio njegove stare videe i uživao. To je taj efekt koji našim Youtuberima jednostavno nedostaje. Treba tu malo više editinga, šala i slično kako bi privuklo publiku, a možda i koga potaklo.
Neka ovo ne bude kritika, već prijedlog.
Naime, to što naših Youtubera gotovo uvijek razlikuje od američkih kolega je opća prezentacija svega. Naši sunarodnjaci imaju jako "suh" način prezentacije, previše ozbiljan, pa me videi često podsjećaju na nekakvo školsko predavanje ili poslovne prezentacije. Američki gun youtuberi često su puno opušteniji i zabavniji pa su prosječnom čovjeku puno interesantniji, čak i ako gledatelj nema nužno puno veze s oružjem. Evo nekoliko primjera Youtuber-a iz SAD-a kojih pratim:
- Brandon Herrera ( https://www.youtube.com/@BrandonHerrera )
- Garand Thumb ( https://www.youtube.com/@GarandThumb )
- Demolition Ranch (https://www.youtube.com/@DemolitionRanch )
- FPS Russia ( https://www.youtube.com/@FPSRussia )
FPS Russia doduše više ne radi videe jer su mu oduzeli oružje, čini mi se da je u pitanju bila marihuana. Ali njega smo većina kao klinci od 16 godina pratili, kada nismo imali nikakve veze s oružjem osim što ih je bilo u videoigricama. Imao je jako zabavne videe a neke je potaknuo na to da u buduće postanu vlasnici oružja. Dan danas bih upalio njegove stare videe i uživao. To je taj efekt koji našim Youtuberima jednostavno nedostaje. Treba tu malo više editinga, šala i slično kako bi privuklo publiku, a možda i koga potaklo.
Neka ovo ne bude kritika, već prijedlog.
slazem se da nisu karizmaticni pred kamerama ko ovi americki primjeri koje si naveo, no naveos si bas one najbolje i najpopularnije. zagrebi malo dublje u guntubere iz amerike i vidjet ces da tamo isto ima svakakvih koji se prezentacijski ne mogu mjeriti s garandthumbom i sl. i vise su ko ovi nasi (ne mislim tu na produkcijsku vrijednost nego na cistu karuzmu pred kamerama).
mislim da su karte u startu lose za bit guntuber u rh. koji realni poticaj netko ima da postane guntuber? nema bas nekog velikog interesa za takve stvari, bar ne dovoljnog da bi mogao ocekivati bog zna kakvu monetizaciju sadrzaja, a jedino sto mozes snimat su upravo one najdosadnije stvari - pucanje u papirnate mete. a i to moras snimat iskljucivo na streljanama/mjestima za vjezbe gadanja kojih je malo u rh jer u suprotnom se izlazes riziku, a kome to treba s nasim zakonima.
mislim da su karte u startu lose za bit guntuber u rh. koji realni poticaj netko ima da postane guntuber? nema bas nekog velikog interesa za takve stvari, bar ne dovoljnog da bi mogao ocekivati bog zna kakvu monetizaciju sadrzaja, a jedino sto mozes snimat su upravo one najdosadnije stvari - pucanje u papirnate mete. a i to moras snimat iskljucivo na streljanama/mjestima za vjezbe gadanja kojih je malo u rh jer u suprotnom se izlazes riziku, a kome to treba s nasim zakonima.
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je kljucno.Monke wrote:
mislim da su karte u startu lose za bit guntuber u rh. koji realni poticaj netko ima da postane guntuber?
Vrlo tesko.
Nedostatak streljana. Nedostatak oruzja u ponudi za (promo) testiranje. Nedostatak volje za sponzoriranje guntubera od strane pratece industrije.
Treba uloziti puno sati rada, vlastitih financija, za makar upitan povratak sredstava.
Zato to treba podrzavati.
E, sad, da li se to moze, u nasem lokalnom kontekstu, u nasoj maloj klinici?
Darko sa dum dum kanala, uspijeva u svojoj sferi. Srbija. (pojedinci mu posudjuju oruzje za testiranje, ali i trgovci!)
Ian Macallum (kanal YT: Forgotten Weapons) - uspijeva raditi u svojoj zapadnoj hemisferi, i to samo po sebi za Americku gun kulturu i njihovo prisustvo na internetu nije neobicno, ali je (porazavajuca) cinjenica da je nasao volje (i interesa), da dodje u Hrvatsku i objavi sve o povijesti hrvatskog modernog oruzja. Sta je on objavio o Hrvatskoj, nije niko.
Oruzje iz produkcije devedesetih, povijest razvoja i modeli HS produkta, itd.
Pa i Darko sa dum dum kanala, dodje u Hrvatsku i napravi reportazu o HS produktu. U tvornici?
Kako drugi mogu, ne mi?
Medjutim, nasi su tek poceli i zagrijavaju se, streljane se nove grade, a Darko i Ian Macallum imaju godine rada i iskustva iza sebe, i sire svoje podrucje rada.
Treba nasima dati malo vremena.
Turn better into best!
- Kapetan Kasil
- Razvodnik

Iskreno, jedino iz ljubavi prema oružju. Monetizacija za guntubere na YT ionako je jako restriktivna.Monke wrote:mislim da su karte u startu lose za bit guntuber u rh. koji realni poticaj netko ima da postane guntuber? nema bas nekog velikog interesa za takve stvari, bar ne dovoljnog da bi mogao ocekivati bog zna kakvu monetizaciju sadrzaja, a jedino sto mozes snimat su upravo one najdosadnije stvari - pucanje u papirnate mete. a i to moras snimat iskljucivo na streljanama/mjestima za vjezbe gadanja kojih je malo u rh jer u suprotnom se izlazes riziku, a kome to treba s nasim zakonima.
No, ako se nalaziš na mjestu gdje smiješ pucati (Ono "određeno mjesto" na lovištu, ako si lovac npr.) zašto bi smio pucati samo u papirnate mete? Brani li zakon da pucaš u balistični gel, boce, limenke, auta itd? Naravno, neće moći pucati u metu koja je napunjena "Tanneritom" koja potom ispali, ali koji je problem s ovim drugim stvarima?
Kod pucanja u nešto što nije meta, a ni poper, treba imat na umu par stvari:
- zakon nam je vrlo fleksibilan za navlačenje kazni zbog upotrebe oružja
- zakonodavac upotrebu oružja gleda/očekuje isključivo za potrebe streljaštva, lova, eventualno upucavanja
- na svakom mjestu gdje smiješ koristit oružje ima neka osoba koja to vodi i treba odobrit aktivnosti (koje nisu niti streljaštvo niti lov) pa nejde baš glatko
Kod nas valjda jedino što može uspjet od YT kanala je da trgovina oružjem radi recenzije svojih artikala, to aktivno radi trgovina Hristo i ponekad Pointer.
Ni jedni ni drugi nemaju prostor za pucnjavu, iako Hristu baš i ne treba jer se bavi airsoftom.
Kolko vidim, Pointer trgovina je u Drnišu, a on mora ić u Zagreb da bi snimio pucnjavu, onda moš mislit kakva je situacija...
- zakonodavac upotrebu oružja gleda/očekuje isključivo za potrebe streljaštva, lova, eventualno upucavanja
- na svakom mjestu gdje smiješ koristit oružje ima neka osoba koja to vodi i treba odobrit aktivnosti (koje nisu niti streljaštvo niti lov) pa nejde baš glatko
Kod nas valjda jedino što može uspjet od YT kanala je da trgovina oružjem radi recenzije svojih artikala, to aktivno radi trgovina Hristo i ponekad Pointer.
Ni jedni ni drugi nemaju prostor za pucnjavu, iako Hristu baš i ne treba jer se bavi airsoftom.
Kolko vidim, Pointer trgovina je u Drnišu, a on mora ić u Zagreb da bi snimio pucnjavu, onda moš mislit kakva je situacija...
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mislim da ne bi smio ići tako široko....pucati u aute...???
To bi bilo mjesto za vježbe gađanja lovačkoga društva.
Dakle,vježbati gađanje,upucavanje nišana,provjera upucanosti .....
To bi bilo mjesto za vježbe gađanja lovačkoga društva.
Dakle,vježbati gađanje,upucavanje nišana,provjera upucanosti .....
U sloveniji sam puco u mete koje su se nalazile u autu, akciono streljaštvo.Mirok wrote:Mislim da ne bi smio ići tako široko....pucati u aute...???
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je tocno.Marin223 wrote:Kod pucanja u nešto što nije meta, a ni poper, treba imat na umu par stvari:
.
I bas da se ne stvori kriva predodzba u javnosti, ima dovoljno prostora da se radi po pravlima predmetne struke, i ljude zainteresira za aktiviranje u klubovima i drustvima.
IPSC ili IDPA je dovoljno zahtjevno, da se od tog moze napravti atraktivan video, na pr.
Sve drugo je isto tako zanimljivo: upucavanje, testiranje lovackog karabina, pravilno koristenje oruzja na streljani u skladu s pravilima discipline ili krovnog saveza.
Takodjer uz prihvacen dress code.
Tako se radi PR, ali i privlace sponzori.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Govorim o onome što je navedeno.Marin223 wrote:U sloveniji sam puco u mete koje su se nalazile u autu, akciono streljaštvo.Mirok wrote:Mislim da ne bi smio ići tako široko....pucati u aute...???
A to je o mjestima za vježbe gađanja lovačkoga društva.
Kao odgovor na post prije tebe.
- jolly
- Cinker - bojna

Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Turn better into best!