NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Papilon
Brigadir
Brigadir

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by Papilon » 27 Nov 2013, 21:11

Pa zar je to nešto novoga....nemaju drugog već drugačije tumače isti zakon tj ne zanima ih, izmjene ili dopune... već ga tumaće kako im se želi ili ne...to je specijalitetet pojedinaca koji uživaju tamo za šalterom maltretirati građane....a ak samo malo podigneš ton...ode sve....mudri su oni....
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

mirkof
Razvodnik
Razvodnik

Post by mirkof » 28 Nov 2013, 13:57

Vezano uz nasljeđivanje oružja - različita je procedura ukoliko si direktan nasljednik oružja (ako je tako određeno na ostavinskoj raspravi i tako piše u pravomoćnom rješenju nakon ostavinske) i ako si indirektan kao što je kod mene bio slučaj. Kod mene je majka nasljedila sve od oca pa je onda oružje poklonila meni. Tu je trebala kompletna procedura zajedno sa nabavnom. Do rješavanja ostavinske i kompletne procedure oružje mora biti predano u PU.

skorpac
Razvodnik
Razvodnik

Post by skorpac » 28 Nov 2013, 14:25

meni je tata poklonio sačmaricu i trebala je nabavna. evo prije mjesec dana. sad ne kužim kako nekome treba a nekome ne. ovo oko ostavine kužim, ali ovo kad ti netko da oružje pa normalno ide nabavna i to je to. kaj ima tu nekih promjena?

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 28 Nov 2013, 18:55

Hackerivs wrote:evo jedna korisna informacija!
za onoga tko je ostvario uvjete za dobivanje oružja u svrhu lova, a već posjeduje oružje po drugoj osnovi (recimo sport) - nakon ostvarivanja tih uvjeta nije u obavezi podnositi zahtjeve za nabavu oružja za to predmetno oružje nego samo novi zahtjev za registraciju.
tako sam ja podnio 2 zahtjeva za nabavnu (a nisam znao da ne trebam)... i danas su mi preregistrirali ono oružje koje sam htio i sad imam dvije nabavne viška :A27:
Daj malo objasni ovo, imam lovacko , kupio bih rabljenu dvocjevku sacmaricu, trebam li vaditi nabavne??

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 28 Nov 2013, 19:22

Da. Nabavna ti treba.

Objasnjenje:
ako imas oruzje registrirano po osnovi kao strijelac, i istovremeno imas neko drugo oruzje registrirano po osnovi kao lovac (ili si tek stekao uvjete za lovca) - onda isto to oruzje mozes preregistrirati bez nabavne - iz streljackog u lovacko, ili iz lovacko u streljacko - uz uvjet da je kalibar / snaga unutar propisa za registriranu namjenu.

Ako nabaljas novo oruzje, novu cijev (po bilo kojoj osnovi lovac/strijelac) - nabavna ti treba.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 29 Nov 2013, 15:59

jolly wrote:Da. Nabavna ti treba.

Objasnjenje:
ako imas oruzje registrirano po osnovi kao strijelac, i istovremeno imas neko drugo oruzje registrirano po osnovi kao lovac (ili si tek stekao uvjete za lovca) - onda isto to oruzje mozes preregistrirati bez nabavne - iz streljackog u lovacko, ili iz lovacko u streljacko - uz uvjet da je kalibar / snaga unutar propisa za registriranu namjenu.

Ako nabaljas novo oruzje, novu cijev (po bilo kojoj osnovi lovac/strijelac) - nabavna ti treba.
E hvala na objasnjenju,a ja se ponadao da je doslo do poboljsanja u radu sluzbi i zakonskih odluka, pa da mi nije mozda nesto novo promaklo :D :D
Znaci sve po starom, iako imas oruzni za lovacko , potrebno je opet komplicirati i vaditi nabavne, umjesto jednostavne registracije nove lovacke cijevi u oruzani list- a hebiga, potrebno je izgleda da se ima neke svrhe sjediti tamo u kancelarijama!!
Ako lovac vec ima oruzani list sa registriranim oruzjem, apsolutna je glupost prolaziti ove procedure sa nabavnim prilikom kupnje novog oruzja!!!

Mislim da je ovakav postupak samo u HR, sto je stvarno zamorno za lovce s tim procedurama, neznam kako je u EU , ali ovo u HR je stvarno totalno glupo slozeno!!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Dec 2013, 22:24

fricky wrote:.....Mislim da je ovakav postupak samo u HR, sto je stvarno zamorno za lovce s tim procedurama, neznam kako je u EU , ali ovo u HR je stvarno totalno glupo slozeno!!
Ma daj..pa odakle ti samo ideja da je kod nas nesto komplicirano, birokratizirano i odmah pod sumnjom !

To ti se samo cini..... hahahahhahahahahahahahaha

To je sve da places i divis se ljudskoj gluposti, tebe cudi par papira koje trebas vaditi a zamisli sto reci na onaj biser kada SUSTAV trazi od penzionera da dostave SVOJ OIB koji im je zapravo taj isti SUSTAV dodijelio......pa ovo nase je djecji vrtic u odnosu na sva ostala sranja koja narod guta.....
Nemoguće je Nemoguće

luger08
Pozornik
Pozornik

Post by luger08 » 06 Dec 2013, 13:23

imam još jedno pitanje...kako ide postupak kad želiš pištolj u svrhu praktičnog streljaštva?
Konkretno streljana u blizini mene otvara vrata subotom i nedjeljom kroz jutro, u sklopu streljane je istoimeni klub u koji bi se učlanio
dakle, odem, učlanim se i postanem član, dakako trebam nešto za pucanje...kako ide dalje?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Dec 2013, 14:13

luger08 wrote:imam još jedno pitanje...kako ide postupak kad želiš pištolj u svrhu praktičnog streljaštva?
Konkretno streljana u blizini mene otvara vrata subotom i nedjeljom kroz jutro, u sklopu streljane je istoimeni klub u koji bi se učlanio
dakle, odem, učlanim se i postanem član, dakako trebam nešto za pucanje...kako ide dalje?
Slijedi ovaj link, otpocetka - a onda pitaj za nejasnoce ako ih bude:

http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=263

:D
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

rushordie
Pozornik
Pozornik

Post by rushordie » 06 Dec 2013, 23:12

Ja pitao djelatnika trgovine oruzjem u sloveniji u vezi kupnje oruzja hrvatskom nabavnom a on mi je odgovorio slijedece, samo sam pastao dio koji mi nije jasan;

"You can buy real firearms abroad, but you need to apply for a EU buying purchase and not for Croating buying purchase. The form is defferent. It is the same in all EU countries. "

Kakve ja papire trebam da kupim oruzje u sloveniji. :A06:
ko rano rani mošnja

luger08
Pozornik
Pozornik

Post by luger08 » 07 Dec 2013, 00:43

jolly wrote:
luger08 wrote:imam još jedno pitanje...kako ide postupak kad želiš pištolj u svrhu praktičnog streljaštva?
Slijedi ovaj link, otpocetka - a onda pitaj za nejasnoce ako ih bude:

http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=263

:D
pročitao sam, više manje sve, zaključih da se zbog dozvole za držanje više isplati streljačka varijanta od lovačke, tim više što i nabavljam oružje da idem vikendom na streljanu pucati, lov me zanima oduvijek ali mišljenja sam da je to iznimno skup sport i da treba biti dobro podmazan za ići redovito u lov, a kupovati dugu cijev+kratku i svu opremu za izići u lovište par puta godišnje ne znam koliko ima smisla?
U svakom slučaju idem do streljačkog kluba dogovoriti detalje

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Dec 2013, 04:49

Tako je!.
Sad dogovori detalje u klubu, i odi na prvo natjecanje za koje se mozes pripremiti, i do slijedece sezone u ovisnosti o financijama mozes rijesiti sve.

Vezano za lov / streljastvo i investiciju:

U lovu (teoretski po meni), manje pucas nego u streljastvu, dakle trosak municije ti je znatno manji, a municija je bitna stavka u streljastvu.
(ja ne furam neki vrhunski trening, ali prosle godine kontam da sam ispalio oko 2000 metaka u raznim kalibrima, pa sad uzmi neku prosjecnu cijenu streljiva)

Za lov, osim oruzja (dugog), moras imati i drugu opremu, ali opremiti se zadovoljavajuce - ne mora biti i pretjerano skupo - nedavno se o tome raspravljalo. Pa baci oko na lovacke stranice na forumu, i pitaj sta te interesira.

I konacno postavlja se pitanje ulozenih radnih sati, ili komercijalnog odstrela.

Ako imas manje novaca, ali imas vremena i volis biti u prirodi - tada ti clanstvo u lokalnoj LU uz radne akcije je povoljnija opcija.
Ako imas vise novaca za investiciju, a manje vremena za uloziti - tada baci oko na komercijalnu ponudu.
Inace - pocetna investicija u lovu ti je lovacki ispit, cca 2500 kn.

Sve u svemu, obzirom da se dosta umirovljenika slabijih primanja bavi lovom kroz lovacke udruge, mislim da nakon pocetnih investicija - mozes naci neku "ekonomsku" opciju za sebe. Naravno, sve ovisi o tvojoj motivaciji.

U svakom slucaju - nemoj misliti da je streljastvo jeftino - samo po sebi i pogotovu ako si aktivan.
Malo morgen!
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Dec 2013, 07:45

rushordie wrote:Ja pitao djelatnika trgovine oruzjem u sloveniji u vezi kupnje oruzja hrvatskom nabavnom a on mi je odgovorio slijedece, samo sam pastao dio koji mi nije jasan;

"You can buy real firearms abroad, but you need to apply for a EU buying purchase and not for Croating buying purchase. The form is defferent. It is the same in all EU countries. "

Kakve ja papire trebam da kupim oruzje u sloveniji. :A06:
Ja kad sam trazio oruzje po Sloveniji, od tri trgovca imao sam tri razlicita odgovora, od kojih je jedan bio slican tvome sto si ga naveo.
dakle, prvo - pitaj jos pop kojeg trgovca. Imas na forumu i gospodina Urosa, iz Artek centra.

Sve u svemu, ako u zadnjih nekoliko mjeseci nije bilo izmjena u Slovenskim ili Hrvatskim procedurama, odnosno ako nas sabor nije donio zakon o EU nabavnoj dozvoli, jer svaki dokumenat koji vlast izdaje je definiran zakonom, dakle.....tada....

EU nabavna u Hrvatskoj jos nije uvedena (po mojim posljednjim spoznajama)
Znaci: odes u Sloveniju, ispunis sa trgovcem u njihovom loklanom mup-u, zahtjev za izvozom oruzja (to kosta 49 eur) i trgovcu potpises izjavu da te on zastupa kod poslova izvoza.
Tom zahtjevu prilozi se tvoja obicna nabavna dozvola, fotokopija.

Kad trgovac u nekom roku rijesi izvozne papire - dovest ce ti oruzje na granicu, tamo ce ispuniti tvoju nabavnu dozvolu, predati tebi oruzje i ti ces to prijaviti sluzbeniku mupa na granicnom prijelazu.

i nakon tog unutar 8 dana registrirati.
Nema dotatnih uvoznih troskova.
Turn better into best!

rushordie
Pozornik
Pozornik

Post by rushordie » 07 Dec 2013, 14:15

I ja mislim da europske nabavne jos nema kod nas, citam sta ja janez napisao i nije mi jasno.
Hvala na odgovoru.
ko rano rani mošnja

Fitzgerald11
Pozornik
Pozornik

Post by Fitzgerald11 » 16 Dec 2013, 18:53

pozdrav svima...imam pitanje u vezi nabavne dozvole?mogu li ja sa nabavnom dozvolom za samoobranu kupiti pistolj od nekoga ko ga ima kao sportsko registrirano?hvala na odgovorima

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 Dec 2013, 19:26

Da, ako zadovoljava uvjete pravilnika o kalibrima za samoobranu.
Drugim rijecima ako kupis nesto u kalibru 9x19mm, 40 S&W, i slicno - nema problema.
Turn better into best!

Fitzgerald11
Pozornik
Pozornik

Post by Fitzgerald11 » 16 Dec 2013, 19:41

jolly wrote:Da, ako zadovoljava uvjete pravilnika o kalibrima za samoobranu.
Drugim rijecima ako kupis nesto u kalibru 9x19mm, 40 S&W, i slicno - nema problema.
ok,hvala na informaciji :A27:

carrR
Civil
Civil

Post by carrR » 19 Dec 2013, 22:25

Imam par pitanja vezano za dozvolu za drzanje i nosenje oruzja. ( Samo mi molim Vas nemojte kopirat clanke zakona jer sam ga procito 20 puta al i dalje ne shvacam )

Zelio bih dobiti dozvolu za drzanje i nosenje oruzja. Pripadnik sam OSRH, i kolko tolko sam shvatio proceduru dobivanja tj. samog postupka izdavanje dozvole. Koliko znam morao bih proci u MUP-u nekakav tecaj za "baratanjem" vatrenog oruzja ( mislim hellou, sad ce oni mene u 2 dana naucit kako se koristi oruzje ) i koliko vidim mogu u svojoj personalnoj zatrazit potvrdu da sam DVO i predati ju uz zahtjev, proci lijecnicki i to. No sad, posto nisam clan lovackog drustva, a i nisam clan streljackog kluba ( ali mislim postat ) zatrazio bih dozvolu.

Dali postoji opcija i kolika je mogucnost da mi daju dozvolu za drzanje i NOŠENJE, vidim da ju je dosta tesko dobit, znam ljude koji je imaju ali cu i vas zamolit za misljenje i iskustva.

I ako cu u zahtjevo napisat, da mi je dozvola potrebna za "Strucno osposobljavanje i usavrsavanje, potrebe posla kojim se bavim, i tako nesto u smislu potrebe da mi je potrebno za specificnost posla koji radim", dali postoji opcija da dobijem dozvolu. Hvala

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 20 Dec 2013, 00:10

Nemoj me držati za riječ, no mislim da će ti to teško proći. Ako ti treba za usavršavanje na poslu, mislim da je to dužan osigurati poslodavac, u ovom slučaju OSRH. Za DiN, prolazi ti jedino lovačko oružje ili ako se baviš poslovima zaštite imovine i osoba. Budući da radiš u OSRH, ne baviš se takvim poslovima. Kad si u odori, možeš nositi službeno oružje no, privatno je sasvim druga priča. Znam da to nema baš puno veze s mozgom, no nije li sve kod nas tako. Ne bih te želio obeshrabriti i odvratiti od pokušaja dobivanja oružnog lista, no mislim da bi trebalo pokušati drugom taktikom. Ovdje ima ljudi pravne struke koji će ti sigurno dati bolje informacije od mene, a najviše ti zavisi od tete na šalteru. Ako je teta ljuta, ispričaj se da si nešto zaboravio i dođi drugi dan, kad bude bolje volje. Tada će ti šanse biti puno veće. Držim fige!
Pozdrav!

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 20 Dec 2013, 10:23

carrR wrote:Imam par pitanja vezano za dozvolu za drzanje i nosenje oruzja. ( Samo mi molim Vas nemojte kopirat clanke zakona jer sam ga procito 20 puta al i dalje ne shvacam )

Zelio bih dobiti dozvolu za drzanje i nosenje oruzja. Pripadnik sam OSRH, i kolko tolko sam shvatio proceduru dobivanja tj. samog postupka izdavanje dozvole. Koliko znam morao bih proci u MUP-u nekakav tecaj za "baratanjem" vatrenog oruzja ( mislim hellou, sad ce oni mene u 2 dana naucit kako se koristi oruzje ) i koliko vidim mogu u svojoj personalnoj zatrazit potvrdu da sam DVO i predati ju uz zahtjev, proci lijecnicki i to. No sad, posto nisam clan lovackog drustva, a i nisam clan streljackog kluba ( ali mislim postat ) zatrazio bih dozvolu.

Dali postoji opcija i kolika je mogucnost da mi daju dozvolu za drzanje i NOŠENJE, vidim da ju je dosta tesko dobit, znam ljude koji je imaju ali cu i vas zamolit za misljenje i iskustva.

I ako cu u zahtjevo napisat, da mi je dozvola potrebna za "Strucno osposobljavanje i usavrsavanje, potrebe posla kojim se bavim, i tako nesto u smislu potrebe da mi je potrebno za specificnost posla koji radim", dali postoji opcija da dobijem dozvolu. Hvala
puno ti je laksa procedura - prvo se uclani u klub. Otpucaj neko od natjecanja i udji u bilten kako bi mogao dobiti potvrdu nekog od saveza. S tim uzimas dozvolu na sport koja se dobije bez problema.

Post Reply