DEVETAK - ????
Re: DEVETAK - ????
Kolega najmanje jednu lisicu i to sa najslabijim standard velocity metkom ali ne pada u vatri kako ti mislis sto ne znaci da nije mrtva i nadjes je u krugu od 100m.Sa 22 lr tesko da ce ti lisica pasti u vatri i na 50m osim ako nije pogodak u glavu iako je i metak u trup cesto probije.Govorim hipotetski i znam da je lov na patke zabranjen sa 22 lr.Zanima me koliko iskustva imas sa 22 lr oruzjem pa tvrdis da nema snage za nista preko 50m.On nema preciznosti za dalje a snage ima toliko da stadardni najslabiji I podzvucni metak na daljini od 200m probija prometni znak koji sacmeni 15ak ne moze probiti niti sa 20 metara.Probao i nisam mogao vjerovati.Puno je opasniji nego sto mislis.Vranu sam pogodio jer je bila u skupini drugih vrana i izracunao sam da bih pogodio u skupinu da moram gadjati oko 1,5 metara iznad jer uvjek imam balisticku tablicu uz sebe kad sam sa 22lr na terenuzhrvoje wrote:Kolega pitanje koliko si odstrelio lisica sa 22lr na udaljenostri od 100metara (ili lisica uopce sa 22lr)?Darko11 wrote:Je ,jazavac je jako otporan ali ubija ga 22lr bez problema i to sa standardnim olovnim streljivom samo sto ga pogotkom (osim ako nije u glavu) obicno ne obara odmah .Prednost 22 lr u odnosu na sacmaricu je u dometu.Sa sacmaricom sitnu mozes gadjati do 30-40m .22lr moze bez problema skinuti nesto ala patka ili lisica na 100m a i puno dalje ako pogodis.Prednost sacmarice je olaksano gadjanje na daljini do 40m i mogucnost gadjanja u letu naravno.Iggy wrote:. 22 lr što se mene tiče za recimo jazavca do 30m, lisicu i ove sitnarije do 100. Nije mi se baš na jazavcu pokazao, a i tvrd je jazo. Za štetočine je sačmarica zakon, vrane i svrake na daleko može sa 22 fino.
Moje iskustvo je da lisicu do 50 metara obara samo dobar pogodak, preko toga ni ne pucam jer nece past.
Ako se nesto trzne, nadjem krv i ne nadjem poslje divljac ne racunam da je dobar pogodak.
Takodjer patku je protuzakonito loviti sa 22lr u RH.
Generalno sa 22lr ne treba pucati na nista pucati preko 50 metara jer nema dovoljno snage...
Teorija je teorija ali praksa kazuje nesto sasvim drugo.
A i onaj odstrel na 200-250 metara je zanimljiv (iako kazes da je bio cisti tref), koliko si gadjao iznad vrane ili imas balisticki turet?
Evo i izracuna do 100m,program racuna do 500 ali nije mi stalo u prikaz.Nevjerovatno je da na 500m jos uvjek ima 40 Joula sto bi ubilo vranu.Cudo je sto sam je pogodio ali nije cudo sto ju je odstijelio metak.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Woolf, kod mene je ovako:Woolf Blaser wrote:Hmmm, teoretski mi ispravno djeluje. Podsjetilo me na reloading...tj kad si punis streljivo
za papir...vjerujem da si imao takvih slucajeva Lex...recimo punis streljivo za 357 mag,
minimalni load, cak i ispod...ako ,pretjeras, cesto se dogodi da zrno udari pljostimice u
metu...nema dovoljnu rotaciju (brzinu) i ne moze stabilizirati zrno...palo mi na pamet da
nije to mozda razlog zasto 22 lr tako naglo izgubi na preciznosti!? Jel si pucao na dalje!?
Ako jesi, kako je to izgledalo na papiru!?
cz zkm 452 sa sb standard streljivom, I deebeeela lovacka koncanica, optika 6x povecanje, fixna paralaxa koja mi skroz pokriva crni krug sedmice na meti r50, I ako se dobro fokusiram, na 100 metara sam drzao grupu velicine promjera osmice, na anvedenoj meti. Sramota me I reci, kako lose. Flyere necu da spominjem, ali svako malo po koji....
e sad, situacija se malo mijenja, jer sam promijenio optiku, stavio sportsku sa turetima, povecanje 4-16, korekcija paralaxe, I par kutijica razlicitog streljiva da nadjem sta joj lezi. Nazalost probao sam samo na 50 metara, dok sam upucavao, pa je pocela kisa, taman dok sam sve nastelao, pa nisam premjestao metu na 100. No, da skratim, sa RWS subsonic svi se pogoci poklapaju, grupa velicine kovanica 1 kuna. ALi, kazem na 50 metara. Pucano sa resta, lezeci polozaj, ali kundak na ramenu. Planiram da vidim sta se desava na 100, medjutim od kise nisam stigao do streljane, nakom ovog.
Inace, RWS club, I RWS match su jako blizu, ali subsonic mi je najbolji. Kad usporedim sa grupom od bellota standard, to je ko da su djeca pucala.
Ima jos nesto sta mi neda mira. Kad provucem novcanicu ispod cijevi, malo mi zapinje na desnom dijelu kundaka.
Ali lijen sam da skidam kundak pa da brusim.
E jos nesto, ako 22lr gubi na preciznosti, kako kazes, na 100 mtr, po meni jedini razlog je taj sto na distance izmedju 50 I 100 metara predje transonicnu brzinu I tu se destablizira. Do 50 metara, standard velocity i HV, obadva jos drze grupu.
Last edited by jolly on 20 Jan 2014, 22:00, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
jolly samo mala opaska.S Belot standard je smece od municije od kojeg je gora jedino Igman Konjic.Jedino sto nikad nece zatajiti.Svaki put kad okines je bang,ispalio sam je jedno 3000 komada ali nije bas precizna,moj problem je sto mi je najjeftinija i najdostupnja.Probaj i Fiocci maxac,jako percizni a nadzvucni i jaki,meni se pokazao precizniji i od Rws club,subsonic nisam probao.
28 inca cijev,zvijer od puske .
jolly wrote:
Na americkom trzistu postoji model MK puske cz 452 ultra lux. Ima nesto duzu cijev od modela 452 lux, I optimisticki mehanicki nisan od 300 metara, sa duzom nisanskom linijom / razmakom. (ja se ubih da je nadjem negdje na nasem trzistu, ali badave mi truda. Nema!)
28 inca cijev,zvijer od puske .
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
[quote="Darko11"]jolly samo mala opaska.S Belot standard ......... ali nije bas precizna,moj problem je sto mi je najjeftinija i najdostupnja.quote]
Jaoooo dje me nadje!?
Meni isto, zato je I pucam.
Ali sad sam nasao sta mi odgovara, pa znam sto cu koristi na tekmi! (naravno, bez optike), a za vjezbu u bellot ce biti dobar. BTW, nakon trainiga sa bellotom kad pogledam kroz cijev, izgleda kao da je pucano na crni barut!
Jaoooo dje me nadje!?
Ali sad sam nasao sta mi odgovara, pa znam sto cu koristi na tekmi! (naravno, bez optike), a za vjezbu u bellot ce biti dobar. BTW, nakon trainiga sa bellotom kad pogledam kroz cijev, izgleda kao da je pucano na crni barut!
Turn better into best!
[/quote]
Kolega najmanje jednu lisicu i to sa najslabijim standard velocity metkom ali ne pada u vatri kako ti mislis sto ne znaci da nije mrtva i nadjes je u krugu od 100m.Sa 22 lr tesko da ce ti lisica pasti u vatri i na 50m osim ako nije pogodak u glavu iako je i metak u trup cesto probije.Govorim hipotetski i znam da je lov na patke zabranjen sa 22 lr.Zanima me koliko iskustva imas sa 22 lr oruzjem pa tvrdis da nema snage za nista preko 50m.On nema preciznosti za dalje a snage ima toliko da stadardni najslabiji I podzvucni metak na daljini od 200m probija prometni znak koji sacmeni 15ak ne moze probiti niti sa 20 metara.Probao i nisam mogao vjerovati.Puno je opasniji nego sto mislis.Vranu sam pogodio jer je bila u skupini drugih vrana i izracunao sam da bih pogodio u skupinu da moram gadjati oko 1,5 metara iznad jer uvjek imam balisticku tablicu uz sebe kad sam sa 22lr na terenu
i trefio sam i to jednom od dosta pokusaja.Metak je bio fakticki najslabiji seler belot standard velocity od 135 Joula i Vrana je bila na mjestu gotova.To uopce ne cudi jer sam izracunao i to da taj metak na 200m ima 80 Joula sto je snaga koja bi jos uvjek zadala smrtne ozlijede i covjeku.Nemoj nikad podcjeniti 22 lr
upravo zbog tog podcjenjivana taj kalibar cesto uzrokuje nesrece u lovovima.Puska koju koristim je Baikal Toz 18.01 ali to je svejedno jer ponavljam sa 22 lr na preko 100m sve je tref pogodak ali bgmi do 100m nije.Do 100 je precizna i imas grupu ljudske sake sa mojom Baikalkom.Usput belot je smece od municije.Brno 2 je jos preciznija.Sto se tice ucinka imas minimalno 100 J na 100m sa najslabijom podzvucnom municijom sto i nije neucinkovito na sitne zivotinje kao sto ti pricas.
Evo i izracuna do 100m,program racuna do 500 ali nije mi stalo u prikaz.Nevjerovatno je da na 500m jos uvjek ima 40 Joula sto bi ubilo vranu.Cudo je sto sam je pogodio ali nije cudo sto ju je odstijelio metak.[/quote]
Kolega prvo moram reci da smo debelo off topic tako da molim admina da ovo premjesti u odgovarajucu temu.
Sto se tice lisice i 22lr moram reci da sam prvu lisicu odstrelio sa toz 8 prije tocno 22 godine, ne smijem ni reci koliko sam imao godina.
Od onda sam ih odstrelio lijepi broj. Na osnovi tog iskustva odgovorno tvrdim da se preko 50 metara nema sto pucati na lisicu, a bogami ni na kunu, macku i slicnu zivinu. Jedna lasta ne cini proljece a tako ni jedan odstrel na 100 metara nekakvo pravilo. AKo to ne mozes uspjesno ponoviti 9 od 10 puta nemoj niti pokusavati. To je moje pravilo kad lovim i zbog toga mogu reci da mi je jako malo divljaci pobjeglo ranjeno i napucano.
Divljac ne odstreljuju Jouli nego dobar pogodak s odgovarajuim zrnom sa dovoljnom brzinom.Bez obzira sto jouli rekli, 22lr nema dovoljno snage preko 50 metara za SIGURAN odstrel lisice. Da ni ne spominjemo da je lisica zivo bice koje je non stop u pokretu a ne papirnata meta tako da dobar pogodak nije uvijek moguc, bez obzira kakav strelac bio.
Dakle moj (dobronamjerni) savjet, malo manje tablica, malo vise prakse, a moze se tu i tamo poslusati netko sa malo vise iskustva.
Kolega najmanje jednu lisicu i to sa najslabijim standard velocity metkom ali ne pada u vatri kako ti mislis sto ne znaci da nije mrtva i nadjes je u krugu od 100m.Sa 22 lr tesko da ce ti lisica pasti u vatri i na 50m osim ako nije pogodak u glavu iako je i metak u trup cesto probije.Govorim hipotetski i znam da je lov na patke zabranjen sa 22 lr.Zanima me koliko iskustva imas sa 22 lr oruzjem pa tvrdis da nema snage za nista preko 50m.On nema preciznosti za dalje a snage ima toliko da stadardni najslabiji I podzvucni metak na daljini od 200m probija prometni znak koji sacmeni 15ak ne moze probiti niti sa 20 metara.Probao i nisam mogao vjerovati.Puno je opasniji nego sto mislis.Vranu sam pogodio jer je bila u skupini drugih vrana i izracunao sam da bih pogodio u skupinu da moram gadjati oko 1,5 metara iznad jer uvjek imam balisticku tablicu uz sebe kad sam sa 22lr na terenu
Evo i izracuna do 100m,program racuna do 500 ali nije mi stalo u prikaz.Nevjerovatno je da na 500m jos uvjek ima 40 Joula sto bi ubilo vranu.Cudo je sto sam je pogodio ali nije cudo sto ju je odstijelio metak.[/quote]
Kolega prvo moram reci da smo debelo off topic tako da molim admina da ovo premjesti u odgovarajucu temu.
Sto se tice lisice i 22lr moram reci da sam prvu lisicu odstrelio sa toz 8 prije tocno 22 godine, ne smijem ni reci koliko sam imao godina.
Od onda sam ih odstrelio lijepi broj. Na osnovi tog iskustva odgovorno tvrdim da se preko 50 metara nema sto pucati na lisicu, a bogami ni na kunu, macku i slicnu zivinu. Jedna lasta ne cini proljece a tako ni jedan odstrel na 100 metara nekakvo pravilo. AKo to ne mozes uspjesno ponoviti 9 od 10 puta nemoj niti pokusavati. To je moje pravilo kad lovim i zbog toga mogu reci da mi je jako malo divljaci pobjeglo ranjeno i napucano.
Divljac ne odstreljuju Jouli nego dobar pogodak s odgovarajuim zrnom sa dovoljnom brzinom.Bez obzira sto jouli rekli, 22lr nema dovoljno snage preko 50 metara za SIGURAN odstrel lisice. Da ni ne spominjemo da je lisica zivo bice koje je non stop u pokretu a ne papirnata meta tako da dobar pogodak nije uvijek moguc, bez obzira kakav strelac bio.
Dakle moj (dobronamjerni) savjet, malo manje tablica, malo vise prakse, a moze se tu i tamo poslusati netko sa malo vise iskustva.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
Da razjasnimo,jeli tvrdis da 22 lr nema snage za odstrijel lisice na 100m ili da nema dovoljno preciznosti ?? Da debelo smo u off topicu.
Ne tvrdim ja niti jedno niti drugo. Tvrdim da ces od deset puta sto pucas na lisicu na 100 metara uspjesno odstreliti samo 2 puta, ostalo ces fulati ili raniti. To ce se desiti tebi kao i velikoj vecini drugih lovaca.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
To si u pravu ali kao sto kazes dobrim pogodkom ces je odstrijeliti i sa 22lr na 100m uvjeravam te.Naravno problem je plasirati dobar pogodak na 100m sa 22lr 
Nisam rekao da neces. Rekao sam samo da ako to ne mozes odraditi 9 0d 10 puta da to onda nije Siguran odstrel i da ne bi trebao pucati kao savjestan lovac. Zato sam i stavio 50 metara kao granicu do koje se moze sa sigurnoscu pucati.
To stoji samo tvoj ton mi je djelovao kao da ja lazem da sam odstrijelio vranu na 200m a naglasio sam da je bio tref pogodak jer sam pokusao jedno 20 puta dok nisam pogodio.Dakle pogodak je bio upitan ali snaga zrna nije.To sam ti govorio iz iskustva ali kad iskustvo postane laz preostaju mi samo tablice.Znam sta pricas ,13 god sam lovac.Moje misljenje je da snage ne manjka kod 22 lr za sitno do 100m ,preciznosti vec da.
Nemam razloga da ti ne vjerujem...
Dakle ipak smo zakljucili da ne treba pucati na lisicu na 100 metara
Dakle ipak smo zakljucili da ne treba pucati na lisicu na 100 metara
Zasto ne
,sa dobrom 22 lr sa naslona pogodit ces je bar u dupe a ako ne padne odmah ,pasce za 2 sata ,ipak je to stetocina.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Nije stetocina! Spada u lovostajom nezasticenu divljac, dakle moze je se loviti tokom cijeleDarko11 wrote:Zasto ne,sa dobrom 22 lr sa naslona pogodit ces je bar u dupe a ako ne padne odmah ,pasce za 2 sata ,ipak je to stetocina.
godine, osim kad je zenka visoko bredja i kad vodi mladuncad. Termin ,stetocina, nije primjeren
za lovce! Kolega Darko, s ovim da ce uginuti za dva sata( Bog zna u kakvim mukama)...s tim se
mogu sve, samo ne sloziti! Nijedno zivo bice ne zasluzuje takve muke, pa bila to i bijesna lisica!
Ako ne mozes odstrijeliti brzo i efikasno, tada ne treba ni pucati.
Head in the City. Hearth in the Field.
O tome ja cijelo vrijeme pricamWoolf Blaser wrote:Nije stetocina! Spada u lovostajom nezasticenu divljac, dakle moze je se loviti tokom cijeleDarko11 wrote:Zasto ne,sa dobrom 22 lr sa naslona pogodit ces je bar u dupe a ako ne padne odmah ,pasce za 2 sata ,ipak je to stetocina.
godine, osim kad je zenka visoko bredja i kad vodi mladuncad. Termin ,stetocina, nije primjeren
za lovce! Kolega Darko, s ovim da ce uginuti za dva sata( Bog zna u kakvim mukama)...s tim se
mogu sve, samo ne sloziti! Nijedno zivo bice ne zasluzuje takve muke, pa bila to i bijesna lisica!
Nisam si dao truda da probam 100m, znas kakav sam ja sa vremenom...no ovo sto govoris za min.load kod 0.38 su ceste situacije, mada i tu treba biti jako oprezan, neki SMithovi jednostavno NE DRZE grupu sa sporom municijom pa da se postavis na trepavice, uglavnom vrlo je cesta situacija da je sa jacom municijom bolja grupa u preciznoj paljbi nego sa slabijom, mada osobno mislim da je to pogresan pristup za REVOLVERASE koji se prenesao od PISTOLJASA koji imaju 10-sec za 5 metaka i njima je jako bitan sto manji odskok prilikom opaljenja....Woolf Blaser wrote:Hmmm, teoretski mi ispravno djeluje. Podsjetilo me na reloading...tj kad si punis streljivo
za papir...vjerujem da si imao takvih slucajeva Lex...recimo punis streljivo za 357 mag,
minimalni load, cak i ispod...ako ,pretjeras, cesto se dogodi da zrno udari pljostimice u
metu...nema dovoljnu rotaciju (brzinu) i ne moze stabilizirati zrno...palo mi na pamet da
nije to mozda razlog zasto 22 lr tako naglo izgubi na preciznosti!? Jel si pucao na dalje!?
Ako jesi, kako je to izgledalo na papiru!?
Nemoguće je Nemoguće
Netko je napisao da je Bellot standard smeće od metka, ne bih se složio. ZKM 452 ga voli i grupe su super. Kod kolege smo neki dan upucali pušku s optikom, grupa je čep od pive na skoro 80m, pucao sam na 50m iz stalka i bilo je skoro metak u metak. Probali smo i brže streljivo, HV koji je nešto ispod 400m/s isto je dobar. Nešto jače (Rem. osa i CCI Stinger) širi grupu i nije za neko baš precizno gađanje.
Ma samo se salim WolfWoolf Blaser wrote:Nije stetocina! Spada u lovostajom nezasticenu divljac, dakle moze je se loviti tokom cijeleDarko11 wrote:Zasto ne,sa dobrom 22 lr sa naslona pogodit ces je bar u dupe a ako ne padne odmah ,pasce za 2 sata ,ipak je to stetocina.
Belot je najlosije rangiran a i dogadja se da svako neki metak "frljakne" bez veze.Mozda tvoja puska ima drugaciji rifling i voli Belot,ne znam.Nevjerovatno je da pravis grupu cepa od pive na 80m sa Belotom.Svaka cast za pusku.Iggy wrote:Netko je napisao da je Bellot standard smeće od metka, ne bih se složio. ZKM 452 ga voli i grupe su super. Kod kolege smo neki dan upucali pušku s optikom, grupa je čep od pive na skoro 80m, pucao sam na 50m iz stalka i bilo je skoro metak u metak. Probali smo i brže streljivo, HV koji je nešto ispod 400m/s isto je dobar. Nešto jače (Rem. osa i CCI Stinger) širi grupu i nije za neko baš precizno gađanje.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Drago mi je da se salis, Darko! Ma da ne ispadne sad da smo mi tu neki moralisti...
vidis i sam kakvi rejting imamo mi lovci u javnosti...na zalost, za dosta toga smo si
sami krivi...pa eto...barem da damo takav skroman doprinos da pisemo o tome na
ispravan nacin koliko je to moguce...a u svakom slucaju treba uzeti u obzir i ugled
foruma.
LP
vidis i sam kakvi rejting imamo mi lovci u javnosti...na zalost, za dosta toga smo si
sami krivi...pa eto...barem da damo takav skroman doprinos da pisemo o tome na
ispravan nacin koliko je to moguce...a u svakom slucaju treba uzeti u obzir i ugled
foruma.
LP
Head in the City. Hearth in the Field.
Darko poklopilo se, puška je nova, a i optike nije loša. Možda je jednostavno legla serija metaka. Iako nikad sa Belotom nisam imao problema, na mehaniku je uvijek bio dobar.