30 - 06 vs. 308 win

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: 30 - 06 vs. 308 win

Post by Mike_Torello » 09 Oct 2013, 18:15

1983josip wrote:1. 12,7 sam isprobo kod jednog u bosni nec imenovat
zapravo nije ni bitno...
1983josip wrote:2. Nisam mislio na table u šumi vec na oranice -pikove table po poljima
neznam kakve su to pikove table po poljima al' svejedno, ako je ono sto mislim, onda isti k***c kao i table u sumi...
cujem da su i ove "table" dobre za isprobavanje i dokazivanje streljackih sposobnosti - http://www.vecernji.hr/data/slika/157/781180.jpg
1983josip wrote:3. Ne možeš koristit 100 vrsta municije i očekivat da češ imat neke pogotke
to stoji, i uvijek je stajalo...
1983josip wrote:4. Puška ako je upucana na 100m na 200 nosi nekih 15 cm ispod (varira od proizvodjaca do proizvodjaca streljiva)
a ne varira od kalibra do kalibra te puske? sta mislis hoce li Brno2 .22lr upucan na 100m imati isti pad od 15cm na 200m, a hoce li SAKO TRG42 .338 LM upucan na 100m imati isti pad od 15cm na 200m?
1983josip wrote:5. Za gadjanje na vece udaljenosti nemos pogledat papir kako metak nosi vec treba isprobat oružije na raznim udaljenostima i ne treba 5 optika kako neki govore
da me jebes ako te razumijem... kako nebi mogao pogledati papir za vece udaljenosti? nego na sto bi gledao nego taj izbuseni papir/metu? osim ako nisi mislio na dokumentaciju od streljiva onda ok, naravno da treba isprobati... ali i dalje ne kuzim ovo "treba 5 optika kako neki govore"? gdje to govore? koji to govore? zasto bi to govorili?
1983josip wrote:6. Puška od 500 kn iz oglasnika! Što joj fali za početnika nek se nauci prvo s krampom pa tek onda nek vidi sto mu treba i pase a ne se zaletat i bacit 10000-15 000 kn za 30-06il nesto a u loištu nema vece zivotinje od lisice
crno ili bijelo? nema sivog kod tebe a? ako se okvirno zna sto ti treba, cemu baciti 500kn za pusku + 1000kn za nosace + min. 1000-2000 za optiku koja icemu vrijedi dakle min ccca 3000kn za KRAMP... da bi za godinu dvije kad skuzi sto mu treba kupovao PONOVO ali ovaj put pravu stvar koju je mogao kupiti odmah... iako ce mu optika valjati i za ovu novo kupljenu pusku, nosaci su upitni, a sto ce onda na kraju s tim krampom? Kad kupi bolju stvar nece ga koristiti a prodati? heh... uglavnom... po tvojem ispada da se cijene pusaka krecu od 500-1000 i onda od 10000-15000 ali između 1000 i 10000 nema nista? zasto si nebi odmah kupio pravu stvar koju ce vjerojatno imati do kraja zivota, bez nekog krmeljanja prije, no s tim se treba pomiriti da ce to biti RADNA a ne PARADNA puska... osim ako ide u sminku a ne u lov... ali ako lova kupuje univarzalnu, i trenutno jedinu pusku, onda ce sigurno biti radna...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 09 Oct 2013, 18:30

Mike me prertekao pa dodajem citat u editu, da ne zbunim:
upitnik wrote:Dobro, a ono cijev 51 cm u 30-06 metak se puni sa bržegoručim barutom pa se povečavaju pritisci i mora se slabije metak naložit pa se gubi na brzini(eto fizike) dok kod 308 zbog volumena(jebem ti fiziku) i nije takav slučaj i da ga j..eš 308 bolje funkcioniraju sa kraćim cijevima nego 30-06 pa da na svijeti ima i 10 moliona baruta :twisted:
Igra fizike ti je tu da joj nema kraja...
Kod duze i tanje cijevi - javljaju se vibracije kod prolaska zrna, tzv "whipping effect", pa lagano rasipa i smanjuje preciznost.
Pa onda za preciznost ispada da je mozda bolja kraca i deblja i odgovarajuci barut.

kad spomenu ono 300 win magnum, u PA isti ko 30-06...
Ja sumnjam kod takvih komentara da su ti koji su to rekli bas mjerili neku brzinu / snagu i usporedivali, meni to vise zvuci kao odokativni komentar, oko puta pi.

Ali kod povrata plinova, dio energije se gubi na rad mehanizma - to je jasno.
Premda, da ga jebes, sto fali 30-06 po snazi za nasu divljac (makar na cahuri pisalo 300 winchester magnum)?
razumijes sto hocu reci?

Ako stavis na stranu snagu i orijentiras se na preciznost PA karabina, onda je bitna ujednacena izlazna brzina zrna, koja i mozda moze biti efektirana posudbom plinova.
Ako brzina zrna nije ujednacena - to ce ti se vidjeti na meti, gdje ce ti se pogoci na meti rasipati po vertikali.

Drugo, kod nas ti nije (trenutno) dozvoljeno punjenje - dakle nista od vlastitih pokusa sa barutom ovog ili onog tipa - bit ces prisiljen traziti po trgovini tvornicko streljivo, isprobati cim vise, i kad nadjes sto ti odgovara - to ces koristiti.
Fokusiraj se najvise na ergonomiju puske / kundaka (mozda i cijenu), a za ostalo - obadva kalibra pogadjaju i obaraju.

Cinjenica je - da su moderni brzi baruti dopustili skracivanje cijevi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

1983josip
Razvodnik
Razvodnik

Post by 1983josip » 09 Oct 2013, 19:13

Mike_Torello Kod tbeli ne mislim na oznake po poljima i sumama kod nas po seljacki znaju rec za oranicu dimenzija 200x300m i vece rec tabla a ne nikakve oznake.
Kod onog ako je puska upucana na 100m da na 200m nosi cca 15 cm nize to sam milio u tom slucaju na 7,9 kalibar i u ovom slucaju belotovu municiju
A ono za papir nisam mislio na metu i rupe u istoj, vec na tvornicke podatke metka u papirima. Ja se drzim onog da ja to isprobam na 100,200 i 300m pa da vidim a sto oni pisu po nekim tabelama to sluzi da se otprilike uokviris
Za optike sam misli da ne treba imat 2 optike na puski montirane da bi mogo gadjat s njom na 100,200 i 500m dovoljno je jedna.samo se treba znat sluzit
Za pusku od 500 kn i dalje stojim da je to ok jer kad se covjek navikne na tandjaru (m-48) tko kaze da ce ju kasnije poželit mjenjat i na kraju ju uvijek moze prodat za 500 kn

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 09 Oct 2013, 19:24

Ali kod povrata plinova, dio energije se gubi na rad mehanizma - to je jasno.
Premda, da ga jebes, sto fali 30-06 po snazi za nasu divljac (makar na cahuri pisalo 300 winchester magnum)?
razumijes sto hocu reci?

Da razumijem te a kod modernih poluaotomata se gubi kod povratnih plinova 1-2% zanemarivo,a kaj če mi 300wm čiji su metci skuplji ak dela ko 30-06 onda bum kupil 30-o6,a ak 30-06 u kračim cevima dela ko 308 onda bum kupil 308.
I iz toga sljedi neki zaključak da ako je cijev 60 cm da je 30-06 jači a ak je cijev krača da bi mogli biti isti ko 308 koji bi trebal bit precizniji.Negdje sam pročital(mislim u njemačkom W und H) podatak da 30-06 sa svakih 2,5 cm od nekog standarda za taj kalibar 60cm gubi 10% brzine :!:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 09 Oct 2013, 21:09

upitnik wrote:.....Negdje sam pročital(mislim u njemačkom W und H) podatak da 30-06 sa svakih 2,5 cm od nekog standarda za taj kalibar 60cm gubi 10% brzine :!:
Pogledaj malo da li neki proizvodjac standardnog naourazanja MIJENJA duzinu cijevi za isti kalibar ?? Znaci od 308-30.06-300WM, koliko sam primjetio duzine cijevi za isti tip puske je potpuno ista za sva ova tri PUNJENJA....!
Nemoguće je Nemoguće

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Oct 2013, 22:25

1983josip wrote:Kod onog ako je puska upucana na 100m da na 200m nosi cca 15 cm nize to sam milio u tom slucaju na 7,9 kalibar i u ovom slucaju belotovu municiju
ali takvu izjavu moras precizirati, pogotovo u topicu u kojem se prica o najmanje 3 razlicita kalibra... jer neki mogu samo predpostaviti sto si ti milio, a neki nece ni predpostavljati...
za optike sam misli da ne treba imat 2 optike na puski montirane da bi mogo gadjat s njom na 100,200 i 500m dovoljno je jedna.samo se treba znat sluzit
tko je to uopce rekao? No nemojmo mjesati kruske i jabuke a to su lovacke optike i streljacke/takticke optike... jako su razliciti rasponi povecanja... a tvrditi da je netko s lovackom optikom konkurentan u natjecateljskim streljackim disciplinama je ravno gluposti...
Za pusku od 500 kn i dalje stojim da je to ok jer kad se covjek navikne na tandjaru (m-48) tko kaze da ce ju kasnije poželit mjenjat i na kraju ju uvijek moze prodat za 500 kn
pusku a i nosac od optike također moras prodati... jer ako nakon M48 kupis npr Zbroju, nosac optike ti vise ne odgovara, a to vise nije 500 nego 500+1000(1200)kn... s tim da nakon kupovine nove puske moras kupiti novi nosac... jedino sto ti mooozda ostaje je optika... a racunaj i streljivo koje ne ispucas, prodat ces ga u pola cijene... na svemu tome se gubi...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 09 Oct 2013, 22:39

Pogledaj malo da li neki proizvodjac standardnog naourazanja MIJENJA duzinu cijevi za isti kalibar ?? Znaci od 308-30.06-300WM, koliko sam primjetio duzine cijevi za isti tip puske je potpuno ista za sva ova tri PUNJENJA....!

Sad ču odgovoriti u tvome stilu da,da,da postoje samo cijevi u standarnim dužinama,da mijenja npr 8x57 vs 8x68 koja dolazi u dimenziji 65cm a isti kalibar ili 7x64 vs 7x65r koji S&B u svome katalogu ima navedeno da 7x64 puca iz cijevi od 60cm a 7x65r sa cijevi od 68cm.A ovo što su cijevi jednako dugačke u 300,30-06,308 kod standarnih karabina ne znači da je dobro i da če 300wm iskoristiti svoj puni potencijal i nije nikakva tajna da magnumi ljube duže cijevi.To su ipak samo standardni karabini :mrgreen:ali i kod njih ima primjer remington 700 30-06 cijev 24" a 300wm 26" znaju ameri :twisted:
Last edited by upitnik on 09 Oct 2013, 23:02, edited 2 times in total.

1983josip
Razvodnik
Razvodnik

Post by 1983josip » 09 Oct 2013, 22:41

Pa u jednu ruku se slažem s tobom ali zasto nepasu nosaci s m48 na neku drugu pusku oni fiksni, neznam ih opisat mislim one koji se usarafe direktno u pusku to jest onaj oblog iznad zatvaraca. Al znam par ljudi koji su sebi montirali sinju na m-48 bas iz razloga da ako promjene pusku ne mojaju nosace i optiku.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 09 Oct 2013, 23:29

Josipe,Ti kao mladji covjek bi trebao evoluirati i s obzirom da zivimo u atomskom dobu malo
je cudno da se se uhvatio (uz duzno postovanje) M-48 i S & B i jos pises o nekom isprobavanju
na 200,300 pa i 500 m! Ima na forumu ljudi koji su duze lovci nego sto Ti imas godina. Osobno
mi je drago sto si na forumu ali brate de smanji malo i malo manje iritiraj inteligenciju ljudi sa
foruma jel zbilja imas nekih izjava(umlatiti,ubiti,500 m...) koje i vise nego granice sa dobrim ukusom.
Pristojno zahvali moderatorima sto su ti uopce objavili post u kojem spominjes ubijanje i mlacenje
zivotinja. Da si tako nesto izjavio na nekom lovackom forumu vjerojatno bi lovci insistirali da
Ti se prostepa lovacka iskaznica.
LP

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 10 Oct 2013, 00:08

Proizvodjaci oruzja ne prave duzinu cijevi kako im se pravi vec se drze odredjenih pravila
u izradi oruzja. Americki proizvodjaci obicno prave za standardne kalibre duzinu cijevi od
22 incha (56 cm), a za magnum kalibre od 24 incha(60,8 cm). Neki proizvodjaci osim toga
prave i za standardne kalibre cijevi od 24 incha,a za magnum od 26 incha. Za Weatherby
karabine je pravilo duzina od 26 incha(Mark modeli). Nosller Castom i HS Precision prave
i jedno i drugo,po zelji kupca,tj sto je kome potrebno. Zasto to rade objasnit cu u sljedecem
postu. Europski proizvodjaci imaju kao neki standard za stand. kalibre duzinu od 60 cm, a za
magnum kalibra 65 cm,mada Sako koristi duzine od 58/63 cm,Rosler Titan 6 56/61, a Blaser
58/65. Cijevi od 51 cm se koriste za tkz ,stutzen, puske ili ,nachshuse, puske koje uglavnom
koriste lovci koji sa lovackim psima idu u potragu za nastreljenom divljaci i sa kracom puskom
im je olaksano kretanje kroz gustise(makija,sistra,trska,guzvinje...), a s obzirom da se puca
na blizu tada je duzina oruzja u prednosti nad drugim elementima. Inace se smatra da je
potraga za nastreljenom divljaci najhumaniji dio lova i lovci koji to odradjuju uz pomoc svojih
obucenih pasa su vrlo cijenjeni.
Head in the City. Hearth in the Field.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 10 Oct 2013, 00:34

Pomisao da 308 (u daljnjem tekstu citaj ,Gringo,) ima vecu energiju od 30 06 ako ovaj drugi
ima kracu cijev jednostavno nije tocna. Cinjenica je da je 30 06 jaci od Gringa kao sto je i cinjenica
da je 300 Win Mag puno jaci od 30 06 i razlika u duzini cijevi to jednostavno ne moze promijeniti.
Razlike su prevelike u koncepcijama samoga metka da bi to bilo moguce. Sva tri navedena
kalibra koriste potpuno identicna zrna s time da u Gringa ide nesto malo preko 45 grs baruta,
u 30 06 do 60 grs, a u 300 Win Mag cak do 80 grs! Naravno,ne sa istim karakteristikama baruta
jel na to u najvecoj mjeri utjece oblik i volumen caure (case,hulsen). Moderni baruti u klasi
srednje brzih baruta sagore potpunu u duzini od 46-47 cm cijevi.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 10 Oct 2013, 01:31

Gringo (308 Win) obicno koristi malo brze barute(kao sto je otprilike Kemira N-140). Takve
i slicne karakteristike mu najvise odgovaraju zbog koncepcije caure. Isti takav barut moze
koristiti i 30 06 za nesto laksa zrna, ali samo do odredjene granice jel bi zelja za jacim metkom
s takvim barutom vrlo brzo ,splasnula, usljed pojacanog pritiska. 300 Win Mag takav barut ne
smije upotrebljavati jel bi to izazvalo takav pritisak da bi vjerojatno doslo do nezeljenih posljedica!
Brzi baruti u startu imaju veci pritisak,ali brzo i opadne,dok sporiji baruti u startu imaju manji
pritisak ali ga duze i zadrzavaju u cijevi i zato je za magnum kalibre potrebna duza cijev. Ovo
vazi za magnum kalibre koji imaju veliki volumen caure naspram debljine vrata caure(neck)!
Kod recimo magnum kalibara kao sto su 375 HH,416 RIGBY,458 WIN MAG i sl koji imaju veliki
promjer necka u odnosu na cauru takodje se koriste brzi baruti iz jednostavnog razloga da mogu
postici zeljeni pritisak u cijevi. Spori barut koji koristi 300 Win Mag je prakticno neupotrebljiv
kod Gringa,,jel usljed sporog sagorijevanja,malog volumena caure i velikog promijera necka u
odnosu na cauru ne moze postici optimalan pritisak da moze odraditi kako treba. 30 06 podjednako
uspjesno koristi obje vrste baruta jel ima relativno dobru koncepciju caure. Za laksa zrna u
pojedinom kalibru se koriste malo brzi baruti iz jednostavnog razloga sto lakse zrno (citaj ,krace,)
stvara i manji otpor u cijevi i obrnuto. To ne treba gledati generalno,tj svaki kalibar je specifican
i postoje nize i vislje granice u odabiru baruta koje se moraju postovati.

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 10 Oct 2013, 03:04

Evo mene interesira koliko se od kolega koji su objasnjavali razliku u punjenju 308/3006/300wm bavilo ili jos bavi reloadingom (kolega Woolf Balser ovo se ne odnosi samo na tebe)?
Takodjer me interesira koliko ih ima kronometar, jesu li ga uopce kad vidili i jesu li kad pucali iz 300wm sa 51 cijevi kroz njega...
Ja jesam...
Mislim da je tu jako puno teoretiziranja a prakse jako malo ili nista...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 10 Oct 2013, 03:31

Ja imam kronograf,bavio sam se reloadingom jako puno i lovio sam jako puno. Ja trenutno
nisam u drzavi, kronograf sam ostavio kumu da se sluzi s njime. Kum mi je iz Osijeka, bavi
se aktivno streljastvom i vjerujem da ga osobno poznas. Sad ti meni molim te reci koji je to
fck idiot napravio pusku u kalibru 300 Win Mag sa cijevi od 51 cm!? Ili sto ce biti vjerojatnije
(sory sto sumnjam,ali ja jos nisam cuo a kamoli vidio da netko radi puske u tom kalibru i s
takvom duzinom cijevi jel je to apsurd) da si ti tu nesto pobrkao oko kalibra!? Jedino ako
nije izradjena u nekoj garazi...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Oct 2013, 04:52

Rasprava je zivnula i postaje temeparementna!!!

Sad nam fali jos samo jedan dodatak: nismo se jos takli zlijebova i koraka zlijeba, sva tri kalibra - plus magnum kalibri?
Niko nije nije zagrizao na Lexov komentar.
Ali bez tog - necemo stici do nekog zakljucka.
;)

A i bilo bi zanimljivo kako to sve utjece na trajnost cijevi (broj ispaljenja) dok ne pocme padati preciznost?
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 10 Oct 2013, 05:28

Mi premalo pucamo da bi nam to predstavljalo neki ozbiljniji problem! Sto se tice twista
sva tri kalibra imaju u lovackim verzijama jedan u deset, jedino sto fck Gringo ima u streljackoj
varijanti jedan u dvanajst! Sto ce mo sa Nemcem!? Kad je Bog stvarao svijet najteze Mu je
bilo napraviti Nemca,poslije je sve islo lakse...!!!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Oct 2013, 05:43

Woolf Blaser wrote:Mi premalo pucamo da bi nam to predstavljalo neki ozbiljniji problem!
Mislim da je ovo kljucna rijec cijele rasprave.
Na ovim podrucjima ne puca se puno, i ne puca se na extremne udaljenosti.
Turn better into best!

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 10 Oct 2013, 06:01

Woolf Blaser wrote:Ja imam kronograf,bavio sam se reloadingom jako puno i lovio sam jako puno. Ja trenutno
nisam u drzavi, kronograf sam ostavio kumu da se sluzi s njime. Kum mi je iz Osijeka, bavi
se aktivno streljastvom i vjerujem da ga osobno poznas. Sad ti meni molim te reci koji je to
fck idiot napravio pusku u kalibru 300 Win Mag sa cijevi od 51 cm!? Ili sto ce biti vjerojatnije
(sory sto sumnjam,ali ja jos nisam cuo a kamoli vidio da netko radi puske u tom kalibru i s
takvom duzinom cijevi jel je to apsurd) da si ti tu nesto pobrkao oko kalibra!? Jedino ako
nije izradjena u nekoj garazi...
Jedna od najnakaradnijih pusaka iz koje sam pucao je stutz verzija zastavinog karabina u 300wm sa 51cm cijevi.
Puska je radjena prije rata za nekog glavesinu, sva nacifrana u tvornici i tako to...
Sadasnji vlasnik je jako ponosan na nju, kao to je top...
jedina slicnost sa topom je ta da kad opalis metak baca cca 1 metar plamen na usta cijevi...
Pucao sam jos i iz Benelli poluatuomata sa 51cm cijevi, tu sam i mjerio i brzinu zrna, necete vjerovati, manja je brzina bila nego iz karabina 3006 sa 60cm cijevi. (oba zrna su bila 180grs). Brojki se tocno ne sijecam pa necu sad pogadjat, ali kod kuuce je sve zapisano u tekicu...

Sto se tice proizvodjaca pusaka u 300wm i 51 cm cijevi...

http://www.benelli.it/en/products/semia ... tech-black
http://www.zastava-arms.rs/en/civilianp ... mannlicher

Ima toga jos samo mi se neda trazit...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 10 Oct 2013, 08:27

Ide voda na moj mlin :mrgreen:

1983josip
Razvodnik
Razvodnik

Post by 1983josip » 10 Oct 2013, 09:21

Sory ako kog zivciram il nesto slicno to mi nije namjera a izrazi umlatio,utuko i sl tos mi vise kao postapalice s time ne mislim da se umlacuje.Jednostavno da svako oruzije moze usmrtit ako se pogodi ali ne i da s 22lr treba ic u lov.Htio sam samo rec da se puska moze kupit za malo novaca u 7,9 i da je taj kalibar jako dobar ( ne i najn bolji) za lov po nasim lovistima.Omjer uloženog-dobivenog po mom jako povoljan financiski za pocetak.

Post Reply