NOŠENJE ORUZJA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: NOŠENJE ORUZJA

Post by Darko11 » 13 Apr 2016, 12:14

Nazalost tako je,kad je u pitanju cin samoobrane fakticki je svejedno na koju je dozvolu oruzje, gotovo je svejedno cak jeli to oruzje na crno ili registrirano jer ces sigurno biti kriv za smrt nevinog napadaca na tebe ,slijedi zatvor i oduzimenje sveg oruzja.
Ako nekim mitskim cudom i dokazes nuznu samoobranu onda te mogu kazniti samo za posjedovanje neregistriranog oruzja,ali neces je dokazati gotovo sigurno ,tako da te vrsta oruzja koju ces upotrijebiti u toj ne daj boze situaciji ne treba brinuti.Mozes koristiti od motike do mitraljeza sto ti bude pri ruci, ishod ce biti slican.
Ostaje samo ono sto kolega lex rece,ako dodjes u tu situaciju biraj,hoces li da te dvojica vode ili cetvorica nose?

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 13 Apr 2016, 15:18

Znaci da je posjedovanje takve dozvole jedino za osobni gust, da sam sebi mozes reci "ja to imam"! A to je jadno!
BUM BUM...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 13 Apr 2016, 17:41

Ima tu jedan daleko dublji problem na cijelom području EU-a koliko se meni čini, dodušte vani ja sudstvo koliko toliko na svom mjestu no cilj je isti:

- ukinuti pravo i mogućnost na samoodbranu bez obzira na posljedice
- građane učiniti nesposobnima za organizirano djelovanje, stvoriti glupane

Ništa od ovoga se ne događa preko noći ali uz pomno planiranje kroz dvije tri generacije, može se programirati razmišljanje do te mjere da sve izgleda kao logičan sljed događaja...

Kako sustav može dozvoliti da građanin ima manja prava nego nasilnik, provalnik, kriminalac itd. Kojom bolesnom logikom se mora služiti onaj tko opravdava silovanja, provale, otmice, batinanje itd.. Po meni nasilnim ponašanjem ili nasilnim ulazom u nečiji posjed-vlasništvo NEMAŠ više nikakvih prava, pa ako si preživo za nagradu još ćeš robijati 20g i odrđivati radom tu svoju zajebanciju. NAKARADNO društvo....
Nemoguće je Nemoguće

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 17 Apr 2016, 11:56

Ovo za nosenje nekog pistolja koji nije na dozvoli za drzanje i nosenje sam i ja cuo da prolazi,uz predocenje dozvole pistolja za nosenje koju posjedujes! Dakle, uzmes pistolj koji hoces, a uz njega i dozvolu pistolja koji je na nosenju! Eto! Nadam se da "polu educirani" policajac(cast iznimkama) ne bi pravio problem da dodje do ovakvog slucaja.
Jedna stvar koje sam se sjetio prije par dana je o sportskom oruzju! Naime, za dobiti nabavnu dozvolu za "sportski pistolj" moras biti clan kluba i izaci u biltenu da si bio na bar jednom natjecanju i donijeti potvrdu! Koja je to glupost! Otkud potvrda da si pucao ako jos nemas prvo oruzje? Od kluba mozda? Kod lovackog oruzja je lovacka iskaznica potvrda da si osposobljen za lovca i rukovanje oruzjem! Ovdje, za razliku od lovacke iskaznice koja potvrdjuje sposobnost rukovanja oruzjem, kako pucati u klubu i sa cijim oruzjem kada nemas osnove za to? Zar se to postize samo clanarinom? Eto,nas zakon je takav. Ovo je samo jedan primjer,a ima ih mnogo!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Apr 2016, 14:19

RANGER94 wrote:....biti clan kluba i izaci u biltenu da si bio na bar jednom natjecanju i donijeti potvrdu...!
Da citas malo pazljivije onda bi naisao i na ovo:

- nigdje ne pise na moras izaci u biltenu da si pucao sa SVOJIM vatrenim oruzjem, znaci mozes pucati i sa zracnom puskom ili pistoljem na nekom lokalnom takmicenju i izaci u lokalnom biltenu klupskog ranga.

- ako klub ima MK mozes pucati i MK

- itd....

Kuzis ????
Nemoguće je Nemoguće

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 17 Apr 2016, 22:38

Znaci da sa MK mozes pucati u klubu brz obzira imas li svoje oruzje ili ne
BUM BUM...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 18 Apr 2016, 02:46

Da.
Pod nadzorom trenera.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

killcros
Civil
Civil

Post by killcros » 18 Apr 2016, 18:48

Tocno tako, nije potrebno vlastito oruzje za pucanje biltena, npr. uclanite se u streljacki klub koji omogucava "rent'a'gun" i platite 300kn ispucate bilten i dobite potvrdu od HSS da ste aktivni clan saveza i sa time idete u MUP i predajete zahtjev za oruzje. Zapravo je VRLO jednostavno doslovce bilo tko moze se uclanit i doc do dozvole, jedini uvijet je da ste zdravi i da niste imali kaznene. Sto je zapravo super, ali sa druge strane doslovce bilo tko moze doc i ispucat bilten, u zakonu pise morate imati potvrdu da ste osposobljeni rukovati vatrenim oruzjem, sto za nas je upravo ta potvrda da ste clan HSS-a sto je po meni apsurdno, po meni bi trebali proc pravo osposobljavanje kao na primjer tecaj osnovnog rukovanja vatrenim oruzjem PRIJE nego dobe dozvolu, jer sam vidio svasta, covjek se okrece da punim oruzjem sa metkom u cijevi prema ljudima u streljani, ljudi koji uopce neznaju iz cega pucaju, nemaju nikakvog osnovnog znanja o vatrenom oruzju. Jedini problem sa ovim nacinom dolaska do dozvole je ona zenska koja radi gore na katu, ne moram puno pricat jer kolko sam skuzio svi ju vrlo dobro poznaju :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Apr 2016, 05:36

killcros wrote:Tocno tako, nije potrebno vlastito oruzje za pucanje biltena, npr. uclanite se u streljacki klub koji omogucava "rent'a'gun" i platite 300kn ispucate bilten i dobite potvrdu od HSS da ste aktivni clan saveza i sa time idete u MUP i predajete zahtjev za oruzje. Zapravo je VRLO jednostavno doslovce bilo tko moze se uclanit i doc do dozvole,
Nije to bas tako.
uclanjenjem u klub, dobijas i neke obveze, a najmanja obaveza je koje se mogu sjetiti je da se plati godisnja clanarina.
Ljudi koji dodju "na brzaka", pokupe dozvolu, nestanu, ne idu na natjecanja, ne plate clanarinu.... brzo izgore u klubovima.
Eventualno jos mogu izvesti neku sitnu piruetu - promjeniti po koji klub, ali kad im ponestane klubova, istekne im oruzni list, avantura je gotova, oruzje prodaju, ili im se oduzme. Finito.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 19 Apr 2016, 15:29

Koliko traje procedura od uclanjenja u klub do dobivanja potvrde potrebne za nabavnu dozvolu?
BUM BUM...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Apr 2016, 18:20

Ovisi o internim pravilima kluba, i statutu kluba.

A potvrdu od saveza dobija se obicno unutar 15-tak dana od podnosenja zahtjeva.
(ako ispunjavas uvjete za dobivanje takve potvrde)

Naravo, ima i izuzetaka, mislim da je bilo primjera i duuuuzeg cekanja....
Turn better into best!

Doc77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Doc77 » 19 Apr 2016, 19:32

Ja od zamolbe za potvrdom od HSS-a do nabavne dozvole taman 3 mjeseca. 1 mjesec za potvrdu i 2 mjeseca za nabavnu.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 19 Apr 2016, 21:17

Dobro! Znaci, uclanim se u klub i moram odmah otpucati za bilten, kako li vec? Pojasnite mi!
BUM BUM...

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 19 Apr 2016, 21:51

RANGER94 wrote:Ovo za nosenje nekog pistolja koji nije na dozvoli za drzanje i nosenje sam i ja cuo da prolazi,uz predocenje dozvole pistolja za nosenje koju posjedujes! Dakle, uzmes pistolj koji hoces, a uz njega i dozvolu pistolja koji je na nosenju! Eto! Nadam se da "polu educirani" policajac(cast iznimkama) ne bi pravio problem da dodje do ovakvog slucaja.
Ovo nije tocno, nemoj buniti ljude nego pažljivije pročitaj zakon , jasno u zakonu piše gdje se može koristiti sportsko a gdje lovačko oružje i kako se prenosi, nosi i gdje i kako se može koristiti i u koju svrhu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Apr 2016, 06:07

berbenn wrote:Dobro! Znaci, uclanim se u klub i moram odmah otpucati za bilten, kako li vec? Pojasnite mi!
Ma gle, ti se bavis lovom?

To ti je kao da pitas kad nakon uclanjenja u lovacko drustvo mozes dobiti pravo na odstrel?
u nekim drustvima si odmah punopravan cklan sa pravom odstrela.
u nekim dustvima moras imati dovoljno bodova, da steknes to pravo.
znam za drustvo gdje mladi lovac ceka po dve godine na pravo odstrela, uz obavezu radnih akcija.

Znaci, kontaktiraj malo streljacke klubove u svojoj blizini pa se raspitaj.
ovisi o internim pravilima i statutu kluba.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Apr 2016, 06:54

PS: jos da dodam na prethodno:
Kod izbora kluba i ako u svom mjestu / gradu, imas vise streljackih klubova - onda prije zivkanja na telefon, malo istrazi po internetu.
Streljacki klub koji ima kvalietne informativne web stranice, ili facebook profil - vjerojatno je aktivniji i origaniziraniji.

Takodjer pogledaj biltene na stranicama streljackog saveza, ili zupanijskih saveza, pa vidi malo prema natjecateljima iz kojih su klubova u tvojoj blizini.
Ja bih preporucio klub sa cim vecim brojem aktivnih natjecatelja, jer znaci da decki treniraju, aktivni su itd... pa ce ti u takvoj sredini biti lakse nauciti sto treba.
Ako se klub sastoji od 5 "neaktivnih clanova", koji se ne vide po biltenima, tesko ces se organizirati.

Ako u manjoj sredini nema izbora kluba, onda nemas ni previse izbora, pa vidi sam.
Turn better into best!

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 20 Apr 2016, 21:18

RANGER94 wrote:Naime, za dobiti nabavnu dozvolu za "sportski pistolj" moras biti clan kluba i izaci u biltenu da si bio na bar jednom natjecanju i donijeti potvrdu!!
ne baš... tražiš nabavnu za "Držanje".. osima ako se stvarno ne namjeravaš baviti natjecateljskim streljaštvom

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 20 Apr 2016, 22:35

sjekira wrote:
RANGER94 wrote:Naime, za dobiti nabavnu dozvolu za "sportski pistolj" moras biti clan kluba i izaci u biltenu da si bio na bar jednom natjecanju i donijeti potvrdu!!
ne baš... tražiš nabavnu za "Držanje".. osima ako se stvarno ne namjeravaš baviti natjecateljskim streljaštvom
Svo sportsko oruzje je za drzanje, nijedno sportsko oruzje nije za nosenje, da bi dobio oruzje kao sportsko moras donesti potvrdu u mup od HSS- a da si aktivni strijelac, a za to moras barem na jedno natjecanje i izaci u biltenu. Nikako drugacije!

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 20 Apr 2016, 23:29

Berto wrote:
RANGER94 wrote:Ovo za nosenje nekog pistolja koji nije na dozvoli za drzanje i nosenje sam i ja cuo da prolazi,uz predocenje dozvole pistolja za nosenje koju posjedujes! Dakle, uzmes pistolj koji hoces, a uz njega i dozvolu pistolja koji je na nosenju! Eto! Nadam se da "polu educirani" policajac(cast iznimkama) ne bi pravio problem da dodje do ovakvog slucaja.
Ovo nije tocno, nemoj buniti ljude nego pažljivije pročitaj zakon , jasno u zakonu piše gdje se može koristiti sportsko a gdje lovačko oružje i kako se prenosi, nosi i gdje i kako se može koristiti i u koju svrhu.
Ako imas pistolj kojem je pukla igla, a imas za njega dozvolu za nosenje i imas je jer ti je zivot ugrozen(govorim hipotetski), zasto ne uzeti sa sobom svoj lovacki pistolj dok se ovaj ne popravi i dozvolu od oba? O tom pricam. U zakonu o tom ne pise nista!!!! Mislim da opcija sa oruznim listom za nosenje opravdava drugi pistolj posto u terminalu postoji razlog zbog cega imas takvu dozvolu!
BUM BUM...

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 21 Apr 2016, 07:50

berbenn wrote:
Berto wrote:
Ako imas pistolj kojem je pukla igla, a imas za njega dozvolu za nosenje i imas je jer ti je zivot ugrozen(govorim hipotetski), zasto ne uzeti sa sobom svoj lovacki pistolj dok se ovaj ne popravi i dozvolu od oba? O tom pricam. U zakonu o tom ne pise nista!!!! Mislim da opcija sa oruznim listom za nosenje opravdava drugi pistolj posto u terminalu postoji razlog zbog cega imas takvu dozvolu!
Pročitaj zakon:

Članak 28.

S oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom.
Osobita pažnja u postupanju s oružjem i streljivom pokazuje se u njegovom pravilnom čuvanju, pravilnoj i stručnoj uporabi, nošenju, prenošenju i držanju u ispravnom stanju.

Članak 32.

Vlasnik oružja dužan je oružje održavati u ispravnom stanju, pravilno i pozorno rukovati njime.
Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnim mjestima ili na mjestima gdje se može ugroziti sigurnost građana.
Lovačko oružje ne smije se upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja.
Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.

Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, zračno oružje i luk smiju se upotrebljavati i na mjestima koja su po svom položaju ili po poduzetim mjerama osiguranja takva da se ne može ugroziti sigurnost građana.
Zračnim oružjem te lukom smiju se koristiti i djeca starija od 11 godina na športskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Oružje je zabranjeno dati na uporabu djeci, osim prema odred­bama ovoga Zakona.
Kratko i dugo lovačko i dugo športsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima.

Ako budeš nosio lovačko oružje po gradu i u svrhu samoobrane ostati ces bez njega, a ako ti nešto nije jasno lex ti je odavno napisao:
lex-lutor wrote:UBIJEK je bolje da te dvojica VODE nego da te cetvorica NOSE !!!

Post Reply