Crvena Zastava PAP M59/66

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Re: Crvena Zastava PAP M59/66

Post by AR15 fan » 03 Sep 2020, 12:25

Teta na šalteru ne zna :A14:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 03 Sep 2020, 12:46

Ima i ona nadređenog,postoji i šef odjela........
Netko mora dati informaciju.
Možda najboje pitati pismenim putem,emailom........ i onda imaš crno na bijelo.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 04 Sep 2020, 17:30

AR15 fan wrote:Teta na šalteru ne zna :A14:
onda ju ti školuj i reci da si saznao da je u redu onako kako ti kazes...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 05 Sep 2020, 10:07

Teta još živi u filmu da papovka mora imati graničnik na 2 metka, ne čak ni 5 nego na 2 makar nije za lov nego sportsko streljaštvo haha

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Post by Barut » 06 Sep 2020, 12:06

Danas na Jamadolu, od 11 papovki na liniji, samo su dvije bile očerupane. Od toga jedna je naša Šibenska registrirana za lov.
[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/20200906/c2fb08078286f6ff9738a2369b4c2f17.jpg[/img]
Ostale su u originalnom stanju.

Tapatalk je zakon! :)
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 06 Sep 2020, 12:48

Barut wrote: Tapatalk je zakon! :)
Moze biti, ali link koji si stavio ne radi. :A00:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 06 Sep 2020, 14:21

jolly wrote:
Barut wrote: Tapatalk je zakon! :)
Moze biti, ali link koji si stavio ne radi. :A00:
Sorry, ali link je samo za korisnike Tapatalka. :D :D ;)
Ostali mi moraju vjerovati na riječ. ;)

(šala, ionako nisu sve papovke na slici, pa ni ta slika nije dokaz sama po sebi)

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 Sep 2020, 09:50

Ljudi moji čak 11 komada :A27:

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 07 Sep 2020, 12:12

Pa, s obzirom da je bio turnir u gađanju papovkom, to i nije neki veliki broj... :p

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Sep 2020, 12:29

Barut wrote:Pa, s obzirom da je bio turnir u gađanju papovkom, to i nije neki veliki broj... :p
Ovo je dobar broj.

Sad mi se neda kopati, medjutim, ako te zanima pogledaj biltene drzavnog prvenstva iz PAP i M48, na stranicama streljackog saveza.

Broj natjecatelja kontinuirano pada iz godine u godinu.
U zadnjih pet godina, pisem po sjecanju, broj natjecatelja iz m48 pao sa 40-tak, na 20-tak (na drzavnom prvenstvu!!!)
I istom periodu, takodjer, broj natjecatelja iz PAP pao sa nesto iznad 40-tak na 30-tak.

Ove godine, uz opci nedostatak natjecanja i treninga zbog korone, zbog privremenog zatvaranja streljane u PGZ, (jedna zupanija manje u ostavrenju norme) itd itd... vjerojatno ce na dravnom natjecanju ove godine, biti jos manje (i u skladu s padajucim trendom).

Predvidjam optimistcnih do 20-tak natjecatlja po svakoj disciplini m48/pap na drzavnom. Vidjet cemo uskoro da li sam u pravu.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Sep 2020, 19:10

AR15 fan wrote:Ljudi moji čak 11 komada :A27:
mislim da je istovremeno bilo isto VK puška 7.62 i 7.9mm natjecanje na Vrapčanskom potoku...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 08 Sep 2020, 19:47

Brat mi razmišlja o PAP-ovki. Njemu treba lovačka, lagana, bez onog teškog usadnika, tromblonskog nastavka i ostali vojnih dodatka. Dobre slike bi mu bila velika pomoć, kao i puškar koji to može lijepo srediti. Hvala.

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 08 Sep 2020, 20:15

Onty wrote:Brat mi razmišlja o PAP-ovki. Njemu treba lovačka, lagana, bez onog teškog usadnika, tromblonskog nastavka i ostali vojnih dodatka. Dobre slike bi mu bila velika pomoć, kao i puškar koji to može lijepo srediti. Hvala.
Eto ako bude prodavao te ruzne vojne nastavke i pravio lijepu lovačku pušku ,molim da me se sjetiš :mrgreen: :A27:

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 11 Sep 2020, 11:11

Onty wrote:Brat mi razmišlja o PAP-ovki. Njemu treba lovačka, lagana, bez onog teškog usadnika, tromblonskog nastavka i ostali vojnih dodatka. Dobre slike bi mu bila velika pomoć, kao i puškar koji to može lijepo srediti. Hvala.
Skinuti je dodatke manji problem, a kundak se može povoljno kupiti polimerni. Izrada drvenog lovačkog kundaka će zasigurno biti skuplja, no dakako, trebala bi biti kvalitetnija od polimera.

Hrvoje
Razvodnik
Razvodnik

Post by Hrvoje » 11 Sep 2020, 18:19

Uvijek se ožalostim kad vidim ovakve postove, jer se sjetim koliko je prekrasnih, originalnih komada oružja upropašteno na taj način. Ne samo kod nas, nego općenito. Lovci su najveći neprijatelji kolekcionarima...

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 12 Sep 2020, 07:38

Hrvoje wrote:
Uvijek se ožalostim kad vidim ovakve postove, jer se sjetim koliko je prekrasnih, originalnih komada oružja upropašteno na taj način. Ne samo kod nas, nego općenito. Lovci su najveći neprijatelji kolekcionarima...
Razumijem te. Međutim, imaj u vidu koliko takvih pušaka je proizvedeno, a koliko ih trebaju kolekcionari; recimo 0,001%, ako i to. Ogromna većina tih pušaka je trebala samo vojskama, i onog trenutka kad im ne trebaju, idu ravno topionicu. Jer koja vojska još treba SKS/PAP? Neće ih ni zadnji kokošari u najzabitijim dijelovima Azije i Afrika. Lovci isto tako samo spasu veoma mali broj. Pogledaj samo koliko je takvih pušaka završilo na policiji, vlasnicima jednostavno nisu trebale.

Još je žešća stvar s M98. Da lovci nisu uzeli ono što kolekcionari nisu, sve bi to odavno završilo u topionicama.

I sam sam bio u sličnoj dilemi kad sam imao 455 Webley Mk VI. Sva 4 su bila ratna proizvodnja 1915-1918. Završna obrada srednja, tipična vojna, naročito oni 1917-1918, a ja sam oduvijek volio nešto finije, kao što su bili komercijalni modeli, naročiti tzv. "Target" a da ne govorim "Wilkinson". No, to su jako rijetki, pa sam razmišljao dati uglancati jedan od tih ratnih. Opet, bilo mi ih je žao dirati, pa sam se sjetio jednog koji bi već sav crven, ali samo površinski. Mehanički je bio u veoma dobrom stanju, cijev i cilindar su bili skoro 100%. I kad sam se odlučio uzeti ga i dam ga ušminkati, saznam da je stari trgovac umro, i sve je bilo već prodano. Glede ona 4, otišli su kakvi su bili.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Sep 2020, 08:56

Lovci jesu nesto povukli sebi od viskova pap i m48, ali slabe je koristi od tog.

vecina je lose odrzavano i necisceno od korozovine muncije od onog sta sam ja vidio. Mnoge su od tih zrele za topionicu

A kad je rijec o papovki, to je puska sa velikim potencijalom zloupotrebe.

Kalibar je po zakonu dovoljan za lov divljaci do velicine srnjaka.

A siguran sam da se zbog ekonomskih razloga da se ne nabavi nesto bolje (jeftine su, municija jeftina), ili cak i zbog pukog nepoznavanja balistike i propisa mnoge koriste i za lov divlje svinje, ili jelenske divljaci. Ako jedan lovac, od pusaka ima samo papovku, nije to - to. Osim ako nije iskljucivo lovac na srnjake...

Sto se lova tice, m48, je makar u adekvatnom kalibru za svu divljac kod nas.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 12 Sep 2020, 12:11

Hrvoje wrote:
Na nasim prostorima lovci su poseban genocid uradili nad M76 PASP. :) Skoro ga je nemoguce naci u original stanju i sa original optikom.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 12 Sep 2020, 15:28

Ja sam jedan jedini primjerak u originalnoj konfiguraciji vidio u prodaji u Sloveniji pred dvije godine skoro i drugi sa izgorenom cijevi kod puškara kako stoji i čeka vlasnika da se udostoji reći hoće li mu mjenjati cijev ili neće.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 13 Sep 2020, 00:27

Darko11 wrote:Na nasim prostorima lovci su poseban genocid uradili nad M76 PASP. :) Skoro ga je nemoguce naci u original stanju i sa original optikom.
Ovdje bih naglasio razliku između lovaca i "lovaca". Svaki lovac zna da poluatomatska puška po zakonu ne može imati više od 2 naboja u spremniku. Stoga mi nikako ne idu pod kapu stalno, otvoreno kršenje zakona. Pa još vuku njezinih 4,6 kg, i dužu barem 15 cm od mauserke. Imam staru zastavinu pušku 8x57 s ručicom zatvarača tzv. "pačijim kljunom" (puška je rađena negdje rabih 60-ti, i takva je tvornički, osobno sam vidio još dvije). Nisam joj mjerio težinu, ali mislim da nema više od 3,5 kg s durbinom. Vidjeh jednom u lovu mlađeg lovca, sitnije građe, kako nosi M76. Vidi se da ju baš "tegli" što bi rekli moji stari. Gledam ga, žao mi ga, pa skinem svoj karabin i dam mu u ruke: "Vidi istog su kalibra, a pogledaj koliko je ova lakša i zgodnija." Ne mislim da sam ostavio ikakav utisak. Na žalost, mlađi ljudi (i sam sam bio takav nakratko, dok mi nije sinulo) misle što je više energije i broja naboja, to će biti uspješniji lovci.

Post Reply