Dabar, koje su sankcije za debila?

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Dabar, koje su sankcije za debila?

Post by Mirok » 07 Feb 2025, 21:36

Kapetan Kasil wrote:
jolly wrote:Na kraju, ispade, Dabro "smjenio" upravu hrvatskih suma.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vla ... 39928.aspx

Sve pocelo onom snimkom.
Hoće li to imati ikakav efekt na lovce?
Mislim da ne.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Feb 2025, 21:42

Dabro danas na presici kaže novinaru ,na pitanje gdje je puška sa kojom je snimljen,....koja puška..?
Ona puška sa kojom ste na slici,kaže novinar...
Ne znam o čemu govorite...,kaže Dabro...!?
I zbriše...

lampaš
Razvodnik
Razvodnik

Post by lampaš » 21 Feb 2025, 11:48

Jučer me iznenadila vijest da Dabro nije služio vojni rok zbog prigovora savjesti. Što se dogodi čovjeku koji ne želi primiti oružje u ruke postane osoba koja oružjem krši zakone?
Ili to stvarno na snimkama nije on... :A14: :A03:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 Feb 2025, 12:24

Da,tražio je civilno služenje.... :lol:

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 21 Feb 2025, 13:36

lampaš wrote:Jučer me iznenadila vijest da Dabro nije služio vojni rok zbog prigovora savjesti. Što se dogodi čovjeku koji ne želi primiti oružje u ruke postane osoba koja oružjem krši zakone?
Ili to stvarno na snimkama nije on... :A14: :A03:
Zasto mislis da je oruzje jedini razlog priziva savijesti ?
Religija, posao, politicki svjetonazor, ne slaganje sa drzavom, i jos hrpa drugih...
Također, vojska nije samo oruzje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 21 Feb 2025, 13:44

Marin223 wrote: Zasto mislis da je oruzje jedini razlog priziva savijesti ?
Religija, posao, politicki svjetonazor, ne slaganje sa drzavom, i jos hrpa drugih...
Poznavajuci novu generaciju: komoditet je glavni razlog, i razmazenost. Prigovor savjesti na sacuvanje komoditeta, i pristupa mobitelu i spavanju do podne.
Neda im se.

Klinici od 18 do 22 godina, nemaju bas previse razvijenu polticku svijest da bi se "ne slagali s drzavom" koja im je dala skolovanje, i zdravstvenu zastitu i autoritet nad profesorima u skoli.
Religijska opredjeljenost stanovnsitva se nije znacajno promijenila u zadnjih 3o godina. Hare krishna je jedina religijska grupa meni poznata koja oruzje dovodi u pitanje. Koliko ih ima? (Istocnjacke religije u Hrvatskoj, 0.06%)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 21 Feb 2025, 14:02

jolly wrote: Poznavajuci novu generaciju: komoditet je glavni razlog, i razmazenost. Prigovor savjesti na sacuvanje komoditeta, i pristupa mobitelu i spavanju do podne.
Neda im se.
Da, to je generalno slučaj kod novih generacija mladih.
jolly wrote: Klinici od 18 do 22 godina, nemaju bas previse razvijenu polticku svijest da bi se "ne slagali s drzavom"
Teoretski da, ali to može dolazit od roditelja koji se ne slaže sa državom pa to prenese na dijete: "nećeš u vojsku dok si pod mojim krovom".
jolly wrote: koja im je dala skolovanje, i zdravstvenu zastitu i autoritet nad profesorima u skoli.
Mislim da nitko nije dobio badava školovanje i zdravstvo već je sve plaćeno (preciznije preplaćeno) masnim haračenjem bruto plaća.
Zdravstvo pogotovo, to čak nije niti dostupno većini koji nemaju para za privatno...
Tako da nebi tu koristio "davanje od države".

Jednom sam bio u streljani i pucao je svećenik, u slobodno vrijeme se bavi lovom i došao je upucat karabin. Kladio bi se da ga pitaš za vojsku da bi odbio. To je samo jedan primjer gdje će čovjek reć oružju DA, vojsci NE, razlog: religija.
Biblija ne stvara nikakvu prepreku da čovjek jede meso divljači i da si ju sam ulovi.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 Feb 2025, 19:19

Da,samo ovdje se govori o Dabri :lol:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Feb 2025, 14:20

Dabro ide dalje sa svojom komedijom.
Kaže....
Automatsku pušku je njegov stari imao kao trofejnu.... :mrgreen:
I njemu se smješta da bi završio u zatvoru.
Mario Radić je kao objavio video,a puška je kod njega(Maria),jer mu ju je Dabro poklonio. :lol:
Tako, da kada je Mario objavio video,trebao je i pušku predati policiji. :A13:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Feb 2025, 14:22

Mirok wrote:Dabro ide dalje sa svojom komedijom.
Kaže....
Automatsku pušku je njegov stari imao kao trofejnu.... :mrgreen:
I njemu se smješta da bi završio u zatvoru.
Mario Radić je kao objavio video,a puška je kod njega(Maria),jer mu ju je Dabro poklonio. :lol:
Tako, da kada je Mario objavio video,trebao je i pušku predati policiji. :A13:
Dosta mu je trebalo da se sjeti gdje je puška...

lampaš
Razvodnik
Razvodnik

Post by lampaš » 24 Feb 2025, 16:10

Koja puška? :?: :roll:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Feb 2025, 16:19

DORH traži ukidanje imuniteta,da bi mu se odredio istražni zatvor.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 24 Feb 2025, 17:12

Zanimljiva je tu još jedna stvar, osim kaznenog djela za ilegalno oružje i eventualno dovođenje u opasnost života i imovine, tereti ga se i za kazneno djelo "povreda djetetovih prava".
Ne znam na koji je to točno način povrijedio djetetova prava time što mu je na kratko dao pušku u ruke da opali par hitaca ?

Djeci je zakonom dozvoljena upotreba oružja pod određenim okolnostima, naravno ne ovakvim kao što je on to izveo.
U jednom članku koji pojašnajva to kazneno djelo stoji:

"Kazneno djelo povrede djetetovih prava poprilično je apstraktnog naziva i teško je čak i pravnicima zaključiti kakve bi to radnje ili propuštanja značile počinjenje ovog kaznenog djela za koje je u stavku 1. članku 177. Kaznenog zakona predviđena kazna zatvora od jedne do tri godine. Da bi sud nekog smatrao odgovornim za počinjenje ovog kaznenog djela mora biti riječ o GRUBOJ povredi djetetovog prava, dakle mora nastupiti određena posljedica."

Dakle kao dokaz da se radi o povredi prava, spominje se da mora nastupit posljedica (očito štetna) za dijete, što mi je i logično.
Ako malom nije ostala nikakva štetna posljedica, već mu je tih par sekundi došlo kao neka kratka zabava, na koji način to može biti povreda njegovih prava ? Ovaj ovako apstraktno napisan zakon mi smrdi na totalitarne namjere sustava, kojem ovakav zakon služi da roditelju zakelji kazneno djelo ako ne postupaju kako sustav hoće, npr:

Nećeš cijepit malog, kazneno djelo povrede prava.
Učio si ga nešto što mi ne želimo, kazneno djelo povrede prava.
Dao si mu da proba nešto što mi ne želimo, kazneno djelo povrede prava.
Namećeš klincima u školi/vrtiću rodnu LGBT ideologiju, kazneno... a ne ne ne to nije kazneno djelo povrede prava, to je ok, to može.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Feb 2025, 17:26

To mi ,kao laici,ne možemo procjenjivati.
Taj pravni dio.
Pitanje je što je
na videu ili videima...?
Na jednome si mali ,navodno, usmjerava cijev u glavu....
Last edited by Mirok on 24 Feb 2025, 17:30, edited 1 time in total.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Feb 2025, 17:28

A rečeno je da ima preko dvadeset videa Dabre sa oružjem.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 24 Feb 2025, 17:38

Ne znam sad na pamet, ali zakon o oružju ima prekršajnu odredbu za davanje oružja djeci, protivno zakonu. To bi mi bilo nekako primjerenije.
Ako mali nije prolupo, ili dobio oštećenje sluha, ili se na neki drugi način ozljedio oružjem i završio sa posljedicom, ne vidim kako bi to mogla bit "povreda prava".

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Feb 2025, 17:46

Ovisi kako se definiraju prava....
Možda pravo na sigurnost djeteta...opće opasna radnja koju dijete izvodi....poticanje na upotrebu zabranjenih sredstava....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Feb 2025, 17:53

Marin223 wrote:Ne znam sad na pamet, ali zakon o oružju ima prekršajnu odredbu za davanje oružja djeci, protivno zakonu. To bi mi bilo nekako primjerenije.
Ako mali nije prolupo, ili dobio oštećenje sluha, ili se na neki drugi način ozljedio oružjem i završio sa posljedicom, ne vidim kako bi to mogla bit "povreda prava".
Ne znam jesu li ovo djecja prava, ovo je zonipog.
Clanak 35
(6) Oružje je zabranjeno dati na uporabu djeci, osim prema odredbama ovoga Zakona.
(7) Iznimno od stavka 6. ovoga članka, oružjem kategorije B i zračnim oružjem i oružjem
s tetivom kategorije C i D iz članka 7. ovoga Zakona smiju se koristiti i djeca starija od devet
godina na sportskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe
gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 11. ovoga
Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o sportu, te se oružjem kategorije B iz članka
7. ovoga Zakona smiju koristiti djeca starija od sedamnaest godina i šest mjeseci prilikom
osposobljavanja za lovca pod nadzorom osoba ovlaštenih za izvođenje programa
osposobljavanja lovaca sukladno posebnom propisu o lovstvu, uz pisanu suglasnost roditelja
ili skrbnika.
XII. PREKRŠAJNE ODREDBE
Članak 70.
(1) Novčanom kaznom od 5000,00 do 40.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana
kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja:

13. da oružje na uporabu djeci suprotno odredbama ovoga Zakona (članak 35. stavak 6.)
14. oružje kategorije B i zračno oružje i oružje s tetivom kategorije C i D da na korištenje
djeci mlađoj od devet godina ili djeci starijoj od devet godina izvan sportskih strelišta ili
drugih mjesta određenih i uređenih za vježbe gađanja (članak 35. stavak 7.)
15. oružje kategorije B i zračno oružje i oružje s tetivom kategorije C i D da na korištenje
djeci starijoj od devet godina na sportskim strelištima i na drugim mjestima određenim i
uređenim za vježbe gađanja bez nadzora trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz
članka 11. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o sportu ili oružje kategorije
B da na korištenje djeci starijoj od sedamnaest godina i šest mjeseci prilikom osposobljavanja
za lovca bez nadzora osoba ovlaštenih za izvođenje programa osposobljavanja lovaca
sukladno posebnom propisu o lovstvu ili bez potpisane suglasnosti roditelja ili skrbnika da
dijete može koristiti oružje prilikom osposobljavanja za lovca (članak 35. stavak 7.)

(pravne osobe)
Članak 73.
(1) Novčanom kaznom od 5000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna
osoba:
1. ako oružje kategorije B i zračno oružje i oružje s tetivom kategorije C i D da na
korištenje djeci mlađoj od devet godina ili djeci starijoj od devet godina izvan sportskih
strelišta ili drugih mjesta određenih i uređenih za vježbe gađanja (članak 35. stavak 7.)
2. ako oružje kategorije B i zračno oružje i oružje s tetivom kategorije C i D da na
korištenje djeci starijoj od devet godina na sportskim strelištima i na drugim mjestima
određenim i uređenim za vježbe gađanja bez nadzora trenera koji ispunjava opće i posebne
uvjete iz članka 11. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o sportu ili oružje
kategorije B da na korištenje djeci starijoj od sedamnaest godina i šest mjeseci prilikom
osposobljavanja za lovca bez nadzora osoba ovlaštenih za izvođenje programa
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Feb 2025, 17:56

Mirok wrote:Ovisi kako se definiraju prava....
Možda pravo na sigurnost djeteta...opće opasna radnja koju dijete izvodi....poticanje na upotrebu zabranjenih sredstava....
Pravo na sigurnost bi mogao biti tocan odgovor

https://gov.hr/hr/prava-djeteta/710?lang=hr
Osobna prava djeteta
Pravo na skrb za život i zdravlje
Pravo na sigurnost i odgoj u obitelji primjeren svojim tjelesnim, psihološkim i drugim razvojnim potrebama.
Pravo na život s roditeljima
Pravo na roditeljsku skrb obaju roditelja ukoliko roditelji žive razdvojeno
Pravo na ostvarivanje osobnih odnosa s roditeljima i drugim osobama
Pravo na izbor obrazovanja i zanimanja i pravo na zapošljavanje u skladu sa svojim sposobnostima i svojom dobrobiti.
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 24 Feb 2025, 18:28

Nekako mi je to pravo na sigurnost previše besmisleno pravo, jer realno, sigurnosti nema nit možeš bit stalno ne izložen rizicima.
Po tome bi kazneno djelo povrede prava mogao dobit i svaki roditelj koji dopusti da se dijete: popne na drvo, vozi bicikl, kreće po kvartu samo bez nadzora, ide u školu samo...

U ovom slučaju ja bi to prije stavio pod prekršaj "davanje oružja djeci" i kazneno djelo "dovođenje u opasnost života i imovine...", jer ako su nestručno manevrirali oružjem, onda su sigurno bili u opasnosti.

Post Reply